Foto
Inhoud blog
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • TRIATLON: Simon De Cuyper 25ste in laatste oefengalop
  • FOTO: ondertussen hier een beetje verder in London
  • ALGEMEEN: vier atleten nemen deel onder olympische vlag
  • SURFEN: derde Olympische Spelen voor Sigrid Rondelez
  • ZEILEN: Wannes Van Laer op ontdekkingstocht in London
  • HOCKEY: nationale teams komen aan in London
    Heeft iemand een leuk verhaal over China? Doorsturen die handel!
    Foto

    UIT DE BUIK VAN DE SPELEN:

    Foto

    Joerie Devreese
    'Ola Olympia'

    Tombo in Peking & London
    Het vervolg van het eerste olympisch avontuur van een sportjournalist
    16-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.B-staal bevestigt EPO-gebruik van Poolse skiloopster Kornelia Marek

    Het onderzoek van het B-staal dat afgenomen is bij de 24-jarige Poolse skiloopster Cornelia Marek heeft de aanwezigheid van het verboden dopingproduct EPO in haar lichaam bevestigd. Het nieuws werd dinsdag door het Poolse Olympisch Comité bekendgemaakt. "Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft ons op de hoogte gebracht dat het onderzoek van het B-staal heeft aangetoond dat skiloopster Kornelia Marek positief getest heeft op EPO", vertelde Henryk Urbas, woordvoerder van het Poolse Olympisch Comité. Nu ook het B-staal de positieve test van Marek bevestigd heeft, lijkt het er meer en meer op dat de Poolse de geschiedenisboeken zal ingaan als de enige atlete die betrapt werd op het gebruik van doping tijdens de Winterspelen in Vancouver.

    Kornelia Marek werd op 25 februari betrapt na afloop van de 4x5 km aflossing in het skilopen bij de vrouwen. Op die afstand eindigde de Poolse, die de Winterspelen later zou afsluiten zonder medaillewinst, op de zesde plaats. Meer dan 2000 dopingtests werden uitgevoerd tijdens de afgelopen Olympische Winterspelen. Tot nu toe waren er geen positieve dopinggevallen bekend. Enkel twee ijshockeyspelers kregen een vermaning omdat ze een verboden geneesmiddel tegen verkoudheden gebruikt hadden.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Canadezen vinden 'gouden' puck terug

    Rene Fasel, de voorzitter van de Internationale IJshockeyfederatie IIHF en John Furlong, voorzitter van het olympisch organisatiecomité, hebben dinsdag in Vancouver bekendgemaakt dat de 'gouden' puck is teruggevonden waarmee de Canadese ijshockeyspeler Sidney Crosby in de verlengingen van de finale in het ijshockey bij de mannen op de Spelen in Vancouver het beslissende doelpunt maakte. De puck was op weg naar het hoofdkwartier van de Internationale IJshockey Federatie IIHF in Zürich. In het feestgedruis na afloop van de finale raakte Crosby zijn stick en een handschoen kwijt. Achteraf bleek ook de puck verdwenen te zijn. De stick en de handschoen werden eerder al teruggevonden. Nu ook de 'gouden' puck opnieuw terecht is, kan het Canadese ijshockeygekke volk opgelucht ademhalen. De teruggevonden puck krijgt een plaatsje in de befaamde Hall of Fame voor ijshockey in Toronto.


    15-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Natasha De Troyer wordt zevende op de slalom in Vancouver
    Natasha De Troyer is zondag op de Paralympics in het Canadese Vancouver zevende geworden op de slalom voor vrouwen met een visuele beperking. De Troyer, die na de eerste manche de zesde tijd had neergezet, werkte de slalom op de piste van Whistler af in 2:18.19. Het goud ging naar de Oostenrijkse Sabine Gasteiner (2:00.56), het zilver was voor de Canadese Viviane Forest (2:01.45) en de Australische Jessica Gallagher pakte brons (2:04.35). Op de vorige Paralympics in Turijn in 2006 was de Belgische nog zesde geworden op deze discipline. De Troyer komt op de Paralympics ook nog in actie op de reuzenslalom (16 maart), de afdaling (18 maart), de super-G (19 maart) en de super-combiné (21 maart).

    Door het aanhoudende slechte weer is het programma voor het Alpijns skiën op de Paralympics te Vancouver volledig omgegooid. De afdaling werd zaterdag meerdere keren uitgesteld en ging uiteindelijk toch niet door. Er werd besloten om de tragere nummers, zoals de slalom en reuzenslalom, naar voren te schuiven in het programma. Deze aanpassing is slecht nieuws voor Natasha De Troyer. De beslissing om deel te nemen aan de afdaling werd immers genomen met oog op extra trainingssessies in de voorbereiding van de slalom, reuzenslalom en combiné. Bovendien werden de officiële trainingen van donderdag en vrijdag ook afgelast door het slechte weer.

    "Zonder wedstrijdritme, noch specifieke slalomtraining in de benen opende Natasha als eerste het Alpijns skiën in Whistler Mountain. Haar eerste run was degelijk, maar niet goed genoeg om te strijden om de medailles. Enkele foutjes halfweg de tweede run resulteerden in de zevende plaats", vertelt delegatieleider Steven Van Beylen. "De ontgoocheling is aanwezig, en terecht. De concurrentie is hard en heeft duidelijk niet stil gestaan. Gezien de omstandigheden is elke dag een nieuwe dag, een nieuwe kans. In sport kan alles en dus kan Natasha dinsdag haar kwaliteiten tonen in de reuzenslalom.”

    Voor meer informatie over de delegatie kan u steeds terecht op www.supporterparalympics.be. Daar kan u in de rubriek ‘Belgen in actie’ ook het aangepaste programma terugvinden.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Familie overleden Georgische rodelaar krijgt schadevergoeding
    De familie van de overleden Georgische rodelaar zal een gepaste schadevergoeding krijgen. Dat maakten de organisatoren van de Olympische Winterspelen in Vancouver bekend. Nodar Kumaritashvili overleed op 12 februari op amper 21-jarige leeftijd toen hij tijdens een training uit de bocht ging op de gevaarlijke olympische rodelpiste van Whistler. Na een eerste onderzoek bleek dat de fel gecontesteerde piste geen afwijkingen vertoonde. Nadien werd de omloop wel aangepast om de veiligheid te verhogen. Het organisatiecomité van de Spelen (Covan) heeft de familie van de Georgiër intussen laten weten dat er dankzij een verzekeringsprogramma een schadevergoeding zal uitgekeerd worden. Hoeveel die bedraagt, wilde woordvoerde Renée Smith-Valade niet zeggen.

    14-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slecht weer doet Natasha De Troyer wachten
    Door het slechte weer kon de afdaling voor skiesters met een visuele handicap op de Winterparalympics zaterdag niet doorgaan. Natasha De Troyer, enige Belgische altlete in Vancouver, kon dus nog niet in actie komen. Er is nog geen nieuwe datum voor de afdaling vastgelegd. De 31-jarige De Troyer skiet in Vancouver ook de Super-G (zondag 14/03), de supercombiné (dinsdag 16/03), de reuzenslalom (vrijdag 19/03) en de slalom (zondag 21/03). Vooral in die laatste drie disciplines maakt ze kans op een medaille.

    13-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paralympics in Vancouver van start gegaan
    Zo'n tienduizend toeschouwers hebben vrijdagavond in het Canadese Vancouver de plechtige opening van de Winterparalympics meegemaakt. Vanaf vandaag zullen meer dan 500 atleten met een handicap uit 45 landen deelnemen aan sporten zoals skiën, skilopen, biatlon en curling in een rolstoel. "Deze Spelen zullen fantastisch worden", stelde de Brit Philip Craven, de voorzitter van het Internationaal Paralympisch Comité. De 31-jarige Natasha De Troyer, een skiester met een aangeboren visuele en licht auditieve handicap, is de enige Belgische deelnemer. Zaterdag om 20u30 komt zij voor het eerst in actie. Dan staat de afdaling op het programma.

    09-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit seizoen 49 topsportatleten onder contract bij Franse Gemeenschap
    André Antoine, de Waalse minister van Sport, heeft dinsdag in Namen de 49 topsportatleten van de Franse Gemeenschap voor het seizoen 2010 voorgesteld. Tegelijkertijd onthulde Antoine ook zijn toekomstige plannen voor Wallonië op het vlak van sport. Hoofddoel daarbij is de oprichting van een elitecentrum voor de Waalse topsporters. Waar dat nieuwe topsportcentrum moet komen, is nog niet bekend. Daarvoor is er een team van nationale en internationale experts aangesteld. Om het project te realiseren heeft de minister inmiddels 50 miljoen euro achter de hand. Tevens is er een budget voorzien om de bestaande sportinfrastructuur te renoveren. "Voor de eerste keer heeft de Franse Gemeenschap meer dan 100 miljoen euro ter beschikking voor de sport", verduidelijkte de minister zijn uitleg. "Dat bedrag zou ons moeten toelaten om een kwaliteitsvolle omkadering te bieden aan de atleten. Voor de betaling van de 49 atleten trekken we 1,75 miljoen euro uit", aldus André Antoine. Raadgever Guy Namurois (ADEPS) duwt de vinger op de wonde en beseft dat er heel wat moet veranderen. "De omkadering van de atleten moet veel professioneler. Er moet rond de atleet een ploeg gebouwd worden om te werken op fysiek en mentaal vlak. Bovendien moeten we de communicatie met de buitenwereld verbeteren. Ik sta er soms versteld van hoe weinig mensen elkaar kennen in de wereld van de topsport. We moeten op de eerste plaats een virtueel topsportcentrum oprichten waar alle informatie uitgewisseld kan worden", aldus Namurois.

    08-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OLA OLYMPIA: Vrouwen aan de macht
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag, 8 maart, is het internationale vrouwendag. Vrouwen aan de macht zou je dan zeggen, maar in de sport is het wel es anders. Met Kim Clijsters, Justine Henin en Tia Hellebaut scoren we internationaal. Toch, er is meer, zoveel meer. Let maar op!

    Als organisator van de Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen, een wielerwedstrijd van internationaal niveau, word ik elk jaar opnieuw geconfronteerd met het geklaag van de vrouwen. Hun sport wordt niet au sérieux genomen. Te weinig aandacht. Vooral de media worden hier met de vinger gewezen. Ik zou toch willen stellen dat er meer is dan de media die niet meewil. Bedrijfswereld en politieke wereld kunnen de vrouw in de sport ook op een hoger schavotje plaatsen. Nochtans zijn we er de laatste jaren toch in geslaagd om enkele rensters naar de internationale top te brengen. Iemand als Grace Verbeke moet in staat zijn ooit op het podium van één of ander kampioenschap te staan. Maar er is meer dan Verbeke. Ook in het baanwielrennen heeft het trio Jolien D’Hoore-Kelly Druyts-Jessie Daams een grote toekomst. Bovendien kunnen deze vrouwen ook op de weg heel goed uit de voeten. Maar door de stiefmoederlijke behandeling is er geen haan die daar naar kraait.

    Vorige week kondigde Femke Maes haar afscheid aan bij de nationale vrouwenvoetbalploeg. Goed, Femke is zo eerlijk om te zeggen dat haar laatste jaren er aankomen, ze speelt toch maar mooi bij één van de beste teams in Europa (Duisburg, Duitsland). Niet dat de Belgische vrouwen meteen hoge ogen gooien de komende jaren, maar er is talent. Talent moet begeleid worden en dan is iemand als Femke Maes toch de perfecte leidster voor die jonge aanstormende bende. Als je dan hoort hoe de bond omgaat met die meisjes ... zou die bond dan eigenlijk niet moeten gestraft worden? Vanuit politieke wereld zou toch een woordje uitleg mogen gevraagd worden? En mocht ik bedrijfsleider zijn van één van de sponsors, dan zou ik de bondsbobo’s even aan de tand voelen.

    Ik had het tot nog toe over de twee populairste sporten in België. Als het daar al volledig fout loopt, hoe erg moet het dan gesteld zijn met de andere sporten? De zaalsporten bijvoorbeeld. De nationale vrouwenploeg in het volleybal en het basketbal staat eigenlijk hoger aangeschreven op internationaal niveau dan haar mannelijke collega’s. Maar ook daar dreigt het telkens weer noppes te worden door afzeggingen, door mistevredenheid. En nu we het toch over ploegen hebben. Wat gezegd van het vrouwenhockeyteam? Ook zij beginnen in Europa een aardig woordje mee te spreken. Het is nog maar de vraag of er voor hen evenveel aandacht zal zijn als de mannen in hun race naar Beijing.

    Het zwemmen, nog zo’n mondiale sport waar we momenteel slechts met twee atleten in een Europese finale kunnen komen. Toeval of niet, met Kimberly Buys en Elise Matthyssen opnieuw twee vrouwen. Jammer genoeg stel ik ook vast dat met Fabienne Dufour, Jorina Aerents en Silke Van Hoof de laatste jaren enkele serieuze talenten de sport vaarwel zegden. En ja, persoonlijke redenen zullen hier wel meespelen. Maar is dat telkens zo? Is het één niet het gevolg van het andere? En ik zal nog wel wat vrouwelijk talent vergeten zijn. Toch wil ik afsluiten met het meest recente voorbeeld van hoe jammer het allemaal wel is. De Winterspelen in Vancouver leverden België een 14de plaats op in het bobsleeën, bij de vrouwen. Een project dat minder dan drie jaar geleden werd opgestart, ondersteund door de nationale TV-zender zelfs. De hele bobsleewereld staat versteld van wat op zo'n korte termijn mogelijk is. En nu heerst er de onzekerheid over de toekomst. Als het financiële plaatje niet meer klopt, gaat het sleetje niet meer naar beneden. Is dat dan geen doodzonde?

    Zo zie je maar. De sportende vrouw in België heeft heus wat te bieden. Gebrek aan steun soort zorgt er mee voor dat de sportvrouw in België veel weg heeft van de vrouw in één of ander apenland, waar 'ht andere geslacht' niets te zeggen heeft. Wat Vlaanderen betreft, meneer Muyters (sport), meneer Smet (gelijke kansen), kunnen jullie je nek al eens uitsteken en de vrouw de plaats geven die ze verdient. Die aan de top! Aan alle vrouwen, een gelukkige feestdag.

    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Joerie Devreese is een sportliefhebber pur sang. Eentje die nog wakker blijft om echt alles te volgen. Sinds vier jaar organiseert de Deurlenaar de Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen. Regelmatig geeft Joerie -exclusief voor deze blog- zijn kritische kijk op de sport en op de Olympische Spelen. Meer nieuws over de voorbije en de komende Olympische Spelen vind je op zijn blog www.bloggen.be/deolympischedroom.


    05-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rome en Venetië willen Olympische Zomerspelen van 2020 organiseren
    Rome en Venetië zijn allebei officieel kandidaat om de Olympische Zomerspelen van 2020 te organiseren. Vrijdag dienden de twee steden hun dossier in bij het Italiaans Olympisch Comité (CONI). Het CONI zal nu een keuze moeten maken tussen Rome en Venetië. De laureaat zal daarna namens Italië haar kandidatuur indienen bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC). In 2013 maakt het IOC bekend wie de Spelen van 2020 mag organiseren. Rome was al eens gastheer van de OS in 1960. De volgende zomerolympiade vindt in 2012 plaats in Londen. Vier jaar later is Rio de Janeiro aan de beurt.

    04-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorzitter Russisch Olympisch Comité biedt ontslag aan
    Leonid Tiagatchev, de voorzitter van het Russisch Olympisch Comité, heeft woensdag zijn ontslag aangeboden. Hij stapt op na de zwakke resultaten van de Russische atleten op de voorbij Olympische Winterspelen in het Canadese Vancouver. "Leonid Tiagatchev heeft een ontslagbrief geschreven", verduidelijkte zijn woordvoerder Guennadi Chvets. "Ik ken niet al zijn motieven, maar ik denk dat het iets te maken heeft met de Russische prestaties op de Olympische Winterspelen", klonk het. Rusland eindigde op een teleurstellende elfde plaats in de medaillestand op de Spelen, de slechtste Russische prestatie ooit. De Russische president Medvedev had maandag de verantwoordelijken voor de voorbereiding van de olympische ploeg al aangemaand om hun ontslag in te dienen na de middelmatige prestaties van de Russische delegatie. De volgende Olympische Winterspelen worden in 2014 in het Russische Sotchi georganiseerd.

    03-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OLA OLYMPIA: Wie heeft het gedaan?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het zit er alweer op. Vancouver heeft de grote poort van het winterfestival gesloten. Er blijft enkel nog een klein deurtje open voor de Paralympics, wat absoluut de aandacht niet krijgt die het verdient. Maar voor mindervaliden is dit een gegeven dat tot ver buiten de sport reikt, niet?

    Zeventien dagen (nachten) lang heb ik het allemaal opnieuw gevolgd en oh ja als Olympia-freak genoten. Niet alleen van de sport, evenzeer van het enthousiasme, de vreugde, de teleurstelling van alles en iedereen wat bij dit evenement betrokken is. De Spelen begonnen nochtans in absolute mineur met de dood van een Georgische rodelaar, maar daar zal deze editie in de toekomst niet aan herinnerd worden. Daarvoor is dit een te groot circus met heel veel politieke en financiële belangen, maar geen menselijke.

    Op sportief vlak was het elke dag genieten. Het mooiste moment voor mij persoonlijk was de overwinning van de Fransman Jason Lamy Chapuis in de Noordse combiné, korte schans. Ik volgde deze wedstrijd op de Franse televisie en de commentatoren gingen zo uit hun dak dat een lach niet te onderdrukken viel. Het Hellebaut-moment uit Beijing werd er bleek bij. Van commentatoren gesproken, de numero uno blijft toch Mart Smeets. Hoe hij een sneer richting Amerikaanse televisiestations zond omwille van het late aanvangsuur van het schaatsen, hoe hij als enige Nederlander vrij rustig bleef bij het Kramer-débacle, hoe hij de arrogantie van het schaatsteam aankaartte bij de gemiste finale. Klasse, Mart.

    Bij één atleet heb ik ook echt zitten supporteren, weet je nog, Ole Einar Bjoerndalen. Ik heb verdomme gevloekt toen hij op de achtervolging twee keer fout schoot. Doch, op deze Spelen heeft hij absolute roem verworven. Iets wat ook te beurt viel aan schansspringer Simon Ammann. Na twee keer goud in salt Lake, nu opnieuw twee keer goud. En zo mijn vliegheld Matti Nykkanen van de tabellen gehaald.

    Supporteren? Jaja, hoor. Ook voor de Belgen. En in tegenstelling tot wat nu gezegd wordt, vind ik dat ze het nog zo slecht niet deden. Eigenlijk is het al te makkelijk dat in het hele land -tot enkele maanden voor de Spelen- er geen kat wakker van ligt, maar achteraf een keiharde balans wordt opgemaakt. België is, was en zal nooit een wintersportland worden. Punt. De volgende Winterspelen zijn over vier jaar in het Russische Sotchi en als we vandaag beginnen te werken, zullen we misschien één of twee atleten met een knappe prestatie leveren. Doen we gewoon verder zoals we bezig zijn, staan we dan opnieuw aan de klaagmuur.

    Pieter Gysel werd tweede Europeaan op de 1500m (vijfde op 500m) in een sport die compleet gedomineerd wordt door Canadezen, Amerikanen en Koreanen. De skiërs moesten geluk hebben om in de top-25 te raken. Wat dacht je? Als je in de wereldbekers telkens op enkele seconden van de winnaar eindigt, wordt dat plots anders op de Spelen? Over de bobsleemeisjes valt niet te twisten. Puike prestatie. Maar nu richting Sotchi graag. Laat dit project niet stoppen! Isabelle Pieman behaalde een persoonlijk record. Als dit lukt op zo'n evenement, kan daar weinig negatiefs over gezegd worden. En Kevin Van Der Perren ontgoochelde misschien wel. Maar had hij dit eigenlijk vooraf zelf al niet beetje aangegeven? Kevin is wellicht over zijn top heen, weet dit ook, waardoor de motivatie niet meer top is. Vergeten we niet dat hij er voor zorgde dat België het voorbije decennium wél in beeld kwam tijdens de Winterspelen.

    Zo, over vier jaar is er dus Sotchi. De ogen worden nu gericht op de Zomerspelen van Londen. Die komen er in de zomer van 2012. Wij gaan alvast niet wachten tot dan om erover te spreken.

    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Joerie Devreese is een sportliefhebber pur sang. Eentje die nog wakker blijft om echt alles te volgen. Sinds vier jaar organiseert de Deurlenaar de Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen. Regelmatig geeft Joerie -exclusief voor deze blog- zijn kritische kijk op de sport en op de Olympische Spelen. Meer nieuws over de voorbije en de komende Olympische Spelen vind je op zijn blog www.bloggen.be/deolympischedroom.


    02-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sidney Crosby is 'gouden' stick kwijt
    Sidney Crosby, de Canadese held die zondag in de olympische ijshockeyfinale de beslissende treffer maakte tegen de Verenigde Staten, is zijn stick en zijn handschoenen kwijt. Dat verklaarde Johnny Misley van de Canadese ijshockeybond. Nadat de 22-jarige Crosby op de Olympische Winterspelen in Vancouver de 3-2 maakte in de verlengingen tegen aartsrivaal Amerika en zich zo de geschiedenisboeken inschoot, gooide hij zijn stick en zijn handschoenen in de lucht. Toen wat later de uitrusting van Team Canada verzameld werd, bleken de spullen van Crosby verdwenen te zijn. "Een spijtige zaak, want de stick hoorde zeker in de befaamde Hall of Fame", klonk het.

    01-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Russische president Medvedev eist ontslag verantwoordelijken voor olympisch debacle
    De Russische president Dmitri Medvedev heeft maandag de verantwoordelijken voor de voorbereiding van de olympische ploeg aangemaand om hun ontslag in te dienen na de middelmatige prestaties van de Russische delegatie op de Spelen in Vancouver. "De verantwoordelijken voor de slechte prestaties op de Spelen moeten vandaag hun verantwoordelijkheid nemen. Ze moeten een moedige beslissing nemen en hun ontslag indienen. Indien ze hun verantwoordelijkheid niet nemen, zullen wij hen daarbij helpen", vertelde Medvedev op de Russische televisie. Rusland eindigde op een teleurstellende 11de plaats in de medaillestand op de Spelen in Vancouver, de slechtste Russische prestatie ooit. De volgende Olympische Winterspelen worden in 2014 in het Russische Sotchi georganiseerd.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olympische Winterspelen Vancouver officieel gesloten
    Jacques Rogge, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft zondag in het BC Place Stadium in Vancouver om 18u56 plaatselijke en 3u56 Belgische tijd de XXIste editie van de Olympische Winterspelen officieel gesloten. Rogge had het over 'uitstekende en heel vriendelijke Spelen'. "En nu, volgens de traditie, verklaar ik de XXIe Spelen voor gesloten en roep ik de jeugd op om binnen vier jaar in Sotchi te verzamelen, om er de XXIIste editie van de Winterspelen te vieren", stelde Rogge. Nadat de Canadese zanger Neil Young "Long may you run" had gezongen, werd de olympische vlam gedoofd.

    Rogge kwam ook nog terug op het tragische overlijden van de Georgische rodelaar Nodar Kumaritashvili. "De olympische familie zal de gebroken olympische droom nooit vergeten", klonk het. De IOC-voorzitter bedankte ook het Canadese volk voor zijn gastvrijheid en zijn warmte en richtte zich daarna naar de atleten. "Jullie hebben ons fier gemaakt. Jullie hebben ons getoond dat mensen uit verschillende landen competitief kunnen zijn in een sfeer van respect, vriendschap en fairplay", aldus Rogge.

    Gregor Robertson, de burgemeester van Vancouver, heeft zondag tijdens de sluitingsceremonie van de Olympische Winterspelen in zijn stad, de olympische vlag overgedragen aan Anatoly Pakhomov, zijn ambtsgenoot uit het Russische Sotchi, dat binnen vier jaar gastheer voor de Winterspelen is. Zondag om 17u30 plaatselijke en 02u30 Belgische tijd was in het BC Place Stadium in Vancouver de sluitingsceremonie van de XXIste editie van de Olympische Winterspelen van start gegaan. Nadat alle atleten het stadion waren binnengekomen - shorttracker Pieter Gysel droeg de Belgische vlag - en nadat de Noorse skiloper Petter Northug zijn gouden plak van de 50 km ontvangen had, bedankte de olympische familie de 25.000 vrijwilligers die de Spelen mee mogelijk maakten. Nadien droeg Robertson voor de ogen van de 60.000 toeschouwers via
    IOC-voorzitter Jacques Rogge de olympische vlag over aan Sotchi.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Palmares van de Olympische Winterspelen van Vancouver
    BIATLON (met dank aan Belga)
    =======
    . 10 km sprint mannen:
    Goud: Vincent Jay (Fra)
    Zilver: Emil Hegle Svendsen (Noo)
    Brons: Jakov Fak (Kro)

    . 20 km mannen:
    Goud: Emil Hegle Svendsen (Noo)
    Zilver: Sergey Novikov (WRu)
    Zilver: Ole Einar Björndalen (Noo)

    . 12,5 km achtervolging mannen:
    Goud: Bjorn Ferry (Zwe)
    Zilver: Christoph Sumann (Oos)
    Brons: Vincent Jay (Fra)

    . 15 km massastart mannen:
    Goud: Evgeny Ustyugov (Rus)
    Zilver: Martin Fourcade (Fra)
    Brons: Pavol Hurajt (Slk)

    . Aflossing 4x7,5 km mannen:
    Goud: Noorwegen
    (Halvard Hanevold, Tarjei Boe, Emil Hegle Svendsen, Ole Einar Björndalen)
    Zilver: Oostenrijk
    (Simon Eder, Daniel Mesotitsch, Dominik Landertinger, Christoph Sumann)
    Brons: Rusland
    (Ivan Tcherezov, Anton Shipulin, Maxim Tchoudov, Evgeny Ustyugov)

    . 7,5 km sprint vrouwen:
    Goud: Anastazia Kuzmina (Slk)
    Zilver: Magdalena Neuner (Dui)
    Brons: Marie Dorin (Fra)

    . 15 km vrouwen:
    Goud: Tora Berger (Noo)
    Zilver: Elena Khrustaleva (Kaz)
    Brons: Darya Domracheva (WRu)

    . 10 km achtervolging vrouwen:
    Goud: Magdalena Neuner (Dui)
    Zilver: Anastazia Kuzmina (Slk)
    Brons: Marie Laure Brunet (Fra)

    . 12,5 km massastart vrouwen
    Goud: Magdalena Neuner (Dui)
    Zilver: Olga Zaitseva (Rus)
    Brons: Simone Hauswald (Dui)

    . 4x6 km aflossing vrouwen:
    Goud: Rusland
    (Svetlana Sleptsova, Anna Bogaliy-Titovets, Olga Medvedtseva, Olga Zaitseva)
    Zilver: Frankrijk
    (Marie Laure Brunet, Sylvie Becaert, Marie Dorin, Sandrine Bailly)
    Brons: Duitsland
    (Kati Wilhelm, Simone Hauswald, Martina Beck, Andrea Henkel)

    BOBSLEE
    =======
    . Tweemansbob mannen:
    Goud: Duitsland
    (Andre Lange, Kevin Kuske)
    Zilver: Duitsland
    (Thomas Florschuetz, Richard Adjei)
    Brons: Rusland
    (Alexsandr Zubkov, Alexey Voevoda)

    . Viermansbob mannen:
    Goud: Verenigde Staten
    (Steven Holcomb, Justin Olsen, Steve Mesler, Curtis Tomasevicz)
    Zilver: Duitsland
    (Andre Lange, Alexander Roediger, Kevin Kuske, Martin Putze)
    Brons: Canada
    (Lyndon Rush, Chris le Bihan, David Bissett, Lascelles Brown)

    . Tweemansbob vrouwen:
    Goud: Canada
    (Kaillie Humphries, Heather Moyse)
    Zilver: Canada
    (Helen Upperton, Shelly-Ann Brown)
    Brons: Verenigde Staten
    (Erin Pac, Elana Meyers)
    België (Elfje Willemsen en Eva Willemarck) eindigde 14e.

    NOORDSE COMBINATIE
    ==================
    . Individueel kleine schans/10 km:
    Goud: Jason Lamy Chappuis (Fra)
    Zilver: Johnny Spillane (VSt)
    Brons: Alessandro Pittin (Ita)

    . Ploegenachtervolging grote schans/4x5km:
    Goud: Oostenrijk
    (Bernhard Gruber, David Kreiner, Felix Gottwald, Mario Stecher)
    Zilver: Verenigde Staten
    (Brett Camerota, Todd Lodwick, Johnny Spillane, Bill Demong)
    Brons: Duitsland
    (Johannes Rydzek, Tino Edelmann, Eric Frenzel, Bjoern Kircheisen)

    . Individueel grote schans/10 km:
    Goud: Bill Demong (VSt)
    Zilver: Johnny Spillane (VSt)
    Brons: Bernhard Gruber (Oos)

    CURLING
    =======
    . Mannen:
    Goud: Canada
    Zilver: Noorwegen
    Brons: Zwitserland

    . Vrouwen
    Goud: Zweden
    Zilver: Canada
    Brons: China

    FREESTYLE
    =========
    . Buckels mannen:
    Goud: Alexandre Bilodeau (Can)
    Zilver: Dale Begg-Smith (Aus)
    Brons: Bryon Wilson (VSt)

    . Aerials mannen
    Goud: Alexei Grishin (WRu)
    Zilver: Jeret Peterson (VSt)
    Brons: Liu Zhongqing (Chn)

    . Skicross mannen:
    Goud: Michael Schmid (Zwi)
    Zilver: Andreas Matt (Oos)
    Brons: Audun Groenvold (Noo)

    . Buckels vrouwen:
    Goud: Hannah Kearney (VSt)
    Zilver: Jennifer Heil (Can)
    Brons: Shannon Bahrke (VSt)

    . Aerials vrouwen:
    Goud: Lydia Lassila (Aus)
    Zilver: Li Nina (Chn)
    Brons: Guo Xinxin (Chn)

    . Skicross vrouwen:
    Goud: Ashleigh Mcivor (Can)
    Zilver: Hedda Berntsen (Noo)
    Brons: Marion Josserand (Fra)

    IJSHOCKEY
    =========
    . Mannen:
    Goud: Canada
    Zilver: Verenigde Staten
    Brons: Finland

    . Vrouwen:
    Goud: Canada
    Zilver: Verenigde Staten
    Brons: Finland

    RODELEN
    =======
    . Eenzitters mannen:
    Goud: Felix Loch (Dui)
    Zilver: David Moller (Dui)
    Brons: Armin Zöggeler (Ita)

    . Eenzitters vrouwen:
    Goud: Tatjana Hufner (Dui)
    Zilver: Nina Reithmayer (Oos)
    Brons: Natalie Geisenberger (Dui)

    . Tweezitters:
    Goud: Oostenrijk
    (Andreas Linger, Wolfgang Linger)
    Zilver: Letland
    (Andris Sics, Juris Sics)
    Brons: Duitsland
    (Patric Leitner, Alexander Resch)

    KUNSTSCHAATSEN
    ==============
    . Individueel mannen
    Goud: Evan Lysacek (VSt)
    Zilver: Evgeni Plushenko (Rus)
    Brons: Daisuke Takahashi (Jap)
    Kevin Van der Perren (BEL) werd 17e.

    . Individueel vrouwen:
    Goud: Kim Yu-na (ZKo)
    Zilver: Mao Asada (Jap)
    Brons: Joannie Rochette (Can)
    Isabelle Pieman (BEL) werd 25e (korte kür)
    . Koppels:
    Goud: China
    (Xue Shen, Zhao Hongbo)
    Zilver: China
    (Pang Qing, Tong Jian)
    Brons: Duitsland
    (Aliona Savchenko, Robin Szolkowy)

    . Dans:
    Goud: Canada
    (Tessa Virtue, Scott Moir)
    Zilver: Verenigde Staten
    (Meryl Davis, Charlie White)
    Brons: Rusland
    (Oksana Domnina, Maxim Shabalin)

    SCHAATSEN
    =========
    . 2 x 500 m mannen:
    Goud: Mo Tae-Bum (ZKo)
    Zilver: Keiichiro Nagashima (Jap)
    Brons: Joji Kato (Jap)

    . 1000 m mannen:
    Goud: Shani Davis (VSt)
    Zilver: Mo Tae-Bum (ZKo)
    Brons: Chad Hedrick (VSt)

    . 1500 m mannen:
    Goud: Mark Tuitert (Ned)
    Zilver: Shani Davis (VSt)
    Brons: Havard Bokko (Noo)

    . 5000 m mannen:
    Goud: Sven Kramer (Ned)
    Zilver: Lee Seung-Hoon (ZKo)
    Brons: Ivan Skobrev (Rus)

    . 10000 m mannen:
    Goud: Lee Seung-Hoon (ZKo)
    Zilver: Ivan Skobrev (Rus)
    Brons: Bob De Jong (Ned)

    . Ploegenachtervolging - 8 ronden mannen:
    Goud: Canada
    (Mathieu Giroux, Lucas Makowsky, Denny Morrison)
    Zilver: Verenigde Sraten
    (Brian Hansen, Chad Hedrick, Jonathan Kuck, Trevor Marsicano)
    Brons: Nederland
    (Jan Blokhuisen, Sven Kramer, Simon Kuipers, Mark Tuitert)

    . 2 x 500 m vrouwen:
    Goud: Lee Sang-Hwa (ZKo)
    Zilver: Jenny Wolf (Dui)
    Brons: Wang Beixing (Chn)

    . 1000 m vrouwen:
    Goud: Christine Nesbitt (Can)
    Zilver: Annette Gerritsen (Ned)
    Brons: Laurine van Riessen (Ned)

    . 1500 m vrouwen:
    Goud: Ireen Wust (Ned)
    Zilver: Kristina Groves (Can)
    Brons: Martina Sablikova (Tsj)

    . 3000 m vrouwen:
    Goud: Martina Sablikova (Tsj)
    Zilver: Stephanie Beckert (Dui)
    Brons: Kristina Groves (Can)

    . 5000 m vrouwen:
    Goud: Martina Sablikova (Tsj)
    Zilver: Stephanie Beckert (Dui)
    Brons: Clara Hughes (Can)

    . Ploegenachtervolging - 6 ronden vrouwen:
    Goud: Duitsland
    (Daniela Anschutz Thoms, Stephanie Beckert, Anni Friesinger-Postma,
    Katrin Mattscherodt)
    Zilver: Japan
    (Masako Hozumi, Nao Kodaira, Maki Tabata)
    Brons: Polen
    (Katarzyna Bachleda-Curus (wojcicka), Katarzyna Wozniak, Luiza Zlotkowska)

    SCHANSSPRINGEN
    ==============
    . Normale schans:
    Goud: Simon Ammann (Zwi)
    Zilver: Adam Malysz (Pol)
    Brons: Gregor Schlierenzauer (Oos)

    . Grote schans:
    Goud: Simon Ammann (Zwi)
    Zilver: Adam Malysz (Pol)
    Brons: Gregor Schlierenzauer (Oos)

    . Grote schans landenteams:
    Goud: Oostenrijk
    (Wolfgang Loitzl, Andreas Kofler, Thomas Morgenstern, Gregor Schlierenzauer)
    Zilver: Duitsland
    (Michael Neumayer, Andreas Wank, Martin Schmitt, Michael Uhrmann)
    Brons: Noorwegen
    (Anders Bardal, Tom Hilde, Johan Remen Evensen, Anders Jacobsen)

    SHORTTRACK
    ==========
    . 500 m mannen:
    Goud: Charles Hamelin (Can)
    Zilver: Sung Si-Bak (ZKo)
    Brons: Francois-Louis Tremblay (Can)
    Pieter Gysel (BEL) strandde in de kwartfinales
    . 1000 m mannen:
    Goud: Lee Jung-Su (ZKo)
    Zilver: Lee Ho-Suk (ZKo)
    Brons: Apolo Anton Ohno (VSt)
    Pieter Gysel (BEL) werd uitgeschakeld in de reeksen

    . 1500 m mannen:
    Goud: Lee Jung-Su (ZKo)
    Zilver: Apolo Anton Ohno (VSt)
    Brons: J.R. Celski (VSt)
    Pieter Gysel (BEL) werd negende

    . 5000 m aflossing mannen:
    Goud: Canada
    (Guillaume Bastille, Charles Hamelin, Francois Hamelin, Olivier
    Jean, Francois-Louis Tremblay)
    Zilver: Zuid-Korea
    (Kim Seoung Il, KwakYoon-Gy, Lee Ho-Suk, Lee Jung-Su, Sung Si-Bak)
    Brons: Verenigde Staten
    (J.R. Celski, Simon Cho, Travis Jayner, Jordan Malone, Apolo Anton Ohno)

    . 500 m vrouwen:
    Goud: Wang Meng (Chn)
    Zilver: Marianne St-Gelais (Can)
    Brons: Arianna Fontana (Ita)

    . 1000 m vrouwen:
    Goud: Wang Meng (Chn)
    Zilver: Katherine Reutter (VSt)
    Brons: Park Seung-Hi (ZKo)

    . 1500 m vrouwen:
    Goud: Zhou Yang (Chn)
    Zilver: Lee Eun-Byul (ZKo)
    Brons: Park Seung-Hi (ZKo)

    . 3000 m aflossing vrouwen:
    Goud: China
    (Sun Linlin, Wang Meng, Zhang Hui, Zhou Yang)
    Zilver: Canada
    (Jessica Gregg, Kalyna Roberge, Marianne St-Gelais, Tania Vicent)
    Brons: Verenigde Staten
    (Allison Baver, Kimberly Derrick, Alyson Dudek, Lana Gehring,
    Katherine Reutter)

    SKELETON
    ========
    . Mannen:
    Goud: Jon Montgomery (Can)
    Zilver: Martins Dukurs (Let)
    Brons: Alexander Tretiakov (Rus)

    . Vrouwen:
    Goud: Amy Williams (GBr)
    Zilver: Kerstin Szymkowiak (Dui)
    Brons: Anja Huber (Dui)

    SKI
    ====
    . Afdaling mannen:
    Goud: Didier Defago (Zwi)
    Zilver: Aksel Lund Svindal (Noo)
    Brons: Bode Miller (VSt)

    . Slalom mannen:
    Goud: Giuliano Razzoli (Ita)
    Zilver: Ivica Kostelic (Kro)
    Brons: Andre Myhrer (Zwe)
    Jerke Van den Bogaert (BEL) werd 34e, Bart Mollin (BEL) werd
    uitgeschakeld na de 1e run.

    . Reuzenslalom mannen:
    Goud: Carlo Janka (Zwi)
    Zilver: Kjetil Jansrud (Noo)
    Brons: Aksel Lund Svindal (Noo)

    . Super-G mannen:
    Goud: Aksel Lund Svindal (Noo)
    Zilver: Bode Miller (VSt)
    Brons: Andrew Weibrecht (VSt)

    . Super-combiné mannen:
    Goud: Bode Miller (VSt)
    Zilver: Ivica Kostelic (Kro)
    Brons: Silvan Zurbriggen (Zwi)

    . Afdaling vrouwen:
    Goud: Lindsey Vonn (VSt)
    Zilver: Julia Mancuso (VSt)
    Brons: Elisabeth Goergl (Oos)

    . Slalom vrouwen:
    Goud: Maria Riesch (Dui)
    Zilver: Marlies Schild (Oos)
    Brons: Sarka Zahrobska (Tsj)
    Karen Persyn (BEL) werd 27e

    . Reuzenslalom vrouwen:
    Goud: Viktoria Rebensburg (Dui)
    Zilver: Tina Maze (Sln)
    Brons: Elisabeth Goergl (Oos)

    . Super-G vrouwen:
    Goud: Andrea Fischbacher (Oos)
    Zilver: Tina Maze (Sln)
    Brons: Lindsey Vonn (VSt)

    . Super-combiné vrouwen:
    Goud: Maria Riesch (Dui)
    Zilver: Julia Mancuso (VSt)
    Brons: Anja Pärson (Zwe)

    SKILOPEN
    ========
    . 15 km vrije stijl individueel mannen:
    Goud: Dario Cologna (Zwi)
    Zilver: Pietro Piller Cottrer (Ita)
    Brons: Lukas Bauer (Tsj)

    . 30 km achtervolging (15+15) mannen:
    Goud: Marcus Hellner (Zwe)
    Zilver: Tobias Angerer (Dui)
    Brons: Johan Olsson (Zwe)

    . Sprint individueel mannen:
    Goud: Nikita Kriukov (Rus)
    Zilver: Alexander Panzhinskiy (Rus)
    Brons: Petter Jr. Northug (Noo)

    . Sprint ploegen mannen:
    Goud: Noorwegen
    (Oeystein Pettersen, Petter Northug)
    Zilver: Duitsland
    (Tim Tscharnke, Axel Teichmann )
    Brons: Rusland
    (Nikolay Morilov, Alexey Petukhov)

    . Aflossing 4x10 km mannen:
    Goud: Zweden
    (Daniel Richardsson, Johan Olsson, Anders Soedergren, Marcus Hellner)
    Zilver: Noorwegen
    (Martin Johnsrud Sundby, Odd-Bjoern Hjelmeset, Lars Berger, Petter Northug)
    Brons: Tsjechië
    (Martin Jaks, Lukas Bauer, Jiri Magal, Martin Koukal)

    . 50 km klassieke stijl mannen:
    Goud: Petter Northug (Noo)
    Zilver: Axel Teichmann (Dui)
    Brons: Johan Olsson (Zwe)

    . 10 km vrije stijl individueel vrouwen:
    Goud: Charlotte Kalla (Zwe)
    Zilver: Kristina Smigun-Vaehi (Est)
    Brons: Marit Björgen (Noo)

    . 15 km achtervolging (7,5+7,5) vrouwen:
    Goud: Marit Björgen (Noo)
    Zilver: Anna Haag (Zwe)
    Brons: Justyna Kowalczyk (Pol)

    . Sprint individueel vrouwen:
    Goud: Marit Björgen (Noo)
    Zilver: Justyna Kowalczyk (Pol)
    Brons: Petra Majdic (Sln)

    . Sprint ploegen vrouwen:
    Goud: Duitsland
    (Evi Sachenbacher -Stehle, Claudia Nystad)
    Zilver: Zweden
    (Charlotte Kalla, Anna Haag)
    Brons: Rusland
    (Irina Khazova, Natalia Korosteleva)

    . 4x5 km aflossing vrouwen:
    Goud: Noorwegen
    (Vibeke Skofterud, Therese Johaug, Kristin Stoermer Steira, Marit Björgen)
    Zilver: Duitsland
    (Katrin Zeller, Evi Sachenbacher -Stehle, Miriam Gossner, Claudia Nystad)
    Brons: Finland
    (Pirjo Muranen, Virpi Kuitunen, Riitta-Liisa Roponen, Aino- Kaisa Saarinen)

    . 30 km klassieke stijl vrouwen:
    Goud: Justyna Kowalczyk (Pol)
    Zilver: Marit Björgen (Noo)
    Brons: Aino- Kaisa Saarinen (Fin)

    SNOWBOARD
    =========
    . Parallelle reuzenslalom mannen:
    Goud: Jasey Jay Anderson (Can)
    Zilver: Benjamin Karl (Oos)
    Brons: Mathieu Bozzetto (Fra)

    . Halfpipe mannen:
    Goud: Shaun White (VSt)
    Zilver: Peetu Piiroinen (Fin)
    Brons: Scott Lago (VSt)

    . Snowboardcross mannen:
    Goud: Seth Wescott (VSt)
    Zilver: Mike Robertson (Can)
    Brons: Tony Ramoin (Fra)

    . Parallelle reuzenslalom vrouwen:
    Goud: Nicolien Sauerbreij (Ned)
    Zilver: Ekaterina Ilyukhina (Rus)
    Brons: Marion Kreiner (Oos)

    . Halfpipe vrouwen:
    Goud: Torah Bright (Aus)
    Zilver: Hannah Teter (VSt)
    Brons: Kelly Clark (VSt)

    . Snowboardcross vrouwen:
    Goud: Maelle Ricker (Can)
    Zilver: Deborah Anthonioz (Fra)
    Brons: Olivia Nobs (Zwi)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Medaillespiegel van de Olympische Winterspelen in Vancouver
    Medaillespiegel van de Olympische Winterspelen in Vancouver, de eindstand na 86 disciplines:
    Goud Zilver Brons Totaal
    Canada 14 7 5 26
    Duitsland 10 13 7 30
    Verenigde Staten 9 15 13 37
    Noorwegen 9 8 6 23
    Zuid-Korea 6 6 2 14
    Zwitzerland 6 0 3 9
    China 5 2 4 11
    Zweden 5 2 4 11
    Oostenrijk 4 6 6 16
    Nederland 4 1 3 8
    Rusland 3 5 7 15
    Frankrijk 2 3 6 11
    Australië 2 1 0 3
    Tsjechië 2 0 4 6
    Polen 1 3 2 6
    Italië 1 1 3 5
    Slovakije 1 1 1 3
    Wit-Rusland 1 1 1 3
    Groot-Brittannië 1 0 0 1
    Japan 0 3 2 5
    Kroatië 0 2 1 3
    Slovenië 0 2 1 3
    Letland 0 2 0 2
    Finland 0 1 4 5
    Estland 0 1 0 1
    Kazachstan 0 1 0 1

    28-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Record aantal deelnemers in Vancouver
    Niet minder dan 2.621 atleten uit 82 landen hebben deelgenomen aan de Olympische Winterspelen in het Canadese Vancouver, die zondag aflopen. Dat maakte het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bekend. 1.557 mannen en 1.064 vrouwen namen of nemen deel aan 86 medaille-evenementen. Het vorig record van 2.508 atleten uit 80 landen was vier jaar geleden in Turijn neergezet. Toen waren er medailles te
    verdienen in 84 disciplines.

    27-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chileense olympische ploeg wil zo snel mogelijk huiswaarts keren
    De Chileense olympische ploeg, die momenteel in het Canadese Vancouver vertoeft, wil na de zware aardbeving van zaterdagochtend in Chili zo snel mogelijk huiswaarts keren. Bijgevolg zal de Chileense delegatie niet deelnemen aan de slotceremonie, zondag in Vancouver. Het nieuws werd zaterdag bekendgemaakt door de Chileense woordvoerder Luis Alberto Santa Cruz. De Chileense olympische ploeg bestaat uit amper drie atleten. Volgens de woordvoerder hebben al enkele atleten hun familie telefonisch kunnen bereiken. De zware aardbeving in Chili, met een kracht van 8,8 op de schaal van Richter, zou inmiddels al aan 122 mensen het leven gekost hebben.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pieter Gysel out in kwartfinales van de 500 meter
    Shorttracker Pieter Gysel heeft zich vrijdag op de Olympische Winterspelen in Vancouver niet kunnen plaatsen voor de halve finales van de 500 meter. De 29-jarige Leuvenaar strandde in de kwartfinales op de vierde en laatste plaats in zijn reeks. Enkel de eerste twee mochten naar de halve eindstrijd. De tegenstand van Gysel was niet min. De zege was in 41.326 voor de Canadees François-Louis Tremblay, die woensdag in de reeksen nog een olympisch record neerzette en vier jaar terug in Turijn zilver won op de 500 meter. De Zuid-Koreaanse vicewereldkampioen Yoon-Gy Kwak werd tweede (41.761) en stoot eveneens door naar de halve eindstrijd. De Let Haralds Silovs (41.837) werd derde, Gysel vierde in 41.980. Met zijn tijd was Gysel goed voor de twaalfde chrono van alle deelnemers. De Canadees Charles Hamelin zette de snelste tijd neer (40.770) en verbeterde het olympisch record. Eerder eindigde Gysel op deze Winterspelen op de negende plaats op de 1500 m. Op de 1000 m werd hij uitgeschakeld in de reeksen.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Karen Persyn wordt 27ste op de slalom
    Skiester Karen Persyn is vrijdag op de Winterspelen van Vancouver 27ste geworden op de slalom. De 26-jarige Persyn, die in Vancouver haar eerste Spelen afwerkte, finishte met een totaaltijd over de twee manches van 1:47.96, 5.07 seconden trager dan de winnares, de Duitse Maria Riesch. Na een klein foutje in de eerste manche stond Persyn, die had gehoopt op een plaats in de top-16, op de 33ste stek. De top-30 mocht in de tweede manche als eerste van start gaan, in omgekeerde volgorde. Persyn viel daar net buiten, met een mindere startpositie als gevolg, maar ze zette in die tweede manche toch de 23ste tijd neer, goed dus voor de 27ste plaats in de eindstand. "Ik start in de tweede manche als 33ste en eindig uiteindelijk als 27ste: ik ben tevreden dat ik toch nog de top-30 kon induiken", aldus Persyn. "Dat is zeker niet slecht als je ziet in welke weersomstandigheden we hier moesten skiën. Het zicht was in de tweede manche zo mogelijk nog slechter dan tijdens de eerste run en dan ga je natuurlijk foutjes maken. Maar al bij al ben ik tevreden over mijn tweede manche én mijn Spelen."

    "Ik weet dat ik altijd over de top-20 heb gesproken en als ik het nu achteraf bekijk, had dat er ook ingezeten als ik in die eerste manche niet net buiten de top-30 was gevallen", vertelt de 26-jarige Persyn. "Had ik in de tweede run vroeger mogen starten dan eindigde ik hier effectief in de top-20. Die pech van de eerste run, heb ik moeten meenemen. Maar ik ben wel tevreden over hoe het afgelopen is. Ik heb geen plaatsen meer moeten inleveren en won er zelfs nog enkele. Ik kan dus niet ontvreden zijn."

    Karen Persyn heeft genoten van haar eerste Olympische Winterspelen en droomt nu al van Sotchi 2014, zegt ze. "De Spelen waren voor mij een fantastische ervaring. Dit smaakt echt naar meer, al denk ik dat ik er de komende twee dagen pas echt ten volle van ga kunnen van genieten. Ik ben iemand die alles graag onder controle houdt om mijn prestatie niet teveel in gevaar te brengen, maar nu is de druk van de ketel. Straks even de familie zien en dan met volle teugen genieten van de resterende dagen. Ik denk dat ik vanavond Whistler ga onveilig maken", lacht Persyn.

    De Belgische slalomskiester werd aan de finish opgewacht door haar ouders Raymond en Michèle én haar zeven jaar oudere broer Sven. Op zich niet zo speciaal, ware het niet dat ma en pa Persyn hemel en aarde hebben moeten bewegen om Sven in Whistler te krijgen. Sven Persyn is sinds zijn geboorte immers zwaar motorisch gehandicapt en zit in een rolstoel. "Het was niet evident om dit geregeld te krijgen, maar het is ons gelukt", vertelt Raymond Persyn. "Sven en Karen zijn twee handen op één buik. Hij is haar grootste supporter. Toen Karen zich kwalificeerde voor de Spelen, zijn we dan ook meteen gestart met de voorbereidingen om Sven mee te kunnen nemen naar Canada. Geen sprake van dat hij dit had moeten missen. Er moesten heel wat praktische zaken geregeld worden want een rolstoel en sneeuw zijn niet meteen de beste vrienden, maar het loonde de moeite: we hebben als gezin genoten van dit moment." De aanwezigheid van haar ouders en broer liet Karen Persyn duidelijk niet onberoerd. "Ik ben dolblij dat ze hier zijn. De eerste mensen die ik na een wedstrijd altijd zou willen zien zijn mijn ouders en mijn broer. Zij weten hoe ik in elkaar zit en kunnen als geen ander mijn wedstrijd analyseren", aldus Persyn, die een traan moest wegpinken toen ze door haar broer werd gefeliciteerd.



    Foto

    Archief per jaar
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008

    E-mail mij

    Druk hier om te mailen.


    olympische links
  • Joerie Devreese
  • BOIC
  • Belgian Sports Technology Club

  • Links van olympische atleten
  • Ilse Heylen
  • Elco Van der Geest
  • Olivier Cauwenbergh
  • Eline Berings
  • Kristof Beyens
  • Kim Clijsters
  • Tim Maeyens
  • Bobslee België
  • Jerke Van den Bogaert
  • Karen Persyn

    Olympische atleten
  • Sven Nys
  • Evi Van Acker
  • Dirk Van Tichelt
  • Mouha-Gielen
  • Tom Van Geneugden


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs