Foto
Inhoud blog
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • TRIATLON: Simon De Cuyper 25ste in laatste oefengalop
  • FOTO: ondertussen hier een beetje verder in London
  • ALGEMEEN: vier atleten nemen deel onder olympische vlag
  • SURFEN: derde Olympische Spelen voor Sigrid Rondelez
  • ZEILEN: Wannes Van Laer op ontdekkingstocht in London
  • HOCKEY: nationale teams komen aan in London
    Heeft iemand een leuk verhaal over China? Doorsturen die handel!
    Foto

    UIT DE BUIK VAN DE SPELEN:

    Foto

    Joerie Devreese
    'Ola Olympia'

    Tombo in Peking & London
    Het vervolg van het eerste olympisch avontuur van een sportjournalist
    24-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgisch record voor Glenn Surgeloose
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Glenn Surgeloose heeft in Sint-Niklaas zijn eigen Belgische record op de 200 meter vrije slag in klein bad verbeterd. De atleet van SOS Gent klokte af na 1'44"91. Dat is anderhalve seconde sneller dan het vorige record dat hij op 18 november 2007 in Wachtebeke had gezwommen. De 200 meter vrije slag is het favoriete nummer van Surgeloose. Het is ook de afstand waarop hij zal uitkomen tijdens de Olympische Spelen in Peking.

    23-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Irak mag niet meedoen aan de Olympische Spelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft het deelnameverbod voor Irak aan de Olympische Spelen in Peking bevestigd. Irak zou normaal zeven atleten naar Peking sturen, maar die moeten nu definitief thuisblijven. Het IOC schorste het Iraaks Olympisch Comité vorige maand al tijdelijk omdat de politieke inmenging van de Irakese regering in het sportbeleid volgens het IOC te groot is. Omdat het IOC geen verbetering kon waarnemen, wordt het land nu definitief geweerd van de Spelen in Peking.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.China selecteert 639 atleten voor Peking
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    639. Dat is het aantal atleten dat China heeft geselecteerd voor de Olympische Spelen in eigen land. De grootste delegatie ooit, de Verenigde Staten blijven steken op 596 atleten. De Belgische delegatie telt 94 sporters. 'One world, vooral one dream': Amerika van de eerste plaats stoten in de medaillestand. China won vier jaar geleden in Athene 32 keer goud, en het zal zeker geen verrassing zijn mocht dat dit keer evenveel zijn.

    China zal aanwezig zijn in alle 28 sporten. De gemiddelde leeftijd van de atleten bedraagt 24,4 jaar en voor 469 onder hen wordt het de eerste olympiade. Het volledige Chinese olympische team telt 1.099 leden. De bekendste Chinese atleten zijn olympisch kampioen 110 meter horden Liu Xiang, NBA-ster Yao Ming en kunstduikster Guo Jingjing.


    22-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lamah en Rossini mogen niet mee naar Peking
    Jean-François de Sart, de coach van de olympische voetbalploeg, heeft de namen bekendgemaakt van de vier spelers die uit de selectie van 22 vallen voor de Olympische Spelen in Peking. Het gaat om doelman Yves De Winter (Westerlo), middenvelder Vadis Odjidja Ofoe (Hamburg) en aanvallers Roland Lamah (Anderlecht) en Giuseppe Rossini (KV Mechelen). De Winter en Vadis reizen wel mee met de selectie naar Peking, maar ze komen alleen in actie als een basisspeler geblesseerd uitvalt. Lamah en Rossini blijven in België en zullen ter beschikking van hun club zijn
    vanaf donderdag 24 juli.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrijdag gaan de laatste tickets de deur uit
    De laatste tickets voor de Olympische Spelen in Peking worden vrijdag te koop aangeboden. Dat hebben de organisatoren laten weten. Er zijn nog een dikke 820.000 toegangskaarten beschikbaar, waarvan 250.000 voor de competities in Peking zelf. De tickets zullen worden verkocht in de steden Peking, Tianjin, Shanghai, Shenyang en Qinhuangdao. De organisatie reseveerde 75 procent van de 7 miljoen tickets voor de Chinese toeschouwers.

    21-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hamburg geeft Vincent Kompany dan toch vrij

    Vincent Kompany wordt door zijn Duitse club Hamburg dan toch vrijgegeven voor de Olympische Spelen in Peking. De 22-jarige verdediger zal dinsdagavond bij de Belgische selectie komen. Woensdag speelt hij mee in het oefenduel tegen Nederland. Donderdag keert Kompany terug naar Hamburg. Daar blijft hij tot en met 2 augustus zodat hij op die dag met HSV op een tornooi in Londen tegen Arsenal kan aantreden. Onmiddellijk na deze wedstrijd reist Kompany vanuit Londen af naar Peking waar hij bij de Belgische selectie zal komen. Indien België na twee wedstrijden is uitgeschakeld, keert Kompany vervroegd terug naar België, zo niet blijft hij bij de kern. België speelt zijn eerste wedstrijd op de Olympische Spelen op 7 augustus tegen Brazilië.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wouter D'Haene mag niet naar de Olympische Spelen
    Het BOIC moet Wouter D'Haene niet inschrijven voor de Olympische Spelen in Peking. Dat heeft de Brusselse rechter in kort geding beslist. Wouter D'Haene had de IOC-limiet voor de Spelen gehaald, maar voldeed niet aan de criteria van het BOIC. Daarom had het BOIC beslist hem niet te selecteren. De kajakker was daarop naar de rechtbank getrokken, maar die heeft zijn eis afgewezen omdat het te laat is. De plaatsen voor kajakkers die oorspronkelijk aan België waren toebedeeld, zijn ondertussen door de Internationale Kajakfederatie al aan andere landen gegeven.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kenny De Ketele toont zijn goeie conditie voor de Spelen
    Kenny De Ketele heeft de regionale wielerwedstrijd in Dentergem gewonnen. In de slotronde forceerde de Oudenaardist de beslissing en kwam alleen aan. Zijn eerste overwinning op de weg dit seizoen. Ketelke rijdt in Peking de ploegkoers met zijn maatje Iljo Keisse. Blijkbaar is de conditie al prima. "Mijn conditie gaat naar een piek", zegt De Ketele in Het Nieuwsblad. "Volgende maand sta ik voor de belangrijkste afspraak van mijn leven. Ik hoop te schitteren in Peking. Mijn voorbereiding verloopt goed. Ik heb veel snelheid in de benen." Woensdag wordt de olympische baandelegatie officieel voorgesteld in het Centrum Eddy Merckx in Gent. (Marc Van Hecke - www.sportfoto.be)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gouden medaille levert een videospel op
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Goed nieuws voor de Belgische atleten die er in slagen om een gouden medaille te veroveren in Peking. Ze krijgen als cadeau van SEGA de 'Beijing 2008, het officiële videospel van de Olympische Spelen'. Enkele ex-sporters die ooit goud behaalden op de Spelen kunnen alvast beginnen te oefenen, want Eugeen Van Roosbroeck (1948-London), Gaston Roelants (1964-Tokio) en Ulla Werbrouck (1996-Atlanta) hebben al een exemplaar ontvangen.

    Beijing 2008 is volgens de bijsluiter een onderhoudende en boeiende olympische belevenis. Dankzij de superieure graphics worden zelfs de kleinste emotionele details zichtbaar bij alle evenementen ... waarbij een fractie van een seconde het verschil kan maken tussen winst en verlies.

    Er zijn 38 officiële evenementen zoals sprinten, hordenlopen, verspringen, speerwerpen, zwemmen, turnen, wielrennen, judo, tafeltennis, boogschieten en nog veel meer. Met realistische weergaven van de officiële olympische stadions, inclusief de reclame. One world, one dream, one game. Bestaat er ook zoiets voor gouden journalisten?

    20-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen Vincent Kompany op eerste olympische training
    Vincent Kompany is niet opgedaagd voor de eerste trainingsdag van de olympische voetbalploeg in Tubeke. Hij ontbrak als enige van de 21 geselecteerden. Coach Jean-François de Sart is voorlopig nog zonder nieuws van de 22-jarige verdediger. Wel is al langer geweten dat de club van Kompany, het Duitse Hamburg, zich hevig verzet tegen de deelname van zijn speler aan de Olympische Spelen. Nochtans zijn clubs volgens de reglementen van de Wereldvoetbalbond (FIFA) verplicht om spelers jonger dan 23 jaar af te staan voor de Olympische Spelen. Toen duidelijk werd dat Hamburg zich zou verzetten tegen de selectie van Kompany stuurde de Belgische Voetbalbond (KBVB) daarom al een brief naar de Duitse voetbalbond.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laatste Belgische geselecteerden bekendgemaakt
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het BOIC heeft de allerlaatste atleten toegevoegd aan de Belgische selectie voor de Spelen in Peking. De selectiecommissie delibereerde in de atletiek Pieter Desmet op de 3000 m steeple, polsstokspringer Kevin Rans en Monder Rizki op de 5000 m steeple. Deze drie atleten behaalde slechts één keer het minimum, maar mogen toch naar de Spelen.

    Voor de aflossingsnummers zullen volgende atleten meegaan: Olivia Borlée, Elisabeth Davin, Kim Gevaert, Hanna Mariën, Elodie Ouédraogo en Frauke Prenen voor de 4x100m. En Kristof Beyens, Jonathan en Kevin Borlée, Nils Duerinck, Arnaud Ghislain en Cedric Van Branteghem voor de 4x400m.

    Ook triatleet Peter Croes zien we terug in China, na zijn positieve looptest van vorige dinsdag in Leuven. En België zal er voor het eerst bij zijn op de Olympische Spelen in het beachvolleybal. Dankzij de sterke prestaties van Liesbet Van Breedam en Liesbeth Mouha!

    Dit brengt het aantal atleten van het Belgian Olympic Team op 94: 71 mannen en 23 vrouwen. 61 atleten maken deel uit van een ploegsport, een aflossingsproef of een discipline met meerdere atleten.

    19-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw-Zeelandse voetbalbeloften verliezen van Indonesische club
    De olympische voetbalploeg van Nieuw-Zeeland, die in dezelfde groep als België zit voor het tornooi in Peking, verloor verrassend in Djakarta van de Indonesische club Persikota Tangerang: 2-0. De doelpunten vielen in de 29ste en 74ste minuut. De defensieve middenvelder Sam Jenkins verliet al na twintig minuten geblesseerd het veld. Simon Elliott van Fulham arriveerde net voor het vertrek naar Azië en bleef op de bank. Chris Killen van Celtic Glasgow komt ook pas volgende zaterdag in actie, tegen Persija Jakarat. Verdediger Ryan Nelsen, kapitein van de Blackburn Rovers, komt pas bij de groep bij vertrek naar Peking.

    Opstelling Nieuw-Zeeland: Liam Little; Aaron Scott (Cap), Michael Boxall, Steven Old, Ian Hogg, Sam Jenkins (20. Sam Messam), Shaun van Rooyen, Cole Peverley, Craig Henderson, Jeremy Brockie en Daniel Ellensohn (66. Cole Tinkler). Op woensdag 13 augustus speelt Nieuw-Zeeland tegen België in Shanghai, op de derde en laatste speeldag van de groepsfase.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tweede nederlaag van Belgische hockeyers tegen Nederland
    Het Belgisch mannenhockeyteam heeft zondag in Voorburg in zijn laatste voorbereidingswedstrijd op de Olympische Spelen een 4-0 nederlaag geleden tegen Europees kampioen Nederland. Zaterdag hadden de Belgen al met 4-1 verloren van de Nederlanders. Nederland staat derde op de wereldranglijst, België is twaalfde.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olympische hockeyselectie staat op papier
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Hockeybond heeft de lijst bekendgemaakt van 16 spelers voor de Olympische Spelen in Peking. De twee afvallers van de voorselectie van 18 zijn David Van Rysselberghe (doelman/Orée) en Alexandre De Saedeleer (verdediger/Waterloo Ducks). Beiden gaan wel mee naar Peking, maar logeren niet in het Olympisch dorp. Wanneer iemand van de ploeg zich ernstig blesseert, wordt één van hen toch nog opgevist. Adam Commens, die het einde van de oefenwedstrijden afwachtte om zijn definitieve selectie bekend te maken, heeft beslist om het olympische tornooi met één doelman aan te vatten: Cedric De Greve.

    De selectie van 16:
       Briels Thomas, 23/08/1987, Dragons, 56 selecties
       Charlier Cédric, 27/11/1988, Ukkel, 21
       De Greve Cédric (doelman), 27/02/1979, Waterloo Ducks, 119
       Dekeyser Jérôme, 15/12/1983, Dragons, 87
       Denayer Félix, 31/01/1990, Dragons, 21
       Dohmen John-John, 24/01/1988, Waterloo Ducks, 95
       Goldberg Philippe, 10/05/1979, Beerschot, 167
       Gucassoff Grégory, 20/04/1985, Leuven, 61
       Houssein Patrice, 14/09/1977, Leuven, 259
       Luycx Max, 18/09/1982, Waterloo Ducks, 222
       Reckinger Xavier, 20/12/1983, Dragons, 167
       Renaer Thierry, 3/04/1976, Leuven, 327
       Truyens Jérôme, 8/04/1987, Racing, 106
       Van Den Balck Thomas (C), 31/08/1982, Waterloo Ducks, 222
       Vandeweghe Loïc, 23/09/1983, Gantoise, 199
       Vandeweghe Charles, 14/10/1982, Gantoise, 217

    Technische staff:
       Coach: Adam Commens
       Ass. Coach: Philippe Vanhemelen
       Ass. Coach: Murray Richards
       Physical trainer: Mika Van Cutsem
       Mental coach: Alain Goudsmet
       Kiné: Didier Florentz
       Ostheo: Joel Bell
       Video: Julien Boucart
       Manager: Jacques Lechat

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tim Maeyens moet zonder coach naar Peking
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Drie weken voor aanvang van de Olympische Spelen heeft de persoonlijke coach van skiffeur Tim Maeyens nog altijd geen accreditatie ontvangen voor de Spelen. De 26-jarige Maeyens, vier jaar geleden in Athene zesde, dreigt het zo zonder zijn coach, Frans Claes, te moeten stellen in Peking. "Claes, die een groot aandeel heeft in de successen van Maeyens, maar ook Van der Fraenen, Gevaert en tal van andere roeiers mee groot maakte, krijgt van het BOIC geen accreditatie en dus geen toegang tot de olympische roeibaan en olympisch dorp. Merkwaardig toch", zo staat te lezen op de website van de Vlaamse Roeiliga. "De Nederlander Verdonkschot staat er zo alleen voor om drie ploegen en twee landen (Maeyens, Raes-Poelvoorde en de Nederlandse lichte dubbeltwee Van Eupen-Van der Kolk) te begeleiden. Toch geen makkelijke opgave", klinkt het nog.

    Frans Claes, die ook assistent-bondscoach is, is wel mee naar Zuid-Korea, waar de roeiers zich momenteel voorbereiden op de Olympische Spelen. Zij vertrokken afgelopen donderdag. "De reis is goed verlopen al was het voor de lange en brede roeiers krap zitten op het vliegtuig", zegt Claes op de website. "Het verblijf hier is OK. Ook de roeimogelijkheden zijn goed, hoewel westers en oosters denken over gebruik van een open water blijkbaar anders zijn. We stellen het goed en zijn stilaan aangepast aan de veelvuldige regen die neervalt, en dus ook aan de vochtigheid al valt die hier nog mee. Misschien wordt het anders als de zon nog eens op het toneel verschijnt."

    18-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Evi Van Acker pakt brons op het EK in Nieuwpoort
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zeilster Evi Van Acker heeft brons veroverd op het EK Laser Radial in Nieuwpoort. De 22-jarige Oost-Vlaamse, die in 2006 en 2007 goud won, moest op de slotdag niet meer in actie komen omdat de twee slotregatta's afgelast werden wegens het slechte weer. Van Acker bleef daardoor op de derde plaats met 16 punten, achter de Finse Sari Multala (11 ptn) en de Française Sophie De Turckheim (14 ptn). Evi Van Acker geldt als één van de belangrijkste Belgische medaillekandidaten voor de Olympische Spelen van volgende maand in Peking.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mario Aerts dan toch naar Peking
    Mario Aerts (Silence-Lotto) neemt de plaats in van Stijn Devolder (Quick.Step) in het Belgische team voor de olympische wegrit van 9 augustus in Peking. Devolder zegde af omdat hij na de Tour een rustperiode wil inlassen met het oog op het WK van Varese eind september. Naast Mario Aerts maken ook Christophe Brandt, Maxime Monfort, Jurgen Van den Broeck en Johan Vansummeren deel uit van de selectie van bondscoach Carlo Bomans voor de Olympische Spelen in Peking.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kroatië, Griekenland en Duitsland naar het basketbaltornooi
    Kroatie, Griekenland en Duitsland hebben zich voor het olympisch basketbaltornooi voor mannenteams in Peking geplaatst. In de halve finales van het kwalificatietornooi in Athene won Kroatië met 76-70 van Duitsland en Griekenland met 88-63 van Puerto Rico. Duitsland maakte het Europees succes compleet en versloeg Puerto Rico in de wedstrijd om het laatste ticket voor Peking. Kroatië wordt ingedeeld in de A-poule met Argentinië, Rusland, Litouwen, Iran en Australië. Griekenland en Duitsland gaan in de B-poule, waarin ze China, de Verenigde Staten, Spanje en Angola ontmoeten.

    17-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duimen voor de Liesjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Liesbet Van Breedam en Liesbeth Mouha hebben al hun troeven uitgespeeld. Ze hebben in de winter flink geïnvesteerd in trainingsarbeid, ze hebben de voorbije sterk gepresteerd tijdens de tornooien over de hele wereld. En begin vorige week zaten de verantwoordelijken van het volleybal in belgië nog es samen met het BOIC, een laatste poging tot lobby. Nu is het aan het BOIC om te oordelen. De Liesjes duimen voor Peking. "Onze olympische kwalificatieperiode zit erop", zucht Mouha. "Het laatste tornooi in Marseille is afgelopen en de lijst van de 24 beste ploegen die in Peking mogen deelnemen, ligt vast. Wij kunnen met trots zeggen dat we geëindigd zijn op de 15de plaats op die olympische ranking."

    "Vorige week zijn we nog vijfde geworden op het Europees kampioenschap", haalt Van Breedam de statistieken erbij. "En afgelopen week in Marseille behaalden we de zevende plaats. Dankzij onze goede resultaten het hele seizoen lang zijn we maar liefst 11 plaatsen gestegen op de olympische ranking. Een uitzondering! Geen enkel team steeg meer dan 5 plaatsen!"

    "Maandagmiddag beslist het BOIC of we al dan niet naar de Spelen in Peking mogen", zeggen de Liesjes in koor. "Duim allemaal met ons mee en wij laten zo snel mogelijk iets weten!"

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stijn Devolder zegt af voor de Olympische Spelen
    Stijn Devolder gaat niet naar de Olympische Spelen in Peking. De renner van Quick.Step was geselecteerd voor de wegrit van 9 augustus, maar heeft na overleg met zijn ploeg besloten om af te zeggen. "Het is een moeilijke en pijnlijke beslissing om te moeten afzeggen voor de Olympische Spelen", zegt Devolder. "Sinds het begin van het jaar heb ik al heel wat wedstrijden gereden. Ik heb altijd geprobeerd om zo goed mogelijk te presteren en dat heeft fysiek en mentaal al heel wat van me gevergd. Na de Tour start ik maar in een wedstrijd, het na-Tourcriterium in Diksmuide. Daarna laad ik mijn batterijen weer op en gaat mijn aandacht naar mijn familie. Op 20 augustus start ik in de Eneco Tour. Daar begint mijn voorbereiding op het WK. Die race betekent heel veel voor mij. Ik wil er top zijn."

    Stijn Devolder vormde samen met Christophe Brandt, Maxime Monfort, Jurgen Van den Broeck en Johan Vansummeren het Belgische vijftal voor de olympische wegrit in Peking. Het is nog niet duidelijk wie bondscoach Carlo Bomans als vervanger zal oproepen.



    Foto

    Archief per jaar
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008

    E-mail mij

    Druk hier om te mailen.


    olympische links
  • Joerie Devreese
  • BOIC
  • Belgian Sports Technology Club

  • Links van olympische atleten
  • Ilse Heylen
  • Elco Van der Geest
  • Olivier Cauwenbergh
  • Eline Berings
  • Kristof Beyens
  • Kim Clijsters
  • Tim Maeyens
  • Bobslee België
  • Jerke Van den Bogaert
  • Karen Persyn

    Olympische atleten
  • Sven Nys
  • Evi Van Acker
  • Dirk Van Tichelt
  • Mouha-Gielen
  • Tom Van Geneugden


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs