Foto
Inhoud blog
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • TRIATLON: Simon De Cuyper 25ste in laatste oefengalop
  • FOTO: ondertussen hier een beetje verder in London
  • ALGEMEEN: vier atleten nemen deel onder olympische vlag
  • SURFEN: derde Olympische Spelen voor Sigrid Rondelez
  • ZEILEN: Wannes Van Laer op ontdekkingstocht in London
  • HOCKEY: nationale teams komen aan in London
    Heeft iemand een leuk verhaal over China? Doorsturen die handel!
    Foto

    UIT DE BUIK VAN DE SPELEN:

    Foto

    Joerie Devreese
    'Ola Olympia'

    Tombo in Peking & London
    Het vervolg van het eerste olympisch avontuur van een sportjournalist
    07-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Glenn Surgeloose heeft zijn eerste limiet beet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hij heeft er lang moeten op wachten, maar eindelijk heeft Glenn Surgeloose zijn eerste olympische limiet beet. De beloftevolle zwemmer van SOS Gent verbeterde op de Mare Nostrum-meeting in Monaco zijn eigen Belgisch record in de reeksen van de 200 m vrije slag. Met 1'49"08 bleef hij 35 honderdsten onder zijn record van augustus 2007. Bovendien dook hij ook onder het olympische minimum van 1'49"25. Surgeloose moet deze prestatie nog es herhalen, wat hem net niet lukte in de finale van dit nummer later op de dag. De Gentenaar reist nu door naar Barcelona.

    Trainer Erwin Weiremans mocht deze prestatie komen toelichten in het wekelijks sportprogramma op de regionale tv-zender AVS. Volgens Weiremans boekte zijn poulain de grootste winst door telkens heel vroeg te trainen, om 6u15. Ook al omdat de wedstrijden in Peking heel vroeg gepland staan. De coach hoopt ook dat het BOIC deze vooruitgang ook vaststelt en hem delibereert voor Peking mocht het niet lukken om de olympische limiet een tweede keer te zwemmen.

    Nog in Monaco is olympiër Mathieu Fonteyn derde geworden op de 200 meter vlinderslag in 1'59"19, ruim boven zijn nationaal record en boven de olympische limiet. Maar de Bruggeling, dit weekend nog ruim aan het woord op Sporza Radio, heeft zijn ticket voor Peking al op zak. Kimberly Buys niet. Zij werd tweede op de 100 meter vlinderslag in 59"58, 9 honderdsten seconde boven haar Belgisch record en 18 honderdsten boven de selectielimiet voor de Olympische Spelen.

    Er waren ook Belgen actief op de Open Nederlandse kampioenschappen in Eindhoven. Tom Van Geneugden won er zowel de 800 als de 1500 meter vrije slag gewonnen. De 800 meter is geen olympisch nummer, de 1500 meter wel. Van Geneugden, die al zeker is van zijn selectie voor Peking, tikte aan na 15'29"11, meer dan 10 seconden boven zijn Belgisch record. Op de 800 meter was zijn tijd 8'09"12. Op de 400 m vrije slag werd de Liburger tweede in 3'55'16, een persoonlijk record. Nina Van Koeckhoven, die verder werkt aan haar comeback, werd zevende op de 100 meter vrije slag in 56"56. In de reeksen zwom de Meetjeslandse 56"36.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische hockeyers doen vertrouwen op tegen Pakistan
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Twee maanden voor de start van de Olympische Spelen in Peking heeft het Belgisch hockeyteam een flinke dosis zelfvertrouwen opgedaan. De nationale ploeg won twee keer in evenveel dagen van het sterke hockeyland Pakistan, nummer zes in de wereld. Beide oefenduels vonden plaats in Brasschaat. Zaterdag werd het 3-2 (twee doelpunten van Jérôme Dekeyser en één van Grégory Gucassoff), een dag later 4-2. Vóór Peking zullen de mannen van bondscoach Adam Commens nog een aantal vriendschappelijke wedstrijden afwerken. Volgende week vrijdag in Nijvel is Zuid-Korea (vijfde op de wereldranglijst) alvast de volgende tegenstander van de Belgen. Zuid-Korea is op de Olympische Spelen ingedeeld in dezelfde groep als België.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederlanders met leuke wielerselectie bij de vrouwen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Uit goed ingelichte bronnen vernamen we dat Nederland met de volgende selectie zal deelnemen aan de wegrit in Peking: Marianne Vos (foto), Chantal Beltman en Mirjam Melchers-Van Poppel. Voorwaar een leuk team. Vos, één van de beste wielrensters op dit moment, zal haar debuut vieren op de Olympische Spelen. Voor Melchers zijn het de derde Spelen op rij, Beltman deed al mee in Sydney 2000.

    PS: 's anderendaags heeft bondscoach Johan Lammerts de definitieve selectie bekend gemaakt. Regina Bruins gaat mee als reserve. Mirjam Melchers neemt ook de tijdrit voor haar rekening. En Marianne Vos zal een paar dagen later ook de puntenkoers rijden op de piste.

    PS2: twee dagen later liet Marianne Vos haar gevoelens de vrije loop bij Omroep Brabant. Ze pikt het niet dat de bondscoach haar links heeft laten liggen voor de olympische tijdrit. Lammerts vindt drie nummers in de moeilijke omstandigheden van Peking te zwaar. Thijs Rondhuis, de ploegleider van Vos bij DSB, reageerde ook teleurgesteld en zegt dat de wereldkampioene tot het uiterste zal gaan om de beslissing aan te vechten.

    06-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het is gelukt voor Koen Van Damme en Gaelle Mys
    Klik op de afbeelding om de link te volgen 'Eindelijk' zuchten Koen Van Damme en Gaelle Mys in koor. Beide gymnasten benutten hun allerlaatste selectiekans voor de Olympische Spelen in Peking. Op de laatste World Cup behaalden ze hun twee finale, de vereiste om geselecteerd te worden door het BOIC. Mys plaatste zich zelfs voor drie finales. De vraag is nu of het BOIC deze finales zal weten te waarderen. Uitsluitsel op 16 juni.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sven Nys boekt enorme vooruitgang in Fort William
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Als hij iets doet, dan doet hij het goed. Zo kennen we Sven Nys. We hebben er altijd vertrouwen in gehad dat ie geen mal figuur zou slaan in Peking. Sven Nys is zo professioneel. Een droom eigenlijk. Dat de beste veldrijder van de laatste jaren ook enorme vooruitgang heeft geboekt in het mountainbike, konden we bewonderen in de wereldbekerwedstrijd in het Schotse Fort William. De renner van Landbouwkrediet-Colnago eindigde er op de zesde plaats. Zijn beste resultaat in een wereldbekerwedstrijd. Nochtans moest Nys redelijk ver achteraan starten door zijn beperkt puntenaantal. Hij had na een spectaculaire inhaalrace ruim een minuut achterstand op de Zwitserse winnaar Florian Vogel, de Europese kampioen. Roel Paulissen werd 22ste op bijna vijf minuten.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Japanse en Italiaanse volleybalmannen naar Peking
    De Japanse en Italiaanse volleybalteams bij de mannen hebben zich in Tokio geplaatst voor de Olympische Spelen. Op het kwalificatietornooi in de Japanse hoofdstad verzekerde het thuisland zich van de eerste plaats onder de Aziatische landen. Dat levert een olympisch ticket op. Italië mag naar Peking als tornooiwinnaar. De drievoudige wereldkampioen won de laatste wedstrijd met 3-2 tegen Argentinië.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische delegatie geeft startschot voor Peking
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het gros van de Belgische delegatie die in augustus ons land vertegenwoordigt op de Olympische Spelen is samengekomen in Kraainem. Daar werd het officiële startschot gegeven voor 'The Road to Beijing', of de laatste rechte lijn richting Peking. Atleten, trainers, officials en partners, allemaal tekenden ze present in het sportcomplex van Dexia. BOIC-voorzitter Pierre-Olivier Beckers en delegatieleider Philippe Rogge onderstreepten in hun speeches nogmaals het belang van een sterke collectieve spirit, in analogie met de slogan 'one team, one dream'.

    Het BOIC organiseerde het afgelopen jaar talrijke evenementen en wedstrijden met het oog op de Spelen. Vrijdagavond werden de initiatiefnemers en de publiekslaureaten van verschillende van deze acties in de bloemetjes gezet. Overigens plant het BOIC voor de start van de Olympische Spelen nog festiviteiten zoals de Olympic Day Run op 25 en 26 juni en de traditionele Olympicnic op de nationale feestdag op 21 juli. Vorig jaar kwamen daarvoor 50.000 mensen afgezakt naar Brussel.

    05-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dopingzondaars van Peking niet welkom in London

    Atleten die tijdens de Olympische Spelen in Peking of nadien op doping betrapt worden en geschorst worden, zullen voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen geweigerd worden. Die beslissing nam het Internationaal Olympisch Comité in Athene. De nieuwe regel gaat in op 1 juli en werkt niet met terugwerkende kracht. Atleten die in het verleden geschorst waren en nu weer actief zijn, kunnen dus nog meedoen in Peking. "De strategie onder het voorzitterschap van Jacques Rogge is erg duidelijk: doping wordt niet getolereerd", verklaarde woordvoerdster Giselle Davies. "Dit is de strengste maatregel die ooit genomen werd door het IOC."


    04-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ook de paarden ondergaan testen
    Niet alleen de Belgische atleten ondergaan een resem fysieke testen bij dokter Hespel in Leuven, ook de paarden die naar de Olympische Spelen trekken lopen langs. In de universiteit van Luik dan. Zes Belgische paarden hebben een looptest gedaan op de loopband in een vochtige kamer van zo'n 30 graden. De bedoeling was om te kijken hoe de paarden reageren in zo'n omstandigheden, want ook in Hong Kong zullen de dieren afzien. En om te zien of er aangeboren afwijkingen opduiken. Eén van de proefdieren verloor tijdens de test zo'n 15 liter zweet. Tal van ruiters hebben al afgezegd voor deze gevaarlijk olympische trip. 

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog geen minimum voor Cedric Van Branteghem
    Cedric Van Branteghem is in het Griekse Kalamata tweede geworden op de 400 meter. Zijn tijd 45"72 is zijn beste chrono sinds lang, maar toch blijft hij boven het minimum voor een ticket voor Olympische Spelen. De limiet is 45"20. Het Belgisch record van de Oost-Vlaming is 45"02.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IOC schorst Iraaks Olympisch Comité

    Het Internationaal Olympisch Comité heeft het Iraaks Olympisch Comité voorlopig geschorst. Reden daarvoor is de inmenging van de Iraakse regering in het sportbeleid van het land. Het IOC nam de beslissing nadat Bagdad het nationaal Olympisch Comité op 21 mei verving door een nieuw orgaan, dat geleid wordt door de Iraakse minister van Jeugd en Sport.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.We love de Sebbe, we do!
    We houden wel van Sebbe Godefroid. Niet dat we elkaar kennen. Een paar telefonische interviews ja, misschien één keer live, maar op die onstabiele basis bouw je geen huis. Sebbe, de naam alleen al. Het is dan wel een Antwerpenaar, maar soms denk ik echt dat het genen echten 'gast van 't stad' is. Misschien omdat hij al veel zeelucht heeft opgesnoven, omdat hij vaak aan de zee verblijft, misschien ook omdat hij nogal beïnvloed is door een Nederlandse. Of gewoon omdat hij een wereldburger is.

    Zijn 'Quest for gold'-website staat al jaren bij mijn favorieten, al wil dat eigenlijk niet veel zeggen bedenken we nu. Die favorieten-categorie is na 13 jaar journalistiek al redelijk uitgebouwd. Eigenlijk is het puur business. Maar toch. Noem het één van onze favorieten van onze favorieten. Begrijp je? Sebbe Godefroid had deze webstek al in de aanloop naar Athene. Toen deed ie het op z'n eentje in de Finn-klasse, nu dus met twee in de Tornado-klasse.

    Het webadres bleef hetzelfde, de ambitie ook, de kansen op een medaille liggen misschien iets anders, want het duo begon echt van nul in die grotere Tornadoboot. En dus kon je de hele opbouw volgen. Stap voor stap. De tegenslagen, de schaarse dagen van geluk, een blessure, relatieproblemen ... echt een 'Het leven zoals het is ...'. Hij zou het nog goed doen als hoofdrolspeler. Misschien toch wel een ideetje voor een productiehuis. Sebbe kleeft op tv, met zijn houding, zijn taaltje, zijn cool overkomen.

    We stonden even stil bij Sebbe Godefroid, zilver in Atlanta 1996, toen we vandaag zijn sappig verhaal lazen op zijn website. Het olympische duo, dus met Carolijn Brouwer, zit momenteel in China om in de olympische omstandigheden te trainen. Dat dit niet van een leien dakje loopt,  is niet echt verrassend en ook wel wat verontrustend voor de mensen die er in augustus meer dan 20 dagen moeten werken. Zijn openingszin: "We zitten al een tijdje in China. Wat een apenland!" zegt genoeg. Nog geen zin om verder te lezen? Surfen -jawel- naar www.questforgold.be. Go Sebbe go!


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chicago, Madrid, Tokio of Rio organiseert de Spelen in 2016
    Het Amerikaanse Chicago, het Spaanse Madrid, het Braziliaanse Rio de Janeiro en het Japanse Tokio blijven in de running om de Olympische Zomerspelen van 2016 te organiseren. Ook het Azerbeidzjaanse Bakoe, het Tsjechische Praag en het Qatarese Doha waren kandidaat, maar zij haalden de finale selectie van het Internationaal Olympisch Comité niet. Op 2 oktober 2009 zal het IOC de gaststad voor de Spelen van 2016 bekendmaken tijdens een congres in Kopenhagen. Voordien kunnen de overgebleven kandidaatsteden hun plannen nauwgezetter vormgeven en krijgen ze een bezoek van de Evaluatiecommissie van het IOC.

    Chicago is favoriet. Het is van Atlanta 1996 geleden dat de Spelen in Amerika plaatsvonden. Madrid en Tokio maken minder kans omdat Europa de Spelen van 2004 (Athene) en 2012 (Londen) al kreeg en Azië die van 2008 (Peking). Tokio was in 1964 al eens gaststad. Rio kan de eerste Zuid-Amerikaanse gaststad voor de Spelen worden. In 2014 organiseert Brazilië wel al de Wereldbeker voetbal. Het grootste struikelblok voor Chicago wordt het feit dat de Verenigde Staten de Wereldantidopingcode nog niet ondertekenden. Als het land dat niet doet, kan het de Spelen niet ontvangen. "Maar er wordt in Washington aan gewerkt en een oplossing is nabij", verzekerde de afvaardiging van Chicago.

    03-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wie maakt kans op de Olympische Spelen van 2016?
    Op 4 juni maakt het Internationaal Olympisch Comité de namen van de steden bekend die in de running blijven om in 2016 de Olympische Spelen te organiseren. De XXXI Olympiade. Zeven steden hebben hun wens uitgedrukt om de Spelen te organiseren: Chicago, Praag, Tokio, Rio de Janeiro, Baku, Doha en Madrid. Nu zullen ze te horen krijgen of ze naar de volgende ronde mogen. Pas dan kunnen ze zich echt kandidaat stellen, inclusief een gedetailleerde beschrijving van hun olympisch project. Later zal de Evaluatiecommissie van het IOC langskomen. Op 2 oktober 2009 wordt de gelukkige dan bekendgemaakt.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beachsoccer op de Olympische Spelen in London?
    Dinsdag woonden we in de Holiday Inn in Gent een persconferentie bij over het nieuw nationaal kampioenschap beachsoccer. De familie Orlans heeft het initiatief genomen om samen met sportmarketingbureau Winwave een competitie op poten te zetten. Voorlopig bestaat het seizoen uit vier manches én een finale in Bredene. Het seizoen begint dit weekend in Antwerpen.

    Opvallend is wel dat de organisatoren zeggen dat beachsoccer vanaf 2012 in London een olympische sport wordt. Dat moeten we dan toch nog es checken, want IOC-voorzitter Jacques Rogge voegt niet zomaar sporten toe aan zijn troetelkind. Integendeel. Binnen het IOC wordt vooral aan afslanking gedacht. We lazen onlangs nog een kritische noot van James Willstrop, de beste squashspeler van Groot-Brittannië, ontgoocheld natuurlijk omdat zijn sport niet op het programma staat in zijn eigen London.

    Ondertussen is de lobbymolen al gestart voor de Spelen van 2016. Algemeen wordt aangenomen dat squash er dan wel zal bij zijn. Ook rugby (sevens), karate, skeeleren, softball en baseball maken kans om olympisch te worden.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Primeur in Engelse rugbyploeg voor de Paralympics
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Groot-Brittannië pakt uit met een flinke primeur voor de Paralympische Spelen: voor het eerst in de geschiedenis is een vrouw geselecteerd voor de nationale rolstoelrugbyploeg. Josie Pearson zal in september met de mannen meegaan naar Peking. De 22-jarige atlete uit Abergavenny weet sinds gisteren dat ze bij de 12-koppige selectie zit. Vroeger deed ze vooral atletiek met haar rolstoel, tot ze in november 2005 een rugbytraining bijwoonde. Dat de sport ook wel 'murderball' wordt genoemd, schrok haar zeker niet af. "I fell in love in love with the sport". Groot-Brittannië eindigde op de vierde plaats in Athene.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Antonio Pettigrew levert zijn gouden medaille in
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Amerikaanse sprinter Antonio Pettigrew gaat zijn gouden medaille van 2000 inleveren. Hij won toen in Sydney met onder andere Michael Johnson de 4x400m. Pettigrew, die nooit positief testte, gaf eind mei toe dat hij doping had gebruikt tijdens zijn carrière. Hij deed dit in San Francisco op het proces tegen zijn ex-trainer Trevor Graham. Tussen 1997 en 2003 zat hij aan de EPO en het groeihormoon. Hij wil ook zijn wereldtitels van 1997 en 1999 inleveren. De nu 40-jarige Pettigrew werd ook wereldkampioen op de 400m in 1991 en op de 4x400m in 1997, 1999 en 2001. Alle resultaten van Pettigrew vanaf januari 1997 zullen geschrapt worden.

    Maandag had vijfvoudig olympisch kampioen Michael Johnson, ploegmaat van Pettigrew op de 4x400m in Sydney, al laten weten dat hij zijn gouden medaille van Sydney wilde inleveren. De twee andere leden van het estafetteteam, de broers Alvin en Calvin Harrison, werden eerder al verdacht van dopinggebruik, net zoals Jerome Young, de vervanger die deelnam aan de reeksen. Johnson is de enige atleet uit het team met een nog ongeschonden reputatie. Als het Amerikaanse atleten hun gouden medaile op de 4x400m van 2000 in Sydney moeten inleveren, gaat het goud naar Nigeria.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.België vaardigt twee wielrensters af
    België mag twee wielrensters afvaardigen naar de Olympische Spelen. Twee dus en geen drie aangezien ons land naar de 20ste plaats is gezakt in het landenklassement van de UCI. Wie België uitstuurt, is nog niet bekend.

    02-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meerkampster Jessica Ennis geeft verstek voor Peking
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Britse zevenkampster Jessica Ennis heeft verstek gegeven voor de Olympische Spelen van Peking. Ennis liep vorig weekend in Oostenrijk een stressfractuur op in haar enkel en raakt niet tijdig fit. De 22-jarige Britse, vierde op het WK in Osaka, was na het afhaken van de Zweedse Carolina Klüft één van de favorietes voor het goud, samen met haar landgenote Kellu Sotherton en de Oekraïnse Lyudmila Blonska.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee tennissers geselecteerd voor de Paralympische Spelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Voor de Olympische Spelen is er nog geen enkele tennisser geselecteerd na het afhaken van Justine Henin, Olivier Rochus en Steve Darcis zouden wel graag gaan, maar voor de Paralympische Spelen zijn twee atleten wel al zeker van deelname in Peking. De paritaire selectiecommissie BOIC/BPC heeft Annick Sevenans en Joachim Gerard toegevoegd aan de lijst voor de Paralympische Spelen van 6 tot 17 september. 64 mannen en 32 vrouwen zullen strijden voor de olymppische titel. Sevenans staat momenteel op de zesde plaats op de wereldranking. Gerard is 17de. Het Belgische team bestaat ondertussen uit 21 atleten die uitkomen in zeven sporten. 



    Foto

    Archief per jaar
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008

    E-mail mij

    Druk hier om te mailen.


    olympische links
  • Joerie Devreese
  • BOIC
  • Belgian Sports Technology Club

  • Links van olympische atleten
  • Ilse Heylen
  • Elco Van der Geest
  • Olivier Cauwenbergh
  • Eline Berings
  • Kristof Beyens
  • Kim Clijsters
  • Tim Maeyens
  • Bobslee België
  • Jerke Van den Bogaert
  • Karen Persyn

    Olympische atleten
  • Sven Nys
  • Evi Van Acker
  • Dirk Van Tichelt
  • Mouha-Gielen
  • Tom Van Geneugden


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs