Foto
Inhoud blog
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • TRIATLON: Simon De Cuyper 25ste in laatste oefengalop
  • FOTO: ondertussen hier een beetje verder in London
  • ALGEMEEN: vier atleten nemen deel onder olympische vlag
  • SURFEN: derde Olympische Spelen voor Sigrid Rondelez
  • ZEILEN: Wannes Van Laer op ontdekkingstocht in London
  • HOCKEY: nationale teams komen aan in London
    Heeft iemand een leuk verhaal over China? Doorsturen die handel!
    Foto

    UIT DE BUIK VAN DE SPELEN:

    Foto

    Joerie Devreese
    'Ola Olympia'

    Tombo in Peking & London
    Het vervolg van het eerste olympisch avontuur van een sportjournalist
    11-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Piet De Mol in de winning mood met Chongqing Lifan
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een paar weken geleden leek Piet De Mol met Chongqing Lifan een vogel voor de kat, maar ondertussen groeit het geloof in een verlengd verblijf in de hoogste klasse van de Chinese voetbalcompetitie dankzij enkele mooie overwinningen. Tegen Hangzhou werd het 2-1. "We spelen op een ongewoon uur deze keer. Om 14u", vertelt Piet. "Dat heeft te maken met de nationale feestdag, 60 jaar China, 's anderendaags. De politie moet vanaf 17u instaan voor de veiligheid bij de voorbereiding van de optocht voor de nationale feestdag.

    ’t Is heel warm en vochtig, geen ideale omstandigheden om te spelen. Toch is het best een boeiende wedstrijd. In de gelijkopgaande eerste helft creëren wij drie goede kansen, waaronder een kopbal van Johnny op de lat. We komen goed weg wanneer de Braziliaanse spits van Hangzhou nipt naast de goal kopt. De tweede helft zijn we doorlopend de betere ploeg. Wu King kan in de 57’ enkel foutief gestopt worden in de 16m. Johnny zet de strafschop om. 1-0. Hangzhou neemt nu alle risico’s, ze brengen een extra spits in, nog een Braziliaan. We komen tot drie keer goed weg. We zijn dan ook opgelucht wanneer Fan Dongqing er op een counter iedereen afloopt en prima voorzet naar Wu Peng. De 2-0 is een feit. In blessuretijd schenkt de scheidsrechter Hangzhou een eerreddend doelpunt. Niemand anders in het stadion had een strafschopfout gezien.

    Onmiddellijk na de wedstrijd rijden we naar het oefencomplex waar we 20 minuten uitlopen. Normaal hebben we de dag na de wedstrijd hersteltraining, maar zoals eerder gezegd vieren we dan het 60-jarig bestaan van 'onze' Volksrepubliek en dat is een vrije dag voor iedereen. Het volgende duel is een derby in en tegen Chengdu. Chengdu ligt 'slechts' op 400 km van Chongqing. We maken de verplaatsing dan ook met de hoge snelheidstrein."


    10-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hiroshima en Nagasaki gaan gemeenschappelijke kandidatuur indienen
    De Japanse steden Hiroshima en Nagasaki gaan een gemeenschappelijke kandidatuur voor de organisatie van de Olympische Spelen van 2020 indienen. Dat maakten de burgemeesters van beide steden bekend. Beide steden werden in 1945, op het einde van de Tweede Wereldoorlog, platgebombardeerd. Met hun kandidatuur willen ze ijveren voor een wereld zonder kernwapens. Volgens de reglementen van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) moeten de Spelen in principe in één stad gehouden worden. Toch waren er al enkele uitzonderingen. Zo werden de ruitersportevenementen op de Spelen van Peking 2008 in Hong Kong gehouden. In 2013 wordt de gaststad voor de Spelen van 2020 bekendgemaakt.

    09-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Golf en rugby vanaf 2016 weer olympische sporten

    Golf en rugby vieren over 7 jaar hun comeback op de Olympische Spelen. Met een grote meerderheid stemde de 121de algemene vergadering van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) vrijdag in Kopenhagen voor de opname van beide sporten in het programma van de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Daarmee staan er weer 28 sporten op het olympisch programma. Op de komende Spelen, in 2012 in Londen, zijn er maar 26, nadat baseball en softball van het programma geschrapt werden.

    Golf was het laatst in 1904 aanwezig op de Olympische Spelen, terwijl rugby, dat in Rio de Janeiro met teams van 7 wordt gespeeld, afgevoerd werd na 1924. "Ik kan me geen betere sport dan golf voorstellen op de Olympische Spelen", verklaarde de Amerikaanse wereldster Tiger Woods in een videoboodschap tijdens de 20 minuten lange presentatie. "Zowel de olympische beweging als golf profiteert van de opname, dit is een win-winsituatie". De golfsport kent wereldwijd ongeveer 60 miljoen beoefenaars.

    IOC-voorzitter Jacques Rogge kwam zelf ooit uit voor de Belgische nationale rugbyploeg. In Rio zullen zowel bij de mannen als bij de vrouwen 12 teams om het goud strijden. Zeven sporten ijverden voor een opname in het olympisch programma. In augustus koos het Uitvoerend Comité ter aanbeveling voor rugby en golf. Karate, squash, skeeleren, baseball en softball visten naast het net.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jacques Rogge vier jaar langer IOC-voorzitter

    Jacques Rogge blijft ook de volgende vier jaar voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). ONze landgenoot werd op het 121ste IOC-congres in Kopenhagen herkozen met 88 stemmen voor en 1 tegen. Drie leden onthielden zich. Omdat Rogge de enige kandiaat was, had gewezen FIFA-baas en IOC-lid João Havelange gepleit voor een simpele stemming door handgeklap, maar Rogge wilde zelf absoluut een geheime stemming. Voor de 67-jarige Gentse chirurg, die in 2001 de Spanjaard Juan-Antonio Samaranch opvolgde, wordt het zijn tweede en laatste ambtstermijn. De IOC-statuten verbieden het immers dat hij zich in 2013 opnieuw kandidaat zou stellen.

    Jacques Rogge nam als zeiler in de Finn-klasse zelf drie keer deel aan de Olympische Spelen (Mexico 1968, München 1972 en Montreal 1976) en speelde ook voor de nationale rugbyploeg. Voor zijn verkiezing als IOC-voorzitter zetelde hij in het uitvoerend comité van het IOC en was hij onder meer voorzitter van de Europese Nationale Olympische Comités en van de coördinatiecommissie van de Spelen van Athene 2004. Hij was ook vicevoorzitter van de medische commissie van het IOC. Daarvoor verdiende hij ook al zijn sporen als voorzitter van de coördinatiecommissie van de Spelen van Sydney 2000 en als voorzitter en ondervoorzitter van het BOIC, waarvoor hij verschillende winter- en zomerspelen als delegatieleider meemaakte. Jacques Rogge is gehuwd met Anne en heeft twee volwassen kinderen. Zijn zoon Philippe was de Belgische delegatieleider op de Olympische Spelen van Peking 2008.


    08-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OS 2016 - Kandidatuur van Madrid kostte 37,8 miljoen euro
    Madrid heeft in totaal 37,8 miljoen euro uitgegeven  in haar (vergeefse) poging om de organisatie van de Olympische Spelen van 2016 binnen te halen. Dat maakte burgemeester Alberto Ruiz-Gallardon bekend. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) wees vorige week de olympiade van 2016 toe aan het Braziliaanse Rio de Janeiro. Madrid viel als laatste stad af, na Tokio en Chicago. Van de 37,8 miljoen euro is 16,8 miljoen afkomstig van de stad. De rest werd verzameld door privé-partners, verduidelijkte Ruiz-Gallardon op een persconferentie. Op de vraag of Madrid zich opnieuw kandidaat zal stellen voor de OS 2020 of 2024, antwoordde de burgemeester dat die beslissing pas in 2011 wordt genomen. "Maar ik kan wél met zekerheid zeggen dat er een dag komt dat Madrid de Olympische Spelen zal mogen verwelkomen", aldus de Madrileense burgervader.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OS 2012: IOC ongeduldig en ongerust over bepaalde sites

    De voorzitter van de coördinatiecommissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen, Denis Oswald, heeft in Kopenhagen gezegd "zeer ongerust" te zijn over het feit dat er nog gesprekken aan de gang zijn over de plaatsing van bepaalde sites. "De plaatsing moet nog beslist worden en het feit dat er drie jaar voor het begin van de Spelen nog discussies aan de gang zijn, is zeer verontrustend", aldus Oswald bij de voorstelling van zijn rapport aan de IOC-leden. "Het is dringend dat het plan van alle sites vastgelegd is, en we hebben er vertrouwen in dat dat het geval zal zijn bij ons volgende bezoek aan Londen, in november". Over de constructie van tijdelijke sites voor twee sporten, ritmische gymnastiek en badminton, is er geen overeenstemming tussen het organisatiecomité (LOCOG) en de stad Londen, die de kost te hoog vindt.


    07-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jacques Rogge: "Het IOC heeft een financiële reserve van 455 miljoen dollar"

    Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) staat er ondanks de wereldwijde crisis financieel gezond voor. Dat heeft IOC-voorzitter Jacques Rogge woensdag verteld op de algemene ledenvergadering van de olympische beweging in Kopenhagen. Het IOC heeft volgens de Belg een financiële reserve van 455 miljoen dollar (310 miljoen euro) in kas, 33 miljoen dollar meer dan op 1 januari. Rogge vertelde in Kopenhagen dat het IOC vooral bespaard heeft op zijn dagelijkse werking en dat tegelijk de inkomsten uit marketing en televisierechten merkelijk gestegen zijn.


    06-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jacques Rogge wil dat politie helpt in strijd tegen doping
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Jacques Rogge wil dat de politiediensten actief meewerken in de strijd tegen doping. "Toekomstige gaststeden van Olympische Spelen zullen
    politie-invallen en andere harde maatregelen moeten toestaan", verklaarde de IOC voorzitter bij de sluiting van het XIIIe congres van het Internationaal Olympisch Comité in Kopenhagen. "De strijd tegen doping blijft een absolute prioriteit. We willen dat de politie ons helpt om de dopingnetwerken op te rollen. Daar zijn maatregelen als invallen en het afluisteren van telefoongesprekken voor nodig. Bij het toekennen van de Spelen van 2018 kunnen we er misschien rekening mee houden of de lokale wetten dat toestaan."

    Ook de oprichting van een coachingcommissie moet helpen in de strijd tegen doping. "Er is nood aan zo'n commissie omdat de begeleiding van atleten door de jaren zo gesofistikeerd geworden is." Human Rights Watch vroeg om een commissie die schendingen van de mensenrechten
    tijdens Olympische Spelen registreert en onderzoekt. Of daar een aparte commissie voor nodig is, laat Rogge in het midden. "We moeten bekijken hoe we het probleem het beste aanpakken. Daarvoor zijn gesprekken met allerlei organisaties, zoals de Verenigde Naties nodig."

    Het volgende olympisch congres zal in 2024 plaatsvinden. De olympische meeting in Kopenhagen wordt van woensdag tot vrijdag afgesloten met de 121ste IOC-sessie. Op de agenda staan de introductie van golf en rugby als olympische sporten en de herverkiezing van Rogge voor een nieuwe ambtstermijn van vier jaar.

    05-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Piet De Mol viert de overwinning met een portie hotpot


    Gisteren kan je hier al lezen dat Piet De Mol eindelijk nog es heeft gewonnen met zijn team Chongqing Lifan. En dat ging ie vieren met een lekkere portie hotpot, een plaatselijke specialiteit, super pikant. Ook de bekende voetbaltrainer Arie Haan zat mee aan tafel, samen met zijn zoon en diens vriendin.





    's Anderendaags trok de vriendengroep naar de tempel om enkele kaarsen te ontsteken, voor een goeie afloop van de komende competitiewedstrijd tegen Hangzhou.








    04-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Noodzakelijke overwinning voor Piet De Mol en Chongqing Lifan

    Piet De Mol heeft met zijn Chinese eersteklasser Chongqing Lifan eindelijk nog es kunnen winnen. En dat was nodig. "Elke wedstrijd is het nu erop of eronder", vertelt Piet vanuit China. "Onze titulariskeeper is nog niet volledig genezen van zijn griep. Voor de rest is iedereen beschikbaar. We plaatsen liefst drie buitenlanders op de bank. Enkel Toni start in de spits.

    De eerste helft was zowat de slechtste die we dit seizoen speelde. We roepen als excuus in dat we, wegens griep in de ploeg, meer dan drie weken niet gespeeld hebben. Onze tegenstanders hebben ondertussen vier competitiewedstrijden afgewerkt. Na 20 minuten wisselen we Foué. Hij zit helemaal niet in de wedstrijd. We zijn blij de rust te halen met 0-0. Niet dat Jiangsu (nog altijd titelkandidaat) veel kansen had, maar ik denk wel dat ze bijna 75% van de tijd balbezit hadden.

    Bij de rust komt Johnny de onzichtbare Toni vervangen. Nu kunnen we een bal diep spelen en aansluiten. We presteren een stuk beter en drukken Jiangsu doorlopend terug op hun helft. We versieren verschillende kansen: Ju mist van dichtbij, Fan kraakt zijn schot. José vervangt in de 70ste minuut de leeg gespeelde Ju. In de 84ste minuut speelt Johnny mooi José aan, hij is enkel foutief van de bal te zetten, strafschop. Johnny zet die keurig om, 1-0. Geen twee minuten later kunnen we counteren. Huan speelt Johnny helemaal vrij en 2-0. De winst is binnen. Onze spelers zijn helemaal leeg gespeeld. Hopelijk krijgen we iedereen fris aan de aftrap van onze volgende wedstrijd, thuis tegen Hangzhou. Natuurlijk gaan we deze overwinning vieren. Eerst bij Arie een paar pintjes pakken en dan hotpot eten, de specialiteit van Chongqing."


    03-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jacques Rogge en Ban Ki-Moon openen XIIIe IOC-congres
    IOC-voorzitter Jacques Rogge en VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon hebben zaterdagmorgen in Kopenhagen het XIIIste olympisch congres geopend. Het centrale thema is 'de plaats van de olympische beweging in de samenleving'. In de stad waar in december de volgende klimaattop plaatsvindt, benadrukte Ban Ki-Moon in zijn speech het belang van een goede samenwerking tussen de VN en het IOC op het vlak van milieubescherming. "De strijd tegen de klimaatverandering heeft meer en meer jullie steun nodig", zei de VN-topman tegen de aanwezige IOC-leden. Hij bedankte hen ook voor het belang dat het IOC hecht aan de notie 'groene Spelen' in de dossiers van kandidaat-organisatoren. De VN-voorzitter besloot zijn rede met een filosofische beschouwing. "Sport is overal, zelfs in plaatsen waar de oorlog verwoestend heeft uitgehaald en er geen hoop meer is. Het lijkt misschien onmogelijk om alle wapens over de hele wereld te doen zwijgen. Maar onze wil en onze vastberadenheid om dit te doen moet even groot zijn als deze van een olympische kampioen." Op het IOC-congres wisselen de komende drie dagen zowat 900 afgevaardigden uit de sport en de maatschappelijke sector met elkaar van gedachten over allerlei aspecten in de samenleving. Dergelijke congressen zijn vrij zeldzaam. Het vorige dateerde van 1994 en vond plaats in Parijs.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ex-IOC-voorzitter Samaranch looft leiderschap Jacques Rogge
    Jacques Rogge, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), heeft op het IOC-congres in het Deense Kopenhagen lovende kritiek gekregen van zijn voorganger, de Spanjaard Juan Antonio Samaranch. "Vandaag is het IOC sterker dan ooit. Ik wil Rogge dan ook loven voor zijn uitstekend leiderschap van deze organisatie", klonk het. Samaranch, die erevoorzitter van het IOC is, maakte dat bekend tijdens de voorstelling van Madrid als kandidaat-organisator van de Olympische Spelen van 2016. De 89-jarige Samaranch was IOC-voorzitter van 1980 tot 2001 en gaf daarna de fakkel door aan Rogge. De achtjarige ambtstermijn van de 67-jarige Belg loopt na het IOC-congres in Kopenhagen ten einde, maar hij wil nog vier jaar doorgaan. De voorzittersverkiezing, waarbij Rogge de enige kandidaat is, is voor komende vrijdag.

    02-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rio de Janeiro organiseert Olympische Spelen van 2016
    Rio de Janeiro mag de Olympische Spelen van 2016 organiseren. Dat maakte Jacques Rogge, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), vandaag in Kopenhagen bekend. De Braziliaanse stad haalde het op het 121ste IOC-congres na de laatste stemronde met duidelijke 66-32 cijfers van het Spaanse Madrid. De twee andere kandidaat-organisatoren, het Amerikaanse Chicago en het Japanse Tokio, gingen er respectievelijk in de eerste en de tweede stemronde uit. Dat Chicago, gesteund door de Amerikaanse president Barack Obama, al in de eerste ronde uitgeschakeld werd, was een verrassing van formaat. 'The Windy City' was naast Rio immers dé favoriet voor de organisatie van de Spelen in 2016, maar kreeg in de eerste stemronde slechts 18 stemmen, en deed zo slechter dan Tokio (22), Rio (26) en Madrid (28). In de tweede stemronde kreeg Rio 46 stemmen, Madrid 29 en Tokio 20. De kandidatuur van Rio werd in Kopenhagen gesteund door de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva en de voormalige stervoetballer Pele. Het wordt de eerste keer dat de Olympische Spelen in Zuid-Amerika gehouden zullen worden. "Dit is een succes voor heel Zuid-Amerika", zei de Braziliaanse president. "We hadden er recht op. Ik garandeer bij deze dat het genieten wordt. Niemand zal hier spijt van krijgen. Het is tijd om dingen recht te zetten. De Spelen zijn geen feestje alleen voor Europa, Azië en Noord-Amerika. Laat de wereld kennis maken met onze tropische omstandigheden, met de warmte van onze mensen", aldus Lula. De Olympische Spelen van 2012 worden in Londen gehouden.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaamse Liga Gehandicaptensport gooit het over andere boeg
    De Vlaamse Liga Gehandicaptensport vzw (VLG) gaat, in samenwerking met het Belgian Paralympic Committee, een koerswijziging doorvoeren in haar topsportbeleid. Aanleiding hiervoor zijn de teleurstellende prestaties van de Belgen op de Paralympische Spelen van 2008 in Peking. Tot nu toe was het behalen van de limieten op EK's of WK's goed voor een ticket voor de Paralympics, maar vanaf nu zal er gewerkt worden met "een totaalrapport van sportspecifieke en persoonlijke kenmerken". In het totaalrapport worden "naast de sportieve prestaties ook de sporttechnische, de sportwetenschappelijke, de sportmedische en de sportpsychologische parameters in kaart gebracht". Hierbij moet de atleet/het team voldoen aan een tiental criteria. "De raad van bestuur van de VLG vzw beoordeelt ten slotte of de beoefende sporttak voldoende uitstraling heeft in binnen- en buitenland. De som van al deze prestatiebepalende factoren bepaalt tevens de (grootte van) financiële ondersteuning van de topsporter(s)", aldus het bericht van de VLG.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorstelling van kandidaat-steden voor de Spelen van 2016 is begonnen
    Chicago is vrijdagmorgen in het Deense Kopenhagen als eerste stad begonnen met de voorstelling van haar dossier voor de organisatie van de Olympische Spelen van 2016. Na Chicago (8u45-9u55) volgen Tokio (10u25-11u35), Rio (12u05-13u15) en Madrid (vanaf 14u45). Rond 17u15 beginnen de 97 stemgerechtigde leden van de Algemene Vergadering van het IOC met de stemming. Omstreeks 18u30 zal IOC-voorzitter Jacques Rogge bekendmaken welke stad de OS 2016 mag organiseren. In tegenstelling tot het verleden is er dit keer geen uitgesproken favoriet.

    01-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorzitter Jacques Rogge opent IOC-zitting in Kopenhagen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Jacques Rogge, de Belgische voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), heeft de 121ste zitting van het IOC in Kopenhagen geopend. Rogge stelde daarbij een zeer gezonde handelsbalans voor, het Olympisch Comité stond volgens de Belg nog nooit zo sterk. Vrijdag wordt er in Kopenhagen gekozen wie er in 2016 gaststad wordt van de Olympische Spelen. Rio de Janeiro en Chicago kunnen daarbij de beste papieren voorleggen, Madrid en Tokio zijn de outsiders. "Dankzij een conservatieve investeringspolitiek en grote ondersteuning van sponsors en partners hebben we een solide financiële handelsbalans kunnen bereiken, ondanks de verwoestende impact van de financiële crisis wereldwijd", aldus de sterke man het IOC.

    Zaterdag begint het 13de Olympisch Congres en Rogge lichtte de belangrijkste agendapunten reeds toe. Meteen werd duidelijk dat het IOC hardnekkig zal blijven optreden tegen elke vorm van manipulatie in de sportwereld. "Het IOC blijft zijn politiek van nultolerantie aanhouden op het vlak van dopinggebruik, spelmanipulatie en corruptie, die de sport zwaar schaden."

    30-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Visa sponsort de Britse olympische ploeg
    Kredietkaartmaatschappij Visa wordt de officiële sponsor van de Britse selectie op de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Dat maakte
    Sebastian Coe, voorzitter van het organisatiecomité, dinsdag bekend. "We zijn erg blij dat we Visa kunnen voorstellen als officiële partner en motor van het Team 2012", verklaarde Coe. Hoeveel geld het bedrijf vrijmaakt, is niet bekend. Hoe dan ook zijn de centen meer dan welkom aangezien het budget dat voorzien is om de Britse atleten te ondersteunen met het oog op de Spelen kampt met een tekort van 50 miljoen pond (54 miljoen euro). Dat is vooral het gevolg van de wereldwijde economische crisis waardoor talrijke kleinere sponsors afhaakten.

    29-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BOIC keurt nieuwe atletencommissie goed en duidt delegatieleiders aan
    De raad van bestuur van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) heeft op een vergadering in het Olympisch Huis in Brussel de samenstelling van de nieuwe atletencommissie goedgekeurd. Philippe Rogge, die de commissie voorzit, zal kunnen rekenen op de steun van volgende atleten: Karin Donckers (ruitersport), Justin Gevaert (roeien), Tia Hellebaut (atletiek), Ilse Heylen (Judo), Bob Maesen (kajak), Laurence Rase (taekwondo), Thierry Renaer (hockey), Sigrid Rondelez (zeilen), Cédric Van Branteghem (atletiek), Tom Vangeneugden (zwemmen), Frédéric Xhonneux (atletiek) en Axel Zeebroek (triatlon). Jean-Michel Saive (tafeltennis) is de ondervoorzitter.

    De atletencommissie zal de raad van bestuur op geregelde basis feedback geven op tal van onderwerpen. "De mening van de atleten is voor de raad van bestuur van fundamenteel belang. Het zijn inderdaad de atleten die ons zullen helpen de goede beslissingen te nemen om topsport naar dat niveau te brengen ons land waardig", zegt BOIC-voorzitter Pierre-Olivier Beckers.

    Eddy De Smedt, topsportdirecteur van het BOIC, werd benoemd als chef de mission voor de Olympische Zomerspelen van Londen in 2012. Van 9 tot 23 november zal in club La Santa in Lanzarote een eerste stage worden georganiseerd. Vijftig atleten uit elf verschillende sportdisciplines werden tot nu geselecteerd voor de stage. De Smedt zal overigens ook de Belgische delegatie naar de Olympische Winterspelen in Vancouver leiden (van 12 tot 28 februari 2010).

    Verder is Gert Van Looy, medewerker bij de topsportcel van het BOIC, aangeduid als chef de mission voor de eerste zomereditie van de Jeugd Olympische Spelen in Singapore (van 14 tot 26 augustus 2010). Van 30 oktober tot 6 november organiseert het BOIC daarvoor een stage in Mulhouse en Vittel.

    28-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OLA OLYMPIA: Wie betaalt mijn zitje?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In augustus was ik in Berlijn voor het WK atletiek. Na de Olympische Spelen en het WK voetbal is dat wereldkampioenschap wellicht (als men het heeft over de mondiale interesse) het grootste sportevenement. Het leek me een ideale combinatie, een city-trip naar Berlijn, gekoppeld aan twee dagen live atletiek op het hoogste niveau.

    Ik hoorde ter plaatse geklaag over de vele lege plekken in het stadion en de hoge ticketprijzen. Enkele maanden vooraf bestelde ik mijn tickets en voor 50€ per dag kon ik een plaatsje bemachtigen aan de start van de 200m en dicht bij de hoogspringstand. Voor mij was dit wel OK. Maar ik kan me best voorstellen dat dit voor de absolute atletiekfreak, die een abonnement neemt voor de ganse week, of voor zij die de beste plaatsen verkiezen, serieus gaat wegen op het gezinsbudget. Meteen kwam bij mij de vraag op wat het me zou gaan kosten wanneer ik een keertje de Spelen ter plaatse zou willen bijwonen (wat weinig realistisch is, gezien ik zoveel mogelijk wil gezien en geweten hebben).

    Het EK atletiek in 2010 vindt plaats in Barcelona en via een infostandje kon ik in Berlijn al een vergelijking maken. Voor 30€ per dag kan ik er dezelfde plaats innemen als in het Olympisch Stadion van Berlijn. Een pak groter was mijn verbazing toen ik er een foldertje toegestopt kreeg over het komende WK ijshockey in mei volgend jaar. Keulen, Mannheim en Gelsenkirchen zijn de gaststeden. De gemiddelde prijsklasse voor een ticket voor één wedstrijd ligt tussen 70€ (in de voorronde) en 125€ voor de finale. Logischer lijkt een dagticket, voor twee wedstrijden. Gemiddeld betaal je daar 70€ (voorronde) tot 215€ (troosting en finale) voor. Wat zou een tripje richting Spelen me wel niet gaan kosten?

    Londen 2012 is nog wat veraf, prijzen voor tickets zullen pas in 2011 gekend zijn. Dus kon ik misschien al even rondneuzen in wat een kaartje in Vancouver zal gaan kosten. Ja, blijkt dat ijshockey inderdaad een dure sport is. Je kan er wel een match bijwonen voor een kleine 20€, maar of je dan veel van die match ziet is maar de vraag. De duurste zitjes voor de mannenfinale lopen op tot net geen 500 (vijfhonderd) €. Om zo eens een dagje de Spelen te bezoeken valt het allemaal nog best mee. Maar als Europeaan in Canada wil je wel het één en het ander gezien hebben, niet? En om het bij die sporten te houden waarin wij, Belgen, eventueel zouden aantreden. Een wedstrijdje skiën kost minstens 50€, een bobslee-afdaling 20€. Een dagje kunstschaatsen kan voor 35€, net als shorttrack en snowboarden. Voor het snelschaatsen moet je minstens 60€ ophoesten. Deze prijzen zijn voor de minst goede plaatsen. Iemand zin om te gaan?

    Stilletjes hoop ik dat het in Londen allemaal zo erg niet zal zijn. Ach, ik maak me geen illusies, een wereldstad zal voor die 14 dagen niet denken aan Jan Modaal. Ik denk dat ik best digitale televisie betaal. Voor de prijs van een kaartje ter plaatse mis ik niets van het totale spektakel. En daarin ligt nog altijd mijn grote liefde voor Olympialand.

    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Joerie Devreese is een sportliefhebber pur sang. Eentje die nog wakker blijft om echt alles te volgen. Sinds vier jaar organiseert de Deurlenaar de Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen. Regelmatig geeft Joerie -exclusief voor deze blog- zijn kritische kijk op de sport en op de Olympische Spelen. Meer nieuws over de komende Olympische Spelen vind je op zijn blog www.bloggen.be/deolympischedroom.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IOC-congres: Obama naar Kopenhagen om kandidatuur Chicago te steunen
    De Amerikaanse president Barack Obama zakt deze week dan toch af naar het congres van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in Kopenhagen om er de kandidatuur van Chicago voor de Olympische Spelen in 2016 te steunen. Obama had het Amerikaans olympisch comité eerder deze maand laten weten dat hij het te druk heeft met de hervorming van het Amerikaanse gezondheidszorgstelsel, maar nu meldt het Witte Huis dat de president toch komt. Het IOC beslist op 2 oktober wie in 2016 de Spelen mag organiseren. Naast Chicago zijn Madrid, Tokio en Rio de Janeiro kandidaat.



    Foto

    Archief per jaar
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008

    E-mail mij

    Druk hier om te mailen.


    olympische links
  • Joerie Devreese
  • BOIC
  • Belgian Sports Technology Club

  • Links van olympische atleten
  • Ilse Heylen
  • Elco Van der Geest
  • Olivier Cauwenbergh
  • Eline Berings
  • Kristof Beyens
  • Kim Clijsters
  • Tim Maeyens
  • Bobslee België
  • Jerke Van den Bogaert
  • Karen Persyn

    Olympische atleten
  • Sven Nys
  • Evi Van Acker
  • Dirk Van Tichelt
  • Mouha-Gielen
  • Tom Van Geneugden


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs