Foto
Inhoud blog
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • TRIATLON: Simon De Cuyper 25ste in laatste oefengalop
  • FOTO: ondertussen hier een beetje verder in London
  • ALGEMEEN: vier atleten nemen deel onder olympische vlag
  • SURFEN: derde Olympische Spelen voor Sigrid Rondelez
  • ZEILEN: Wannes Van Laer op ontdekkingstocht in London
  • HOCKEY: nationale teams komen aan in London
    Heeft iemand een leuk verhaal over China? Doorsturen die handel!
    Foto

    UIT DE BUIK VAN DE SPELEN:

    Foto

    Joerie Devreese
    'Ola Olympia'

    Tombo in Peking & London
    Het vervolg van het eerste olympisch avontuur van een sportjournalist
    26-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitslagen van de Belgen op de negende dag van de Wereldspelen
    BOOGSCHIETEN
    Gladys Willems is er niet in geslaagd een medaille te veroveren in de compound-klasse. De 32-jarige Schotense, nummer 19 op de FITA-wereldranglijst, verloor in de halve finale met 60-56 van de Nederlandse Ingeborg Renata Enkelhoven-Mokkenstorm (FITA-74). In de strijd om de derde plaats moest Willems het opnemen tegen de Kroatische Ivana Buden (FITA-2), die in haar halve eindstrijd verrassend de duimen had moeten leggen tegen de Oostenrijkse Petra Goebel (165). De strijd voor brons tussen Willems en Buden draaide uiteindelijk uit op winst voor de Kroatische: 65-63. Beide atletes blinken normaal uit in het boogschieten van op 70 meter.

    Daarmee blijft België op deze achtste editie van de Wereldspelen steken op 7 medailles: goud voor Kate Adriaensen (waterski) en het meisjespaar Tatjana De Vos/Florence Henrist (acrogym/duo), zilver voor het gemengd duo Menno Vanderghote/Julie Van Gelder (acrogym), het duo Fabrice Uytterhoeven/William Van der Biest (petanque doublette), het korfbalteam en Diego Vandeschrick (karate Kumite -75 kg) en tenslotte brons voor het het gemengd duo Wendy Driesen/Yazid Dalaa (ju-jitsu/mixed duo games).

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.China boycot ook de sluitingsceremonnie van de Wereldspelen
    Net zoals bij de openingsceremonie van vorige week donderdag zal China ook geen atleten afvaardigen naar de slotceremonie van de achtste Wereldspelen in het Taiwanese Kaohsiung. De meeste Chinese atleten hebben Taiwan al verlaten en de laatste vier, die deelnamen aan het waterskiën, zullen dit zondagmorgen doen, melden de media. Het protest van China is een gevolg van het jarenlange conflict tussen de Volksrepubliek en Taiwan. China beschouwt Taiwan, met z'n 23 miljoen inwoners, als een afvallige provincie en wil niet dat haar president Ma Ying-jeou verschijnt op internationale evenementen.

    25-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitslagen van de Belgen op de achtste dag van de Wereldspelen
    KARATE
    Diego Vandeschrick heeft België een zevende medaille bezorgd. Onze 24-jarige landgenoot verloor in de finale kumite -75 kg met 3-1 van de Griek Tzanos. Eerder kampten beiden in de schiftingen onbeslist.

    VELDBOOGSCHIETEN
    Gladys Willems heeft zich geplaatst voor de halve finales van de compound. De Schotense eindigde op de tweede schiftingsdag als vierde met 379 punten. In de eindstand gaat de Kroatische Buden (781 punten) onze landgenote (779) vooraf. In de halve finale neemt Willems, nummer 19 op de wereldranglijst, het op tegen de Nederlandse Entoven-Mokkenstorm, 74ste op de anking. Zowel op de eerste als op de tweede schiftingsdag bleef de 32-jarige Willems de Nederlandse telkens met 2 punten voor.

    Bij de mannen compound werd nationaal kampioen Sebastien Denaeyer 14de op de tweede dag met 390 punten, goed voorde 15de plaats in de totaalstand met 785 punten. Marina Prelipcean finishte op het onderdeel recurve als 11de met 289 punten. Na de
    twee schiftingsdagen eindigt Prelipcean als 11de en laatste met 591 punten.

    WAKEBOARDEN
    Elke Venken is er net niet in geslaagd een medaille te veroveren. De 22-jarige Limburgse uit Dilsen-Stokkem, die zich alsnog via de herkansingen kon plaatsen voor de finale, legde uiteindelijk beslag op de vierde plaats. Venken, die op de eerste dag haar wedstrijd uit de schiftingen compleet de mist zag ingaan ("zenuwen") en naar de herkansingen werd verwezen, eindigde in die herkansingen als tweede en stootte zo met de Italiaanse Ginevra alsnog door tot de finale. Venken, die droomde van een medaille op deze Wereldspelen, richt nu al haar aandacht op de Europese kampioenschappen.

    Voor Quentin Deleforterie stopten de Wereldspelen in de halve finales. De inwoner van Ligny, via de schiftingen rechtstreeks doorgedrongen tot de halve finales, kwam in zijn reeks niet verder dan de vierde plaats. Een ontgoochelde Deleforterie vond het na de wedstrijd een gemiste kans. "Een medaille zat er zeker in. Als ik zie wie er op het podium staat, allemaal mannen met wie ik zeker kan wedijveren. Maar ja, eerst moet je die finale halen."

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Medaille-overzicht van de Belgische delegatie op het EJOF
    * Goud (9): Sofie Gallein (2.000m steeple atletiek), Stef Vanhaeren (400m horden atletiek), Lola Mansour (judo -70kg), An-Sophie Mestach (tennis-enkelspel), An-Sophie Mestach/Elke Lemmens (tennis-dubbelspel), Julien Watrin (200m atletiek), Arnaud Art (polsstokspringen), Toma Nikiforov (judo -90kg) en Tomas Thys (turnen sprong)

    * Zilver (5): Julien Watrin (100m atletiek), Julien Cagnina (tennis enkelspel), Imke Vervaet (200m atletiek), Thomas Neuteleers (turnen gelijke leggers) en de meisjesploeg (basketbal)

    * Brons (4): Aurélie De Ryck (polsstokspringen), Lise Luyckfasseel (judo -63kg), meisjesploeg(volleybal) en de aflossingsploeg Claes/Watrin/Vanhaeren/Seutin (4x100m atletiek)

    24-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitslagen van de Belgen op de vijfde dag van het EJOF

    MEDAILLE-OVERZICHT VAN DE BELGEN
    * Goud (9): Sofie Gallein (2.000m steeple atletiek), Stef Vanhaeren (400m horden atletiek), Lola Mansour (judo -70kg), An-Sophie Mestach (tennis-enkelspel), An-Sophie Mestach/Elke Lemmens (tennis-dubbelspel), Julien Watrin  (200m atletiek), Arnaud Art (polsstokspringen), Toma Nikiforov (judo -90kg) en Tomas Thys (turnen sprong)
    * Zilver (5): Julien Watrin (100m atletiek), Julien Cagnina (tennis enkelspel), Imke Vervaet (200m atletiek), Thomas Neuteleers (turnen gelijke
    leggers) en de meisjesploeg (basketbal)
    * Brons (4): Aurélie De Ryck (polsstokspringen), Lise Luyckfasseel (judo -63kg), meisjesploeg (volleybal) en de aflossingsploeg Claes/Watrin/Vanhaeren/Seutin (4x100m atletiek)

    ZWEMMEN
    Louis Croenen is vijfde geworden in de A-finale van de 400m wisselslag. Hij verbeterde zijn persoonlijk record met maar liefst drie seconden en klokte af in 4'32"50.

    TURNEN
    De Belgische turners hebben schittererd gepresteerd in de toestelfinales. Zo pakte Tomas Thys (Rust Roest Sint-Niklaas) goud op de sprong en veroverde Thomas Neuteleers (Olympia Houthalen) zilver op de gelijke liggers. Julie Croket (Nut&Vermaak Buggenhout) kwam met een vijfde, zesde en zevende plaats ook dicht bij het eremetaal.

    JUDO
    Toma Nikiforov, die van Bulgaarse afkomst is, heeft België een achtste gouden medaille bezorgd. De judoka haalde het in de categorie tot 90 kg. De 16-jarige Nikiforov, Europees vicekampioen bij de -17-jarigen, won zijn eerste kamp met ippon van de Duitser Haefner en haalde het een ronde later met dezelfde score van de Bulgaar Velev. In de halve finales ging de Turk Bingol met waza-ari voor de bijl en in de finale vloerde Nikiforov de Litouwer Lekacivius met ippon. Bij de meisjes werd Sabra Sassi negende in de categorie boven 70 kg.

    BASKETBAL
    De Belgische meisjes hebben zilver behaald. In een spannende finale moesten ze hun meerdere erkennen in Frankrijk. Het werd 77-68 (rust 47-35). België begon uitstekend aan de partij en stond al snel vijf punten voor. Maar de Fransen ontbonden meteen daarna hun duivels en scoorden aan een bijzonder hoog percentage. Na het eerste kwart stonden de Fransen dan ook 31-18 voor, een voorsprong die min of meer behouden werd tot aan de rust. In het derde kwart knokten de Belgen voor elke bal en knabbelden ze punt voor punt aan hun achterstand. Het laatste kwart werd een thriller. België kwam met nog ruim drie minuten te spelen terug tot 66-67 en alles was opnieuw mogelijk. Frankrijk hield echter het hoofd koel en speelde de partij volwassen uit. Een uitstekende Julie Vanloo werd topschutter met maar liefst 38 punten. "Mijn team heeft fantastisch gespeeld", vond coach Daniel Goethals. "Ze hebben nooit opgegeven en zijn voor elke bal blijven knokken. Toch blijf ik een beetje met een wrang gevoel achter. Toen we er zo dicht bij waren, hoopte ik uiteraard stiekem op meer, maar dat is sport. Petje af voor deze Belgische selectie. Het is een enorm hechte groep, en ik denk dat we nog veel van hen zullen horen", aldus Goethals.

    ATLETIEK: 2x goud, 1x zilver en 1x brons!
    Julien Watrin bij de jongens en Imke Vervaet bij de meisjes hebben het uitstekend gedaan in de finales van de 200 meter. De 17-jarige Watrin (AC Dampourt), die eerder op dit EJOF al zilver pakte op de 100 meter, won de finale van de 200m in 21"06. Bij de meisjes finishte de 16-jarige Vervaet (RC Gent) als tweede in haar finale in 24"35. Ze moest enkel de Britse Jennifer Batten laten voorgaan. Zowel Watrin als Vervaet komen later op de dag in principe ook nog aan de start in de finales van de 4x100m. Zo staat de teller van de Belgische gouden medailles op vijf!

    De Belgische 4x100m-teams doen er nog een medaille bij. De Belgische jongens (Rodric Seutin, Frederik Claes, Stef Vanhaeren en Julien Watrin) finishten als derde en behaalden brons. Ze klokten af in 41"69 en moesten enkel Spanje (41"20) en Frankrijk (41"31) laten voorgaan. Bij de meisjes eindigden Camille Laus, Katrijn Boone, Ella De Maitre en Imke Vervaet als vierde in 46"87, na Zwitserland, Hongarije en Ierland.

    Arnaud Art heeft goud behaald in de finale van het polsstokspringen. De 16-jarige Art (ACO) ging probleemloos over 4m00 en 4m20, had drie pogingen nodig op 4m40 en wipte in twee keer over 4m65, 4m75 en 4m85. Op 4m90 probeerde hij twee keer, daarna stopte hij. Het zilver was voor de Kroaat Ivan Horvat (4m75). Art bezorgt België zo al de zesde gouden medaille.

    VOLLEYBAL: brons
    De Belgische meisjes hebben brons veroverd. In het duel om de derde plaats haalden ze het met 3-1 van Duitsland. De setstanden waren 16-25, 25-20, 25-23 en 25-13. België, dat twee jaar geleden op het EJOF in Belgrado nog goud won, nam revanche voor de nederlaag tegen Duitsland eerder op het tornooi.

    TENNIS: 2x goud en 1x zilver!
    An-Sophie Mestach heeft het enkeltornooi bij de meisjes gewonnen. De 15-jarige Mestach (ITF 64) klopte in de finale de Zweedse Malin Ulvefeldt (ITF 248). Na een gelijkopgaand begin moest Mestach zich bij een 4-3 voorsprong laten behandelen aan haar onderrug, waar ze al enkele dagen wat last van heeft. Na de behandeling ging het zichtbaar beter en in een mum van tijd haalde ze de eerste set met 6-3 binnen. In de tweede set stond er helemaal geen maat meer op onze landgenote. Ze pakte uit met enkele knappe punten en won de tweede set met 6-1. Mestach maakt ook nog kans op een tweede gouden plak, want later op de dag komt ze samen met Elke Lemmens in de finale van het dubbelspel uit tegen het Wit-Russische duo Ilona Kremen en Darya Chernetsova. Het is de vierde gouden medaille voor België op dit EJOF.

    Julien Cagnina (ITF 815) pakte zilver bij de jongens. In de finale was de Tsjech Adam Pavlasek (ITF 332) net iets sterker: 6-2, 3-6 en 6-3. In de eerste set ging de Tsjech twee keer door de opslag van de 15-jarige Cagnina, die wat last had van de schouder. Onze landgenoot herpakte zich echter in de tweede set, die hij met 6-3 op zijn naam schreef. In de beslissende manche ging Pavlasek snel door de opslag van Cagnina en hij maakte het na ruim anderhalf uur spelen af.

    An-Sophie Mestach en Elke Lemmens wonnen het dubbelspel. Ze klopten in de finale het Wit-Russische duo Ilona Kremen en Darya Chernetsova met twee keer 6-4. Voor de 15-jarige Mestach is het de tweede gouden medaille, want zij won eerder op de dag al de enkelfinale. Met het goud van Lemmens en Mestach komt het aantal Belgische gouden plakken op dit EJOF al op zeven.

    ZWEMMEN
    Louis Croenen heeft zich geplaatst voor de A-finale van de 400 meter wisselslag. De 15-jarige Croenen, die derde werd in zijn reeks, liet de zesde tijd van alle deelnemers optekenen. Met 4'38"35 bleef hij wel bijna drie seconden boven zijn persoonlijk record. Deze namiddag wordt de finale gezwommen.

    Joan Grandjean zwemt straks de B-finale van de 200m vlinder dankzij de 11de tijd (2'25"42). Ook Charles Navarre zien we nog terug dankzij de 16de tijd in de reeksen van de 100m rug (1'00"31). Julie De Coster is reserve voor de B-finale van de 100m school na de 18de tijd (1'16"47). In de 4x100m wisselslag is België (met Chloe Matroule, Julie De Coster, Mirthe Goris en Yne Dom) uitgeschakeld met de 10de tijd (4'28"27). Ook de jongens Charles Navarre, Raf Vandevelde, Louis Croenen en Olivier Van der Sande werden tiende in 3'57"63.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitslagen van de Belgen op de achtste dag van de Wereldspelen
    WATERSKI: goud!
    Kate Adriaensen heeft België een zesde medaille bezorgd. De Borgerhoutse veroverde goud op de klassieke waterski allround. Met een totaal van 2824,15 punten haalde onze landgenote het voor de Française Manon Costard (2678,57) en de Amerikaanse Caroline Hensley (2567,68). Het is de tweede gouden medaille voor België na eerdere winst voor het het meisjespaar Tatjana De Vos en Florence Henrist in de acrogymnastiek.

    BOOGSCHIETEN
    Gladys Willems staat na de eerste schiftingsdag compound aan de leiding. De 32-jarige atlete uit Schoten kwam tot een totaal van 400 punten en leidt voor de Nederlandse Ingeborg Renata Enthoven-Mokkenstorm, de Oostenrijkse Petra Goebel en de Kroatische Ivana Buden. Op het onderdeel compound mannen bezet nationaal kampioen Sebastien Denayer na de eerste dag de 17de plaats met een totaal van 395. Op de recurve vrouwen is Marina Prelipcean voorlopig 11de en laatste met 289 punten.

    BILJARTEN
    Driebander Roland Forthomme is uitgeschakeld in de kwartfinales. Onze langenoot, nummer negen op de wereldranglijst, verloor met 40-15 van de Nederlandse nummer 1 op de ranking Dick Jaspers. Jaspers, tweevoudig Europees kampioen (2003-2008) en tweevoudig wereldkampioen (2000-2004) en winnaar van 18 wereldbekertoernooien, kwam tot een hoogste reeks van 7, de hoogste reeks van nationaal kampioen driebanden Forthomme bedroeg 3.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verwelkoming succesvolle delegaties van EJOF en Wereldspelen
    Wie de succesvolle Belgische delegaties van het EJOF en de Wereldspelen wil gaan verwelkomen op de luchthaven van Zaventem die kan hieronder het schema terugvinden:

    EJOF: volledige delegatie op zaterdag 25 juli - 14u30
    Wereldspelen: delegaties bowling, ju-Jitsu, petanque en gymnastiek op zaterdag 25 juli - 8u10
    delegaties boogschieten, biljart, karate en waterski op 28 juli - 10u30


    23-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitslagen van de Belgen op de zevende dag van de Wereldspelen

    WATERSKI
    Kate Adriaensen heeft zich zoals verwacht geplaatst voor de finale klassieke waterski. Aan de leiding na de eerste twee onderdelen van de eerste dag (slalom en figuren) eindigde ze als vijfde in de sprongen. Haar beste sprong bedroeg 42,1 meter. De verste sprong ging naar de Finse Lammi met 46,3 meter. De zes best geplaatste skisters overall plaatsten zich voor de finale overall op zaterdag.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontvangst van nationaal korfbalteam na zilveren medaille


    Vandaag komt het nationaal korfbalteam terug van de Wereldspelen in Taïwan. Na de lange terugreis worden de zilveren medaillewinnaars (Nederland was alweer te sterk!) tussen 10u en 10u30 verwacht in het bondsgebouw in Deurne. De Diamonds zullen een gepaste ontvangst krijgen. Alle supporters en korfballiefhebbers zijn van harte welkom vanaf 10u in de Gabriël Vervoortstraat.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitslagen van de Belgen op de vierde dag van het EJOF

    TURNEN
    Julie Croket is negende geworden in de allroundfinale met 53.600 punten: 14.100 op de sprong, 12.750 op de ongelijke leggers, 13.250 op de balk en 13.500 op de grondoefening. Bij de jongens eindigde Thomas Neuteleers op de 14de plaats met 75.750 punten (grond 13.450, paard 10.050, ringen 12.850, sprong 12.900, gelijke leggers 13.600 en rekstok 12.900), Tomas Thys werd 20ste met 73.900 punten (grond 13.100, paard 9.850, ringen 12.450, sprong 15.200, gelijke leggers 13.600 en rekstok 10.650. Vrijdag staan de toestelfinales op het programma. Thys (grond en sprong), Neuteleers (rekstok en gelijke liggers) en Croket (sprong, balk en grond) gaan dan op zoek naar een medaille.

    WIELRENNEN
    De Belgische wielrenners hebben naast een medaille gegrepen in de wegrit. Martijn Degreve kwam er heel dicht bij, maar reed lek. Het goud was na 64 kilometer voor de Deen Alexander Kamp Egested. Egested en Degreve waren ontsnapt uit het peloton en leken onderling te gaan uitmaken wie goud zou winnen. Op enkele ronden van het einde reed Degreve echter lek en zag hij zijn medaillekansen in rook opgaan. Uiteindelijk werd Boris Vallee de beste Belg op de 12de plaats, op 1'12" van de Deense winnaar. Rob Leemans werd 28ste, de ongelukkige Degreve 67ste.

    BASKETBAL
    De Belgische meisjes spelen vrijdag de finale na 75-58 winst tegen Zweden. Tegenstander wordt Frankrijk of Turkije. Onze landgenotes begonnen uitstekend. Ze liepen snel uit naar 11-2 en stonden na het eerste kwart 24-14 voor. Na een gelijkopgaand tweede kwart hadden de Belgen acht punten bonus bij de rust. In de tweede helft werd het spannender en op een gegeven moment kwam Zweden terug tot op vier punten. In de slotfase hielden de Belgen het hoofd koel en ze liepen steeds verder uit. Julie Vanloo (32 punten) en Emma Meesseman (25) waren de sterkhouders bij het team van coach Daniel Goethals. "Dit is een historische zege", zei Goethals na de partij. "Op beslissende momenten speelden we heel solide. Het beste Belgische resultaat op een landencompetitie was een derde plaats en nu zijn we al zeker van zilver. Dit is geweldig. Maar ik ben gulzig en wil die gouden medaille."

    JUDO: twee medailles!
    Lola Mansour (-70 kg) en Lise Luyckfasseel (-63 kg) hebben België twee medailles bezorgd. Mansour veroverde goud, Luyckfasseel kaapte het brons weg. De 15-jarige Mansour begon met een zege tegen de Servische Jandric (yuko). Een ronde later klopte ze de Duitse Schneider met ippon. Daarna moest de Bosnische Topcagic er aan geloven (2 yuko's) en in de kamp om het goud ging de Italiaanse Ferrari (yuko) voor de bijl. Luyckfasseel won in de eerste ronde met yuko van de Spaanse Turrado en klopte een ronde later de Macedonische Bozovic met waza-ari. Daarna ging ze zelf met dezelfde score onderuit tegen de Duitse  Diedrich. In de kamp om het brons versloeg de 16-jarige Luyckfasseel de Azerbeidzjaanse Huseynova met yuko.

    ATLETIEK: goud!
    Stef Vanhaeren heeft goud behaald op de 400 meter horden. Hij bezorgt België zo een tweede gouden plak op dit EJOF, na die van Sofie Gallein (2000m steeple). De 17-jarige atleet van AC Kapellen, die in de reeksen ook al de snelste tijd gelopen had (52"25), klokte in de finale af in 51"09, een persoonlijke besttijd en ook een verbetering van zijn nationaal record bij de scholieren. Hij stelde ook het EJOF-record scherper.
    Bij de meisjes werd Katrijn Boone vijfde in de finale. Ze startte snel en lag een tijdje op medaillekoers, maar uiteindelijk moest ze genoegen nemen met een vijfde tijd.

    Rodric Seutin is vierde geworden in de finale van de 110m horden. Hij klokte af in 13"84. Het goud ging naar de Spanjaard Arnau Esta in 13"45. In het hoogspringen eindigde Sander Maes als zevende met 2m04. Maes sprong foutloos over 1m95 en 2m00, had twee pogingen nodig op 2m04 en faalde driemaal op 2m08. In het hinkstapspringen legde Leopold Kapata beslag op de negende plaats met 14m39. Kapata sprong slechts één keer geldig. In de reeksen van de 4x100m werd België (met Rodric Seutin, Frederik Claes, Stef Vanhaeren en Julien Watrin) derde in 41"73, goed voor een plaats in de finale. Ook de meisjes mogen naar de finale met de zesde tijd. Camille Laus, Katrijn Boone, Ella De Maitre
    en Imke Vervaet klokten af na 46"93. In het verspringen mag Stefie Mievis niet naar de finale. Ze werd pas 25ste met 5m20. Haar enige geldige sprong trouwens.

    VOLLEYBAL
    De Belgische meisjes zijn er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale. In de halve finales werd na een thriller met 3-2 verloren van Rusland. De setstanden na bijna twee uur wedstrijd waren 28-26, 15-25, 20-25, 26-24 en 15-10. België, dat titelverdediger was op het EJOF, strijdt vrijdag met Duitsland om het brons.

    De Belgische jongens wonnen de plaatsingswedstrijd tegen Frankrijk met 3-1. De setstanden waren 25-22, 25-18, 23-25 en 25-17. Dankzij deze zege speelt België vrijdag het duel om de vijfde plaats. Tegenstander wordt Nederland of Rusland. Na twee nederlagen (3-0 tegen Servië en Rusland) en een overwinning (3-2 tegen Finland) was België in groep B als vierde en laatste geëindigd. Daardoor moest het team van coach Emile Rousseaux aan de bak tegen Frankrijk, de derde uit groep A. De Fransen zijn regerend Europees kampioen, maar spelen op dit EJOF niet met hun sterkste team. De Belgisch zege deed echter zichtbaar deugd, zowel bij de coach als bij de spelers.

    ZWEMMEN
    Ward Bauwens en Louis Croenen zijn allebei achtste geworden in de A-finale. Croenen (200 meter vlinder) klokte af in 2'06"08, Bauwens (1500 meter vrij) na 16'03"99. Drie landgenotens zwommen de B-finale. Op de 100m school werd Raf Vandevelde vierde in 1'06"89. Op de 400m wissel pakte Yne Dom ook de vierde plaats in 5'06"97, ook een persoonlijk record. En in de 200m vrij was Yasmine Bonne vijfde in 2'09"61, ook een persoonlijk record.

    EERDER: Louis Croenen heeft een plaats veroverd in de A-finale van de 200m vlinderslag. De 15-jarige Croenen, die derde werd in zijn reeks, liet de achtste tijd van alle deelnemers noteren en zwemt later op de dag de A-finale. Geen enkele andere Belg drong door tot de A-finale. In de reeksen van de 400m wisselslag eindigde Yne Dom als 12de in 5'13"41. Ze mag naar de B-finale. Net als Raf Vandevelde op de 100m school. Hij werd ook 12de in een persoonlijk record van 1'06"65. Chloe Matroule en Yasmine Bonne zijn eerste reserve voor de B-finale. Matroule klokte met 1'07"90 de 17de tijd op de 100m rug. Ook Bonne werd 17de op de 200m vrij in 2'11"41. Iarre Lafort is uitgeschakeld op de 50m vrij met de 23ste tijd (24"72).

    TENNIS: drie finales!
    Julien Cagnina heeft zich met de vingers in de neus geplaatst voor de finale van het enkelspel bij de jongens. De 15-jarige Cagnina (ITF 815) had in de halve finale niet de minste problemen met de Tsjech Marek Jaloviec (ITF 780). Het werd 6-0 en 6-0. Cagnina heeft op zijn weg naar de finale nog maar elf spelletjes moeten prijsgeven. In de finale van vrijdag neemt onze landgenoot het op tegen een andere Tsjech, Adam Pavlasek (ITF 332).

    An-Sophie Mestach speelt de finale van het enkelspel bij de meisjes. De 15-jarige Mestach (ITF 64) moest in haar halve finale tegen de Wit-Russische Ilona Kremen (ITF 137) wel de eerste set prijsgeven, maar ze stelde daarna orde op zaken. De setstanden waren 4-6, 6-1 en 6-1. In de finale wacht vrijdag de Zweedse Malin Ulvefeldt (ITF 248).

    An-Sophie Mestach en Elke Lemmens hebben zich ook al geplaatst voor de finale van het dubbelspel. Ze haalden het in de halve finale met 6-3 en 6-2 van het Zwitserse duo Gaelle Rey en Megane Bianco. In de finale treffen ze vrijdag de winnaars van de partij tussen de Wit-Russinnen Ilona Kremen en Darya Chernetsova en de Servische tandem Natalija Kostic en Elisabeta Bauer.


    22-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De volgende Wereldspelen trekken naar Colombia

    De organisatie van de negende Wereldspelen van 2013 werd aan het Colombiaanse Cali toegekend. Dat werd bekendgemaakt in het Taiwanese Kaohsiung, waar momenteel de achtste editie van de Spelen voor niet olympische sporten plaatsvindt. Het is de eerste keer dat Zuid-Amerika de Wereldspelen ontvangt.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitslagen van de Belgen op de derde dag van het EJOF
    TURNEN
    De Belgische meisjes hebben net als de jongens een dag eerder knappe prestaties neergezet in de kwalificaties. Julie Croket plaatste zich als zevende voor de allroundfinale van donderdag en vrijdag neemt ze deel aan drie toestelfinales (sprong, grond, balk). In de landencompetitie eindigden Croket, Antje Van de Velde en Eline Vandersteen op de tiende plaats.

    JUDO
    Jérémie Bottieau (-66 kg) en Lola Tielemans (-57 kg) zijn allebei als zevende geëindigd. Bottieau won in de eerste ronde met drie yuko's van de Nederlander Biekmann en haalde het een ronde later met yuko van de Oekraïner Hryhortsov. Vervolgens ging hij met dezelfde score onderuit tegen de Griek Moustopoulos. In de herkansingen won hij zijn eerste kamp met yuko van de Sloveen Marincic, maar een ronde later werd hij met ippon verslagen door de Serviër Ciganovic.

    Tielemans won haar eerste partij met ippon van de Azerbeidzjaanse Huseynova en een ronde later klopte ze de Française Abdelmoumni na beslissing van de scheidsrechters. Daarna bleek de Poolse Szymczak te sterk (ippon), waardoor ook Tielemans naar de herkansingen moest. Daar won ze met ippon van de Wit-Russische Darozhkina, maar ze moest nadien haar meerdere erkennen in de Israëlische Zlochenko (ippon).

    VOLLEYBAL
    De Belgische meisjes hebben in groep A met 3-1 verloren van Duitsland. Ondanks deze nederlaag plaatst het team van coach Julien Van de Vyver zich wel voor de halve finales van donderdag. Door het afhaken van Italië zaten er maar drie landen in groep A. Duitsland en België hadden hun eerste partij allebei met 3-0 gewonnen van Nederland en speelden om de groepszege. De Duitsers begonnen het best aan de partij en wonnen de eerste twee sets met 25-20 en 25-21. België herpakte zich in de derde set, die het makkelijk naar zich toe trok (11-25). In de vierde set stonden de Belgische meisjes op een bepaald moment zes punten voor, maar in een spannende slotfase gaven ze de set en de wedstrijd alsnog uit handen. België eindigt zo als tweede in de groep, na Duitsland en voor Nederland. Tegen wie het in de halve finales uitkomt, is nog niet bekend.

    De jongens zijn uitgeschakeld na 3-0 verlies tegen Rusland. Daardoor eindigen ze als vierde en laatste in hun groep en ze spelen donderdag een plaatsingswedstrijd tegen de derde uit groep A. Wie dat wordt, is nog niet bekend. België had maandag met 3-0 verloren van Servië en dinsdag met 3-2 gewonnen van gastland Finland. Tegen de Russen moest dus gewonnen worden om door te stoten naar de halve finales. Rusland haalde het al bij al echter vrij makkelijk. De setstanden na 71 minuten spelen waren 25-19, 25-17 en 25-21.

    ATLETIEK
    Tarik Moukrime is ten val gekomen in de finale van de 1500 meter. De 17-jarige Moukrime, die bij de favorieten hoorde, lag in de laatste bocht van de laatste ronde in kansrijke positie, maar werd toen ten val gebracht door een andere atleet. Hij had pijn aan de elleboog en werd voor alle zekerheid naar het ziekenhuis overgebracht, maar daar werden geen breuken vastgesteld. Bij de meisjes legde Zenobie Vangansbeke beslag op de zevende plaats.

    Stef Vanhaeren en Katrijn Boone lopen de finale van de 400 meter horden. De 17-jarige Vanhaeren (AC Kapellen) won zijn reeks in 52"25, de
    snelste tijd van alle finalisten. Ook de 17-jarige Boone (HAC) won haar race (1'02"74). Zij klokte de zevende tijd van alle finalistes. De finales worden donderdag gelopen.

    Julien Watrin (AC Dampicourt) en Imke Vervaet (RC Gent) stootten makkelijk door tot de halve finales van de 200 meter. Bij de jongens won Watrin, die een dag eerder al zilver pakte op de 100 meter, makkelijk zijn reeks in 22"11, goed voor de vijfde tijd van alle halvefinalisten. Bij de meisjes finishte Vervaet als tweede in haar reeks (24"71). Zij klokte de derde tijd van alle halvefinalisten.

    Sander Maes kwalificeerde zich voor de finale van het hoogspringen. In de kwalificaties werd hij tweede met 1m99. Hij sprong foutloos over 1m90, 1m95 en 1m99.

    Quentin Kebron is uitgeschakeld. Hij eindigde als tiende in de halve finales van de 800m in 1'54"59. Dorien Van Diest was hetzelfde lot beschoren door haar 12de tijd in de halve finales van de 100m horden (14"01).

    WIELRENNEN
    Boris Vallee, Martijn Degreve en Rob Leemans hebben geen rol van betekenis gespeeld in de finale van het criterium, dat over 20 ronden van 1,7 km gereden werd. Ze wisten zich in de voormiddag wel alledrie te plaatsen voor de A-finale, maar daar braken ze geen potten. Leemans maakte deel uit van de omvangrijke kopgroep die voor het goud spurtte, maar strandde op de 23ste plaats. Vallee en Degreve finishten niet. Het goud was voor de Brit Joshua Papworth, die sneller was dan zijn landgenoot Jonathan Dibben en de Tsjech Ondrej Rybin. Donderdag wordt de wegrit gereden, op een zware omloop over 64 km.

    BASKETBAL
    De Belgische meisjes hebben voor een prestatie van formaat gezorgd. Ze wonnen hun derde en laatste groepswedstrijd met 64-39 van Spanje en plaatsen zich daardoor als groepswinnaar voor de halve finales. België wist voor de match al waar het aan toe was. Spanje had Turkije met 60-56 verslagen, terwijl België er met 70-61 van verloren had, en de Spaanse meisjes hadden Polen dinsdag nog met 112-29 verpletterd. Om door te stoten naar de halve finales moest België daardoor met minstens zeven punten verschil winnen (om tweede te worden, en met 15 punten verschil om als groepswinnaar te eindigen). Het team van coach Daniel Goethals begon met een zoneverdediging aan het duel tegen Spanje. "Ik had gezien dat Spanje het daar tegen Turkije ook enorm moeilijk mee had. Mijn team heeft bijzonder goed geluisterd en bijna perfect gespeeld. Verdedigend klopte alles als een bus en de Spanjaarden raakten er niet door. Met een schitterende organisatie, een geweldige prestatie van Emma Meesseman (27 punten en 15 rebounds) en een hecht collectief hebben we dit voor mekaar gebracht. Dit is een zege van het collectief", vond coach Goethals. België speelt donderdag om 18u de halve finale tegen Zweden. De andere halve finale gaat tussen Frankrijk en Turkije.

    TENNIS
    An-Sophie Mestach en Elke Lemmens hebben zich geplaatst voor de halve finales van het dubbelspel. Julien Cagnina en Joseph Van Dooren zijn
    uitgeschakeld. Mestach en Lemmens wonnen met 6-2 en 6-0 van het Portugese duo Sofia Araujo en Maria Palhoto en treffen in de halve eindstrijd de Zwitserse meisjes Megane Bianco en Gaelle Rey. Bij de jongens moesten Cagnina en Van Dooren met 6-4 en 7-6 hun meerdere erkennen in de Denen Hans Stentoft en Mikael Torpegaard.

    Julien Cagnina blijft het uitstekend doen. De 15-jarige tennisser plaatste zich voor de halve finales van het enkelspel. Cagnina (ITF-815) was in de kwartfinales duidelijk te sterk voor de Spanjaard David Perez-Sanz. Hij moest amper vier spelletjes prijsgeven. Het werd 6-3 en 6-1. In de halve eindstrijd neemt hij het op tegen de winnaar van de partij tussen de Tsjech Marek Jaloviec (ITF-780) en de Slovaak David Celovsky (ITF-1645).

    An-Sophie Mestach (ITF-64) stoot ook door naar de halve finales van het enkelspel. In de kwartfinales kende ze met 6-2 en 6-1 geen genade
    met de Italiaanse Silvia Albano (ITF-633). In de halve finales treft de 15-jarige Mestach de Wit-Russische Ilona Kremen (ITF-137).

    EERDER: Julien Cagnina heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van het enkelspel. De 15-jarige Cagnina (ITF 815) had in de derde ronde weinig problemen met de als zevende geplaatste Italiaan Michele Palma. De setstanden waren 6-2 en 6-1. Cagnina moet later op de dag al aan de bak in de kwartfinales. Tegenstander wordt de Spanjaard David Perez-Sanz.

    Na Julien Cagnina bij de jongens heeft ook An-Sophie Mestach zich geplaatst voor de kwartfinales van het enkeltornooi. Mestach (ITF 64) had in de derde ronde geen medelijden met de Georgische Eristavi en haalde het makkelijk in twee korte sets, twee keer 6-1. Later op de dag al ontmoet ze in de kwartfinales de winnares van de partij tussen de Sloveense Tina Rupert en de Italiaanse Silvia Albano (ITF 633).

    Joseph Van Dooren is uitgeschakeld in de achtste finales. Van Dooren (ITF 695) ging met 2-6, 6-3 en 6-4 onderuit tegen de als derde geplaatste Brit Joshua Ward-Hibbert (ITF 1989). Het werd een pijnlijke nederlaag voor Van Dooren, die zowel in de tweede als in de derde set kansen kreeg om het laken naar zich toe te trekken.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitslagen van de Belgen op de zesde dag van de Wereldspelen

    WATERSKI
    Kate Adriaensen heeft haar start niet gemist. In het klassieke waterskiën legde ze tijdens de schiftingen beslag op de eerste plaats in de slalom en finishte als derde op het onderdeel figuren. In de totaalstand staat ze voorlopig als eerste gerangschikt. De top-zes van de schiftingen stoot door naar de finale van zaterdag. Op de slalom lukte de 23-jarige Borgerhoutse aan een snelheid van 55 km/u vijf boeien met een koord van 12 meter. Dat leverde haar 1000 punten op waarmee ze het haalde voor de Amerikaanse Hensley en de Française Costard. Op het onderdeel figuren legde ze beslag op de derde plaats met 940,99 punten achter Hensley en Costard. In de tussenstand leidt Adriaensen met 1940,99 punten voor Hensley (1931,03) en Costard (1906,03).

    Quentin Deleforterie (Ligny) plaatste zich ook rechtstreeks voor de finale van het wakeboarden. De 21-jarige Deleforterie eindigde als tweede in zijn schiftingsreeks. De top-2 van elke reeks mocht rechtstreeks naar de finale. Met de Brit Nicolas Davies is onze landgenoot momenteel de enige Europeaan in de finale.

    Minder goed verging het de Limburgse Ellen Venken. De 22-jarige Venken, die zich tot doel had gesteld een medaille te halen op deze Wereldspelen, kwam in haar reeks twee keer ten val en finishte als vierde. Haar rest zaterdag nog een kans op een finaleplaats via de herkansingen.

    PETANQUE: zilveren medaille!
    Fabrice Uytterhoeven en William Van der Biest hebben zilver veroverd bij de duo's. In de finale verloren ze met 13-5 van torenhoog favoriet Frankrijk. Onze landgenoten waren voortdurend op achtervolgen aangewezen nadat de Fransen (Damien Hureau en Julien Lamour) van bij de start uitliepen tot 6-0. Eerder wonnen Uytterhoeven/Van der Biest van diezelfde Fransen in de schiftingsronde met 13-3, maar dat was volgens coach Jean-Marie Bilquey het gevolg van een tactische blunder van de Fransen.

    JU-JITSU: bronzen medaille!
    Het Belgisch duo Wendy Driesen en Yazid Dalaa heeft brons veroverd op het onderdeel gemengd. In de strijd om de derde plaats versloegen de Belgen het Nederlandse koppel Ruben Artsman en Aarti Baran. Driesen en Dalaa verloren hun openingswedstrijd van de Franse topfavorieten Perea en echtgenote Aurore Bouhier, die later de gouden plak zouden winnen. Daarop wonnen ze hun herkansingswedstrijd van de Oostenrijkers Bichler en Heider.

    Danny Covyn won in de categorie fighting tot 94 kg zijn eerste wedstrijd van de Montenegrijn Barac. Daarna verloor hij zijn kamp voor de halve finales tegen de Rus Kuneskov en vervolgens ook zijn herkansingswedstrijd van de Oekraïner Rubtsov.


    21-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitslagen van de Belgen op de vijfde dag van de Wereldspelen
    JU-JITSU
    Zowel Nadia Bertrand als Willy Dupont zijn vroegtijdig uitgeschakeld. Zowel Bertrand als Dupont verloren hun herkansingswedstrijd voor een plaats in de strijd om brons. Bertrand (fighting woman -62 kg) haalde het in haar eerste wedstrijd van de Israëlische Rilsky om vervolgens in de halve finales de duimen te leggen voor de latere Taiwanese finaliste Tzu Hsien Yang. In een herkansingswedstrijd met een plaats in de kamp om brons als inzet verloor ze van de Russische Berezikova. Willy Dupont (fighting men -85 kg) verloor in de eerste ronde van de latere halvefinalist Gastgeb uit Oostenrijk. In de herkansingen won hij zijn eerste kamp tegen de Deen Matthiassen om vervolgens te verliezen van de Nederlander Gertjan Hofland.

    KORFBAL: zilver voor België
    België heeft alweer vrede moeten nemen met zilver. Het is de achtste keer op rij dat België in de finale van de Wereldspelen de duimen moet leggen voor Nederland. Deze keer met 25-20. De laatste zege van België in een officiële interland tegen Oranje dateert al van het WK in 1991. Dat het moeilijk zou worden tegen onze noorderburen wisten onze landgenoten op voorhand. En toch hadden ze er goede hoop in: de sfeer in de groep die aan maturiteit had gewonnen was fantastisch, de voorbereiding was schitterend verlopen, kortom, als alles meezat moest het lukken. Met snel en agressief spel probeerden de Diamonds van bij de aanvang gelijke tred te houden met de Nederlanders, die wel het voordeel van een grotere gestalte hadden. Er werd vrij stevig gespeeld, getuige daarvan niet minder dan 18 strafworpen over de gehele wedstrijd. Via 5-5 na 11 minuten werd de rust bereikt bij een achterstand van 3 korven, 13-10. Een gebrek aan afwerking bij onze landgenoten lag mee aan de basis van een grotere voorsprong voor de Nederlanders: 18-12 na 6 minuten in de tweede helft. De Belgen gaven zich echter niet zomaar gewonnen, geruggesteund door het publiek knaagden ze aan hun achterstand: 19-15 na 20 minuten. Twee minuten later was het echter weer 24-16 en was de kous af.

    ACROGYM
    Maaike Croket (20), Corinne Van Hombeek (21) en Eloïse Van Staen (15) vielen net naast het podium bij de trio's. Ze eindigden als vierde in de finale achter Rusland, Groot-Brittannië en Oekraine. Onze landgenotes strandden op 0,956 van de winnaars. Een domper op de verwachtingen van de Belgische meisjes die er goede hoop op hadden na hun zege in de World Cup begin deze maand in de Verenigde Staten.

    BOWLING
    Katrien Goossens en Jean-Marc Lebon zijn uitgeschakeld in het individueel tornooi. Eerder werden ze ook al uitgeschakeld in de finale van het dubbel gemengd. In het individueel tornooi startten de beide atleten met hun individuele score uit het dubbeltornooi en ze kregen nog twee keer 6 games af te werken. Ook daarin slaagden ze er niet in een plaats af te dwingen bij de top-10. De 43-jarige Lebon finishte uiteindelijk als 14de op 23 deelnemers, Goossens als 20ste op 23 deelneemsters.

    SKYDIVING
    Het team van de Verenigde Staten is winnaar geworden van het skydiven. Na vier sprongen op maandag en dinsdag, het evenement werd de eerste twee voorziene dagen uitgesteld omwille van de slechte weersomstandigheden, haalden de Amerikanen een totaal van 141 punten. Rusland legde beslag op de tweede plaats met 125 punten voor Frankrijk (121) en België (119). Het Belgisch team bestond uit Andy en David Grauwels, Roy Janssen, So Waedong en cameraman Danny Jacobs. Deze formatie veroverde in 2006 de Europese titel, vier jaar terug in Duisburg eindigden ze als vijfde op de World Games.

    PETANQUE
    Het Belgisch mannenduo Fabrice Uytterhoeven en William Van der Biest heeft zich geplaatst voor de finale. In de halve finales schakelden onze landgenoten gastland Taiwan uit met 13-6. In de finale nemen Uytterhoeven en Van der Biest het op tegen de Fransen Hureau en Lamour. Eerder in het tornooi zegevierden de Belgen in de schiftingen al met 13-3 tegen de Fransen.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitslagen van de Belgen op de tweede dag van het EJOF

    TURNEN
    De Belgische jongens hebben in de kwalificaties knap gepresteerd. Tomas Tys en Thomas Neuteleers plaatsten zich niet alleen voor de allroundfinale van donderdag, Neuteleers (gelijke leggers en balk) en Thys (grond) turnen vrijdag ook drie toestelfinales.

    VOLLEYBAL
    De Belgische jongens hebben hun tweede wedstrijd gewonnen. In groep B haalden de Belgen het na een spannende wedstrijd met 3-2 van gastland Finland. Na bijna twee uur stonden de 25-14, 25-22, 23-25, 25-27 en 15-11 setstanden op het scorebord. Maandag hadden onze landgenoten hun eerste duel met 3-0 verloren van Servië. De Belgen hadden iets goed te maken na de 3-0 pandoering en startten uitstekend. Met mooie aanvallen en dito verdediging ging het naar 25-14. Ook de tweede set werd gewonnen, al was die iets evenwichtiger. In de derde set stonden de Belgen een tijdje op voorsprong, maar de Finnen trokken die toch met 23-25 naar zich toe en haalden het ook in de vierde set (25-27). In de laatste en beslissende set vonden de Belgen hun betere spel terug en werd het 15-11 in hun voordeel. het team van coach Emile Rousseaux blijft zo in de running voor een halvefinaleplaats. Woensdag valt de beslissing in de derde en laatste groepswedstrijd tegen Rusland, dat eerder al met 3-2 verloor van Finland en met 3-0 onderuit ging tegen Servië. De top twee van elke groep plaatst zich voor de halve finales.
    België: Deroo, D'Hulst, Perremans, Heyrman, Ponnet, Ilsbroux en Ribbens (libero). Kwamen in: Lemmens en Martinus.

    TENNIS
    De vier Belgen hebben zich geplaatst voor de kwartfinales van het dubbelspel. Bij de jongens haalden Julien Cagnina en Joseph van Dooren, die vrij waren in de eerste ronde, het met 6-1 en 7-5 van het Sloveense duo Bizjak/Rozac. In de kwartfinales wachten de Denen Hans Stentoft en Mikael Torpegaard. Bij de meisjes haalden An-Sophie Mestach en Elke Lemmens het met twee keer 6-2 van de Finse meisjes Julianna Heino en Ella Leivo. Woensdag wacht de Portugese tandem Sofia Araujo en Maria Palhoto.

    Julien Cagnina, Joseph Van Dooren en An-Sophie Mestach hebben zich allemaal kunnen plaatsen voor de derde ronde van het enkelspel. De 15-jarige Cagnina (ITF 803) speelde bij de jongens een knappe partij tegen de als tiende geplaatste Portugees Diogo Rocha (NG) en haalde het met twee keer 6-1. In de derde ronde treft hij het zevende reekshoofd, de Italiaan Michele Palma. De eveneens 15-jarige Van Dooren (ITF 713) klopte de Fransman Maxime Hamou met 6-2 en 6-1 en botst in de derde ronde op de als derde geplaatste Brit Joshua Ward-Hibbert (ITF 1971). Bij de meisjes klopte An-Sophie Mestach de Servische Natalija Kostic (ITF 171) met 6-3 en 6-2. In de derde ronde wacht de Georgische Barbare Eristavi.


    ATLETIEK: twee Belgische medailles!
    Pieter-Jan Hannes is knap vierde geworden in de finale van de 3.000 meter. De 16-jarige Hannes lag lange tijd in zesde positie, maar dankzij een bijzonder snelle laatste ronde boekte hij nog twee plaatsen winst. De Antwerpenaar, die voor OLSE loopt, klokte af in 8'34"28. Hij strandde op minder dan twee seconden van brons. Het goud was voor de Brit Callum Hawkins (8'23"62).

    Aurélie De Ryck werd in het Tampere Stadium derde in de finale van het polsstokspringen. De Ryck, een 16-jarige topsportschoolatlete die voor AC Lyra uitkomt, sprong over 3m80 en moest enkel de Russin Tatiana Stetsyuk (3m90) en de Finse Reetta Hämäläinen (3m85) laten voorgaan. Onze landgenote, die vorige week nog twaalfde werd op het WK voor scholieren in het Italiaanse Bressanone, sprong foutloos over 3m40 en 3m55 en had drie pogingen nodig om 3m65 te overschrijden. Ze toonde haar mentale weerbaarheid, wipte in twee pogingen over 3m75, was foutloos op 3m80, maar miste drie keer op 3m85.

    Julien Watrin behaalde een zilveren medaille op de 100 meter. De 17-jarige atleet van AC Dampicourt klokte af in 10"82 en moest enkel de Spanjaard Gavalda (10"77) laten voorgaan. Watrin had een dag eerder de snelste tijd uit de reeksen gelopen (10"86). Hij bezorgt België zo al de derde medaille op dit EJOF, na het goud voor 2000 meter steeple-loopster Sofie Gallein en het brons voor polsstokspringster Aurélie De Ryck. Bij de meisjes eindigde Camille Laus als zesde in de finale van de 100 meter in 12"16 optekenen.

    Rodric Seutin heeft de finale van de 110 meter horden bereikt. De atleet van AC Lyra werd tweede in zijn reeks in 14"11, goed voor de zevende tijd van alle finalisten. De finale wordt donderdag gelopen.

    Jolien Dirckx is achtste geworden in de finale van het hoogspringen. Ze bleef steken op 1m75. Het goud was voor de Italiaanse Alessia Trost, die over 1m85 wipte. Dirckx ging bij haar eerste poging over 1m70, had drie pogingen nodig om 1m75 te overschrijden, maar faalde daarna drie keer op 1m79.

    JUDO
    Lien Moors is vijfde geworden in de categorie onder 48 kg. Evelien Cappaert (-44 kg) en Geoffrey Maes (-50 kg) sneuvelden in de herkansingen. Lien Moors was vrij in de eerste ronde en won nadien van de Oekraïense Chernetska (waza-ari) en de Roemeense Ghindariu (ippon). Daarna verloor ze met waza-ari van de Russin Mezhetskaya en in de kamp om het brons ging ze met 2 yuko's onderuit tegen de Poolse Rasinka. In de categorie onder 44 kg verloor Evelien Cappaert haar eerste partij met ippon van de Russin Nizamova. Ze werd naar de herkansingen verwezen, maar daar werd ze met yuko verslagen door de Hongaarse Batizi. Geoffrey Maes was vrij in de eerste ronde en verloor daarna met waza-ari van de Armeniër Harutuynyan. Hij moest naar de herkansingen, waar hij zijn eerste duel met waza-ari won van de Let Staruhs, maar een ronde later ging hij met yuko onderuit tegen de Rus Magdich.

    ZWEMMEN
    Ward Bauwens is achtste geworden in de finale van de 400 meter vrije slag. Zijn tijd was 4'04"72. Louis Croenen werd derde in de B-finale van de 100m vlinder. Hetzelfde resultaat voor Raf Vandevelde op de 200m school en Yne Dom op de 200m wissel. Chloë Matroule pakte de vierde plaats in de B-finale op de 200m rug en Morganne Lanmbrechts de achtste plaats op de 100m vrij.

    WIELRENNEN
    Boris Vallee is 14de geworden in de tijdrit. Martijn Degreve finishte als 29ste, Rob Leemans één plaatsje lager. De zege na de 7,1 km lange rit tegen de chrono ging naar de Zwitser Fabian Lienhard. "Onze jongens hebben het er vrij goed van af gebracht", vond coach Rony Vanmarcke. "Ik had stiekem gehoopt op een plaatsje bij de eerste tien, maar al bij al is een stek in de top-15 zeker niet slecht. De medailles gaan niet toevallig naar renners uit Zwitserland, Groot-Brittannië en Frankrijk, drie landen die meestal goede tijdrijders in de gelederen hebben", stelde Vanmarcke.

    BASKETBAL
    De Belgische meisjes hebben hun tweede wedstrijd in groep A verloren. Turkije haalde het na een aangename wedstrijd met 70-61. Aan de rust stonden de Belgische meisjes 31-23 in het krijt. De Belgische meisjes begonnen goed aan de partij, maar waren in de aanvangsfase niet goed bij schot. Na een gelijkopgaand eerste kwart waren de Turken in het tweede kwart veel efficiënter en stonden ze 8 punten voor. Na de koffie gingen de Belgische meisjes furieus van start en kwamen ze zelfs even op voorsprong. Ze konden hun hoge tempo echter niet aanhouden en stonden na het derde kwart opnieuw vijf punten achter. In het laatste kwart was de kous af bij de Belgen. Een sterke Julie Vanloo werd topschutter met 21 punten.


    TUSSENTIJDSE ROUND UP
    Het EJOF is belangrijker en belangrijker aan het worden. Dat vindt Guido De Bondt, die naast secretaris-generaal van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comite (BOIC) ook aan het hoofd staat van de EJOF-commissie. "Toen we in 1991 met het EJOF startten, was het bijna een experimentele competitie. Nu is het uitgegroeid tot een echte evaluatiemogelijkheid en ook de nationale federaties stellen vast dat het EJOF een bijzonder goede waardemeter is", aldus De Bondt. "We streven ook meer en meer naar hoge kwaliteit in de ploegsporten. Zo neemt bijvoorbeeld in het volleybal de top zeven van het EK jeugd deel. Het EJOF is geen festival meer, maar een sportevenement van hoog niveau. Het is ook een soort mechanisme, en kan vergeleken worden met een trein die begint te rijden. Als atleten daadwerkelijk echte toppers zijn, moeten ze professioneel kunnen werken, ideaal begeleid worden en echt leven voor hun sport. Het EJOF is vaak het startpunt van zo'n proces."

    Vrijdag is de laatste competitiedag op dit EJOF. "Als alles zo blijft lopen, zal ik zeer tevreden kunnen terugkijken. De organisatie heeft hier en daar wel wat probleempjes, maar de Finnen zijn goede organisatoren en een perfecte organisatie bestaat simpelweg niet. So far so good zou ik zeggen." Binnen twee jaar wordt de elfde zomereditie van het EJOF in het Turkse Trabzon gehouden. Ook daar voorziet De Bondt weinig of geen moeilijkheden. "De Turken vinden het een eer om zo'n competitie te mogen organiseren en bovendien is de minister van Sport afkomstig uit Trabzon. Dat komt dus allemaal wel goed."


    20-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitslagen van de Belgen op de vierde dag van de Wereldspelen
    KORFBAL
    België heeft zich geplaatst voor de finale. Ons land won zijn halve finale van Rusland met 24-8. Bij de rust was het 14-2. In de finale nemen onze landgenoten het op tegen de winnaar van het duel tussen Taiwan en Nederland.

    ACROGYM: goud en zilver voor België!
    Julie Van Gelder en Menno Vanderghote hebben zilver behaald bij de gemengde paren. Met een score van 28,653 punten eindigden ze na de Verenigde Staten (28,806 ptn) en voor Groot-Brittannië (28,551).

    Tatjana De Vos en Florence Henrist hebben goud veroverd bij de meisjes paren. Met 28,612 punten wonnen ze in de finale met een heel nipte voorsprong op Azerbeidzjan (28,602 ptn). Groot-Brittannië pakte het brons met 28,453 punten.

    EERDER: Het meisjespaar Tatjana De Vos en Florence Henrist (Sportac Deinze) en het gemend paar Julie Van Gelder/Menno Vanderghote (Wild Gym/Sportac Deinze) hebben zich gekwalificeerd voor de finale. Na de kwalificaties (balans en tempo-oefening) stonden onze landgenoten bij de beste vier. Van Gelder/Vanderghote beëindigden de schiftingen op de eerste plaats, De Vos Henrist op de tweede. Aan deze Wereldspelen nemen de beste zes teams van de wereld deel die zich wisten te plaatsen via het WK in Glasgow vorig jaar. Daar veroverden Tatjana De Vos en Florence Henrist zilver, Julie Van Gelder en Menno Vanderghote boekten er een vierde plaats.

    BOWLING
    Katrien Goossens en Jean-Marc Lebon zijn 14de geworden in het dubbel gemengd. Onze landgenoten kwamen na de 6 games tot een totaal van 2312 punten. De top-3 van deze schiftingsronde, die later op de dag strijdt voor de medailles, ging naar Colombia met 2605 punten voor Zuid-Korea (2588) en Maleisie (2576). De deelnemers aan dit dubbeltornooi nemen hun individuele score mee naar het individueel tornooi dat dinsdag wordt gespeeld over tweemaal zes games. De top-10 plaatst zich voor de finale.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EJOF geopend met korte maar krachtige ceremonie
    Een korte maar krachtige openingsceremonie in het Finse Tampere Ice Stadium betekende zondagavond de start van de tiende zomereditie van het Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF). Gedurende vijf dagen zullen 3.550 jonge atleten uit 49 Europese landen tegen elkaar strijden in negen disciplines. België wordt vertegenwoordigd door 96 atleten, die uitkomen in zes individuele sporttakken (atletiek, turnen, judo, tennis, wielrennen en zwemmen) en twee ploegsporten (volleybal, zowel voor mannen als vrouwen, en vrouwenbasket). In het handbal komen de Belgen niet in actie. Ilka Van de Vyver, kapitein van de Belgische volleybalploeg, kreeg zondag de eer om de Belgische vlag te dragen tijdens de openingsceremonie.

    België heeft een bijzondere relatie met het EJOF. De eerste editie, die in 1991 in Brussel plaatsvond, was immers het geesteskind van Jacques Rogge, toenmalige voorzitter van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) en huidig voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Sindsdien groeide het EJOF uit tot een hoog aangeschreven internationale competitie voor beloftevolle Europese atleten tussen 14 en 18 jaar. Jacques Rogge was zondag ook aanwezig op de openingsceremonie in Tampere. De IOC-voorzitter is van mening dat die ceremonie voor de jonge atleten "de eerste stap in de olympische wereld" betekent. "Ik hoop vooral dat jullie allemaal kampioenen worden. Een winnaar is hij of zij die het eerst over de streep komt, maar een kampioen is diegene die de fair play-gedachte hoog in het vaandel draagt en geen doping nodig heeft. Neem deel als echte rolmodellen", gaf Rogge de deelnemers nog mee.

    Uiteindelijk werd het EJOF echt op gang geschoten door de Finse president Tarja Halonen en Patrick Hickey, de voorzitter van de Europese Olympische Comités (EOC). Enkele bekende Belgische sporters die schitterden op het EJOF zijn Justine Henin (tennis/zilver), Kim Gevaert (atletiek/goud) en Ann Simons (judo/goud), die er alledrie bij waren in 1995 in het Britse Bath. Op het vorig EJOF in Belgrado in 2007 kwam de Belgische delegatie met tien medailles naar huis, vier gouden, drie zilveren en drie bronzen. De Belgische gouden plakken kwamen op naam van 2000 meter steeple-loper Andreas Van Ham en 3000 meter-loper Dieter Vanstreels, het tafeltennisduo Lauric Jean en Cédric Nuytinck en het meisjesvolleybalteam.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitslagen van de Belgen op de eerste dag van het EJOF
    VOLLEYBAL
    De Belgische jongens hebben hun eerste wedstrijd met 3-0 verloren van Servië. De setstanden waren 25-12, 25-22 en 25-18. In de eerste set speelde België niet goed. Het maakte te veel fouten en moest de set met 25-12 prijsgeven. De tweede manche was spannender. De Belgen speelden een pak beter en hielden tot 22-22 gelijke tred met de Serviërs. Servië, op het EK jeugd in april nog vice-Europees kampioen, stak toen een tandje bij, maakte drie punten op rij en trok de tweede set met 25-22 naar zich toe. Ook in set drie bleek Servië iets beter (25-18). "Ik ben teleurgesteld", verklaarde coach Emile Rousseaux na afloop. "In het begin hielden we een tijdje gelijke tred, maar daarna sloop er twijfel in onze gelederen. We maakten te veel onnodige fouten en speelden onnauwkeurig. In de tweede set ging het beter, maar de tegenstander bleef op een heel hoog niveau", klonk het.

    De Belgische meisjes klopten Nederland met 3-0. De setstanden waren 25-19, 25-11 en 25-18. Het team, onlangs nog knap derde op het WK jeugd in Thailand, greep haar Nederlandse leeftijdsgenotes meteen naar de keel en speelde met veel tempo. Ze lieten Nederland nooit in de wedstrijd komen. "Ik ben blij dat we hier een goede start genomen hebben", verklaarde coach Van de Vijver. "In vergelijking met het WK hebben we toch enkele nieuwe pionnen moeten inpassen, maar het team draait, en dat is een fijne gedachte", stelde hij. Door het wegvallen van Italië spelen de Belgische meisjes woensdag pas opnieuw. De tegenstander is Duitsland.

    ATLETIEK: eerste Belgische medaille
    Sofie Gallein heeft voor de eerste Belgische medaille gezorgd. De 16-jarige Gallein won in het Tampere Stadium de 2.000 meter steeple. Ze had een ruime voorsprong op haar negen concurrentes. Gallein, een topsportschoolatlete die voor AV Roeselare uitkomt, zette ook meteen een nieuw persoonlijk record neer. Ze klokte af in 6'42"71 en doet daarmee ruim twee seconden beter dan haar vorige besttijd. Niemand minder dan polsstoklegende Sergey Bubka overhandigde Gallein haar gouden plak. "Sofie heeft een uitstekende race gelopen", vertelde haar coach Fernando Oliva. "De Servische deelneemster, Simovic, versnelde plots na 1.000 meter. Sofie is echter slim gebleven, heeft haar wedstrijd goed ingedeeld en verdiend gewonnen."

    TENNIS
    Julien Cagnina en Joseph Van Dooren hebben zich allebei geplaatst voor de tweede ronde van het enkelspel. Cagnina (ITF 803) was in de eerste ronde veel te sterk voor de Est Aleksei Bohan. Het werd twee keer 6-1. In de tweede ronde wacht de als tiende geplaatste Portugees Diogo Rocha. Van Dooren (ITF 713) had het een pak lastiger tegen de Litouwer Augustas Radziukynas, maar haalde het toch in drie sets. De setstanden waren 6-7, 6-2 en 6-2. In de volgende ronde treft Van Dooren de winnaar van het duel tussen de Fransman Maxime Hamou en de Fin Rasmus Lindstrom. Later op de dag komen ook An-Sophie Mestach (ITF 63) en Elke Lemmens (ITF 446) in actie in het enkelspel bij de meisjes. Het dubbelspel gaat dinsdag van start.

    ZWEMMEN
    De Belgische aflossingsploeg op de 4x100m vrije slag bij de jongens heeft zich geplaatst voor de A-finale. Ook de andere Belgen die maandagvoormiddag in de reeksen in actie kwamen, zetten goede prestaties neer. Zij plaatsten zich voor de B-finales. Op het EJOF mogen de acht snelste tijden naar de A-finale, terwijl de nummers 9 tot en met 16 de B-finale zwemmen.

    Olivier Van der Sande, Iarre Lafort, Louis Croenen en Nathan Bonnel (4x100m vrij) wonnen hun reeks in 3'30"76 en zwommen de derde snelste
    tijd, na Frankrijk (3'29"24) en Rusland (3'29"88). Louis Croenen (100m vrij) klokte in de reeksen af als elfde (52"79, een nieuw persoonlijk record). Croenen zal de B-finale niet zwemmen, omdat zijn focus maandagnamiddag op de A-finale bij de 4x100m vrij ligt en hij ook een
    zwaar programma heeft.

    Ook Charles Navarre (100m rug) liet de elfde tijd optekenen. Met zijn 2'08"98, een nieuwe persoonlijke besttijd, werd hij derde in zijn reeks. Op de 400m vrij bij de meisjes kon Natacha Delvoie geen A-finaleplaats behalen. Delvoie, die in haar reeks als derde eindigde, liet van alle
    deelnemers de twaalfde tijd noteren (4'31"23, ook een PR). Joan Grandjean, zus van Yoris, zwom op de 100m vlinder de 16de tijd van alle deelneemsters (1'06"41, PR) en finishte als vijfde in haar reeks. Op de 200m rug was Julie De Coster (2'41"28) goed voor de 14de tijd. Ze
    verbeterde haar persoonlijke besttijd met bijna vier seconden.

    De 4x100m-ploeg (vrij), met Yasmine Bonne, Yne Dom, Chloe Matroule en Morganne Lambrechts, werd derde in haar reeks (4'01"72) en zwom de elfde chrono. In hun discipline is er geen B-finale. Maandagnamiddag worden de A- en B-finales op deze afstanden gezwommen.


    19-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pierre-Olivier Beckers: "EJOF heel interessante competitie"
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zondagavond wordt met de openingsceremonie in het Tampere Ice Stadium in het Finse Tampere de tiende zomereditie van het Europees Jeugd en Olympisch Festival (EJOF) op gang geschoten. Pierre-Olivier Beckers, de voorzitter van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC), kijkt alvast uit naar dit sportevenement voor jonge Europese topsporters. "Het EJOF is een uitstekende gelegenheid voor onze jonge atleten om het gevoel van een grote competitie op niveau te krijgen", verklaarde Beckers, die zelf ook in Tampere aanwezig is. "Zo kunnen ze zich tegen competitiegenoten uit andere landen meten", klonk het. "Niet alleen de competitie op zich is daarbij belangrijk, ook de hele sfeer die daarrond hangt. Ook op persoonlijk vlak is het EJOF voor de atleten een ervaring die kan tellen. Het is voor hen een heel vroege internationale ervaring en net daarom is deze competitie zo interessant. Het is een belangrijke periode in de ontwikkeling van de atleten", aldus Beckers. De voorzitter kijkt eveneens uit naar de ploegsporten, aangezien België met de basketbalmeisjes en de volleybaljongens en -meisjes drie teams afvaardigt. "Teamgeest is immers ook een heel belangrijk aspect in het leven van een atleet. Ook daarom ben ik blij dat we drie nationale teams kunnen afvaardigen in Tampere. Het niveau van deze competities ligt immers heel hoog", besloot Beckers.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitslagen van de Belgen op de derde dag van de Wereldspelen
    SKYDIVING
    De deelnemers konden eindelijk aan de slag na twee uitgestelde wedstrijddagen. En op het einde van de eerste dag was de leiding in handen van het team van de Verenigde Staten met 51 punten. Belgie, met Andy en David Grauwels, Daniel Jacobs, Roy Janssen en So Waedong, bezet voorlopig de derde plaats met 43 punten. In het skydiven springen de 4 valschermspringers vanop een hoogte van zowat 3000 meter uit het vliegtuig om in een tijdspanne van 35 seconden zoveel mogelijk opgelegde figuren te maken. Dit alles wordt gefilmd door een cameraman (Danny Jacobs) die ongeveer anderhalve meter hoger hangt. Die beelden worden dan door de jury later beoordeeld.

    KORFBAL
    Belgie heeft ook zijn laatste wedstrijd uit de voorronde gewonnen. Tegen Portugal werd het 26-18. Belgie speelt maandag de halve finale tegen Rusland. Nederland, dat zijn laatste wedstrijd won met 35-10 van Australie, neemt het in de halve finale op tegen Taiwan. Belgie, dat enkele basisspelers op de bank liet, opende onmiddellijk de score, om met 4-0 te leiden na 5 minuten. Mede door een grotere gestalte waren onze landgenoten meer in balbezit en kregen ze ook meer kansen. Bij de rust was het 13-5. Na de pauze voerde coach Eddy Van Hoof opnieuw enkele wijzigingen door, maar de concentratie was wat zoek. Vooral verdedigend gingen onze landgenoten in de fout waardoor de Portugezen wat aan hun achterstand konden knagen. Uiteindelijk werd het een gemakkelijke zege met 26-18.

    SKEELEREN
    Wouter Hebbrecht, Ferre Spruyt en Kwinten Tas hebben de schiftingen van de 500 meter niet overleefd op de laatste dag van de skeelercompetitie. Voor Wouter Hebbrecht alvast een fikse ontgoocheling. De tweevoudige Europese kampioen wou op de Wereldspelen absoluut een medaille halen. Tijdens de schiftingen eindigde Spruyt als vijfde in zijn reeks. In een andere reeks weer Tas vierde, Hebbrecht vijfde. Enkel de eerste twee gingen door naar de halve finales.

    Volgens coach Deroo is deze mindere prestatie van onze landgenoten mede te verklaren door het feit dat de ondergrond van de 200 meter lange piste zodanig glad is, dat de atleten er weinig grip op hebben. Daarnaast zijn er de zeer korte bochten. "Twee vaststellingen waar we niet omheen kunnen en die onze landgenoten niet gewoon zijn waardoor ze echt benadeeld werden. Daarnaast is het zeer frustrerend om steeds te moeten opboksen tegen atleten als de Colombianen en de Taiwanezen die trainen en leven als echte profs." Coach Deroo wanhoopt echter niet: "Komende weken worden in Oostende de Europese kampioenschappen georganiseerd. Deelnemen aan deze Wereldspelen was er zeer goede voorbereiding. Ik ben ervan overtuigd dat ze er zullen staan".

    Lange afstandspecialist Ferre Spruyt, die geregeld deelneemt aan marathons, en Kwinten Tas, die ook op de langere afstanden aan zijn trekken komt, waren aanvankelijk niet voorzien om deel te nemen aan de 500 meter, maar uiteindelijk kwamen ze toch aan de start. "Nu we hier toch zijn hebben we niets te verliezen op deze afstand. Je weet maar nooit" aldus coach Roland Deroo. Holsbekenaar Spruyt was na afloop nog overtuigender dan ooit: "Geef mij maar de lange afstand. Drie rondjes en gedaan. Pff, niets voor mij". Voor de 22-jarige Kwinten Tas, die voor het eerst deelneemt aan deze Wereldspelen, was het vooral de bedoeling ritme en snelheid op te doen met het oog op het EK in zijn thuishaven Zandvoorde.



    Foto

    Archief per jaar
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008

    E-mail mij

    Druk hier om te mailen.


    olympische links
  • Joerie Devreese
  • BOIC
  • Belgian Sports Technology Club

  • Links van olympische atleten
  • Ilse Heylen
  • Elco Van der Geest
  • Olivier Cauwenbergh
  • Eline Berings
  • Kristof Beyens
  • Kim Clijsters
  • Tim Maeyens
  • Bobslee België
  • Jerke Van den Bogaert
  • Karen Persyn

    Olympische atleten
  • Sven Nys
  • Evi Van Acker
  • Dirk Van Tichelt
  • Mouha-Gielen
  • Tom Van Geneugden


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs