Foto
Inhoud blog
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • TRIATLON: Simon De Cuyper 25ste in laatste oefengalop
  • FOTO: ondertussen hier een beetje verder in London
  • ALGEMEEN: vier atleten nemen deel onder olympische vlag
  • SURFEN: derde Olympische Spelen voor Sigrid Rondelez
  • ZEILEN: Wannes Van Laer op ontdekkingstocht in London
  • HOCKEY: nationale teams komen aan in London
    Heeft iemand een leuk verhaal over China? Doorsturen die handel!
    Foto

    UIT DE BUIK VAN DE SPELEN:

    Foto

    Joerie Devreese
    'Ola Olympia'

    Tombo in Peking & London
    Het vervolg van het eerste olympisch avontuur van een sportjournalist
    09-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jow Jochen: welkom in China 1: OPVOEDING
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Chinese overheid doet er alles aan om de bevolking in Peking beter op te voeden. Het klinkt misschien wel wat raar in de oren als je de Chinezen kent, maar toch is het zo. Nu vroeg ik me onlangs af hoe je een rochelende, spuwende, rokende, luid hoestende Chinees op zo'n korte tijd wil her-opvoeden. Ik heb nog altijd geen oplossing gevonden. Daarom deze nuttige tip wanneer je in Peking een taxi neemt of op een bus stapt:

    sluit meteen je raampje wanneer je ziet dat de chauffeur het zijne opendraait. Doe je dit niet dan is de kans redelijk groot dat een zoveelste plop groen slijm jouw richting uitwaait. Heb je de tijd niet meer om je raampje dicht te draaien, duik dan vliegensvlug neer op de achterbank.

    Positief is alvast dat de overheid de toiletten wil aanpassen aan de westerse normen. Ik kan je verzekeren, dat zou zeker geen overbodige luxe zijn. Toiletten in China zijn gewoon degoutant ... alleen de geur al. Gelukkig is het in augustus niet echt warm ...

    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Jochen De Coene is al een aantal jaar professioneel kinesist bij de Chinese topclub Shanghai Shenhua in het voetbal. De Gentenaar kent de Chinezen en hun leefwereld ondertussen door en door. Speciaal voor deze blog zal hij regelmatig een berichtje doorsturen om de sfeer al een beetje op te snuiven.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jacques Rogge geeft crisis toe
    Klik op de afbeelding om de link te volgen IOC-voorzitter Jacques Rogge heeft in Peking toegegeven dat er de laatste tijd "een crisis" is ontstaan. "De huidige situatie is ongetwijfeld een crisis", aldus Rogge na de openingszitting van het Uivoerend Comité van het IOC, "maar we hebben in de geschiedenis van de Olympische Spelen al grotere stormen bedwongen". Na de onrust in Tibet en de protestacties bij de olympische fakkelloop is de huidige situatie een "uitdaging" die met andere uitdagingen in de olympische geschiedenis, zoals het bloedbad in München 1972 of de talrijke boycots, in geen geval te vergelijken is, aldus onze landgenoot.

    China heeft bij de toekenning van de Spelen aan Peking op 13 juli 2001 geen contractuele verplichtingen op zich genomen om de mensenrechtenkwestie aan te pakken. "Voor mij zijn dat morele verplichtingen en wij vragen China om die belofte na te komen", vertelde Rogge, die eraan toevoegde dat hij in zijn gesprek van woensdag met de Chinese premier Wen Jiabao persvrijheid geëist heeft. "Daar is zeker nog ruimte voor verbeteringen", aldus de Oost-Vlaming.

    Over de kwestie van de meningsvrijheid van de atleten stelde Rogge duidelijk dat zij tijdens de Olympische Spelen "overal, ook op de officiële persconferenties, vrij hun mening mogen uiten. Enkel propaganda is niet toegelaten. We zullen richtlijnen sturen naar alle nationale olympische comités en zullen individuele gevallen met zeer veel gezond verstand beoordelen", aldus de 65-jarige Rogge.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Parcours olympische vlam in San Francisco ingekort
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het parcours van de olympische vlam in San Francisco is omwille van veiligheidsmaatregelen en de aanwezigheid van een groot aantal manifestanten flink ingekort. "De mensen blokkeren de straten, dus moeten we het traject inkorten", verklaarde een verantwoordelijke van de politie. De fakkelloop was in de grootste verwarring van start gegaan. Enkele minuten na de start verdween de fakkelloper in een magazijn, waar hij drie kwartier bleef. Daarna verscheen hij opnieuw in de straten van San Francisco. Het traject van de fakkellopers werd na de chaos van maandag in Parijs al ingekort tot 9,6 km. Voor de start werd er al een pro-tibetaanse manifestant opgepakt.

    Zo passeert de vlam niet langs de Golden Gate Brigde of Chinatown. Duizenden mensen wachtten tevergeefs om de fakkel voorbij te zien komen. De tocht langs de haven werd geannuleerd, net als de afsluitingsceremonie. Die werd verplaatst naar de luchthaven, waar geen publiek was toegelaten. De fakkel vertrekt nu naar Buenos Aires.

    08-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nationale olympische comités tegen boycot
    Het geheel van nationale olympische comités heeft een mogelijke boycot van de Olympische Spelen van Peking verworpen. Dat maakte de Mexicaan Mario Vazquez Rana bekend, de voorzitter van de vereniging van nationale olympische comités. "De raadpleging van de 205 olympische comités heeft geen enkele indicatie gegeven van een niet steunen van de Spelen", aldus Vazquez Rana. "Dus we mogen zeggen dat er slechts één filosofie is: het is goed voor China en ook voor de Chinezen".

    De vereniging heeft uiteindelijk beslist om Tibet niet te vermelden in een verklaring over de Olympische Spelen van Peking, dit om niet beschuldigd te worden van inmenging, verklaarde de Mexicaanse voorzitter Mario Vazquez Rana. "In de eerste versie van de tekst vermeldden we Tibet, er waren echter opmerkingen om ons niet in te mengen in de interne zaken van een land, en dus heb ik de tekst, die ik had opgesteld, aangepast, en Tibet komt er niet meer in voor".

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olympische vlam zet zijn reis verder

    De olympische vlam zet zijn rondreis door de wereld verder. Dat heeft Jacques Rogge, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), gezegd op de Franse openbare zender France 3. "Dat het parcours zou worden stopgezet, is een vals gerucht. Er wordt hieromtrent niet gediscussieerd. Het is een scenario waarmee we geen rekening houden", verklaarde Rogge. "Natuurlijk zullen we wel analyseren wat tot nog toe gebeurd is tussen Olympia en Parijs." De doortocht van de olympische vlam in Europa veroorzaakte de voorbije dagen heel wat ophef. Zo waren er in Londen en Parijs heel wat betogingen waarin de Chinese bezetting van Tibet werd aangeklaagd.


    07-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paula Radcliffe maakt zich geen zorgen over de luchtvervuiling
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Britse atlete Paula Radcliffe maakt zich geen zorgen over de kwaliteit van de lucht in Peking. De wereldrecordhoudster op de marathon heeft zelf astma maar denkt dat de risico's van de luchtvervuiling tijdens de Olympische Spelen overdreven zijn. "Ik moet gewoon mijn medicatie goed afstemmen, maar verder maak ik me er niet erg druk om. Bovendien voel je meestal pas na de race de effecten van luchtvervuiling. Maar of het me iets kan schelen als ik de volgende ochtend een zere keel heb en een beetje ziek ben, terwijl ik de dag ervoor gewonnen heb? Nee, ik denk het niet", vertelt Radcliffe. "Ik vrees eerlijk gezegd dat ik meer last zal hebben van de hitte en vochtigheid." Op het indrukwekkende palmares van de 34-jarige Radcliffe ontbreekt enkel nog een olympische titel.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog geen uitsluitsel over tweede ambtstermijn voor Jacques Rogge
    Klik op de afbeelding om de link te volgen IOC-voorzitter Jacques Rogge beslist pas na de Olympische Spelen van Peking of hij zich kandidaat zal stellen voor een tweede ambtstermijn. "Pas na de Spelen beslis ik of ik me kandidaat zal stellen", vertelde Rogge aan de Chinese media. "Op dit moment weet ik het echt nog niet." Rogge, die op 2 mei 66 wordt, volgde in juli 2001 de Spanjaard Juan Antonio Samaranch op aan het hoofd van het Internationaal Olympisch Comité. Zijn ambtstermijn loopt af in juli 2009.

    "Het voorzitterschap van het IOC vergt heelt wat opofferingen. Zo worden we niet betaald voor het werk dat we doen", aldus Rogge. "Maar ik moet me eigenlijk niet afvragen of ik het wel wil doen, maar wel of ik nog van nut kan zijn voor het IOC, of ik nog iets kan betekenen voor de olympische beweging."

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IOC bespreekt deze week de toekomst van de olympische vlam
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) vergadert deze week over de vraag of de olympische vlam in de toekomst nog altijd een parcours over heel de wereld zal volgen. Bij de passages in Londen en Parijs de voorbije dagen waren er telkens incidenten. Het Uitvoerend Comité van het IOC komt vanaf woensdag voor drie dagen samen in Peking. Kevin Gosper, lid van dat Uitvoerend Comité, vertelde dat er zal beslist worden of het parcours van de olympische vlam in de toekomst beperkt zal worden tot het organiserende land. Hij voegde eraan toe dat er momenteel geen sprake van is om het huidige parcours voor de Spelen van Peking te annuleren.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen Olympische Spelen voor Nicolas Lombaerts
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De nationale beloftenploeg kreeg opnieuw een flinke dreun te verwerken. Na Tom De Sutter moet ook Nicolas Lombaerts verstek geven voor het olympisch voetbaltornooi. Om dezelfde reden: gescheurde kruisbanden. Lombaerts ging door zijn linkerknie op de laatste individuele training tijdens zijn revalidatie. De West-Vlaming knalde in de Europese UEFA-cupwedstrijd tegen Villareal met zijn knie tegen de paal. De clubdokter oordeelde dat een operatie niet nodig was, maar blijkbaar was de knie dan toch nog niet sterk genoeg. De 23-jarige Rode Duivel zal zo'n zes maanden buiten strijd zijn en mist dus naast de Spelen ook de hoogste waarschijnlijke halve finale van de UEFA-cup, het grootste deel van de Russische competitie en de Champions League volgend seizoen. Een paar jaar geleden maakte Lombaerts hetzelfde mee in zijn debuutjaar in de eerste klasse bij AA Gent.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veerle Dejaeghere net terug van stage in Portugal
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Veerle Dejaeghere heeft haar eerste zomerstage achter de rug met het oog op Peking. De West-Vlaamse bracht de voorbije weken door in Monte Gordo, in de schitterende Portugese Algarve. De weersomstandigheden -voortdurend tussen de 21 en 30 graden- waren schitterend voor de duurlopen, de horden- en de snelheidstrainingen. Voor specifieke steepletrainingen nam Dejaeghere de overzetboot naar Spanje, daar kon ze werken op een gloednieuwe piste. Het gaat prima met de conditie van de hardloopster.

    Meer leuke foto's op haar website http://veerledejaeghere.skynetblogs.be.

    06-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een bewogen dag voor de olympische vlam in Parijs
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De olympische vlam heeft vandaag een kwartiertje niet gebrand. Wegens 'technische redenen' was ze gedoofd tijdens de doortocht in Parijs. Rond 13u50 is de vlam opnieuw aangestoken. Ruim een uur voordien is de olympische vlam begonnen aan een parcours van 28 km door de Franse hoofdstad. De korte trip startte aan de Eiffeltoren en eindigde in het Stade Charléty. De toorts werd aangestoken door de voorzitter van de commissie van de olympische vlam, Jiang Xiaoyu. Heel wat notabelen, onder wie gewezen premier Jean-Pierre Raffarin, woonden de ceremonie bij.

    Gewezen atleet Stéphane Diagana kreeg de eer om, begeleid door een indrukwekkende veiligheidsmacht, als eerste met de vlam door Parijs te lopen. Na hem volgden nog een tachtigtal lopers. Tijdens de doortocht probeerden zes betogers het vuur te doven. Het halve dozijn werd onmiddellijk ingerekend door de politie. Het incident vond plaats ter hoogte van de quai Saint-Exupéry. Aan de Eiffeltoren hadden zich verschillende militanten an Reporters sans frontières (RSF) vastgeklonken aan de stalen constructie van het monument. Brandweerlui werden opgeroepen om de betogers los te maken.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jean-Michel Saive plots erg dicht bij de Spelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen "De zesde Olympische Spelen voor Jean-Michel Saive zijn een feit". Dat meldt de krant SudPresse vandaag. Volgens het Waalse dagblad volstaat het voor Saive dat hij acte de présence geeft tijdens het laatste Europese kwalificatietornooi in Boedapest begin mei om zijn ticket voor Peking beet te hebben. Hoeveel spelers zich in Boedapest kunnen plaatsen voor de Olympische Spelen, hangt af van de kwalificaties in Oceanië en Noord-Amerika. Volgens Didier Leroy, verantwoordelijke van de competities bij de Internationale Tafeltennisfederatie (ITTF), zal het aantal tussen 15 en 17 schommelen. "De acht topreekshoofden treden pas vanaf de achtste finales aan. Zij zullen alleen het wedstrijdblad moeten tekenen om hun kwalificatie voor de Spelen te bemachtigen. Alleen ziekte kan Jean-Michel Saive verhinderen om naar Hongarije af te zakken en zo zijn zesde opeenvolgende Olympische Spelen te behalen", zegt Leroy in SudPresse.

    Ondertussen behandelt het Internationaal Sporttribunaal (TAS) nog altijd de zaak tussen Saive en de ITTF omtrent de al vraag of Saive al dan niet recht heeft op een rechtstreekse kwalificatie voor de Olympische Spelen. Het is nog niet duidelijk wanneer daarover een uitspraak kan worden verwacht.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste stap richting Peking van Peter Croes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Peter Croes is in het Nieuw-Zeelandse Plymouth als vijfde geëindigd in de tweede wereldbekerwedstrijd van het seizoen. De overwinning was voor de Spanjaard Javier Gomez, die ook al de openingsmanche in het Australische Mooloolaba had gewonnen. Croes voldoet zo voor het eerst aan het de eisen van het BOIC om naar de Spelen te mogen. Als hij echt wil deelnemen, moet Croes dit jaar nog een keer een top 8-plaats halen in een wereldbekerwedstrijd of in de top 16 van het WK of de top 8 van het EK eindigen.

    05-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Japan stuurt titelverdedigster ondanks nederlaag in het judo
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Japanse judoka Ryoko Tani zal in augustus haar olympische titel in de categorie tot 48 kg verdedigen. Nochtans verloor ze op de nationale kampioenschappen de beslissende kamp van Emi Yamagishi. De Japanse federatie maakte een lijst met twaalf judoka's voor Peking bekend. Tani staat ertussen, hoewel ze in de finale van het kampioenschap met twee yuko's verloor van Yamagishi, die dus niet naar de Spelen mag. Op deze manier herhaalt de Japanse bond het scenario van vorig jaar, toen Tani op het Japanse kampioenschap verloor van Tomoko Fukumi. Niettemin mocht ze naar het WK, waar ze voor de zevende keer goud won.

    Voor de geïnteresseerden, dit is de Japanse selectie: Ryoko Tani (-48 kg), Misato Nakamura (-52 kg), Aiko Sato (-57 kg), Auymi Tanimoto (-63 kg), Masae Ueno (-70 kg), Sae Nakazawa (-78 kg) bij de vrouwen. En Taluaki Hiraoka (-60 kg), Masato Uchishiba (-66 kg), Yusuke Kanamaru (-73 kg), Takashi Ono (-81 kg), Izumi Hiroshi (-90 kg) en Keiji Suzuki (-100 kg) bij de mannen.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint-Petersburg wil de Spelen in 2020 organiseren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het Russische Sint-Petersburg wil zich kandidaat stellen voor de organisatie van de Olympische Spelen in 2020. Dat heeft de gouverneur van de stad, Valentina Matviyenko, gezegd bij de doortocht van de olympische vlam in Sint-Petersburg. In juli 2007 werd het Russische Sotchi aangeduid als gaststad van de Olympische Winterspelen van 2014. In 1980 mocht Moskou de Olympische Spelen organiseren. Sint-Petersburg was ook al kandidaat voor de Spelen van 2004, die uiteindelijk aan Athene werden toegewezen.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Geen spijt van toekenning van Spelen aan China"
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Jacques Rogge heeft nogmaals herhaald dat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) geen spijt heeft van de beslissing om de Olympische Spelen toe te kennen aan Peking. Onze landgenoot reageerde daarmee op de aanzwellende kritiek op China wegens de problematiek rond Tibet. "Ik heb al verschillende keren gezegd dat het IOC het een wijze beslissing vond om de Spelen toe te kennen aan Peking. Wij hebben er geen spijt van", zei de IOC-voorzitter tijdens een bijeenkomst in Singapore. "Peking had een uitstekend project, waarschijnlijk het beste van allemaal. Op de Spelen willen we kwaliteit en met China zullen we dat hebben."

    Rogge, die niet wilde ingaan op de mogelijke boycot van de openingsceremonie door belangrijke regeringsleiders, voegde eraan toe dat het IOC voor vrije meningsuiting is 'op voorwaarde dat het niet gewelddadig gebeurt maar vreedzaam'. Rogge is in Singapore om er een charter te ondertekenen in het kader van de eerste Olympische Spelen voor de Jeugd die er in 2010 zullen plaatsvinden.

    04-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Luchtkwaliteit geen gevaar voor sporters volgens Jacques Rogge
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De slechte kwaliteit van de lucht in Peking is niet schadelijk voor de gezondheid van de sporters die in augustus deelnemen aan de Olympische Spelen. Dat heeft Jacques Rogge, de Belgische voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), gezegd op een studentenbijeenkomst in Singapore. Jacques Rogge bracht een bezoek aan Singapore, dat in 2010 de eerste Olympische Jeugdspelen organiseert. De IOC-voorzitter woonde een bijeenkomst van studenten aan het Victoria Junior College bij en beantwoordde er enkele vragen. Op de vraag of de lucht in Peking schadelijk kan zijn voor de sporters, antwoordde Rogge, die zelf dokter is, dat hij zeker weet dat dat niet het geval zal zijn. "De gezondheid van de atleten is absoluut niet in gevaar", klonk het. "Het zou wel kunnen dat sommige sporters iets minder presteren."

    De luchtverontreininging in Peking zorgt voor heel wat bezorgdheid bij tal van sporters. De Ethiopische topatleet Haile Gebrselassie heeft al laten weten dat hij de marathon niet zal lopen, omdat hij bang is voor de gevolgen voor zijn gezondheid. De Chinese autoriteiten investeerden al 1,3 miljard euro in schone lucht boven Peking. Tijdens de Spelen worden ook miljoenen auto's uit de stad gebannen.

    03-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kan het echt niet anders?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Elf Griekse gewichtheffers zijn op 7 maart op een trainingskamp in Athene betrapt op het gebruik van verboden middelen. Dat heeft de Griekse gewichtheffersbond meegedeeld. Bondscoach Christos Iakovou is met onmiddellijke ingang op non-actief gezet, in afwachting van de uitslagen van de tegenexpertise. Wie de betrapte atleten zijn, is niet bekend. Het zou gaan om zes vrouwen en vijf mannen. De onaangekondigde dopingtest werd uitgevoerd door het wereldantidopingagentschap WADA. Er namen 14 sporters deel aan het trainingskamp.

    De 60-jarige Christos Iakovou is een van de meest gerespecteerde trainers in Griekenland. Onder zijn leiding won Griekenland sinds 1992 vijf olympische titels, vijf zilveren medailles en twee bronzen. Iakovou heeft aangekondigd dat hij zelf opstapt. Als de resultaten bevestigd worden, riskeert het Griekse team uitgesloten te worden van deelname aan het EK in Italië en de Olympische Spelen in Peking.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olympische vlam is aangekomen in Rusland
    De olympische vlam is op zijn reis rond de wereld vanuit het Turkse Istanboel aangekomen in het Russische Sint-Petersburg. Daar zal zaterdagochtend een twintig kilometer lange fakkelloop worden georganiseerd. De vlam zal gedragen worden door tal van bekende Russen, onder wie Galina Zibina, de kogelstoter die op de Olympische Spelen van 1952 in Helsinki goud won. De vlam hield eerder ook al halt in Kazachstan en Turkije. De komende weken worden nog 15 andere landen aangedaan. De vlam zal in totaal 137.000 km afleggen.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hockeyselectie voor Kazan bekend gemaakt
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Bondscoach Michel Van den Boer heeft zijn selectie bekendgemaakt voor het olympisch kwalificatietornooi voor de vrouwen in Kazan. Het zijn Sofie Gierts, Carole Dembour, An Christiaens, Anne-Sophie Van Regemortel, Olivia Bouche, Valérie Vermeersch, Astrid Vervaet, Gaëlle Valcke, Louise Cavenaile, Lola Danhaive, Charlotte De Vos, Margaux Grossen, Caroline Guisset, Valentine Van Vyve, Valérie Herbert, Morgane Vouche, Elisabeth Achten en Nadine Khouzam.



    Foto

    Archief per jaar
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008

    E-mail mij

    Druk hier om te mailen.


    olympische links
  • Joerie Devreese
  • BOIC
  • Belgian Sports Technology Club

  • Links van olympische atleten
  • Ilse Heylen
  • Elco Van der Geest
  • Olivier Cauwenbergh
  • Eline Berings
  • Kristof Beyens
  • Kim Clijsters
  • Tim Maeyens
  • Bobslee België
  • Jerke Van den Bogaert
  • Karen Persyn

    Olympische atleten
  • Sven Nys
  • Evi Van Acker
  • Dirk Van Tichelt
  • Mouha-Gielen
  • Tom Van Geneugden


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs