Foto
Inhoud blog
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • TRIATLON: Simon De Cuyper 25ste in laatste oefengalop
  • FOTO: ondertussen hier een beetje verder in London
  • ALGEMEEN: vier atleten nemen deel onder olympische vlag
  • SURFEN: derde Olympische Spelen voor Sigrid Rondelez
  • ZEILEN: Wannes Van Laer op ontdekkingstocht in London
  • HOCKEY: nationale teams komen aan in London
    Heeft iemand een leuk verhaal over China? Doorsturen die handel!
    Foto

    UIT DE BUIK VAN DE SPELEN:

    Foto

    Joerie Devreese
    'Ola Olympia'

    Tombo in Peking & London
    Het vervolg van het eerste olympisch avontuur van een sportjournalist
    12-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olympische vlam op 24 maart ontstoken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De olympische vlam voor de Olympische Spelen van Peking wordt op 24 maart om 12u Belgische tijd ontstoken op Olympia. Dat maakte de voorzitter van het Grieks Olympisch Comité (EOE) bekend op een persconferentie. De Griekse actrice Maria Nafpliotou zal het vuur met behulp van een spiegel aansteken. De eerste fakkeldrager wordt de Griek Alexandros Nikolaidis, die in 2004 in Athene olympisch goud behaalde in het taekwondo. Daarna zal het vuur over een afstand van 1524 kilometer en door 605 loopsters en lopers door Griekenland gedragen worden. De overdracht aan de Chinese organisatoren gebeurt op 30 maart in het Panathinaikosstadion van Athene, en op 31 maart zou het olympisch vuur in Peking moeten aankomen.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeven Cubaanse voetballers duiken onder
    Zeven spelers van de Cubaanse olympische voetbalselectie hebben het team verlaten. De selectie is momenteel in Tampa (Florida) voor een olympish kwalificatietornooi. Woensdagavond meldde ESPN dat vijf spelers hun biezen hadden gepakt en dat nieuws werd bevestigd door trainer Raul Gonzalez. Het ging om doelman José Manuel Miranda, en veldspelers Erlys Garcia Bar¢, Yenier Bermúdez (kapitein van de selectie), Jordany Alvarez en Loanni Cartaya Prieto. Daarna verlieten ook Yendri Diaz en Eder Roldan de selectie. "Nadat vijf spelers de selectie verlieten, was de moraal van het team helemaal verdwenen", verklaarde de 20-jarige Diaz. "Ik dacht eerst om het tornooi uit te spelen, maar heb mijn vertrek vervroegd", aldus Diaz. Cuba begon het kwalificatietoernooi dinsdag met een 1-1 gelijkspel tegen de Verenigde Staten.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CONCACAF-resultaten in groep B
    Op de tweede dag van het olympisch kwalificatietornooi voetbal van de CONCACAF is Guatemala de eerste leider in groep B. Guatemala versloeg Haïti met 1-0. In de andere poulewedstrijd speelden Canada en Mexico 1-1 gelijk.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste planning voor de Olympische Spelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Onze ongetwijfeld meest legendarische trip voor het werk wordt eindelijk iets concreter. Het voert de spanning wat op, ook al weten we wel dat het nog effe wachten is op het grootste sportfeest ter wereld. Maar overal worden nog kwalificatietornooien afgewerkt, in alle media lees je verhalen over atleten die hopen alsnog Peking te halen, de berichten over de stad zelf worden ook talrijker, je voelt gewoon aan alles dat het begint te naderen.

    Ook op de VRT zijn heel wat mensen bezig met de voorbereiding op wat alweer een superdrukke sportzomer moet worden. En dat veel competities in Belgische tijd 's nachts plaatsvinden, vergemakkelijkt de zaak natuurlijk niet. Deze week kregen we een mail van Chantal, duivel-doet-al, of toch bijna al (maar dat rijmt minder goed he). Ze schreef:

    Beste,

    nog enkele maanden te gaan voor we met z'n allen afreizen naar China voor de Olympische Spelen 2008. Gelieve alvast volgende data te noteren.
    * vrijdag 25 april: kick off meeting
    * zaterdag 2 augustus: afreis naar Peking om 13u met Hainan Airlines. Aankomst in Peking op 3 augustus om 5u10
    * dinsdag 26 augustus: afreis naar Brussel om 1u20 met Hainan Airlines. Aankomst in Brussel om 6u10.

    't Is maar dat je het weet he.

    11-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Xi Jinping officieel coördinator van de Olympische Spelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen China heeft voor het eerst officieel de aanstelling bevestigd van Xi Jinping als coördinator van de Olympische Spelen 2008 in Peking. Liu Jingmin, vice-burgemeester van Peking, verklaarde vandaag dat de 54-jarige Chinees benoemd is als hoofd van de coördinatiegroep, die over de voorbereidingen en het verloop van de Spelen moet waken. Xi Jinping is de gedoodverfde opvolger van partijbaas en Chinees president Hu Jintao. De aanstelling van Xi Jinping gebeurde al in januari, maar werd nu pas bevestigd.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Andy Roddick niet naar de Olympische Spelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Amerikaanse tennisser Andy Roddick neemt niet deel aan het olympisch tennistornooi van de Spelen van Peking. Het nummer zes van de ATP-lijst wil liever zijn titel in Washington verdedigen. Roddick heeft besloten om in Amerika te blijven tijdens de Spelen. Op die manier kan hij zich ook beter voorbereiden op de US Open, het laatste grandslamtornooi van het seizoen.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jean-Michel Saive dreigt TAS-zaak te verliezen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Internationale Tafeltennisfederatie (ITTF) wil niet langer dat het Internationaal Sporttribunaal (TAS) in Lausanne zich via een arbitrageprocedure uitspreekt over de zaak-Saive. Belgiës nummer 1 hoopt via het TAS een rechtstreekse kwalificatie voor de Olympische Spelen in Peking afdwingen. De zaak zou normaal vandaag woensdag behandeld worden. Maandag maakte het TAS echter bekend dat de ITTF om een week uitstel had gevraagd, maar dat blijkt nu dus foutief. "De zaak is geen week uitgesteld, dat was een lapsus. Een van onze medewerkers heeft zich vergist met een ander dossier", zegt de secretaris-generaal van het TAS, Matthie Reeb. "Blijkbaar heeft één van de twee partijen beslist dat ze de arbitrage van het TAS niet langer aanvaardt." De advocaat van Jean-Michel Saive, meester Jean-Luc Flagothier, zal nu aan het TAS vragen dat ze de procedure toch verderzet en een arrest bij verstek velt.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kosovo vraagt opname in Internationaal Olympisch Comité
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De vroegere Servische provincie Kosovo wil deel uitmaken van het Internationaal Olympisch Comité. Een brief van de regering van Kosovo aan IOC-voorzitter Jacques Rogge zegt dat de sinds februari onafhankelijke staat het IOC-lidmaatschap 'verdient'. De opname in het IOC wordt in principe verbonden aan het lidmaatschap van een staat bij de Verenigde Naties. Op dat vlak heeft wel een probleem, want Servië, Rusland en tal van andere staten erkennen de onafhankelijkheid van Kosovo niet. De Verenigde Staten en 16 EU-landen hebben dit wel al gedaan.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kwalificatietornooi voetbal in Amerika
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog niet alle deelnemers van het olympisch voetbaltornooi zijn bekend. In Florida, in Amerika, wordt nog een kwalificatietornooi afgewerkt. In groep A van de eerste ronde in de CONCACAF-zone won Honduras met 1-0 van Panama en de Verenigde Staten speelden 1-1 gelijk tegen Cuba.

    10-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische vrouwen willen stunten in Kazan
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vanmiddag waren we aanwezig op de maandelijke persbijeenkomst van de nationale hockeyploeg. Op het terrein van Beerschot werkten de Olympiërs een trainingssessie af. Maar deze keer stonden ook de nationale vrouwen in de kijker, want die willen eigenlijk ook wel naar Peking, naar het goeie voorbeeld van hun mannelijke collega's. Het is duidelijk dat de hockeyploeg iets heeft losgemaakt. Dat viel ook af te leiden uit het aantal journalisten dat aanwezig was. Vroeger had je een stuk of wat franstalige collega's, nu zat het zaaltje al redelijk vol.

    De vrouwen dus. Zij hebben nog één kans om zich te selecteren voor de Olympische Spelen. Van 19 tot 27 april spelen ze een olympisch
    kwalificatietornooi in het Russische Kazan voor amper één ticket. België is wel het laagst geklasseerde team van alle deelnemers, 24ste op de wereldranking, maar bondscoach Michel van den Boer acht België zeker niet kansloos, ondanks de aanwezigheid in de groep van de VS en India. "Wij hebben een heel ambitieus team. Daarom gaan we naar ginder om ons te plaatsen voor de Spelen. Ik ben ervan overtuigd dat we beter zijn dan ons klassement laat vermoeden. Bovendien is het verschil tussen de tiende plaats op de wereldranking en de 24ste is niet zo groot."
     
    België heeft de laatste twee jaar flink wat vooruitgang geboekt. niet alleen op speltechnisch vlak, maar ook ook fysieke voorbereiding. Dat bewijs de fysical coach tijdens een interessante uiteenzetting. Het is opvallend hoe professioneel deze sport is geëvolueerd op korte termijn. Read my lips: hockey wordt één van de topsporten in België. De kwalificatie van de nationale mannenploeg voor Peking bezorgde de ledencijfers al een ferme boost, na de Spelen zal dat zeker niet anders zijn.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Liesjes zijn even terug in het land
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Je zou er waarschijnlijk nooit zelf op gekomen zijn, maar een Belgisch (Vlaams) beachvolleybalkoppel maakt nog altijd een grote kans om deel te nemen aan de Olympische Spelen. Liesbet Van Breedam en Liesbeth Mouha hebben vorig jaar de zaalcompetitie vaarwel gezegd en ze legden zich sindsdien voltijds toe op het beachvolleybal. Doel: Olympische Spelen in Peking. Toen werd dat op hoongelach onthaald, maar ondertussen hebben de Liesjes al bewezen dat ze hun mannetje kunnen staan op de Europese tornooien. En dat ze kunnen blijven dromen van het grootste sportfeest ter wereld.

    Van Breedam/Mouha staat momenteel op de 26ste plaats. Dat wil zeggen dat ze nog slechts twee plaatsen moeten stijgen voor de internationale kwalificatienormen. De opdracht de komende is om in totaal acht goeie resultaten neer te zetten, want de beste acht resultaten tellen mee voor de kwalificatie. Van vorige zomer nemen onze landgenoten al zeker een zevende en een 13de plaats mee. Op het schap staan ook nog drie keer een 17de plaats, een 17de plaats op een Grandslam ook en twee keer een 25ste plaats. En wat is het goeie nieuws: telkens Lies en Lies vanaf nu beter doen dan die 17de plaats stijgen ze in de ranking.

    De meervoudige Belgische kampioenen zitten momenteel volop in de voorbereiding op het nieuwe beachseizoen met twee Braziliaanse trainers (Marcio Sicoli en assistent Leandro Pinheiro). Sinds december -met kracht- en conditietraining- vertoefde Van Breedam/Mouha al een maand in Los Angeles en drie weken in Rio de Janeiro. Deze week zijn ze even terug in het land, maar vanaf volgende maandag trekken ze nog een maand naar Los Angeles. Daarna begint de laatste rechte lijn richting Peking met het CEV-tornooi in Gran Canaria.

    09-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen Haile Gebrselassie op de olympische marathon
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Ethiopische atleet Haile Gebrselassie laat de marathon op de Olympische Spelen in Peking links liggen. De wereldrecordhouder heeft last van astma en is bang dat de vervuilde lucht in de Chinese stad zijn gezondheid zal schaden. "De luchtvervuiling in China is een bedreiging voor mijn gezondheid. In mijn huidige staat zou het moeilijk zijn om daar 42 kilometer te lopen", vertelde Gebreselassie.

    Gebrselassies Nederlandse manager Jos Hermens bevestigt dat de afzegging er puur om gezondheidsredenen komt. "Hij loopt in Peking echt te veel risico." De 34-jarige Ethiopiër droomt ervan om de komende jaren op de marathon nog een keer onder de 2u03 te duiken. "Als hij in Peking de marathon zou lopen, loopt hij zoveel schade op dat hij nooit meer op zijn oude niveau komt", aldus Hermens.

    Volgens Jos Hermens verschuift Gebrselassie zijn olympische marathonambities naar de Spelen van 2012 in Londen. Gebrselassie wil in Peking wel deelnemen aan de 10.000 meter. Op dat nummer won hij olympisch goud in 1996 en 2000 en werd ook al vier keer wereldkampioen.  

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mizuki Noguchi verdedigt haar titel in Peking
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Japanse marathonloopster Mizuki Noguchi mag haar olympische titel in Peking verdedigen. De atlete is opgenomen in de Japanse selectie voor de Olympische Spelen. "Ik ben dolblij", vertelde ze. "Na mijn zege in Tokio, in november vorig jaar, was ik bijna zeker van mijn selectie, maar nu het officieel is, kan ik me echt voor de volle 100 procent concentreren op mijn voorbereiding", vertelde Mizuki Noguchi.

    Reiko Tosa en Yurika Nakamura vervolledigen de selectie bij de vrouwen. Tosa won brons op het WK 2007, de 21-jarige Nakamura won zondag bij haar debuut meteen de marathon van Nagoya. Haar landgenote Naoko Takahashi, de olympisch kampioene van Sydney 2000, eindigde in Nagoya pas als 27ste en mag niet naar Peking.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Britse hockeyers mogen naar Peking, India niet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Britse hockeyers hebben zich in het Chileense Santiago geplaatst voor de Olympische Spelen in Peking. Groot-Brittannië haalde het in de finale van het kwalificatietornooi verrassend met 2-0 van India, dat al acht keer olympisch goud won. Alleen de winnaar van het tornooi mag naar Peking. In India wordt verslagen gereageerd op het nieuws. "This is the saddest day for Indian hockey" zuchtte Gurbux Singh, die in 1964 nog olympisch goud pakte. Het land miste sinds 1928 geen enkele deelname aan de Spelen. Bondscoach Joaquim Carvalho kondigde meteen na de nederlaag zijn ontslag aan. India moest dit kwalificatietornooi spelen nadat het op de Aziatische Spelen in 2006 ook al verrassend naast de medailles greep.

    08-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jacques Rogge droomt van voetbaltornooi met alle vedetten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Jacques Rogge droomt van een olympisch voetbaltornooi waaraan alle grote vedetten zouden deelnemen. Op dit moment mogen de ploegen die deelnemen aan de Spelen enkel spelers jonger dan 23 opstellen, aangevuld met drie oudere spelers. "In alle andere disciplines op de Spelen zijn enkele de beste sporters van de wereld aanwezig. Het zou leuk zijn, mocht dat ook in het voetbal het geval zijn. We moeten maar eens rond de tafel gaan zitten met de internationale voetbalfederatie FIFA om te zien of we iets kunnen regelen", vertelt Rogge. "Het akkoord met de FIFA waarin staat dat enkel spelers jonger dan 23 jaar mogen deelnemen, is meer dan 15 jaar oud. Ik respecteer dat akkoord, maar niets is eeuwig."

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw-Zeelandse voetbalploeg naar Peking
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De voetbalploeg van Nieuw-Zeeland heeft zich geplaatst voor de Olympische Spelen in Peking. Het team kwalificeerde zich na een 8-0 zege tegen de Cook Eilanden op het plaatsingstornooi van de zone Oceanië in Lautoka (Fidji). Vijf landen namen deel aan het tornooi: Nieuw-Zeeland, Fidji, Vanuatu, de Salomon Eilanden en Papoea-Nieuw-Guinea. Nieuw-Zeeland had voor de match tegen de Cook Eilanden nog een punt nodig om groepswinnaar te worden en zich zo te plaatsen.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afspraak met de geschiedenis
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag gezien: de grootste kanshebber op een Chinese gouden medaille op de Spelen in eigen land. Hij is 24 en geboren in Shanghai. Liu Xiang heeft goud gewonnen op de 60m horden tijdens het WK indooratletiek in Valencia. De olympische en wereldkampioen 110m horden haalde het in 7"46 voor de Amerikaanse veteraan Allen Johnson (7"55). De Rus Evgeniy Borisov en de Let Stanislavs Olijars werden samen derde in 7"60. Afspraak met de geschiedenis in Peking, Liu Xiang.


    07-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ons geboortedorp
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een dubbelslag werd het niet in Valencia. De timing van de organisatoren kwam ook niet echt uit voor een herhaling van de dubbele Belgische wereldtitel, maar de prestaties van Kim Gevaert en Tia Hellebaut konden toch weer tellen op het WK atletiek. Tia werpt zich begin maart al op voor de mooiste bekroning als 'Sportvrouw van het jaar 2008'. Ongelooflijk. En de val op het einde van de 800m, het slotnummer, maakt het allemaal nog zo dramatischer. 'Voila! Oef! Nu kan ik echt niet meer.' Het zijn allemaal reacties die jullie, sporters, ongetwijfeld ook al es hebben meegemaakt, zij het op een lager niveau en met geen wereldtitel als inzet. Maar dat is net het mooie aan sport. Iedereen probeert op zijn/haar niveau tot het diepste van het diepste te gaan om iets prachtigs te bereiken. De voldoening is achteraf nog zo groot, ondanks de pijn van het moment.

    Tia Hellebaut, we zien haar nog rondlopen op de meetings in Gent. Ze had een Gents vriendje toen. Niemand die op dat moment zo'n vervolg van haar carrière kon voorspellen. Ook zij niet. Ligt het dan aan de liefde? Aan haar vriend-coach? Aan haar eigen volwassen-wording als atleet? En heb je ook de meelevende Kim Gevaert gezien op de tribune? Enig mooie televisie! Haar ontgoocheling, haar bezorgdheid over de struikelende vriendin. Even haar eigen zorgen vergeten. Ze was 'pas' vierde geworden op het WK. OK, de meest ongelukkige plaats, want net geen medaille, maar Kim is wel vierde in de wereld. Het valt me op dat we voor Gevaert voortdurend de grenzen verleggen. Op zich niet slecht natuurlijk, maar het verwachtingspatroon mag niet te hoog zijn.

    De populariteit van Kim en Tia in België zal na dit WK ongetwijfeld weer gestegen zijn. Het kan de vaderlandse atletiek maar ten goede komen. Meer leden, meer werkingsmiddelen, meer met atletiek bezig zijn, het moet op de lange termijn zijn vruchten afwerpen. En ondertussen staat er eerstdaags een nieuwe generatie klaar. Met Eline Berings op kop, een meid die weet wat ze wil. Geen watje. Toeval? Natuurlijk niet. Eline is een echte Gentse uit St-Amandsberg ... ons geboortedorp.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vier kandidaten voor de Winterspelen voor de jeugd
    Vier steden willen de Olympische Winterspelen voor de jeugd in 2012 organiseren. Het Chinese Harbin, het Oostenrijkse Innsbruck, het Finse Kuopio en het Noorse Lillehammer hebben hun kandidatuur al ingediend. De steden hebben nog tot 19 juni de tijd om een vragenlijst van het IOC in te vullen. In december van dit jaar wordt de knoop doorgehakt. Vorige maand haalde Singapore de organisatie van de Olympische
    Zomerspelen voor de jeugd in 2010 binnen

    06-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beperkt autoverkeer tijdens de Spelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De autoriteiten van Peking hebben besloten om het autoverkeer tijdens de Olympische Spelen te beperken om de luchtkwaliteit te verbeteren. "Op uitzondering van taxi's, bussen en urgentiewagens mogen automobilisten één dag op twee niet rijden. Die dag wordt bepaald door het pare of onpare cijfer op hun nummerplaat", maakte de adjunct van de burgemeester bekend. Het gaat hier om de eerste concrete maatregel van de autoriteiten met het oog op een betere luchtkwaliteit tijdens de Spelen. In augustus 2007 was er in Peking al wel een vierdaags rijverbod, maar de luchtkwaliteit verbeterde niet.



    Foto

    Archief per jaar
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008

    E-mail mij

    Druk hier om te mailen.


    olympische links
  • Joerie Devreese
  • BOIC
  • Belgian Sports Technology Club

  • Links van olympische atleten
  • Ilse Heylen
  • Elco Van der Geest
  • Olivier Cauwenbergh
  • Eline Berings
  • Kristof Beyens
  • Kim Clijsters
  • Tim Maeyens
  • Bobslee België
  • Jerke Van den Bogaert
  • Karen Persyn

    Olympische atleten
  • Sven Nys
  • Evi Van Acker
  • Dirk Van Tichelt
  • Mouha-Gielen
  • Tom Van Geneugden


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs