Foto
Inhoud blog
 • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
 • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
 • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
 • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
 • TRIATLON: Simon De Cuyper 25ste in laatste oefengalop
 • FOTO: ondertussen hier een beetje verder in London
 • ALGEMEEN: vier atleten nemen deel onder olympische vlag
 • SURFEN: derde Olympische Spelen voor Sigrid Rondelez
 • ZEILEN: Wannes Van Laer op ontdekkingstocht in London
 • HOCKEY: nationale teams komen aan in London
  Heeft iemand een leuk verhaal over China? Doorsturen die handel!
  Foto

  UIT DE BUIK VAN DE SPELEN:

  Foto

  Joerie Devreese
  'Ola Olympia'

  Tombo in Peking & London
  Het vervolg van het eerste olympisch avontuur van een sportjournalist
  13-02-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mannelijke rodelaars nemen vrouwenstart
  Het rodelen voor mannen op de Olymische Spelen in Vancouver zal zaterdag van start gaan op de plaats waar ook de vrouwen starten. Dat besliste de jury van de rodelfederatie ten gevolge van het tragisch ongeval van de Georgiër Nodar Kumaritashvili. De baan is voor de mannen normaliter 1.379 lang, die voor vrouwen 1.202 meter. Er zijn nu twee bochten minder en de eindsnelheid ligt lager. Het rodelen start zaterdag om 2 uur met twee runs. De laatste twee runs worden zondag afgewerkt.

  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afdaling bij de mannen van zaterdag minstens 2 dagen uitgesteld
  De afdaling bij de mannen op de Winterspelen van Vancouver, geprogrammeerd op zaterdag in Whistler, is minstens twee dagen uitgesteld. Oorzaak zijn de sneeuw- en regenval en de zachte temperaturen, waardoor de staat van de piste onvoldoende goed is. Tegen maandag wordt een verbetering van de omstandigheden verwacht. De supercombiné bij de vrouwen, geprogrammeerd op zondag, was eerder al uitgesteld. De trainingssessies in het skiën begonnen al woensdag, maar in drie dagen tijd kon er slechts één gechronometreerde test, donderdag bij de mannen, plaatsvinden.

  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rodelfederatie: "Piste niet oorzaak van dodelijk ongeval"
  De Internationale rodelfederatie (FIL) heeft na het dodelijk ongeval van de Georgische rodelaar Nodar Kumaritashvili de rodelpiste in Whistler aan een grondig onderzoek onderworpen. Daaruit blijkt dat het dodelijk ongeval van de Georgiër niet te wijten was aan een onregelmatigheid van de piste. Dat maakten de federatie en de organisatoren van de Winterspelen bekend. Na het bekijken van de video's van het ongeluk werd vastgesteld dat de Georgiër te ver in bocht nummer 16 was gekomen en daarna de controle over zijn slee had verloren, hoewel hij duidelijk nog geprobeerd heeft om zijn traject aan te passen. Uit veiligheidsmaatregelen zal de muur aan de bewuste bocht wel verhoogd worden en zal het ijs aangepast worden. "Die maatregelen komen er om spijtige ongevallen als dit, hoewel het zeldzaam is, te vermijden."

  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Openingsceremonie is opgedragen aan verongelukte Georgiër
  Met een drie uur durende openingsceremonie is vrijdagavond in het Canadese Vancouver de XXIste olympische winterolympiade officieel geopend. De ceremonie, die werd opgedragen aan de verongelukte Georgische rodelaar Nodar Kumaritashvili, begon om 18 uur lokale tijd met een eerbetoon aan de oorspronkelijke bevolkingsgroepen van Canada. Aansluitend volgde de intrede van de delegaties, met voor België kunstschaatser Kevin Van der Perren als vlaggendrager. Naar traditie kreeg Griekenland als bakermat van de Olympische Spelen de eer om als eerste land zijn delegatie voor te stellen. Pakkend was de luid toegejuichte intrede van Georgië, waar alle delegatieleden een rouwband droegen ter nagedachtenis van hun verongelukte landgenoot. Nadat alle delegaties, met organisator Canada als laatste, het stadion hadden betreden, volgde een feeërieke show waarin onder andere het multiculturalisme van Canada gesymboliseerd werd. Ook was er veel plaats voor muziekspektakel en traden enkele bekende artiesten als Nelly Furtado en Bryan Adams op.

  Om 20u31 Canadese tijd verklaarde de Canadese gouverneur-generaal Michaëlle Jean de olympiade officieel voor geopend. IOC-voorzitter Jacques Rogge drukte daarvoor de wens uit dat de atleten zich als rolmodellen voor de jeugd zouden gedragen en vroeg hen 'neen' te zeggen tegen doping en valsspelen. Op het einde van de ceremonie werd de olympische vlag gehesen en, na een minuut stilte voor Nodar Kumaritashvili, de olympische eed gezworen en het olympisch vuur ontstoken. Die eer viel te beurt aan de Canadese ijshockeylegende Wayne Gretzky, de beste speler aller tijden. Hij werd bijgestaan door schaatsster Katrina LeMay Doan, basketballer Steve Nash en skiester Nancy Greene.

  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Georgische rodelaar na zwaar ongeval overleden
  De Georgische rodelaar Nodar Kumaritaschwili is vrijdag in Vancouver om het leven gekomen. De 21-jarige Kumaritaschwili vloog in een bocht met een snelheid van 140 kilometer per uur uit de baan tijdens de trainingen op de eerste dag van de Olympische Winterspelen. Hij kwam tegen een metalen paal van de dakconstructie terecht. Kumaritaschwili was buiten bewustzijn, zijn gelaat zat onder het bloed. Toegesnelde artsen probeerden hem meteen te reanimeren. Na acht minuten werd hij naar het ziekenhuis afgevoerd, maar ook daar kon hulp niet meer baten. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een atleet om het leven komt tijdens de Winterspelen. De Zwitser Nicolas Bochatay stierf in 1992 tijdens de Spelen in het Franse Albertville. De skiër botste tijdens de opwarming met een voertuig. Bovendien ging het om een demonstratiewedstrijd en niet om een officiële competitie. In 1964, enkele dagen voor de start van de Spelen in het Oostenrijkse Innsbruck, stierf de Australische skiër Ross Milne tijdens een training. Ook de Britse rodelaar Kazimierz Kay-Skrzypeski stierf in 1964 na een ongeval enkele dagen voor de Spelen.

  Kumaritaschwili was niet de enige atleet die de slee niet in bedwang kon houden. Ook de Italiaanse favoriet Armin Zöggeler, de olympische kampioen van 2002 en 2006, kwam in de problemen. De olympische baan in Whistler is de snelste en spectaculairste ooit gebouwd. Er werden echter al snel vraagtekens bij de veiligheid geplaatst. Donderdag smakte de Roemeense Violeta Stramaturaru al tegen de ijswand. Zij was korte tijd bewusteloos. De organisatoren hebben nog verscheidene aanpassingen gedaan om de piste veiliger te maken, maar het heeft dus niet mogen baten.

  Volgens Jacques Rogge, voorzitter van het IOC, is het overlijden van Kumaritaschwili "een tragedie". "Dit is een tragedie die een schaduw werpt over de openingsdag van de Olympische Spelen in Vancouver", zei de Belgische IOC-voorzitter in een eerste reactie. "Onze gedachten gaan uit naar de familie, vrienden en collega's van de atleet. De hele olympische familie is geschokt door deze tragedie. Het is een trieste dag. Er zijn geen woorden om te beschrijven hoe we ons nu voelen", aldus nog Rogge, die er aan toevoegde dat het IOC "alles in het werk stelt om de Georgische delegatie bij te staan."

  Ondanks het dodelijke trainingsongeval van een van zijn atleten, doet Georgië toch mee aan de Olympische Winterspelen. Dat maakte de Georgische minister van Sport Nikolos Rurua vrijdagavond bekend op een persconferentie. Georgië overwoog zich terug te trekken van de Spelen uit eerbetoon aan rodelaar Nodar Kumaritashvili. "Tijdens de Olympische Zomerspelen van 2008 werd Georgië bezet door Rusland. Ook toen bleven we op het toernooi en wonnen we nog verschillende medailles. Onze sporters hebben respect voor de olympische gedachte en willen deelnemen aan de competities. Ze zullen hun prestaties opdragen aan hun overleden kameraad", aldus de Georgische sportminister.

  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Supercombiné voor vrouwen is uitgesteld
  Op de Olympische Winterspelen in Vancouver zal de voor zondag geplande supercombiné voor vrouwen niet kunnen plaatsvinden. Door de slechte weersomstandigheden vrijdag op de piste in Whistler konden voor de tweede dag op rij immers geen trainingen worden afgewerkt. De regels bepalen dat de deelneemsters minimaal één keer moeten hebben getraind op de olympische piste. Donderdag moest de oefensessie ook al worden afgebroken. Volgens de organisatie staat het nog niet vast wanneer de afdaling en slalom wel kunnen plaatsvinden.

  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OLA OLYMPIA: Kramer vs Kramer
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Bij onze noorderburen slaat bij elk groot sportevenement de gekte toe. Deze keer zal het niet anders zijn. In tegenstelling tot België zijn Nederlanders wel thuis in een winterse discipline. Sinds jaar en dag zijn de Nederlandse snelschaatsers wereldtop. Op deze Spelen staat Oranje als één blok achter hun schaats(t)ers en niet in het minst achter het icoon Sven Kramer. Kramer is hot, wordt weken voor de Spelen afgeschermd van de pers en is klaar om Nederlands grootste marketingprodukt te worden. Op de lange afstanden, 5000m en 10000m, is de rijzige Fries de torenhoge favoriet. De enige die hem kan verslaan, is wellicht hijzelf. Zijn dichtste opponenten worden normaliter Kramers landgenoot Bob de Jong, de Rus Ivan Skobrev en de Noor Havard Bökko. Een goeie Enrico Fabris kan er een Italiaans feestje van maken. Sven Kramer is zo goed dat hij ook op de 1500m tot de podiumkandidaten mag gerekend worden. Op die afstand heeft het er wel alle schijn van dat de Amerikaan Shauni Davis de olympische titel pakt. Iets wat hij op de 1000m misschien nog eens overdoet. Dit brengt ons bij de strijd om de landentitel. Een strijd tussen Nederland en de Verenigde Staten lijkt niet meer dan normaal. De sprint wordt, als iedereen rechtblijft, een kolfje naar de hand van de Koreanen.

  Bij de vrouwen ligt het allemaal wat breder, opener. Lange afstand zou voor de Tsjechische Martina Sablokova moeten zijn, maar daar is nog zoiets als de thuisrijdsters uit Canada. Op de middellange afstanden behoren Kristina Groves en Christine Nesbitt tot de absolute favorieten, hoewel daar ene Ireen Wüst op de loer zal liggen. De Nederlandse staat er telkens op grote kampioenschappen. De sprint wordt een duel tussen de Duitse Jenny Wolf en de Chinese Beixing Wang.

  Onze Kris Schildermans gaan we missen. De Limburger kwam net iets te kort om zich te kwalificeren, maar in het land der kampioenen, Nederland dus, weten ze hem te smaken. Afspraak over vier jaar dus. Ook dan met Mr. Kramer.

  --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Joerie Devreese is een sportliefhebber pur sang. Eentje die nog wakker blijft om echt alles te volgen. Sinds vier jaar organiseert de Deurlenaar de Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen. Regelmatig geeft Joerie -exclusief voor deze blog- zijn kritische kijk op de sport en op de Olympische Spelen. Meer nieuws over de komende Olympische Spelen vind je op zijn blog www.bloggen.be/deolympischedroom.


  >> Reageer (0)
  12-02-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IOC bevestigt sportstatuut van cricket, powerboat en muurklimmen
  Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft in Vancouver definitief cricket en muurklimmen erkend als sport, maakte IOC-communicatiedirecteur Mark Adams bekend. Ook powerboat kreeg het statuut toegekend. "Het zijn nu erkende federaties (...). Dat kan beschouwd worden als een eerste stap" naar de opname als olympische sport "als ze het wensen", aldus Adams. Het statuut van erkende sport wordt toegekend aan sporten die geen deel uitmaken van het olympisch programma, maar voldoen aan bepaalde eisen van het IOC, zoals een consequente politiek ten voordele van de jeugd of inzake doping.

  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doping: blaam voor Russische ijshockeyspeelster Terenteva
  De Russische ijshockeyspeelster Svetlana Terenteva heeft voor het eerste dopinggeval gezorgd op de Winterspelen van Vancouver. Ze kreeg enkel een blaam en mag deelnemen aan de Spelen. Terenteva testte op 6 februari positief op tuaminoheptane, een licht stimulerend middel dat verboden is tijdens competities maar niet buiten competitie. Terenteva verklaarde op de hoorzitting van de disciplinaire commissie op 10 februari echter dat ze Rhinofluimucil had genomen, een neusspray die haar in januari was voorgeschreven voor een verkoudheid. "De disciplinaire commissie heeft besloten dat er een overtreding van de dopingregels was, maar gezien de gevolgen lijkt het ons rechtvaardig enkel een blaam te geven voor dit heel specifiek geval in plaats van de atlete naar huis te sturen en haar te diskwalificeren", verklaarde IOC-vicevoorzitter Thomas Bach.

  Het IOC hield er rekening mee dat de Russin begin februari gestopt was met het middel te nemen, wetende dat de substantie verboden was tijdens de Spelen, en dat het om de eerste inbreuk ging van de speelster in haar lange carrière (vier WK-deelnames sinds 2001). Bovendien werd het product buiten competitie genomen en zou het voor de eerste wedstrijd van de Russinnen op de Spelen, op 14 februari, moeten verdwenen zijn uit haar organisme.

  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zes Belgen trekken naar de openingsceremonie in Vancouver
  Vrijdagavond om 18u (zaterdagochtend 03u00 Belgische tijd) gaan in Vancouver de 21ste Olympische Winterspelen van start. Zes van de acht geselecteerde Belgen stappen mee op tijdens de openingsceremonie. Naast kunstschaatser Kevin Van der Perren, die na Turijn 2006 al voor de tweede keer de Belgische vlag het olympisch stadion mag binnendragen, tekenen ook zijn vrouwelijke collega Isabelle Pieman, de bobsleevrouwen Elfje Willemsen en Eva Willemarck en de slalomskiërs Jerke Van den Bogaert en Bart Mollin present. Skiester Karen Persyn en shorttracker Pieter Gysel geven bewust verstek. Pieter Gysel past om sportieve redenen voor het evenement. Hij komt zaterdag al in actie op de 1500 meter, zijn beste nummer. Karen Persyn moet pas aan de slag op 26 februari, maar zij wil zich niet laten afleiden door de sfeer. Ze focust voor de volle 100 procent op haar slalom en zakt daarom pas op 17 februari af naar Vancouver.

  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eddy De Smedt: "Van der Perren heel vereerd dat hij vlag mag dragen"
  Kunstschaatser Kevin Van der Perren was opgetogen en heel vereerd toen hij de vraag kreeg om de Belgische vlag te dragen tijdens de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Vancouver. Dat verklaarde delegatieleider Eddy De Smedt. "Wij hebben in de delegatie zes nieuwkomers en twee atleten die allebei aan hun derde Olympische Winterspelen deelnemen en die telkens op het beste van hun kunnen hebben gepresteerd: Kevin Van der Perren  en Pieter Gysel. Bovendien hebben zij in de afgelopen jaren uitstekende prestaties geleverd op Europese kampioenschappen en finaleplaatsen behaald op wereldvlak. Het leek me dus logisch dat de keuze op één van beiden zou vallen", aldus de topsportdirecteur van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC).

  "Ik heb er met beide atleten over gesproken en beiden hebben onderling heel veel respect voor elkaar getoond. Pieter heeft echter zijn eerste -en bovendien overvolle- competitiedag op 13 februari en zal dus om sportieve redenen niet mee opstappen tijdens de openingsceremonie. Kevin was opgetogen en heel vereerd wanneer ik hem de vraag stelde om de Belgische vlag te dragen op 12 februari", klonk het. Het is al de tweede keer dat de 27-jarige Van der Perren de Belgische vlag het olympisch stadion mag binnendragen, na Turijn 2006. In Salt Lake City in 2002 viel de eer te beurt aan shorttracker Simon Van Vossel.

  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FIS bevestigt dat het op omstreden WADA-lijst om bekende dopinggevallen gaat
  De Internationale Skifederatie FIS heeft vrijdag bevestigd dat het op de lijst met 30 betrapte atleten, die het Wereldantidopingagentschap WADA woensdag publiceerde, wel degelijk gaat om reeds bekende en bestrafte dopinggevallen. Het WADA weigerde woensdag echter namen te noemen, wat voor speculatie en verwarring zorgde. Volgens het FIS staan o.a. de Russische skiloopsters Julia Tsjepalova, Jevgeni Dementjev, Nina Rysina en Natalia Matvejeva op de lijst. Zij werden voor aanvang van de Spelen betrapt op het gebruik van verboden middelen en werden ondertussen voor twee jaar geschorst. Ook de Russische Alena Sidko liep vorige maand tegen de lamp. Zij werd betrapt op het gebruik van EPO. De atleten op de lijst werden allen voor aanvang van de Spelen op het gebruik van doping betrapt en werden daarvoor geschorst. Het gaat dus niet om 30 nieuwe dopinggevallen.

  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schansspringen als eerste competitie van start gegaan op Winterspelen
  Met het schansspringen is vrijdagochtend om 10u plaatselijke tijd de eerste competitie op de Olympische Winterspelen in Vancouver van start gegaan. De Canadees Eric Mitchell was vrijdag in het skigebied in Whistler de eerste atleet die zich mocht proberen te kwalificeren voor de individuele competitie in het schansspringen op de kleine schans. De amper 17-jarige Mitchell zette een sprong van 89 m neer, maar dat was niet voldoende om zich te kwalificeren voor de individuele competitie, die zaterdag van start gaat. Enkel uren voor de openingsceremonie werd de onbekende Mitchell in zijn thuisland luid aangemoedigd door het enthousiaste publiek. Met een zeer lage windsnelheid, een goede zichtbaarheid en zelfs enkele zonnestralen waren de wedstrijdcondities optimaal in Whistler. Na de kwalificaties zullen er zaterdag 50 atleten in de individuele wedstrijd strijden voor de eerste gouden medaille van deze Winterspelen. Naast het schansspringen staat er zaterdag in het skiën ook de prestigieuze afdaling bij de mannen op het programma.

  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OLA OLYMPIA: Kermisattractie op het ijs
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Misschien moet ik u dit allemaal wel besparen. Het shorttracken wordt ook in Vancouver een overwegend Aziatische aangelegenheid, zowel bij de mannen als bij de vrouwen. Wie kan het onderscheid nog maken? De Koreanen Kim, Lee, Shin, Kwak, Sung en de Chinezen Yang, Liu en Wang. Het is alsof Azië wel voor elke sport dezelfde mensen/namen aflevert. Doch, het is een lust voor het oog hoe zij de kleine rondjes op het ijs afhaspelen. Acht titels te verdelen na wat net een rit op de rollercoaster is geweest.

  Gelukkig zijn we in Canada. Gegarandeerd zullen de thuisrijders de Aziaten een scheve schaats willen laten rijden. Charles en François Hamelin, François-Louis Tremblay en Olivier Jean zijn erop gebrand hun natie in vervoering te brengen. Bij de vrouwen kan Jessica Gregg daar eventueel voor zorgen. Maar wat de Canadezen kunnen, daar moeten de Amerikanen ook in slagen. J.R. Celski en Apolo Anton Ohno worden te duchten concurrenten en Katherine Reutter wordt misschien wel de enige niet-Aziatische op het podium.

  Maar ... geluk speelt een belangrijk rol in het shorttrack. Een val, een uitschuiver is zo gebeurd, een diskwalificatie voor een schijnbaar onschuldig contact eveneens. En daar liggen de kansen van de Europeanen. Ook van onze Pieter Gysel. In een finale zien we onze landgenoot niet direct komen, maar het zou al heel knap zijn, mocht hij op één van de drie nummers een plaatsje in de halve finales kunnen afdwingen. Het feit dat Gysel in Canada is gaan leven om zijn sport optimaal te beoefenen, getuigt van zuiver professionalisme. Zoals bekend moet hij zijn maatje Wim De Deyne missen. Een knalprestatie van Pieter zou ook voor Wim wellicht een halve zege betekenen.

  --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Joerie Devreese is een sportliefhebber pur sang. Eentje die nog wakker blijft om echt alles te volgen. Sinds vier jaar organiseert de Deurlenaar de Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen. Regelmatig geeft Joerie -exclusief voor deze blog- zijn kritische kijk op de sport en op de Olympische Spelen. Meer nieuws over de komende Olympische Spelen vind je op zijn blog www.bloggen.be/deolympischedroom.


  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pieter Gysel gaat zaterdag voor knalprestatie op de 1500 meter

  Kunstschaatser Kevin Van der Perren mag dan al het boegbeeld zijn van de Belgische delegatie in Vancouver, shorttracker Pieter Gysel is de Belg waar veel kenners het meest van verwachten. De 29-jarige Leuvenaar komt in Vancouver in actie op de 500, 1000 en 1500 meter. In de nacht van zaterdag op zondag is hij de eerste Belg die aan de slag mag: rond 02u00 Belgische tijd verschijnt hij in het Pacific Coliseum aan de start van de reeksen van de 1500 meter. "Als anderen verwachten dat ik het goed zal doen, dan denk ik maar dat dat is omdat ze geloven dat ik het kan", reageert de winnaar van meerdere medailles op EK's en WB-wedstrijden vol zelfvertrouwen. Gysel nam al twee keer eerder deel aan de Winterspelen. In Salt Lake City 2002 werd hij uitgeschakeld in de voorrondes van de 1000 meter, 1500 meter en 5000 meter estafette. In Turijn 2006 strandde hij op de 500 meter in de voorrondes en werd hij gediskwalificeerd in de halve finales van de 1000 én de 1500 meter. Op zijn laatste Spelen mikt Gysel op een finaleplaats.

  "In shorttrack is het behoorlijk moeilijk om pronostieken te maken omdat er veel externe factoren zijn en er een grote geluksfactor meespeelt, maar als ik mijn beste niveau haal en alles meezit, kan ik op de 1500 meter in de top-6 eindigen. Op de laatste twee WB-wedstrijden heb ik telkens de finale gehaald op die afstand. En daar waren alle toppers aanwezig, én in topvorm. Ik denk dat die prestaties een goeie referentie zijn voor de Spelen. Op de 1000 en 500 meter mik ik op de top-8", aldus Gysel. "Of ik van een medaille droom? Eens je in een finale komt, kan alles, ook een medaille ... . Natuurlijk hoop ik daar op, maar die medaille is niet noodzakelijk om met een goed gevoel naar huis te gaan".

  Gysel woont al geruime tijd in het Canadese Calgary, waar hij zich de voorbije maanden intensief voorbereidde op de Spelen. Het EK van vorige maand in het Duitse Dresden, waar hij tot de titelfavorieten behoorde, liet hij bewust schieten. "Een paar weken voor de Spelen op en neer vliegen naar Duitsland, vond ik geen goed idee. Je moet een jetlag verteren en loopt het risico geblesseerd te raken. Ik bleef liever hier om te trainen met enkele sterke concurrenten uit de Canadese nationale ploeg. We zullen snel zien of die inspanningen beloond zullen worden. Voor mij mogen de Spelen beginnen: ik ben er klaar voor", aldus Gysel.


  >> Reageer (0)
  11-02-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OLA OLYMPIA: Helsinki Airlines
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Wat associeer jij elk jaar met nieuwjaarsdag? Eten, familie, nieuwjaarsbrief, bekomen van oudejaarsavond, ... . Inderdaad, dat is voor iedereen ongeveer hetzelfde. Bij mij stond telkens weer het schansspringen vanuit Garmisch op het menu. En terwijl kinderen nu opkijken naar Mega Mindy, Superman of andere vliegende tekenfilmfiguren werd ik toen fan van een vliegende Fin, Matti Nykänen. Enkele jaren later, toen er van Nykänen op sportief vlak geen sprake meer was, kwam er ene Toni Nieminen op de proppen. En weer werd mijn sporthart veroverd door een ‘Finse vogel’. En ik moet eerlijk toegeven, dat is tot op vandaag nog niet veranderd: in het schansspringen moeten Finnen winnen. Maar of ik in Vancouver mijn zin krijg, valt zeer te betwijfelen. Janne Ahonen en Matti Hautamaeki lijken of zijn over hun hoogtepunt heen, Harri Olli lijkt een man voor de tweede rij.

  Oostenrijk beschikt over de sterkste troeven. Het vijftal Gregor Sclierenzauer, Wolfgang Loitzl, David Zauner, Andreas Kolfer en Thomas Morgenstern pakt het gros van de medailles. Daar twijfelt niemand aan. De Noren kunnen met Anders Jacobsen en Bjorn Einar Romoeren voor de tegenstand zorgen. Ook Duitsland heeft wel wat te bieden met Michael Uhrmann, Michael Neumayer en Martin Koch. Simon Ammann moet het gaan doen voor de Zwitsers. Waar komt de nummer één van de wereld uit? En wie we zeker ook niet mogen vergeten zijn de ‘oudjes’. Het Stel je voor dat de stramme vleugels van de Pool Adam Malysz, de Sloveen Robert Kranjec of de Tsjech Jakub Janda als weleer door de Canadese lucht kliefden.

  Geen vrouwen op de Spelen, voorlopig niet, want in Sotchi komt het er wel van, dames! Laat me, voor ik van jullie schoonheid geniet, nog één keer dromen van een Finse overwinning.

  --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Joerie Devreese is een sportliefhebber pur sang. Eentje die nog wakker blijft om echt alles te volgen. Sinds vier jaar organiseert de Deurlenaar de Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen. Regelmatig geeft Joerie -exclusief voor deze blog- zijn kritische kijk op de sport en op de Olympische Spelen. Meer nieuws over de komende Olympische Spelen vind je op zijn blog www.bloggen.be/deolympischedroom.


  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kevin Van der Perren is vlaggendrager op openingsceremonie

  Kunstschaatser Kevin Van der Perren is door het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) aangeduid als vlaggendrager voor de Belgische delegatie op de openingsceremonie van de Winterspelen in Vancouver. De openingsceremonie vindt vrijdag plaats. Het is al de tweede keer dat Van der Perren de Belgische vlag het olympisch stadion mag binnendragen, na Turijn 2006. In Salt Lake City in 2002 viel de eer te beurt aan shorttracker Simon Van Vossel. De 27-jarige Van der Perren, die in 2007 en 2009 brons behaalde op het EK, is aan zijn derde Winterspelen toe. In Salt Lake City werd hij 12de en in Turijn 9de. Hij schaatst in Vancouver zijn korte kür op 16 februari en zijn vrije kür op 18 februari. De Belgische delegatie in Vancouver bestaat uit 8 wintersporters: bobsleevrouwen Elfje Willemsen en Eva Willemarck, kunstschaatsers Kevin Van der Perren en Isabelle Pieman, slalomskiërs Karen Persyn, Jeroen Van den Bogaert en Bart Mollin, en shorttracker Pieter Gysel.


  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste sneeuwval op Cypress Mountain

  Woensdag is het beginnen te sneeuwen in Cypress Mountain, waar de organisatoren van de Winterspelen in Vancouver al enkele dagen sneeuw aanvoeren om de wedstrijden in het acrobatisch skiën en snowboard te kunnen laten doorgaan. "Het sneeuwt echt fel. We zijn heel tevreden, want we hebben er heel, heel lang op gewacht", vertelde Stephen Bourdeau, woordvoerder van de site. "De bomen zijn al wit, en er wordt de komende dagen nog sneeuw aangekondigd". De temperatuur is onder het vriespunt gezakt, en de regen die 900 meter lager valt in Vancouver wordt op hoogte getransformeerd in sneeuw.


  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Organisator Spelen 2020 wordt in 2013 gekozen in Buenos Aires

  Het Argentijnse Buenos Aires is in Vancouver gekozen als gaststad voor de Algemene Vergadering van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in 2013. Buenos Aires haalde meer stemmen dan het Maleisische Kuala Lumpur, 58 stemmen 31. In Buenos Aires zal de organiserende stad van de Olympische Spelen in 2020 aangeduid worden, wordt de opvolger van IOC-voorzitter Jacques Rogge verkozen en worden de 25 kernsporten van de Zomerspelen vastgelegd. Er is nog geen enkele formele kandidatuur voor de organisatie van de Spelen in 2020, maar Rome, Venetië, Palermo en Istanboel lieten al hun interesse blijken. Kaapstad, Durban, Dubai en Rabat zijn andere potentiële kandidaten. De Spelen van 2012 vinden plaats in Londen en die van 2016 in Rio de Janeiro.


  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Openingsceremonie vindt plaats in een indoorstadion

  De openingsceremonie van de Winterspelen in Vancouver van vrijdagavond wordt voor de eerste keer in de geschiedenis van de Spelen gehouden in een indoorstadion: het BC Place Stadium. Het stadion met het grootste koepeldak van Noord-Amerika biedt tijdens de Spelen plaats aan 55.000 toeschouwers en is ook het decor van de sluitingsceremonie en de medailleceremonies. Het BC Place Stadium is het thuisstadion van Canadian football-club British Columbia Lions. Het stadion werd ingehuldigd op 19 juni 1983 en kostte toen 126 miljoen Canadese dollar (82,4 miljoen euro). Opmerkelijk: het dak van het stadion heeft zijn beste tijd gehad en zal na afloop van de Olympische Winterspelen worden vervangen door een openschuifbaar exemplaar. De totale renovatiewerken worden begroot op 458 miljoen dollar en zullen 18 maanden in beslag nemen. De 380 mensen die werkzaam zijn in het stadion kregen vorige week te horen dat ze worden ontslagen.


  >> Reageer (0)


  Foto

  Archief per jaar
 • 2012
 • 2011
 • 2010
 • 2009
 • 2008

  E-mail mij

  Druk hier om te mailen.


  olympische links
 • Joerie Devreese
 • BOIC
 • Belgian Sports Technology Club

 • Links van olympische atleten
 • Ilse Heylen
 • Elco Van der Geest
 • Olivier Cauwenbergh
 • Eline Berings
 • Kristof Beyens
 • Kim Clijsters
 • Tim Maeyens
 • Bobslee België
 • Jerke Van den Bogaert
 • Karen Persyn

  Olympische atleten
 • Sven Nys
 • Evi Van Acker
 • Dirk Van Tichelt
 • Mouha-Gielen
 • Tom Van Geneugden


 • Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!