Foto
Inhoud blog
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • TRIATLON: Simon De Cuyper 25ste in laatste oefengalop
  • FOTO: ondertussen hier een beetje verder in London
  • ALGEMEEN: vier atleten nemen deel onder olympische vlag
  • SURFEN: derde Olympische Spelen voor Sigrid Rondelez
  • ZEILEN: Wannes Van Laer op ontdekkingstocht in London
  • HOCKEY: nationale teams komen aan in London
    Heeft iemand een leuk verhaal over China? Doorsturen die handel!
    Foto

    UIT DE BUIK VAN DE SPELEN:

    Foto

    Joerie Devreese
    'Ola Olympia'

    Tombo in Peking & London
    Het vervolg van het eerste olympisch avontuur van een sportjournalist
    12-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FIS bevestigt dat het op omstreden WADA-lijst om bekende dopinggevallen gaat
    De Internationale Skifederatie FIS heeft vrijdag bevestigd dat het op de lijst met 30 betrapte atleten, die het Wereldantidopingagentschap WADA woensdag publiceerde, wel degelijk gaat om reeds bekende en bestrafte dopinggevallen. Het WADA weigerde woensdag echter namen te noemen, wat voor speculatie en verwarring zorgde. Volgens het FIS staan o.a. de Russische skiloopsters Julia Tsjepalova, Jevgeni Dementjev, Nina Rysina en Natalia Matvejeva op de lijst. Zij werden voor aanvang van de Spelen betrapt op het gebruik van verboden middelen en werden ondertussen voor twee jaar geschorst. Ook de Russische Alena Sidko liep vorige maand tegen de lamp. Zij werd betrapt op het gebruik van EPO. De atleten op de lijst werden allen voor aanvang van de Spelen op het gebruik van doping betrapt en werden daarvoor geschorst. Het gaat dus niet om 30 nieuwe dopinggevallen.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schansspringen als eerste competitie van start gegaan op Winterspelen
    Met het schansspringen is vrijdagochtend om 10u plaatselijke tijd de eerste competitie op de Olympische Winterspelen in Vancouver van start gegaan. De Canadees Eric Mitchell was vrijdag in het skigebied in Whistler de eerste atleet die zich mocht proberen te kwalificeren voor de individuele competitie in het schansspringen op de kleine schans. De amper 17-jarige Mitchell zette een sprong van 89 m neer, maar dat was niet voldoende om zich te kwalificeren voor de individuele competitie, die zaterdag van start gaat. Enkel uren voor de openingsceremonie werd de onbekende Mitchell in zijn thuisland luid aangemoedigd door het enthousiaste publiek. Met een zeer lage windsnelheid, een goede zichtbaarheid en zelfs enkele zonnestralen waren de wedstrijdcondities optimaal in Whistler. Na de kwalificaties zullen er zaterdag 50 atleten in de individuele wedstrijd strijden voor de eerste gouden medaille van deze Winterspelen. Naast het schansspringen staat er zaterdag in het skiën ook de prestigieuze afdaling bij de mannen op het programma.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OLA OLYMPIA: Kermisattractie op het ijs
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Misschien moet ik u dit allemaal wel besparen. Het shorttracken wordt ook in Vancouver een overwegend Aziatische aangelegenheid, zowel bij de mannen als bij de vrouwen. Wie kan het onderscheid nog maken? De Koreanen Kim, Lee, Shin, Kwak, Sung en de Chinezen Yang, Liu en Wang. Het is alsof Azië wel voor elke sport dezelfde mensen/namen aflevert. Doch, het is een lust voor het oog hoe zij de kleine rondjes op het ijs afhaspelen. Acht titels te verdelen na wat net een rit op de rollercoaster is geweest.

    Gelukkig zijn we in Canada. Gegarandeerd zullen de thuisrijders de Aziaten een scheve schaats willen laten rijden. Charles en François Hamelin, François-Louis Tremblay en Olivier Jean zijn erop gebrand hun natie in vervoering te brengen. Bij de vrouwen kan Jessica Gregg daar eventueel voor zorgen. Maar wat de Canadezen kunnen, daar moeten de Amerikanen ook in slagen. J.R. Celski en Apolo Anton Ohno worden te duchten concurrenten en Katherine Reutter wordt misschien wel de enige niet-Aziatische op het podium.

    Maar ... geluk speelt een belangrijk rol in het shorttrack. Een val, een uitschuiver is zo gebeurd, een diskwalificatie voor een schijnbaar onschuldig contact eveneens. En daar liggen de kansen van de Europeanen. Ook van onze Pieter Gysel. In een finale zien we onze landgenoot niet direct komen, maar het zou al heel knap zijn, mocht hij op één van de drie nummers een plaatsje in de halve finales kunnen afdwingen. Het feit dat Gysel in Canada is gaan leven om zijn sport optimaal te beoefenen, getuigt van zuiver professionalisme. Zoals bekend moet hij zijn maatje Wim De Deyne missen. Een knalprestatie van Pieter zou ook voor Wim wellicht een halve zege betekenen.

    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Joerie Devreese is een sportliefhebber pur sang. Eentje die nog wakker blijft om echt alles te volgen. Sinds vier jaar organiseert de Deurlenaar de Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen. Regelmatig geeft Joerie -exclusief voor deze blog- zijn kritische kijk op de sport en op de Olympische Spelen. Meer nieuws over de komende Olympische Spelen vind je op zijn blog www.bloggen.be/deolympischedroom.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pieter Gysel gaat zaterdag voor knalprestatie op de 1500 meter

    Kunstschaatser Kevin Van der Perren mag dan al het boegbeeld zijn van de Belgische delegatie in Vancouver, shorttracker Pieter Gysel is de Belg waar veel kenners het meest van verwachten. De 29-jarige Leuvenaar komt in Vancouver in actie op de 500, 1000 en 1500 meter. In de nacht van zaterdag op zondag is hij de eerste Belg die aan de slag mag: rond 02u00 Belgische tijd verschijnt hij in het Pacific Coliseum aan de start van de reeksen van de 1500 meter. "Als anderen verwachten dat ik het goed zal doen, dan denk ik maar dat dat is omdat ze geloven dat ik het kan", reageert de winnaar van meerdere medailles op EK's en WB-wedstrijden vol zelfvertrouwen. Gysel nam al twee keer eerder deel aan de Winterspelen. In Salt Lake City 2002 werd hij uitgeschakeld in de voorrondes van de 1000 meter, 1500 meter en 5000 meter estafette. In Turijn 2006 strandde hij op de 500 meter in de voorrondes en werd hij gediskwalificeerd in de halve finales van de 1000 én de 1500 meter. Op zijn laatste Spelen mikt Gysel op een finaleplaats.

    "In shorttrack is het behoorlijk moeilijk om pronostieken te maken omdat er veel externe factoren zijn en er een grote geluksfactor meespeelt, maar als ik mijn beste niveau haal en alles meezit, kan ik op de 1500 meter in de top-6 eindigen. Op de laatste twee WB-wedstrijden heb ik telkens de finale gehaald op die afstand. En daar waren alle toppers aanwezig, én in topvorm. Ik denk dat die prestaties een goeie referentie zijn voor de Spelen. Op de 1000 en 500 meter mik ik op de top-8", aldus Gysel. "Of ik van een medaille droom? Eens je in een finale komt, kan alles, ook een medaille ... . Natuurlijk hoop ik daar op, maar die medaille is niet noodzakelijk om met een goed gevoel naar huis te gaan".

    Gysel woont al geruime tijd in het Canadese Calgary, waar hij zich de voorbije maanden intensief voorbereidde op de Spelen. Het EK van vorige maand in het Duitse Dresden, waar hij tot de titelfavorieten behoorde, liet hij bewust schieten. "Een paar weken voor de Spelen op en neer vliegen naar Duitsland, vond ik geen goed idee. Je moet een jetlag verteren en loopt het risico geblesseerd te raken. Ik bleef liever hier om te trainen met enkele sterke concurrenten uit de Canadese nationale ploeg. We zullen snel zien of die inspanningen beloond zullen worden. Voor mij mogen de Spelen beginnen: ik ben er klaar voor", aldus Gysel.


    11-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OLA OLYMPIA: Helsinki Airlines
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wat associeer jij elk jaar met nieuwjaarsdag? Eten, familie, nieuwjaarsbrief, bekomen van oudejaarsavond, ... . Inderdaad, dat is voor iedereen ongeveer hetzelfde. Bij mij stond telkens weer het schansspringen vanuit Garmisch op het menu. En terwijl kinderen nu opkijken naar Mega Mindy, Superman of andere vliegende tekenfilmfiguren werd ik toen fan van een vliegende Fin, Matti Nykänen. Enkele jaren later, toen er van Nykänen op sportief vlak geen sprake meer was, kwam er ene Toni Nieminen op de proppen. En weer werd mijn sporthart veroverd door een ‘Finse vogel’. En ik moet eerlijk toegeven, dat is tot op vandaag nog niet veranderd: in het schansspringen moeten Finnen winnen. Maar of ik in Vancouver mijn zin krijg, valt zeer te betwijfelen. Janne Ahonen en Matti Hautamaeki lijken of zijn over hun hoogtepunt heen, Harri Olli lijkt een man voor de tweede rij.

    Oostenrijk beschikt over de sterkste troeven. Het vijftal Gregor Sclierenzauer, Wolfgang Loitzl, David Zauner, Andreas Kolfer en Thomas Morgenstern pakt het gros van de medailles. Daar twijfelt niemand aan. De Noren kunnen met Anders Jacobsen en Bjorn Einar Romoeren voor de tegenstand zorgen. Ook Duitsland heeft wel wat te bieden met Michael Uhrmann, Michael Neumayer en Martin Koch. Simon Ammann moet het gaan doen voor de Zwitsers. Waar komt de nummer één van de wereld uit? En wie we zeker ook niet mogen vergeten zijn de ‘oudjes’. Het Stel je voor dat de stramme vleugels van de Pool Adam Malysz, de Sloveen Robert Kranjec of de Tsjech Jakub Janda als weleer door de Canadese lucht kliefden.

    Geen vrouwen op de Spelen, voorlopig niet, want in Sotchi komt het er wel van, dames! Laat me, voor ik van jullie schoonheid geniet, nog één keer dromen van een Finse overwinning.

    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Joerie Devreese is een sportliefhebber pur sang. Eentje die nog wakker blijft om echt alles te volgen. Sinds vier jaar organiseert de Deurlenaar de Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen. Regelmatig geeft Joerie -exclusief voor deze blog- zijn kritische kijk op de sport en op de Olympische Spelen. Meer nieuws over de komende Olympische Spelen vind je op zijn blog www.bloggen.be/deolympischedroom.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kevin Van der Perren is vlaggendrager op openingsceremonie

    Kunstschaatser Kevin Van der Perren is door het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) aangeduid als vlaggendrager voor de Belgische delegatie op de openingsceremonie van de Winterspelen in Vancouver. De openingsceremonie vindt vrijdag plaats. Het is al de tweede keer dat Van der Perren de Belgische vlag het olympisch stadion mag binnendragen, na Turijn 2006. In Salt Lake City in 2002 viel de eer te beurt aan shorttracker Simon Van Vossel. De 27-jarige Van der Perren, die in 2007 en 2009 brons behaalde op het EK, is aan zijn derde Winterspelen toe. In Salt Lake City werd hij 12de en in Turijn 9de. Hij schaatst in Vancouver zijn korte kür op 16 februari en zijn vrije kür op 18 februari. De Belgische delegatie in Vancouver bestaat uit 8 wintersporters: bobsleevrouwen Elfje Willemsen en Eva Willemarck, kunstschaatsers Kevin Van der Perren en Isabelle Pieman, slalomskiërs Karen Persyn, Jeroen Van den Bogaert en Bart Mollin, en shorttracker Pieter Gysel.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste sneeuwval op Cypress Mountain

    Woensdag is het beginnen te sneeuwen in Cypress Mountain, waar de organisatoren van de Winterspelen in Vancouver al enkele dagen sneeuw aanvoeren om de wedstrijden in het acrobatisch skiën en snowboard te kunnen laten doorgaan. "Het sneeuwt echt fel. We zijn heel tevreden, want we hebben er heel, heel lang op gewacht", vertelde Stephen Bourdeau, woordvoerder van de site. "De bomen zijn al wit, en er wordt de komende dagen nog sneeuw aangekondigd". De temperatuur is onder het vriespunt gezakt, en de regen die 900 meter lager valt in Vancouver wordt op hoogte getransformeerd in sneeuw.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Organisator Spelen 2020 wordt in 2013 gekozen in Buenos Aires

    Het Argentijnse Buenos Aires is in Vancouver gekozen als gaststad voor de Algemene Vergadering van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in 2013. Buenos Aires haalde meer stemmen dan het Maleisische Kuala Lumpur, 58 stemmen 31. In Buenos Aires zal de organiserende stad van de Olympische Spelen in 2020 aangeduid worden, wordt de opvolger van IOC-voorzitter Jacques Rogge verkozen en worden de 25 kernsporten van de Zomerspelen vastgelegd. Er is nog geen enkele formele kandidatuur voor de organisatie van de Spelen in 2020, maar Rome, Venetië, Palermo en Istanboel lieten al hun interesse blijken. Kaapstad, Durban, Dubai en Rabat zijn andere potentiële kandidaten. De Spelen van 2012 vinden plaats in Londen en die van 2016 in Rio de Janeiro.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Openingsceremonie vindt plaats in een indoorstadion

    De openingsceremonie van de Winterspelen in Vancouver van vrijdagavond wordt voor de eerste keer in de geschiedenis van de Spelen gehouden in een indoorstadion: het BC Place Stadium. Het stadion met het grootste koepeldak van Noord-Amerika biedt tijdens de Spelen plaats aan 55.000 toeschouwers en is ook het decor van de sluitingsceremonie en de medailleceremonies. Het BC Place Stadium is het thuisstadion van Canadian football-club British Columbia Lions. Het stadion werd ingehuldigd op 19 juni 1983 en kostte toen 126 miljoen Canadese dollar (82,4 miljoen euro). Opmerkelijk: het dak van het stadion heeft zijn beste tijd gehad en zal na afloop van de Olympische Winterspelen worden vervangen door een openschuifbaar exemplaar. De totale renovatiewerken worden begroot op 458 miljoen dollar en zullen 18 maanden in beslag nemen. De 380 mensen die werkzaam zijn in het stadion kregen vorige week te horen dat ze worden ontslagen.


    10-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vancouver telt af naar het grote moment op vrijdag

    Vrijdagavond om 18u00 plaatselijke tijd (03u00 zaterdagochtend in België) worden in het Canadese Vancouver officieel de 21ste Olympische Winterspelen geopend. Het is de derde keer dat Canada de Olympische Spelen mag organiseren, na de zomereditie van 1976 in Montreal en de wintereditie van 1988 in Calgary. Het organisatiecomité van de Spelen in Vancouver (VANOC) heeft kosten noch moeite gespaard om van de editie 2010 de beste Winterspelen ooit te maken. Met meer dan 2700 atleten uit 82 landen worden dit alvast de grootste uit de geschiedenis. Turijn, dat het vorige record in handen had, ontving vier jaar geleden 2508 sporters uit 80 landen. Als de Spelen op 28 februari worden afgesloten, zullen in 86 proeven medailles zijn uitgereikt (tegenover 84 in Turijn).

    De organisatoren gaan er ook prat op dat deze Winterspelen de meest ecologische ooit worden, maar bijna dreigden ze ook letterlijk de groenste te worden. Boosdoener met dienst: El Niño. Het natuurfenomeen dreef de temperatuur in Vancouver en omgeving de voorbije weken op tot 10 graden: zelden gemeten in deze tijd van het jaar. De hoge temperaturen en de vele regen tastten de sneeuw op de lokale bergen zwaar aan. Voor de skiproeven in het 120 km verderop gelegen Whistler is er geen probleem: daar ligt sneeuw genoeg. Dat is echter niet het geval op Cypress Mountain, net buiten Vancouver. Op de pistes waar straks het snowboarden en het freestyleskiën doorgaan, is de voorbije weken met man en macht gewerkt om de pistes zo goed mogelijk te prepareren. Een team van 45 man is dag en nacht bezig geweest om er voor te zorgen dat er voldoende sneeuw zal liggen op de wedstrijddagen. Er werden meer dan 1000 strobalen op de pistes gelegd en daarbovenop werd met de hulp van helikopters en 300 trucks sneeuw gestort.

    De ganse operatie is niet meteen milieuvriendelijk te noemen en was ook niet begroot. Al was dat laatste niet meteen een probleem: het budget dat voorzien was voor het verwijderen van sneeuw rondom de olympische locaties was immers nog onaangeroerd en kwam bij deze goed van pas. Een mooi staaltje van creatief boekhouden ... .


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De speech van Jacques Rogge bij de opening van de 122ste IOC-sessie

    Your Excellency, Premier Campbell, Mayor Robertson, Dear Colleagues, Ladies and Gentlemen,

    welcome to the 122nd Session of the International Olympic Committee. We are just days away from the start of the XXI Olympic Winter Games.
    But let me first start by remembering the victims of the terrorist attacks in Angola where the bus of the Togolese football team came under fire. And in Pakistan where many sports fans were killed during a volleyball match. And of course the people of Haiti are in our thoughts as they and the world community come to terms with the devastation in the wake of the earthquake last month. I will not let them down and the sports movement will help to rebuild the sports facilities in Haiti.

    Ladies and gentlemen,

    Over the course of 16 days, we will see the world’s best athletes competing in some of the world’s finest venues. Rusty Goepel, John Furlong and the team at VANOC have done everything possible to ensure successful Games. Thank you so muchfor your dedication. I would also like to pay tribute to a man who, seven years ago in Prague, gave us a vision of these Games: Jack Poole. I also want to thank Michael Chambers and Marcel Aubut, the President and the President-Elect of the Canadian Olympic Committee, and René Fasel, the Chairman of the IOC Coordination Commission, for their hard work. We appreciate the great support we have received from the public authorities of Canada, the Province of British Columbia, the cities of Vancouver, Whistler and Richmond, and the Four Host First Nations. And, of course, we are indebted to the thousands of Olympic volunteers and to the people of Canada, who have truly welcomed us with glowing hearts.

    Hosting the Games is always a complex and challenging undertaking. VANOC and its partners rose to the challenge without compromising the original vision for these Games.
    That vision has established new standards for environmental sustainability and legacy planning. Everything that has been done to prepare for these Games was done with the athletes, the environment and the legacy in mind. The lessons learned here are a blueprint for future Games. Our time in Canada is a good start to a momentous year for the International Olympic Committee. I hope all of you will be able to join us again in August at the first Youth Olympic Games in Singapore. The Youth Games, which combine sport, education and culture, will be a landmark event in our efforts to share the Olympic values and the joy of sport with young people. Of course, tonight, our focus is on the Olympic Winter Games. More than 2,500 athletes from 82 National Olympic Committees have gathered here to pursue their dreams before 10,000 media representatives, 250,000 spectators and a global television audience of about 3 billion people.

    The Games are a global celebration of sport. But we must never forget that the Games are not an end in themselves. They are a means to an end. They exist to promote the Olympic values, especially among young people. Every Olympic athlete, including those who never get to the medal podium, can be a role model for all of us. 
    The vast majority of athletes take that responsibility quite seriously. They know that there are no shortcuts to success. They inspire us with their dedication. They fill us with awe with their ability. We owe it to them to do everything we can to ensure that the competition is fair and free of doping. We will do our part.

    I am pleased that tonight’s programme celebrates the Olympic flag and all that it represents. I am particularly happy because it has been given by my country, Belgium, in 1920. Those interlocking rings are one of the world’s most recognisable symbols. But unlike most symbols or brands, it doesn’t represent a product or a corporation. Its power is the power of enduring, universal values. That is why we are all here.
    And soon, those values will come to life on the ice and snow in Vancouver and Whistler. Thank you.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olympische Jeugdspelen 2014 worden in Chinese Nanking gehouden

    Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft in Vancouver de Chinese stad Nanking verkozen als gaststad voor de tweede zomereditie van de Olympische Jeugdspelen. Nanking haalde het met 47 stemmen tegen 42 van het Poolse Poznan. Voor deze tweede zomereditie van de Jeugdspelen zullen ongeveer 3600 atleten tussen 15 en 18 jaar in 26 sporttakken om de medailles strijden. Singapore is van 14 tot 26 augustus 2010 gastheer van de eerste Olympische Jeugdspelen, terwijl het Oostenrijkse Innsbruck in 2012 de wintereditie mag organiseren.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OLA OLYMPIA: Dansen op een slappe koord
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Moeilijke en misschien wel schunnige vraag om deze keer de 'Ola Olympia' te openen, zo dicht bij de openingsceremonie in Vancouver: wat is het verschil om het te doen op je buik of op je rug? Het antwoord is nochtans simpel: rodelen en skeleton. Beide varianten op het bobsleeën doen het op een klein 'plankje'. Rodelen gebeurt op de rug, skeleton op de buik. Weinig verschil, al maakt skeleton deel uit van de bobsleefederatie en het rodelen heeft zijn eigen internationale bond.

    Bobsleeën op zich lijkt al een bedoening voor prettig gestoorden, maar wat gezegd van deze sporten, waar de atleet enkel beschermd wordt door een helm. Toch genieten beide sporten een immense populariteit in Duitsland, het land dat al jaren beide disciplines domineert. In het rodelen is Armin Zöggeler de te kloppen favoriet bij de mannen. De Italiaan won zowel in Turijn als Salt Lake City de olympische titel. Zijn grootste belager wordt de Rus Albert Demchenko. En dan zijn er natuurlijk nog de Duitsers met Felix Loch en David Möller. De Italianen Reinhold Rainer en Wilfried Huber kunnen -mits ze een goeie dag hebben- mee op het podium. De Amerikaanse Erin Hamlin is de enige die een Duits podium kan verhinderen bij de vrouwen. Tatjana Hüfner stort zich wellicht naar het goud, haar landgenotes Natalie Geisenberger en Anke Wischnewski zullen haar op het podium flankeren.

    Alsof het allemaal nog niet zot genoeg is, bestaat er ook zoiets als duo’s. Ja, met zijn tweetjes naar beneden, redelijk angstaanjagend. We verwachten een strijd tussen de uittredende Duitse kampioenen Patric Leitner en Alexander Resch, hun landgenoten (en zilver in Turijn) André Florschutz/Torsten Wustlich en twee Italiaanse en twee Oostenrijkse duo’s. De Italianen zetten Christian Oberstolz/Patrick Gruber en Gerhard Plankensteiner/Oswald Haselrieder in. Oostenrijk gooit Andreas en Wolfgang Linger samen met Peter Penz/Georg Fischler in de strijd.

    Het skeleton, dat misschien nog wat spectaculairder oogt, heeft wel wat meer kanshebbers op eremetaal. De Let Martins Dukurs heeft op basis van de prestaties dit seizoen een streepje voor op de rest. Opnieuw de Duitsers -met Frank Rommel en Sandro Stielicke- worden felle belagers. De Brit Kristan Bromley en de Rus Alexander Tretiakov zijn de outsiders. Ook benieuwd wat de Canadees Jeff Pain, zilver in Turijn, voor eigen volk nog kan. Canada rekent zeker op een thuisoverwinning bij de vrouwen met Mellisa Hollingsworth. De tegenstand voor haar moet komen van de Britse Shelley Rudman en het Duitse drietal Kerstin Szymkowiak, Anja Huber, Marion Trott. Rudman won zilver in Turijn, Hollingsworth het brons.

    Het spreekwoord 'dansen op een slappe koord' is wel van toepassing voor deze sporten. En waarschijnlijk zitten veel mensen gewoon te wachten op het moment dat het 'plankje' vanonder de poep of de buik schuift. Pijnlijke hilariteit.

    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Joerie Devreese is een sportliefhebber pur sang. Eentje die nog wakker blijft om echt alles te volgen. Sinds vier jaar organiseert de Deurlenaar de Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen. Regelmatig geeft Joerie -exclusief voor deze blog- zijn kritische kijk op de sport en op de Olympische Spelen. Meer nieuws over de komende Olympische Spelen vind je op zijn blog www.bloggen.be/deolympischedroom.


    09-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OLA OLYMPIA: Vliegen en rennen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De naam 'noordse combinatie' is alvast goed gekozen. Deze sport is een combinatie van twee sporten: het schansspringen en het langlaufen. De atleten moeten eerst naar beneden van de schans, om zo ver mogelijk te landen. Op basis van dat klassement wordt de startorde bepaald voor het langlaufen. Per vier punten achterstand vertrek je met één seconde vertraging op jouw tegenstander in het langlaufen. Een goeie sprong doet dus veel, maar betekent niet alles. Een kleine vergelijking met het zomerse triatlon is niet echt vergezocht. Wie als eerste uit het water komt, heeft zijn schaapjes nog niet op het droge.

    Op de Spelen in Vancouver worden drie titels uitgedeeld: korte en lange schans en de wedstrijd in team. Maar wie gaat er winnen? Tja. In de teamcompetitie lijken Duitsland en de Verenigde Saten wel een streepje voor te hebben op de concurrentie, maar individueel zijn er wel een dozijn titelkandidaten. De Verenigde Staten pakken uit met de wereldkampioenen Todd Lodwick en Bill Demon. Met in hun spoor Johnny Spillane. Het trio Duitse titelkandidaten bestaat uit Timo Edelmann, Eric Frenzel en Bjoern Kircheisen. De twee grootmachten binnen de noordse combiné krijgen naar alle waarschijnlijkheid vooral af te rekenen met de Fransman Jason Lamy Chappuis, de Fin Aussi Koivuranta, de Oostenrijker Felix Gottwald en de Noor Magnus Moan. Ver vliegen en dan snel lopen, beestige sport.

    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Joerie Devreese is een sportliefhebber pur sang. Eentje die nog wakker blijft om echt alles te volgen. Sinds vier jaar organiseert de Deurlenaar de Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen. Regelmatig geeft Joerie -exclusief voor deze blog- zijn kritische kijk op de sport en op de Olympische Spelen. Meer nieuws over de komende Olympische Spelen vind je op zijn blog www.bloggen.be/deolympischedroom.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IOC-voorzitter Jacques Rogge had onderhoud met Russische president over strijd tegen doping
    Jacques Rogge, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), heeft bevestigd dat hij een onderhoud had met de Russische president Dmitri Medvedev en de zijn minister van Sport om hen te verzoeken om streng op te treden tegen dopinggebruik bij Russische atleten. "Ik ben ongerust over een aantal dopinggevallen bij Russische atleten", verklaarde Rogge vier dagen voor aanvang van de Olympische Winterspelen in het Canadese Vancouver. "Ik heb daarover gesproken met de Russische president Dmitri Medvedev en met Vitaly Mutko, zijn minister van Sport. Ze hebben me toevertrouwd dat ze al het mogelijke zullen doen om de situatie te verbeteren", aldus Jacques Rogge.

    De IOC-voorzitter gaf ook nog aan dat het Wereldantidopingagentschap WADA heeft voorgesteld aan de Russische autoriteiten om hen bij te staan en te helpen bij de strijd tegen doping. Het Russische skilopen en het biatlon kwamen de laatste tijd herhaaldelijk in het nieuws met nieuwe dopinggevallen. De skiloopsters Alena Sidko, Julia Tsjepalova, Nina Rysina en Natalia Matveeva werden in 2009 allemaal betrapt op het gebruik van doping en zijn bijgevolg geschorst. Ook de biatleten Ekaterina Iourieva, Albina Akhatova en Dmitry Yaroshenko liepen tijdens het afgelopen jaar tegen de lamp. De Internationale Skifederatie FIS heeft er al mee gedreigd om aan het einde van het seizoen maatregelen te nemen.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IOC-voorzitter Jacques Rogge zonder zorgen voor Vancouver

    Anders dan bij de Spelen van 2008 in Peking kan IOC-voorzitter Jacques Rogge vrijwel zorgeloos het begin van de Spelen in Vancouver tegemoet zien. Het weer baart hem nog het meeste zorgen, "maar dat is altijd zo bij Winterspelen", aldus onze 67-jarige landgenoot in de Zwitserse krant Neue Zürcher Zeitung. Politiek gezien waren de voorbereidingen van het IOC dit keer "eenvoudiger als deze voor Peking".

    Een uitbreiding van de Winterspelen met zaalsporten als handbal en volleybal wijst hij van de hand. "Er zijn inderdaad discussies over het opnemen van zaalsporten in het winterprogramma. Zo zouden de Zomerspelen wat ontlast kunnen worden. We hebben ons daar echter tegen uitgesproken, omdat we de de identiteit van de Winterspelen niet in gevaar willen brengen. Bovendien zouden extra zalen gebouwd moeten worden die dan na afloop van de Spelen overbodig zouden zijn. We verbeteren liever de kwaliteit, niet de kwantiteit."

    Rogge wil ook de financiële positie van het IOC verbeteren. "Tot nu toe lijken we daarin te slagen. Voor Sotschi (2014) en Rio de Janeiro (2016) kunnen nog geen prognoses gemaakt worden. Voor de Spelen in Vancouver en Londen (2012) rekenen we echter op een inkomst van telkens vier miljard dollar, een miljard meer dan voor Turijn (2006) en Peking (2008)."

    Het IOC heeft het economische crisisjaar 2009 goed doorstaan. "Van de economische crisis bleven we grotendeels gespaard. Dat heeft voor een deel te maken met het feit dat de meeste contracten voor de crisis werden afgesloten."


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Seppe Smits en Kris Schildermans moeten thuis blijven
    Seppe Smits en Kris Schildermans mogen niet deelnemen aan de Winterspelen in Vancouver. Dat heeft het organisatiecomité in Canada doorgegeven aan het BOIC. De snowboarder en de snelschaatser waren door het BOIC onder voorbehoud opgenomen in de Belgische selectie, maar ze moesten als reserve rekenen op een buitenlandse afvaller. Drie dagen voor de start van de Spelen is het nu zeker onze landgenoten niet naar Vancouver moeten afreizen. De Belgische delegatie telt dus acht sporters op de Winterspelen.

    08-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OLA OLYMPIA: Stoere bonken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het basketbal op de Olympische Zomerspelen is misschien wel het ijshockey op de Winterspelen: dik betaalde vedetten die allemaal uitkomen in één competitie in de States. Op de Spelen moeten ze weliswaar voor hun land in actie komen en dat levert telkens wel een verrassing op. In de vrouwencompetitie is er weinig discussie mogelijk. Canada en de Verenigde Staten zullen strijden om de titel. Wellicht vechten Finland en Zweden het onder elkaar uit wie het podium volledig maakt. De Canadese vrouwen pakten op de laatste twee Winterspelen (Turijn en Salt Lake) het goud.

    Bij de mannen ligt alles wat meer open. Op basis van de voorbije WK’s zijn Rusland (wereldkampioen in 2008 en 2009) en Canada (wereldkampioen in 2007 en tweede in 2008 en 2009) de te kloppen teams. Maar Zweden, Finland en de Verenigde Staten zijn de kapers op de kust. Om nog te zwijgen over Tsjechië, die op de Spelen telkens weer scherp uit de hoek komen. Ja, ik ga stil supporteren voor Tsjechië. In één van mijn columns op deze blog vertelde ik maanden terug over mijn adoratie voor Dominik Hasek, de doelman van de Tsjechische ploeg, de olympische kampioen van 1998. En daardoor bleef ik Tsjechië iets meer volgen dan de rest. Blijkt nu ook dat één van de sterspelers van toen er nog altijd zal bijlopen in Vancouver, captain Jaromir Jagr. Schitterende speler en een naam als een ster.

    Voor de rest moet ik toegeven dat namen in het internationale hockey me nog weinig zeggen. Naast Jagr ontdekte ik er nog ééntje die een belletje doet rinkelen, de Canadees Scott Niedermayer. Vroeg opstaan of heel lang opblijven wordt de boodschap bij het ijshockey. Door het tijdsverchil zullen veel wedstrijden pas plaatsvinden wanneer de ijverige Belg zich opmaakt om een nieuwe werkdag aan te vatten.

    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Joerie Devreese is een sportliefhebber pur sang. Eentje die nog wakker blijft om echt alles te volgen. Sinds vier jaar organiseert de Deurlenaar de Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen. Regelmatig geeft Joerie -exclusief voor deze blog- zijn kritische kijk op de sport en op de Olympische Spelen. Meer nieuws over de komende Olympische Spelen vind je op zijn blog www.bloggen.be/deolympischedroom.


    07-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wielrenner Jan Ullrich mag olympisch goud houden
    Jan Ullrich moet het goud dat hij in 2000 in Sydney in de olympische wegrit veroverde niet inleveren. Het Internationaal Olympisch Comité kwam in het Canadese Vancouver tot de conclusie dat het de door dopingperikelen in opspraak geraakte Duitser voorlopig niets kan maken. "De zaak is bevroren", verklaarde Denis Oswald, voorzitter van de Disciplinaire Commissie van het IOC. "We willen de affaire nog niet helemaal laten rusten, maar bewijs dat Ullrich in 2000 doping gebruikte, is er nu eenmaal niet." Ullrich liet in Sydney de ook al niet onbesproken Kazach Alrexandre Vinokourov en zijn landgenoot Andreas Klöden achter zich. Axel Merckx was met een twaalfde plaats beste Belg. In de tijdrit veroverde Ullrich zilver, na de Rus Viatcheslav Ekimov en voor de Amerikaan Lance Armstrong. In februari 2007 zette hij een punt achter zijn carrière.

    06-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olympisch avontuur Kevin Van der Perren start met fikse vertraging

    Kunstschaatser Kevin Van der Perren stapt zaterdagnamiddag op Zaventem op een vliegtuig richting het Amerikaanse Indianapolis. Daar zal hij zich komende week voorbereiden op zijn deelname aan de Olympische Winterspelen die volgende week vrijdag van start gaan in Vancouver. Het olympisch avontuur van de 27-jarige Ninovieter, zijn derde ondertussen, start niet zoals gewenst: zijn vlucht vertrekt met minstens drie uur vertraging en eindigt bij de tussenstop in Washington. Door het slechte weer is zijn vlucht naar Indianapolis gecanceld. "Dat is balen natuurlijk", weet Van der Perren. "Ik hoop zo snel mogelijk in Indianapolis te raken. Ik wil er nog enkele dagen trainen onder begeleiding van Paul Wyllemann, mijn mental coach. Omdat België niet genoeg accreditaties krijgt voor de Spelen, kan ik in Vancouver geen beroep doen op hem en dat is jammer. Als alles volgens plan verloopt, reis ik dan donderdag door naar Vancouver".

    Van der Perren werd een jaar geleden nog bij de kanshebbers op een medaille gerekend, maar na een jaar vol problemen (hij wisselde onder meer van coach, nvdr), tempert de tweevoudige winnaar van EK-brons de verwachtingen. "Zelf heb ik nooit van een medaille gedroomd en na de vele problemen van de voorbije maanden is dat al helemaal uitgesloten. Ik zal tevreden zijn als ik de top-10 haal. Daar mag ik op afgerekend worden", aldus de man die 12de werd in Salt Lake City 2002 en negende in Turijn 2006. "Ik hoop in Vancouver natuurlijk beter te doen dan in Turijn, maar dan moet alles meezitten. Op training loopt alles alvast goed. Mijn prestatie op het voorbije EK in Tallinn (waar hij pas 11de werd) was niet meteen om over naar huis te schrijven, maar heeft me toch het nodig zelfvertrouwen gegeven. Ik hoop net op tijd in topvorm te zijn". Kevin Van der Perren komt in Vancouver in actie op 16 en 18 februari.




    Foto

    Archief per jaar
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008

    E-mail mij

    Druk hier om te mailen.


    olympische links
  • Joerie Devreese
  • BOIC
  • Belgian Sports Technology Club

  • Links van olympische atleten
  • Ilse Heylen
  • Elco Van der Geest
  • Olivier Cauwenbergh
  • Eline Berings
  • Kristof Beyens
  • Kim Clijsters
  • Tim Maeyens
  • Bobslee België
  • Jerke Van den Bogaert
  • Karen Persyn

    Olympische atleten
  • Sven Nys
  • Evi Van Acker
  • Dirk Van Tichelt
  • Mouha-Gielen
  • Tom Van Geneugden


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs