Foto
Inhoud blog
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • TRIATLON: Simon De Cuyper 25ste in laatste oefengalop
  • FOTO: ondertussen hier een beetje verder in London
  • ALGEMEEN: vier atleten nemen deel onder olympische vlag
  • SURFEN: derde Olympische Spelen voor Sigrid Rondelez
  • ZEILEN: Wannes Van Laer op ontdekkingstocht in London
  • HOCKEY: nationale teams komen aan in London
    Heeft iemand een leuk verhaal over China? Doorsturen die handel!
    Foto

    UIT DE BUIK VAN DE SPELEN:

    Foto

    Joerie Devreese
    'Ola Olympia'

    Tombo in Peking & London
    Het vervolg van het eerste olympisch avontuur van een sportjournalist
    11-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SHENYANG: Piet De Mol wint ook tweede oefenwedstrijd in China


    Shenbei FC - Rapied Wien: 2-1

    We hebben 18 fitte veldspelers, ze spelen allemaal minstens een helft. We spelen tegen de tweede ploeg van Rapid, het team dat uitkomt in de Oostenrijkse derde klasse. Van bij aanvang is duidelijk dat het een beetje een teringploeg is: talent hebben ze, de vedettenstatus die ze zich al willen aanmeten ... daarvoor zijn de spelers en de begeleiding zeker nog wat groen.

    We hebben, net als in de vorige wedstrijd, een moeilijke start. Rapid is meester, heeft 75% balbezit, maar zonder kansen. Rapid komt 10 minuten voor het einde op voorsprong. Onze verdedigers geloven, ten onrechte, in buitenspel. Hun spits kan zo makkelijk op onze derde doelman afgaan en binnenduwen, 0-1. Nog geen minuut later zet Chao scherp voor vanop links, Lei tikt knap binnen, 1-1. Chao is echt ongrijpbaar. Hun rechtsachter trapt hem eerst nog onderuit. Rode kaart. Met nog vier minuten op de klok is hij weer iedereen te snel af en nu laat hij White makkelijk de scoren, 2-1.  We zijn blij met de zege, maar we weten dat we nog heel wat werk hebben. Vandaag genieten we van een vrije dag. We trekken met de hele groep een dagje naar Antalya.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sven Decaesstecker wint de Nationale Trofee Victor Boin 2011
    Sven Decaesstecker wint de Nationale Trofee Victor Boin 2011, de erkenning voor de prestaties op internationaal niveau van een atleet met handicap. De 26-jarige profzwemmer bij Bloso ontvangt de trofee voor zijn opmerkelijke prestaties in het afgelopen jaar en voor zijn hele sportieve carrière. Hij veroverde in 2011 de bronzen medailles op de 100m rugslag en de vijf kilometer open water en hij werd Europees kampioen op de 200m wisselslag. De jury, onder toezicht van Roger Boin (kleizoon van wijlen Victor Boin) roemde ook de regelmaat die de Torhoutenaar het afgelopen decennium in zijn prestaties heeft gelegd. Hij werd in 2010 al verkozen tot Sportspress Paralympiër van het jaar. Op 11-jarige leeftijd verloor hij zijn onderbeen na een amputatie door botkanker. Hij is lid van de sportclub GIDOS uit Gits (Hooglede).In 2012 hoopt Decaesstecker natuurlijk een medaille te pakken in Londen. De overhandiging van de trofee vindt plaats op 21 maart in het Sportimonium op het Bloso-domein van Hofstade-Zemst. Hij volgt op de erelijst para-cyclist Wim Decleir op.

    10-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SHENYANG: Piet De Mol wint eerste oefenwedstrijd in China


    Shenbei FC - FK Havgesund: 1-0

    Onze eerste van zes vriendschappelijke wedstrijden die we tijdens de stage in Side spelen. FK Havgesund is een Noorse club uit de eerste klasse. Vorig seizoen eindigden ze als zesde. Hun spits uit Servië werd uitgeroepen tot beste speler en kreeg de Noorse gouden schoen. Hun tweede spits maakt deel uit van de Noorse nationale ploeg. De eerste 15 minuten kunnen we de bal niet in de ploeg houden. De Noren zetten ons vast op eigen helft. Kansen krijgen ze niet. Gaandeweg komen we beter in de wedstrijd. De Zwitserse scheidsrechter keurt een kopbaldoelpunt van Vlado, na hoekschop, af. Hierbij raakt onze rechtsbuiten, Lei, gekwetst aan de onderlip. Zes draadjes, van elk 40€, moeten zorgen dat hij binnen een paar dagen weer de oude is.

    We wisselen vier spelers tijdens de rust. Na vijf minuten spelen we de Noorse verdediging op een hoopje. Li lobt de doelman, de bal gaat via de paal buiten. Ook Tian kan oog in oog met de Noorse doelman niet scoren. We zijn in de tweede helft doorlopend de betere ploeg en maken de bal ongrijpbaar voor onze fysiek sterke tegenstrever. Vlado trapt op het half uur op de deklat. Een minuut later is het wel raak: nu trapt Di een afgeslagen bal na hoekschop op de lat, Vlado heeft maar voor het intikken, 1-0. De Noren proberen tevergeefs, vooral met lange ballen, nog een gelijkspel te pakken. We behalen een verdiende zege, echt een klasseploegje hebben we! Vandaag spelen we tegen Rapid Wien.


    09-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olympisch polsstokkampioen Steve Hooker zet punt achter Australisch seizoen

    De Australiër Steve Hooker, regerend olympisch kampioen polsstokspringen, zit met een zware vertrouwenscrisis en heeft besloten om een punt te zetten achter zijn Australisch seizoen. Bovendien is het onduidelijk of hij in staat zal zijn om zijn olympische titel te verdedigen op de Spelen van Londen. "Mijn automatische piloot werkt momenteel niet", aldus Hooker in de Australische krant Daily Telegraph. "Dat is de meest eenvoudige manier om de situatie uit te leggen waarin ik me momenteel bevind. Daarom ga ik ook niet meer trainen in eigen land. Ik ben zenuwachtig, want ik wil graag mijn titel verdedigen in Londen".

    Hooker zag eerder al een groot deel van 2011 in het water vallen omwille van een knieblessure. Op het WK in het Zuid-Koreaanse Daegue faalde hij driemaal op 5m50 en werd hij meteen uitgeschakeld in de kwalificaties. Hij ging in principe tot eind mei in Perth trainen vooraleer aan het Europees seizoen te beginnen. Hooker heeft nog tot 11 juni de tijd om het olympisch minimum te springen (5m72).


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sergey Bubka wil Olympische Winterspelen naar Oekraïne halen

    De voormalige polsstoklegende Sergey Bubka wil helpen om de Olympische Winterspelen van 2022 naar zijn thuisland Oekraïne halen. Deze grote sportgebeurtenis moet bijdragen tot de verbetering van de sportinfrastructuur in de regio. Daarnaast hoopt Bubka dat er meer toeristen richting Oekraïne trekken. Lviv wordt naar voren geschoven als mogelijke kandidaatstad. Deskundigen twijfelen of Oekraïne het nodige geld op tafel kan leggen om een mega-event als de Olympische Winterspelen te organiseren. Lviv is deze zomer ook een van de speelsteden tijdens het Europees kampioenschap voetbal. "Dit kan ook een impuls geven aan de sport in Oekraïne", verklaart Bubka, die met 6m14 (outdoor) en 6m15 (indoor) nog steeds regerend wereldrecordhouder polsstokspringen is. Tot nu toe kennen de Oekraïners vooral succes in het biatlon en kunstschaatsen. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) beslist in 2015 over de Winterspelen van 2022. Mogelijke concurrenten zijn onder meer Barcelona, Denver en Oslo. De Olympische Winterspelen van 2014 vinden plaats in het Russische Sotchi, die van 2018 in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.


    08-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BOIC actualiseert lijst van selecteerbare atleten

    De raad van bestuur van het BOIC heeft de officiële lijst met selecteerbare atleten aangepast voor atletiek, gymnastiek en zwemmen. Tia Hellebaut, regerend Olympisch kampioene hoogspringen, voldeed aan de selectiecriteria van het IOC en aan die van het BOIC door tijdens de Internationale meeting in het Duitse Arnstadt over 1m97 te springen, tevens haar beste prestatie dit seizoen. Een week eerder op het Golden High Jump in Antwerpen sprong ze ook de Olympische limiet van 1m95.

    De Belgische vrouwenploeg gymnastiek eindigde tijdens het Olympic Test Event in Londen op de vijfde plaats. België mag dus geen ploeg naar Londen sturen, maar kan wel één gymnaste afvaardigen. Een interne selectie zal moeten uitmaken wie België mag vertegenwoordigen. Op vandaag hebben zowel Aagje Vanwalleghem als Julie Croket de BOIC minima geturnd op het EK 2011.

    In het zwemmen hebben Kimberly Buys en François Heersbrandt op de Diamond Race in Antwerpen in de 100 meter vlinderslag de selectiecriteria gezwommen. Kimberly Buys deed dat in 58.63, zeven honderdsten onder de gevraagde 58.70 voor Londen 2012. François Heersbrandt zwom ook zeven honderdsten onder het minimum 52.36 vastgelegd door het IOC en BOIC voor deelname aan de Olympische Spelen in Londen.

    Tot op heden hebben 16 individuele atleten, 3 teams en 1 ploeg voldaan aan de criteria van het BOIC en aan die van het IOC, en zijn dus selecteerbaar voor deelname aan de OS in Londen:

    * Atletiek: 2 vrouwen - 3 mannen
    * Gymnastiek: 1 vrouw
    * Hockey: Belgian Hockey team 16 mannen
    * Kajak-Kano: 3 mannen
    * Paardensport: Belgian Eventing Team 5
    * Paardensport: Belgian Jumping Team 4
    * Tafeltennis: 1 man
    * Wielrennen: Belgian Cycling Road Team: 5 mannen
    * Zeilen: 2 vrouwen
    * Zwemmen: 2 vrouwen - 2 mannen


    07-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rusland looft hoge premies uit voor olympisch eremetaal

    Rusland belooft premies tot 100.000 euro aan atleten die met een medaille terugkeren van de Olympische Spelen in Londen. De winnaar van een gouden medaille krijgt een premie van 4 miljoen roebels (ongeveer 100.000 euro). Voor een zilveren medaille verdienen de atleten nog 2,5 miljoen roebels (63.000 euro), terwijl een bronzen medaille nog 1,7 miljoen roebels (43.000 euro) oplevert. De premies liggen even hoog als op de vorige Spelen in Peking. Daar kaapte Rusland 23 gouden, 21 zilveren en 28 bronzen medailles weg. De beste atleten krijgen ook nog een bonus van hun thuisstad. Zo geeft Sint-Petersburg 1 miljoen roebels (25.000 euro) aan elke olympische kampioen. Daarbovenop zwaaien bedrijven ook met geld. Onexim, een Russisch investeringsfonds, gaf op de Spelen in Peking aan elke goudenmedaillewinnaar van CSKA Moskou een premie van 3 miljoen roebels (76.000 euro). Lekker.


    06-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BADMINTON: de familie Tan viert feest op het Belgisch kampioenschap
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De familie Tan heeft in Herentals het Belgisch kampioenschap badminton gedomineerd. Zowel Yuhan als Lianne pakten de titel in het enkelspel. Yuhan -net terug van een lange stage in Indonesië- klopte in de finale Maxime Moreels in twee sets (21-19 en 21-16) en Lianne versloeg Kustyaninsih ook in twee sets (21-8 en 21-14). Lianne pakte met haar tegenstander ook de Belgische titel in het dubbelspel. De familie Tan staat dicht bij een ticket voor de Olympische Spelen. Yuhan voldeed al aan de BOIC-norm, Lianne nog niet. De komende maanden moeten beiden hun plaats op de wereldranking verdedigen in tal van internationale tornooien en het Europees kampioenschap. Badminton is gisteren tijdens het Belgische kampioenschap ook voorgesteld als 'Sporttak in de kijker' van Bloso. En jaar lang zal de sport gepromoot worden in Vlaanderen. Hopelijk met de voortrekkersrol van twee olympische atleten. Meer info op www.sporttakindekijker.be.


    03-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische Olympische atleten op de catwalk

    Gisteravond palmden Olivia, Jonathan en Kévin Borlée, Olivier Cauwenbergh, Nils Duerinck, Elodie Ouedraogo, Laurens Pannecoucke, Jean-Michel Saive, Evi Van Acker en Hans Van Alphen de catwalk in van het Conrad Hotel in Brussel. Tijdens de Olympic Fashion Show presenteerden deze Olympische atleten de officiële outfits. Het Belgian Olympic Team zal er in Londen alvast stijlvol bijlopen tijdens de openingsceremonie. De ontwerpen voor de officiële kledij zijn namelijk van de Belgische modeontwerper Stijn Helsen, ook voor de casual kledij van het BOT tekende hij de JBC collectie “Stijn Helsen for JBC”. De sporttechnische kledij en de Olympic Village kledij wordt door Adidas aangeleverd. Sabine Appelmans en Dominique Monami waren de gastvrouwen voor deze avond waarop ook zo’n vijftigtal Olympische atleten present tekenden. Deze Olympic Fashion Show en de Olympische kledinglijn konden worden gerealiseerd met de steun van de provincie Limburg.


    02-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tom Vangeneugden stopt met zwemmen

    Tom Vangeneugden kapt op 29-jarige leeftijd met zwemmen. "Er komt een moment dat je niet meer aan je eigen verwachtingen voldoet, dat de gestelde doelen onrealistisch geworden zijn. De laatste vijf maanden hebben me doen inzien dat ik dat nu moet toegeven. In een olympisch jaar moet de vorm olympisch zijn of toch minstens die richting uit gaan en dat is helaas niet het geval", zegt Vangeneugden.

    Vangeneugden, die deelnam aan de Olympische Spelen in Peking (20ste op 1500m), zegt dat zijn beslissing weloverwogen is. "De doelen die ik mij als jonge zwemmer gesteld had, naar de Spelen gaan en onder de 15 minuten zwemmen op de 1500m, heb ik gehaald. Ik heb nog steeds vijf Belgische records in handen, ben nog steeds de enige Belg ooit onder die vijftien minuten en met twaalf EK- en WK-deelnames is het dus zeker geen enorm drama."

    Vangeneugden, die nooit een medaille won op een EK of WK, is regerend Belgisch recordhouder op de 800 en 1500m vrij in groot bad en de 400, 800 en 1500m vrij in klein bad. De laatste twee jaar richtte hij zich op het openwaterzwemmen. "Over die twee jaar ben ik erg tevreden. Dat de OS-selectie vorig jaar op een haar na mislukte en ik noodgedwongen terug moest keren naar het zwembad, zal zeker ook een rol spelen waarom het dit seizoen niet gaat zoals het zou moeten gaan."


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olympische vlam wordt op 10 mei ontstoken in Olympia

    Op 10 mei wordt in het Griekse Olympia de olympische vlam ontstoken. Acht dagen later komt de vlam aan in Groot-Brittannië. Het aansteken van de vlam gebeurt, zoals de traditie het voorschrijft, tijdens een ceremonie in de tempel van de Griekse godin Hera. Daarna begint de vlam aan een tocht van een week die op 17 mei eindigt in Athene, waar de overdachtceremonie zal plaatsvinden. Een dag later wordt de vlam per vliegtuig overgebracht naar Groot-Brittannië. Daar begint op 19 mei de "London 2012 Olympic Torch Relay", een tocht van 70 dagen met 8.000 fakkeldragers doorheen Groot-Brittannië. Op 27 juli wordt de vlam aan het olympisch stadion verwacht voor de openingsceremonie. Ruim twee weken later, op 12 augustus, zit de XXXe zomerolympiade erop.


    01-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amazone Judy Ann Melchior is zwanger en mist Olympische Spelen

    De Belgische ruitersportploeg kan op de Olympische Spelen in Londen geen beroep doen op Judy Ann Melchior. De 25-jarige amazone is zwanger en zet haar sportieve carrière voorlopig op pauze. "Judy Ann zal niet fit zijn voor de Olympische Spelen. Haar zwangerschap krijgt dit jaar alle prioriteit", zo bevestigt Zangersheide Stoeterij in Lanaken waar Melchior is aangesloten. "Haar sportpaarden As Cold As Ice Z, Cha Cha Z en Carry Z zullen dit jaar via embryotransplantatie ingezet worden in de fokkerij. Anderen zoals Crown Z, Asca Z en jonge talenten worden toevertrouwd aan de nieuwe Zangersheide ruiter Franz Josef Dahlmann."

    Judy Ann Melchior plaatste zich eind 2010 met de Belgische jumpingploeg dankzij een derde plaats op de Wereldruiterspelen in Kentucky voor de Olympische Spelen in Londen. De ploeg bestond uit Dirk Demeersman, Judy Ann Melchior, Philippe Le Jeune en Jos Lansink. Naast de jumpingploeg is ook het Belgisch eventingteam al zeker van een ticket voor Londen.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FOTO: ochtendwandeling Piet De Mol in China


    Piet De Mol had natuurlijk zijn fototoestel mee op een ochtendwandeling in Kumming, waar zijn ploeg Shenyang Football Club op stage is.








    31-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kevin Van Hoovels met de blik op London

    Tijdens Velofollies in Kortrijk is het Versluys Pro Mountainbike Team voorgesteld. Met Olympiër Kevin Van Hoovels, Sebastien Carabin en nieuwkomers Jeff Luyten en Jens Schuermans heeft manager Niek Lingier bijna de ganse nationale selectie in zijn rangen. Dit viertal wordt aangevuld met junior Mathieu Dehaeze. Centraal dit jaar staan natuurlijk de Olympische Spelen van Londen.



    In het Olympische jaar 2012 ging logischerwijze alle aandacht uit naar Kevin Van Hoovels, die zich op het voorbije WK in het Zwitserse Champery met de 15de plaats kon kwalificeren voor de Spelen van Londen. Hoofdsponsor Bart Versluys van de gelijknamige bouwgroep uit Oostende steekt zijn ambities niet onder stoelen of banken. «Het huidige team behoort tot de absolute top van België. De ambities liggen hoog in 2012. De resultaten vorig jaar waren zeer goed, maar kwamen toch enigszins onverwacht. Ik ben er van overtuigd dat we dit seizoen meer dan eens verrassend uit de hoek zullen komen».

    Ook teammanger Niek Lingier klonk optimistisch. «Centraal dit jaar staat natuurlijk Londen. Ik ben er van overtuigd dat Kevin er een mooi resultaat kan neerzetten. Zelf droomt hij van top-12 maar ik acht top-8, wat overeenkomt met een Olympisch diploma, mogelijk. Als de puzzel in elkaar valt, zoals op het voorbije WK reeds het geval was, is er veel mogelijk. Laten we ook niet vergeten dat we met Sebastien een tweede kandidaat binnen onze rangen hebben. Ook 'Séba' zou wel eens kunnen verrassen met een selectie voor de Spelen. Al wordt dit natuurlijk niet makkelijk, gezien het feit dat het pas zijn eerste seizoen is als elite».

    Kopman Kevin Van Hoovels blijft zoals altijd de bescheidenheid zelve. «Het is een enorme motivatie als je weet dat je naar de Spelen mag. Dit motiveert me enorm om er te staan. Ik ga er proberen een heel goed seizoen van te maken. Ik ga enorm veel trainen en aan mijn zwakke punten werken. Alles ziet er zeer positief uit. Als alles mee zit hoop ik in Londen een mooi resultaat neer te zetten. Voorts wil ik opnieuw goed presteren in de WB-wedstrijden en mijn prestaties van 2011 bevestigen. Belangrijk is dat ik in Zuid-Afrika een goed resultaat neer kan zetten. Zo heb ik een goede startpositie voor de volgende WB's. De resultaten zullen dan wel volgen. Ik pak het met andere woorden op dezelfde manier aan als in het voorbije seizoen».


    30-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onwaarschijnlijke dubbel voor Peter Sagan
    Slovaakse media melden dat Peter Sagan op de Olympische Spelen in London mogelijk de wegrit gaat combineren met de mountainbikewedstrijd. (Bron HLN). Dat lijkt ons toch een straffe combinatie. Een unicum?

    29-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stapje vooruit voor Joachim Bottieau

    Joachim Bottieau is derde geworden op de World Cup judo van Tbilissi. In de halve finale verloor hij in de klasse tot 81 kg van de Georgiër Tchrikishvili, de latere winnaar. De kamp om het brons won hij tegen de Azeri Rajabli. Op de wereldranking schuift hij een plaatsje op. Bottieau is nu 31ste.


    26-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Philippe Préat blikt terug op de Jeugd Olympische Winterspelen

    Het BOIC had een gesprek met Philippe Préat, chef de mission voor de Jeugd Olympische Winterspelen in Innsbruck.

    Wat is uw eerste algemene indruk over de organisatie van deze eerste editie van de Jeugd Olympische Winterspelen in Innsbruck?
    Philippe Préat: "Oostenrijk heeft me zeker weten te charmeren en ik ben zeer onder de indruk over de organisatie door de jonge ploeg in Innsbruck. De weergoden zijn ons alleszins uitzonderlijk gunstig gezind geweest. Voor de competities begonnen was het hier volop aan het sneeuwen, veel meer dan wat er normaalgezien valt in Tirol. En vanaf de eerste competitiedag tot en met de laatste hebben we kunnen genieten van mooi weer met een blauwe hemel wat magische landschappen opleverde. De bergen en de stad waren bedekt met een maagdelijk witte mantel die prachtig contrasteerde met het diepe blauw van de hemel.

    Vanaf vrijdag begon het weer te sneeuwen en dat heeft ons geluk gebracht. Op zaterdag 21 januari won Dries Van den Broecke immers de zilveren medaille in het slalommen! Mijn hoed af voor het organiserend comité! Desondanks de moeilijke verkeerstoestanden tengevolge het slechte weer van het begin van de JOS, was het vervoer optimaal georganiseerd. De accommodaties in het Olympisch Jeugddorp waren comfortabel en het verblijf was er zeer aangenaam.

    Er was ook de voelbare verstandhouding tussen de oudere en de nieuwe generaties. Dit is namelijk de derde keer dat Innsbruck Olympische Spelen organiseert. De stad mocht eerder de Winter Olympische Spelen in 1964 en in 1976 verwelkomen! Vele Olympische helden waren er bij om de jonge generatie kampioenen een hart onder de riem te steken. Dezelfde sfeer vond men ook terug tijdens de Openingsceremonie die traditionele dansen ten tonele bracht maar daarnaast ook techno muziek draaide. Dit perfecte huwelijk van traditie en moderniteit hebben hier in Innsbruck gedurende de hele periode van de Jeugd Olympische Winterspelen gezorgd voor een aangenaam en warm gevoel."

    Waren er veel vrijwilligers?
    Philippe Préat: "De vrijwilligers waren zeer behulpzaam en zeer doeltreffend ook. Er waren niet bepaald veel vrijwilligers maar ze waren zeer goed georganiseerd en hebben ons vaak geholpen."

    Wat is uw evaluatie van het Belgian Junior Olympic Team?
    Philippe Préat: "De balans is zeer positief. Het belangrijkste in dit soort competities voor jonge topsporters is de ervaring die de atleet opdoet. Terugkeren naar België met een welbepaald aantal medailles is nooit onze ambitie geweest. Het BOIC wil dat elke atleet het beste geeft van zichzelf en vooral dat hij een leerrijke ervaring mag opdoen die hem doet groeien in zijn verdere carrière. Het Belgian Junior Olympic Team heeft slechts één Top-8 behaald. Die Top-8 plaats was bovendien een zeer knappe zilveren medaille. Dries Van den Broecke was de laatste van de zeven atleten van het Belgian Junior Olympic Team die moest aantreden. Wat konden we mooier dromen, eindigen met een podiumplaats! De resultaten van de andere atleten moeten we goed analyseren en niet enkel evalueren in functie van het eindklassement. In het ijshockey bijvoorbeeld, kwam Renée De Wolf in de kwalificatieproeven slechts één punt tekort om geselecteerd te worden voor de grote finale. Onze snowboarder Sebbe De Buck behaalde in de reeksen een vierde plaats in half pipe en een derde plaats in slopestyle, jammer genoeg viel hij tijdens de finale. In het snelschaatsen heeft Anne Michiels beter geschaatst dan verwacht op een vrij trage buitenpiste.

    Zonder per sport in detail te willen treden, zou ik durven stellen dat alle atleten zonder enige uitzondering het beste van zichzelf hebben gegeven en dat is het belangrijkste. Zonder deze vooraf gestelde voorwaarde zou deze ervaring minder leerrijk geweest zijn. Nu moeten we sport per sport dieper analyseren. Dat moet heel precies gebeuren door de atleet zelf die met de hulp van zijn coachen lessen zal trekken uit deze ervaring voor de verdere uitbouw van zijn -naar ik hoop- lange en mooie carrière. Ik ben er trouwens van overtuigd dat wij één van de atleten van het team voor Innsbruck 2012 zullen weerzien tijdens de Olympische Spelen in 2018 of wie weet misschien daarvoor of daarna. In ieder geval kan ik u zeggen dat Dries Van Den Broecke onze Belgische driekleur hoog en sterk heeft gedragen tijdens de buitengewone sluitingsceremonie op 22 januari."

    Naast het sportieve aspect is er ook het aspect ‘Olympisme’. U heeft gesproken over de openings- en sluitingsceremonie, er was ook het cultureel en educatief programma. Heeft dit evenveel succes gekend dan tijdens de Jeugd Olympische Spelen in Singapore in augustus 2010?
    Philippe Préat: "Ik was niet in Singapour maar ik kan u wel zeggen dat het programma in Innsbruck een enorm succes gekend heeft. En dat is zeker ook te danken aan onze jonge ambassadeur, Lode Goossens. Lode onderhield de Fanpagina op Facebook van het Belgian Junior Olympic Team, schreef ook hele blogs vol, poste superleuke foto’s en moedigde de atleten aan om deel te nemen aan de activiteiten van het cultureel en educatief programma. Een kleine anekdote, BOIC secretaris-generaal, Guido De Bondt en ikzelf hebben samen met alle atleten en coachen van onze delegatie deelgenomen aan een culinaire activiteit, we hebben dus in groep gekookt en vooral veel plezier gemaakt. Want ook daar staan de Jeugd Olympische Spelen voor, die geest van samenhorigheid en van delen die eigen is aan het Olympisme.

    En verder kon men er ook Olympische kampioenen ontmoeten?
    Philippe Préat: "Inderdaad! Er was de legendarische sprinter, Frank Fredericks, ook voorzitter van de atletencommissie van het IOC, en naast hem tal van grote namen uit de Olympische geschiedenis die aangeduid werden door de Internationale Federaties om tijdens de JOS de 1.059 jonge atleten aan te moedigen en te begeleiden ('Athletes Role Models')."

    Karen Persyn onze Belgische skiester en deelneemster aan de OS in Vancouver in 2010 is ook het BJOT komen aanmoedigen!
    Philippe Préat: "Ja, zeer sympathiek was dat. Ook onze voorzitter Pierre-Olivier Beckers en Guido De Bondt, secretaris-generaal van het BOIC zijn naar Innsbruck gereisd om te supporteren voor de atleten. Hun aanwezigheid hier in Innsbruck bevestigt dat deelname aan Olympische multidisciplinaire competities echt deel uitmaakt van de prioriteiten van het BOIC."


    25-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oprichting nieuw arbitrage instituut voor de sport

    België heeft voortaan zijn eigen Hof van Arbitrage voor Sport, een onafhankelijk tribunaal voor het beslechten van geschillen op het gebied van sport. Het Internationaal Hof van Arbitrage voor Sport is in 1984 opgericht op initiatief van het IOC, en heeft zijn zetel in Lausanne. Het Belgisch Hof van Arbitrage voor Sport werd op 23 januari opgericht op het BOIC en heeft als doel het werk van de huidige Belgische Arbitragecommissie voor de Sport (BAS) verder te zetten met het oog op de oplossing van geschillen in sportaangelegenheden in ons land.

    Een werkgroep heeft onderzocht in welke mate een geherstructureerde BAS nog beter zou kunnen beantwoorden aan de behoeften van de sportwereld. Deze werkgroep heeft de statuten en het reglement van de vzw “Belgisch Arbitragehof van de Sport” opgesteld, die vanaf maart 2012 operationeel zal zijn en de huidige BAS zal vervangen.

    De stichtende leden van deze nieuwe BAS zijn:
    Voor het BOIC: Cyriel Coomans – Dominique Gavage - Paul Urbain
    Voor de atletencommissie van het BOIC: Laurence Rase - Thierry Renaer
    Voor de sportfederaties individuele sporten: Jacqueline Quirin - Willy Pennoit
    Voor de sportfederaties ploegsporten: Marc Coudron - François De Keersmaecker
    Voor de profliga’s: Ludwig Sneyers
    Voor de werknemersorganisaties : Dirk De Vos - Freddy Vandersteene.

    De aanvankelijke structuur van de BAS werd in 1991 opgericht . Sindsdien heeft zij meer dan 70 arbitrale uitspraken gedaan. Het was noodzakelijk om de BAS een meer professionele structuur te geven omdat het aantal voorgelegde zaken enkel toenam.


    24-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tunesische mannenvolleybalploeg naar de Olympische Spelen
    Tunesië heeft het olympisch kwalificatietornooi mannenvolleybal in Afrika gewonnen. Tunesië versloeg op de slotdag Kameroen met 3-1. Bij Kameroen speelde Wounembaina van Maaseik.

    23-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ook Kimberly Buys mag naar de Olympische Spelen
    De Antwerp Diamond Swimming Race heeft na François Heersbrandt nog een tweede atleet afgeleverd voor de Olympische Spelen in London. Kimberly Buys bleef ook onder de limiet op de 100m vlinderslag. In de finale klokte ze af na 58.63, zeven honderdsten onder de BOIC-limiet. Opvallend, want het voorbije jaar waren haar tijden op deze slag niet meer zo schitterend. De Belgische zwemdelegatie bestaat nu uit vier waterratten.



    Foto

    Archief per jaar
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008

    E-mail mij

    Druk hier om te mailen.


    olympische links
  • Joerie Devreese
  • BOIC
  • Belgian Sports Technology Club

  • Links van olympische atleten
  • Ilse Heylen
  • Elco Van der Geest
  • Olivier Cauwenbergh
  • Eline Berings
  • Kristof Beyens
  • Kim Clijsters
  • Tim Maeyens
  • Bobslee België
  • Jerke Van den Bogaert
  • Karen Persyn

    Olympische atleten
  • Sven Nys
  • Evi Van Acker
  • Dirk Van Tichelt
  • Mouha-Gielen
  • Tom Van Geneugden


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs