Foto
Inhoud blog
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • TRIATLON: Simon De Cuyper 25ste in laatste oefengalop
  • FOTO: ondertussen hier een beetje verder in London
  • ALGEMEEN: vier atleten nemen deel onder olympische vlag
  • SURFEN: derde Olympische Spelen voor Sigrid Rondelez
  • ZEILEN: Wannes Van Laer op ontdekkingstocht in London
  • HOCKEY: nationale teams komen aan in London
    Heeft iemand een leuk verhaal over China? Doorsturen die handel!
    Foto

    UIT DE BUIK VAN DE SPELEN:

    Foto

    Joerie Devreese
    'Ola Olympia'

    Tombo in Peking & London
    Het vervolg van het eerste olympisch avontuur van een sportjournalist
    22-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leerrijke stage alweer voor Belgische hockeymannen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De nationale mannenploeg heeft in het Nederlandse Nijmegen met 2-4 verloren van Nieuw-Zeeland. Dat is één van de tegenstanders van België in de groepsfase op Olympische Spelen. De twee Belgische doelpunten werden allebei vanop een strafcorner gemaakt door Grégory Gucassoff.
    Donderdag speelde België 2-2 gelijk tegen Canada op deze stage van vijf dagen in Nederland en vrijdag won de ploeg van Adam Commens nipt met 4-3 van de Nederlandse -21-jarigen.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dipje ligt achter de rug bij Roel Paulissen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Zwitser Christoph Sauser heeft in het Italiaanse Val di Sole de wereldtitel in het mountainbiken veroverd. De 32-jarige Sauser had na een race van 40 km een voorsprong van bijna drie minuten op zijn landgenoot Florian Vogel. Een andere Zwitser, Ralph Naef, eindigde als derde op ruim vier minuten. Roel Paulissen werd de eerste landgenoot op de zevende plaats op 5'39". Het dipje van de voorbije weken na de zware Epic Race lijkt achter de rug voor de Limburger. Filip Meirhaeghe was tevreden met zijn 42ste plaats, na ook al ee nzware periode met verontrustende uitslagen in de voorbije wereldbekers. Sven Nys, die in de dagen voor het WK plots pijn had aan de rug, werd uit koers gehaald omdat zijn achterstand te groot was geworden. Na enkele jo-jo bewegingen kwam de veldrijder niet meer in het stuk voor. Last van de warmte? Van de rug of van slappe benen? Er is nog geen uitsluitsel. Wel een dompertje op de positieve berichten over Sven Nys de voorbije weken.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kennismaking met tegenstanders Godefroid-Brouwer
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit weekend vond in Saloniki het Europees kampioenschap tornadozeilen plaats. Dat is de categorie van Sebbe Godefroid en Carolijn Brouwer. Ons olympisch duo nam niet deel, ze bereiden zich in China voor op de Olympische Spelen. Enkele van de deelnemers van het EK komen wij en zij zeker tegen in Peking. Daarom deze round up: de titel ging naar de thuisvaarders Iordanis Pashalidis en Konstantinos Trigonis. Na negen regatta's haalden ze het voor de Fransen Yann Guichard/Alexandre Guyader en Billy Besson/Arnaud Jarlegan.

    21-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paul Hamm in Amerikaanse turnselectie
    De Amerikaanse turner Paul Hamm, in 2004 olympisch kampioen allround, is ondanks fysieke problemen toch geselecteerd voor de Olympische Spelen van Peking. Dat maakte de Amerikaanse turnfederatie bekend. De turner moet op een preolympische stage in Colorado Springs half juli wel nog bewijzen dat hij fit is om aan de olympische competitie deel te nemen. Hamm brak in mei tijdens de eerste dag van de nationale kampioenschappen een vinger van zijn rechterhand.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Christophe Raes en Bart Poelvoorde mogen naar de Spelen
    Het is hen dan toch gelukt: Christophe Raes en Bart Poelvoorde mogen naar de Olympische Spelen! De roeiers van de Gentse RS konden zich in Polen plaatsen voor de A-finale van de dubbel twee. Voor die olympische race had België al een tijdje startrecht, maar de door het BOIC gevraagde twee A-finales bleven maar achterwege. Lange tijd werd Tim Maeyens van de skiff gehaald om in een boot met twee te zitten, maar nu de Bruggeling terugkeerde naar de skiff, bloeit hij weer open. En het duo Raes-Poelvoorde deed dus de rest. Raes-Maeyens haalden één keer de A-finale, Raes-Poelvoorde de tweede keer. Ze werden uiteindelijk vijfde in Poznan.

    20-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dopingzondaar Justin Gatlin mag weer hopen op Peking
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Amerikaanse spurter Justin Gatlin, die een dopingstraf van vier jaar uitzit, kan eind deze maand mogelijk deelnemen aan de Amerikaanse plaatsingswedstrijden voor de Olympische Spelen in Peking. Dat is een gevolg van een uitspraak van een Amerikaanse rechter. Gatlin, die vier jaar geleden op de Spelen in Athene goud won op de 100 meter, bepleit maandag zijn zaak bij de federale rechter Lacey A. Colin. Die besliste, in het kader van het onderzoek, om de schorsing van Gatlin tijdelijk voor tien dagen op te heffen. Daardoor kan hij in principe deelnemen aan de Amerikaanse trials, die op 27 juni beginnen in Eugene (Oregon).

    Justin Gatlin stapte naar de burgerlijke rechtbank als ultiem redmiddel nadat hij begin juni bij de hoogste sportieve instantie, het Internationale Sporttribunaal (TAS) in Lausanne, geen gehoor had gevonden. De spurter werd in januari voor vier jaar geschorst door het Amerikaanse antidopingagentschap (USADA) omdat hij in 2006 positief had getest op steroïden. Het was al de tweede keer dat de atleet betrapt werd op doping. Volgens de verdediging was de positieve plas te wijten aan een middel dat Gatlin had genomen om zijn aandachtsstoornis (hyperactiviteit) te verzorgen.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fakkeloverdracht in Tibet verloopt rustig
    De overdracht van de Olympische vlam in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa heeft zonder incidenten plaatsgevonden. De fakkel vertrok rond 9 uur plaatselijke tijd (3 uur Belgische tijd) vanuit Norbulingka, het vroegere zomerverblijf van de dalai lama, en kwam rond 10.45 uur plaatselijke tijd aan bij het Potalapaleis, een andere vroegere residentie van de geestelijk leider van Tibet.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Negende plaats voor Van Breedam/Mouha in Parijs
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Negende. Dat is het eindstation voor Liesbet Van Breedam en Liesbeth Mouha op de tweede Grand Slam in Parijs. Zowat de beste prestatie van de Belgische kampioenen op dat hoge niveau. Vorige week werden ze in Berlijn in de 16de finales uitgeschakeld. Van Breedam/Mouha, uit de kwalificaties en het 20ste reekshoofd, verloor in de Frande hoofdstad in de achtste finales met 2-0 (21-15 en 22-20) van het Amerikaanse duo Rachel Wacholder en Tyra Turner, het 11de reekshoofd. Volgens onze gunstige tellingen zouden de Liesjes opschuiven naar de 20ste plaats op de wereld- en olympische ranking. Dat zou goed nieuws zijn, want de top 24 mag voor het IOC naar Peking en dat is toch nog altijd het doel.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ronaldinho wil naar de Olympische Spelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Braziliaanse superster Ronaldinho heeft in een interview met de televisiezender SporTv verklaard dat hij absoluut met Brazilië wil spelen op de komende Olympische Spelen. "Ik ben er zeker van dat ik in Peking zal zijn", aldus de 28-jarige voetballer, die momenteel nog kampt een blessure aan de adductoren. "Ik ben aan het herstellen van mijn blessure en zal zo vlug mogelijk terugkeren bij het nationale team". Brazilië zit op de Spelen in de groep van België. De wedstrijd tussen beide landen wordt gespeeld op 7 augustus in Shenyang. Voor de Spelen mag een land maximum 3 spelers selecteren die ouder zijn dan 23 jaar.

    19-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Peking halveert aantal auto's in de stad
    Tijdens de Olympische Spelen zal maar één wagen op twee in Peking mogen rondrijden. De Chinese overheid wil op deze manier de luchtvervuiling en de verkeerschaos in de hoofdstad aanpakken. De nieuwe maatregel bepaalt dat wagens in functie van hun nummerplaat, even of oneven, om de andere dag in het verkeer worden toegelaten. Het systeem treedt in voege op 20 juli en geldt voor twee maanden, tot 20 september. Peking is één van de meest vervuilde steden in de wereld. Dagelijks moet de stad liefst 3,5 miljoen voertuigen slikken. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft in het verleden al meermaals zijn bezorgdheid geuit over de povere luchtkwaliteit in Peking en overweegt zelfs om bepaalde wedstrijden zoals de marathon uit te stellen of te verplaatsen naar andere locaties.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Olympische Spelen in het Centrum van de Ronde
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Olympische Spelen in Peking komen er aan en dat mag ook in het Centrum Ronde van Vlaanderen niet onopgemerkt voorbijgaan. De Vriendenkring van de Flandriens, geïnspireerd door de grote verzamelaar Eddy Verbust, nodigt iedereen uit naar een gelegenheidstentoonstelling, opgesteld in de inkomhall van het museum. Eddy Verbust zelf leent daarvoor vele belangrijke stukken uit zijn rijke collectie zoals de wimpel van de Spelen van 1964 in Tokio, getekend door Patrick Sercu, Walter Godefroot en Gaston Roelants, de medaillewinnaars en door Oscar Dhaemers, de coach van de wielerselectie. Er is ook de affiche van de Spelen van 1976 in het Canadese Montreal, waar Michel Vaarten als tweede eindigde in de kilometer staande start. Verder ook het fietskader 'Eddy Merckx' waarmee Roger Illegems zijn schitterende puntenrit in Los Angeles afwerkte en de olympische trui waarmee Patrick Sercu in 1964 op het podium stond. Ook de Belgische Wielrijdersbond en enkele olympische laureaten verleenden hun medewerking. Niet te missen, zouden we zeggen en zeker niet voor mannen als Iljo Keisse en Oudenaardist Kenny De Ketele, die daar kunnen leren dat het kleinste object, laat staan een medaille, afkomstig van die Spelen, de waarde van een relikwie kan krijgen. In de hoop dat het voor hen inspirerend werkt.

    18-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomerprogrammatie op Radio 1 vol sport
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag is de zomerprogrammatie van Radio 1 voorgesteld op de VRT. Een zomer vol sport natuurlijk met na het EK, Wimbledon, de Tour en dan de climax met de Olympische Spelen. Tijdens de Spelen in Peking gaat Radio 1 voluit Olympisch met Sporza Olympia. Bart De Raes trekt van 4 tot 6 uur de olympische dag op gang met flitsen uit Peking en veel muziek. Van 13 tot 18 uur dompelen Ruth Joos en Gert Geens je onder in een Chinese sfeer, met updates van de wedstrijden en reacties van de Belgische deelnemers én bezoekers in Peking. Ward Bogaert is 'Kuifje in Peking' en zoekt uit of de atleten zich laten zien in het drukke Pekinese nachtleven, wie de beste Peking duck maakt en hoe Chinezen reageren op een 1m96 lange Vlaamse radioreporter. Ng Sauw Tjhoi maakt voor Sporza Olympia 34 reportages over het moderne China. Een reis die grotendeels langs de Oude Zijderoute loopt, vol verrassende ontmoetingen met gewone en bijzondere Chinezen. U weet nu waar u moet zijn in augustus!

    17-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olympische topfavoriet in de 470-zeilklasse betrapt
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Israëlische zeiler Udi Gal is onlangs bij een controle buiten competitie betrapt op het gebruik van verboden middelen. Als de tegenexpertise eveneens positief blijkt, mag Gal een kruis maken over zijn deelname aan de Olympische Spelen in Peking. Gal is samen met zijn stuurman Gidi Kliger één van de topfavorieten voor olympisch goud in de 470-klasse. Gal en Kliger wonnen de voorbije jaren zes medailles op EK's en WK's. Gal wijt zijn positieve test in de Israëlische media aan het gebruik van een haargroeimiddel.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olympische vlam houdt halt in Tibet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Olympische vlam zal zaterdag een dag halt houden in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa. Dat meldt het Olympisch Comité van Peking. "Na de aardbeving in Sichuan van 12 mei heeft het Organisatiecomité voor de Olympische Spelen in Peking het parcours van de Olympische vlam in China gewijzigd", zo meldt het Comité op zijn website. "De etappe in de autonome regio Tibet zal op zaterdag 21 juni plaatsvinden in Lhasa".

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ha de Joerie sé (5): DE EENZAME FIETSTER
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In tegenstelling tot de mannen, die met een team van vijf renners aan de start zullen staan in Peking, moeten we het bij de vrouwen met één enkele deelneemster stellen, Lieselot Decroix. De pas 21-jarige meid uit Ieper werd terecht aangeduid als Belgische vertegenwoordigster op de Olympische Spelen.

    Lieselot Decroix kreeg de microbe voor het fietsen te pakken via haar broer. Die was renner en door het allemaal wat te volgen, belandde Lieselot ook op de fiets. De eerste jaren, van 2002 tot 2005, reed ze voor het team KSV Deerlijk-Gaverzicht, al vaker de kweekvijver voor Vlaams talent. Als tweedejaars juniore pakte ze de 19de plaats op het WK. In 2006 reed de West-Vlaamse in de Verenigde Staten. Een jaar later kwam ze terecht in haar huidige ploeg, Lotto-Belisol. En niet zonder succes. De 13de plaats in de Waalse Pijl toonde de buitenwereld dat België opnieuw een rennertje had dat bergop kon rijden. Lieselot bevestigde met enkele ereplaatsen in meerdaagse rittenwedstrijden in Europa, al beste jongere bijvoorbeeld in de Tour de l'Ardèche. Dé prestatie kwam er echter op het WK in Stuttgart waar ze tussen alle groten van het vrouwenwielrennen de 12de plaats wist te pakken.

    Dit jaar bevestigde de studente bio-medische wetenschappen wat ze in het verleden al liet zien. Door het wegzakken van België op de UCI-ranking de laatste maanden is er slechts één startplaats voor ons land weggelegd. Een plaats die terecht is gegeven aan Decroix. In Peking moet worden geklommen en logischerwijs kwamen de selectieheren terecht bij Decroix. Dat vindt ze zelf ook. "Had het een vlak parcours geweest, dan mochten ze gerust een andere renster te sturen", liet ze zich al eens ontvallen.
     
    Decroix vindt dat er verbetering zichtbaar is in het Belgische vrouwenwielrennen, maar de weg is nog lang om de kloof met de andere landen te dichten. Voor zichzelf heeft ze die al gedicht, want anders pak je op de debatavond van het vrouwenwielrennen in Oudenaarde niet uit met de uitspraak: "De toppers zullen er me niet meer afrijden, ik kan enkel nog niet wegrijden van hen." Hopelijk mogen we daarvan genieten over enkele jaren.
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Joerie Devreese is een sportliefhebber pur sang. Eentje die nog wakker blijft om echt alles te volgen. Sinds drie jaar organiseert de Oudenaardist de Omloop Het Volk voor vrouwen. Regelmatig geeft Joerie -speciaal voor deze blog- zijn kritische kijk op de sport en op de Olympische Spelen.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ook Nathalie De Vos overmand door twijfels
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het gaat -zoals eerder gezegd op deze olympische blog- niet goed met Tom Van Hooste. En nu heeft Nathalie De Vos, die andere Oost-Vlaamse loopster, ook zorgen aan haar hoofd. De Merelbeelse is momenteel op stage in Sankt-Moritz, maar we krijgen geen positieve berichten van ginder. De Vos ondervindt hinder aan haar linkerenkel/linkerachillespees. Ze is al bij de dokter geweest en die zegt dat het waarschijnlijk een ontsteking is ter hoogte van de bursa net achter de enkel. Maar de pijn is dus nog niet verdwenen.

    De Vos heeft de looptrainingen opnieuw voor een tijdje gestaakt, toch op straat. In het water trekt de fijne atlete wel tientallen baantjes. Aquajoggen dus. En daarna de enkel behandelen met ijs en wisselbaden. Op stage is ook een kinesist aanwezig, toevallig daar op vakantie, massage dus gegarandeerd. Het is natuurlijk nog niet het jaar geweest van Nathalie De Vos, sukkelend van de ene blessure naar de andere. Vooral mentaal begint het door te wegen, in de voorbereiding op de belangrijkste gebeurtenis in haar sportcarrière. "Het lijkt alsof mijn droom in duigen valt", zucht De Vos, "al besef ik wel dat sommige mensen veel ergere dingen moeten doorstaan. Bij deze wil ik ook mijn medeleven overmaken aan de familie van Tom Compernolle."


    16-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw-Zeeland en Australië niet naar de openingsceremonie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De acht Nieuw-Zeelandse atleten die zich geplaatst hebben voor de Olympische Spelen in Peking gaan niet naar de openingsceremonie. Dat maakte de Nieuw-Zeelandse Atletiekfederatie bekend. De atleten verkiezen om te acclimatiseren in Hongkong en pas enkele dagen na de openingsceremonie af te reizen naar de Chinese hoofdstad. De aankondiging komt er enkele dagen nadat in de Australische media was bekendgeraakt dat de Australische federatie zijn atleten aanraadt om zo lang mogelijk uit Peking weg te blijven wegens de slechte luchtkwaliteit in de stad.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tweevoudig olympisch kampioen Mark Todd naar Peking
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De Nieuw-Zeelander Mark Todd, olympisch kampioen eventing in 1984 en 1988, heeft zich geplaatst voor de Olympische Spelen. Hij maakt in Peking zijn grote terugkeer op het olympisch toneel nadat hij acht jaar geleden een punt zette achter zijn carrière. De 52-jarige Todd, die stopte nadat hij op de Spelen van Sydney in 2000 nog individueel brons had behaald, hernam enkele maanden geleden de competitie, met zijn nieuwe paard Gandalf. Het zijn de zesde Spelen van Todd, die naast zijn drie individuele medailles (goud in 1984 en 1988 en brons in 2000) ook nog twee medailles won in de landencompetitie (brons in 1988 en zilver in 1992).


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eunice Barber kiest voor het verspringen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De Française Eunice Barber heeft bekendgemaakt dat ze op de Olympische Spelen enkel uitkomt in het verspringen en niet in de zevenkamp. De 33-jarige atlete, die afgelopen september een knieoperatie onderging, denkt dat ze tegen augustus niet klaar kan zijn voor alle zeven disciplines. De zevenkamp mist in Peking ook al twee andere toppers, de Zweedse Carolina Klüft en de Britse Jessica Ennis.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elf Griekse gewichtheffers voor twee jaar geschorst

    De Internationale Gewichtheffederatie (IWF) heeft elf Griekse gewichtheffers voor twee jaar geschorst wegens dopinggebruik. Bovendien mag Griekenland minder gewichtheffers naar de Olympische Spelen in Peking sturen. In totaal mogen slechts drie mannen en één vrouw naar Peking. Drie maanden geleden testten elf Griekse gewichtheffers tijdens een onaangekondigde dopingcontrole positief op steroïden. Bovendien is ook het Griekse gerecht een onderzoek begonnen tegen de dopingzondaars. Zij riskeren een maximale celstraf tot drie jaar. Ook de inmiddels opgestapte coach Christos Iakovou riskeert een celstraf.




    Foto

    Archief per jaar
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008

    E-mail mij

    Druk hier om te mailen.


    olympische links
  • Joerie Devreese
  • BOIC
  • Belgian Sports Technology Club

  • Links van olympische atleten
  • Ilse Heylen
  • Elco Van der Geest
  • Olivier Cauwenbergh
  • Eline Berings
  • Kristof Beyens
  • Kim Clijsters
  • Tim Maeyens
  • Bobslee België
  • Jerke Van den Bogaert
  • Karen Persyn

    Olympische atleten
  • Sven Nys
  • Evi Van Acker
  • Dirk Van Tichelt
  • Mouha-Gielen
  • Tom Van Geneugden


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs