Foto
Inhoud blog
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • TRIATLON: Simon De Cuyper 25ste in laatste oefengalop
  • FOTO: ondertussen hier een beetje verder in London
  • ALGEMEEN: vier atleten nemen deel onder olympische vlag
  • SURFEN: derde Olympische Spelen voor Sigrid Rondelez
  • ZEILEN: Wannes Van Laer op ontdekkingstocht in London
  • HOCKEY: nationale teams komen aan in London
    Heeft iemand een leuk verhaal over China? Doorsturen die handel!
    Foto

    UIT DE BUIK VAN DE SPELEN:

    Foto

    Joerie Devreese
    'Ola Olympia'

    Tombo in Peking & London
    Het vervolg van het eerste olympisch avontuur van een sportjournalist
    11-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe ziet een dag er nu uit

    Net het trieste verhaal gelezen van een niet-geselecteerde cameraman. Alex ‘camlex’ Teerlinck heeft het BBC-minimum blijkbaar niet gehaald. En dus zit hij nog altijd in het Meetjesland en niet in Peking. Is er eigenlijk een verschil? Hij zou hier zijn plan wel getrokken hebben, want Alex is een overlever. Niet alleen in de media. Op zijn persoonlijke blog (http://www.cameralex.blogspot.com) vergelijkt hij zijn niet-selectie met het thuisblijven van Aagje Vanwalleghem. Vier jaar geleden de knuffelbeer van iedereen, aaibaarheidsfactor 50, en plots stond het Belgische turnen opnieuw in de belangstelling. Nu is het aan Gaëlle Mys.

    En dus vroeg Alex zich af hoe het er hier eigenlijk aan toe gaat, hoe een werkdag er uit ziet. Nu, Peking heeft niets van een 9 to 5. Nine misschien wel, maar geen five. Na enkele dagen is duidelijk geworden dat een stevig ontbijt wonderen kan doen. Maaltijden overslaan is ondertussen uitgegroeid tot een olympische discipline. En als je dan toch es aan tafel gaat of een snelle hap meepikt, gebeurt dat nooit op de ‘gewone’ uren.

    We slapen en ontbijten in het Media Village, inderdaad een dorp op zich, voor de journalisten die niet in een olympisch hotel verblijven. Acht grote appartementen huisvesten duizenden journalisten van verschillend pluimage. Als gewone sterveling geraak je er niet binnen. Met de bus dring je de Media zone binnen, in de buurt van het Vogelnest en de Watercube.

    Twee megagrote gebouwen vormen het hart van het journalistenbestaan: het MPC (Main Press Centre) en het IBC (International Broadcast Centre). Hier worden kilometers teksten geschreven, miljoenen tekens getikt, duizenden foto’s bewerkt en duizenden uren radio en tv gemaakt.

    In het IBC hebben zowat alle geaccrediteerde radio- en televisiestation hun werkruimte, hun studio, hun redactie. Ook de VRT dus, radio en tv wonen in alle vriendschap samen. Hier heersen teamleider Jan Noppe en producer Leen Sannen. Het is niet simpel om uit zo’n aanbod altijd de juiste keuzes te maken, zeker met een beperkte groep in zoveel uren televisie te vullen. David Naert zorgt voor de radio-input en -pas op- wij zijn nog met minder! Een kleine garnaal! Hieronder de redactie net voor de start van de Spelen, dus nog redelijk leeg.

    Van uit het IBC-nest vliegen de journalisten dagelijks (meermaals) uit, naar de verschillende venues en terug. Hetzelfde geldt voor het MPC, de thuishaven van de schrijvende pers en de fotografen. Daar kan je ook een brokje eten, er is zelfs een McDonalds, en daar vinden/vonden ook talrijke persconferentie plaats. In deze te koude Media Zone brengen we dus veel tijd door. Soms met een trui aan door een overijverige airco.

    We hoeven je niet te vertellen hoe groot de klap is als je buiten komt in een graad of 33. Hop de koude aircobus in, er weer uit en dan in de airco van een zwembad of sporthal. Ach, in België is het nu herfst …

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Interessant: vrijwilligers gezocht

    Officials op de Olympische Spelen in Peking zoeken vrijwilligers om de lege zitjes in de stadions op te vullen en de atleten aan te moedigen tijdens de competities. "Het is hun taak om beide ploegen aan te moedigen en om een aangename sfeer te creëren", verklaarde Wang Wei, hoofd van het organisatiecomité. De in het geel geklede supporters moeten wel weer opkrassen als een kaarthouder zijn plaats opeist.

    Wang verklaarde dat hij teleurgesteld was dat de stadions niet vol zaten, ondanks de volledige uitverkoop. "Veel mensen dagen niet op voor de voorronden, maar dat is niet verwonderlijk." De opgetrommelde fans waren duidelijk zichtbaar tijdens de wegrit van de vrouwen. Lange rijen identiek geklede Chinezen stonden de wielrensters aan te moedigen.


    10-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onder de indruk van de openingsceremonie

    En? Wat vond je nu van de openingsceremonie van de Olympische Spelen? Weergaloos he! We hadden het toch gezegd? Tegen sommigen onder jullie althans. Censuur he! We waren absoluut klaar om jullie in de loop van de week een primeur te geven, exclusieve foto’s van deelnemers, kostuums en dergelijke, maar we durfden niet.

    Waarom niet? Wel, de Koreaanse televisie had in het begin van de week tv-opnames gemaakt van een repetitie en die beelden ook uitgezonden. Oeijejoei! Was me dat een Chinese colère! Onze collega’s mochten de plechtigheid van in hun kamer bekijken. En ja, ook op tv was het een mooie ceremonie, maar zoals we wel meerdere keren horen van in België: “In het echt en in het stadion zal het nog wel indrukwekkender geweest zijn.” Inderdaad.

    Enkele dagen voor 08/08/08 konden de geaccrediteerde radio- en televisiejournalisten al even komen proeven van het Chinees openingsfestijn, samen met een vol stadion, zo’n 90.000 andere mensen, tijdens de generale repetitie. Onze mond viel regelmatig open van verbazing en verwondering ook. Je kreeg zo’n ‘hoe-doen-ze-dat-gevoel’.

    Onze meer ervaren VRT-collega’s David Naert en Dirk Gerlo gaven het ook meteen toe: dit is de beste openingsceremonie die we ooit hebben gezien. Ocharme London 2012, want het is toch altijd de bedoeling dat je als organisator beter doet dan je voorganger. We besparen jullie de cijfers à la 15.000 figuranten en een waanzinnige kostprijs. Daar staan we al lang niet meer bij stil.

    Dankzij onze goeie fotograaf-vriend Marc Van Hecke van Het Nieuwsblad hebben we prima foto’s kunnen trekken, een mooie herinnering. Wie ze es wil zien, moet maar es een seintje geven voor een olympische avond.



    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meisje in openingsceremonie zong niet echt

    Het Chinese meisje dat tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen de 'ode aan het vaderland' bracht, zong niet echt. Haar optreden was een mooi staaltje playback. Het echte zangeresje mocht van de organisatiecomité niet op het podium omdat ze te lelijk was. Dat heeft de directeur van het muzikaal spektakel in Peking bevestigd.

    "We wilden een perfect beeld brengen, we wilden het beste voor onze natie", zei Cheng Qigang in een interview. De negenjarige Lin Maoke is een rijzende ster in China, maar ze lipte enkel de tekst mee. De tweejarige Yang Peiyi zong de sterren van de hemel, maar mocht door haar scheve tandjes niet opdraven. In de Chinese media wordt er weinig aandacht gegeven aan de kwestie, op het internet zijn er intussen hevige discussies bezig over het incident dat volgens de surfende medemens bestempeld wordt als een belediging voor de zangeres en de toeschouwers die in de maling zijn genomen.


    09-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van Breedam/Mouha zijn België ontgroeid

    Zowat iedereen kent ondertussen onze voorliefde voor het beachvolleybal. Dat is gegroeid uit een vriendschap met een speler en ondertussen zitten onze wortels toch al diep verankerd in het weliswaar losse zeezand. Dit weekend missen we dus wel de finale van het Smart Belgian Beachvolleybal Championship. Deze climax van het volleybalseizoen in de zomer vindt jaarlijks plaats in Knokke.

    Neen, deze foto is niet daar getrokken. Wat had je gedacht? Al zijn de grote tribunes op het Belgische zand ook wel indrukwekkend natuurlijk. Maar Koulberg en co, wat vind je hiervan?

    Dit is het olympisch beachvolleybalterrein, midden in een park in Peking. Het was eigenlijk de bedoeling om een schitterende site op te bouwen op het Tienanmenplein, aan de Verboden Stad, maar geschiedkundig lag dat wat gevoelig. Eind jaren 80, weet je wel, de demonstraties voor democratie en wrede onderdrukking ervan. Inderdaad, die tank.

    Het was anders wel de perfecte lokatie, het symbolische centrum en het politieke hart van Beijing. Dit is de plek waar het klassieke erfgoed en revolutionair symbolisme samenkomen. Mao had op de eerste rij gezeten tijdens het beachtornooi. Zijn impressionant schilderij kijkt over het Tienanmenplein heen. Het portret meet 6m bij 4,5m en weegt bijna 1,5 ton.

    Beachvolleybal dus, met de eerste nederlaag van de Liesjes, Van Breedam/Mouha, tegen een Noors duo. Jammer, er zat meer in. Voor het eerst mochten we een verslag doen van ter plaatse en een interview ook, in de Mixed Zone. De -nog even- Belgische kampioenen daagden helemaal bezweet op, vol zandkorrels. Bij ons bleven alleen de zandkorrels achterwege, en het was niet van de ingehuurde Braziliaanse cheerleaders! De volgende match is tegen het eerste reekshoofd!


    08-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaggenceremonie in het atletendorp

    We hebben eigenlijk nog wel iets voor het eerst meegemaakt. In het begin van ons verblijf in Beijing. De avond voordien lagen we nog wat te relaxen in bed, de cooling down, samen met de officiële tv van de Olympische Spelen. Daar kan je 24u op 24u alle info op zien, samenvattingen, interviews, etc. Zeer interessant dus. Eén van die reportages ging over de vlaggenceremonie van Duitsland in het olympisch atletendorp.

    En net de volgende dag stond die van België geprogrammeerd. Het kwam goed uit qua planning en tv-collega Kris Meertens reed er met één van de VRT-wagens naartoe. Wij dus mee. Ons eerste bezoek aan het atletendorp, want de voorstelling van de kamers hadden we gemist.

    België, met onder andere de baanwielrenners Iljo Keisse en Kenny De Ketele, werd verwelkomd door de verantwoordelijke van het atletendorp, zeg maar ‘Moeder kloek’ tijdens een officiële ceremonie, bijgewoond door IOC-voorzitter Jacques Rogge himself. Een heel ruime delegatie landgenoten was opgedaagd in het atrium.

    Wij, Belgen, waren zeker niet alleen, want alle landen -meer dan 200- moeten op heel korte tijd verwelkomd worden, echt bandwerk. België zat in een shift met Hongarije, Nieuw-Zeeland en Oezbekistan. Voor België mocht delegatieleider Philippe Rogge de honneurs waarnemen, voor de ogen van zijn fiere vader en moeder. De vlag werd gehesen op de muziek van het volkslied, in twee talen meegezongen door de hockeyploeg. Rogge Junior had ook een cadeautje mee. Beleefde jongen.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Poolse tafeltennisspeelster op Spelen en Paralympics

    De Poolse tafeltennisster Natalia Partyka start woensdag in de landencompetitie op de Olympische Spelen van Peking. Daarna verdedigt ze van 6 tot 17 september haar titel in het enkelspel op de Paralympics. De 19-jarige Partyka, die geboren werd met een rechterarm tot aan de elleboog, komt op 13 augustus voor het eerst in actie in Peking. Voor de jonge atlete zijn het haar eerste Spelen. "Aan medaillekansen denk ik niet, het is meer een droom die waarheid wordt", stelde ze. "Dit is een nieuwe start. We spelen tegen Hong Kong, China, Duitsland en Roemenië. Het wordt niet makkelijk, maar zo zijn de Spelen", verduidelijkte de Poolse.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gewezen kampioenen zetten nieuwe supporters in de bloemen

    Op vrijdag 8/8/2008, dag van de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Peking, hebben een aantal Olympische medaillewinnaars kraamklinieken bezocht en een boeket bloemen overhandigd aan de kersverse mama's van de jongste supporters van de Belgische atleten. De communicatiestunt kadert in de campagne van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) om het publiek te sensibiliseren en op te roepen om volop te supporteren voor de Belgische delegatie tijdens de komende Olympische weken.

    Met de boodschap '1,3 miljard Chinezen, 10 miljoen Belgen, we gaan al onze supporters nodig hebben', bezochten ex-zwemster Ingrid Lempereur, ex-judoka Marie-Isabelle Lomba, ex-tennisster Dominique Monami en ex-judoka Gella Vandecaveye een aantal kraamklinieken. Op initiatief van het BOIC hebben ze de mama's van pasgeboren baby's bloemen overhandigd om hen te bedanken een bijkomende supporter op de wereld te brengen.


    07-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit is de allereerste keer

    Wanneer het je eerste Olympische Spelen zijn, dan beleef je alles voor de eerste keer. Lijkt ons ook logisch, maar we wilden het toch nog es meegeven. En wanneer je iets moois meemaakt, dan ben je ook redelijk snel onder de indruk, je hebt niet echt een referentiekader. Of je moet terug gaan naar het dagdagelijkse leven, een persconferentie bijvoorbeeld in de Belgische voetbalcompetitie. Club Brugge heeft de grootste persruimte van België, die van Anderlecht voldoet niet aan de grote Europese ambitie. Sporting Lokeren pronkt met de kleinste ontvangstruimte, denken we, al hebben ze er op Daknam wel twee. En een grote feestzaal!



    Toch een klein verschil met de persruimte hierboven. De Centre court onder de perszalen in het Media Center in Peking. Hier beleefden we onze eerste olympische persconferentie. Uit vrije wil, maar het leek ons wel interessant. Sepp Blatter, voorzitter van de FIFA, stond een uur ter beschikking van de pers, die tot onze verbazing niet massaal kwam opdagen. Veel journalisten waren wel nog onderweg naar Peking en voetbal is natuurlijk ook niet een typische olympische sport.



    Sepp Blatter maakte wel indruk. Hij antwoordde beheerst, met heel veel kennis van zaken, want regelmatig toverde hij wat data van conventies en dergelijke uit zijn mouw. En wie zijn wij om dat in twijfel te trekken? Blatter sprak de vraagstellers zelfs vaak aan in diens moedertaal. Het hoofd van het wereldvoetbal heeft precies ook een talenknobbel.



    Een ander soort persconferentie vond een dag later plaats aan de rand van het atletendorp. Deleatieleider Philippe Rogge maakte toen de vlaggendrager bekend voor België. Het gebeurde in een lawaaierig zaaltje met weinig persbelangstelling. De Gentenaar maakte een goeie indruk, vlot, tweetalig en overtuigend. Ook hij heeft zich de voorbije maanden duidelijk ontwikkeld.



    En we waren ook te gast op het perscontact van de wielrenners, een half uurtje te laat door een misverstand met de buschauffeur. Mario Aerts was helemaal de weg kwijt en ook bondscoach Carlo Bomans had duidelijk wind tegen. De vier musketiers zaten even vooraan en verspreidden zich dan onder de aanwezige persmensen. Individueel contact is natuurlijk leuker. Op naar de volgende persconferentie ... welke zou het zijn. Elke dag is een verrassing!






    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wedders geloven niet in Belgische medailles
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Volgens de bookmakers van Unibet maken de Belgische atleten erg weinig kans om een medaille te halen op de Olympische Spelen in Peking. Ze verwachten het laagste aantal oogst ooit sinds België meedoet aan de Olympische Zomerspelen. Volgens het Zweedse online-wedkantoor Unibet is twee à drie medailles het hoogst haalbare voor onze landgenoten. Zeilster Evi Van Acker is volgens Unibet één van de favorieten in de Laser Radial-klasse. Met een notering van 5 tegen 1 is de voormalige Europees kampioene een topper voor de gokkers. Ook roeier Tim Maeyens mag zich bij de kanshebbers rekenen volgens de bookmakers. Hij staat 15 tegen 1 genoteerd voor een overwinning, en 4 tegen 1 voor een podiumplaats.

    Atletiek blijft voor België een vaste waarde met de twee iconen Kim Gevaert en Tia Hellebaut. Sprintster Gevaert heeft een kans van 50/1 op goud en 10/1 voor een medaille. Hoogspringster Hellebaut doet beter met 3,75/1 voor een plaats bij de eerste drie en 25/1 voor de eindwinst. De Belgische ploegsporters boezemen de gokkers weinig vertrouwen in. De beloftenploeg voetbal staat 9/1 qua medaillekansen en 35/1 voor de gouden plak genoteerd. De Belgische hockeyploeg maakt volgens de bookmakers even weinig kans met 30/1 voor de eerste en 12/1 voor een podiumplaats. Duitsland is topfavoriet voor de overwinning op het olympisch hockeytornooi met 2,9/1.


    06-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Smog gets in your eyes
    De inwoners van Beijing hebben een nieuwe versie gemaakt van de klassieker 'Smoke gets in your eyes' van The Platters. Een karaoke-versie natuurlijk. Heel toepasselijk eigenlijk: 'Smog gets in your eyes'. En niet alleen in de ogen! Dat kunnen we na een paar dagen wel al meegeven.



    Het begon allemaal zo mooi, die eerste dag in Peking, zondag. De zon stond hoog aan de hemel en maakte iedereen blij. Nu ja, heet was het wel, onmenselijk heet, een beetje zweten mag natuurlijk wel, maar de voorbije dagen heerste de rook. De zon deed nochtans haar uiterste best om door de grijze smurrie heen te geraken.



    Iedereen doet eigenlijk zijn of haar best. Er rijden veel minder auto's door de maatregel van even en oneven dagen/cijfers op de nummerplaten en mensen die hier een jaar geleden zijn geweest, zeggen dat al veel beter is, toch geraakt de smog niet weg. De temperatuur is ook een beetje gedaald, al blijft het drukkend warm, en voor vrijdag was er in het begin van de week onweer en bliksem voorspeld. Het zou de wielrenners natuurlijk goed uitkomen, want na een stortbui is de hemel vrij.



    Onweer op vrijdag betekent wel dat het een natte openingsceremonie wordt. Het is de vrees van miljoenen mensen. Niet vergeten dat augustus de natste maand is in China. Daar hebben we nog niets van gemerkt, maar blijkbaar zijn de Chinezen op alles voorbereid. Zo konden we eerder dit jaar lezen dat 4110 raketlanceerders klaar staan, 6781 stuks afweergeschut en 37.000 manschappen. Niet alleen om de terreurdreiging tegen te gaan, maar ook om de oorlog tegen de weergoden te winnen!



    Een supercomputer zal de luchtgesteldheid in Beijing in de gaten houden en eventueel het sein geven aan straaljagers om zilverjodide over de wolken te strooien. De wolken worden daardoor zwaarder en de regen valt er vroeger uit. Je ziet: op elk vlak is deze supertrip leerrijk en onwaarschijnlijk!

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moeilijke vraag ...
    Wat moet je doen als boomlange televisiejournalist wanneer je een reportage gaat draaien over een klein meisje dat naar de Olympische Spelen vertrekt?



    De journalist van RTV maakte het mee bij Nathalie De Vos.

    05-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sebbe Godefroid draagt de Belgische vlag
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zeiler Sebastien Godefroid heeft de eer om vrijdag de Belgische vlag te dragen op de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Dat maakte Philippe Rogge, chef de mission van het Belgian Olympic Team, bekend op een persconferentie in het olympisch dorp. De 37-jarige Godefroid is aan zijn vierde Spelen toe. In Atlanta 1996 behaalde hij zilver, en in Sydney 2000 en Athene 2004 werd hij zevende, telkens in de Finn-klasse. In Peking deelt hij in de Tornado-klasse de boot met Carolijn Brouwer. Godefroid volgt tafeltennisser Jean-Michel Saive op, die de vlag droeg in Athene. Saive, Ilse Heylen en Kim Gevaert waren de andere kandidaten.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen goeie podiumtraining voor Koen Van Damme
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De turners op de Olympische Spelen mochten hun podiumtraining afwerken, een soort generale repetitie voor de kwalificaties van zaterdag. Voor de Belgische turner Koen Van Damme verliep die podiumtraining echter niet zoals verhoopt. De Oost-Vlaming had erg veel last van zijn knie.    "Het probleem is een ontsteking aan zijn knie", vertelde zijn coach Dirk Van Meldert. "Drie jaar geleden is hij geopereerd nadat de voorste kruisband van zijn knie gescheurd was. Toen werd er een bout in geplaatst en die is er vorig jaar na het WK in september uitgehaald. De wonde van die operatie is echter niet goed hersteld, en daar heeft hij dus last van. Deze week heeft hij al een paar keer met die wonde tegen een toestel gestoten, en vandaag was de pijn echt erg."

    Van Damme stapt zaterdag echter zeker de mat op. "In feite is het geen blessure", legde Van Meldert uit. "Zaterdag hopen we dus gewoon de oefeningen goed af te werken. Maar hij zal wel met enkele kleine inspuitingen turnen die het geheel verdoven en na de Spelen moet hij zeker geopereerd worden."

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olympische vlam komt aan in Peking
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De Olympische Vlam is woensdag in Peking aangekomen, twee dagen voor de opening van de Olympische Spelen in de Chinese hoofdstad. De vlam zal drie dagen lang door Peking worden gedragen. Onder de eerste fakkeldragers zijn de Chinese astronaut Yang Liwei en de basketballer Yao Ming. De wereldreis van de fakkel heeft heel wat beroering veroorzaakt, vooral in Londen, Parijs en San Francisco. Talrijke betogers protesteerden in die steden tegen de Chinese repressie in Tibet.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sportstadions zijn fantastische bouwwerken

    Magistraal! Zo kan je de sportstadions gerust noemen, hier in Beijing. Kunstwerken zijn het. Waarschijnlijk heb je er al foto’s van gezien. Wel, in het Pekingse straatbeeld zien ze er ook zo uit. Echt waar.

    We hebben er ondertussen twee bezocht. De waterkubus is fenomenaal -zowel overdag als ’s nachts- en ook bij het Vogelnest bleven we sprakeloos. Mijn collega Dirk Gerlo zegt dat we zeker het zwemmen moeten volgen. “Zondagvoormiddag hebben we al een wereldrecord”, aldus de man die zowat elke dag zelf zijn baantjes trekt, gedurende een uur, in een lekker zwembad op de 27ste (lees: bovenste) verdieping van ons appartementsblok. Voor wie nu niet echt de planning bij de hand heeft: zondagvoormiddag worden de halve finales afgewerkt en we kijken er alleszins naar uit. Trouwens, wie ben ik om Dirk niet te geloven?

    Het zwembad is een juweeltje en het staat volgens kenners garant voor heel snelle tijden. In het linkerbad tonen de schoonspringers hun kunstjes, aan de rechterkant liggen de banen voor de dolfijnen. 6000 vaste zitplaatsen, vermeerderd tot 11.000 toeschouwers kunnen er binnen. Fantastisch, zeker als je weet dat de ene lengte van het bad volledig is voorbehouden voor journalisten.

    In het Vogelnest, zeg maar het nationaal stadion voor onder andere de openingsceremonie, kunnen 90.000 toeschouwers. Toch blijft het binnenin een gezellig stadion, ondanks de grootte. Duizenden foto’s zijn er natuurlijk al gemaakt van het bizarre ijzerwerk. Tijdens ons bezoek hielden honderden kinderen een repetitie voor de openingsceremonie. Foto’s trekken of bewegende beelden maken, was ten strengste verboden. We kijken alleszins uit naar de eerste evenementen in beide stadions.


    04-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste lading atleten aangekomen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Maandagmorgen is het eerste deel van de Belgische atletiekdelegatie goed aangekomen in Yantai, het stageoord van het Belgian Olympic Team. Dat eerste deel bestond uit Kim Gevaert, Hanna Mariën, Elodie Ouedraogo, Olivia Borlée, Frauke Penen, Elisabeth Davin, Veerle Dejaeghere, Nathalie De Vos en Pieter Desmet. Woensdag komen de andere atleten aan, met uitzondering van Monder Rizki, die later rechtstreeks naar Peking vliegt.

    De atleten kwamen zelfs een drietal uur vroeger aan dan voorzien, omdat hun vlucht naar Peking vroeger arriveerde en ze zo een vlucht eerder konden nemen naar Yantai. "Het was een vlotte reis, maar toch nog altijd vermoeiend", vertelde Rudi Diels, coach van Gevaert en de andere meisjes van de 4x100m. Gevaert en Ouedraogo zaten in de vlucht naar Peking in business class. "Kim koos ervoor om in business te vliegen om geen risico te nemen met haar achillespezen (waar ze een groot deel van het seizoen last heeft aan gehad, nvdr). Zo'n vlucht kan heel belastend zijn, en in business kan je helemaal plat liggen en heb je ook veel meer ruimte om eens rond te wandelen. Elodie koos ook voor business, gewoon preventief", aldus Diels.

    "In business class vliegen, is gewoon ook veel ontspannender", vulde Kim Gevaert aan. "Plus je recupereert sneller van de vlucht. Ook de terugreis naar Brussel zal ik in business class vliegen, omdat ik er kort na enkele wedstrijden loop."


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cultureel niveau een beetje opgetrokken
    VRT-mensen zijn overlevers. Na een vermoeiende heenreis besloot de groep om collectief niet te gaan slapen. Een serieus precedent, want als deze actie doordringt tot in het omroepgebouw, dan kunnen de dienstlijsten en de werktijden vanaf nu flink aangepast worden. Normaal hadden we een rustdag, maar om geen minuut te verliezen in dit immens land trokken we meteen op excursie. Hop de metro in, richting de Verboden Stad. Grenzen verleggen ...



    De warmte was de grootste tegenstander. De zon moest deze keer geen moeite doen om door de dikke laag smog te geraken: er was er gewoon geen! Wat hebben ze ons dan de voorbije maanden wijs gemaakt? De zon brandde, onmenselijk hard zelfs voor coole gasten van de VRT, maar ... (vul zelf de namen in) Zonder Vrees volhardden in de boosheid en kregen daar een mooie beloning voor.



    Het leek net de olympische wedstrijd wandelen, de huizen (nou ja) en pleinen bleven maar komen! De grondprijs per vierkante meter moet destijds ongelooflijk laag gestaan hebben! Trouwens, benieuwd welke firma de schoonmaakploegen levert!



    03-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gewoon enkele vaststellingen
    * overal staan Chinezen, allemaal vrijwilligers. Indien België de Olympische Spelen in de toekomst wil organiseren, dan moet de hele bevolking helpen vrezen we.
    * het Engels van vele Chinezen is zo goed als onbestaande. Spreek zeker nooit een taxi-chauffeur aan in het Engels, hij antwoordt toch in het Chinees en hij begrijpt dan niet dat wij het niet verstaan.
    * ons vliegtuig zat vol Nederlanders die de komende weken het Heineken-huis zullen op houden.
    * Liesbet Van Breedam en Liesbeth Mouha waren de enige olympische sporters die op ons vliegtuig zaten, al denken sommige collega's dat ze ook een olympische vorm tonen.
    * het voelt maar raar aan als je om 2u15 een ontbijt krijgt in het vliegtuig, een warm ontbijt met een worst.
    * tijdens het eten op het vliegtuig kregen we enkele yoga-oefeningen te zien op het scherm voor ons. Moeilijke combinatie lijkt ons.
    * Bee movie, 10.000 BC en Conspiracy zijn de drie films die we tijdens de heenreis in de lucht hebben bekeken.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eén woord: overweldigend!
    De eerste dagen van het eerste olympisch avontuur is samen te vatten in één woord: overweldigend. Niet alleen de site, de omstandigheden, maar ook de temperatuur! Warm! Heter! Heetst! Vooral zondag, want toen hing er helemaal geen smog en had de zon vrij spel op ons wit huidje. Maandag is er wel smog en we krijgen dus geen zon te zien. Maar de warmte is er wel! Als een rotsblok van heel veel kilo valt de warmte en de vochtigheid op je nek. Boem!

    Voorlopig hebben we enkel internet op het werk, het bloggen is dus wat moeilijker. Ook de foto's proberen we later op het net te krijgen!



    Foto

    Archief per jaar
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008

    E-mail mij

    Druk hier om te mailen.


    olympische links
  • Joerie Devreese
  • BOIC
  • Belgian Sports Technology Club

  • Links van olympische atleten
  • Ilse Heylen
  • Elco Van der Geest
  • Olivier Cauwenbergh
  • Eline Berings
  • Kristof Beyens
  • Kim Clijsters
  • Tim Maeyens
  • Bobslee België
  • Jerke Van den Bogaert
  • Karen Persyn

    Olympische atleten
  • Sven Nys
  • Evi Van Acker
  • Dirk Van Tichelt
  • Mouha-Gielen
  • Tom Van Geneugden


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs