Foto
Inhoud blog
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • TRIATLON: Simon De Cuyper 25ste in laatste oefengalop
  • FOTO: ondertussen hier een beetje verder in London
  • ALGEMEEN: vier atleten nemen deel onder olympische vlag
  • SURFEN: derde Olympische Spelen voor Sigrid Rondelez
  • ZEILEN: Wannes Van Laer op ontdekkingstocht in London
  • HOCKEY: nationale teams komen aan in London
    Heeft iemand een leuk verhaal over China? Doorsturen die handel!
    Foto

    UIT DE BUIK VAN DE SPELEN:

    Foto

    Joerie Devreese
    'Ola Olympia'

    Tombo in Peking & London
    Het vervolg van het eerste olympisch avontuur van een sportjournalist
    14-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ALGEMEEN: Jacques Rogge verwacht drie tot vijf Belgische medailles in Londen

    Jacques Rogge beleefde als voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) naar eigen zeggen al tal van mooie momenten. De gouden medaille van Tia Hellebaut op de Olympische Spelen van 2008 in Peking beschouwt hij als een van dé hoogtepunten uit zijn voorzitterschap. "De sprong over 2,05 meter van Tia was onvergetelijk", zo vertelde Rogge in Brussel. De dodelijke crash van de Georgische rodelaar Nodar Koemaritasjvili net voor de start van de Winterspelen van 2010 in Vancouver, noemde Rogge dan weer het dieptepunt.

    Tijdens de komende Spelen in Londen zal Rogge naar traditie trachten elke olympische sport minstens een keer te bezoeken. Als landgenoot kijkt hij uiteraard met extra aandacht uit naar de prestaties van het Belgian Olympic Team, dat naar verwachting 100 tot 120 atleten zal tellen. "Ik ben heel verheugd dat Belgi
    ë zo'n grote delegatie afvaardigt. Minstens de helft van de atleten kan mikken op een plaats in de top-8 (olympisch diploma, red). Ik hoop en denk dat België drie tot vijf medailles kan halen. Wij hebben daarvoor kandidaten in verschillende sporten: atletiek, wielrennen, ruitersport, kano, judo, tennis."

    Vier jaar geleden haalde Belgi
    ë twee keer eremetaal in Peking, telkens in de atletiek: goud met hoogspringster Tia Hellebaut en zilver met het 4x100m aflossingsteam voor vrouwen.


    12-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TRIATLON: geen limiet voor Katrien Verstuyft in San Diego
    Geen goed nieuws voor Katrien Verstuyft, één van de Belgische atleten die nog koortsachtig op zoek zijn naar de limiet voor de Olympische Spelen. Onze landgenote eindigde pas als 47ste op de ITU in San Diego, terwijl een top acht plaats het minimum is. "Ik werkte een goeie zwemproef af", schrijft ze op Twitter, "maar tijdens het fietsen kon ik een valpartij voor mij niet vermijden en mijn dag was plotsklaps voorbij." De overwinning was voor de Britse Helen Jenkins. Verstuyft, vorige week nog tiende in Mexico, finishte op bijna acht minuten.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VOLLEYBAL: Cuba trekt zich terug voor de Olympische Spelen
    De Dominicaanse vrouwenploeg heeft zich geplaatst voor de Olympische Spelen in London. Via het Noord-Amerikaanse kwalificatietornooi in Mexico. Opvallender is dat Cuba zich terugtrekt uit het vrouwentornooi. Omdat de Cubaanse federatie zo goed als failliet is. De kans bestaat dat ook de mannen moeten thuisblijven. Dat zou toch een aderlating zijn voor het tornooi. Bij de vrouwen zijn nog vier plaatsen van de 12 niet ingeuld. Momenteel is er nog een Zuid-Amerikaans kwalificatietornooi aan de gang in Brazilië. En de laatste drie tickets worden verdeeld tijdens een olympisch kwalificatietornooi in Japan eind deze maand.

    11-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ALGEMEEN: olympische tickets op de markt

    Vandaag gooit de organisatie van de Olympische Spelen in Londen 900.000 tickets op de markt. Die zijn in eerste instantie bedoeld voor de mensen die bij eerdere verkoopperiodes naast een toegangskaartje grepen. De kandidaten die al twee keer een aanvraag indienden, ongeveer 20.000 mensen, hebben als eerste het recht om tickets te kopen. Zij krijgen daarvoor 31 uur de tijd. Voor het eerst worden ook 70.000 toegangskaarten voor het olympisch park aangeboden. Die tickets geven geen recht op toegang tot wedstrijden.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BEACHVOLLEYBAL: Mouha en Gielen eindigen als vijfde in Peking

    Liesbeth Mouha en Katrien Gielen hebben zich net niet kunnen plaatsen voor de halve finale op de World Tour in Peking. Het Belgische duo verloor met 2-1 van het Duitse paar Katrin Holtwick en Ilka Semmler, 21ste reekshoofd. Mouha en Gielen, 18de reekshoofd in Peking, eindigen zo als vijfde in de eindstand. Onze landgenotes wonnen de eerste set met 21-18 en verloren de tweede met 21-12. In de beslissende derde set was het verschil miniem, maar na drie kwartier spelen trokken de Duitsers uiteindelijk aan het langste eind met 18-16.

    Mouha en Gielen hadden zich eerder vandaag voor de kwartfinales geplaatst door de Nederlandse tandem Madelein Meppelink-Sophie Van Gestel uit te schakelen met 2-0 (21-16, 21-18), goed voor hun vierde opeenvolgende overwinning in Peking.

    Met hun vijfde plaats doen Mouha en Gielen een goede zaak met het oog op kwalificatie voor de Zomerspelen. Daarvoor moeten ze op de olympische wereldranglijst, met maximum twee duo's per land, op 18 juni in de top 16 staan. Mouha en Gielen staan momenteel 19de, maar daarbij zijn de resultaten van Peking nog niet meegerekend. Het Belgische duo deed het in de Chinese hoofdstad bovendien beter dan hun rechtstreekse concurrenten.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TAFELTENNIS: Vostes en Jean niet meer ongeslagen

    Yannick Vostes heeft op de eerste dag van het olympisch kwalificatietornooi in Doha zijn eerste wedstrijd verloren. Later wist hij wel zijn tweede wedstrijd te winnen. Lauric Jean won zijn eerste twee wedstrijden, maar verloor later zijn derde partij. Vostes verloor in groep 1 zijn eerste wedstrijd tegen de Portugees Tiago Apolonia met 4-0. In de confrontatie met de Iraniër Syed Pourya Omrani ging Vostes wel met een overwinning (4-1) aan de haal. Vostes speelt vandaag zijn laatste poulewedstrijd tegen de Italiaan Naigol Stoyanov.

    In groep 13 won Lauric Jean zijn eerste twee wedstrijden. Tegen de Keniaan Anthony Ringui werd het 4-0. In de wedstrijd tegen de Turk Gencay Menge werd het 4-3. Lauric Jean verloor daarna wel van de Italiaan Mihai Bobocica, het werd 4-3. De laatste tegenstander van Jean in groep 13 wordt de Oekra
    ïner Oleksander Didukh. De eerste twee groepsplaatsen geven recht op kwalificatie voor de 16de finales. Yannick Vostes en Lauric Jean wisten zich vorige maand op het Europees olympisch kwalificatietornooi in Luxemburg niet te plaatsen voor de Spelen. Jean-Michel Saive is momenteel de enige Belgische tafeltennisser die wel zeker is van deelname in Londen.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TAFELTENNIS: Ding Ning alsnog naar London

    Ze zal er toch bij zijn op de Olympische Spelen: Ding Ning, nummer één op de wereldranglijst in het tafeltennis. Tot vandaag zat ze niet in de Chinese selectie voor London. Omdat ze het voorbije jaar gewoon niet goed genoeg heeft gepresteerd, mede door blessures. Guo Yan en Li Xiaoxia waren beter op het WK. Ding Ning vervangt nu in extremis Guo Yan, die zich terugtrekt door een blessure. Waarheid of niet? Want Ding Ning is een echte superster in het tafeltennisgek China. Guo Yue wordt de derde speelster. Samen met Li vormt ze ook de dubbels. Met hun drietjes treden ze ook aa nin het teamevent. China won 20 van de 24 medailles sinds de intrede van het tafeltennis op het olympisch programma in 1988.


    10-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HOCKEY: duidelijke nederlaag van de mannen tegen Australië
    De nationale mannenploeg heeft een eerste oefeninterland tegen Australië met 8-2 verloren. Op Herakles was er een duidelijk verschil tussen beide landen die morgen nog es tegen elkaar spelen in Lier. Australië staat op de eerste plaats van de wereldranking. Bij Belgium ontbraken een paar basisspelers omdat de internationals van Dragons en Waterloo Ducks zich voorbereiden op de finale om de landstitel in eigen land. Dekeyser maakte gelijk en Boon bracht België zelfs even op voorsprong.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BEACHVOLLEYBAL: groepswinst Mouha/Gielen in Beijing
    Stuntje van Liesbeth Mouha en Katrien Gielen in Beijing. Onze landgenoten klopten in hun laatste groepswedstrijd het nummer twee van de ranking, de Brazilianen Talita en Antonelli, met 2-1: 19-21, 21-17 en 15-8. Mouha/Gielen pakt zo de eindzege in de groep en is daardoor vrij in de volgende ronde. Morgen treden ze aan in de achtste finales van deze vierde World Tour. Hopelijk kunnen ze hier nog veel punten sprokkelen voor de olympische ranking.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ALGEMEEN: de olympische vlam is aangestoken
    Kriebeltje, kriebeltje aan de wand ... ja, het begint echt wel te kriebelen. Zeker bij het bekijken van de beelden uit Griekenland vandaag. Het legendarische heilige olympische vuur is aangestoken. Geheel volgens de traditie: een oud-Griekse priesteres, in de tempel van Hera in Olympia en met de behulp van de zonnestralen en een parabolische spiegel. In het oude olympische stadion overhandigde ze het vuur aan de eerste loper, de openwater zwemmer Spyros Gianniotis, een Griek die in Groot-Brittannië is geboren, wereldkampioen.

    Op 78 dagen van de openingsceremonie begint stilaan het serieuze werk. De olympische fakkel begint nu aan zijn achtdaagse rondreis door Griekenland, goed voor zo'n 2900 kilometer, via Kreta, naar Piraeus, Thessloniki, Xanthi en Larissa. Om uiteindelijk te arriveren in Athene, op de site van de eerste moderne Olympische Spelen, in 1896. De olympische vlam vertrekt op 18 met het vliegtuig richting het Verenigd Koninkrijk. Rechtstreeks, dus deze keer geen ries rond de wereld. De toer in de UK doet meer dan 1000 dorpen en steden aan, zo'n 14.000 kilometer op 70 dagen, met 8000 toortsdragers.

    09-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BEACHVOLLEYBAL: twee keer winst voor Mouha en Gielen in Peking

    Liesbeth Mouha en Katrien Gielen hebben hun eerste twee groepswedstrijden gewonnen op de World Tour in Peking. De Belgen, het 18de reekshoofd, versloegen in poule B eerst thuisspelers Fan Wang en Yue Yuan (31ste reekshoofd) met 2-0 (21-14 en 21-19). Daarna waren ze met 2-1 (17-21, 22-20 en 15-12) te sterk voor het Braziliaanse koppel Angela Vieira/Liliane Maestrini (15de reekshoofd). Morgen volgt de derde en laatste groepswedstrijd tegen het Braziliaanse topduo Talita Da Rocha Antunes/Maria Antonelli (tweede reekshoofd). Het tornooi in Peking is het vierde dat meetelt voor de World Tour. In de openingsmanche in Brasilia werden Mouha en Gielen 13de. In Sanya en Shanghai, ook allebei in China, werden ze respectievelijk zevende en 25ste.


    08-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ALGEMEEN: meteen wereldrecord voor de start van de Spelen

    Goed nieuws voor enkele collega's die ook naar de Olympische Spelen trekken: er is opnieuw een McDonald's in de buurt! En wat voor één! De grootste ter wereld, dus nu al een wereldrecord, nog voor de Spelen zijn begonnen. De fastfoodketen zorgde voor 2,8 vierkante kilometer eetplezier, goed voor 1.500 zitplaatsen. Volgens schattingen zal één bezoeker van de Spelen op de tien eten in het restaurant, dat even groot is als een half voetbalstadion. Er werken 470 mensen. McDonald's, sinds 1976 een officiële sponsor van de Olympische Spelen, rekent op 50.000 Big Macs, 100.000 porties frieten en 30.000 milkshakes. Opgelet, er zijn -speciaal voor dit topevenement- ook traditioneel Britse gerechten te koop.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ALGEMEEN: geen eigen drank op de Olympische Spelen
    Opvallend bericht vandaag in Het Laatste Nieuws:

    Wie zijn dorst wil lessen tijdens de Olympische Spelen in Londen wordt verplicht zijn drank ter plaatse te kopen. Om te vermijden dat plasticflessen gebruikt worden voor het verbergen van vloeibare springstoffen, is het strikt verboden om eigen drank mee te brengen bij een bezoek aan het olympisch park. Alle vloeistoffen in verpakkingen van minstens 100 ml worden in beslag genomen. Ook picknicken en grote hoeveelheden voedsel worden geweerd uit de sportstadions. Een flesje water zal op de site 2 euro kosten, een basislunch 12,5 euro.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PARALYMPICS: olympische limieten voor Marieke Vervoort

    Marieke Vervoort heeft meteen indruk gemaakt op haar eerste grote IPC-afspraak. Onze landgenote lukte dit weekend op de Croation Open drie Europese records in het wheelen (rolstoelsprint) in de klasse T52. Vervoort heeft wegens een zenuwaandoening een beperkte werking van beide armen en benen. De atlete van de Vlaamse Liga Gehandicaptensport werd in Zagreb officieel geclassificeerd, waardoor haar tijden nu ook erkend worden. Zowel op de 100m, de 200m als de 400m veegde ze de oude tijden van de tabellen. Op de 100m en de 200m behaalde ze zelfs een A-limiet voor de Paralympische Spelen in Londen. De 400m staat niet op het programma van de Spelen.

    Ook al was het pas haar eerste officiële deelname, toch is de 33-jarige Diestse geen onbekende binnen de Paralympische Beweging. Vooral in het triatlonmilieu (op het Paralympisch programma vanaf Rio 2016) maakte ze al naam en ook internationaal boekte ze talrijke successen, zoals in de marathon van Parijs, waar ze eerste vrouw werd. Om London 2012 te kunnen halen, stortte ze zich recent op het wheelen. 'Het was een prachtige ervaring en ik ben super tevreden. De wedstrijd was goed georganiseerd, ik heb drie records op mijn naam en ik heb bovenal enorm kunnen genieten. Dit smaakt naar meer.' aldus een overgelukkige Vervoort.


    07-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WATERPOLO: loting voor de groepen op de Spelen
    Er is geloot voor de kwalificatiepoules op de Olympische Spelen. Bij de mannen zitten Griekenland, Italië, Kazachstan, Spanje, Australië en Kroatië in groep A. Groep B bevat Hongarije, Montenegro, Roemenië, Groot-Brittannië, USA en Servië. Bij de vrouwen spelen Hongarije, Spanje, China en de USA tegen elkaar in groep A. In groep B kijken Italië, Groot-Brittannië, Rusland en Australië elkaar in de ogen.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ALGEMEEN: London opent olympisch stadion

    Duizenden inwoners van London hebben al een glimp mogen opvangen van het olympisch stadion in hun stad. Vorig weekend gingen de poorten open van de heilige plaats voor de officiële opening. Het werd een feestelijke ceremonie, precies 2012 uur voor de start van de Olympische Spelen.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ALGEMEEN: Boris Johnson blijft burgemeester in London

    Straf eigenlijk, als je er es over nadenkt. Op minder dan 100 dagen van de Olympische Spelen vond er nog een verkiezing plaats om het burgemeesterschap van London. Met het grootste evenement ter wereld aan de voordeur ging deze stemming over meer dan gewoon over wie burgemeester zou worden. En het is uiteindelijk Boris Johnson die zichzelf opvolgt. De overwinning van de 48-jarige conservatieve excentriekeling is op zich geen verrassing. Dat het verschil met tegenkandidaat Ken Livingstone zo piep is -amper drie procent- mag je wel verbazen. Boris heeft alvast iets om naar uit te kijken.


    06-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.JUDO: Joachim Bottieau mag naar de Olympische Spelen

    Joachim Bottieau mag zijn ticket boeken voor London. Op de door de Internationale federatie bekendgemaakte internationale ranglijst staat de 23-jarige judoka op de 21ste plaats in de categorie -81 kg en hij voldoet daarmee naast de Belgische ook aan de internationale normen.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TRIATLON: Simon De Cuyper haalt de BOIC-limiet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op de wereldbekermanche in Huatulco, in Mexico, ging Simon De Cuyper verrassend met de zege lopen. Zo voldoet hij aan de BOIC-norm. Als hij internationaal hoog genoeg geklasseerd geraakt, mag de 25-jarige Leuvenaar naar London. Deze wereldbekertriomf in één van de zwaarste wereldbekerwedstrijden is een stunt, zeker omdat de atleet van SMO-Specialized geen goeie zwemproef aflegde en tijdens het fietsen belandde hij in een tweede groep. Peter Croes, die er bij was in Peking, maakte wel deel uit van de kopgroep. De Cuyper vloog tijdens de afsluitende 10 km lopen en pakte de overwinning in 2u02'34". De bevestiging van zijn derde plaats vorig jaar in de wereldbeker van Tong Yeong Croes zakte weg naar de 28ste plaats. Momenteel heeft België één startplaats voor Londen. Op basis van de ranking van Croes, maar die startplaats is niet nominatief. En Croes voldeed hij nog niet aan de BOIC-norm. Katrien Verstuyft eindigde bij de vrouwen op de tiende plaats en hoopt ook op London. Dan moet ze wel schitteren in de WK-manches van San Diego en Madrid.


    05-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HOCKEY: nationale vrouwenploeg kent tegenstanders voor London

    De nationale vrouwenploeg is op de Olympische Spelen in London ingedeeld in groep A. Samen met titelverdediger en nummer één op de ranking Nederland, gastland GrootBrittannië (vierde), vice-olympisch kampioen China (vijfde), Zuid-Korea (achtste) en Japan (negende). De Japanse vrouwen plaatsten zich als laatste voor het tornooi. België staat 16de op de wereldranglijst. Groep B bestaat uit wereldkampioen Argentinië (tweede), Duitsland (derde), NieuwZeeland (zesde), Australië (zevende), Verenigde Staten (tiende) en Zuid-Afrika (twaalfde).




    Foto

    Archief per jaar
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008

    E-mail mij

    Druk hier om te mailen.


    olympische links
  • Joerie Devreese
  • BOIC
  • Belgian Sports Technology Club

  • Links van olympische atleten
  • Ilse Heylen
  • Elco Van der Geest
  • Olivier Cauwenbergh
  • Eline Berings
  • Kristof Beyens
  • Kim Clijsters
  • Tim Maeyens
  • Bobslee België
  • Jerke Van den Bogaert
  • Karen Persyn

    Olympische atleten
  • Sven Nys
  • Evi Van Acker
  • Dirk Van Tichelt
  • Mouha-Gielen
  • Tom Van Geneugden


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs