Foto
Inhoud blog
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • TRIATLON: Simon De Cuyper 25ste in laatste oefengalop
  • FOTO: ondertussen hier een beetje verder in London
  • ALGEMEEN: vier atleten nemen deel onder olympische vlag
  • SURFEN: derde Olympische Spelen voor Sigrid Rondelez
  • ZEILEN: Wannes Van Laer op ontdekkingstocht in London
  • HOCKEY: nationale teams komen aan in London
    Heeft iemand een leuk verhaal over China? Doorsturen die handel!
    Foto

    UIT DE BUIK VAN DE SPELEN:

    Foto

    Joerie Devreese
    'Ola Olympia'

    Tombo in Peking & London
    Het vervolg van het eerste olympisch avontuur van een sportjournalist
    19-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Haile Gebreselassie wil olympisch goud op de marathon
    De Ethiopiër Haile Gebreselassie, wereldrecordhouder op de marathon, wil op de Olympische Spelen van Londen in 2012 de marathon winnen. Dat heeft hij vrijdag op de vooravond van de marathon van Berlijn laten weten. "Ik heb nog twee ambities in mijn carrière: het wereldrecord op de marathon verbeteren en de marathon op de Spelen van Londen op mijn naam schrijven", verklaarde de tweevoudige olympische kampioen op de 10.000 meter (1996 en 2000). 'Gebre' nam vorig jaar in Peking niet deel aan de olympische marathon, omdat hij vreesde dat de luchtvervuiling en het klimaat hem parten zouden spelen. De 36-jarige Ethiopiër nam in Peking wel deel aan zijn vierde Spelen. Hij werd zesde op de 10.000 meter. Vorige maand nam hij speciaal niet deel aan de marathon op het WK in Berlijn om zich beter te kunnen focussen op de (echte) marathon van Berlijn. Daar verbeterde hij vorig jaar het wereldrecord (2u03'59").

    18-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nipte nederlaag voor Piet De Mol met Lifan in Dalian

    Na een lange periode zonder competitievoetbal maakte Chongqing Lifan de verre verplaatsing naar Dalian Shide FC. Het werd een nipte 1-0 nederlaag. Onverdiend alweer. "Beide ploegen moeten wat spelers missen", begint Piet zijn terugblik op de match. "Bij Dalian ontbreek James Chamanga. Hij speelt met de nationale ploeg van Zambia tegen Algerije. Ahn Jung-Hwan, ex-international van Korea (hij speelde en scoorde op het WK), is geel geschorst. Wij zullen vooral Huan missen. Hij kreeg in onze laatste thuismatch twee keer geel. Toni is er ook niet bij, maar het is de vraag of hij zelfs zonder rugklachten tot de selectie zou behoren. Ik weet zeker van niet.



    Tijdens de eerste 10 minuten hebben we problemen om de bal in onze ploeg te houden. Vooral onze flankverdedigers lijken bang te zijn om bij balbezit vrij te lopen en mee te voetballen. Komt daar nog bij dat onze rechterback ook verdedigend foutjes maakt. We kunnen niet anders dan hem na 28 minuten te vervangen. Lee komt in zijn plaats. Na die eerste 10 minuten gingen we wel beter voetballen. De scheidsrechter fluit echter heel irritant alles tegen ons. De pers sprak de dag na de match over een nooit geziene partijdige leiding. Dat wil hier in China wel wat zeggen. In de 22ste minuut doet onze keeper in dezelfde fase twee wereldreddingen. Eerst op een schot van heel dichtbij van hun Congolese spits en ook de rebound van de goedgevolgde nr. 25 weet hij met een klassereflex uit zijn doel te slaan.

    In de tweede helft zijn we doorlopend de betere ploeg, conditioneel ook sterker dan Dalian. De kansjes die we krijgen kunnen we echter nog niet afmaken. In de 28ste minuut: strafschop. Dat kan niet anders. Hun nr. 20 valt in het duel met Yu, hij slaat met de hand de bal weg van voor de voeten van onze rechtsbuiten die ging scoren. Iedereen zag het, jaja meneer kl.tescheidsrechter, jij ook. Fluiten deed hij echter niet. ’t Strafste komt nu. Ter hoogte van de cornervlag op onze helft zwaait de lijnrechter voor een overtreding in ons voordeel. De ref fluit, maar geeft vrije trap voor Dalian. De bal vliegt over iedereen heen, inworp voor ons. De scheids fluit en geeft strafschop voor Dalian. Zelfs gelach op de tribunes bij het thuispubliek. Twee van onze spelers krijgen nog geel wegens protest. Hun kapitein trapt, onze keeper stopt de bal, maar kan hem niet klemmen, de rebound is voor hun spits, 1-0. In blessuretijd had Johnny er 1-1 moeten van maken, dedju toch. Hij kan de nochtans prima voorzet van Kris van dichtbij niet binnentikken. In China is het de gewoonte dat na affluiten alle spelers in de middencirkel op een rijtje gaan staan om scheidrechters en tegenstrevers een hand te schudden. Op aangeven van onze kapitein is heel onze ploeg, bij wijze van protest, onmiddellijk naar de kleedkamer gelopen. De ontgoocheling is groot, we hadden kunnen winnen en verdienen zeker een punt."


    17-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De laatste uren van Piet De Mol in Peking
    En zo is er een einde gekomen aan het bezoek van Piet De Mol aan Peking. De laatste impressies in de vorm van vijf foto's.










    16-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het BOIC huldigt Frans De Blaes



    De oudste nog in leven zijnde Olympiër van België heet Frans De Blaes. Hij werd geboren op 17 september 1909. Morgen viert hij dus zijn 100ste verjaardag. Dat was een goeie reden voor het BOIC om naar Mechelen te trekken en er Frans De Blaes te vieren. Gaston Roelants, voorzitter van de Vereniging van Olympiërs in België, feliciteerde hem in naam van BOIC-voorzitter Pierre-Olivier Beckers en de raad van bestuur van het BOIC. Waren verder nog aanwezig: Roger Vanmeerbeek, Ivo Fierens, André Vandeput (voorzitter van het Kanoverbond en gewezen secretaris-generaal KBKV) en Herman Naegels (voorzitter van de kanoclub Mechelen en deelnemer aan de Spelen van 1968 en 1972). Frans De Blaes was topsportatleet kajak in de jaren ’30. In 1936 nam hij deel aan de Olympische Zomerspelen van Berlijn in de K-2 1000m.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fotograferen is één van de hobbies van Piet De Mol
    Piet De Mol moet ondertussen al duizenden foto's hebben verzameld van zijn boeiende buitenlandse trips. De komende dagen hebben we er nog enkele van zijn uitstapje in Peking. Van 'peking eend' eten, tot een wandeling in de Hutong en een bezoek aan de tempel van de hemel.










    15-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olympische toppers op het Joël Smets BMX Circuit?



    Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité wil België uitspelen als dé trainingsplaats bij uitstek voor buitenlandse delegaties die zich in de beste omstandigheden wensen voor te bereiden op de Olypische Spelen van Londen in 2012. Zo heeft het BOIC een selectie van topsportinfrastructuur in ons land gemaakt die ze in het buitenland wil promoten. Het Joël Smets BMX Circuit in Dessel staat mee op de lijst. “We voelen ons zeer vereerd,” reageert BMX 2000- voorzitter Frank Smets.

    België heeft belangrijke troeven om een graantje mee te pikken van de Olympische Spelen die van 27 juli tot 12 augustus 2012 in Groot-Brittannië worden georganiseerd. Ons land ligt slechts een kanaal en enkel klifrotsen van de Olympische stad Londen verwijderd. Buiten snelle transportmiddelen heeft België bijkomende troeven die het verblijf van Olympische atleten, maar ook van supporters en toeristen, zeer aangenaam, comfortabel en uniek zullen maken en dit aan zeer interessante prijzen. Via provincies, gemeenten en steden is een lijst opgemaakt met sportinfrastuctuur die in aanmerking kan komen voor Olympische trainingen van buitenlandse delegaties. Op basis van deze informatie en na overleg met de betrokken sportfederaties is deze lijst verder verfijnd. BMX 2000-voorzitter Frank Smets kreeg van het BOIC het bericht dat het Joël Smets BMX Circuit mee op deze lijst staat. Sinds de vorige Spelen in Peking is BMX immers een Olympische sport.

    “We kregen de vraag of we bereid zijn om ons circuit open te stellen voor trainingsstages vanaf 2011 en voor acclimatiseringsstages in de zomer van 2012,” zegt Frank Smets. “Ik heb onmiddellijk laten weten dat we de buitenlandse toppers met open armen zullen ontvangen.” Of er inderdaad landenteams gebruik van zullen maken, blijft natuurlijk de vraag. Frank Smets: “Ik denk niet zozeer aan Europese landen, maar eerder aan Zuid-Amerika of Australië. Zij komen een tweetal weken voordien richting Europa vanwege de jetlag, net zoals wij twee weken eerder naar ginder gaan voor een WK. In de periode dat ze hier zijn, zullen ze zeker trainingsmogelijkheden zoeken. En waarom niet in Dessel.” Het Joël Smets BMX Circuit maakte dit seizoen naam binnen de Europese BMX-wereld. Eind mei vonden er de Ronden 9 en 10 voor het Europees kampioenschap plaats. Na afloop kwalificeerde de Europese bond UEC de wedstrijden als de best georganiseerde Europese Ronden in jaren.


    14-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zuid-Korea gaat voluit voor Olympische Winterspelen van 2018
    De Zuid-Koreaanse regering heeft maandag zijn volledige steun toegezegd in de poging om de Olympische Winterspelen van 2018 naar Pyeongchang te halen. "De regering zal er alles aan doen om Pyeongchang te steunen in zijn kandidatuur", verklaarde eerste minister Han Seung Soo na een vergadering met het organisatiecomité. Zowel voor de Spelen van 2010 (in het Canadese Vancouver) als 2014 (in het Russische Sochi) viel Pyeongchang naast de prijzen. Voor 2018 zal de Zuid-Koreaanse stad al zeker de concurrentie moeten aangaan met het Duitse München, het Franse Annecy en het Chinese Harbin. Alle kandidaturen moeten ten laatste op 15 oktober aan het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bezorgd zijn. De toewijzing gebeurt op een IOC-congres in 2011 in het Zuid-Afrikaanse Durban.

    12-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het dagelijkse leven in Beijing door de ogen van Piet De Mol



    Piet De Mol heeft de prima reflex om niet telkens op de platgelopen paadjes te stappen. Naast de grote toeristische trekpleisters heeft de Brabander ook oog voor de kleine detilas. Daar waar de toeristen vaak niet komen. Het levert telkens weer mooie kiekjes op.






    11-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Piet De Mol geniet met volle teugen van Beijing



    Piet De Mol heeft ondertussen toch al vreemde culturen gezien, maar in Beijing kijkt hij zijn ogen uit. Genieten geblazen! Op het dak van de wereld als het ware.






    10-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Verboden Stad krijgt Piet De Mol op bezoek



    Piet De Mol bezocht naast de Muur ook de Verboden Stad, een must voor elke toerist in Beijing.






    09-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voetbaltrainer Piet De Mol hangt de toerist uit in Beijing



    Piet De Mol maakte van een competitieloze periode in het Chinese voetbal gebruik om even weer wat cultuur op te snuiven. Hij trok naar Beijing, de stad van de Olympische Spelen 2008. Enkele olympische sites vergastte hij eerder al met een bezoek, toen Lifan in Peking moest spelen, nu trok de Brabander naar enkele andere plaatsen, zoals de Chinese Muur. De komende dagen halen we herinneringen op aan de mooiste maand in onze journalistieke 'carrière'. Dankzij de foto's van Piet. Bedankt!






    08-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rio de Janeiro koopt Belgisch IOC-lid om ... in 'Law and order'
    Een episode van de Amerikaanse tv-reeks 'Law and order', waarin een betrokkene bij de kandidatuur van Rio de Janeiro voor de organisatie van de Olympische Spelen 2016 een Belgisch lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) probeert om te kopen, is op verontwaardiging onthaald in de Braziliaanse stad. In de episode 'The glory that was', die vrijdag werd uitgezonden in Brazilië, wordt een voormalig olympisch kampioene, werkend op het Belgisch consulaat, vermoord omdat ze weigerde in te gaan op een omkooppoging en te stemmen voor Rio de Janeiro bij de toekenning voor de organisatie van de Spelen.

    Het kandidatuurscomité Rio 2016 reageerde maandag verontwaardigd in een communiqué op "het onverantwoordelijk gebruik van het imago van de Braziliaanse kandidatuur, die in volle campagne zit om de Olympische Spelen te ontvangen". Op 2 oktober wordt in Kopenhagen gestemd welke stad in 2016 de Olympische Spelen mag organiseren. Er zijn nog vier steden in de running: naast Rio de Janeiro ook Tokio, Madrid, en ... het Amerikaanse Chicago.

    IOC-voorzitter Jacques Rogge is het enige Belgische lid van het IOC, maar hij neemt niet deel aan de stemming. De episode werd op 14 juni uitgezonden op NBC, de zender die in de Verenigde Staten traditioneel de Olympische Spelen uitzendt. De rechten die NBC betaalt, maken 25% uit van de inkomsten van het IOC. De uitzending lokte geen reacties uit in de Verenigde Staten.

    29-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Golden Sunday op 20 september in het Jubelpark
    Een skipiste van 10m op 80m, een 7m hoge bobsleepiste, een schaatspiste van 200m² en een 10m hoge klimmuur. Giet dit alles in een winterse sfeer, plaats het in een prachtig decor van het Brusselse Jubelpark en u heeft de ingrediënten van de Golden Sunday. Met dit grootse evenement maakt het BOIC op 20 september -de autoloze zondag in Brussel- een knipoog naar het Belgian Olympic Team dat op de Olympische Winterspelen in Vancouver volgend jaar van 12 tot 28 februari onze driekleur zal verdedigen.

    Voor de gelegenheid wordt er een olympisch dorp gebouwd waar sporten kunnen uitgeprobeerd worden onder deskundige en enthousiaste begeleiding van de sportfederaties en de partners van het BOIC bieden ludieke animaties aan. Golden Sunday oblige! Als u Belgische topatleten en olympische medaillewinnaars tegen het lijf wil lopen, dan moet u op 20 september in het Jubelpark zijn. Meer info op www.goldensunday.be.

    28-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IOC-campagne 'Het beste zit in ons' te bekijken op de website
    Het Internationaal Olympisch Comité lanceerde het laatste element van de promotionele campagne 'Het beste zit in ons', een publicitaire film met als titel 'All together now'. De trailer van 30 seconden toont zes olympische atleten die abnormaal groot zijn. Zij proberen letterlijk de verschillende werelddelen bij elkaar te brengen door aan koorden te trekken. Een knipoog naar de inspiratie van atleten en hun bovenmenselijke capaciteiten om de wereld samen te brengen in de geest van het olympisme. De campagne wordt ter beschikking gesteld en kan bekeken worden op de site van het IOC.

    27-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vancouver is klaar voor de Olympische Winterspelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vancouver is klaar voor de Olympische Winterspelen van volgend jaar. Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) verklaard na een laatste inspectiebezoek aan de Canadese stad. "We zijn zeer blij met wat we hebben gezien en gehoord", vertelde René Fasel, de voorzitter van de coördinatiecommissie van het IOC. "De accommodaties zijn ronduit spectaculair en alle plannen voor februari volgend jaar zien er prima uit. Ik ben blij te kunnen zeggen dat Vancouver klaar is voor 2010."

    Vancouver kampt wel nog met een financieel tekort van ongeveer 30 miljoen Canadese dollar (een kleine 20 miljoen euro). Door de economische crisis hebben maar negen van de elf wereldwijde sponsors van het IOC hun steun toegezegd. "We hebben niet de inkomsten binnengehaald waarop we hoopten, maar ik kan iedereen verzekeren dat we Olympische Spelen zullen afleveren met een budget dat in balans is", stelde John Furlong, het hoofd van het organisatiecomité, iedereen gerust.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wedstrijd over de toekomst van de Olympische Spelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen "Wat is volgens jou de toekomst van de Olympische Spelen?" Deze vraag wordt gesteld door drievoudig olympisch kampioen en drievoudig wereldkampioen Usaïn Bolt. De beste videobijdrage wint een reis naar Kopenhagen en wordt uitgenodigd om het olympisch congres begin oktober bij te wonen. De wedstrijd loopt tot 15 september. Meer info op de website van het BOIC en het IOC. Aan de slag!

    26-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gella Vandecaveye begroet het Karstgebergte langs de Li-rivier



    Onze onstilbare en voortstuwende exploratiedrang brengt ons tot in Yangshuo. In Italië is het ‘Napels zien en sterven’, van Yangshuo zegt men ‘de Li zien en sterven’. Sterven zullen we niet doen in dit charmante stadje dat het ooit was. Vroeger het mekka voor trotters die hier tussen twee steden door kwamen uitpuffen, maar ondertussen is Yangshuo één groot winkelpaleis geworden. De buitenlandse toeristen zijn een minderheid geworden, de Chinese ‘nieuwe rijken’ (de groeiende middenklasse) geven meer uit. Hoewel de aard van de stad veranderd is, toch is ze daarom niet onaangenaam. Cafés en eethuizen zitten vol jongeren die luidkeels zingen en plezier maken. Muziek en souvenirkraampjes vullen de straten. Het is er op de koppen lopen.



    Deze hectische consumptietempel laten we maar al te graag achter ons. We logeren in een goedkoop Chinees hotelletje op het platteland, alweer als enige westerse toeristen en dat vinden we juist fijn. We worden er trouwens in de watten gelegd door de ‘mémé’ die ons ganse Chinese litanieën uiteendoet waar we geen jota van begrijpen! Men bezoekt Yangshou vooral voor de verpletterende omgeving. De fiets is voor ons het vanzelfsprekende vervoermiddel om de streek te verkennen. We laveren op de slingerende paden tussen rijstvelden, moestuintjes en fruitboomgaarden, door nog intact gebleven dorpjes en over talloze bruggetjes (Dragon Bridge e.a.). De landschappen zijn wondermooi, maar dat wist je al. Plaatselijke kleurrijke markten, werkende boeren met eg en waterbuffel (!), eendenhoeders, onverwachtse ontmoetingen, … we krijgen het allemaal voorgeschoteld. Alsof een oude prentkaart tot leven is gekomen.



    We snuisteren rond in enkele oude dorpjes langs de oevers van de Li. Charmante haventjes en schilderachtige vissersbuurten met lemen woningen, opkrullende daken en dakpannen met eeuwenoud patina zijn een streling voor het oog. Hier lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Geen souvenirwinkels te bespeuren, alleen een milde sereniteit en ‘warme’ mensen. Soms kijkt de lokale bevolking ons argwanend aan en we zien hen denken: ‘Wat doen die vreemdelingen hier?’ We lachen vriendelijk en vragen in ons beste Chinees de weg: ‘Ni hao. Vlaanderen zai nar?’ Het ijs is gebroken, we worden overrompeld door een woordenvloed aan Chinese klanken en … staan vervolgens geen stap verder.



    Nog steeds onder de indruk van de rijstterrassen van vorige week, vallen we van de ene verbazing in de andere. Het absolute hoogtepunt in deze streek is onze boottocht op de Li-rivier tussen het overweldigende karstgebergte. We kiezen voor een minder commerciële boottocht op een bamboevlot vanuit Xingping. Vóór dag en dauw varen we uit, want dan is er nog geen file op de rivier. De ochtendnevel hangt nog tussen de bergen en zorgt voor een mysterieuze atmosfeer. We varen het meest adembenemende stuk van de Li af met grillige rotslandschappen. Alsof we midden in een dramatisch filmdecor zitten. De grandeur van het karstgebergte is ronduit indrukwekkend. Al mijn superlatieven zijn opgebruikt om ook deze prachtige rotsformaties te bewierroken. Onbewust produceren we veel oh’s en waws!



    Om deze uitzonderlijke dag af te ronden, genieten we van het klank- en lichtspel ‘Sanjie Liu’ dat geregisseerd wordt door filmproducer Zhang Yimou, de man die eveneens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in goede banen leidde. De openluchtvoorstelling met 600 acteurs heeft de Li-rivier met zijn typische karstbergen als achtergrond. Het decor is een orgie van kleuren, kostuums, licht, melodisch gezang en dans. We laten ons volledig meeslepen door de magie van de show. Wondermooi en stijlvol!



    Culinair heeft Yangshuo heel wat te bieden. De authentieke keuken met krachtige smaken en originele aroma’s doet ons watertanden. De verrukkelijke streekspecialiteiten klinken als muziek in de oren: in bier gesmoorde vis, dronken eend, bijenlarven met cashewnoten, geneeskrachtige soepen, haantestikels of stierenpenis overgoten met een sausje … Ik heb er enkele geproefd, en ze smaken oprecht beter dan ze lezen.



    In Yangshuo vinden we ook nog enkele Vlamingen. Bart Batsleer, afkomstig uit Gent, woont reeds twee jaar in Guilin en is leraar Engels aan de universiteit. In zijn vrije tijd neemt hij toeristen op sleeptouw en gidst hen door deze prachtige streek die zoveel te bieden heeft (www.backtonature.org.cn). We genieten van een culinair onderonsje (beerfish), in het gezelschap van Fenling (zijn Chinese vriendin), Marleen en dochter Anouk (2 Vlaamse toeristen die toevallig met Bart op pad zijn) en wisselen gretig reiservaringen uit. In de ‘Overpoort’ van Yangshuo, te midden van het bruisende uitgangsleven, runt Steven Jespers, 28 jaar en afkomstig uit Leuven, reeds twee jaar de Reggae bar ‘Kaya’ (www.kayabar.cn). Bob Marley zwaait er de scepter en wij laten ons even wegzakken in de Jamaicaanse sfeer van het etablissement. Een verademing tussen al het typische Chinese vermaak.



    Een bezoek aan de ‘levensmiddelenmarkt’ is niet voor gevoelige zieltjes. Een microkosmos komt tot leven, doch naast de klassieke groenten- en fruitafdeling, is er ook de vlees- en vissector waar de dieren/vissen ter plaatse worden geslacht. Jawel, ook de hondjes die zielig zitten te wachten … Het is een andere cultuur die wij niet snappen. Clandestien nemen we enkele foto’s.



    Al twee maanden onderweg waarvan 1 maand China. Wat missen we het meest in het land van President Hu Jintao en premier Wen Jiabao? Naast een stevig Belgisch biertje en een pot choco, een portie goede manieren!!

    Groeten,
    Gella

    Volg de wereldreis van Gella op: www.gellagoesglobal.be en laat gerust een reactie na op haar site.


    25-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drievoudig olympisch kampioen Toni Sailer (73) overleden
    De Oostenrijkse skilegende Toni Sailer (73) is maandagavond overleden. Hij was al lange tijd ziek. Sailer won op de Olympische Spelen van 1956 in het Italiaanse Cortina d'Ampezzo goud op de slalom, de reuzenslalom en de afdaling. De Spelen golden in dat jaar ook als wereldkampioenschap. Hij was de eerste atleet die drie gouden medailles in het alpineskiën won en de vijfde die op één Olympische Spelen drie gouden medailles behaalde. Hij werd tevens wereldkampioen op de combinatie, de enige discipline zonder olympische status. Op het WK van 1958 evenaarde hij bijna zijn prestatie van op de Spelen. Hij veroverde opnieuw goud op de reuzenslalom, de afdaling en de combinatie. Enkel op de slalom moest hij zijn meerdere erkennen in zijn landgenoot Josef Rieder. In 1999 werd hij in eigen land uitgeroepen tot Sportman van de Eeuw.

    Na zijn actieve skicarrière ging Sailer aan de slag als acteur en schlagerzanger. Hij was te zien in meer dan 25 films en televisieseries en bracht 18 platen op de markt. In 1972 keerde hij terug naar het skiën als technisch-directeur en hoofdtrainer bij de Oostenrijkse skifederatie. Later werd hij ook wedstrijdleider bij de Hahnenkammrennen in Kitzbühel. Daarnaast was hij ook actief als technisch-directeur van de internationale skifederatie FIS bij diverse internationale wedstrijden.

    24-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vancouver rouwt om het overlijden van de artistiek directeur

    Tegenslag voor de organisatoren van de Olympische Winterspelen van 2010 in Vancouver. Artistiek directeur Leo Obstbaum is overleden. Obstbaum is de bedenker van de mascottes en van de olympische medailles. De voorzitter van het comité, John Furlong, maakte niet bekend wat de oorzaak is van het overlijden. Obstbaum, geboren in Buenos Aires en opgegroeid in Barcelona, werd slechts 40 jaar.


    23-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeven Belgen nemen deel aan de Deaflympics in Taipei
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een Belgische delegatie van 7 atleten en 7 officials neemt van 5 tot 15 september in het Taiwanese Taipei deel aan de 21ste editie van de Deaflympics, een vierjaarlijks sportevenement voor doven en slechthorenden. België wordt vertegenwoordigd in vier disciplines: beachvolley, bowling, tafeltennis en zwemmen. Zwemmer Koen Adriaenssens, die vier jaar geleden brons pakte, hoopt in Taipei een vijfde medaille te veroveren. Ook Paul Simons (bowling) mikt op een podiumplaats en de broers De Weerdt hebben in het beachvolley de top-6 als ambitie. Het tafeltennistrio Kurt Van Dam, Mathieu Loicq en Frédéric Grégoire hoopt de zesde plaats van 2005 te evenaren.

    Meer dan 5500 atleten en officials uit 81 landen nemen deel aan de Deaflympics in Taipei. België miste sinds de start in 1924 geen enkele editie en heeft al 97 medailles, waaronder 16 gouden en 33 zilveren. De Belgische delegatie voor Taipei is de tweede kleinste ooit, na die van 1989 voor het Nieuw-Zeelandse Christchurch. Het Koninklijk Sportverbond voor Doven van België (KSVDB) maakte ook z'n nieuwe naam bekend: het Belgian Deaf Sport Committee (BDC) en de nieuwe website (www.deafsport.be).



    Foto

    Archief per jaar
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008

    E-mail mij

    Druk hier om te mailen.


    olympische links
  • Joerie Devreese
  • BOIC
  • Belgian Sports Technology Club

  • Links van olympische atleten
  • Ilse Heylen
  • Elco Van der Geest
  • Olivier Cauwenbergh
  • Eline Berings
  • Kristof Beyens
  • Kim Clijsters
  • Tim Maeyens
  • Bobslee België
  • Jerke Van den Bogaert
  • Karen Persyn

    Olympische atleten
  • Sven Nys
  • Evi Van Acker
  • Dirk Van Tichelt
  • Mouha-Gielen
  • Tom Van Geneugden


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs