Foto
Inhoud blog
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • TRIATLON: Simon De Cuyper 25ste in laatste oefengalop
  • FOTO: ondertussen hier een beetje verder in London
  • ALGEMEEN: vier atleten nemen deel onder olympische vlag
  • SURFEN: derde Olympische Spelen voor Sigrid Rondelez
  • ZEILEN: Wannes Van Laer op ontdekkingstocht in London
  • HOCKEY: nationale teams komen aan in London
    Heeft iemand een leuk verhaal over China? Doorsturen die handel!
    Foto

    UIT DE BUIK VAN DE SPELEN:

    Foto

    Joerie Devreese
    'Ola Olympia'

    Tombo in Peking & London
    Het vervolg van het eerste olympisch avontuur van een sportjournalist
    06-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een bewogen dag voor de olympische vlam in Parijs
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De olympische vlam heeft vandaag een kwartiertje niet gebrand. Wegens 'technische redenen' was ze gedoofd tijdens de doortocht in Parijs. Rond 13u50 is de vlam opnieuw aangestoken. Ruim een uur voordien is de olympische vlam begonnen aan een parcours van 28 km door de Franse hoofdstad. De korte trip startte aan de Eiffeltoren en eindigde in het Stade Charléty. De toorts werd aangestoken door de voorzitter van de commissie van de olympische vlam, Jiang Xiaoyu. Heel wat notabelen, onder wie gewezen premier Jean-Pierre Raffarin, woonden de ceremonie bij.

    Gewezen atleet Stéphane Diagana kreeg de eer om, begeleid door een indrukwekkende veiligheidsmacht, als eerste met de vlam door Parijs te lopen. Na hem volgden nog een tachtigtal lopers. Tijdens de doortocht probeerden zes betogers het vuur te doven. Het halve dozijn werd onmiddellijk ingerekend door de politie. Het incident vond plaats ter hoogte van de quai Saint-Exupéry. Aan de Eiffeltoren hadden zich verschillende militanten an Reporters sans frontières (RSF) vastgeklonken aan de stalen constructie van het monument. Brandweerlui werden opgeroepen om de betogers los te maken.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jean-Michel Saive plots erg dicht bij de Spelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen "De zesde Olympische Spelen voor Jean-Michel Saive zijn een feit". Dat meldt de krant SudPresse vandaag. Volgens het Waalse dagblad volstaat het voor Saive dat hij acte de présence geeft tijdens het laatste Europese kwalificatietornooi in Boedapest begin mei om zijn ticket voor Peking beet te hebben. Hoeveel spelers zich in Boedapest kunnen plaatsen voor de Olympische Spelen, hangt af van de kwalificaties in Oceanië en Noord-Amerika. Volgens Didier Leroy, verantwoordelijke van de competities bij de Internationale Tafeltennisfederatie (ITTF), zal het aantal tussen 15 en 17 schommelen. "De acht topreekshoofden treden pas vanaf de achtste finales aan. Zij zullen alleen het wedstrijdblad moeten tekenen om hun kwalificatie voor de Spelen te bemachtigen. Alleen ziekte kan Jean-Michel Saive verhinderen om naar Hongarije af te zakken en zo zijn zesde opeenvolgende Olympische Spelen te behalen", zegt Leroy in SudPresse.

    Ondertussen behandelt het Internationaal Sporttribunaal (TAS) nog altijd de zaak tussen Saive en de ITTF omtrent de al vraag of Saive al dan niet recht heeft op een rechtstreekse kwalificatie voor de Olympische Spelen. Het is nog niet duidelijk wanneer daarover een uitspraak kan worden verwacht.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste stap richting Peking van Peter Croes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Peter Croes is in het Nieuw-Zeelandse Plymouth als vijfde geëindigd in de tweede wereldbekerwedstrijd van het seizoen. De overwinning was voor de Spanjaard Javier Gomez, die ook al de openingsmanche in het Australische Mooloolaba had gewonnen. Croes voldoet zo voor het eerst aan het de eisen van het BOIC om naar de Spelen te mogen. Als hij echt wil deelnemen, moet Croes dit jaar nog een keer een top 8-plaats halen in een wereldbekerwedstrijd of in de top 16 van het WK of de top 8 van het EK eindigen.

    05-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Japan stuurt titelverdedigster ondanks nederlaag in het judo
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Japanse judoka Ryoko Tani zal in augustus haar olympische titel in de categorie tot 48 kg verdedigen. Nochtans verloor ze op de nationale kampioenschappen de beslissende kamp van Emi Yamagishi. De Japanse federatie maakte een lijst met twaalf judoka's voor Peking bekend. Tani staat ertussen, hoewel ze in de finale van het kampioenschap met twee yuko's verloor van Yamagishi, die dus niet naar de Spelen mag. Op deze manier herhaalt de Japanse bond het scenario van vorig jaar, toen Tani op het Japanse kampioenschap verloor van Tomoko Fukumi. Niettemin mocht ze naar het WK, waar ze voor de zevende keer goud won.

    Voor de geïnteresseerden, dit is de Japanse selectie: Ryoko Tani (-48 kg), Misato Nakamura (-52 kg), Aiko Sato (-57 kg), Auymi Tanimoto (-63 kg), Masae Ueno (-70 kg), Sae Nakazawa (-78 kg) bij de vrouwen. En Taluaki Hiraoka (-60 kg), Masato Uchishiba (-66 kg), Yusuke Kanamaru (-73 kg), Takashi Ono (-81 kg), Izumi Hiroshi (-90 kg) en Keiji Suzuki (-100 kg) bij de mannen.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint-Petersburg wil de Spelen in 2020 organiseren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het Russische Sint-Petersburg wil zich kandidaat stellen voor de organisatie van de Olympische Spelen in 2020. Dat heeft de gouverneur van de stad, Valentina Matviyenko, gezegd bij de doortocht van de olympische vlam in Sint-Petersburg. In juli 2007 werd het Russische Sotchi aangeduid als gaststad van de Olympische Winterspelen van 2014. In 1980 mocht Moskou de Olympische Spelen organiseren. Sint-Petersburg was ook al kandidaat voor de Spelen van 2004, die uiteindelijk aan Athene werden toegewezen.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Geen spijt van toekenning van Spelen aan China"
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Jacques Rogge heeft nogmaals herhaald dat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) geen spijt heeft van de beslissing om de Olympische Spelen toe te kennen aan Peking. Onze landgenoot reageerde daarmee op de aanzwellende kritiek op China wegens de problematiek rond Tibet. "Ik heb al verschillende keren gezegd dat het IOC het een wijze beslissing vond om de Spelen toe te kennen aan Peking. Wij hebben er geen spijt van", zei de IOC-voorzitter tijdens een bijeenkomst in Singapore. "Peking had een uitstekend project, waarschijnlijk het beste van allemaal. Op de Spelen willen we kwaliteit en met China zullen we dat hebben."

    Rogge, die niet wilde ingaan op de mogelijke boycot van de openingsceremonie door belangrijke regeringsleiders, voegde eraan toe dat het IOC voor vrije meningsuiting is 'op voorwaarde dat het niet gewelddadig gebeurt maar vreedzaam'. Rogge is in Singapore om er een charter te ondertekenen in het kader van de eerste Olympische Spelen voor de Jeugd die er in 2010 zullen plaatsvinden.

    04-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Luchtkwaliteit geen gevaar voor sporters volgens Jacques Rogge
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De slechte kwaliteit van de lucht in Peking is niet schadelijk voor de gezondheid van de sporters die in augustus deelnemen aan de Olympische Spelen. Dat heeft Jacques Rogge, de Belgische voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), gezegd op een studentenbijeenkomst in Singapore. Jacques Rogge bracht een bezoek aan Singapore, dat in 2010 de eerste Olympische Jeugdspelen organiseert. De IOC-voorzitter woonde een bijeenkomst van studenten aan het Victoria Junior College bij en beantwoordde er enkele vragen. Op de vraag of de lucht in Peking schadelijk kan zijn voor de sporters, antwoordde Rogge, die zelf dokter is, dat hij zeker weet dat dat niet het geval zal zijn. "De gezondheid van de atleten is absoluut niet in gevaar", klonk het. "Het zou wel kunnen dat sommige sporters iets minder presteren."

    De luchtverontreininging in Peking zorgt voor heel wat bezorgdheid bij tal van sporters. De Ethiopische topatleet Haile Gebrselassie heeft al laten weten dat hij de marathon niet zal lopen, omdat hij bang is voor de gevolgen voor zijn gezondheid. De Chinese autoriteiten investeerden al 1,3 miljard euro in schone lucht boven Peking. Tijdens de Spelen worden ook miljoenen auto's uit de stad gebannen.

    03-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kan het echt niet anders?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Elf Griekse gewichtheffers zijn op 7 maart op een trainingskamp in Athene betrapt op het gebruik van verboden middelen. Dat heeft de Griekse gewichtheffersbond meegedeeld. Bondscoach Christos Iakovou is met onmiddellijke ingang op non-actief gezet, in afwachting van de uitslagen van de tegenexpertise. Wie de betrapte atleten zijn, is niet bekend. Het zou gaan om zes vrouwen en vijf mannen. De onaangekondigde dopingtest werd uitgevoerd door het wereldantidopingagentschap WADA. Er namen 14 sporters deel aan het trainingskamp.

    De 60-jarige Christos Iakovou is een van de meest gerespecteerde trainers in Griekenland. Onder zijn leiding won Griekenland sinds 1992 vijf olympische titels, vijf zilveren medailles en twee bronzen. Iakovou heeft aangekondigd dat hij zelf opstapt. Als de resultaten bevestigd worden, riskeert het Griekse team uitgesloten te worden van deelname aan het EK in Italië en de Olympische Spelen in Peking.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olympische vlam is aangekomen in Rusland
    De olympische vlam is op zijn reis rond de wereld vanuit het Turkse Istanboel aangekomen in het Russische Sint-Petersburg. Daar zal zaterdagochtend een twintig kilometer lange fakkelloop worden georganiseerd. De vlam zal gedragen worden door tal van bekende Russen, onder wie Galina Zibina, de kogelstoter die op de Olympische Spelen van 1952 in Helsinki goud won. De vlam hield eerder ook al halt in Kazachstan en Turkije. De komende weken worden nog 15 andere landen aangedaan. De vlam zal in totaal 137.000 km afleggen.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hockeyselectie voor Kazan bekend gemaakt
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Bondscoach Michel Van den Boer heeft zijn selectie bekendgemaakt voor het olympisch kwalificatietornooi voor de vrouwen in Kazan. Het zijn Sofie Gierts, Carole Dembour, An Christiaens, Anne-Sophie Van Regemortel, Olivia Bouche, Valérie Vermeersch, Astrid Vervaet, Gaëlle Valcke, Louise Cavenaile, Lola Danhaive, Charlotte De Vos, Margaux Grossen, Caroline Guisset, Valentine Van Vyve, Valérie Herbert, Morgane Vouche, Elisabeth Achten en Nadine Khouzam.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog geen olympische kwalificatie voor Gaëlle Mys
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het is nog even wachten op de olympische kwalificatie van Gaëlle Mys voor Peking. Gisteren kreeg de 16-jarige Gentse gymnaste een mooie kans op het EK artistieke gymnastiek in Frankrijk, maar Mys had een zware dag en ze viel twee keer van de balk, haar favoriete toestel. Mys en de andere leden van de Belgische seniorenploeg traden aan in alle disciplines door het uitvallen van Aagje Vanwalleghem. Het team eindigde als 17de op 21 landen. Mys heeft wel nog enkele wereldbekerwedstrijden om de door het BOIC gevraagde finale te halen.

    02-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Atleten mogen vrijuit spreken van het IOC
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Tijdens de Olympische Spelen van Peking zijn de atleten vrij om zich over elk onderwerp uit te drukken. Ze moeten wel het olympisch charter respecteren, verklaarde het Internationaal Olympisch Comité (IOC). "De Chinezen hebben ons nooit gevraagd om de atleten een prop in de mond te stoppen", stelde de Nederlander Hein Verbruggen, de voorzitter van de coördinatiecommissie van het IOC. "De atleten moeten wel het olympisch charter respecteren, dat al heel lang in voege is. Voor de rest zijn ze vrij om zich uit te drukken en kunnen ze zeggen wat ze willen", aldus Verbruggen. Het olympisch charter verbiedt elke religieuze, politieke of raciale propaganda tijdens de Olympische Spelen.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Peking belooft beelden rechtstreeks uit te zenden

    Tijdens de Olympische Spelen zullen de wedstrijden rechtstreeks worden uitgezonden. Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bevestigd als reactie op de vrees van sommige critici dat Peking de tv-covering wil censureren uit vrees voor incidenten. "De tv-beelden zullen direct uitgezonden worden en de geaccrediteerde media zullen het internet open en vrij kunnen gebruiken", verklaarde Kevan Gosper, vice-voorzitter van de coördinatiecommissie van het IOC. "Op de Olympische Spelen zullen de beelden op hetzelfde moment de huiskamers worden ingestuurd als wanneer de actie plaatsvindt."

    De vrees dat de Chinese overheid het uitzenden van de tv-beelden zal willen manipuleren, werd opnieuw gevoed door de beslissing van Peking om de ceremonie van op het Tienanmenplein met enige vertraging uit te zenden. Op deze manier wilde de Chinese staatstelevisie zich ervan verzekeren dat eventuele incidenten, bijvoorbeeld met Tibetaanse sympathisanten, het tv-scherm niet zouden halen.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemiste kans voor Yannick Vostes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Yannick Vostes is alvast niet bij de gelukkigen die in Nantes een olympisch ticket hebben kunnen afdwingen op het Europees kwalificatietornooi tafeltennis. Vostes, onze enige landgenoot in Franrijk, verloor zijn eerste twee groepswedstrijden in de voorronde. Eerst met 4-2 tegen de Griek Panagiotis Gionis en dan met 4-0 tegen de Oekraïner Kou Lei. Alleen de eerste twee van degroep plaatsen zich voor de hoofdtabel.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Yuhan Tan momenteel reserve voor Peking
    Eén maand voor de definitieve selecties voor het badmintontornooi op de Olympische Spelen staat Yuhan Tan op de tweede reserveplaats op de Europese lijst. Tan moet dus deze maand zijn ranking nog een beetje verbeteren wil hij deze zomer naar Peking.

    01-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olympische vlam is in Kazachstan aangekomen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De olympische vlam is woensdag in het Kazachse wintersportstation Medeu bij Almaty begonnen aan een 137.000 kilometer lange reis doorheen 19 landen. De Kazachse president Noursoultan Nazarbaïev gaf het startschot van de fakkelloop. Hij liep een kleine afstand met de vlam en gaf het vuur door aan Bakhtyar Artaïev, in 2004 in Athene nog olympisch bokskampioen. In totaal zullen 24 Kazachen de vlam dragen. Elke loper legt ongeveer 200 meter af. Donderdag wordt de vlam in Turkije verwacht.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ex-olympisch kampioen gewichtheffen overleden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Hongaar Peter Baczako, een voormalige olympische kampioen gewichtheffen, is op 56-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een spierziekte. Baczako werd in 1980 olympisch kampioen in Moskou. Vier jaar eerder behaalde hij brons op de Spelen van Montreal. Gedurende zijn carrière behaalde hij drie zilveren en zes bronzen WK-medailles. De Hongaar werd ook één keer Europees kampioen (in 1979), en verzamelde zes zilveren en vier bronzen Europese medailles.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ook geen Haile Gebreselassie op de 10.000m?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Haile Gebrselassie komt waarschijnlijk niet in actie tijdens de Olympische Spelen in Peking. De Ethiopische atleet wil er de 10.000 meter lopen, maar volgens bondstrainer Woldemeskel Kostre kan Gebrselassie de strijd met zijn jongere concurrenten niet aan. De Ethiopische bond zou daarom de voorkeur geven aan andere lopers. Gebrselassie liet begin maart weten dat hij de olympische marathon liet schieten. De wereldrecordhouder heeft last van astma en is bang dat de vervuilde lucht in de Chinese stad zijn gezondheid zal schaden. Hij opteerde daarom voor de 10.000 meter. De Ethiopische topatleet won op de 10.000 meter olympisch goud in 1996 en 2000 en werd ook wereldkampioen in 1993, 1995, 1997 en 1999. Gebrselassie hoopt zich op 24 mei op de FBK-Games in het Nederlandse Hengelo te kwalificeren voor de Spelen.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De paralympische selectie voor Peking
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De paritaire selectiecommissie heeft de selectielijst voor de Paralympische Spelen van Peking bekendgemaakt. De selectie bestaat momenteel uit 19 atleten uit 6 sporten. Enkele sporters kunnen later nog aan de lijst toegevoegd worden. De plaatsen voor het tennis bijvoorbeeld, worden op internationaal vlak pas toegekend op 30 mei. Hierdoor kunnen de tennissers nog niet definitief geselecteerd worden.
    De selectie:
    * goalbalteam (6 spelers)
    * Atletiek: Gino De Keersmaeker (discus) en Kurt Vanraefelghem (vijfkamp)
    * Wielrennen: Jan Boyen (tijdrit en achtervolging op de weg), Marc Eymard met piloot Yves Godimus (wegrit)
    * Paardrijden: José Lorquet en Bert Vermeir (dressuur)
    * Tafeltennis: Nico Vergeylen, Marc Ledoux, Mathieu Loicq (team - klasse 8), Marc Ledoux, Mathieu Loicq, Dimitri Ghion (individueel)
    * Zwemmen: Kevin Lambrechts (50m vlinderslag) en Sven Decaesstecker (200m wisselslag)

    Lijst van selecteerbare atleten:
    * Tennis: Annick Sevenans

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.D-day voor de tafeltennissers
    Het is D-day voor de tafeltennissers die er deze zomer willen bij zijn op de Olympische Spelen. Vandaag start het Europees olympisch kwalificatietornooi in Nantes met als inzet 11 tickets voor Peking. Door het forfait van Jean-Michel Saive wordt Yannick Vostes de enige Belg in
    Frankrijk. Het wordt in ieder geval een zware opdracht. Sommige spelers zullen tot 13 of 14 partijen moeten afwerken omdat het tornooi in verschillende fases wordt gespeeld.

    Eerst zijn er de voorrondes, waar alle spelers in 16 poules worden ondergebracht en de beste twee zich plaatsen. Daarna volgen de kwalificaties met 32 spelers in acht poules van vier, met directe uitschakeling. Elke winnaar is rechtstreeks geplaatst voor de Spelen van Peking. Zij die zich niet konden plaatsen, worden in vier nieuwe poules onderverdeeld, met opnieuw rechtstreekse uitschakeling. Hier plaatsen alleen de vier winnaars zich voor Peking. De verliezers nemen deel aan de herkansingen. Daar worden de laatste drie tickets voor de Spelen verdeeld en valt er een beslissing over de reserven (plaatsen 12 tot 16).



    Foto

    Archief per jaar
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008

    E-mail mij

    Druk hier om te mailen.


    olympische links
  • Joerie Devreese
  • BOIC
  • Belgian Sports Technology Club

  • Links van olympische atleten
  • Ilse Heylen
  • Elco Van der Geest
  • Olivier Cauwenbergh
  • Eline Berings
  • Kristof Beyens
  • Kim Clijsters
  • Tim Maeyens
  • Bobslee België
  • Jerke Van den Bogaert
  • Karen Persyn

    Olympische atleten
  • Sven Nys
  • Evi Van Acker
  • Dirk Van Tichelt
  • Mouha-Gielen
  • Tom Van Geneugden


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs