Foto
Inhoud blog
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • TRIATLON: Simon De Cuyper 25ste in laatste oefengalop
  • FOTO: ondertussen hier een beetje verder in London
  • ALGEMEEN: vier atleten nemen deel onder olympische vlag
  • SURFEN: derde Olympische Spelen voor Sigrid Rondelez
  • ZEILEN: Wannes Van Laer op ontdekkingstocht in London
  • HOCKEY: nationale teams komen aan in London
    Heeft iemand een leuk verhaal over China? Doorsturen die handel!
    Foto

    UIT DE BUIK VAN DE SPELEN:

    Foto

    Joerie Devreese
    'Ola Olympia'

    Tombo in Peking & London
    Het vervolg van het eerste olympisch avontuur van een sportjournalist
    05-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dopingzondaars van Peking niet welkom in London

    Atleten die tijdens de Olympische Spelen in Peking of nadien op doping betrapt worden en geschorst worden, zullen voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen geweigerd worden. Die beslissing nam het Internationaal Olympisch Comité in Athene. De nieuwe regel gaat in op 1 juli en werkt niet met terugwerkende kracht. Atleten die in het verleden geschorst waren en nu weer actief zijn, kunnen dus nog meedoen in Peking. "De strategie onder het voorzitterschap van Jacques Rogge is erg duidelijk: doping wordt niet getolereerd", verklaarde woordvoerdster Giselle Davies. "Dit is de strengste maatregel die ooit genomen werd door het IOC."


    04-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ook de paarden ondergaan testen
    Niet alleen de Belgische atleten ondergaan een resem fysieke testen bij dokter Hespel in Leuven, ook de paarden die naar de Olympische Spelen trekken lopen langs. In de universiteit van Luik dan. Zes Belgische paarden hebben een looptest gedaan op de loopband in een vochtige kamer van zo'n 30 graden. De bedoeling was om te kijken hoe de paarden reageren in zo'n omstandigheden, want ook in Hong Kong zullen de dieren afzien. En om te zien of er aangeboren afwijkingen opduiken. Eén van de proefdieren verloor tijdens de test zo'n 15 liter zweet. Tal van ruiters hebben al afgezegd voor deze gevaarlijk olympische trip. 

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog geen minimum voor Cedric Van Branteghem
    Cedric Van Branteghem is in het Griekse Kalamata tweede geworden op de 400 meter. Zijn tijd 45"72 is zijn beste chrono sinds lang, maar toch blijft hij boven het minimum voor een ticket voor Olympische Spelen. De limiet is 45"20. Het Belgisch record van de Oost-Vlaming is 45"02.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IOC schorst Iraaks Olympisch Comité

    Het Internationaal Olympisch Comité heeft het Iraaks Olympisch Comité voorlopig geschorst. Reden daarvoor is de inmenging van de Iraakse regering in het sportbeleid van het land. Het IOC nam de beslissing nadat Bagdad het nationaal Olympisch Comité op 21 mei verving door een nieuw orgaan, dat geleid wordt door de Iraakse minister van Jeugd en Sport.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.We love de Sebbe, we do!
    We houden wel van Sebbe Godefroid. Niet dat we elkaar kennen. Een paar telefonische interviews ja, misschien één keer live, maar op die onstabiele basis bouw je geen huis. Sebbe, de naam alleen al. Het is dan wel een Antwerpenaar, maar soms denk ik echt dat het genen echten 'gast van 't stad' is. Misschien omdat hij al veel zeelucht heeft opgesnoven, omdat hij vaak aan de zee verblijft, misschien ook omdat hij nogal beïnvloed is door een Nederlandse. Of gewoon omdat hij een wereldburger is.

    Zijn 'Quest for gold'-website staat al jaren bij mijn favorieten, al wil dat eigenlijk niet veel zeggen bedenken we nu. Die favorieten-categorie is na 13 jaar journalistiek al redelijk uitgebouwd. Eigenlijk is het puur business. Maar toch. Noem het één van onze favorieten van onze favorieten. Begrijp je? Sebbe Godefroid had deze webstek al in de aanloop naar Athene. Toen deed ie het op z'n eentje in de Finn-klasse, nu dus met twee in de Tornado-klasse.

    Het webadres bleef hetzelfde, de ambitie ook, de kansen op een medaille liggen misschien iets anders, want het duo begon echt van nul in die grotere Tornadoboot. En dus kon je de hele opbouw volgen. Stap voor stap. De tegenslagen, de schaarse dagen van geluk, een blessure, relatieproblemen ... echt een 'Het leven zoals het is ...'. Hij zou het nog goed doen als hoofdrolspeler. Misschien toch wel een ideetje voor een productiehuis. Sebbe kleeft op tv, met zijn houding, zijn taaltje, zijn cool overkomen.

    We stonden even stil bij Sebbe Godefroid, zilver in Atlanta 1996, toen we vandaag zijn sappig verhaal lazen op zijn website. Het olympische duo, dus met Carolijn Brouwer, zit momenteel in China om in de olympische omstandigheden te trainen. Dat dit niet van een leien dakje loopt,  is niet echt verrassend en ook wel wat verontrustend voor de mensen die er in augustus meer dan 20 dagen moeten werken. Zijn openingszin: "We zitten al een tijdje in China. Wat een apenland!" zegt genoeg. Nog geen zin om verder te lezen? Surfen -jawel- naar www.questforgold.be. Go Sebbe go!


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chicago, Madrid, Tokio of Rio organiseert de Spelen in 2016
    Het Amerikaanse Chicago, het Spaanse Madrid, het Braziliaanse Rio de Janeiro en het Japanse Tokio blijven in de running om de Olympische Zomerspelen van 2016 te organiseren. Ook het Azerbeidzjaanse Bakoe, het Tsjechische Praag en het Qatarese Doha waren kandidaat, maar zij haalden de finale selectie van het Internationaal Olympisch Comité niet. Op 2 oktober 2009 zal het IOC de gaststad voor de Spelen van 2016 bekendmaken tijdens een congres in Kopenhagen. Voordien kunnen de overgebleven kandidaatsteden hun plannen nauwgezetter vormgeven en krijgen ze een bezoek van de Evaluatiecommissie van het IOC.

    Chicago is favoriet. Het is van Atlanta 1996 geleden dat de Spelen in Amerika plaatsvonden. Madrid en Tokio maken minder kans omdat Europa de Spelen van 2004 (Athene) en 2012 (Londen) al kreeg en Azië die van 2008 (Peking). Tokio was in 1964 al eens gaststad. Rio kan de eerste Zuid-Amerikaanse gaststad voor de Spelen worden. In 2014 organiseert Brazilië wel al de Wereldbeker voetbal. Het grootste struikelblok voor Chicago wordt het feit dat de Verenigde Staten de Wereldantidopingcode nog niet ondertekenden. Als het land dat niet doet, kan het de Spelen niet ontvangen. "Maar er wordt in Washington aan gewerkt en een oplossing is nabij", verzekerde de afvaardiging van Chicago.

    03-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wie maakt kans op de Olympische Spelen van 2016?
    Op 4 juni maakt het Internationaal Olympisch Comité de namen van de steden bekend die in de running blijven om in 2016 de Olympische Spelen te organiseren. De XXXI Olympiade. Zeven steden hebben hun wens uitgedrukt om de Spelen te organiseren: Chicago, Praag, Tokio, Rio de Janeiro, Baku, Doha en Madrid. Nu zullen ze te horen krijgen of ze naar de volgende ronde mogen. Pas dan kunnen ze zich echt kandidaat stellen, inclusief een gedetailleerde beschrijving van hun olympisch project. Later zal de Evaluatiecommissie van het IOC langskomen. Op 2 oktober 2009 wordt de gelukkige dan bekendgemaakt.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beachsoccer op de Olympische Spelen in London?
    Dinsdag woonden we in de Holiday Inn in Gent een persconferentie bij over het nieuw nationaal kampioenschap beachsoccer. De familie Orlans heeft het initiatief genomen om samen met sportmarketingbureau Winwave een competitie op poten te zetten. Voorlopig bestaat het seizoen uit vier manches én een finale in Bredene. Het seizoen begint dit weekend in Antwerpen.

    Opvallend is wel dat de organisatoren zeggen dat beachsoccer vanaf 2012 in London een olympische sport wordt. Dat moeten we dan toch nog es checken, want IOC-voorzitter Jacques Rogge voegt niet zomaar sporten toe aan zijn troetelkind. Integendeel. Binnen het IOC wordt vooral aan afslanking gedacht. We lazen onlangs nog een kritische noot van James Willstrop, de beste squashspeler van Groot-Brittannië, ontgoocheld natuurlijk omdat zijn sport niet op het programma staat in zijn eigen London.

    Ondertussen is de lobbymolen al gestart voor de Spelen van 2016. Algemeen wordt aangenomen dat squash er dan wel zal bij zijn. Ook rugby (sevens), karate, skeeleren, softball en baseball maken kans om olympisch te worden.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Primeur in Engelse rugbyploeg voor de Paralympics
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Groot-Brittannië pakt uit met een flinke primeur voor de Paralympische Spelen: voor het eerst in de geschiedenis is een vrouw geselecteerd voor de nationale rolstoelrugbyploeg. Josie Pearson zal in september met de mannen meegaan naar Peking. De 22-jarige atlete uit Abergavenny weet sinds gisteren dat ze bij de 12-koppige selectie zit. Vroeger deed ze vooral atletiek met haar rolstoel, tot ze in november 2005 een rugbytraining bijwoonde. Dat de sport ook wel 'murderball' wordt genoemd, schrok haar zeker niet af. "I fell in love in love with the sport". Groot-Brittannië eindigde op de vierde plaats in Athene.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Antonio Pettigrew levert zijn gouden medaille in
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Amerikaanse sprinter Antonio Pettigrew gaat zijn gouden medaille van 2000 inleveren. Hij won toen in Sydney met onder andere Michael Johnson de 4x400m. Pettigrew, die nooit positief testte, gaf eind mei toe dat hij doping had gebruikt tijdens zijn carrière. Hij deed dit in San Francisco op het proces tegen zijn ex-trainer Trevor Graham. Tussen 1997 en 2003 zat hij aan de EPO en het groeihormoon. Hij wil ook zijn wereldtitels van 1997 en 1999 inleveren. De nu 40-jarige Pettigrew werd ook wereldkampioen op de 400m in 1991 en op de 4x400m in 1997, 1999 en 2001. Alle resultaten van Pettigrew vanaf januari 1997 zullen geschrapt worden.

    Maandag had vijfvoudig olympisch kampioen Michael Johnson, ploegmaat van Pettigrew op de 4x400m in Sydney, al laten weten dat hij zijn gouden medaille van Sydney wilde inleveren. De twee andere leden van het estafetteteam, de broers Alvin en Calvin Harrison, werden eerder al verdacht van dopinggebruik, net zoals Jerome Young, de vervanger die deelnam aan de reeksen. Johnson is de enige atleet uit het team met een nog ongeschonden reputatie. Als het Amerikaanse atleten hun gouden medaile op de 4x400m van 2000 in Sydney moeten inleveren, gaat het goud naar Nigeria.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.België vaardigt twee wielrensters af
    België mag twee wielrensters afvaardigen naar de Olympische Spelen. Twee dus en geen drie aangezien ons land naar de 20ste plaats is gezakt in het landenklassement van de UCI. Wie België uitstuurt, is nog niet bekend.

    02-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meerkampster Jessica Ennis geeft verstek voor Peking
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Britse zevenkampster Jessica Ennis heeft verstek gegeven voor de Olympische Spelen van Peking. Ennis liep vorig weekend in Oostenrijk een stressfractuur op in haar enkel en raakt niet tijdig fit. De 22-jarige Britse, vierde op het WK in Osaka, was na het afhaken van de Zweedse Carolina Klüft één van de favorietes voor het goud, samen met haar landgenote Kellu Sotherton en de Oekraïnse Lyudmila Blonska.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee tennissers geselecteerd voor de Paralympische Spelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Voor de Olympische Spelen is er nog geen enkele tennisser geselecteerd na het afhaken van Justine Henin, Olivier Rochus en Steve Darcis zouden wel graag gaan, maar voor de Paralympische Spelen zijn twee atleten wel al zeker van deelname in Peking. De paritaire selectiecommissie BOIC/BPC heeft Annick Sevenans en Joachim Gerard toegevoegd aan de lijst voor de Paralympische Spelen van 6 tot 17 september. 64 mannen en 32 vrouwen zullen strijden voor de olymppische titel. Sevenans staat momenteel op de zesde plaats op de wereldranking. Gerard is 17de. Het Belgische team bestaat ondertussen uit 21 atleten die uitkomen in zeven sporten. 

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sporza blikt terug op fantastische olympische verhalen
    Over iets meer dan twee maanden start in Peking hét vierjaarlijkse hoogtepunt van de sport: de Olympische Spelen. Vanaf vandaag serveert Sporza u elke week "straffe verhalen" van Belgische Olympiërs. Heerlijk archiefmateriaal met verrassende getuigenissen, gepresenteerd door Frank Raes
    Olympische verhalen, 21.15 u - 21.45 u  

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toch Belgische tennissers in Peking?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het zou best kunnen dat er toch Belgische tennissers opduiken in Peking. Toch als we Steve Darcis en Olivier Rochus mogen geloven. Na hun kwalificatie voor de kwartfinales van het dubbelspel op Roland Garros wordt er flink over gepraat. De voorzitter van de Franstalige Tennisfederatie schreeuwde het alvast uit voor iedereen die het wilde horen: "Nu mogen ze naar de Spelen". Het BOIC vraagt natuurlijk wel twee kwartfinales op een Grand Slam. Maar misschien is er toch nog een achterpoortje, want heeft het BOIC vorige week bij monde van Renno Roelandt niet gezegd dat het BOIC er aan denkt om jonge beloftevolle sporters meer te steunen. De eisen zouden speciaal voor hen (de jonge sporters) versoepeld worden. Al is dat natuurlijk dansen op een slappe koord. Rochus speelde in 2004 een schitterend Roland Garros met Xavier Malisse en mocht naar Athene. Uitsluitsel op 9 juni.

    01-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alle deelnemers voor handbaltornooi bekend
    Alle olympische kwalificatietornooien in het mannenhandbal liggen achter de rug, de 12 landenteams voor het olympisch tornooi voor mannen in Peking zijn dus bekend. De 12 geplaatste teams zijn: China (gastland), Duitsland (wereldkampioen), Denemarken (Europees kampioen), Egypte (Afrikaans kampioen), Zuid-Korea (Aziatisch kampioen), Brazilië (Panamerikaans kampioen), Frankrijk, Kroatië, Spanje, Rusland, IJsland, Polen (ploegen die als eerste of tweede eindigden op de olympische kwalificatietornooien).

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Poolse volleybalmannen naar Peking
    De Poolse volleybalmannen mogen naar Peking. Op het olympisch kwalificatietornooi in het Portugese Espinho haalde Polen het op de laatste speeldag van het gastland met 3-0. In september neemt de vice-wereldkampioen het in twee barragewedstrijden op tegen België voor een plaats op het EK.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boeiend atletiekweekend achter de rug
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De atleten gaan stilaan de rechte lijn in richting Peking. Het was een wekend met heel veel stof tot nadenken. Positief was zeker de prestatie van de 4 x 400 meter in Neerpelt. Een stevig Belgisch record in de eerste wedstrijd samen en amper één honderdste boven de BOIC-limiet voor Peking. Dat opent perspectieven, ook al dringt de tijd aangezien er nog nauwelijks meetings zijn om de tijd nog twee keer te lopen. Veerle Dejaeghere legde een bevredigende test af op de steeple. En vrijdagavond stapte Nathalie De Vos uit de wedstrijd in Utrecht. Waarom? Nog geen idee.

    En zo zitten we bij het minder goeie nieuws: Kim Gevaert werd vijfde op de 200m op de eerste Golden League-meeting van het seizoen in Berlijn. Op zich niet slecht, ook de 22"77 niet. Maar de Europese kampioene heeft al weken last aan de achillespezen. Heel hinderlijk en toch een beetje zorgwekkend. Net als de vormcurve van Tia Hellebaut. Opnieuw 1m93 en vierde. Al heeft die andere Europese kampioene nog wel wat tijd. Het wordt wel drummen voor een medaille met de Kroatische winnares Blanka Vlasic (2m03), de Duitse Ariana Friedrich (2m00) en de Russin Anna Chicherova (1m97) al gezwind over hogere latten.

    Trainer/vriend Wim Vandeven was er niet bij in Luzern. Hij begeleidde Sara Aerts op de sterkst bezette meerkamp van het jaar in het Oostenrijkse Götzis. Aerts, de beloftevolle meerkampster uit Vosselaar, werd 20ste op 27 deelneemsters. De 24-jarige Aerts overschreed wel als derde Belgische ooit de grens van 6000 punten in de zevenkamp: 6048 punten. Na Ingrid Didden in 1991 en Tia Hellebaut. Met twee meerkampsters boven de 6000 punten en drie boven de 8000 punten doet België weer mee bij de beste meerkamplanden. Eind juni is de Europabeker meerkampen in Hengelo. Bij deelname van de drie mannelijke meerkampers doet België mee voor het landenpodium. Fréderic Xhonneux, Hans Van Alphen en François Gourmet hebben allen een record van meer dan 8000 punten.

    Hans Van Alphen, al zeker van de Olympische Spelen, kon in Oostenrijk niet overtuigen. Hij sloot de tweedaagse meerkamp af met 7634 punten,
    413 onder zijn persoonlijk record. Van Alphen kampte deze winter met verschillende kleine blessures, waardoor deze meeting een eerste grote test voor zijn lichaam betekende. De 26-jarige Antwerpenaar, getraind door Johan Baetens en Rene Dillen, is pas sinds dit jaar prof.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vraagtekens blijven bij de Belgische roeiers
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Waar staan de Belgische roeiers met het oog op de Olympische Spelen? Moeilijke vraag na de wereldbekermanche in Luzern van 't weekend. België heeft alleszins startrecht in de dubbeltwee in Peking. Dat hebben we te danken aan de 11de plaats van het duo Raes/Smulders op het WK 2007. Maar dat duo zien we zeker niet op de Spelen. Het BOIC opteerde voor een andere samenstelling en verlangde van de nieuwe tandem Maeyens/Raes twee A-finales in evenveel WB-races. In München lukte het, zaterdag in Luzern strandde Maeyens/Raes op één seconde van een tweede A-finale en dus ook een zeker ticket. Het Brugs-Gentse duo werd toch prima achtste door een tweede plaats in de B-finale. Volstaat deze achtste plaats nu voor het BOIC of moet Maeyens/Raes nog es vol aan de bak op de derde en laatste WB-regatta in Poznan. Of moet Tim Maeyens gewoon starten in zijn vertrouwde skiff en laat België dan de dubbeltwee schieten?

    In de schaduw van de dubbeltwee vecht Annick De Decker ook nog voor een olympisch ticket. Peking halen zou een ongelooflijke stunt zijn voor deze Gentse amateur-roeister. Maar in Luzern werd de Belgische kampioene, nieuwkomer in dit hoge gezelschap, de eerste niet-olympische atlete in de skiff op de tiende plaats. Dat belooft voor de Gentse RS-atlete tijdens de laatste olympische kwalificatierace, waarin alle nog niet geselecteerde Europese skiffeuses het half juni in Poznan tegen elkaar mogen opnemen en waar nog drie tickets te winnen zijn.

    Ondertussen maken de Chinezen ook in het roeien flink wat brokken. Enkele jaren geleden stelde China nauwelijks iets voor in de roeiwereld. Het voorbije weekend wonnen ze op de grootste World Cup-regatta van dit seizoen vijf van de 14 finales. Canada en de Verenigde Staten waren met twee keer goud hun 'dichtste' achtervolgers. Dat belooft!

    31-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Legendarische turner Boris Chakline is niet meer
    De legendarische Oekraïnse turner Boris Chakline is in Kiev overleden aan een hartstilstand. De 76-jarige Chakline veroverde in zijn carrière talrijke olympische- en wereldtitels. Chakline was één van de sterkhouders van het Sovjet-team dat in de jaren 60 grote sier maakte. Hij won liefst 14 olympische medailles, waaronder zes gouden op de Spelen van Melbourne (1956), Rome (1960) en Tokio (1964). Hij was de enige atleet die op de Spelen van Rome vier gouden plakken won. Na zijn actieve carrière bekleedde Chakline verschillende functies in de turnsport. Zo was hij onder meer bondscoach van Oekraïne, voorzitter van de Oekraïnse federatie en lid van het technisch comité van de FIG.



    Foto

    Archief per jaar
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008

    E-mail mij

    Druk hier om te mailen.


    olympische links
  • Joerie Devreese
  • BOIC
  • Belgian Sports Technology Club

  • Links van olympische atleten
  • Ilse Heylen
  • Elco Van der Geest
  • Olivier Cauwenbergh
  • Eline Berings
  • Kristof Beyens
  • Kim Clijsters
  • Tim Maeyens
  • Bobslee België
  • Jerke Van den Bogaert
  • Karen Persyn

    Olympische atleten
  • Sven Nys
  • Evi Van Acker
  • Dirk Van Tichelt
  • Mouha-Gielen
  • Tom Van Geneugden


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs