Foto
Inhoud blog
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • TRIATLON: Simon De Cuyper 25ste in laatste oefengalop
  • FOTO: ondertussen hier een beetje verder in London
  • ALGEMEEN: vier atleten nemen deel onder olympische vlag
  • SURFEN: derde Olympische Spelen voor Sigrid Rondelez
  • ZEILEN: Wannes Van Laer op ontdekkingstocht in London
  • HOCKEY: nationale teams komen aan in London
    Heeft iemand een leuk verhaal over China? Doorsturen die handel!
    Foto

    UIT DE BUIK VAN DE SPELEN:

    Foto

    Joerie Devreese
    'Ola Olympia'

    Tombo in Peking & London
    Het vervolg van het eerste olympisch avontuur van een sportjournalist
    23-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste olympische opdracht is binnen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Joepie, de eerste opdracht voor de Olympische Spelen in augustus is binnen. Tot nog toe bleef het allemaal een beetje vaag. Niet dat we nu al wakker liggen van het fantastische zomeravontuur. Zo kennen jullie ons niet! Maar mijn collega's David Naert (atletiek, judo, ... ) en Dirk Gerlo (triatlon, zwemmen, ... ) hebben zo hun vaste olympische sporten, bij mij is dat niet zo. Zeker niet als debutant. Wij mochten de vliegende reporter spelen, zo klonk het bij de selectie. In China is dat wel letterlijk te nemen vrezen we. En aangezien we "de koning zijn van de regionale sport" (althans volgens een voetbalcollega van TV) leek onze opdracht meer de kleine sporten te volgen. Heel interessant natuurlijk. Zeker met onze GLS-achtergrond (zie www.glssport.be).

    Maar vandaag was dus een heuglijke dag, want we kregen onze eerste opdrachten te horen. We mogen twee wedstrijden verslaan van het olympisch voetbaltornooi! Dan toch back to the roots! België - Brazilië (ik ken al iemand die jaloers is nu) en België - Nieuw-Zeeland. De derde groepswedstrijd België - China zal Peter Vandenbempt, onze beste voetbalverslaggever, voor zijn rekening nemen. Een beetje jammer natuurlijk, want de match tegen China wordt in Shanghai gespeeld en wie woont daar? Inderdaad, onze Gentse vriend-kinesist Jochen De Coene. De man die regelmatig een stukje schrijft voor deze blog met ringen. De scout voor de Belgen is al bekend, want Jochen werkt al een tijdje voor de Chinese nationale ploegen, naast zijn gerenommeerd werk bij Shanghai Shenhua.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De finale komt in zicht voor de nationale hockeyvrouwen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op de vierde speeldag van het olympisch kwalificatietornooi voor vrouwen in Kazan heeft België zijn derde overwinning behaald in vier duels. Onze landgenotes klopten de Nederlandse Antillen met 3-2 dankzij doelpunten van Sofie Gierts (2) en Olivia Bouche. De Belgische vrouwen staan samen met de Antillen op de tweede plaats, op drie punten van de ongeslagen Verenigde Staten.

    België maakt nu een grote kans op de finale, want op de vijfde en laatste speeldag van de groepsfase komt ons land zaterdag uit tegen Rusland, dat tot nu toe alle wedstrijden verloor. De eerste twee van de groepsfase spelen zondag de finale en de winnaar van die finale mag naar de Spelen in Peking.


    22-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Australische doelman mag naar de Olympische Spelen
    De Australische doelman Danny Vukovic kan met zijn land deelnemen aan het olympisch voetbaltornooi in Peking. Eind februari werd hij voor vijftien maanden geschorst, waarvan zes met uitstel, maar de Australische Voetbalbond (FFA) gaf hem strafvermindering. Vukovic ging door het lint toen zijn ploeg Central Coast Mariners in de toegevoegde tijd van de wedstrijd tegen Newcastle Jets geen strafschop kreeg. De keeper verkocht de scheids een mep en werd prompt uitgesloten. Mariners verloor met 1-0.

    De doelman kreeg een effectieve schorsing van negen maanden, maar zag die nu herleid worden naar vier maanden. Bovendien wordt zijn schorsing in twee delen opgesplitst. Hij is geschorst tot 28 juni, en van 29 augustus tot 5 oktober. Op die manier kan Vukovic, die alle kwalificatiewedstrijden voor het olympisch voetbaltornooi speelde, deelnemen aan de Spelen. Australië werd ingedeeld in groep A, samen met Argentinië, Ivoorkust en Servië.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kristof Beyens met Pizzahut naar de Olympische Spelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Kristof Beyens heeft in navolging van Tia Hellebaut een sponsorcontract getekend met Pizzahut tot eind 2010. Beyens verduidelijkte op een persconferentie ook zijn programma met het oog op Peking. "Alles wat ik doe, staat in functie van de Olympische Spelen. En daar wil ik in de eerste plaats presteren op de 200 meter", vertelde de sprinter. "Ik denk in de richting van de finale. Ik weet wel dat iedereen meer gedreven is op de Spelen, maar ik hoop op een tijd van iets onder de 20"35. Daarvoor moeten natuurlijk de omstandigheden meezitten. Op verzoek van Jacques Borlee en de andere atleten maak ik nu ook deel uit van een 4x400meter-team. Ook met dat team wil ik een selectie voor Peking afdwingen. Toch zal ik mijn training daarvoor niet al te veel aanpassen. Met Neerpelt, Jambes en de Europacup hebben wij daarvoor drie meetings de tijd, anders kunnen wij dat nummer alleen maar afblazen. Op Tenerife hebben wij al met een team bestaande uit Kevin en Jonathan Borlee, Cedric Van Branteghem en ikzelf getraind", verduidelijkte Beyens.

    "Dat de 200 meter mijn hoofddoel is, heb ik uitgepraat met de andere atleten. Het positieve aan dit experiment op de 4x400 meter is dat ik uithouding en weerstand kweek. En dat komt altijd van pas in de 200 meter. Bovendien heb ik nu al geproefd indien ik later zou overstappen naar de 400 meter", zegt hij. Ook over Peking heeft Beyens een uitgesproken mening. "Het is daar minder warm dan op het WK in Osaka, maar het groot probleem is de luchtverontreiniging. Maar op de 200 meter is dat probleem ook niet zo groot als voor de lange afstand", vond Beyens.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jeugdolympiade klokt af op 62.554 deelnemers
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De Jeugdolympiade werd in het Bloso-centrum Herentals afgesloten met de gouden finale. De totaalcijfers van dit initiatief van Vlaams minister van Sport Bert Anciaux zijn best indrukwekkend: 62.554 jongeren deden mee, goed voor 105.654 deelnames en 64.869 medailles. 60% van de pogingen om een medaille te behalen had een positief resultaat. De Jeugdolympiade werd door het Bloso georganiseerd in het kader van de Olympische Spelen 2008 in Beijing.

     

    De Jeugdolympiade werd in drie fases georganiseerd. De bronzen fase startte begin januari met de sportclubs, de gemeentelijke sportdiensten en de scholen op lokaal niveau. De zilveren fase vond plaats op provinciaal niveau. Om de hoogste olympische eer werd gestreden op de twee gouden finales in de Bloso-centra in Gent en Herentals. Zelden heeft een sportpromotionele actie die gericht is op een eerder beperkte doelgroep zo'n indrukwekkende cijfers opgeleverd.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laatste tickets te koop in China
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op 5 mei start de eindfase van de ticketverkoop voor de Olympische Spelen van Peking. De Chinezen krijgen dan tot 9 juni de tijd om in totaal 1,38 miljoen tickets aan te kopen. Eind oktober raakten de systemen door de grote vraag naar toegangsbewijzen voor de Spelen overbelast en werden de tickets toegewezen via loting. Dit keer zal het loterijsysteem niet gebruikt worden.

    Om computerpannes te vermijden, zullen Chinese burgers nu maar twee keer kunnen inloggen op het computersysteem en per bezoek kunnen ze slechts drie kaarten bestellen. Als die betaald zijn, kunnen ze er nog eens zes tickets besteld worden. Vorig jaar maakten de organisatoren nog bekend dat er 7,2 miljoen tickets beschikbaar waren voor de Chinese burgers, maar dat cijfer werd teruggebracht naar 6,8 miljoen. Volgens de organisatie zijn er voor de Spelen in totaal 9 miljoen tickets in omloop, maar een groot deel daarvan gaat onder ander naar het Internationaal Olympisch Comité (IOC), sponsors, hoogwaardigheidsbekleders en televisiemaatschappijen.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederlandse olympische paardensportkampioen breekt been
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Nederlandse jumpingruiter Jeroen Dubbeldam is tijdens een trainingsrit in de buurt van zijn woonplaats Weerselo zwaar geblesseerd geraakt. De olympisch kampioen van Sydney 2000, net 35 geworden, brak bij een val zijn rechterkuitbeen en liep ook een knieblessure op. Dubbeldam is aan de knie geopereerd in het ziekenhuis van Enschede. "Hij mag de eerste zes weken totaal niets doen", liet de schoonmoeder van de ruiter weten. "De operatie is volgens de artsen geslaagd. We hebben goede hoop dat alles voor de Olympische Spelen in Peking weer in orde is".

    21-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hockeyvrouwen bijten flink van zich af
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het Belgische vrouwenteam heeft op het kwalificatietornooi voor de Olympische Spelen in het Russische Kazan met 3-2 gewonnen van India. Net zoals tegen Frankrijk bracht Charlotte Devos België tegen India op voorsprong. Ze scoorde al na een minuut. In twee dolle minuten boog India op het kwartier de achterstand om in een voorsprong na doelpunten van Bala en Rani. Treffers van Astrid Vervaet (47ste) en Gaelle Valcke (58ste) bezorgden België alsnog de zege. Het was de tweede overwinning in drie duels voor de Belgen die zo een kans behouden om de finale te spelen. België heeft drie punten minder dan het ongeslagen leidersduo Verenigde Staten en Nederlandse Antillen. Twee van deze drie ploegen zullen de finale spelen met als inzet een ticket voor Peking.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ji-Sung Park naar de Olympische Spelen?
    Ji-sung Park kan deze zomer met Zuid-Korea in actie komen op de Olympische Spelen van Peking. De 27-jarige middenvelder van Manchester United is door bondscoach Shung-hwa Park aangeduid als een van de drie dispensatiespelers ouder dan 23 jaar. "Als Park wil en zijn ploeg vindt het goed, mag hij mee", vertelde de bondscoach. Zuid-Korea speelt op de Spelen in de groepsfase tegen Italië, Kameroen en Honduras.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mardy Fish gaat niet naar de Olympische Spelen
    De Amerikaanse tennisser Mardy Fish (ATP 42), winnaar van het zilver op de Olympische Spelen van Athene, zal niet deelnemen aan de Olympische Spelen. Fish vindt dat de Spelen niet in zijn voorbereiding op de US Open passen en zal in dezelfde periode deelnemen aan het ATP-tornooi van Washington. Ook zijn landgenoot Andy Roddick gaf eerder al aan dat zijn voorkeur uitgaat naar het tornooi van Washington.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olympische vlam aangekomen in Djakarta
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De olympische vlam is in de nacht van maandag op dinsdag aangekomen in de Indonesische hoofdstad Djakarta. Dinsdag maakt het vuur een korte tocht door de stad. De fakkelloop zal enkel te zien zijn voor ongeveer 5.000 toeschouwers die een uitnodiging kregen. In totaal zullen 2.000 politieagenten de tocht in goede banen moeten leiden.

    20-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roy Makaay mee naar het olympisch voetbaltornooi
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Aanvaller Roy Makaay van Feyenoord doet in augustus met Nederland mee aan het olympisch voetbaltornooi. "Als Makaay fit blijft, gaat hij mee. Die afspraak heb ik met hem gemaakt", aldus bondscoach Foppe De Haan. De Friese trainer weet nog niet welke andere twee spelers boven de 23 jaar hij kiest. De Haan kan Makaay meenemen omdat Feyenoord niet hoeft te voetballen in de voorronde van de Champions League. De Rotterdammers eindigden als zesde in de competitie en kunnen zich daardoor niet meer kwalificeren voor het belangrijkste Europese clubtornooi. De Haan had met de KNVB en de clubs de afspraak gemaakt dat hij geen dispensatiespelers zou kiezen van het team dat zich plaatst voor de voorronde van de Champions League.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vierde plaats voor Van Breedam-Mouha in Spanje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op de eerste manche van de European Tour zijn Liesbet Van Breedam en Liesbeth Mouha vierde geworden. De Belgische kampioenen verloren de kleine finale van het Noorse duo Glesnes-Maaseide met 21-12 en 21-17. In de halve finale verloren ze van het Duitse duo Goller/Ludwig, nummer 5 van de wereld, met 21-19 en 21-11. Een prima start met het oog op de kwalificatie voor de Olympische Spelen. "Zondagmorgen moesten we al om negen uur aantreden voor de kwartfinale tegen Montagnolli-Swoboda", aldus Liesbeth Mouha. Die klus was snel geklaard voor de tegenstanders, want wij kwamen er jammer genoeg niet aan te pas. Binnen het uur stond het 2-0. We herpakten ons heel goed in de herkansing en speelden een stuk beter tegen Kuhn-Schwer (Sui). We domineerden de hele wedstrijd en wonnen dan ook met 2-0. In onze halve finale tegen Goller-Ludwig (Ger, nummer 5 van de wereld) kwamen we in set 1 vlot voor (13-8), maar we gaven die voorsprong uit handen en verloren met 21-19. In set twee zaten we wat in moeilijkheden met onze side-out en zo konden de Duitsers een finaleplaats veroveren."

    19-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Loting voor olympisch voetbaltornooi achter de rug
    De Belgische voetbalbeloften nemen het op de Olympische Spelen van Peking op tegen gastland China, Brazilië en Nieuw-Zeeland. België werd ingedeeld in groep C. In totaal nemen zestien landen deel aan de Spelen: vier groepen van vier. De twee beste teams van elke poule mogen naar de kwartfinales. Het is de eerste keer sinds 1928 dat België zich nog voor het olympisch voetbaltornooi kon plaatsen. Dit zijn de groepen:
    Groep A: Ivoorkust, Argentinië, Australië en Servië
    Groep B: Nederland, Nigeria, Japan en Verenigde Staten
    Groep C: China, Nieuw-Zeeland, Brazilië en België
    Groep D: Zuid-Korea, Kameroen, Honduras en Italië

    In Peking is ook geloot voor het vrouwentornooi.
    Groep E: China, Zweden, Argentinië en Canada
    Groep F: Noord-Korea, Nigeria, Duitsland en Brazilië
    Groep G: Noorwegen, Verenigde Staten, Japan en Nieuw-Zeeland.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische hockeyvrouwen behouden olympische hoop
    De Belgische vrouwen hebben hun tweede wedstrijd op het olympisch kwalificatietoernooi in Kazan gewonnen. De Belgen klopten Frankrijk met 5-0. Bij de rust leidden de Belgische vrouwen al met 2-0. Charlotte Devos, Carole Dembour (2), Morgane Vouche en Astrid Vervaet maakten de doelpunten. Gisteren verloren ze hun openingswedstrijd tegen de VS.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olympische vlam aangekomen in Kuala Lumpur
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De olympische vlam is in Kuala Lumpur aangekomen. Uit vrees voor ongeregeldheden tijdens de fakkelloop, op 21 april, zijn er strikte veiligheidsmaatregelen genomen. Het olympisch vuur kwam uit Thailand, waar de fakkelloop zonder noemenswaardige incidenten is verlopen. Kuala Lumpur is de vierde etappe van het Aziatische parcours van de vlam, na Islamabad, New Delhi en Bangkok.

    18-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Peking-droom meteen voorbij voor hockeyvrouwen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op het olympisch kwalificatietornooi in Kazan heeft de nationale vrouwenploeg haar openingswedstrijd nipt verloren. België ging met 3-2 onderuit tegen de Verenigde Staten, nummer 11 in de wereld. België is 24ste. Carole Dembour en Sofie Gierts maakten de Belgische doelpunten. Alleen de tornooiwinnaar mag nog naar Peking, een aartsmoeilijke opdracht dus voor de Belgische meisjes.

    17-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van Breedam/Mouha naar de kwartfinales in Spanje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Liesbeth Van Breedam en Liesbet Mouha zijn prima aan het seizoen begonnen. Op hun eerste tornooi in het Spaanse Granada hebben de Liesjes zich geplaatst voor de kwartfinales. In de eerste ronde wonnen de Belgische kampioenen van het Spaanse duo Alcon/Matveeva met 21-13, 13-21 en 15-12. "We begonnen vol overtuiging", zegt Mouha. "De eerste set speelden we bijna perfect en de Spaanse meisjes kwamen er niet aan te pas. De tweede set staken zij echter een tandje bij, terwijl wij op hetzelfde ritme verder gingen. Ze trokken daardoor de set naar zich toe. Gelukkig konden we daarna orde op zaken stellen. De eerste overwinning van het seizoen was een feit."

    Daarna versloeg Van Breedam/Mouha het Duitse topduo Brink-Abeler/Jurich met 21-17 en 21-18. "Brink/Abeler-Jurich is een wereldtopper", legt Van Breedam uit, "maar we genoten zo van het spel en we lieten ons niet van de kaart brengen door de ervaring van de tegenstanders. Er kwam wat meer wind opzetten en die wisten we ten volle te benutten. De eerste set was redelijk spannend, maar op het einde hielden we het hoofd koel. De tweede set was een kleine demonstratie van Liesbeth (Mouha): 7 aces op rij en 4 kill-blocks! Een groot rustmoment voor mij, maar het plezier was er zeker niet minder om. Hierna moesten we enkel onze side-out behouden om een plaatsje in de kwartfinales te veroveren. Morgen spelen we tegen de Oostenrijkers Swoboda-Montagnolli, een team dat ook goed voorbereid is, maar hopelijk niet zo goed als wij!"

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Claes/Mawet voldoet aan BOIC-normen voor Peking
    Wouter Claes en Frederic Mawet zijn op het EK in het Deense Herning uitgeschakeld in de kwartfinales van het dubbelspel bij de mannen. Onze landgenoten, het nummer 38 op de wereldranglijst, verloren na 27 minuten met 21-11 en 21-10 van de Denen Eriksen en Lundgaard Hansen, als tweede geplaatst en 14de op de wereldranglijst. Hoewel Claes en Mawet met het bereiken van de kwartfinales al aan de minima van het BOIC voldeden voor kwalificaties voor de Olympische Spelen van Peking, hebben ze toch zo goed als zeker geen kans meer op aan de eisen van het IOC en de Internationale Badmintonfederatie te voldoen. Er mogen in Peking immers maar 16 duo's in actie komen, de eerste 16 op de wereldranglijst van 1 mei 2008.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gella Vandecaveye vraagt politici om openingsceremonie te boycotten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Gewezen topjudoka en huidig Vlaams topsportcoördinator Gella Vandecaveye roept in een open brief alle politici op om niet naar de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Peking te gaan. Volgens Vandecaveye is dergelijk sterk signaal nodig om de Chinese bezetting van Tibet en de wantoestanden binnen China aan te klagen. "China heeft de Olympische Spelen binnengehaald en dat is een mes dat langs twee kanten snijdt. De Chinese leiders kunnen hun land van zijn mooiste kant laten zien en de allermooiste façade optrekken, maar anderzijds moeten ze accepteren dat ook de pijnpunten bloot komen te liggen. De Spelen zijn er voor de atleten, de sportlui. Maar ik ben niet blind", zegt Vandecaveye, die zelf vier keer deelnam aan de Spelen en er zilver (1996) en brons (2000) won.

    "De Spelen vormen een uitstekend middel om de aandacht te trekken op de problematiek in Tibet. Dat mag. Zeker als ze daarmee tonen dat er nog veel meer fout loopt in dit immense land van 1,3 miljard inwoners. China is het land met de meeste doodstraffen over de hele wereld, met folterpraktijken, met kinderarbeid, met censuur, met geboortebeperking, met verplichte onthuizing, met een gebrek aan vrije meningsuiting. De westerse wereld heeft geen flatterend beeld van deze econmische grootmacht. Al die wantoestanden moeten aangeklaagd worden en, eerlijk is eerlijk, dankzij de Olympische Spelen is het ijzer nu heet", gaat de voormalige topjudoka verder. "Ik ben geen politicoloog noch historicus; ik heb niet de pretentie, evenmin de wijsheid in pacht om zomaar een kant en klare oplossing uit mijn mouw te schudden. Mijn buikgevoel zegt dat er meer actie en druk moet komen vanuit de politieke wereld. De internationale instanties zoals NAVO en EU moeten aan dezelfde kar trekken, maar blijven voorlopig laks toekijken. Op de barricades staan is geen oplossing, dixit Jacques Rogge, 'onze' IOC-president. Maar stille diplomatie is evenmin onvoldoende", vindt de 34-jarige Kortrijkzaanse.

    "Mag ik daarom de Europese leiders, en zo mogelijk nog veel meer wereldleiders, oproepen tot een boycot van de openingsceremonie. Pas op die manier zouden zij een duidelijk en solidair signaal geven aan president Hu Jintao en zijn premier Wen Jiabao. Laat China de Tibet-problematiek en de mensenrechtenkwestie intern oplossen, rekening houdend met zijn eigen historische achtergrond. Maar laat dat gebeuren in een open dialoog, onder het toekijkend oog en met een dwingend duwtje in de rug van het politieke Westen", besluit Gella Vandecaveye.



    Foto

    Archief per jaar
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008

    E-mail mij

    Druk hier om te mailen.


    olympische links
  • Joerie Devreese
  • BOIC
  • Belgian Sports Technology Club

  • Links van olympische atleten
  • Ilse Heylen
  • Elco Van der Geest
  • Olivier Cauwenbergh
  • Eline Berings
  • Kristof Beyens
  • Kim Clijsters
  • Tim Maeyens
  • Bobslee België
  • Jerke Van den Bogaert
  • Karen Persyn

    Olympische atleten
  • Sven Nys
  • Evi Van Acker
  • Dirk Van Tichelt
  • Mouha-Gielen
  • Tom Van Geneugden


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs