Foto
Inhoud blog
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • TRIATLON: Simon De Cuyper 25ste in laatste oefengalop
  • FOTO: ondertussen hier een beetje verder in London
  • ALGEMEEN: vier atleten nemen deel onder olympische vlag
  • SURFEN: derde Olympische Spelen voor Sigrid Rondelez
  • ZEILEN: Wannes Van Laer op ontdekkingstocht in London
  • HOCKEY: nationale teams komen aan in London
    Heeft iemand een leuk verhaal over China? Doorsturen die handel!
    Foto

    UIT DE BUIK VAN DE SPELEN:

    Foto

    Joerie Devreese
    'Ola Olympia'

    Tombo in Peking & London
    Het vervolg van het eerste olympisch avontuur van een sportjournalist
    03-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ook Jos Lansink mag naar de Olympische Spelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Jos Lansink heeft zijn kwalificatie voor de Olympische Spelen beet. Wereldkampioen Lansink eindigde met Spenser S op de vierde plaats tijdens de Grote Prijs in Hamburg, de tweede manche van de Global Champions Tour. Na een foutloze eerste omloop tikte de combinatie een balk van de laatste hindernis op de grond in de tweede omloop. Slechts twee combinaties geraakten in de barrage. Zo voldeed hij volledig aan de criteria van de Internationale Ruitersportfederatie en ook aan die van het BOIC. Jos Lansink is na Karin Donckers (eventing) de tweede Belgische ruiter die zeker in actie komt in Hong Kong. Joris Van Springel en Jeroen Devroe hebben normaal gezien ook hun tickets op zak.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brian Ryckeman naar de Olympische Spelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Brian Ryckeman heeft zich geplaatst voor de 10 km zwemmen in open water op de Olympische Spelen van Peking. De 23-jarige West-Vlaming, die vorig jaar met zijn zesde plaats op het WK in Melbourne al voldeed aan de BOIC-criteria, mag nu ook van de Internationale Zwemfederatie (FINA) naar Peking. Ryckeman, een topsporter bij defensie, werd tiende op het WK in Sevilla, net voldoende voor kwalificatie.

    Het is de eerste keer in de geschiedenis dat het openwaterzwemmen op het olympisch programma staat. Ryckeman is de zesde Belgische zwemmer die zich plaatst voor Peking, na 'indoorzwemmers' Elise Matthysen (100m school), Yoris Grandjean (100m vrij), François Heersbrandt (100m vlinder), Mathieu Fonteyn (200m vlinder) en Tom Vangeneugden (1500m vrij).

    02-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ha de Joerie sé (1): VROUWENWIELRENNEN
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wie zal de belangen van de Belgische wielermeisjes verdedigen? Die vraag stelde ik me toen ik vorige week naar de uitslag keek van de Ronde van Gelderland, een 1.2-wedstrijd voor vrouwen in Nederland. Winnares werd de Canadese Anne Samplonius. Groot was mijn verbazing toen ik las dat de nationale Canadese ploeg slechts met vier rensters aan de start kwam. 'Dat mag toch niet', was mijn eerste reactie.

    Samen met Geert Stevens organiseer ik al drie jaar de Omloop Het Volk voor vrouwen, van Deerlijk naar Deinze, de echte openingswedstrijd van het Belgische wielerseizoen, ook bij de vrouwen. Het reglement zegt dat bij een 1.2-wedstrijd ploegen met minimum vijf en maximum acht rensters moeten starten. Vorig jaar daagde Team Carpet Innovation met vier rensters op voor de Omloop. Onze beslissing om hen niet te laten starten, kwam hard aan, maar reglement is reglement.

    Dus eigenlijk mocht het Canadese team gewoon niet starten in Gelderland. Dat gebeurde toch, Samplonius won en pakte de 40 UCI-punten. 'So what' denk je dan. Neen, verkeerd! Op de laatste UCI-ranking (14 april) staat België op de 17de plaats. Om drie rensters te mogen sturen naar de Olympische Spelen in Peking moet België op 31 mei in de top 16 staan van de ranking. Als alles normaal verloopt, kan België voor eind mei nog twee landen inhalen: Canada (15de) en Spanje (16de). Maar net door de overwinning van Samplonius lijkt nu ook Canada buiten schot. En ook Spanje deed in dat weekend een goeie zaak door veel punten te sprokkelen in een wedstrijd in eigen land. België kan een klacht indienen tegen de ronde van Gelderland ... maar wie zal de belangen van de Belgische wielermeisjes verdedigen?

    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Joerie Devreese is een sportliefhebber pur sang. Eentje die nog wakker blijft om echt alles te volgen. Sinds drie jaar organiseert de Oudenaardist de Omloop Het Volk voor vrouwen. Regelmatig geeft Joerie -speciaal voor deze blog- zijn kritische kijk op de sport en op de Olympische Spelen.

    01-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische hockeymannen met 18 naar Maleisië
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Belgische Hockeybond heeft de selectie van 18 spelers bekendgemaakt die van 8 tot 18 mei België zullen vertegenwoordigen in de Sultan Azlan Shah Cup in Maleisië, een tornooi met 7 toplanden. Na terugkomst van het tornooi zal het team van 18 worden vrijgegeven dat in juni en juli samen zal trainen en waaruit in de tweede helft van juli de uiteindelijke 16 zullen komen voor de Olympische Spelen van Peking.

    De 18 voor Maleisië zijn doelmannen Cédric De Greve en David Van Rysselberghe en veldspelers Thomas Van Den Balck (kapitein), Thierry Renaer, Xavier Reckinger, Patrice Houssein, Alexandre De Saedeleer, Loïc Vandeweghe, Max Luycx, Felix Denayer, Philippe Goldberg, Fabrice Bourdeaud'hui, John-John Dohmen, Thomas Briels, Charles Vandeweghe, Jérôme Dekeyser, Cédric Charlier en Jérôme Truyens.

    "Dit team bevat de 18 spelers van wie de keuzeheren denken dat ze de sterksten zijn om België op dit moment te vertegenwoordigen", aldus het communiqué van de KBHB. "Van de spelers die niet werden geselecteerd, kwam Greg Gucassoff niet in aanmerking voor selectie wegens blessure, Benjamin Van Hove had geen geluk na zijn uitstekende vorm tijdens de play-offs, Vincent Van Assche heeft goed getraind maar ligt nog steeds net achter op onze twee topkeepers en John Goldberg zit momenteel duidelijk buiten onze topgroep van aanvallers".

    Enkele spelers (Bourdeaud'hui, Renaer en Charlier) zijn nog onzeker door een blessure en zullen nog tests ondergaan voor het vertrek van het team op dinsdag. Aan het tornooi in Maleisië nemen 7 landen deel, waarvan naast België ook Canada, Nieuw-Zeeland en Pakistan zich hebben geplaatst voor de Spelen. Nieuw-Zeeland zit in Peking in de poule van België. Alle ploegen op de Sultan Azlan Shah Cup spelen tegen elkaar, waarna de beste twee de finale betwisten.

    Programma België Sultan Azlan Shah Cup:
    08/05: Argentinië - BELGIE
    09/05: Canada - BELGIE
    12/05: BELGIE - India
    14/05: BELGIE - Pakistan
    15/05: BELGIE - Maleisië
    17/05: Nieuw-Zeeland - BELGIE
    18/05: klassementswedstrijden voor de vijfde, derde en eerste plaats

    30-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloemen voor Nathalie De Vos
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nathalie De Vos is volop bezig aan haar voorbereiding op de Olympische Spelen in Peking. Tussendoor neemt ze ook af en toe een wedstrijd mee. Zoals de 'Knokke 10 K', een stratenloop. Er stond alvast geen maat op de Merelbeekse die finishte in 34'39". De Vos haalde het vlot voor de zussen Sylvie, tweede, en Els Verthé, derde.

    Nathalie De Vos sukkelde lange tijd met een blessure aan het bekken, maar sinds kort kan ze de trainingsintensiteit opdrijven. Vorig weekend werd ze nog negende op een internationale wedstrijd in Luzern. In Antwerpen won ze de 5 km Ladies Run na vier trage looptrainingen per week. De nadruk lag ook op stabiliteitsoefeningen.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jow Jochen: welkom in China 2: OLYMPISCHE PLOEG
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In China wordt rijkhalzend uitgekeken naar de komst van de Belgische Olympische voetbalploeg. Terwijl de Belgen een paar weekjes rust zullen krijgen vooraleer de voorbereiding op de Spelen te beginnen, is de Chinese voetballer geen moment van recuperatie gegund. Dit gaat hen in de maand augustus zeker parten spelen. Vooral als je weet dat de lange afzonderingen zwaar beginnen door te wegen en dat de jongens niet meer gemotiveerd zijn om deftige prestaties te kunnen leveren.

    Maar de bureaucratische Chinese voetbalbond denkt het allemaal beter te weten. Als kers op de taart moesten de spelers een spartaanse legerstage doorstaan onder massale persbelangstelling. Volledig kaalgeschoren stonden ze allemaal mooi op een rijtje te luisteren naar het geroep en getier van een of andere Chinese generaal. Voor hem kon de pret alvast niet op.

    Je moet het met je eigen ogen zien om het te geloven: doorwinterde profvoetballers die als 'Rambo I-II-III-IV' door een Chinees bos trekken met het geweer in aanslag, die overnachten in tenten, ... terwijl de bondscoach rustig in de VIP-ruimte van de kazerne van een zoveelste koffie slurpt. Wat heeft dit in godsnaam nog met voetbal te maken?

    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Jochen De Coene is al een aantal jaar professioneel kinesist bij de Chinese topclub Shanghai Shenhua in het voetbal. En ook bij de olympische voetbalploeg. De Gentenaar kent de Chinezen en hun leefwereld ondertussen door en door. Speciaal voor deze blog zal hij regelmatig een berichtje doorsturen om de sfeer al een beetje op te snuiven.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van Breedam/Mouha 25ste in Shanghai
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op het FIVB-tornooi beachvolleybal in Shanghai zijn Liesbet Van Breedam en Liesbeth Mouha als 25ste geëindigd. De Belgische kampioenen, die rechtstreeks op de hoofdtabel stonden, verloren in de eerste ronde van het Russische duo Alexandra Shiryaeva-Natalya Uryadova met 21-18, 25-27 en 15-13. Het duel duurde 1 uur en 8 minuten. In de eerste ronde van de herkansingen ging Van Breedam-Mouha onderuit na opnieuw een marathonwedstrijd tegen het Chinese duo Yuan Yue-Wenwen Zhang: 18-21, 21-16 en 15-11. Deze wedstrijd duurde 59 minuten.

    29-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met welk team naar het olympische voetbaltornooi?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hoe zit het nu met de nationale voetbalbeloften in Peking? Net na de kwalificatie stond iedereen te springen om deel te nemen aan de Olympische Spelen. Maar de voorbije weken hoorden we heel wat andere geluiden. Fellaini, Defour en Witsel gaven te kennen dat ze met Standard de laatste voorronde van de Champions League wilden afwerken, ook Legear en Gillet spraken dezelfde taal, Vincent Kompany zou al een tijdje een verbod hebben gekregen van Hamburg en nu heeft ook Kevin Mirallas te kennen gegeven dat hij bereid is een eventuele selectie voor de Spelen te weigeren. Indien zijn trainer Claude Puel van Rijsel hem dat zou vragen. "Niet naar de Spelen gaan, zou een enorme ontgoocheling zijn, maar ik respecteer de keuze van de coach", aldus Mirallas, die in de voorbije drie wedstrijden vijf keer kon scoren. Benieuwd hoe de Voetbalbond dit gaat oplossen.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog 100 dagen tot de Olympische Spelen
    Nog 100 dagen en dan beginnen in Peking de Olympische Spelen, het grootste sportfeest ter wereld. Aftellen dus, voor iedereen. Ook voor de organisatoren. De 31 sportsites zijn zo goed als klaar en worden momenteel uitvoerig getest. Andere infrastructurele verbeteringen -in de stad zelf bijvoorbeeld- worden nog afgewerkt. De investeringen zouden al opgelopen zijn tot zo'n 40 biljoen dollar. Ondertussen komt ook de olympische vlam thuis. Deze week start ze haar tournee doorheen China. Het protest zal dus ook stilaan een stille dood sterven.

    28-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ook eventingruiter Joris Van Springel naar de Spelen

    Eventingruiter Joris Van Springel heeft afgelopen weekend in het Poolse Bialy Bor zijn selectie voor de Olympische Spelen in Peking afgedwongen. Van Springel moest van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) nog één keer een top acht halen en daar slaagde hij met Bold Action net in. Het was een hele zware wedstrijd, want de helft van de deelnemers haalde het einde van de cross niet. Eerder werd Van Springel al achtste in Portugal.

    Volgens Eddy De Smedt van het BOIC is het nog een beetje te vroeg om victorie te kraaien. Pas half mei beslist de internationale bond wie naar de Spelen mag gaan. België stuurt immers geen ploeg uit en dus moet iedereen zich individueel plaatsen. daarom moeten ze voldoen aan de BOIC- én de internationale normen. Bovendien moet het BOIC de achtste plaatsen van Devroe en Van Springel nog es evalueren.


    27-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maria Sharapova en Svetlana Kuznetsova mogen naar Peking

    Maria Sharapova, drie op de wereldranking, en Svetlana Kuznetsova, nummer vier, zijn door de Russische tennisbond geselecteerd voor de Olympische Spelen van Peking. "We mogen vier enkelspeelsters en twee paren naar Peking sturen", aldus voorzitter Shamil Tarpishchev. "Sharapova en Kuznetsova zijn al zeker van hun selectie, de andere plaatsjes zullen later ingevuld worden. Bij de mannen heeft enkel Nikolay Davydenko zijn ticket al op zak. Wie Rusland gaat vertegenwoordigen in het dubbelspel, weten we nog niet." Tegen 8 juni moeten alle deelnemers aan het tennistornooi bekend zijn.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jeroen Devroe mag naar de Olympische Spelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Uiteindelijk toch nog positief Belgisch olympisch nieuws. Na de mislukte pogingen van Yoeri Van Laecke, Marc Pichon en de hockeymeisjes mogen we toch iemand bijschrijven op de lijst voor Peking: dressuurruiter Jeroen Devroe heeft zich voor de Olympische Spelen geplaatst. De Belgische kampioen werd met Paganini achtste in de Grand Prix van het Duitse Hagen en voldeed daarmee net aan de eisen van de Belgische Ruitersportfederatie. Aan de normen van de internationale federatie had Devroe eerder al voldaan.

    Jeroen Devroe is de tweede ruiter in de Belgische olympische selectie, na eventingruitster Karin Donckers. Waarschijnlijk zal ook springruiter Jos Lansink er nog bij komen.

    26-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische hockeyvrouwen mogen niet naar Peking
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Belgische vrouwen hebben zich op het olympisch kwalificatietornooi in het Russische Kazan niet kunnen plaatsen voor de Spelen in Peking. België verloor in de finale met 3-1 van de Verenigde Staten. Enkel de winnaar kreeg een ticket voor Peking.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen enkele Belgische schermer in Peking
    Na Yoeri Van Laecke mag ook Marc Pichon niet naar de Olympische Spelen. Op het olympisch kwalificatietornooi in Lissabon werd onze landgenoot in de achtste finales van de floretcompetitie met 15-11 uitgeschakeld door de Oostenrijker Roland Schlosser. Er zal dus geen enkele Belg deelnemen aan de schermcompetitie in Peking.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Yoeri Van Laecke niet naar de Olympische Spelen
    Yoeri Van Laecke neemt in augustus niet deel aan de Olympische Spelen van Peking. De Gentse degenschermer moest daarvoor op het olympisch kwalificatietornooi van Praag de finale halen, maar dat lukte hem niet. De Belg verloor in de achtste finales met 15-12 van de Est Nikolai Novosjolov, het nummer 49 van de wereld, die zich later wel plaatste voor Peking. De 31-jarige Van Laecke is zelf het nummer 77 van de wereld.

    25-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olympische loting van het basketbaltornooi
    In Peking is geloot voor het olympisch basketbaltornooi. Gastland China neemt het zowel bij de mannen als bij de vrouwen op tegen de Verenigde Staten.

    MANNEN:
    Poule A: Litouwen, Rusland, Argentinië, Australië, Iran, plus een team dat zich nog moet plaatsen op het kwalificatietornooi van Athene half juli.
    Poule B: China, Spanje, Verenigde Staten, Angola, plus twee ploegen die zich nog moeten plaatsen in Athene.

    VROUWEN:
    Poule A: Rusland, Australië, Zuid-Korea, plus drie ploegen die zich nog moeten plaatsen op het kwalificatietornooi van Madrid half juni.
    Poule B: China, Verenigde Staten, Mali, Nieuw-Zeeland, plus twee ploegen die zich nog moeten plaatsen in Madrid.

    24-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Chinezen zijn er klaar voor
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een grapje dat al een tijdje de ronde doet ...

    23-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste olympische opdracht is binnen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Joepie, de eerste opdracht voor de Olympische Spelen in augustus is binnen. Tot nog toe bleef het allemaal een beetje vaag. Niet dat we nu al wakker liggen van het fantastische zomeravontuur. Zo kennen jullie ons niet! Maar mijn collega's David Naert (atletiek, judo, ... ) en Dirk Gerlo (triatlon, zwemmen, ... ) hebben zo hun vaste olympische sporten, bij mij is dat niet zo. Zeker niet als debutant. Wij mochten de vliegende reporter spelen, zo klonk het bij de selectie. In China is dat wel letterlijk te nemen vrezen we. En aangezien we "de koning zijn van de regionale sport" (althans volgens een voetbalcollega van TV) leek onze opdracht meer de kleine sporten te volgen. Heel interessant natuurlijk. Zeker met onze GLS-achtergrond (zie www.glssport.be).

    Maar vandaag was dus een heuglijke dag, want we kregen onze eerste opdrachten te horen. We mogen twee wedstrijden verslaan van het olympisch voetbaltornooi! Dan toch back to the roots! België - Brazilië (ik ken al iemand die jaloers is nu) en België - Nieuw-Zeeland. De derde groepswedstrijd België - China zal Peter Vandenbempt, onze beste voetbalverslaggever, voor zijn rekening nemen. Een beetje jammer natuurlijk, want de match tegen China wordt in Shanghai gespeeld en wie woont daar? Inderdaad, onze Gentse vriend-kinesist Jochen De Coene. De man die regelmatig een stukje schrijft voor deze blog met ringen. De scout voor de Belgen is al bekend, want Jochen werkt al een tijdje voor de Chinese nationale ploegen, naast zijn gerenommeerd werk bij Shanghai Shenhua.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De finale komt in zicht voor de nationale hockeyvrouwen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op de vierde speeldag van het olympisch kwalificatietornooi voor vrouwen in Kazan heeft België zijn derde overwinning behaald in vier duels. Onze landgenotes klopten de Nederlandse Antillen met 3-2 dankzij doelpunten van Sofie Gierts (2) en Olivia Bouche. De Belgische vrouwen staan samen met de Antillen op de tweede plaats, op drie punten van de ongeslagen Verenigde Staten.

    België maakt nu een grote kans op de finale, want op de vijfde en laatste speeldag van de groepsfase komt ons land zaterdag uit tegen Rusland, dat tot nu toe alle wedstrijden verloor. De eerste twee van de groepsfase spelen zondag de finale en de winnaar van die finale mag naar de Spelen in Peking.


    22-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Australische doelman mag naar de Olympische Spelen
    De Australische doelman Danny Vukovic kan met zijn land deelnemen aan het olympisch voetbaltornooi in Peking. Eind februari werd hij voor vijftien maanden geschorst, waarvan zes met uitstel, maar de Australische Voetbalbond (FFA) gaf hem strafvermindering. Vukovic ging door het lint toen zijn ploeg Central Coast Mariners in de toegevoegde tijd van de wedstrijd tegen Newcastle Jets geen strafschop kreeg. De keeper verkocht de scheids een mep en werd prompt uitgesloten. Mariners verloor met 1-0.

    De doelman kreeg een effectieve schorsing van negen maanden, maar zag die nu herleid worden naar vier maanden. Bovendien wordt zijn schorsing in twee delen opgesplitst. Hij is geschorst tot 28 juni, en van 29 augustus tot 5 oktober. Op die manier kan Vukovic, die alle kwalificatiewedstrijden voor het olympisch voetbaltornooi speelde, deelnemen aan de Spelen. Australië werd ingedeeld in groep A, samen met Argentinië, Ivoorkust en Servië.



    Foto

    Archief per jaar
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008

    E-mail mij

    Druk hier om te mailen.


    olympische links
  • Joerie Devreese
  • BOIC
  • Belgian Sports Technology Club

  • Links van olympische atleten
  • Ilse Heylen
  • Elco Van der Geest
  • Olivier Cauwenbergh
  • Eline Berings
  • Kristof Beyens
  • Kim Clijsters
  • Tim Maeyens
  • Bobslee België
  • Jerke Van den Bogaert
  • Karen Persyn

    Olympische atleten
  • Sven Nys
  • Evi Van Acker
  • Dirk Van Tichelt
  • Mouha-Gielen
  • Tom Van Geneugden


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs