Foto
Inhoud blog
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • TRIATLON: Simon De Cuyper 25ste in laatste oefengalop
  • FOTO: ondertussen hier een beetje verder in London
  • ALGEMEEN: vier atleten nemen deel onder olympische vlag
  • SURFEN: derde Olympische Spelen voor Sigrid Rondelez
  • ZEILEN: Wannes Van Laer op ontdekkingstocht in London
  • HOCKEY: nationale teams komen aan in London
    Heeft iemand een leuk verhaal over China? Doorsturen die handel!
    Foto

    UIT DE BUIK VAN DE SPELEN:

    Foto

    Joerie Devreese
    'Ola Olympia'

    Tombo in Peking & London
    Het vervolg van het eerste olympisch avontuur van een sportjournalist
    09-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Topatleten kleuren het galadiner voor 50 jaar BPC

    Op donderdag 3 juni organiseerde het Belgian Paralympic Committee een galadiner ter ere van haar 50-jarig bestaan. Deze feestelijke avond vond plaats in het Brussels Hilton Hotel. De aanwezigen konden genieten van een bijzonder aanbod van entertainment, muziek en gastronomie in het prachtige gezelschap van Prinses Astrid en Graaf Jacques Rogge (voorzitter IOC), alsook Pierre-Olivier Beckers (voorzitter BOIC), Gudrun Doll-Tepper (Duits Olympisch Comité) en diverse andere vooraanstaanden in de sportwereld. Het doel van de avond: de sport voor personen met een handicap in de schijnwerpers zetten, alsook fondsen verwerven om de verdere evenementen in het kader van het 50-jarig bestaan van BPC te kunnen organiseren.

    Daarom werd een aantal sportobjecten van Olympische en Paralympische atleten geveild voor het goede doel. Dominique Monami, Mathieu Loicq, Kim Clijsters, Jan Boyen, Michel Preud’homme, … vele (oud-)atleten vertaalden hun Paralympische betrokkenheid in het schenken van een souvenir. Om de integratiewens van de Paralympische Beweging extra in de verf te zetten, werd een demonstratie tafeltennis gehouden. Philippe Saive nam het daarbij eerst op tegen onze Franstalige elite-atleet Marc Ledoux. Nadien werd een simulatie gehouden van de finale van de Paralympische Spelen van Athene 2004, waarin Mathieu Loicq het opnam tegen diezelfde Marc Ledoux.

    De talrijke aanwezigen vertaalden hun Paralympische betrokkenheid in een geweldige avond, waarop de Paralympische Beweging nog jaren met een goed gevoel zal kunnen terugkijken. Het grote succes zorgt er ook voor dat BPC de 50ste verjaardag nog aan de hand van diverse andere evenementen zal kunnen vieren.


    03-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jacques Rogge huldigt olympische gedenksteen in op graf graaf de Baillet Latour

    Jacques Rogge, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), heeft in Latour -nabij Virton- een olympische gedenksteen ingehuldigd op het graf van graaf Henri de Baillet Latour, die IOC-voorzitter was van 1925 tot 1942. Henri de Baillet Latour was de derde voorzitter van het IOC, en de tweede voorzitter van het Belgisch Olympisch Comité (1923-1925). Hij leverde een grote bijdrage aan de organisatie van de zevende Olympiade in Antwerpen in 1920 en was daarna als voorzitter betrokken bij het verloop van de Olympische spelen van Amsterdam en Sankt-Moritz (1928), Los Angeles en Lake Placid (1932) en van Berlijn en Garmisch-Partenkirchen (1936). Bij zijn overlijden werd hij tijdens een officiële ceremonie in Brussel geëerd en daarna begraven in Latour, het dorp van zijn voorouders. Een museum, dat opgericht werd in 1969, draagt er zijn naam, en woensdag werden er vier nieuwe zalen ingehuldigd.


    27-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Organisatie OS 2012 stelt olympische toorts voor

    De organisatoren van de Olympische Spelen van 2012 in Londen hebben de olympische toorts voorgesteld die in de maand voor de openingsceremonie zal gebruikt worden om de vlam door Engeland te brengen. De olympische vlam zal naar traditie aangestoken worden in het Griekse Olympia. Op 18 mei 2012 zal de vlam op Engelse grond aankomen, waarna een reis door het organiserende land gepland staat. In het weekend voor de start van de Spelen komt de vlam aan in Londen. Ongeveer 8.000 mensen, bij wie vooral jongeren, zullen de vlam mogen dragen. Het precieze traject wordt in 2011 onthuld.


    18-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Gateway to London – Snelweg naar Londen'



    De Olympische Spelen en de Paralympische spelen van 2012 in Londen zijn de ideale aanleiding om buitenlandse sporters/teams/delegaties te motiveren om hun voorbereidende sportstages in Oost-Vlaanderen en Gent te laten plaatsvinden. De Provincie Oost-Vlaanderen, de Stad Gent en de Universiteit Gent grijpen de kans om samen met het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) het ambitieuze project 'Gateway to London - Snelweg naar Londen' te realiseren. Dat project wil de topsportaccommodaties in de provincie Oost-Vlaanderen promoten.

    Topsportinfrastructuur in Oost-Vlaanderen

    In 2012 vinden de Olympische en Paralympische Spelen plaats in Londen. Maar alvorens de atleten kunnen schitteren, wacht hen nog een intensieve training. Oost-Vlaanderen en Gent bevinden zich op een boogscheut van Londen en hebben dus dezelfde klimatologische omstandigheden. Dat maakt Oost-Vlaanderen de aangewezen plek om te trainen. In de provincie is er heel veel topsportinfrastructuur. Daarnaast is de regio ook de gedroomde locatie voor heel wat (inter)nationale organisaties om sportevenementen te organiseren, zoals de Ronde van Vlaanderen. Niet toevallig is Gent uitgeroepen tot de allereerste sportstad van Vlaanderen in 2011. De stad dankt die titel aan de topsportfaciliteiten die het bezit en de lijst van topsportevenementen die er in verschillende sportdisciplines al plaatsvonden, zoals het Internationaal Gymgala, de Internationale Roeiregatta, de Indoor-atletiekmeetings, de Zesdaagse van Gent ... .



    Sportwetenschappen
    Een andere belangrijke troef voor de provincie Oost-Vlaanderen is de uitgebreide sportwetenschappelijke omkadering die de Universiteit Gent biedt. Zo doet ze, in samenwerking met de sportwereld, kennis op in de domeinen van beweging, sport, revalidatie en kinesitherapie. Verschillende sporters doen een beroep op de Universiteit Gent in de voorbereiding op allerlei topsportcompetities. Zo begeleidde een team van bewegingsanalisten hoogspringster Tia Hellebaut in de aanloop naar de Olympische Spelen van Peking. Met het gekende resultaat, Hellebaut veroverde Olympisch goud.

    Toeristisch Oost-Vlaanderen

    De provincie Oost-Vlaanderen heeft, naast haar sportkwaliteiten, ook heel wat te bieden op toeristisch vlak. Er zijn gerenommeerde kunstenfestivals, boeiende musea, fijne kunststeden, schitterende landschappen, een rijke gastronomie en lekkere streekproducten. In dat alles is een belangrijke rol voor Gent weggelegd, als bruisende en historische stad met een rijk verleden en centrale ligging. Alle voordelen van een metropool worden in Gent gecombineerd met de charme van een gezellige stad. Dankzij de historische architectuur, gebouwen uit de middeleeuwen en waterwegen wordt Gent wel eens het 'Venetië van Noord-Europa' genoemd.



    Topsportambassadeurs

    Om het project 'Gateway to London' nog meer kracht bij te zetten, doen de verschillende partners een beroep op ‘topsportambassadeurs’. Dat zijn Oost-Vlamingen die actief zijn in het internationale sportlandschap en meehelpen bij het contacteren van potentiële topsporters en teams. Een aantal grote namen van hier, zowel actieve topsporters, ex-atleten als bestuurders van internationale sportfederaties, zullen ‘Gateway to London’ wereldwijd promoten en de topsportaccommodaties in Gent en Oost-Vlaanderen aanprijzen bij hun collega’s. Eén van de topsportambassadeurs is Cédric Van Branteghem. Hij geeft alvast de kick-off en zal het project met veel enthousiasme verkopen. Andere grote namen zijn gewichtheffer Tom Goegebuer en ex-mountainbiker Filip Meirhaeghe.

    Campagne 'Gateway to London - Snelweg naar Londen'

    Om Gent en Oost-Vlaanderen te promoten als trainingsgebied werkten de verschillende partners een promotiecampagne uit. Onder de noemer 'Gateway to London - Snelweg naar Londen' werden een aantal initiatieven op het getouw gezet. Er werd een campagnebeeld ontwikkeld dat duidelijk maakt dat Oost-Vlaamse en Gentse partners de handen in elkaar slaan op weg naar de Olympische spelen in Londen in 2012. De website www.gatewaytolondon.be geeft alle nuttige informatie voor geïnteresseerde sporters. In de folder worden alle accommodaties op een rijtje gezet.  Gent en Oost-Vlaanderen zullen zichzelf ook promoten op tal van internationale sportevenementen. Gedeputeerde Hilde Bruggeman trekt er ook zelf op uit en bezoekt de youth olympic games in Singapore om daar verschillende olympische delegaties te overtuigen van de troeven van Gent en Oost-Vlaanderen.


    17-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kwalificatie voor beachvolleybal op de Olympische Spelen is gewijzigd
    Minder goed nieuws vrezen we voor duo's die zich willen kwalificeren voor de Olympische Spelen. Het kwalificatiesysteem voor London 2012 is imers gewijzigd door het IOC. Vroeger kon een duo zich plaatsen door individuele prestaties, nu is de nationale federatie de basis. London zal 24 koppels ontvangen op het olympische zand, zowel bij de mannen als bij de vrouwen. Onder hen telkens een duo van het gastland en een koppel van de 16 hoogst gerangschikte federaties op 17 juni 2012. De laatste vijf plaatsen gaan naar de vijf winnaars van de Continental Beach Volleyball Cup en de finalisten van the Beach Volleyball World Cup.

    In het indoorvolleybal worden telkens 12 teams geselecteerd: het gastland, de top drie van het WK 2011, drie teams van het olympisch kwalificatietornooi en één van elke continentaal kwalificatietornooi.

    13-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IOC-voorzitter Jacques Rogge port Afrika aan om de Spelen te organiseren
    IOC-voorzitter Jacques Rogge heeft de Afrikaanse gemeenschap aangepord om zich kandidaat te stellen voor de Olympische Spelen in 2020. "Als Afrika echt de Spelen wil organiseren, dan moet het dat ook tonen en dan moet een kandidaat nu wel opstaan." De Spelen in Afrika, dat zou een primeur zijn, maar Rogge sluit niets uit. "Ik neem graag Zuid-Afrika als voorbeeld. Zuid-Afrika was kandidaat om de Olympische Spelen te ontvangen in 2004 in Kaapstad, maar dat mislukte in 1997. Sindsdien hebben ze zich gefocust op het WK voetbal en dat is wel gelukt." Naar verluidt zouden Durban, Kaapstad en het Marokkaanse Rabat interesse hebben om de olympische familie te ontvangen. Uitsluitsel in 2013. Jacques Rogge is momenteel voor een driedaagse in Kenia.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rio wil de plannen voor sommige olympische gebouwen wijzigen
    De organisatoren van de Olympische Spelen van 2016 in Rio willen wat wijzigingen doorvoeren aan de plannen voor sommige olympische gebouwen.Eduardo paes, de burgemeester van de stad, zal de wijzigingen volgende week voorleggen tijdens het bezoek van een IOC-delegatie. Het is de bedoeling om enkele tijdelijke sites, zoals die voor het boksen, gewichtheffen, tafeltennis en badminton, en zelfs een deel van het mediacenter te verplaatsen van het Barradistrict naar de buurt van de zee. De organisatoren willen die buurt wat heropwaarderen.

    12-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jacques Rogge huldigt in Zambia eerste olympisch jeugdcentrum in

    Jacques Rogge, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), heeft in de Zambiaanse hoofdstad Lusaka het eerste olympisch jeugdcentrum ter wereld ingehuldigd. Tijdens de plechtigheid waren 2.000 gasten aanwezig. 600 jongeren mochten de installaties testen. Het centrum herbergt naast sportfaciliteiten ook een aantal educatieve en culturele instellingen zoals klaslokalen en een bibliotheek. Het project kostte in totaal 15 miljoen dollar. "Ik ben erg fier dat ik het eerste olympisch jeugdcentrum hier in Lusaka plechtig mag openen", verklaarde Jacques Rogge. "Ik ben er zeker van dat het niet alleen een centrum wordt voor lokale en internationale atleten, maar ook voor de duizenden kinderen die hier kunnen komen sporten." Het centrum in Lusaka dient echter nog maar als pilootproject. Het IOC wil wereldwijd zoveel mogelijk jongeren de kans geven om in de beste omstandigheden aan sport te kunnen doen.


    11-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgisch Paralympisch Comité verliest stichter

    Ridder Dr. Albert Tricot, een van de meest prominente internationale figuren van de sport voor gehandicapten is op 89-jarige leeftijd overleden. Hij stond aan de wieg van de sport voor gehandicapten. Het is grotendeels dankzij zijn inspanningen dat de sport voor personen met een handicap staat waar hij nu staat. Als geneesheer erkende hij als een van de eerste het belang van sport bij rehabilitatie. Hij had nauwe contacten met een andere pionier voor sport voor gehandicapten, Dr. Ludwig Guttman. Die was initiatiefnemer voor het organiseren van de Spelen van Stoke Mandeville, de voorgangers van de Paralympische Spelen. Dr. Tricot stond gedurende vele jaren aan het hoofd van de medische commissie voor de Spelen van Stoke Mandeville. Hij voerde ook meerdere keren de Belgische delegaties aan die deelnamen aan de Paralympische Spelen als Chef de Mission.

    Samen met Professor Houssa introduceerde hij in 1954 de sport voor fysisch gehandicapten in België. Als chirurg in het Centrum voor Traumatologie en Revalidatie van het Brugmann Hospitaal in Brussel was hij overtuigd van de weldaden van sport bij revalidatie en sociale reïntegratie. In 1960 werd de Belgische Sportfederatie voor Gehandicapten (BSVG) opgericht onder impuls van Ridder Albert Tricot en toenmalig voorzitter van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) Victor Boin. Dr. Tricot heeft altijd zeer nauwe banden onderhouden met de Belgische Olympische beweging, hij was lid van de raad van bestuur van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité van 1985 tot 1992.


    09-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IOC onderzoekt dopingtests van Winterspelen 2006 opnieuw

    De medische commissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft bekendgemaakt dat het IOC een 40-tal dopingtests die afgenomen werden tijdens de Winterspelen van 2006 in het Italiaanse Turijn gaat onderzoeken op cera, epo van de derde generatie. Vooral tijdens de Ronde van Frankrijk van 2008 en de Olympische Spelen van Peking in datzelfde jaar werden er talloze sporters betrapt op het gebruik ervan. "We hebben bewijzen dat cera al in gebruik was tijdens de Spelen van 2006", verklaarde Arne Ljungqvist, voorzitter van de medische commissie van het IOC tijdens een bijeenkomst van het Wereldantidopingagentschap (WADA). "We gaan nu bijkomende tests uitvoeren op een veertigtal stalen", voegde hij er nog aan toe. Onder andere de Italiaanse wielrenners Ricardo Ricco en Davide Rebellin werden in het verleden al betrapt op het gebruik van cera.


    06-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee Olympische medaillewinnaars in Korea geschorst
    Opschudding in Zuid-Korea, want twee olympische medaillewinnaars uit het shorttrack zijn drie jaar geschorst voor gefoefel tijdens wedstrijden. Lee Jung-su en Kwak Yoon-gy zouden betrokken zijn bij het regelen van wedstrijden en try outs van de nationale ploeg. Ze hebben zeven dagen om in beroep te gaan. Lee werd in Vancouver olympisch kampioen op de 1000 en de 1500 meter, Kwak pakte zilver op de 5000 meter. Shorttrack is enorm populair in Zuid-Korea.

    04-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste grote sponsor voor de Paralympics in London

    De organisatoren van de Spelen in London in 2012 hebben hun eerste grote sponsor beet, exclusief voor de Paralympics. Het is de Britse supermarktketen Sainsbury's. De supermarkt zal de Paralympics promoten in zijn 850 winkels. Hoeveel geld er bij de deal is betrokken, wilden beide partijen niet kwijt. Sebastian Coe, de voorzitter van het organisatiecomité London 2012, was heel opgetogen over het bedrag, "zeker in deze moeilijkste tijden sinds de jaren 70 om de Spelen te organiseren". Adidas, BP, British Airways, BT, EDF en Lloyds TSB betaalden allen om zowel de Olympische als de Paralympische Spelen te steunen.


    03-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OLA OLYMPIA: Roem op het heilige gras
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    België wil scoren in Londen over dik twee jaar. Althans dat is toch de wens van iedereen die olympisch ademt in dit land. Na de terugkeer van Kim Clijsters en Justine Henin wordt het tennis één van de sporten met grote medaillehoop. Even zweven! De perfecte loting en naast Clijsters en Henin met de nooit aflatende Yanina Wickmayer een compleet Belgisch podium. Drie medailles in één sport, dat is al één meer dan de volledige oogst uit Beijing. Maar sport is raar, sport staat vol van de verrassingen. Clijsters en Henin zijn om te beginnen heel blessuregevoelig. Het zal je maar overkomen dat ze net in de zomer van 2012 in de lappenmand liggen. Je mag dan nog met drie straffe dames aan de start staan, één slechte dag en ook dan weg de droom. Wickmayer op haar beurt moet ook netjes het whereabout-verdict afwachten volgend jaar.

    Eén ding lijkt positief: de recente Fed Cup-ontmoeting tegen Estland heeft geleerd dat onze tennismeiden volwassener geworden zijn. Ze laten zich duidelijk minder leiden door personen in hun directe omgeving. Justine Henin is volledig verlost van het Hardenne-tijdperk en coach Rodriguez wordt toch ook meer op de achtergrond gehouden. Henin oogt rustiger, minder vermoeid, gelukkiger. Dit zal heus niet enkel door haar schattig hondje zijn. Hetzelfde verhaal bij Kim Clijsters. Het gezinsgeluk primeert en tennis schijnt meer de welgekomen ontspanning na de was en de plas. Enige gevaar bij Clijsters is dat ze voor alles en nog wat opgevoerd wordt. Brengt dit het sportieve niet op een ondergeschikte plaats? Papa Wickmayer meende onlangs de knuppel in het hoenderhok te moeten gooien. Of was het de pers die alweer een banale uitspraak tot staatsbelang bombardeerde? U en ik kunnen niet meekijken achter de schermen over de plas.

    Drie kansen op de jackpot dus. Maar wat gezegd van ‘Flipper’? Kirsten Flipkens zal natuurlijk nooit het succes van het gouden trio behalen, maar moet zijn dan persé wegblijven uit Londen? In het kader van de Fed Cup kan met haar toch werk gemaakt worden van het dubbelspel. En met een Clijsters, Henin of Wickmayer aan haar zijde kan ook zij hoge ogen gooien op de komende Spelen.

    Luxe dus bij de vrouwen, het mannenverhaal oogt minder rooskleurig. We zullen ons gelukkig mogen prijzen als er ééntje van het vijftal Olivier Rochus, Christophe Rochus, Kristof Vliegen, Xavier Malisse en Steve Darcis op de Olympische Spelen verschijnt. Hallo, olympisch comité! Al gehoord van Dick Norman? In de nadagen van zijn carrière heeft de rijzige West-Vlaming het tot de betere dubbelspelers ter wereld geschopt. Wordt het dik twee jaar voor Londen niet eens tijd om met hem te praten en eventueel een koppel te laten vormen met één van het gebuisde vijftal? Geef toe, wat kan er mooier dan drie Belgische meiden op het podium van de Spelen? Euhm, Dick Norman, op 41-jarige leeftijd, op het heilige gras van Wimbledon. Daar waar hij in 1995 als nobele onbekende de vierde ronde speelde tegen de grote Boris Becker. Op diezelfde plaats, op datzelfde podium je carrière afsluiten. Dat is mooier."

    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Joerie Devreese is een sportliefhebber pur sang. Eentje die nog wakker blijft om echt alles te volgen. Sinds vijf jaar organiseert de Deurlenaar de Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen. Regelmatig geeft Joerie -exclusief voor deze blog- zijn kritische kijk op de sport en op de Olympische Spelen. Meer nieuws over de voorbije en de komende Olympische Spelen vind je op zijn blog www.bloggen.be/deolympischedroom.


    02-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Permanente Vorming in Management in Sportorganisaties

    De Universiteit Gent, de Université catholique de Louvain en het BOIC bundelen opnieuw hun krachten en starten in oktober 2010 met de tweede editie van de permanente vorming Management in sportorganisaties - Belgian Olympic Academy. Dit doorgedreven vormingsprogramma voor sportmanagers wil de kwaliteit van het management in sportorganisaties volgens de nieuwste inzichten versterken en de trainingsmogelijkheden van sportmanagers op het vlak van leiderschap en managementvaardigheden op topniveau brengen. Meer informatie op www.olympic.be.


    01-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een spectaculair kunstwerk voor het Olympic Park in London

    Naast het Olympisch stadion in Londen in het Olympic Park in Statford, Oost-Londen, komt de ArcelorMittal Orbit, een reusachtig beeld van de hand van de Britse kunstenaar Anish Kapoor. Het beeld wordt genoemd naar zijn schenker Laksi Mittal van staalgigant Arcelor. Met zijn 115 meter wordt de ArcelorMittal Orbit 22 meter hoger dan het Amerikaanse Vrijheidsbeeld. Het spectaculaire kunstwerk bestaat uit een doorlopende reeks lussen van staal die de vijf Olympische Ringen symboliseren. Via een lift of een wenteltrap kunnen bezoekers de sculptuur beklimmen om vervolgens vanaf het uitkijkplatform van de Londense skyline te genieten. Het beeld wordt nog voor de Olympische Spelen van 2012 onthuld, waarna het voor altijd blijft staan. Met de bouw is een bedrag van 19,1 miljoen pond (21,5 miljoen euro) gemoeid.


    30-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Werkvergadering met Ministers van Sport over doping

    Minister Muyters, minister van Sport van de Vlaamse gemeenschap, ontving vandaag, naast Pierre-Olivier Beckers, voorzitter van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité, ook zijn collega Minister Jean-Luc Vanraes, minister van Gezondheid van het Brussels Hoofdstedelijk gewest. Op de agenda van de vergadering stond de harmonisatie van de wetgeving inzake de strijd tegen de doping in ons land. Leden van de kabinetten van de ministers Wyckmans, Antoine en Cerexhe en Olivier Niggli, Juridisch en Financieel Directeur en Rune Andersen, Directeur van ‘Standards and Harmonisation’ van het Wereld Antidoping Agentschap (WADA) waren eveneens aanwezig op de vergadering. De voorzitter van de antidopingcommissie van het BOIC, Jan Verstuyft en secretaris-generaal Guido De Bondt namen deel aan de vergadering.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Poolse skiloopster Marek gediskwalificeerd
    De Poolse skiloopster Kornelia Marek, die tijdens de Olympische Spelen in Vancouver positief testte op EPO, is gediskwalificeerd wegens doping. Het is het eerste dopinggeval van de voorbije Winterspelen. "Na het dossier en de schriftelijke verklaring van de atlete te hebben onderzocht, heeft de Disciplinaire Commissie van het IOC unaniem beslist dat de atlete het antidopingreglement overtreden heeft", aldus het IOC in een communiqué. Daarmee wordt de 24-jarige Poolse gediskwalificeerd in de vijf proeven waaraan ze in Vancouver deelnam. Ook de Poolse vrouwenploeg wordt geschrapt in de uitslag van de 4x5 kilometer, hoewel de drie andere atletes gezuiverd zijn in deze zaak. Marek kan ook nog gesanctioneerd worden door de internationale skifederatie (FIS).

    De zaak rond Marek barstte los tijdens de Spelen in het Canadese Vancouver, toen ze op 25 februari bij de 4x5 km aflossing positief testte op EPO. Polen eindigde als zesde in deze wedstrijd. Marek werd ook nog elfde op de 30 km skilopen en negende in de sprint per ploeg. Ze nam ook deel aan de 10 km vrije stijl (39ste) en de 15 km achtervolging  (35ste). Door de Poolse skifederatie werd Marek al een schorsing van twee
    jaar opgelegd.

    Het is tot nog toe het enige dopinggeval van de voorbije Spelen. Twee hockeyspelers, de Russische Svetlana Terenteva en de Slovaak Lubomir Visnovsky, kregen wel een blaam omdat ze een geneesmiddel tegen verkoudheid namen dat op de lijst met verboden producten tijdens competitie staat.

    29-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.China aanvaardt verlies van olympisch turnbrons uit 2000
    Het Chinees Olympisch Comité aanvaardt de beslissing van het IOC om China de bronzen medaille te laten inleveren die de turnsters bij de landenwedstrijd tijdens de Olympische Spelen van 2000 in Sydney wonnen. China werd gestraft omdat er met de leeftijd van een van de turnsters geknoeid was. "Het Chinees Olympisch Comité heeft zich altijd ingezet om de regels van de fair play en de sport te laten respecteren. Daarom hebben we er bij onze atleten en officials altijd op aangedrongen dat ze zich aan de reglementen van de verschillende sportfederaties houden. Onze organisatie heeft hier een les uit getrokken en zal er alles aan doen zodat dergelijke incidenten niet meer kunnen gebeuren", luidt het in een persmededeling.

    Volgens het reglement moet een turnster minstens 16 jaar zijn in het jaar dat de Olympische Spelen plaatsvinden. Dong Fangxiao was in Sydney ingeschreven op basis van documenten die aangaven dat ze geboren was op 23 januari 1983 en toen 17 jaar was. Acht jaar later, op de Spelen van Peking (waar Dong secretaris was op de sprong) bleek ze op de officiële lijsten ingeschreven was met 23 januari 1986 als geboortedatum.

    27-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Yelena Isinbayeva ambassadrice Olympische Jeugdspelen
    De Russische polsstokspringster Yelena Isinbayeva is aangeduid als ambassadrice van de eerste Olympische Jeugdspelen, die van 14 tot 26 augustus worden gehouden in Singapore. In februari werd de Amerikaanse zwemmer Michael Phelps al aangesteld als ambassadeur. "Ik ben verheugd om zo'n belangrijke rol te spelen, namelijk de activiteit bij jongeren bevorderen, en de Olympische Jeugdspelen zijn het ideale middel om daartoe te komen, een echte bron van inspiratie voor de jeugd over heel de wereld om via sport ongelofelijke dingen te doen", aldus Isinbayeva. Isinbayeva, die vertelde aanwezig te zullen zijn in Singapore, maakte begin april bekend dat ze een pauze inlast in haar carrière.

    25-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vier medailles voor paralympische tafeltennissers in Slovakije

    De Belgische Paralympische tafeltennissers hebben prima gepresteerd op het sterk bezette internationaal tornooi in Piestany, in Slovakije. Mathieu Loicq en Sylvie Dejonkheere veroverden elk de bronzen medaille in het enkelspel. In de teamcompetitie pakte ons land zelfs twee keer zilver. Door de afgelaste vlucht begaf de delegatie zich vorige week per bus naar Slovakije. "Een kleine moeite in vergelijking met het belang van dit tornooi", aldus delegatieleider Roland Delhoux, Voorzitter van de Koninklijke Belgische Tafeltennisbond. "De internationale bezetting was er dermate sterk, waardoor het een perfecte waardemeter was voor het team en een unieke kans om punten te pakken voor de wereldranking." En dat deden onze landgenoten met glans.




    Foto

    Archief per jaar
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008

    E-mail mij

    Druk hier om te mailen.


    olympische links
  • Joerie Devreese
  • BOIC
  • Belgian Sports Technology Club

  • Links van olympische atleten
  • Ilse Heylen
  • Elco Van der Geest
  • Olivier Cauwenbergh
  • Eline Berings
  • Kristof Beyens
  • Kim Clijsters
  • Tim Maeyens
  • Bobslee België
  • Jerke Van den Bogaert
  • Karen Persyn

    Olympische atleten
  • Sven Nys
  • Evi Van Acker
  • Dirk Van Tichelt
  • Mouha-Gielen
  • Tom Van Geneugden


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs