Foto
Inhoud blog
 • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
 • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
 • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
 • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
 • TRIATLON: Simon De Cuyper 25ste in laatste oefengalop
 • FOTO: ondertussen hier een beetje verder in London
 • ALGEMEEN: vier atleten nemen deel onder olympische vlag
 • SURFEN: derde Olympische Spelen voor Sigrid Rondelez
 • ZEILEN: Wannes Van Laer op ontdekkingstocht in London
 • HOCKEY: nationale teams komen aan in London
  Heeft iemand een leuk verhaal over China? Doorsturen die handel!
  Foto

  UIT DE BUIK VAN DE SPELEN:

  Foto

  Joerie Devreese
  'Ola Olympia'

  Tombo in Peking & London
  Het vervolg van het eerste olympisch avontuur van een sportjournalist
  07-02-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wielrenner Jan Ullrich mag olympisch goud houden
  Jan Ullrich moet het goud dat hij in 2000 in Sydney in de olympische wegrit veroverde niet inleveren. Het Internationaal Olympisch Comité kwam in het Canadese Vancouver tot de conclusie dat het de door dopingperikelen in opspraak geraakte Duitser voorlopig niets kan maken. "De zaak is bevroren", verklaarde Denis Oswald, voorzitter van de Disciplinaire Commissie van het IOC. "We willen de affaire nog niet helemaal laten rusten, maar bewijs dat Ullrich in 2000 doping gebruikte, is er nu eenmaal niet." Ullrich liet in Sydney de ook al niet onbesproken Kazach Alrexandre Vinokourov en zijn landgenoot Andreas Klöden achter zich. Axel Merckx was met een twaalfde plaats beste Belg. In de tijdrit veroverde Ullrich zilver, na de Rus Viatcheslav Ekimov en voor de Amerikaan Lance Armstrong. In februari 2007 zette hij een punt achter zijn carrière.

  >> Reageer (0)
  06-02-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olympisch avontuur Kevin Van der Perren start met fikse vertraging

  Kunstschaatser Kevin Van der Perren stapt zaterdagnamiddag op Zaventem op een vliegtuig richting het Amerikaanse Indianapolis. Daar zal hij zich komende week voorbereiden op zijn deelname aan de Olympische Winterspelen die volgende week vrijdag van start gaan in Vancouver. Het olympisch avontuur van de 27-jarige Ninovieter, zijn derde ondertussen, start niet zoals gewenst: zijn vlucht vertrekt met minstens drie uur vertraging en eindigt bij de tussenstop in Washington. Door het slechte weer is zijn vlucht naar Indianapolis gecanceld. "Dat is balen natuurlijk", weet Van der Perren. "Ik hoop zo snel mogelijk in Indianapolis te raken. Ik wil er nog enkele dagen trainen onder begeleiding van Paul Wyllemann, mijn mental coach. Omdat België niet genoeg accreditaties krijgt voor de Spelen, kan ik in Vancouver geen beroep doen op hem en dat is jammer. Als alles volgens plan verloopt, reis ik dan donderdag door naar Vancouver".

  Van der Perren werd een jaar geleden nog bij de kanshebbers op een medaille gerekend, maar na een jaar vol problemen (hij wisselde onder meer van coach, nvdr), tempert de tweevoudige winnaar van EK-brons de verwachtingen. "Zelf heb ik nooit van een medaille gedroomd en na de vele problemen van de voorbije maanden is dat al helemaal uitgesloten. Ik zal tevreden zijn als ik de top-10 haal. Daar mag ik op afgerekend worden", aldus de man die 12de werd in Salt Lake City 2002 en negende in Turijn 2006. "Ik hoop in Vancouver natuurlijk beter te doen dan in Turijn, maar dan moet alles meezitten. Op training loopt alles alvast goed. Mijn prestatie op het voorbije EK in Tallinn (waar hij pas 11de werd) was niet meteen om over naar huis te schrijven, maar heeft me toch het nodig zelfvertrouwen gegeven. Ik hoop net op tijd in topvorm te zijn". Kevin Van der Perren komt in Vancouver in actie op 16 en 18 februari.


  >> Reageer (0)
  05-02-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OLA OLYMPIA: Op glad ijs
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Als België de laatste jaren scoorde op de internationale scène van de wintersporten, dan was/is dat de grote verdienste van Kevin Van Der Perren en het kunstschaatsen. Van Der Perren behaalde al het podium op het EK en hij zette ook op de vorige Spelen een knappe prestatie neer.

  Het kunstschaatsen is een jurysport. En intussen weten we dat sporten met jury vaak eindigen met flinke discussies. Hoe objectief kan, mag, moet, durft zo'n panel te zijn? Van Der Perrens coach Yuri Bureiko liet zich onlangs al ontvallen dat er heel wat moet gelobbyd worden bij de jury in het wereldje van de dansers op schaatsen. Is het een toeval dat insiders op voorhand het podium kunnen voorspellen van grote wedstrijden? Ja, ook de Spelen. Het kleine Belgenlandje doet daar niet aan mee, dus voor Van Der Perren wordt een verre ereplaats het hoogst haalbare. Er zal wel iets van aan zijn, maar laat ons eerlijk blijven, een top 10 plaats voor onze kunstschaatser zou een prachtig resultaat zijn, ongeacht wat er achter de schermen gebeurt. En als we beseffen dat het kunstschaatsen wellicht één van de meest mondiale wintersporten is, mogen we ons met Kevin gelukkig prijzen.

  Lobby of niet, de winnaar in Vancouver staat al vast. De Rus Evgeni Plushenko is heer en meester en niemand die eraan twijfelt dat hij dit ook nu weer zal bewijzen. Plushenko nam afscheid na de vorige Spelen, waarop hij de titel pakte, en ging de lucratieve toer op. Nu vier jaar later maakt hij een come-back om een nieuwe olympische titel op zijn palmares bij te schrijven. Wie staat er dan naast de Rus op het podium? Moeilijk te voorspellen. Uit Amerikaanse hoek wordt het uitkijken naar Evan Lysacek. De Fransen hopen vooral op Brian Joubert, hoewel die op kampioenschappen wel eens -figuurlijk dan- door het ijs zakt. Nog eentje terug van weggeweest: de Zwitser Stéphane Lambiel, een graag geziene gast bij de jury. Graag maken wij het favorientenrijtje compleet met de Japanner Daisuke Takahashi.

  Leuk en onverwacht wordt het optreden van onze Isabelle Pieman in de vrouwencompetitie. Een plaats bij de beste 24 zou al heel wat zijn. Wellicht wordt dit op respectabele puntenafstand van de favorietes. Wij schuiven de Koreaanse Yu-Na Kim lichtjes naar voren. De Canadese Joannie Rochette en de Japanse meiden Miki Ando en Mao Asuda lijken het dichtst in de buurt te komen. Van Europese kant wordt het uitkijken naar de Italiaanse Europese kampioene Carolina Kostner en de Finse Laura Lepistö.

  In onze ogen heeft het paarrijden en ijsdansen meer weg van een show dan van sport. Wat niet wil zeggen dat we van deze prestaties niet genieten. Het paarrijden wordt een confrontatie tussen een drietal koppels: de Duitsers Alina Savchenko/Robin Szolkowy, de Chinezen Dan Zhang/Hao Zhang en de Russen Yuko Kavaguti/Alexander Smirnov. Het Russische duo Oksana Domnina/Maxim Shabalin glijdt zonder ongelukken naar het goud in het ijsdansen. De tegenstand moet komen van Amerikanen, Canadezen, Fransen en andere Russen. Maar de les van het kunstschaatsen blijft: het ijs is gladder naast de arena."

  --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Joerie Devreese is een sportliefhebber pur sang. Eentje die nog wakker blijft om echt alles te volgen. Sinds vier jaar organiseert de Deurlenaar de Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen. Regelmatig geeft Joerie -exclusief voor deze blog- zijn kritische kijk op de sport en op de Olympische Spelen. Meer nieuws over de komende Olympische Spelen vind je op zijn blog www.bloggen.be/deolympischedroom.


  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Britse skifederatie onder toezicht van curator geplaatst
  Het Brits Olympisch Comité (BOA) heeft bekendgemaakt dat de Britse ski- en snowboardfederatie onder toezicht van een curator is geplaatst. Het nieuws komt ongelegen want op 12 februari beginnen de Winterspelen in het Canadese Vancouver. Colin Moynihan, voorzitter van het Brits Olympisch Comité, benadrukt echter dat de deelname van de atleten aan de Spelen niet in het gedrang komt. "Het BOA verzekert dat de 14 geselecteerde skiërs en snowboarders zullen aantreden op de Winterspelen in Vancouver. Het is wel erg spijtig dat één van onze federaties onder toezicht van een curator geplaatst wordt op een belangrijk tijdstip voor onze olympische ploeg", verduidelijkte Moynihan.

  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kris Schildermans krijgt geen startplaats voor Vancouver

  Schaatser Kris Schildermans krijgt geen startplaats voor de Olympische Winterspelen die volgende week vrijdag van start gaan in Vancouver. De Belg meldt dat nieuws op zijn Twitterpagina, maar op een officieel bericht van de internationale schaatsunie (ISU) is het nog wachten. Schildermans werd door het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) onder voorbehoud geselecteerd voor de 5000 meter. Om absoluut zeker te zijn moest Schildermans wachten op de toekenning van de internationale quotaplaatsen. Als eerste reserve moest hij immers rekenen op een buitenlandse afvaller en dat is blijkbaar niet het geval. "Ik krijg geen startplaats voor de Spelen. Spijtig, maar het is zo", reageert Schildermans, die al wel was afgereisd naar Canada. Snowboarder Seppe Smits zit in hetzelfde schuitje als Schildermans. Ook hij staat eerste op de reservelijst. De beloftevolle Belg wacht vol spanning op een seintje van de internationale skifederatie (FIS).


  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mike Komisarek geeft verstek voor Vancouver

  De Amerikaan Mike Komisarek moet verstek geven voor de Olympische Winterspelen in Vancouver. De verdediger van de Toronto Maple Leafs heef teen schouderblessure en hij geraakt niet tijdig klaar voor de olympische competitie. Hij wil zich trouwens laten opereren op het einde van het ijshockeyseizoen. De 28-jarige Komisarek is al de tweede speler van de USA die er straks niet kan bij zijn. Eerder brak Paul Martin van de New Jersey Devils, een andere verdediger, een arm.


  >> Reageer (0)
  03-02-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Barack Obama gaat niet naar Olympische Winterspelen in Vancouver
  De Amerikaanse president Barack Obama zal niet naar de Olympische Winterspelen in het Canadese Vancouver afreizen. Een woordvoerder van het Amerikaanse consulaat in Vancouver maakte woensdag bekend dat alleen vicepresident Joe Biden de openingsceremonie op 12 februari zal bijwonen. De Olympische Winterspelen vinden plaats van 12 tot 28 februari.

  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amerika trekt met 216 atleten naar Olympische Winterspelen in Vancouver
  De Verenigde Staten vaardigen 216 atleten af naar de Olympische Winterspelen in Vancouver. Voor Mark Grimmette (rodelen), Todd Lodwick (noordse combinatie) en Casey Puckett (alpijnse ski) wordt het al hun vijfde olympische deelname. Van de 216 atleten zijn er 31 die bij vorige olympiades in de medailles vielen. Amerika eindigde vier jaar geleden in Turijn als tweede in de medaillestand met 25 keer eremetaal. Alleen Duitsland deed nog beter met 29 medailles.

  >> Reageer (0)
  02-02-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.50 kaarsjes voor het Belgian Paralympic Committee
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Het Belgian Paralympic Committee (BPC) viert woensdag haar 50ste verjaardag. In 2010 wil de organisatie de paralympische sport nog meer in de aandacht brengen en werk maken van verdere professionalisering. Op de Paralympische Spelen van 2008 in Peking veroverde de Belgische delegatie slechts één medaille, brons in de achtervolging op de piste met Jan Boyen. Vier jaar eerder haalde België nog zeven keer eremetaal in Athene. "Deze daling is een vertaling van de globale toegenomen professionalisering, die concurrerende landen een stap vooruit hebben gebracht", zegt Anne d'Ieteren, voorzitter van het BPC. "Vandaag houdt BPC er een vernieuwde benadering op na, waarbij de atleet en zijn omkadering op continue basis zullen worden geëvalueerd aan de hand van een globaal rapport. Talentdetectie en -ontwikkeling zullen de komende jaren primordiaal worden voor de toekomstige medaillekansen. Een derde fase 'Talent' wordt daarom uitgewerkt in het topsportstatuut van het BPC."

  Op 3 februari 1960 stichtten de professoren Houssa en Tricot, gesteund door toenmalig BOIC-voorzitter Victor Boin, de Belgische Sportfederatie voor Gehandicapten (BSVG). Zes jaar eerder hadden deze professoren sport voor personen met een handicap in België geïntroduceerd. In 1977 werd het BSVG gesplitst in de Vlaamse Liga Gehandicaptensport (VLG) en de Ligue Handisport Francophone (LHF). Het BSVG was de voorloper van het Belgian Paralympic Committee, dat in 2001 haar huidige naam kreeg.

  >> Reageer (0)
  01-02-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OLA OLYMPIA: acrobaten in de sneeuw
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Het IOC wil de laatste jaren jongeren warm maken voor de olympische beweging. Via bijvoorbeeld nieuwe, spectaculaire sporten toe te voegen aan hun programma. Eén van die sporten is het freestyle skiën. Die halsbrekende toeren probeer je best thuis niet na te doen. Op het olympisch programma staan drie disciplines: moguls, aerials en het nieuwe onderdeel skicross.

  Bij moguls heb je een kleine afdaling over sneeuwhobbels, waarbij twee kleine schansen zijn aangebracht op de afdaling. Op die schans kan je een beweging (vb. pirouette) uitvoeren. Het eindresultaat wordt bepaald door een combinatie van tijd en punten voor de bewegingen. Bij het onderdeel aerials ben je volledig afhankelijk van de jurering. De skiërs gaan op een rechtstaande schans af, maken zoveel en zo ingewikkeld mogelijke figuren en bewegingen, om dan zo goed als het kan neer te komen op een hellende strook. Een jury geeft een score voor je uitgevoerde oefening. In de skicross gaan enkele deelnemers naar beneden op een geaccidenteerd parcours. De snelste is de winnaar.

  Wie zijn nu de acrobaten in de sneeuw? De uittredende olympische kampioen in het mogulskiën is de Australiër Dale Begg-Smith en net als vier jaar geleden in Turijn maakt hij opnieuw een ernstige kans op de titel. De Canadezen (met Alexandre Bilodeau, Vincent Marquis en Maxime Gingras) worden voor eigen volk wellicht de grote concurrenten. De Verenigde Staten leveren met Patrick Deneen de huidige wereldkampioen op dit onderdeel. Ernstige outsiders worden de Fransman Guilbaut Colas, de Zweed Jesper Bjoernlund en de Kazak Dmitriy Reiherd.

  Bij de vrouwen is de Canadese Jennifer Heil de absolute topfavoriete. De kampioene van 2006 verloor nog niet in 2010. Haar grootste tegenstander wordt wellicht Aiko Uemura, de Japanese wereldkampioene. De Amerikanen beschikken, onder aanvoering van Heather McPhie, ook over heel wat podiumkandidaten. En vanuit Europese hoek wordt het uitkijken naar de Tsjechische Nikola Sudova.

  Bij de aerials lijkt het een duel te worden tussen China, Canada en Wit-Rusland. De Witrussen Anton Kushnir, Dmitri Dashinski en Alexei Grishin zijn podiumrijp. Canada zet daar ook al een trio tegenover met Kyle Nissen, Steve Omischl en Warren Shouldice. En om het bij drie te houden schuiven we voor China Xiaopeng Han (olympisch kampioen 2006), Zhongqing Liu en Guangpu Qi naar voren.

  Welke vier Chinese vrouwen gaan strijden voor goud, weten we nog niet, maar hen kloppen lijkt bijna onmogelijk. Mengtao Xu, Nina Li, Xinxin Guo, Shuang Cheng, Xin Zhang, u kiest maar. De enige die echt roet in het eten kan gooien, lijkt de Australische Lydia Lassila. Hoewel Evelyne Leu, de Zwitserse die won in 2006, net op tijd opnieuw in vorm lijkt.

  De skicross mag straks zijn eerste olympische kampioenen begroeten in Vanvouver. In een race tegen elkaar mag niet veel misgaan en je hebt maar beter de factor geluk aan je zijde. Voor de mannen kiezen wij tussen Christopher Delbosco (Canada), Tomas Kraus (Tsjechië), Andreas Matt (Oostenrijk), Michael Schmid (Zwitserland) en Casey Puckett (Verenigde Staten). Voor de vrouwen durven we ons zelfs aan een top-3 wagen met Kelsey Serwa (Canada), Ophélie David (Frankrijk) en Ashleigh McIvor (Canada). Maar weet dat we bij gokspelen nog nooit hebben gewonnen.

  --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Joerie Devreese is een sportliefhebber pur sang. Eentje die nog wakker blijft om echt alles te volgen. Sinds vier jaar organiseert de Deurlenaar de Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen. Regelmatig geeft Joerie -exclusief voor deze blog- zijn kritische kijk op de sport en op de Olympische Spelen. Meer nieuws over de komende Olympische Spelen vind je op zijn blog www.bloggen.be/deolympischedroom.


  >> Reageer (0)
  30-01-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Seppe Smits als beste naar de finale op WB in Calgary
  Seppe Smits heeft zich vrijdag in Calgary geplaatst voor de finale van de vijfde WB-manche halfpipe van het seizoen. De 18-jarige Smits was in de kwalificaties de beste van alle deelnemers. De top-drie van de twee heats kreeg een rechtstreekse plaats in de finale, die vandaag  wordt afgewerkt. Smits, die vandaag ook de finale van de slopestyle betwist, kreeg zijn score voor een 'frontside air', een 'backside 900', 'back-to-back 720's' en een 'alley oop backside 540'. De snowboarder wacht nog op de toekenning van de internationale quotaplaatsen om te weten of hij naar de komende Winterspelen in Vancouver mag. Hij is eerste reserve en moet rekenen op een buitenlandse afvaller. Kevin Bronckaers werd 33ste in de kwalificaties, met 24 punten, niet genoeg voor een plaats in de finale of de halve finales. Enkele toppers, zoals de Amerikaanse regerende olympische kampioen Shaun White, zijn dit weekend actief op de X Games in Aspen, en ook de Finse WB-leider Janne Korpi was afwezig in Calgary.

  >> Reageer (0)
  28-01-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Organisatiecomité maakt zich zorgen over het weer in Vancouver
  Het organisatiecomité van de Olympische Winterspelen in het Canadese Vancouver (VANOC) is bezorgd over de weersituatie in Vancouver. Binnen twee weken, op 12 februari, gaan de 21ste Winterspelen er van start, maar net nu is het in de stad ongewoon warm voor de tijd van het jaar. Volgens meteorologen ligt het probleem bij de geografische ligging van de stad. Vancouver ligt aan de Stille Oceaan en aan de voet van de Rocky Mountains. De stad heeft momenteel te lijden onder de aanvoer van warme maritieme lucht, waardoor de gemiddelde temperatuur hoger ligt dan normaal. "Normaal schommelen de temperaturen in Vancouver in februari tussen 1,5 en 8 graden Celsius. Nu was het in januari al warmer dan 14 graden. Nog nooit heeft een stad met een dergelijk zacht klimaat de Olympische Winterspelen mogen verwelkomen", aldus René Heroux van de Canadese meteorologische dienst. De organisatie benadrukte wel dat het probleem zich enkel voordoet in het skistation Cypress Mountain, dat vlak bij de stad en op een hoogte van amper 930 m ligt. Het merendeel van de proeven in open lucht worden echter in Whistler gehouden, op 125 km van de stad. En daar viel in november alleen al 4 meter sneeuw.

  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen Olympische Spelen voor Marianne Timmer

  Marianne Timmer gaat definitief niet naar de Olympische Spelen. De 35-jarige schaatsdiva kwam bij de skate-off op de 1000 meter tot een tijd van 1.19,92 en was daarmee minder snel dan Ireen Wüst (1.18,29) en Natasja Bruintjes (1.18,88). Het laatste startbewijs ging daardoor naar Wüst. Timmer raakte twee maanden geleden zwaargeblesseerd, toen haar Chinese tegenstandster Jing Yu haar balans verloor en vervolgens Timmer onderuit maaide. De schaatsster uit de Control-ploeg brak daarbij haar hielbeen op meerdere plaatsen, waarna gevreesd werd voor het einde van haar carrière. De pupil van coach Jac Orie herstelde echter wonderbaarlijk snel, waardoor ze in twee skate-offs alsnog kon strijden voor de laatste olympische tickets. Vrijdag miste Timmer al de kans op plaatsing voor de 500 meter in een rechtstreeks duel met Thijsje Oenema. Ook maandag bleef een stunt uit. In België is Timmer bekend om de 'Tommeke, Tommeke, Tommeke' versie van Michel Wuyts bij de wereldtitel van Boonen. Dat was gebaseerd op dezelfde uitroep van de Nederlandse journalist Frank Snoeks.


  >> Reageer (0)
  27-01-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sébastien Godefroid stopt als trainer bij Vlaamse Yachting Federatie
  Na een kort jaar voor de Vlaamse Yachting Federatie te werken, heeft Sébastien Godefroid beslist zijn aanstelling als federaal trainer te beëindigen. "Ik hou enorm van de job, maar toch voel ik weer de nood om zelf actief te gaan zeilen. Binnen een vaste aanstelling heb ik hier te weinig mogelijkheden voor. De federatie vond dit spijtig, maar begreep het goed", zegt Godefroid. Hij wil op zelfstandige basis de topsportcel zeilen wel blijven ondersteunen. Van een echte comeback op het hoogste niveau is er geen sprake, laat Godefroid verder weten. Hij blijft uit het olympisch circuit. "Ik heb veel genoten van mijn olympische carrière. Dag in, dag uit als de snelste, hoogste en sterkste door het leven willen gaan, begon echter net iets te zwaar te worden", aldus nog Godefroid, winnaar van olympisch zilver in de Finnklasse in Atlanta '96. Op de Spelen in Peking werd hij met de Nederlandse Carolijn Brouwer twaalfde in de Tornado-klasse.

  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Russische Alena Sidko testte positief op EPO
  Russische media hebben gemeld dat de 30-jarige Russische skiester Alena Sidko betrapt is op het gebruik van EPO en daardoor uit het olympisch team is gezet. Sidko testte op 26 december positief tijdens de jaarlijkse skiwedstrijd in Krasnogorks, in de buurt van de Russische hoofdstad Moskou. De Russische skiester kan nog wel een tegenexpertise aanvragen. Nationale coach Yuri Charkovsky wou niet reageren op het bericht en stelde dat Sidko uit het team was gezet wegens haar overgewicht. Alena Sidko won in 2005 op het WK de bronzen medaille in de teamsprint. Een jaar later deed ze op de Olympische Winterspelen in Turijn die prestatie nog eens over op de individuele sprint.

  >> Reageer (0)
  26-01-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Isabelle Pieman en Bart Mollin verrassende namen in selectie
  Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité heeft op de voorstelling van de selectie voor de Olympische Winterspelen in Vancouver uitgepakt met twee verrassende namen: die van kunstschaatsster Isabelle Pieman en skiër Bart Mollin. Vooral de selectie van Pieman is opmerkelijk. De Brusselse had in september 2009 op het olympisch kwalificatietoernooi in het Duitse Oberstdorf verrassend voldaan aan de internationale selectiecriteria, maar ging tevergeefs op zoek naar de Belgische limiet. Op het EK in het Estse Tallinn, kreeg ze vorige week een laatste kans. Om haar selectie af te dwingen moest ze daar bij de beste 12 eindigen, maar daar slaagde ze niet in. Wel integendeel: met de 33ste plaats bleef ze ver onder de verwachtingen. Dat ze nu alsnog wordt opgevist, mag best opmerkelijk worden genoemd. "En toch gingen we niet onbezonnen te werk", verdedigt Philippe Berben, de voorzitter van de selectiecommissie, de selectie van Pieman. "Er bestaat een goede uitleg voor de slechte prestatie van Isabelle op het EK. Na contact met de internationale bond, die ons verzekerde dat ze veel hoger had moeten eindigen, hebben we beslist haar het voordeel van de twijfel te geven."

  De selectie van Bart Mollin riep iets minder vragen op. De slalomskiër miste het WK door een knieblessure, maar maakte de voorbije weken indruk in de FIS-slaloms, het niveau net onder de Wereldbeker. Door zijn selectie telt België nu drie skiërs in Vancouver: Karen Persyn en Jerke Van den Bogaert waren al langer zeker.

  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische bobsleevrouwen krijgen een reserve mee naar Vancouver
  De Belgische bobsleevrouwen Elfje Willemsen en Eva Willemarck zijn sinds dinsdag officieel zeker van hun deelname aan de Olympische Winterspelen in het Canadese Vancouver. Het duo gaf afgelopen weekend nog verstek voor de laatste WB-manche van het seizoen en het EK in het Oostenrijkse Igls omdat Willemsen last had van een voetblessure. Echt veel zorgen maakt de Belgische stuurvrouw zich echter niet. "De kans dat we op de Spelen staan is zeer groot. Het forfait kwam er eerder uit voorzorg. Het gaat om een lichte blessure en om de Spelen niet in het gedrang te brengen, wilde ik me liever niet overbelasten."

  Het BOIC wil alvast geen risico's nemen en stuurt met Evi Petro een reserve mee naar Vancouver, al komt zij enkel in aanmerking om eventueel Eva Willemarck te vervangen, weet Elfje Willemsen. "Het is enkel de stuurvrouw die de kwalificatie afdwingt. De remster mag vervangen worden, maar als ik niet zou kunnen starten, zit het avontuur er op. Evi maakt officieel ook geen deel uit van de delegatie. Ze heeft geen accreditatie en verblijft dus ook niet in het olympisch dorp. Ze zit in de stad op hotel en moet zich gewoon klaar houden om eventueel Eva te vervangen."

  Willemsen en Willemarck, die nog geen drie jaar geleden nog nooit een bobslee van dichtbij hadden gezien, mikken in Vancouver op een plaatsje bij de beste 16. "Op basis van hun prestaties in de Wereldbeker moet dat haalbaar zijn", vertelt delegatieleider Eddy De Smedt. "Als alles meezit zit er eventueel zelfs een top-12 in. Het bobsleeteam is een heel mooi verhaal aan het schrijven en het kan alleen maar mooier worden." Het bobsleeën voor vrouwen in Vancouver staat op 23 en 24 februari op het programma.

  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BOIC selecteert 10 sporters voor Olympische Winterspelen
  Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) heeft uiteindelijk tien sporters geselecteerd voor de Olympische Winterspelen, die op 12 februari in het Canadese Vancouver van start gaan. De deelname van twee sporters is wel nog onder voorbehoud. De acht die nu al zeker zijn van hun ticket voor Vancouver zijn de twee bobsleevrouwen Elfje Willemsen en Eva Willemarck, kunstschaatsers Kevin Van der Perren en Isabelle Pieman, slalomskiërs Karen Persyn, Jeroen Van den Bogaert en Bart Mollin en shorttracker Pieter Gysel. Snowboarder Seppe Smits en schaatser Kris Schildermans wachten nog op de toekenning van de internationale quotaplaatsen. De twee zijn eerste of tweede reserve. Uitsluitsel wordt binnen de twee dagen verwacht.

  De selectie die dinsdag werd voorgesteld is hoe dan ook de grootste sinds de Olympische Winterspelen van Oslo 1952 geleden, toen België negen sporters stuurde. Vier jaar terug in Turijn, kwamen er amper vier Belgen in actie. Dat België nu dubbel zoveel atleten naar de Winterspelen stuurt, zorgt echter niet meteen voor een gewijzigd verwachtingspatroon. "We moeten realistisch blijven", vertelt delegatieleider Eddy De Smedt. "Ik denk dat als alle geselecteerden in Vancouver een personal best neerzetten, we best tevreden mogen zijn. Op dat moment zullen we niemand iets kunnen verwijten. Ik hoop op twee à drie finaleplaatsen en droom stiekem van een uitschieter, maar ik denk dat we eerlijk en bescheiden moeten blijven: een medaille zal er wellicht niet inzitten."

  "Pieter Gysel en Kevin Van der Perren zijn de mannen voor wie een plaatsje in de top-8 moet mogelijk zijn", weet De Smedt. "Zij kunnen ook voor een uitschieter zorgen, samen met Seppe Smits. Ik hoop oprecht dat hij nog groen licht krijgt van de internationale federatie. Op basis van zijn twee laatste WB-wedstrijden (negende en zesde plaats) moet hij aanspraak kunnen maken op een plaatsje in de finale met 12. En op dat moment is alles mogelijk ... Voor de rest hoop ik gewoon met zoveel mogelijk plaatsen tussen 8 en 24 terug te keren naar België."

  >> Reageer (0)
  25-01-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Claudia Pechstein mag niet naar Olympische Spelen
  De Zwitserse federale rechtbank heeft het beroep dat de 37-jarige Duitse schaatsster Claudia Pechstein had aangetekend tegen haar tweejarige schorsing, verworpen. Pechstein hoopte een gerechtelijk bevel te verkrijgen om aan de Spelen te mogen deelnemen, maar door de uitspraak mag ze haar olympische dromen opbergen. De Zwitserse rechtbank was van oordeel dat er weinig kans bestaat dat de vijfvoudige olympisch kampioene haar algemeen beroep tegen de schorsing zal winnen. Pechstein werd vorig jaar door de Internationale Schaatsunie ISU op grond van indicaties en opvallende bloedwaarden voor twee jaar geschorst. Ze was de eerste atlete die op basis van afwijkende waarden in haar biologisch paspoort werd geschorst. Ook het Internationaal Sporttribunaal TAS bevestigde op 25 november haar schorsing. In december deed de Zwitserse federale rechtbank een toegeving, waardoor Pechstein mocht starten op de 3.000 m in het Amerikaanse Salt Lake City. Ze faalde echter om het olympisch minimum te halen. Haar advocaten dienden daarna een claim in om haar in meer wedstrijden te laten starten, maar dat werd resoluut door de rechtbank afgewezen.

  >> Reageer (0)
  24-01-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blinde Canadees schrijft in Vancouver olympische geschiedenis
  De blinde Canadees Brian McKeever schrijft volgende maand op de Winterspelen in Vancouver olympische geschiedenis. Hij wordt dan de eerste atleet die zowel aan de Paralympics als de Olympische Winterspelen zal deelnemen. Tijdens de Paralympics van 2002 en 2006 won McKeever met zijn broer als begeleider in totaal liefst zeven medailles. Deze keer waagt hij het op de 'echte' Spelen in Vancouver individueel op de 50 km skilopen. De 30-jarige Canadees, die op zijn 19de de ziekte van Stargardt kreeg, beschikt over nog slechts 10 procent van zijn gezichtsvermogen. Sinds zijn 21ste wordt hij officieel als blind beschouwd.

  >> Reageer (0)


  Foto

  Archief per jaar
 • 2012
 • 2011
 • 2010
 • 2009
 • 2008

  E-mail mij

  Druk hier om te mailen.


  olympische links
 • Joerie Devreese
 • BOIC
 • Belgian Sports Technology Club

 • Links van olympische atleten
 • Ilse Heylen
 • Elco Van der Geest
 • Olivier Cauwenbergh
 • Eline Berings
 • Kristof Beyens
 • Kim Clijsters
 • Tim Maeyens
 • Bobslee België
 • Jerke Van den Bogaert
 • Karen Persyn

  Olympische atleten
 • Sven Nys
 • Evi Van Acker
 • Dirk Van Tichelt
 • Mouha-Gielen
 • Tom Van Geneugden


 • Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!