Foto
Inhoud blog
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • TRIATLON: Simon De Cuyper 25ste in laatste oefengalop
  • FOTO: ondertussen hier een beetje verder in London
  • ALGEMEEN: vier atleten nemen deel onder olympische vlag
  • SURFEN: derde Olympische Spelen voor Sigrid Rondelez
  • ZEILEN: Wannes Van Laer op ontdekkingstocht in London
  • HOCKEY: nationale teams komen aan in London
    Heeft iemand een leuk verhaal over China? Doorsturen die handel!
    Foto

    UIT DE BUIK VAN DE SPELEN:

    Foto

    Joerie Devreese
    'Ola Olympia'

    Tombo in Peking & London
    Het vervolg van het eerste olympisch avontuur van een sportjournalist
    10-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zara Phillips mist opnieuw de Olympische Spelen

    Zara Phillips, kleindochter van de Engelse koningin, heeft verstek gegeven voor de Olympische Spelen. Daar was ze nochtans één van de favorieten voor het eventingtornooi. Phillips moet afzeggen omdat haar paard Toytown zich op training heeft geblesseerd. Phillips, wereldkampioene in 2006, miste ook al de Spelen van 2004 door een blessure van Toytown. Phillips is de dochter van prinses Anne, die deelnam aan de Spelen van 1976, en van kapitein Mark Phillips, olympisch kampioen eventing in de landencompetitie op de Spelen van 1972 in München. Voor België nemen Karin Donckers (met Gazelle de la Brasserie) en Joris Vanspringel (met Bold Action) deel aan het eventingtornooi van de Spelen 2008.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Samenstelling van de olympische volleybalgroepen
    In Peking is geloot voor de samenstelling van de groepen voor het volleybaltornooi op de Olympische Spelen. Bij de mannen zijn dit de twee poules. Groep A: China, Verenigde Staten, Bulgarije, Italië, Japan en Venezuela. In groep B zitten Brazilië, Rusland, Polen, Servië, Duitsland en Egypte. Bij de vrouwen maken China, Venezuela, Polen, Cuba, Verenigde Staten en Japan deel uit van groep A. In groep B spelen Brazilië, Italië, Rusland, Servië, Kazachstan en Algerije tegen elkaar.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ruim 4000 Chinezen hebben 'Olympisch' als voornaam
    Meer dan vierduizend Chinezen moeten met de voornaam 'Olympisch' door het leven. Dat blijkt uit een studie die in de Chinese media is verschenen. De overgrote meerderheid van de 4.104 Chinezen die Olympisch heten, is van het mannenlijke geslacht (92,5 procent of 3.796 mensen). Volgens de studie was er een opvallende piek in het jaar 2001. Toen werden meer dan 550 baby's Olympisch genoemd. Niet toevallig is 2001 het jaar waarin de organisatie van de Olympische Spelen van 2008 aan Peking werd toegewezen.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fifa houdt Australische keeper weg uit Peking
    De Wereldvoetbalbond (FIFA) heeft de beslissing van de Australische Voetbalbond (FFA) ongedaan gemaakt waardoor doelman Danny Vukovic een kruis moet maken over de Olympische Spelen. Vukovic had voor een klap aan een scheidsrechter vijftien maanden schorsing gekregen waarvan zes maanden met uitstel. In beroep bracht de FFA die straf terug tot twaalf maanden met drie maanden uitstel. Een tweede beroep verminderde de straf opnieuw zodat Vukovic kon meespelen in Peking. De FIFA stelt nu echter zijn veto en verbiedt de keeper om tot 2009 aan te treden in een internationale competitie. Volgens de FIFA gingen de beroepsprocedures in 'tegen de geest van het spel'.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ha de Joerie sé (4): WORSTELEN
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Enkele weken geleden had ik het over de vreemde eend in de bijt op de Olympische Spelen: de moderne vijfkamp. Maar wat te vertellen over een sport als het worstelen. Liggen daar veel mensen van wakker, gezien het tijdsverschil met Peking misschien ook wel letterlijk te nemen. Het olympisch worstelen verschilt toch wel serieus met het 'Amerikaans worstelen' of 'den catch' die sinds begin de jaren '90 geregeld op de buis was te zien bij ons. Olympisch worstelen is een ernstig te nemen gevechtssport.

    Op de Spelen worden twee stijlen beoefend: de Grieks-Romeinse en de vrije stijl. Laatstgenoemde ook door de vrouwen. In de Grieks-Romeinse stijl mag enkel het bovenlichaam bewerkt worden, d.w.z. het hoofd, de romp en de armen. Bij de vrije stijl komen daar de benen bij. Een wedstrijd duurt 3x2 minuten, maar er moet een verschil van 3 punten zijn, anders volgt er een verlenging. Voor elke greep verdien je punten, variërend tussen 1, 2, 3 of 5 punten. Het winnen van een wedstrijd kan op verschillende manieren: door vloering (beide schouders tegen de mat), meerderheid van punten (meer dan 10 punten verschil), reglementaire tijd verstreken of uitsluiting (opgave).

    Het overgrote deel van de deelnemers in Peking zal bestaan uit voormalige Sovjet-landen, Oost-Europese landen en Aziatische landen. In België is het worstelen zo goed als uitgestorven. In Kruibeke huist nog een bloeiende club, Willen Is Kunnen, met ook veel Armeniërs bijvoorbeeld. Op 20 en 21 juni organiseren ze in het sportcentrum in Beveren trouwens hun jaarlijks internationaal worsteltornooi. Misschien het ideale moment om eens kennis te maken! 

    En toch heeft België al medailles veroverd in deze sport. De laatste, een zilveren, op de Spelen van Melbourne in 1956, via Joseph Mewis. Het is één van de in totaal drie zilveren medailles die België tot nog toe verzamelde. Ook Pierre Ollivier (in 1924 Parijs) en Edmond Spapen (in 1928 Amsterdam) verloren de olympische finale. Als je in augustus met geen andere zaken worstelt, op de 12de om 3u30 Belgische tijd beginnen ze eraan.
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Joerie Devreese is een sportliefhebber pur sang. Eentje die nog wakker blijft om echt alles te volgen. Sinds drie jaar organiseert de Oudenaardist de Omloop Het Volk voor vrouwen. Regelmatig geeft Joerie -speciaal voor deze blog- zijn kritische kijk op de sport en op de Olympische Spelen.

    09-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Triatleet Axel Zeebroeck naar de Olympische Spelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Triatleet Axel Zeebroek mag naar de Olympische Spelen in Peking. Dankzij zijn 31ste plaats van zondag op het WK in Vancouver is onze landgenoot nu ook mathematisch zeker van de gevraagde plaats in de top 50 van de (gezuiverde) ranglijst van de Internationale Triatlonfederatie (ITU). Met zijn achtste plaats op het EK had Zeebroek eerder al voldaan aan het BOIC-minimum. Peter Croes, een andere kanshebber, mag niet naar Peking tenzij hij alsnog wordt gedelibereerd door het BOIC. Croes haalde één van de twee gevraagde top 8 plaatsen in een wereldbeker (vijfde in Plymouth), maar kon door een stressfractuur in zijn enkel zijn kansen niet verdedigen in Vancouver.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opnieuw een Griekse atleet betrapt

    In Griekenland is nog maar eens een atleet betrapt op het gebruik van doping. Roeier Giannis Tsamis testte positief op het verboden Finasterid. Volgens de atleet, die in principe deelneemt aan de Olympische Spelen in Peking, zat het product in een middel dat hij heeft gebruikt om haaruitval te bestrijden. Hij riskeert een jarenlange schorsing. Griekenland werd de voorbije maanden al opgeschrikt door verschillende dopingzaken in het zwemmen en het gewichtheffen. 


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen vuurwerk in Peking

    Peking bant alle vuurwerk uit de stad en de wijde omgeving tussen 1 juli en 8 oktober. Dat melden de veiligheidsdiensten van de Chinese hoofdstad. Vuurwerk is enorm populair in China, maar het is ook berucht voor zijn slechte kwaliteit. Elk jaar sterven tientallen Chinezen wanneer ze ter gelegenheid van Nieuwjaar vuurwerk afsteken.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tony Estanguet zal de Franse vlag dragen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Tony Estanguet zal de Franse vlag dragen tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Estanguet won twee keer goud in het kanovaren. Henri Serandour, de voorzitter van het Frans Nationaal Olympisch Comité, maakte de naam van de vlaggendrager bekend. Op acht augustus zal Estanguet de Franse delegatie van meer dan 300 atleten voorafgaan. Hij volgt op handballer Jackson Richardson op. Ook schermster Laura Flessel en zwemster Laura Manaudou waren ook geselecteerd. Estanguet hoopt om als eerste Franse atleet ooit drie opeenvolgende gouden meailles te veroveren.

    08-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Richard Gasquet zegt af voor Peking
    Richard Gasquet, s' werelds nummer 10, reist in augustus niet af naar de Olympische Spelen in Peking. De Fransman wil zijn voorbereiding op de US Open, die daags na de olympische sluitingsceremonie begint, niet in het gedrang brengen. "In samenspraak met zijn coach Guillaume Peyre heeft Richard Gasquet beslist om niet deel te nemen aan de Olympische Spelen in Peking", klinkt het in een communiqué. Gasquet is na Andy Roddick, Mardy Fish en Tommy Haas al de vierde topspeler die afzegt voor het olympisch tornooi.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen Belgische badmintonners op de Olympische Spelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Met de European Badminton Circuit Finals in het Nederlandse Assen is het Europees seizoen afgesloten. Het is nu voor de badmintonliefhebbers uitkijken naar de Olympische Spelen. Maar het tornooi in Peking zal verlopen zonder Belgen. Yuhan Tan mislukte eerder al in zijn lange zoektocht naar een olympisch ticket. Hij strandde jammer genoeg op de tweede plaats van de reservelijst van de Badminton World Federation.
     
    Bij de vrouwen moet ook Nathalie Descamps thuis blijven. Descamps had zich nochtans onverwachts gekwalificeerd voor de Wereldfederatie dankzij wat afmeldingen van andere speelsters, maar ze voldeed niet aan de vereisten van het BOIC. En een deliberatie zit er ook niet in tijdens de vergadering van de selectiecommissie. De Vlaamse Badminton Liga betreurt in een mededeling de beslissing van het BOIC en de VBL zal ook alle kansen aangrijpen om zowel Tan als descamps te ondersteunen, mocht er zich nog een opportuniteit voordoen.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mart Smeets schrijft opnieuw een boek over de Spelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Eén van onze favoriete schrijvers (en tegelijk ook onze favoriete tv-presentator/commentator) heeft een nieuw boek uit. 'Vuur' van de Nederlander Mart Smeets bevat verhalen rond en over de Olympische Spelen, vooral over eerdere medaillewinnaars zoals in september 1972 met de besmeurde gouden medaille van Hennie Kuiper. In het praatprogramma Knevel & Van den Brink is de 61-jarige Smeets weer volledig zichzelf. Genieten dus op www.eo.nl. Wist je trouwens dat de zoon (honkbal-moet wel nog door de selectie geraken) en de schoondochter (in de nationale hockeyploeg) van Smeets naar de Olympische Spelen gaan? Het wordt weer een fantastische NOS-zomer!


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van Breedam/Mouha voor het eerst op olympische koers
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Liesbet Van Breedam en Liesbeth Mouha hebben een prima zaak gedaan in hun queeste naar een ticket voor de Olympische Spelen. Door hun negende plaats op het FIVB-tornooi in Polen schuiven ze twee plaatsen op en de Belgische kampioenen staan nu op de 24ste plaats op de olympische ranking bij de vrouwen. En dat is net voldoende voor het IOC. Voor het eerst in hun carrière duiken ze dus de vereiste top 24 binnen. Ze springen over een team uit Georgië en eentje uit Letland. Van Breedam/Mouha heeft nu 1430 punten verzameld met de acht beste prestaties tot nog toe in de Swatch FIVB World Tour.

    De selectie voor Peking is natuurlijk nog niet binnen. Er komen nog vijf belangrijke tornooien aan voor de Liesjes en bovendien moet het BOIC nog zijn fiat geven. Want zoals in veel sporten is de BOIC-norm strenger dan die van het IOC, zijn grote broer. Maar dit is natuurlijk een flinke opsteker. Van Breedam/Mouha besloot pas begin vorig jaar om zich volledig toe te leggen op het beachvolleybal. Dat betekende natuurlijk een grote achterstand op de andere duo's. Maar met veel inzet en wilskracht maakte het Belgische duo enorme vooruitgang.

    07-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Glenn Surgeloose heeft zijn eerste limiet beet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hij heeft er lang moeten op wachten, maar eindelijk heeft Glenn Surgeloose zijn eerste olympische limiet beet. De beloftevolle zwemmer van SOS Gent verbeterde op de Mare Nostrum-meeting in Monaco zijn eigen Belgisch record in de reeksen van de 200 m vrije slag. Met 1'49"08 bleef hij 35 honderdsten onder zijn record van augustus 2007. Bovendien dook hij ook onder het olympische minimum van 1'49"25. Surgeloose moet deze prestatie nog es herhalen, wat hem net niet lukte in de finale van dit nummer later op de dag. De Gentenaar reist nu door naar Barcelona.

    Trainer Erwin Weiremans mocht deze prestatie komen toelichten in het wekelijks sportprogramma op de regionale tv-zender AVS. Volgens Weiremans boekte zijn poulain de grootste winst door telkens heel vroeg te trainen, om 6u15. Ook al omdat de wedstrijden in Peking heel vroeg gepland staan. De coach hoopt ook dat het BOIC deze vooruitgang ook vaststelt en hem delibereert voor Peking mocht het niet lukken om de olympische limiet een tweede keer te zwemmen.

    Nog in Monaco is olympiër Mathieu Fonteyn derde geworden op de 200 meter vlinderslag in 1'59"19, ruim boven zijn nationaal record en boven de olympische limiet. Maar de Bruggeling, dit weekend nog ruim aan het woord op Sporza Radio, heeft zijn ticket voor Peking al op zak. Kimberly Buys niet. Zij werd tweede op de 100 meter vlinderslag in 59"58, 9 honderdsten seconde boven haar Belgisch record en 18 honderdsten boven de selectielimiet voor de Olympische Spelen.

    Er waren ook Belgen actief op de Open Nederlandse kampioenschappen in Eindhoven. Tom Van Geneugden won er zowel de 800 als de 1500 meter vrije slag gewonnen. De 800 meter is geen olympisch nummer, de 1500 meter wel. Van Geneugden, die al zeker is van zijn selectie voor Peking, tikte aan na 15'29"11, meer dan 10 seconden boven zijn Belgisch record. Op de 800 meter was zijn tijd 8'09"12. Op de 400 m vrije slag werd de Liburger tweede in 3'55'16, een persoonlijk record. Nina Van Koeckhoven, die verder werkt aan haar comeback, werd zevende op de 100 meter vrije slag in 56"56. In de reeksen zwom de Meetjeslandse 56"36.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische hockeyers doen vertrouwen op tegen Pakistan
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Twee maanden voor de start van de Olympische Spelen in Peking heeft het Belgisch hockeyteam een flinke dosis zelfvertrouwen opgedaan. De nationale ploeg won twee keer in evenveel dagen van het sterke hockeyland Pakistan, nummer zes in de wereld. Beide oefenduels vonden plaats in Brasschaat. Zaterdag werd het 3-2 (twee doelpunten van Jérôme Dekeyser en één van Grégory Gucassoff), een dag later 4-2. Vóór Peking zullen de mannen van bondscoach Adam Commens nog een aantal vriendschappelijke wedstrijden afwerken. Volgende week vrijdag in Nijvel is Zuid-Korea (vijfde op de wereldranglijst) alvast de volgende tegenstander van de Belgen. Zuid-Korea is op de Olympische Spelen ingedeeld in dezelfde groep als België.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederlanders met leuke wielerselectie bij de vrouwen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Uit goed ingelichte bronnen vernamen we dat Nederland met de volgende selectie zal deelnemen aan de wegrit in Peking: Marianne Vos (foto), Chantal Beltman en Mirjam Melchers-Van Poppel. Voorwaar een leuk team. Vos, één van de beste wielrensters op dit moment, zal haar debuut vieren op de Olympische Spelen. Voor Melchers zijn het de derde Spelen op rij, Beltman deed al mee in Sydney 2000.

    PS: 's anderendaags heeft bondscoach Johan Lammerts de definitieve selectie bekend gemaakt. Regina Bruins gaat mee als reserve. Mirjam Melchers neemt ook de tijdrit voor haar rekening. En Marianne Vos zal een paar dagen later ook de puntenkoers rijden op de piste.

    PS2: twee dagen later liet Marianne Vos haar gevoelens de vrije loop bij Omroep Brabant. Ze pikt het niet dat de bondscoach haar links heeft laten liggen voor de olympische tijdrit. Lammerts vindt drie nummers in de moeilijke omstandigheden van Peking te zwaar. Thijs Rondhuis, de ploegleider van Vos bij DSB, reageerde ook teleurgesteld en zegt dat de wereldkampioene tot het uiterste zal gaan om de beslissing aan te vechten.

    06-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het is gelukt voor Koen Van Damme en Gaelle Mys
    Klik op de afbeelding om de link te volgen 'Eindelijk' zuchten Koen Van Damme en Gaelle Mys in koor. Beide gymnasten benutten hun allerlaatste selectiekans voor de Olympische Spelen in Peking. Op de laatste World Cup behaalden ze hun twee finale, de vereiste om geselecteerd te worden door het BOIC. Mys plaatste zich zelfs voor drie finales. De vraag is nu of het BOIC deze finales zal weten te waarderen. Uitsluitsel op 16 juni.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sven Nys boekt enorme vooruitgang in Fort William
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Als hij iets doet, dan doet hij het goed. Zo kennen we Sven Nys. We hebben er altijd vertrouwen in gehad dat ie geen mal figuur zou slaan in Peking. Sven Nys is zo professioneel. Een droom eigenlijk. Dat de beste veldrijder van de laatste jaren ook enorme vooruitgang heeft geboekt in het mountainbike, konden we bewonderen in de wereldbekerwedstrijd in het Schotse Fort William. De renner van Landbouwkrediet-Colnago eindigde er op de zesde plaats. Zijn beste resultaat in een wereldbekerwedstrijd. Nochtans moest Nys redelijk ver achteraan starten door zijn beperkt puntenaantal. Hij had na een spectaculaire inhaalrace ruim een minuut achterstand op de Zwitserse winnaar Florian Vogel, de Europese kampioen. Roel Paulissen werd 22ste op bijna vijf minuten.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Japanse en Italiaanse volleybalmannen naar Peking
    De Japanse en Italiaanse volleybalteams bij de mannen hebben zich in Tokio geplaatst voor de Olympische Spelen. Op het kwalificatietornooi in de Japanse hoofdstad verzekerde het thuisland zich van de eerste plaats onder de Aziatische landen. Dat levert een olympisch ticket op. Italië mag naar Peking als tornooiwinnaar. De drievoudige wereldkampioen won de laatste wedstrijd met 3-2 tegen Argentinië.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische delegatie geeft startschot voor Peking
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het gros van de Belgische delegatie die in augustus ons land vertegenwoordigt op de Olympische Spelen is samengekomen in Kraainem. Daar werd het officiële startschot gegeven voor 'The Road to Beijing', of de laatste rechte lijn richting Peking. Atleten, trainers, officials en partners, allemaal tekenden ze present in het sportcomplex van Dexia. BOIC-voorzitter Pierre-Olivier Beckers en delegatieleider Philippe Rogge onderstreepten in hun speeches nogmaals het belang van een sterke collectieve spirit, in analogie met de slogan 'one team, one dream'.

    Het BOIC organiseerde het afgelopen jaar talrijke evenementen en wedstrijden met het oog op de Spelen. Vrijdagavond werden de initiatiefnemers en de publiekslaureaten van verschillende van deze acties in de bloemetjes gezet. Overigens plant het BOIC voor de start van de Olympische Spelen nog festiviteiten zoals de Olympic Day Run op 25 en 26 juni en de traditionele Olympicnic op de nationale feestdag op 21 juli. Vorig jaar kwamen daarvoor 50.000 mensen afgezakt naar Brussel.



    Foto

    Archief per jaar
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008

    E-mail mij

    Druk hier om te mailen.


    olympische links
  • Joerie Devreese
  • BOIC
  • Belgian Sports Technology Club

  • Links van olympische atleten
  • Ilse Heylen
  • Elco Van der Geest
  • Olivier Cauwenbergh
  • Eline Berings
  • Kristof Beyens
  • Kim Clijsters
  • Tim Maeyens
  • Bobslee België
  • Jerke Van den Bogaert
  • Karen Persyn

    Olympische atleten
  • Sven Nys
  • Evi Van Acker
  • Dirk Van Tichelt
  • Mouha-Gielen
  • Tom Van Geneugden


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs