Foto
Inhoud blog
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • TRIATLON: Simon De Cuyper 25ste in laatste oefengalop
  • FOTO: ondertussen hier een beetje verder in London
  • ALGEMEEN: vier atleten nemen deel onder olympische vlag
  • SURFEN: derde Olympische Spelen voor Sigrid Rondelez
  • ZEILEN: Wannes Van Laer op ontdekkingstocht in London
  • HOCKEY: nationale teams komen aan in London
    Heeft iemand een leuk verhaal over China? Doorsturen die handel!
    Foto

    UIT DE BUIK VAN DE SPELEN:

    Foto

    Joerie Devreese
    'Ola Olympia'

    Tombo in Peking & London
    Het vervolg van het eerste olympisch avontuur van een sportjournalist
    17-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duimen voor de Liesjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Liesbet Van Breedam en Liesbeth Mouha hebben al hun troeven uitgespeeld. Ze hebben in de winter flink geïnvesteerd in trainingsarbeid, ze hebben de voorbije sterk gepresteerd tijdens de tornooien over de hele wereld. En begin vorige week zaten de verantwoordelijken van het volleybal in belgië nog es samen met het BOIC, een laatste poging tot lobby. Nu is het aan het BOIC om te oordelen. De Liesjes duimen voor Peking. "Onze olympische kwalificatieperiode zit erop", zucht Mouha. "Het laatste tornooi in Marseille is afgelopen en de lijst van de 24 beste ploegen die in Peking mogen deelnemen, ligt vast. Wij kunnen met trots zeggen dat we geëindigd zijn op de 15de plaats op die olympische ranking."

    "Vorige week zijn we nog vijfde geworden op het Europees kampioenschap", haalt Van Breedam de statistieken erbij. "En afgelopen week in Marseille behaalden we de zevende plaats. Dankzij onze goede resultaten het hele seizoen lang zijn we maar liefst 11 plaatsen gestegen op de olympische ranking. Een uitzondering! Geen enkel team steeg meer dan 5 plaatsen!"

    "Maandagmiddag beslist het BOIC of we al dan niet naar de Spelen in Peking mogen", zeggen de Liesjes in koor. "Duim allemaal met ons mee en wij laten zo snel mogelijk iets weten!"

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stijn Devolder zegt af voor de Olympische Spelen
    Stijn Devolder gaat niet naar de Olympische Spelen in Peking. De renner van Quick.Step was geselecteerd voor de wegrit van 9 augustus, maar heeft na overleg met zijn ploeg besloten om af te zeggen. "Het is een moeilijke en pijnlijke beslissing om te moeten afzeggen voor de Olympische Spelen", zegt Devolder. "Sinds het begin van het jaar heb ik al heel wat wedstrijden gereden. Ik heb altijd geprobeerd om zo goed mogelijk te presteren en dat heeft fysiek en mentaal al heel wat van me gevergd. Na de Tour start ik maar in een wedstrijd, het na-Tourcriterium in Diksmuide. Daarna laad ik mijn batterijen weer op en gaat mijn aandacht naar mijn familie. Op 20 augustus start ik in de Eneco Tour. Daar begint mijn voorbereiding op het WK. Die race betekent heel veel voor mij. Ik wil er top zijn."

    Stijn Devolder vormde samen met Christophe Brandt, Maxime Monfort, Jurgen Van den Broeck en Johan Vansummeren het Belgische vijftal voor de olympische wegrit in Peking. Het is nog niet duidelijk wie bondscoach Carlo Bomans als vervanger zal oproepen.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Peking sluit luchthavens tijdens openingsceremonie

    Op de dag van de openingsceremonie van de Olympische Spelen, op 8 augustus, worden de luchthavens van Peking uit veiligheidsoverwegingen gesloten tussen 20u 's avonds en middernacht (lokale tijd). Dat melden de Chinese media. "De luchthavens van Peking en Nanyuan en de vliegtuigmaatschappijen zijn op de hoogte gebracht. Om de veiligheid op de Olympische Spelen te garanderen krijgen ze een vliegverbod opgelegd. Sommige vluchten zullen vervroegd, vertraagd of zelfs geannuleerd worden", klinkt het. De Chinese overheid is extra op zijn hoede voor de terreurdreiging nadat een moslimgroepering uit de regio van Xinjiang de voorbije weken herhaaldelijk dreigde met acties tegen atleten en toeristen tijdens de Olympische Spelen.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goed nieuws van Nathalie De Vos
    De glimlach staat eindelijk weer op de lippen van Nathalie De Vos. De Merelbeekse afstandsloopster kan blessurevrij trainen en dat is alvast een pak van haar hart. Zeker nu de Olympische Spelen wel heel dichtbij komen. "De problemen ter hoogte van de achillespezen zijn godzijdank opgelost", vertelt Nathalie op haar website. "Mede dankzij een fantastisch medisch team. Ik train momenteel anderhalve week pijnvrij en ik hoop dit voor de rest van het jaar zo te houden. Voorlopig verlopen de trainingen vrij goe. Uiteraard is de conditie nog niet optimaal, maar ze is zeker in stijgende lijn. Laten we hopen dat de superconditie er tegen vrijdag 15 augustus is."

    Het is wel een drukke periode voor Nathalie. "Naast de normale trainingen spoor ik drie keer week naar Leuven om er aan acclimatisatietraining te doen", vertelt de Oost-Vlaamse. "Daarnaast wil ik ook weer enkele wedstrijden lopen. Om wedstrijdritme op te doen: een 3000m in Brasschaat onder voorbehoud, een 5000m in Oordegem en een 5 km in Oostende. Op 3 augustus vertrek ik naar Yantaï."

    16-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chinese voetbalploeg wisselt van bondscoach

    Op amper drie weken van de start van de Olympische Spelen in Peking heeft China de coach van de olympische voetbalploeg ontslagen. De Serviër Ratomir Dujkovic zal enkel nog als raadgever van het team fungeren. Dat maakte de Chinese voetbalbond bekend. China is op het olympisch voetbaltornooi één van de tegenstanders van de Belgen. "De spelers zijn ontevreden met de trainingsmethoden en strategieën van Dujkovic", verklaarde Xie Jalong, de vicevoorzitter van de voetbalbond. Dujkovic wordt opgevolgd door Yin Tiesheng, de coach van de Chinese eersteklasser Qingdao. Dujkovic is ook coach van de Chinese nationale ploeg en trainde sinds 2006 ook de spelers onder 23.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ha de Joerie sé (7): AFSCHEID VAN DE HOMERUN
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het baseball en softball verdwijnen na Peking van de olympische kalender. In 2012 -wanneer de Spelen plaatsvinden in Londen- zullen beide zowat vergelijkbare sporten niet meer op het programma staan. Deze sporten, die vooral in de States heel populair zijn, werden in het olympisch programma opgenomen sinds 1996. Vanaf Atlanta, niet toevallig.

    Onlangs stelde iemand mij de vraag wat eigenlijk het verschil is tussen baseball en softball. Heel weinig eigenlijk. Baseball wordt enkel door mannen gespeeld, softball door beide geslachten. Al is het op de Spelen wel strikt gescheiden: de mannen houden zich bezig met baseball, de vrouwen met softball. De regels zijn eigenlijk dezelfde, om het niet te moeilijk te maken: één ploeg gooit en vangt, de andere slaat. De ploeg die slaat, probeert via vier 'bases' rond te lopen en zo punten te scoren. De gooiende ploeg kan scores verhinderen. Toch is er hier en daar een verschil tussen beide sporten. Bij het softball is het speelveld kleiner, de bal is iets groter en het gooien moet onderhands gebeuren.

    Ondanks protest vanuit Amerikaanse hoek, maar ook vanuit Nederland, dat de laatste jaren opgeklommen is tot absolute top in Europa, zal het voor beide sporten in Peking een beetje thuiskomen zijn. Daar zal de laatste olympische home-run te zien zijn.

    15-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reclame voor Radio Olympia op Radiovisie.eu
    Radiovisie.eu, de druk bekeken mediawebsite, maakt vandaag reclame voor Sporza Olympia, het olympisch programma van Radio 1 tijdens de Spelen in Peking. Hieronder het artikel van Radiovisie, 'Geen frequentie, wel een mening'.
     
    Radio 1 sluit de lange sportzomer af met de Olympische Spelen in Peking. Men gaat gaat de hele dag olympisch zodat de luisteraar van dit topevenement geen moment moet missen. Bart De Raes schiet de olympische dag al om 04.00 uur op gang met flitsen uit Peking en met veel muziek.
    Ook de andere Radio 1-programma’s houden de vinger aan de olympische pols. Zo brengen De ochtend, Sonar en Midi Libre regelmatig wedstrijdflitsen en overzichten met olympisch nieuws. Na het nieuws van 13.00 uur gaat Sporza Olympia weer voluit:

  • Ruth Joos en Gert Geens dompelen je onder in een Chinese sfeer. Flitsen van de wedstrijden in Peking staan centraal, maar er zijn natuurlijk ook reacties van de Belgische deelnemers én van Belgische bezoekers in Peking.
  • De verslaggevers in Peking zijn: Tom Boudeweel, Tom Coninx, Dirk Gerlo en David Naert. Leo De Vos is in Hong Kong waar de paardensportwedstrijden plaatsvinden.
  • Ward Bogaert is Kuifje in Peking. Laten atleten zich zien in het drukke nachtleven van Peking? Wie maakt de beste Peking duck en hoe? Hoe bereidt de delegatie van de Tonga-eilanden zich voor op de Spelen? En hoe reageren Chinezen op een 1m96 lange Vlaamse radioreporter? Ward zoekt uit in Sporza Olympia.

    Radio 1 zendt tijdens de Olympische Spelen ook de radioreeks ‘Tjhoi in China: tussen rijstkom en wolkenkrabber’ uit. Daarover hebben we het morgen.

    Sporza Olympia van vrijdag 8 tot en met zondag 24 augustus: van 04.00 tot 06.00 uur (tot 07.00 uur in het weekend) en van 13.00 tot 18.00 uur.


  • Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wouter D'Haene daagt BOIC voor het gerecht
    Kajakker Wouter D'Haene sleept het BOIC voor de rechtbank. Dat melden Het Laatste Nieuws en De Morgen. D'Haene eist olympisch startrecht omdat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) hem wel naar de Spelen laat gaan. Vrijdag komt de zaak voor in kort geding.

    De 26-jarige D'Haene, op de Spelen van Athene samen met Bob Maesen nog goed voor de vijfde plaats op de K2 1000m, gaat niet akkoord met de selectiecriteria die het BOIC hanteert. Hij eindigde in de K1 1000 als zevende op het EK in Milaan en voldeed daarmee aan de selectiecriteria van het IOC. Het BOIC eiste echter een plaats bij de eerste zes. "Het BOIC heeft geen enkele reden om de internationale limieten strenger te maken", zegt sportadvocaat Dimitri Dedecker, die de belangen van D'Haene verdedigt. "Het IOC heeft al limieten gesteld om te vermijden dat sukkelaars en amateurs de Spelen halen. Eerdere uitspraken van het Europees Hof geven D'Haene gelijk: er is geen reden om scherpere limieten te eisen in België. Hij moet dus in de olympische selectie opgenomen worden", verklaart hij.

    Nu vrijdag al buigt de Rechtbank van Eerste Aanleg in Brussel zich over de zaak. Een uitspraak volgt kort na het weekend. Krijgt D'Haene gelijk, dan komen nog tientallen andere Belgische sporters in aanmerking voor Peking. Het BOIC heeft nog niet gereageerd op het nieuws.

    14-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marathonloper Tom Van Hooste zegt af voor de Olympische Spelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Marathonloper Tom Van Hooste neemt niet deel aan de Olympische Spelen. Dat heeft de 35-jarige Waaslander in samenspraak met Eddy De Smedt van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) en Tille Scheerlinck van de Vlaamse Atletiekliga (VAL) beslist. Op 8 mei werd Van Hooste door het BOIC geselecteerd voor de marathon. Tom Van Hooste startte daarna met de voorbereiding en ging ook verschillende keren in Leuven in de warmtekamer trainen.

    "De laatste weken werd ik voortdurend afgeremd door fysieke ongemakken en blessures, zoals tendinitis en vocht in de linkerknie. Daardoor heb ik maar goed de helft van mijn voorziene trainingen kunnen afwerken en ik kan zo in Peking slechts op 85 à 90% van mijn mogelijkheden presteren. Te weinig om een rol van betekenis te spelen. Ik trek ook niet naar de Spelen om er gewoon bij te lopen. Daarom heb ik na overleg met Eddy De Smedt en Tille Scheerlinck beslist om af te zeggen", lichtte Tom Van Hooste zijn beslissing toe. "Ik ga eerst zorgen dat ik weer volledig fit geraak en daarna begin ik met de voorbereiding op het EK veldlopen".


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vincent Kompany en Marouane Fellaini zijn er bij
    Jean-François de Sart, bondscoach van de olympische voetbalploeg, heeft zijn selectie bekendgemaakt voor het olympisch tornooi in Peking. De bondscoach selecteerde 22 spelers. Volgende week dinsdag vallen nog twee spelers af. De meest opvallende namen zijn die van verdediger Vincent Kompany, die van zijn club Hamburg niet mee mag naar Peking, en middenvelder Marouane Fellaini. De sterkhouder van Standard speelt mogelijk niet alle wedstrijden in Peking zodat hij met zijn club kan aantreden in de derde voorronde van de Champions League.

    Doelmannen: Logan Bailly (Genk), Yves De Winter (Westerlo) en Yves Ma-Kalambay (Hibernian/Sch)
    Verdedigers: Laurent Ciman (Club Brugge), Sepp De Roover (Groningen/Ned), Vincent Kompany (Hamburg/Dui), Landry Mulemo (Standard), Sébastien Pocognoli (AZ/Ned), Thomas Vermaelen (Ajax/Ned) en Jan Vertonghen (Ajax/Ned)
    Middenvelders: Marouane Fellaini (Standard), Faris Haroun (Genk), Maarten Martens (AZ/Ned), Vadis Odjidja Ofoe (Hamburg/Dui), Jeroen Simaeys (Club Brugge) en Anthony Vanden Borre (Genua/Ita)
    Aanvallers: Moussa Dembélé (AZ/Ned), Tom De Mul (Sevilla/Spa), Stijn De Smet (Cercle Brugge), Roland Lamah (Anderlecht), Kevin Mirallas
    (Rijsel/Fra) en Giuseppe Rossini (KV Mechelen)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.www.beijing2008.cn/news
    De organisatie van de Olympische Spelen in Peking heeft officieel de website van het tornooi gelanceerd. Dit gebeurde in vijf talen: Chinees, Engels, Frans, Spaans en Arabisch. Op de site www.beijing2008.cn/news vindt de bezoeker alle officiële informatie over het tornooi. Ook zullen alle persconferenties van het organisatiecomitie (Bocog) er live te volgen zijn. "De officiële site is opgemaakt in vijf talen: Chinees, Engels, Frans, Spaans en Arabisch. Het is de eerste keer dat dit gebeurt voor de website van de Olympische Spelen", zegt Wang Hui, bij het Bocog verantwoordelijke voor media en communicatie.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duitsland met een megadelegatie naar Peking
    Duitsland zal op de Olympische Spelen vertegenwoordigd worden door 435 atleten. Dat maakte de Duitse Olympische Federatie (DOSB) bekend. "We hebben een heel competitieve delegatie", zegt DOSB-voorzitter Thomas Bach, die drie doelen vooropstelt. "We willen succes boeken. We willen prestaties neerzetten die tot de verbeelding spreken. En we willen een goed uithangbord voor ons land zijn", klinkt het. De Duitse delegatie voor Peking is kleiner dan die van vier jaar geleden in Athene (452 atleten) maar iets groter dan die van acht jaar geleden in Sydney (428 atleten).

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.19.000 euro voor een ticket voor de openingsceremonie
    Een ticket voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Peking is op de zwarte markt voor liefst 19.000 euro van eigenaar gewisseld. Dat is 42 keer zoveel als zijn normale waarde, meldt het dagblad Jinghua Shibao. Het Chinese organisatiecomité heeft van de strijd tegen ticketverkoop op de zwarte markt één van zijn prioriteiten voor de komende Spelen gemaakt, maar echt veel vruchten lijkt dit niet af te werpen. Zo zouden er verschillende bendes actief zijn die massaal toegangskaarten opkopen om ze daarna aan erg hoge prijzen weer op de illegale markt te brengen.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen Belgische aflossingsploeg in Peking
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Er zal tijdens de Olympische Spelen geen Belgische aflossingploeg in het zwemmen aantreden. In de 4x100m wisselslag voor vrouwen voldeden Silke Van Hoof, Elise Matthysen, Kimberly Buys en Emily Vavourakis wel aan de BOIC-criteria, maar ze konden zich niet bij de eerste 16 op de wereldranking plaatsen. De tijd van Emily Vavourakis, Sascha Van Den Brande, Jorina Aerents en Tine Bossuyt op de 4x100m vrije slag was wel bij de top-16 van de wereld, waardoor de vier van de Internationale Zwemfederatie FINA aan de Spelen mochten deelnemen. Ze voldeden echter niet aan de criteria van het BOIC, dat besliste de aflossingsploeg niet uit te sturen naar Peking.

    13-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeilwater in Qingdao plots afgesloten
    De organisatoren van de olympische zeilwedstrijden in Qingdao hebben verrassend het olympisch district afgesloten. De beslissing geldt voor alle landen en teams die zich momenteel in Qingdao aan het voorbereiden zijn op de Spelen. Dat meldde de chef van de Duitse Zeilfederatie (DSV), Hans Sendes, aan het Duitse persagentschap DPA. Het Olympische Organisatiecomité (BOCOG) gaf geen uitleg voor de beslissing en gaf ook niet aan hoe lang het verbod zou duren. In Qingdao wordt gespeculeerd dat de organisatoren de algenplaag van de voorbije weken nog niet onder controle hebben en dat ze nu met drastischer maatregelen het probleem willen aanpakken.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Devolder en Monfort dubbelen in Peking
    Het BOIC heeft de namen vrijgegeven van de renners die op de Olympische Spelen van Peking de weg- en de tijdrit zullen afwerken. Bondscoach Carlo Bomans kiest voor de wegrit voor Christophe Brandt (Silence-Lotto), Jurgen Van Den Broeck (Silence-Lotto), Johan Vansummeren (Silence-Lotto), Stijn Devolder (Quick Step) en Maxime Monfort (Cofidis). Devolder en Monfort rijden in Peking ook de tijdrit.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jacques Rogge krijgt de steun van een Duitser
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Indien Jacques Rogge zich volgend jaar kandidaat stelt voor een tweede ambtstermijn als voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), dan geniet hij de volle steun van zijn huidige vice-voorzitter Thomas Bach. "Ik zal Rogge voluit ondersteunen als hij beslist om voor een tweede termijn te gaan. Ik verwacht ook dat hij dat zal doen", zegt de Duitser in Die Welt. Jacques Rogge werd in 2001 verkozen tot IOC-voorzitter. De 66-jarige Gentse chirurg volgde aan het hoofd van 's werelds belangrijkste sportorganisatie de Spanjaard Juan Antonio Samaranch op.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roel Paulissen de beste van de olympiërs
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hoog niveau op het Belgisch kampioenschap mountainbike in Malmédy: de drie geselecteerden voor de Olympische Spelen tekenden present. En Roel Paulissen was de beste. De Limburger, die vorige week wereldkampioen marathon werd in Italië, maakte op het einde het verschil en had 24 seconden voorsprong op Sven Nys en meer dan vijf minuten op Filip Meirhaeghe. Paulissen en Nys vochten een spannend duel uit dat pas in de slotronde werd beslist toen Paulissen Nys met een beslissende demarrage afschudde. Bij de vrouwen was Githa Michiels de snelste voor Maaike Polspoel en Kristien Nelen.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veerle Dejaeghere 13de in Athene
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Veerle Dejaeghere is 13de geworden op de 3000m steeple tijdens de Grand Prix IAAF in Athene. De West-Vlaamse, al zeker van de Olympische Spelen na haar finaleplaats op het WK 2007 in Osaka, liep 9'43"59. De zege ging naar de Keniaanse Eunice Jepkorir in 9'26"56. De kersverse Belgische kampioene op de 1500 was misschien nog wat moe van de trainingen in de 'kamer' in Leuven.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gourmet en Rans missen olympische limiet
    Tienkamper François Gourmet is er op de VAL-kampioenschappen in Heusden-Zolder opnieuw niet in geslaagd de BOIC-limiet van 8075 punten te behalen voor deelname aan de Olympische Spelen. De 25-jarige Gourmet zette wel zijn tweede beste tienkamp ooit neer: met een totaal van 7971 punten bleef hij slechts drie punten onder zijn persoonlijk record, dat hij vorig jaar presteerde op het WK in Osaka.
    Ook polsstokspringer Kevin Rans mag nog niet naar Peking. Op de Grand Prix in Athene faalde hij drie keer op 5,70 m, de limiet.



    Foto

    Archief per jaar
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008

    E-mail mij

    Druk hier om te mailen.


    olympische links
  • Joerie Devreese
  • BOIC
  • Belgian Sports Technology Club

  • Links van olympische atleten
  • Ilse Heylen
  • Elco Van der Geest
  • Olivier Cauwenbergh
  • Eline Berings
  • Kristof Beyens
  • Kim Clijsters
  • Tim Maeyens
  • Bobslee België
  • Jerke Van den Bogaert
  • Karen Persyn

    Olympische atleten
  • Sven Nys
  • Evi Van Acker
  • Dirk Van Tichelt
  • Mouha-Gielen
  • Tom Van Geneugden


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs