Foto
Inhoud blog
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • TRIATLON: Simon De Cuyper 25ste in laatste oefengalop
  • FOTO: ondertussen hier een beetje verder in London
  • ALGEMEEN: vier atleten nemen deel onder olympische vlag
  • SURFEN: derde Olympische Spelen voor Sigrid Rondelez
  • ZEILEN: Wannes Van Laer op ontdekkingstocht in London
  • HOCKEY: nationale teams komen aan in London
    Heeft iemand een leuk verhaal over China? Doorsturen die handel!
    Foto

    UIT DE BUIK VAN DE SPELEN:

    Foto

    Joerie Devreese
    'Ola Olympia'

    Tombo in Peking & London
    Het vervolg van het eerste olympisch avontuur van een sportjournalist
    08-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Karen Persyn wordt negende in FIS-slalom St. Johann im Pongau
    Karen Persyn is vrijdag negende geworden in de FIS-slalom in het Oostenrijkse St Johann im Pongau. De 26-jarige Persyn, al geplaatst voor de komende Winterspelen in Vancouver, zette over de twee manches een totaaltijd neer van 1'35"92. Ze was daarmee ruim 2 seconden trager dan de winnares, de Slovaakse Zuzulova. Zuzulova won donderdag ook al de eerste slalom in St. Johann im Pongau, Persyn haalde toen de finish niet in de eerste reeks. Het is de vierde keer dit seizoen dat Persyn in de top-10 eindigt van een FIS-slalom, met als uitschieter een zege begin december in de wedstrijd in het Oostenrijkse Sölden.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eddie "The Eagle" draagt Olympische fakkel
    De voormalige Britse schansspringer Eddie 'The Eagle' Edwards heeft de olympische fakkel voor de Winterspelen in het Canadese Vancouver gedragen. De 46-jarige Edwards was een van de sterren op de Spelen van 1988 in het eveneens in Canada gelegen Calgary. De cultheld droeg de fakkel onder luid gejuich van de toeschouwers door de straten van Winnipeg. The Eagle staat niet meteen bekend als de beste schansspringer aller tijden. In Calgary eindigde hij met grote achterstand op de laatste plaats. Zijn onkunde in de sport maakte hem echter wereldberoemd en immens populair. Hij woog veel te zwaar en droeg een bril, waarvan de dikke glazen ook tijdens de wedstrijden besloegen, zodat hij nauwelijks iets zag op de schans. Zijn bijnaam kreeg hij door zijn manier van springen en landen, die werden vergeleken met de vallende duik van een adelaar. Hoe slechter Edwards presteerde, hoe populairder hij werd. Het optreden van 'The Eagle" in Calgary was voor het Internationaal Olympisch Comité wel de aanleiding om de toelatingseisen voor deelname aan de Spelen te verscherpen.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CORRECTIE: Nog waterkans op Spelen voor snowboarder Seppe Smits
    Snowboarder Seppe Smits is eerste reserve voor de Olympische Winterspelen volgende maand. Na zijn tiende plaats in de wereldbekermanche halfpipe in het Oostenrijkse Kreischberg staat de Belg 41ste op de uitgezuiverde wereldranglijst, terwijl een top 40 plaats vereist was. "Enkel als een land niet alle plaatsen invult, kan Seppe alsnog naar Vancouver", verduidelijkt Tom Coeckelberghs van de Vlaamse Ski- en Snowboard Federatie (VSSF). Om een ticket voor de Spelen te bemachtigen, moest Smits aan twee voorwaarden voldoen. "Een eerste was het totaliseren van 100 FIS-punten. Daarvoor moest hij in Kreischberg minstens top 20 halen, en met zijn plaats in de finale (met de 12 beste deelnemers) is hij daarin met glans geslaagd", aldus Coeckelberghs.

    De tweede voorwaarde was een plaats bij de beste veertig op de uitgezuiverde wereldranglijst, met per land maximum vier snowboarders. "Daar strandt Seppe op de 41ste plaats en wordt hij dus eerste reserve. Hij kan niet meer stijgen, want de lijst wordt nu afgesloten", aldus Coeckelberghs, die benadrukt dat een finaleplaats in een wereldbekerwedstrijd halfpipe uniek is voor een Belg. Coeckelberghs acht het weinig waarschijnlijk dat Smits alsnog een ticket voor Vancouver bemachtigt. "Dat is enkel mogelijk als een snowboarder voldoet aan de IOC-criteria, maar niet aan de voorwaarden van zijn nationaal olympisch comité en daarom niet geselecteerd wordt. Maar dat lijkt me niet meer dan een waterkans", besluit hij.

    Wel zeker van de selectie voor Vancouver zijn kunstschaatser Kevin Van der Perren, shorttracker Pieter Gysel en de slalomskiërs Karen Persyn en Jerke Van den Bogaert.

    07-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Snowboarder Seppe Smits mag naar Vancouver
    Snowboarder Seppe Smits heeft zich donderdag op de WB-manche halfpipe in het Oostenrijkse Kreischberg verzekerd van een ticket voor de Olympische Spelen in Vancouver. De 18-jarige snowboarder uit Westmalle voegt bij het selecte kransje met kunstschaatser Kevin Van der Perren, shorttracker Pieter Gysel en de slalomskiërs Karen Persyn en Jerke Van den Bogaert. Ook het bobsleeteam stuurt al zeker Elfje Willemsen uit.

    Om naar Vancouver te mogen moest Smits donderdag in Kreischberg minstens de top-20 halen en dat bleek geen probleem. De talentvolle Belg plaatste zich dankzij een derde plaats in zijn reeks moeiteloos voor de finale met 12 en was zo meteen zeker van het felbegeerde ticket. De finale zelf wordt om 18u gesprongen. Smits is vooral een specialist in de big air, de discipline waarin hij op het WK in februari nog zilver won maar die niet op het olympisch programma staat. De talentvolle snowboarder focust nu al op de Olympische Winterspelen van 2014. In Vancouver wil hij in de eerste plaats ervaring opdoen. "Dit is schitterend nieuws", reageerde delegatieleider Eddy De Smedt donderdag op het nieuws uit Kreischberg. "Ik heb echt voor hem geduimd. Zonder zijn knieblessure had hij zijn ticket zonder twijfel eind vorig jaar al afgedwongen. We mikken met hem vooral op 2014, maar dat hij nu al mag meedoen, is zonder meer geweldig."

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Karen Persyn haalt finish niet in FIS-slalom St. Johann im Pongau
    Skiester Karen Persyn heeft moeten opgeven in de FIS-slalom in het Oostenrijkse St. Johann im Pongau. Net als in haar laatste twee slalomwedstrijden, in Lienz (Oostenrijk) op 29 december en Zagreb (Kroatië) op 3 januari, ging ze in de eerste manche in de fout. De 26-jarige Antwerpse kwalificeerde zich wel al voor de Olympische Spelen van volgende maand in Vancouver. De overwinning was voor de Slovaakse Veronika Zuzulova. Persyn neemt vrijdag nog deel aan de tweede slalom in St. Johann im Pongau.

    06-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scott Blackmun nieuw hoofd van Amerikaans Olympisch Comité
    Scott Blackmun is aangesteld als nieuwe algemeen directeur van het Amerikaans Olympisch Comité (USOC). De 52-jarige Blackmun, van 1998 tot 2001 al deel van de USOC-leiding, werd verkozen boven Chuck Wielgus, voorzitter van de Amerikaanse Zwemfederatie. Blackmun is de derde algemeen directeur in 10 maanden, na het ontslag van Jim Scherr begin maart en dat van Stephanie Streeter begin oktober. Deze laatste stapte op vijf dagen nadat Chicago naast de organisatie voor de Olympische Spelen van 2016 greep (uitgeschakeld in de eerste ronde tegen Tokio, Madrid en Rio de Janeiro). Blackmun, advocaat van beroep, begint aan zijn taak op 26 januari.

    05-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IOC sluit Koeweit voorlopig uit
    Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft Koeweit voorlopig uitgesloten als lid. De oliestaat wordt gestraft omdat de lokale overheid te veel invloed uitoefent op zijn nationaal olympisch comité. Het IOC had gevraagd om voor het einde van het jaar de Koeweitse regelgeving daaromtrent te veranderen, maar de Koeweitse politieke leiders gingen niet in op die vraag. Door de uitsluiting, die met terugwerkende kracht ingaat vanaf 1 januari, mogen voorlopig geen Koeweitse atleten en functionarissen meer aanwezig zijn op sportcompetities georganiseerd door het IOC.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederland blijft een echt schaatsland

    Anderhalve maand voor de start van de Olympische Spelen zijn veertien schaatsers zeker van een startbewijs in Vancouver. Dat maakte de schaatsbond KNSB en sportkoepel NOCNSF bekend. Drie resterende startbewijzen worden eind januari bij het tweede kwalificatietornooi verdeeld. Bij de mannen zijn de volgende rijders zeker van deelname: Sven Kramer (1500, 5000 en 10.000 meter), Simon Kuipers (1000, 1500), Stefan Groothuis (1000, 1500), Mark Tuitert (1000, 1500), Jan Smeekens (500), Jan Bos (1000), Bob de Jong (5000 en 10.000), Arjan van der Kieft (10.000).  De derde plek op de vijf kilometer wordt bij het OKT II verdeeld, de tiende positie gaat in principe naar een rijder voor de ploegachtervolging. Daarnaast is de kans groot dat Bos en Kuipers in Vancouver ook op de 500 meter starten.

    Bij de vrouwen gaan de startbewijzen naar: Annette Gerritsen (500, 1000, 1500), Margot Boer (500, 1000 en 1500), Laurine van Riessen (500, 1000 en 1500), Ireen Wüst (1500 en 3000), Diane Valkenburg (3000), Elma de Vries (5000). Het vierde ticket op de 500 en 1000 meter wordt verdeeld op het OKT II. Eind januari wordt bepaald of Renate Groenewold haar ticket op de drie kilometer wil verzilveren, de TVM-rijdster kampt momenteel met een vormcrisis. Het tiende ticket wordt gebruikt om de achtervolgingsploeg te versterken.


    04-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uittredend vicevoorzitter IOC Thomas Bach kan in Uitvoerend Comité terecht
    Thomas Bach, de Duitse vicevoorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), heeft zich kandidaat gesteld om toe te treden tot het Uitvoerend Comité van het IOC. Volgende maand wordt er daarover gestemd tijdens de IOC-zitting in het Canadese Vancouver. De 56-jarige Bach vertelde aan het Duitse persagentschap DPA dat "vele mensen hem gevraagd hebben om zich kandidaat te stellen". Bachs ambtstermijn als vicevoorzitter loopt volgende maand tijdens de Winterspelen (12 tot 28 februari) ten einde. Hij kan wel bij het IOC betrokken blijven als lid van het invloedrijke Uitvoerend Comité. De Duitse advocaat trad in 1996 toe tot het Uitvoerend Comité van het IOC. In 2000 werd hij verkozen tot vicevoorzitter. Hij staat tevens aan het hoofd van de juridische commissie.

    Thomas Bach is een van de belangrijkste leden van het IOC en wordt aanzien als een van de topfavorieten om in 2013 de Belg Jacques Rogge na diens tweede legislatuur op te volgen als voorzitter van het belangrijkste sportorgaan ter wereld. De aanwezigheid van Bach in het Uitvoerend Comité kan ook een duw in de rug betekenen voor de Duitse stad München. Zij zijn immers kandidaat om in 2018 de Winterspelen te organiseren.

    03-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Australische atlete Rawlinson verwijdert borstimplantaten voor Olympische Spelen
    De Australische atlete Jana Pittman-Rawlinson, tweevoudig wereldkampioene op de 400 meter horden, heeft voor de Australische pers verklaard dat ze haar borstimplantaten heeft laten verwijderen om een betere medaillekans te hebben op de Olympische Spelen 2012 in Londen. "Ik vond het geweldig om grotere borsten te hebben, maar nu ben ik rijp genoeg om mezelf te kennen en om tevreden te zijn als ik in de spiegel kijk", vertrouwde de 26-jarige Australische het magazine Woman's Day toe. "Ik wil de medaillekansen van Australië ook niet verkleinen. Ik wil me zoveel mogelijk als een atlete voelen en in de best mogelijke conditie op de piste in Londen verschijnen", aldus Rawlinson. De voormalige wereldkampioene gaf ook nog de reden mee waarom ze ooit tot een borstvergroting is overgegaan. "Telkens wanneer ik in de spiegel keek, zag ik niets anders dan spieren, brede schouders en sterke benen. Dat zijn zaken die je nodig hebt om snel te kunnen lopen, maar ze maken je geen aantrekkelijke vrouw." Jana Pittman-Rawlinson werd in 2003 in Parijs en in 2007 in Osaka wereldkampioene op de 400m horden. Afgelopen zomer gaf ze forfait voor het WK atletiek in Berlijn omwille van een hardnekkige rugblessure. Ook voor de Olympische Spelen van 2008 moest ze afzeggen omwille van blessureleed.

    01-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OLA OLYMPIA: Lindsey Vonn is de koningin, wie wordt de koning?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Bij deze jaarwissel begint het plots flink te kriebelen bij alle ijskoningen en ijskoninginnen, want 2010, dat is toch het jaar van de Olympische Winterspelen in Vancouver? Natuurlijk! En ook bij onze vaste columnist kan het niet vlug genoeg februari zijn! Joerie Devreese blikt de komende weken in zijn eigen stijl vooruit op de Games!
    -------------------------------------------------------------------------------------------------
    Vancouver komt nu wel heel dichtbij. We zijn op minder dan 50 dagen van de openingsceremonie. Tijd om de komende dagen en weken eens stil te staan wie we vooraan mogen verwachten. We starten met één van de populairste disciplines, het alpijns skiën.

    Bij de vrouwen moet en zal de Amerikaanse Lindsay Vonn de koningin van het alpijns skiën worden. Vonn kan op alle disciplines uit de voeten. Afdaling, super-G, reuzenslalom, slalom, niets gaat ze uit de weg. Op de afdaling werd ze dit seizoen nog niet geklopt, maar niets doet er ons aan twijfelen dat de dame, die de voorbije twee jaar de algemene wereldbeker won, met meerdere medailles huiswaarts zal keren. De enige concurrente die misschien in haar buurt komt, is de Duitse Maria Riesch. Vooral op de slalom valt te verwachten dat wie haar klopt de olympische titel op zak steekt. Maar Riesch heeft ook een sterke afdaling in de benen. Wie kan er nog op het podium geraken? In de eerste plaats de Canadese Emily Brydon. De tegenstand op de super-G en de slalom komt wat uit diverse hoeken. Stilletjes hopen we dat good old Anja Paerson uit Zweden nog eens een medaille kan meepakken. Kathrin Zettel stond dit seizoen bij elke wereldbekerwedstrijd in de reuzenslalom op het podium. In Vancouver moet een titel de Oostenrijkse haar regelmaat bekronen.

    En wie wordt dan de koning? Carlo Janka, Didier Cuche, Benjamin Raich, Ted Ligety, Aksel Lund Svindal? Moeilijke keuze. De Zwitsers Janka en Cuche hebben op de afdaling misschien een streepje voor, maar een kleine verrassing is nooit ver weg. Voor eigen volk wordt Manuel Osborne-Paradis misschien wel de snelste man van het witte circus. Osborne-Paradis kan ook de super-G aan, maar mannen als de Noor Svindal en de Oostenrijker Raich maken evenveel kans. Oostenrijk heeft met Michael Walchhofer nog een serieuze troef in huis. Op de reuzenslalom zowat dezelfde namen met Cuche, Janka en Raich. Al zijn ze best op hun hoede voor de Amerikaan Ted Ligety, de Oostenrijker Marcel Hirscher en de Italiaan Massimiliano Blardone. Reinfried Herbst is op basis van de gelopen slaloms dit seizoen de favoriet op de slalom. De Oostenrijker hoeft alvast de Fransman Jean-Baptiste Grange niet te vrezen. Deze verkiest een operatie boven olympische roem. Wellicht komt de meeste concurrentie van Herbsts landgenoot Manfred Pranger.

    Er komen ook twee Belgen op de piste in Vancouver, beiden op de slalom. We vermoeden dat Jerke Van Den Bogaert en Karen Persyn al heel tevreden zullen zijn als ze geen fout maken en stilletjes hopen ze ongetwijfeld op een plaats bij de eerste dertig. Onze steun hebben ze alvast.
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Joerie Devreese is een sportliefhebber pur sang. Eentje die nog wakker blijft om echt alles te volgen. Sinds vier jaar organiseert de Deurlenaar de Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen. Regelmatig geeft Joerie -exclusief voor deze blog- zijn kritische kijk op de sport en op de Olympische Spelen. Meer nieuws over de komende Olympische Spelen vind je op zijn blog www.bloggen.be/deolympischedroom.


    30-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olympisch turnkampioen Nikolai Kryukov stopt
    Nikolai Kryukov, één van de succesvolste Russische turners van de voorbije jaren, heeft op 31-jarige leeftijd een punt gezet achter zijn carrière. Kryukov, die in 1996 met Rusland olympisch goud won in de landencompetitie, wordt vanaf het nieuwe jaar coach van de Russische juniorenselectie. Kryukov lost als coach van de junioren Valeri Alfosov af, die vanaf nu de A-ploeg bij de mannen overneemt. In 1999 werd Kryukov in het Chinese Tianjin wereldkampioen in de allroundcompetitie, en daarnaast heeft hij nog 6 WK- en 3 EK-medailles op zijn palmares staan. Naast het goud van 1996 haalde hij met Rusland in 2000 ook nog olympisch brons.

    21-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw olympisch marketingrecord voor IOC
    De Olympische Spelen brengen ook in economisch moeilijke tijden steeds meer geld in het laatje. Uit het marketingrapport van het IOC, het Internationaal Olympisch Comité, blijkt dat de Winterspelen van 2006 in Turijn en de Zomerspelen van vorig jaar in Peking samen goed waren voor 3,76 miljard euro. Dat is een stijging met 23 procent in vergelijking met de vier jaren daarvoor, met de Spelen van Salt Lake City (2002) en Athene (2004). Die waren goed voor een opbrengst van 2,92 miljard euro.

    19-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jerke Van den Bogaert voldoet aan BOIC-norm in Saint-Moritz
    Jerke Van den Bogaert is zaterdag als zesde geëindigd in de FIS-slalom in het Zwitserse Sankt-Moritz. Van den Bogaert, voor wie het door het prille vaderschap pas de eerste FIS-wedstrijd van het seizoen was, zette een tijd neer van 1'30"88. Daarmee was hij 1.95 seconden trager dan de Russische winnaar Sergei Mataikov (1:28.93). De 30-jarige Van den Bogaert, Belgisch kampioen in de reuzenslalom, voldoet met zijn zesde plaats aan de selectiecriteria van het BOIC voor de Olympische Spelen van februari in Vancouver.

    18-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Omnium krijgt extra proef op de Olympische Spelen
    Het omnium, dat vanaf Londen 2012 op het olympisch programma staat, krijgt er een extra proef bij. Dat deelde de Internationale Wielerunie UCI donderdag mee. Met een afvalrace als zesde onderdeel wil de UCI de kansen van renners met meer duur- dan sprintkwaliteiten vergroten. De andere vijf proeven van het omnium zijn de kilometer (500m bij de vrouwen), de scratch, de achtervolging, de puntenkoers en de ronde met vliegende start. De UCI deed nog een paar kleine wijzigingen. Zo zal de ronde met vliegende start over 250 in plaats van 200 meter gaan en wordt ook de scratch langer (15 kilometer bij de mannen en 10 bij de vrouwen). In de afsluitende afvalkoers nemen 24 renners het tegen elkaar op, waarbij na elke twee ronden de laatste renner afvalt. Het omnium krijgt daarmee vier duur- en twee sprintonderdelen en zal worden uitgesmeerd over twee dagen.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appelmans en Saive chefs de mission voor de School Olympics
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Sabine Appelmans en Jean-Michel Saive zijn de chefs de mission van het Belgian School Olympics Team! School Olympics is het nieuwe concept van de actie ‘Sport op School’ het doel blijft echter hetzelfde: de sport op school dynamiseren in samenwerking met de schoolsportfederaties. De exploten van het ‘Belgian School Olympics Team’ tot aan de Spelen en de ‘selectiecriteria’ leggen de twee chefs de mission u graag uit tijdens een persconferentie op 13 januari van volgend jaar in de Sportclub van de Nationale Bank in Sint-Agatha-Berchem. Ondertussen kan u al terecht op de webpagina’s van het BOIC.


    17-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een nieuwe web voor een nieuw jaar voor het BOIC
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De website van het BOIC steekt voortaan in een nieuw kleedje. Een aantal rubrieken werd herschikt en uitgediept. Via handige links kan er worden doorgeklikt naar bijvoorbeeld sites van de sportbonden, van partners, of van het Internationaal Olympisch Comité en de Europese Olympische Comités. Voor wie alles wil weten over Vancouver 2010, Singapore 2010, London 2012, … één adres: www.olympic.be. De realisatie van de nieuwe website gebeurde in samenwerking met N.V. Ordina.


    16-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OLA OLYMPIA: mannen van de nacht niet meer welkom voor IOC
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het baanwielrennen kreeg de voorbije week een enorme schok te verwerken. Het IOC besliste om het programma voor Londen een grondige (opfris)beurt te geven. Meer nummers voor vrouwen (van drie naar vijf). Minder voor mannen (van zeven naar vijf). Voor beide seksen staan nu sprint, teamsprint, ploegenachtervolging, keirin en omnium op het programma. Geen individuele achtervolging meer, geen puntenkoers en geen ploegkoers.

    Een ramp voor de Belgen. Althans zo wordt er beweerd in het nationale wielermilieu. Met Cornu, Keisse en De Ketele zou er op medaillegewin gerekend worden in 2012. Deze drastische beslissing gooit de kansen van de kleinere naties weg en bezorgt toplanden als Groot-Brittannië, Frankrijk en Australië nog meer kansen op eremetaal. De jongens die tijdens de wintermaanden in Europa zesdaagses afhaspelen, de mannen van de nacht, krijgen geen nummers meer om olympische roem te genieten. Ergens heeft men wel een punt. Maar wordt er genoeg gewerkt met talent en moet er over de baansport niet ruimer nagedacht worden?

    De keuze van het IOC is internationaal gezien best te begrijpen. Korte en snelle nummers zijn voor het grote publiek aantrekkelijker. Geef toe, wie kijkt er naar een punten- of een ploegkoers wanneer er geen landgenoot meedoet? Het is anderzijds wel heel soft dat zo'n internationale instantie zich verstopt achter het argument dat ze de beslissing van de Internationale Wielerunie gewoon overneemt. Zeker na het minieme overleg met de leden. Maar wat België betreft moeten we toch ook de hand een beetje in eigen boezem steken wanneer we nu vrezen om geen baanrenners in Londen te krijgen. Toegeven, de voorbije decennia hebben we geen enkele inspanning gestoken in sprintnummers. Van jong tot oud, sprint lijkt wel taboe in België, sorry Erik Schoefs.

    Enkele jaren terug werd met heel wat ambitie een team op de rails gezet voor de ploegenachtervolging. Vandaag de dag doen we op wereldbekers nog mee, maar van een vaste kern lijkt nog weinig sprake. De tijd dringt, maar het is nog niet te laat. Voor het omnium moeten we er toch ook in slagen om iemand uit te zenden. De betreurde Dimitri De Fauw was hiervoor misschien wel de meest aangewezen persoon. Overtuigend geloof in die jongen is er ook nooit geweest, nu zie je maar.

    Wie in deze heisa nog maar eens vergeten wordt, dat zijn onze meisjes. Met Jolien D’Hoore, Kelly Druyts en Jessie Daams hebben we een heel jong, talentvol team voor de ploegenachtervolging. De vrouwen kunnen absoluut ook individueel uit de voeten. Niet dat we in medailles moeten geloven voor Londen, maar geloof en de nodige steun moeten er toe leiden dat deze meiden de plas kunnen oversteken.

    De beslissing is genomen, dus mekkeren heeft geen zin meer. Mensen van de Wielerbond, steek de koppen bij elkaar -graag met de renners erbij- en zet iets op poten wat ervoor kan zorgen dat België misschien in extremis nog de grootste baanselectie ooit naar de Spelen kan sturen."

    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Joerie Devreese is een sportliefhebber pur sang. Eentje die nog wakker blijft om echt alles te volgen. Sinds vier jaar organiseert de Deurlenaar de Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen. Regelmatig geeft Joerie -exclusief voor deze blog- zijn kritische kijk op de sport en op de Olympische Spelen. Meer nieuws over de komende Olympische Spelen vind je op zijn blog www.bloggen.be/deolympischedroom.


    15-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BOIC stelt twee nieuwe bestuursleden aan
    De Raad van Bestuur van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) heeft twee nieuwe leden aangesteld, Ivan Pittevils en Pascal Mertens. Beiden waren op 17 november voorgedragen door de algemene vergadering van het Ontwikkelingscomité voor de Belgische Sport OCBS). Hun mandaat moet nog worden bevestigd door de algemene vergadering van het BOIC op 4 juni 2010. Ivan Pittevils, gedelegeerd bestuurder van de Nationale Loterij, was al bestuurder van het BOIC tot de verkiezingen van 5 juni 2009. Pascal Mertens, directeur-generaal van de Landsbond der Onafankelijke Ziekenfondsen, is nieuw.

    12-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische vrouwen halen BOIC-norm voor Vancouver
    Elfje Willemsen is zaterdag 14de geworden op de vierde wereldbekermanche bobslee van het seizoen in het Duitse Winterberg. Samen met remster Eva Willemarck eindigde ze na twee manches op de zesde plaats in het uitgezuiverde landenklassement (1 bob per land). Daardoor voldoen ze aan de selectiecriteria van het BOIC met het oog op deelname aan de Olympische Winterspelen in het Canadese Vancouver. Voor Willemsen en Willemarck is het de tweede keer dat ze in de top-8 van het landenklassement eindigen in de wereldbeker. Op de manche in het Amerikaanse Lake Placid werden de Belgische vrouwen op 22 november achtste in het landenklassement. Ze zijn voor het BOIC dus selecteerbaar. Om naar de Spelen in Vancouver te mogen, moeten ze officieel ook voldoen aan de IOC-norm. Hiervoor moeten ze genoeg punten verzamelen zodat ze bij de beste 12 landen op de wereldranglijst komen. Het IOC sluit de kwalificatie af op 17 januari, net na de voorlaatste WB-manche in het Zwitserse Sankt-Moritz. Met het Duitse Altenberg (19/12), het Duitse Königssee (8/01) en Sankt-Moritz staan er nog drie WB-wedstrijden op het programma.



    Foto

    Archief per jaar
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008

    E-mail mij

    Druk hier om te mailen.


    olympische links
  • Joerie Devreese
  • BOIC
  • Belgian Sports Technology Club

  • Links van olympische atleten
  • Ilse Heylen
  • Elco Van der Geest
  • Olivier Cauwenbergh
  • Eline Berings
  • Kristof Beyens
  • Kim Clijsters
  • Tim Maeyens
  • Bobslee België
  • Jerke Van den Bogaert
  • Karen Persyn

    Olympische atleten
  • Sven Nys
  • Evi Van Acker
  • Dirk Van Tichelt
  • Mouha-Gielen
  • Tom Van Geneugden


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs