Foto
Inhoud blog
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • TRIATLON: Simon De Cuyper 25ste in laatste oefengalop
  • FOTO: ondertussen hier een beetje verder in London
  • ALGEMEEN: vier atleten nemen deel onder olympische vlag
  • SURFEN: derde Olympische Spelen voor Sigrid Rondelez
  • ZEILEN: Wannes Van Laer op ontdekkingstocht in London
  • HOCKEY: nationale teams komen aan in London
    Heeft iemand een leuk verhaal over China? Doorsturen die handel!
    Foto

    UIT DE BUIK VAN DE SPELEN:

    Foto

    Joerie Devreese
    'Ola Olympia'

    Tombo in Peking & London
    Het vervolg van het eerste olympisch avontuur van een sportjournalist
    03-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kan het echt niet anders?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Elf Griekse gewichtheffers zijn op 7 maart op een trainingskamp in Athene betrapt op het gebruik van verboden middelen. Dat heeft de Griekse gewichtheffersbond meegedeeld. Bondscoach Christos Iakovou is met onmiddellijke ingang op non-actief gezet, in afwachting van de uitslagen van de tegenexpertise. Wie de betrapte atleten zijn, is niet bekend. Het zou gaan om zes vrouwen en vijf mannen. De onaangekondigde dopingtest werd uitgevoerd door het wereldantidopingagentschap WADA. Er namen 14 sporters deel aan het trainingskamp.

    De 60-jarige Christos Iakovou is een van de meest gerespecteerde trainers in Griekenland. Onder zijn leiding won Griekenland sinds 1992 vijf olympische titels, vijf zilveren medailles en twee bronzen. Iakovou heeft aangekondigd dat hij zelf opstapt. Als de resultaten bevestigd worden, riskeert het Griekse team uitgesloten te worden van deelname aan het EK in Italië en de Olympische Spelen in Peking.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olympische vlam is aangekomen in Rusland
    De olympische vlam is op zijn reis rond de wereld vanuit het Turkse Istanboel aangekomen in het Russische Sint-Petersburg. Daar zal zaterdagochtend een twintig kilometer lange fakkelloop worden georganiseerd. De vlam zal gedragen worden door tal van bekende Russen, onder wie Galina Zibina, de kogelstoter die op de Olympische Spelen van 1952 in Helsinki goud won. De vlam hield eerder ook al halt in Kazachstan en Turkije. De komende weken worden nog 15 andere landen aangedaan. De vlam zal in totaal 137.000 km afleggen.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hockeyselectie voor Kazan bekend gemaakt
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Bondscoach Michel Van den Boer heeft zijn selectie bekendgemaakt voor het olympisch kwalificatietornooi voor de vrouwen in Kazan. Het zijn Sofie Gierts, Carole Dembour, An Christiaens, Anne-Sophie Van Regemortel, Olivia Bouche, Valérie Vermeersch, Astrid Vervaet, Gaëlle Valcke, Louise Cavenaile, Lola Danhaive, Charlotte De Vos, Margaux Grossen, Caroline Guisset, Valentine Van Vyve, Valérie Herbert, Morgane Vouche, Elisabeth Achten en Nadine Khouzam.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog geen olympische kwalificatie voor Gaëlle Mys
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het is nog even wachten op de olympische kwalificatie van Gaëlle Mys voor Peking. Gisteren kreeg de 16-jarige Gentse gymnaste een mooie kans op het EK artistieke gymnastiek in Frankrijk, maar Mys had een zware dag en ze viel twee keer van de balk, haar favoriete toestel. Mys en de andere leden van de Belgische seniorenploeg traden aan in alle disciplines door het uitvallen van Aagje Vanwalleghem. Het team eindigde als 17de op 21 landen. Mys heeft wel nog enkele wereldbekerwedstrijden om de door het BOIC gevraagde finale te halen.

    02-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Atleten mogen vrijuit spreken van het IOC
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Tijdens de Olympische Spelen van Peking zijn de atleten vrij om zich over elk onderwerp uit te drukken. Ze moeten wel het olympisch charter respecteren, verklaarde het Internationaal Olympisch Comité (IOC). "De Chinezen hebben ons nooit gevraagd om de atleten een prop in de mond te stoppen", stelde de Nederlander Hein Verbruggen, de voorzitter van de coördinatiecommissie van het IOC. "De atleten moeten wel het olympisch charter respecteren, dat al heel lang in voege is. Voor de rest zijn ze vrij om zich uit te drukken en kunnen ze zeggen wat ze willen", aldus Verbruggen. Het olympisch charter verbiedt elke religieuze, politieke of raciale propaganda tijdens de Olympische Spelen.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Peking belooft beelden rechtstreeks uit te zenden

    Tijdens de Olympische Spelen zullen de wedstrijden rechtstreeks worden uitgezonden. Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bevestigd als reactie op de vrees van sommige critici dat Peking de tv-covering wil censureren uit vrees voor incidenten. "De tv-beelden zullen direct uitgezonden worden en de geaccrediteerde media zullen het internet open en vrij kunnen gebruiken", verklaarde Kevan Gosper, vice-voorzitter van de coördinatiecommissie van het IOC. "Op de Olympische Spelen zullen de beelden op hetzelfde moment de huiskamers worden ingestuurd als wanneer de actie plaatsvindt."

    De vrees dat de Chinese overheid het uitzenden van de tv-beelden zal willen manipuleren, werd opnieuw gevoed door de beslissing van Peking om de ceremonie van op het Tienanmenplein met enige vertraging uit te zenden. Op deze manier wilde de Chinese staatstelevisie zich ervan verzekeren dat eventuele incidenten, bijvoorbeeld met Tibetaanse sympathisanten, het tv-scherm niet zouden halen.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemiste kans voor Yannick Vostes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Yannick Vostes is alvast niet bij de gelukkigen die in Nantes een olympisch ticket hebben kunnen afdwingen op het Europees kwalificatietornooi tafeltennis. Vostes, onze enige landgenoot in Franrijk, verloor zijn eerste twee groepswedstrijden in de voorronde. Eerst met 4-2 tegen de Griek Panagiotis Gionis en dan met 4-0 tegen de Oekraïner Kou Lei. Alleen de eerste twee van degroep plaatsen zich voor de hoofdtabel.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Yuhan Tan momenteel reserve voor Peking
    Eén maand voor de definitieve selecties voor het badmintontornooi op de Olympische Spelen staat Yuhan Tan op de tweede reserveplaats op de Europese lijst. Tan moet dus deze maand zijn ranking nog een beetje verbeteren wil hij deze zomer naar Peking.

    01-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olympische vlam is in Kazachstan aangekomen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De olympische vlam is woensdag in het Kazachse wintersportstation Medeu bij Almaty begonnen aan een 137.000 kilometer lange reis doorheen 19 landen. De Kazachse president Noursoultan Nazarbaïev gaf het startschot van de fakkelloop. Hij liep een kleine afstand met de vlam en gaf het vuur door aan Bakhtyar Artaïev, in 2004 in Athene nog olympisch bokskampioen. In totaal zullen 24 Kazachen de vlam dragen. Elke loper legt ongeveer 200 meter af. Donderdag wordt de vlam in Turkije verwacht.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ex-olympisch kampioen gewichtheffen overleden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Hongaar Peter Baczako, een voormalige olympische kampioen gewichtheffen, is op 56-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een spierziekte. Baczako werd in 1980 olympisch kampioen in Moskou. Vier jaar eerder behaalde hij brons op de Spelen van Montreal. Gedurende zijn carrière behaalde hij drie zilveren en zes bronzen WK-medailles. De Hongaar werd ook één keer Europees kampioen (in 1979), en verzamelde zes zilveren en vier bronzen Europese medailles.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ook geen Haile Gebreselassie op de 10.000m?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Haile Gebrselassie komt waarschijnlijk niet in actie tijdens de Olympische Spelen in Peking. De Ethiopische atleet wil er de 10.000 meter lopen, maar volgens bondstrainer Woldemeskel Kostre kan Gebrselassie de strijd met zijn jongere concurrenten niet aan. De Ethiopische bond zou daarom de voorkeur geven aan andere lopers. Gebrselassie liet begin maart weten dat hij de olympische marathon liet schieten. De wereldrecordhouder heeft last van astma en is bang dat de vervuilde lucht in de Chinese stad zijn gezondheid zal schaden. Hij opteerde daarom voor de 10.000 meter. De Ethiopische topatleet won op de 10.000 meter olympisch goud in 1996 en 2000 en werd ook wereldkampioen in 1993, 1995, 1997 en 1999. Gebrselassie hoopt zich op 24 mei op de FBK-Games in het Nederlandse Hengelo te kwalificeren voor de Spelen.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De paralympische selectie voor Peking
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De paritaire selectiecommissie heeft de selectielijst voor de Paralympische Spelen van Peking bekendgemaakt. De selectie bestaat momenteel uit 19 atleten uit 6 sporten. Enkele sporters kunnen later nog aan de lijst toegevoegd worden. De plaatsen voor het tennis bijvoorbeeld, worden op internationaal vlak pas toegekend op 30 mei. Hierdoor kunnen de tennissers nog niet definitief geselecteerd worden.
    De selectie:
    * goalbalteam (6 spelers)
    * Atletiek: Gino De Keersmaeker (discus) en Kurt Vanraefelghem (vijfkamp)
    * Wielrennen: Jan Boyen (tijdrit en achtervolging op de weg), Marc Eymard met piloot Yves Godimus (wegrit)
    * Paardrijden: José Lorquet en Bert Vermeir (dressuur)
    * Tafeltennis: Nico Vergeylen, Marc Ledoux, Mathieu Loicq (team - klasse 8), Marc Ledoux, Mathieu Loicq, Dimitri Ghion (individueel)
    * Zwemmen: Kevin Lambrechts (50m vlinderslag) en Sven Decaesstecker (200m wisselslag)

    Lijst van selecteerbare atleten:
    * Tennis: Annick Sevenans

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.D-day voor de tafeltennissers
    Het is D-day voor de tafeltennissers die er deze zomer willen bij zijn op de Olympische Spelen. Vandaag start het Europees olympisch kwalificatietornooi in Nantes met als inzet 11 tickets voor Peking. Door het forfait van Jean-Michel Saive wordt Yannick Vostes de enige Belg in
    Frankrijk. Het wordt in ieder geval een zware opdracht. Sommige spelers zullen tot 13 of 14 partijen moeten afwerken omdat het tornooi in verschillende fases wordt gespeeld.

    Eerst zijn er de voorrondes, waar alle spelers in 16 poules worden ondergebracht en de beste twee zich plaatsen. Daarna volgen de kwalificaties met 32 spelers in acht poules van vier, met directe uitschakeling. Elke winnaar is rechtstreeks geplaatst voor de Spelen van Peking. Zij die zich niet konden plaatsen, worden in vier nieuwe poules onderverdeeld, met opnieuw rechtstreekse uitschakeling. Hier plaatsen alleen de vier winnaars zich voor Peking. De verliezers nemen deel aan de herkansingen. Daar worden de laatste drie tickets voor de Spelen verdeeld en valt er een beslissing over de reserven (plaatsen 12 tot 16).

    31-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Indische kapitein weigert de vlam te dragen
    Bhaichung Bhutia, de kapitein van de Indische voetbalploeg, weigert de olympische vlam te dragen wanneer die in India aankomt. Hij wil zo protesteren tegen de Chinese onderdrukking in Tibet. Dat verklaarde hij in een Indische krant. De 31-jarige Bhutia Bhaichung Bhutia heeft al een brief gestuurd naar het Indisch Olympisch Comité "als teken van solidariteit met de Tibetanen". De olympische vlam, die uit Peking naar Kazachstan is vertrokken, komt op 17 april aan in India.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De olympische vlam verlaat Peking
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De olympische vlam heeft China verlaten voor het begin van de 33-daagse fakkelloop over 137.000 km over de vijf continenten. Een vliegtuig van Air China vertrok richting Almaty, de hoofdstad van Kazachstan. Dat land is de eerste etappe van het olympisch vuur in zijn doortocht in 19 verschillende landen. Er zullen in totaal acht fakkellopers het vuur gedurende 20 kilometer door Almaty dragen. Met de problemen rond Tibet in gedachten, wordt het ongetwijfeld een bewogen reis voor het olympisch vuur. Zo zijn er in Londen, Parijs en San Francisco al betogingen gepland door Tibetanen.

    De olympische vlam is maandag uit Griekenland aangekomen in Peking en op het Tienanmenplein werd er gestart met de olympische fakkelloop. De Chinese hordenloper Liu Xiang, de regerende wereldkampioen en wereldrecordhouder op de 110m horden, was de eerste loper. Hij kreeg de olympische vlam uit handen van de Chinese president Hu Jintao.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jean-Michel Saive geeft verstek voor tornooi in Nantes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Tafeltennisser Jean-Michel Saive zal niet deelnemen aan het olympisch kwalificatietornooi dat woensdag start in Nantes. De Luikenaar liet weten dat hij een schouderblessure heeft. Hij wil de rest van het seizoen niet in het gedrang brengen. Door het forfait van Saive is Yannick Vostes de enige Belg in Nantes.

    Jean-Michel Saive weet nog altijd niet of hij rechtstreeks geplaatst is voor de Olympische Spelen van Peking. De oudste Saive betwist de beslissing van de internationale tafeltennisfederatie (ITTF) en trok naar het Internationaal Sporttribunaal (TAS) in Lausanne, maar dat heeft nog geen uitspraak gedaan. Saive kan zich wel nog voor de Spelen proberen te plaatsen via het kwalificatietornooi in mei in Boedapest.

    "Ik heb last van tendinitis, de dokter wil niet dat ik risico's neem", vertelt Saive. "Ik had in Nantes minstens zeven, maximum dertien wedstrijden moeten spelen. De blessure is op zich niet zo erg. Ik zou in de Champions League perfect mijn wedstrijden kunnen afwerken, maar in Nantes zouden de matchen elkaar snel opvolgen en daardoor zou de blessure wel eens erger kunnen worden. Op die manier zou ik de rest van mijn
    seizoen in het gedrang brengen."

    Saive is niet te spreken over het feit dat hij nog altijd niets heeft gehoord van het TAS. "Ze hebben nog altijd niets van zich laten horen, ondanks het feit dat we het dossier in het Engels hebben opgestuurd en dat ik had aanvaard dat ik me niet zou laten bijstaan door mijn advocaat."

    30-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olympische vlam komt aan in Peking
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Olympische vlam is in Peking aangekomen. Er was extra beveiliging opgetrommeld door de crisis in Tibet. De vlam kwam in een Airbus A330 van Air China aan uit Athene. Het toestel landde rond 9 uur (3 uur Belgische tijd) in de Chinese hoofdstad. De voorzitter van het organisatiecomité van de Olympische Spelen, Liu Qi, overhandigde de vlam op de luchthaven aan Zhou Yongkang, lid van het Permanent Comité van het Politiek Bureau van de Communistische Partij. Scholieren zwaaiden met Chinese en Olympische vlaggen. Het evenement werd met een kleine vertraging 'live' uitgezonden op de Chinese televisie.

    Op 2 april begint de olympische vlam aan een reis door de wereld van 137.000 km. Er staat onder andere een passage in Tibet op het programma, ondanks de ongeregeldheden in de regio.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van Laecke en Pichon dromen nog van Peking
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Net als in tal van andere sporten worden in deze periode ook in het schermen de laatste tickets verdeeld voor de Olympische Spelen. Op 26 april krijgen Yoeri Van Laecke (degen) en Marc Pichon (floret) de allerlaatste kans om zich te plaatsen voor Peking. Een zware opdracht sowieso, want op het einde liggen slechts twee tickets te wachten op evenveel gelukkigen. Van Laecke heeft na de mislukte kwalificatie voor Athene (in zijn thuishaven Gent, weet je nog, toen als nummer 10 in de wereld) niet veel potten meer gebroken, de uitschieters waren zeldzaam. De sympathieke Lochristinaar is teruggezakt naar de 77ste plaats op de wereldranking. Zijn Bloso-contract is al een tijdje opgezegd en daarom werkt de Oost-Vlaming nu sinds november bij de bank ING.

    Omdat het zonetornooi er nu wel heel snel aankomt, kan Yoeri Van Laecke nog amper aan tornooien deelnemen. Hij volgt momenteel een intensief trainingsprogramma met veel specifieke schermtrainingen. Het enige voorbereidingstornooi wordt nog het BK per ploeg op 20 april. Van Laecke heeft wel geluk, want normaal moest het uithangbord van de Gentse St-Michielsgilde resultaten voorleggen om te mogen deelnemen aan het zonetornooi. Het BOIC vroeg twee keer een plaats in de top 8 op een Grand Prix. Van Laecke komt aan één plaats in de top 8 en één keer in de top 16. Hetzelfde geldt voor Marc Pichon, 73ste op de floretranking. Deliberatie dus ...

    En dat is dan weer een doorn in het oog van Bart Claessens. De schermer van Gymnasia Beveren zorgde de voorbije maanden voor een aantal opmerkelijke resultaten. Zo versloeg hij als nummer 625 in de wereld enkele spelers uit de top 100. Claessens klaagt vooral aan dat niemand voldoet aan de minima, maar dat papa Van Laecke voor de derde opeenvolgende keer (EK, WK en pre-olympisch tornooi) zijn "zoonlief" bedient. Hetzelfde verhaal voor Pichon die "als echtgenoot van de topsportcoördinator" een wilcard in de schoot geworpen krijgt. "Het wordt een echte familie-aangelegenheid bij de Vlaamse Schermbond", aldus de Waaslander.

    29-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ook Zweedse en Franse handbalvrouwen mogen naar Peking
    Op het olympisch kwalificatietornooi in Leipzig hebben de Zweedse handbalvrouwen zich verzekerd van een ticket voor Peking. Dankzij een 24-22 overwinning tegen Kroatië plaatste Zweden zich als één van de twaalf landen voor het olympische tornooi. In dezelfde poule kwalificeerde Duitsland zich gisteren al. Cuba en Kroatië zijn uitgeschakeld. In Nîmes mochten de Franse vrouwen juichen na een 36-19 overwinning tegen Congo.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Athene overhandigt olympische vlam aan Peking
    Tijdens een officiële plechtigheid in Athene is de olympische vlam overhandigd aan de voorzitter van het organisatiecomité van de Olympische Spelen in Peking, Liu Qi. Verschillende duizenden mensen woonden, onder het toeziend oog van een indrukwekkende politiemacht, de plechtigheid bij in het Marmeren Stadion van Athene waar in 1896 de eerste editie van de Olympische Spelen plaatsvond.

    Voor het stadion werden enkele mensen opgepakt die van de gelegenheid wilden gebruik maken om de Chinese bezetting van Tibet aan te klagen. Ze hadden spandoeken bij en schreeuwden leuzen pro-Tibet. Na de plechtigheid wordt de olympische vlam naar de luchthaven van Athene gebracht. Vandaar wordt het vuur met een Airbus A330 van Air China naar Peking gevlogen. Op 2 april begint de olympische vlam aan een reis door de wereld van 137.000 km. Er staat onder andere een passage in Tibet op het programma.



    Foto

    Archief per jaar
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008

    E-mail mij

    Druk hier om te mailen.


    olympische links
  • Joerie Devreese
  • BOIC
  • Belgian Sports Technology Club

  • Links van olympische atleten
  • Ilse Heylen
  • Elco Van der Geest
  • Olivier Cauwenbergh
  • Eline Berings
  • Kristof Beyens
  • Kim Clijsters
  • Tim Maeyens
  • Bobslee België
  • Jerke Van den Bogaert
  • Karen Persyn

    Olympische atleten
  • Sven Nys
  • Evi Van Acker
  • Dirk Van Tichelt
  • Mouha-Gielen
  • Tom Van Geneugden


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs