Foto
Inhoud blog
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • TRIATLON: Simon De Cuyper 25ste in laatste oefengalop
  • FOTO: ondertussen hier een beetje verder in London
  • ALGEMEEN: vier atleten nemen deel onder olympische vlag
  • SURFEN: derde Olympische Spelen voor Sigrid Rondelez
  • ZEILEN: Wannes Van Laer op ontdekkingstocht in London
  • HOCKEY: nationale teams komen aan in London
    Heeft iemand een leuk verhaal over China? Doorsturen die handel!
    Foto

    UIT DE BUIK VAN DE SPELEN:

    Foto

    Joerie Devreese
    'Ola Olympia'

    Tombo in Peking & London
    Het vervolg van het eerste olympisch avontuur van een sportjournalist
    23-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duitsland sluit boycot van de Spelen uit
    De Duitse Olympische Sportbond (DOSB) heeft in een mededeling een boycot van de Olympische Spelen in Peking uitgesloten. De DOSB zal "na afweging van alle argumenten en rekening houdende met zijn verantwoordelijkheid tegenover de atleten een team uitzenden naar de Olympische Spelen 2008", aldus de overkoepelende organisatie.

    De Griekse regering heeft bij monde van haar woordvoerder de actie veroordeeld van drie Franse leden van Reporters Zonder Grenzen tijdens de ontstekingsceremonie van de olympische vlam voor de Spelen van Peking. "De regering veroordeelt elke poging tot interventie tijdens de traditionele ceremonie voor de ontsteking van de vlam met acties die geen enkel verband hebben met de olympische geest", aldus Vanguélis Antonaros.

    Jacques Rogge, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), heeft na het korte incident tijdens de ontstekingsceremonie van de olympische vlam voor de Spelen van Peking verklaard dat hij "bedroefd" was dat dergelijke manifestaties gebeuren, maar dat ze toch tenminste "niet gewelddadig" waren.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De olympische vlam is aangestoken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De vlam van de Olympische Spelen van Peking is in het Griekse Olympia, wieg van de antieke Spelen, ontstoken tijdens een sterk beveiligde ceremonie. Toch konden drie mannen de ceremonie verstoren en tot dicht bij Liu Qi, voorzitter van het organisatiecomité, geraken. Voor ze werden weggebracht door de veiligheidsverantwoordelijken had één van de drie de tijd om een spandoek te ontvouwen met de woorden 'Boycot het land dat de rechten van de mens met de voeten treedt'. Een tweede riep van achter de officiële tribune 'vrijheid, vrijheid'.

    De oproerkraaiers hebben de Chinese televisie niet gehaald. De Chinese tv onderbrak kort de uitzending. Om te kunnen reageren op dergelijke incidenten zendt de televisie vaak met een kleine vertraging uit. Tijdens het korte incident op Olympia zond de zender direct archiefbeelden uit van de site op Olympia en van een olympische fakkel.

    Dankzij het gunstige weer kon de vlam ontstoken worden met behulp van een parabolische spiegel, die -zoals de traditie het wil- de zonnestralen
    opving. Enkele duizenden personen woonden de ceremonie bij. Enkel officials, journalisten en mensen met een ticket hadden toegang. De vlam werd ontstoken door een Griekse actrice, die de rol speelde van grootpriesteres, omringd door danseressen, in een op een antieke ceremonie geïnspireerde choreografie. "De olympische vlam zal het licht en de vreugde, de vrede en de broederlijkheid, de hoop en de dromen van het Chinese volk laten schijnen over de hele wereld", vertelde Liu Qi in zijn speech.

    De vlam werd vervolgens doorgegeven aan de eerste estafetteloper, de Griek Alexandros Nikolaidis, die zilver won in het taekwondo op de Spelen van 2004 in Athene. Hij zal ze op zijn beurt doorgeven aan de Chinese zwemster Luo Xuejuan, die in 2004 goud pakte, waarmee de estafette van 137.000 km over de vijf continenten begint.

    Op de site van Olympia werden van 776 voor Christus tot de vierde eeuw na Christus de antieke Olympische Spelen gehouden. Sinds 1936 wordt er telkens de vlam van zowel de Zomer- als de Winterspelen ontstoken.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4x100m wissel duikt ook onder BOIC-limiet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op het EK in het Eindhoven heeft België zich geplaatst voor de finale van de 4x100m wisselslag bij de vrouwen. Silke Van Hoof (rug), Elise Matthysen (foto-school), Kimberly Buys (vlinder) en Emily Vavourakis (vrij) zetten in de halve finales de vierde tijd neer: 4'07"49, onder de BOIC-limiet voor de Olympische Spelen. Zwemmen de vier meisjes in de finale bij de top-5 of duiken ze nog eens onder de limiet, dan mogen ze naar Peking. Dit is ook meteen de beste Belgische tijd ooit van een Belgische ploeg. De vorige besttijd (4'09"52) dateerde al van juli 2000 en stond op naam van Sofie Wolfs, Brigitte Becue, Fabienne Dufour en Nina Van Koeckhoven.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thaise fakelloopster trekt zich terug
    De Thaise ecologiste Narisa Chakrabongse, een van de aangeduide loopsters voor de estafette van de olympische vlam, heeft bekendgemaakt dat ze zich terugtrekt uit protest tegen de Chinese repressie in Tibet. "Ik wil een sterke boodschap sturen aan China", aldus Chakrabongse, voorzitster van de Green World Foundation. "De Chinese acties kunnen niet geaccepteerd worden door de internationale gemeenschap. China moet dringend z'n politiek herzien ten opzichte van Tibet". De olympische vlam wordt op 18 april verwacht in Bangkok.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Er is geen elan voor een boycot"
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Jacques Rogge, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), heeft in het Griekse Olympia verklaard dat hij geen "elan" ziet tot stand komen op de internationale scène voor een boycot van de komende Olympische Spelen van Peking, ondanks de repressie van het Chinese regime in Tibet. "Het merendeel van de grote politieke leiders wil geen boycot. Bush wil geen boycot, Sarkozy wil geen boycot, Brown wil geen boycot (...). Er is geen elan voor een boycot", aldus Rogge kort voor de ontstekingsceremonie van de vlam voor de Spelen van Peking. "Ik respecteer het oordeel van de organisaties die de rechten van de mens verdedigen, maar zij vertegenwoordigen hun land niet", aldus Rogge.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tweede overwinning voor de hockeyvrouwen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De nationale vrouwenploeg heeft op de derde dag van het vierlandentornooi in Breda met 1-2 gewonnen van Engeland. Carole Dembour en Margaux Grossen maakten de Belgische treffers. Het was de tweede overwinning in drie duels voor de vrouwen die zich voorbereiden op het kwalificatietornooi in Kazan.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."China zal veranderen dankzij de Spelen"
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Jacques Rogge, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft in het Griekse Olympia verklaard dat China "zal veranderen" dankzij de Olympische Spelen. "Door China via de 25.000 vertegenwoordigers van de media de wereld te tonen, denken we dat het land zal veranderen. De Olympische Spelen zijn een katalysator voor verandering, geen remedie tegen alle kwaaltjes", stelde Rogge in een persmededeling. "Zoals ik vorige week al gezegd heb, houdt de situatie in Tibet het IOC bezig. We hopen dat het conflict een snelle en wreedzame oplossing krijgt. Geweld staat immers rechtlijnig tegenover de olympische gedachte en waarden" aldus de IOC-voorzitter. "Het IOC heeft eerbied voor de Rechten van de Mens. We respecteren de NGO's en de actievoerders, maar we zijn geen politieke organisatie", meende Rogge, die vandaag deelneemt aan de ceremonie waar de olympische vlam ontstoken wordt.

    22-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.François Heersbrandt is vijfde Belgische zwemmer voor Peking
    François Heersbrandt heeft op het EK in Eindhoven zijn ticket voor de Olympische Spelen van Peking behaald. Hij dook in de halve finales van de 100m vlinderslag voor de tweede keer onder het minimum. Heersbrandt klokte af na 53"07, de vierde tijd in zijn reeks, de tiende tijd in totaal, niet goed genoeg voor een finaleplaats.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontsteking van de vlam vroeger gepland
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De ontsteking van de olympische vlam in het Griekse Olympia zal maandag een uur vroeger gebeuren dan aanvankelijk voorzien omdat er storm voorspeld wordt. De ceremonie zal beginnen om 11u plaatselijke tijd (10u Belgische tijd). Het Grieks meteorologisch instituut voorspelt rond de middag sterke regenval en windvlagen van 7 tot 8 Beaufort. De organisatoren hopen met de vervroeging van de ceremonie de laatste zonnestralen van de dag te pakken te krijgen, om zo de vlam op traditionele manier met een spiegel de kunnen ontsteken. Lukt dit toch niet, dan zijn ze voorbereid: bij de generale repetitie de dag voordien laten ze een 'vervangvlam' ontbranden, die ze bewaren in een lamp en dan op maandag kunnen gebruiken om de eerste fakkel voor de olympische estafetteloop aan te steken.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische hockeyvrouwen verliezen van Jong Oranje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De nationale vrouwenploeg heeft op de tweede dag van een vierlandentornooi in Breda met 7-1 verloren van Jong Oranje. Charlotte Devos maakte de enige Belgische treffer. Vrijdag haalden de Belgische meisjes het nog met 4-2 van de Nederlandse Antillen. België bereidt zich voor op het olympisch kwalificatietornooi in het Russische Kazan.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lucas Biglia in de voorselectie van Argentinië
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Lucas Biglia zit in de Argentijnse voorselectie die Sergio Batista bekendmaakte voor de Olympische Spelen in Peking. Of de 22-jarige middenvelder van RSC Anderlecht er in augustus ook effectief bij zal zijn, is nog lang niet zeker. De voorselectie telt immers niet minder dan 56 spelers. Slechts 22 daarvan maken de trip naar Peking, waar Argentinië zijn titel verdedigt.

    21-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Selectielijst van de Paralympische Spelen aangepast
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De paritaire selectiecommissie van het BOIC en het BPC hebben de lijst van selecteerbare atleten aangepast met het oog op de Paralympische Spelen in Beijing. Vier atleten werden toegevoegd aan de lijst: Kurt Vanraefelghem (atletiek - pentatlon), Annick Sevenans (tennis), Kevin Lambrechts (zwemmen - 50m vlinder) en Sven Decaesstecker (zwemmen - 200m wisselslag). Op 1 april wordt de selectielijst definitief samengesteld.

    Selectielijst
    Goalbalteam

    Lijst van selecteerbare atleten 
    Atletiek - discus - Gino De Keermaeker (Zwijndrecht - Antwerpen)
    Atletiek - pentatlon - Kurt Vanraefelghem (Brugge - West-Vlaanderen)
    Wielrennen - Jan Boyen (foto - Zolder - Limburg)
    Wielrennen - Marc Eymard met piloot Yves Godimus (Beauraing - Namur)
    Paardrijden - dressuur - José Lorquet (Battice - Liège)
    Paardrijden - dressuur - Bert Vermeir (Meise - Vlaams-Brabant)
    Tafeltennis - Tafeltennisteam klasse 8
    Tafeltennis - Marc Ledoux (Strépy-Bracquegnies - Hainaut)
    Tafeltennis - Mathieu Loicq (Herseaux - Hainaut)
    Tafeltennis - Dimitri Ghion (Linsmeau - Brabant wallon)
    Tennis - Annick Sevenans (Oud-Turnhout - Antwerpen)
    Zwemmen - Kevin Lambrechts (Groot-Gelmen - Limburg)
    Zwemmen - Sven Decaesstecker (Kortemark - West-Vlaanderen)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Yoris Grandjean is de vierde Belgische zwemmer in Peking
    Op het EK in Eindhoven heeft Yoris Grandjean zich geplaatst voor de finale van de 100m vrije slag. Met 49"09 zette hij de zesde tijd neer in de halve finales, én zwom hij opnieuw een Belgisch record. In de reeksen had hij de Belgische besttijd al op 49"21 gezet. De 19-jarige Grandjean is door zijn prestatie meteen ook zeker van een ticket voor de Olympische Spelen van Peking. De finale van de 100m vrije slag staat zaterdag op het programma.

    20-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van Geneugden in Peking, Grandjean al halfverwege
    Tom Van Geneugden heeft zijn ticket voor de Olympische Spelen op zak. Van Geneugden plaatste zich op het EK in Eindhoven voor de finale van de 1500m vrij slag met de vijfde tijd. Yoris Grandjean stootte door naar de halve finales van de 100m vrije slag. Met 49"21 verbeterde hij zijn eigen Belgisch record met 7 tienden. En hij bleef ook onder het olympisch minimum. Grandjean zwom de achtste tijd van alle deelnemers.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Al twee Belgische zwemmers naar Peking
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Athene: 0
    Peking: 2 (voorlopig)

    De delegatie van de Belgische zwemmers voor de Olympische Spelen is met 200% vergroot in vergelijking met 4 jaar geleden. Elise Matthysen was al een dag zeker van een ticket voor Peking. Ze werd trouwens knap vierde in de finale van de 100m schoolslag. En daar is nu Matthieu Fonteyn bij gekomen. De 23-jarige West-Vlaming stootte door tot in de finale van de 200m vlinderslag, met een tweede Belgisch record als toetje. Ook Fonteyn voldoet dus aan de BOIC-normen. Beide zwemmers geven alvast het goeie voorbeeld. Misschien putten Tom Van Geneugden en Kimberly Buys er genoeg vertrouwen uit om ook te stunten ... .

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Honduras en de Verenigde Staten mogelijke tegenstanders voor de beloften
    Honduras en de Verenigde Staten zijn twee mogelijke tegenstanders voor de beloften tijdens het voetbaltornooi in Peking. Beide ploegen konden zich vannacht plaatsen voor de finale van het olympisch kwalificatietornooi van de CONCACAF in Amerika. Honduras versloeg Guatamala na het nemen van strafschoppen met 6-5. Na de verlengingen was het nog altijd 0-0. De VS haalde het van Canada met 3-0.

    19-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zuid-Korea en Kazachstan mogen van het TAS naar Peking
    De nationale mannenploeg van Zuid-Korea en het nationale vrouwenteam van Kazachstan mogen deelnemen aan het handbaltornooi op de Olympische Spelen in Peking. Dat heeft het Internationaal Sporttribunaal (TAS) in Lausanne beslist. Beide landen hadden zich in hun respectievelijke kwalificatietornooien geplaatst voor het olympisch tornooi, maar ze werden door de Internationale Federaties teruggefloten omdat er tijdens de tornooien geknoeid zou zijn met de arbitrage. In zijn oordeel stelde het TAS dat de vervalsingen niet zijn bewezen en daarom ging het niet in op de eis om de resultaten te annuleren en de tornooien te laten herspelen. Zuid-Korea en Kazachstan mogen dus naar de Olympische Spelen.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duitsland mag alweer de Wereldspelen organiseren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Duitsland mag in 2013 de negende editie van de Wereldspelen organiseren. Het programma van de Wereldspelen omvat sporten en disciplines van de Olympische federaties die (nog) niet op het Olympisch programma staan. De Wereldspelen worden om de vier jaar georganiseerd. In 2005 was het Duitse Duisburg gaststad. En dat weten we natuurlijk, want we waren er toen te gast voor een aantal sporten zoals het bowling met Gery Verbruggen, het dansen, de acrobatische gymnastiek, het skeeleren met Wouter Hebbrecht en nog van die kleine sporten zoals te bewonderen op www.glssport.be. Daar was toen al veel volk, in Peking zal het nog erger worden. Duisburg is ook nu weer kandidaat, net als Düsseldorf. De Wereldspelen worden sinds 1981 georganiseerd.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgen boeken verscheurende resultaten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Alarmerend nieuws van op het EK zwemmen in Eindhoven: de Belgen sukkelen met de zo geroemde (ook op deze blog) superpakken van Speedo. Emily Vavourakis zou twee pakken gewoon kapotgetrokken hebben. Een dure grap, want zo'n pak kost tussen de 500 en de 600 euro. Ook Stef Verachten had problemen, hij trok het koordje van zijn suit. En Kimberly Buys had -net als andere zwemmers- een luchtbel in haar pak. Volgens coach Ronald Gaastra is dat niet onlogisch omdat dit testpakken zijn. Het was bij de tests zo succesvol dat iedereen het nu al wou.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Evi Van Acker strandt op de negende plaats op het WK
    Klik op de afbeelding om de link te volgen 'Eefke, Eefke, Eefke ... wat doe je nu?' (vrij naar Sporza-collega Michel Wuyts) Evi Van Acker weet alleszins hoe ze ons kan verrassen. De resultaten van het wereldkampioenschap Laser radial zijn vrij vroeg op de dag te bekijken, gewoon omdat het WK plaatsvindt in Nieuw-Zeeland. Een ochtenddienst op de VRT is dan ideaal om als eerste het reultaat te kennen. En, we geven het toe, we zijn ontgoocheld. Niet zo zwaar natuurlijk als Evi zelf, maar toch. Bij het openen van haar website vreesden we al het ergste: 'WK 2008 eindigt in mineur'. Van de tweede plaats is ze naar de negende plaats getuimeld. Gisteren kreeg ze al twee gele vlaggen en dus een diskwalificatie in de maag gesplitst. Op de slotdag kende de Zaffelaarse een mindere dag met de 47ste en de 20ste plaats. 'Slecht, super slecht of extreem slecht komt nog niet eens in de buurt' schrijft ze zelf op haar website. Hopelijk overkomt haar dat niet ergens in augustus! Dat zou pas erg zijn!



    Foto

    Archief per jaar
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008

    E-mail mij

    Druk hier om te mailen.


    olympische links
  • Joerie Devreese
  • BOIC
  • Belgian Sports Technology Club

  • Links van olympische atleten
  • Ilse Heylen
  • Elco Van der Geest
  • Olivier Cauwenbergh
  • Eline Berings
  • Kristof Beyens
  • Kim Clijsters
  • Tim Maeyens
  • Bobslee België
  • Jerke Van den Bogaert
  • Karen Persyn

    Olympische atleten
  • Sven Nys
  • Evi Van Acker
  • Dirk Van Tichelt
  • Mouha-Gielen
  • Tom Van Geneugden


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs