Foto
Inhoud blog
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • TRIATLON: Simon De Cuyper 25ste in laatste oefengalop
  • FOTO: ondertussen hier een beetje verder in London
  • ALGEMEEN: vier atleten nemen deel onder olympische vlag
  • SURFEN: derde Olympische Spelen voor Sigrid Rondelez
  • ZEILEN: Wannes Van Laer op ontdekkingstocht in London
  • HOCKEY: nationale teams komen aan in London
    Heeft iemand een leuk verhaal over China? Doorsturen die handel!
    Foto

    UIT DE BUIK VAN DE SPELEN:

    Foto

    Joerie Devreese
    'Ola Olympia'

    Tombo in Peking & London
    Het vervolg van het eerste olympisch avontuur van een sportjournalist
    19-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kajakkers Pannecoucke en Cauwenbergh hebben ticket voor Olympische Spelen beet
    Laurens Pannecoucke en Olivier Cauwenbergh hebben zich op het WK kajak in het Hongaarse Szeged verzekerd van een ticket voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Het Belgische duo werd vierde in de A-finale van de K2 1.000 meter, wat volstond om aan de olympische limiet (bij de eerste zes eindigen in de A-finale op het WK) te voldoen. Ze grepen in de finale net naast het brons. De 23-jarige Pannecoucke en de één jaar oudere Cauwenbergh leverden een spetterende A-finale af. Het Zwevegems-Mechels tweetal opende zijn medaillestrijd met een vinnige start waarin ze even de leiding namen, maar die dan snel afstonden aan de Zweden Oscarsson-Nilsson. Beide teams snelden van de andere tegenstanders weg en voelden halfweg nog enkel de adem van de Russen Yurchenko-Pogreban in de nek. Op 250m van het einde lagen onze landgenoten nog wel derde, maar vooral de Slovaken Gelle-Vicek pakten uit met een verschroeiende eindsprint. De Slovaken jumpten in de slotmeters voorbij de Zweden, de Russen hielden nog net de Belgen met amper drie tienden van een seconde af. De regerende wereld- en olympische kampioenen Holsstein-Ihle werden in het zog van de Belgen pas vijfde.

    16-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OLA OLYMPIA: Faster, higher, further or stay (at home)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Slechts een kleine Belgische delegatie zal straks deelnemen aan het WK atletiek in Daegu. Toch wat verrassend. Dachten we niet dat ons land in deze sport de laatste jaren een nieuwe boost had gekregen. Alarmerend eigenlijk, zeker op minder dan één jaar van de Spelen. Moest er dan gedelibereerd worden? Neen! Er worden limieten vastgelegd en als je hieraan niet kunt voldoen, is jouw plaats niet op ’s werelds grootste kampioenschap. Eervolle vermeldingen kan je op een ander krijgen, op een WK tellen alleen prestaties.

    De vrouwelijke 4x100m estafetteploeg loopt de internationale limiet, maar als dit pas de 20ste tijd is op het internationele toneel, dan lijkt het me logisch dat de strengere nationale norm gehanteerd wordt. Blijven die meiden trouwens niet wat teveel teren op het grote succes onder Kim Gevaert? Spreek me tegen het komende jaar!

    Damien Broothaerts heeft echt gevochten voor de limiet, maar misschien wel wat teveel geprobeerd. En de gedachte dat het eens moet meezitten, belooft ook weinig goeds voor een sterk WK. Wie wel kan (en mag) klagen, is Hans Van Alphen. OK, je weet waar je voor staat als de limieten opgesteld worden. Maar er zijn slechts 13 tienkampers die de limiet van 8200 punten gehaald hebben dit seizoen. Van Alphen staat met zijn prestatie op de 16de plaats in 2011. Ik wil wel eens zien welke meerkampers er wel de piste opkomen in het Verre Oosten. Bovendien geeft een top 12 recht op een ticket voor Londen. Voor Van Alphen niet ondenkbaar met de limiet van 8200 punten er bovenop. IAAF, toch te herbekijken in toekomst?

    De magere selectie is natuurlijk ook te wijten aan de hoge blessurelast binnen het Belgische team. Svetlana Bolshakova zag in het begin van het seizoen haar WK in rook opgaan, Eline Berings kwam zelfs niet toe aan een zomerseizoen, wat ook kan gezegd worden van Adrien Deghelt. De lange afstandslopers konden geen hoge ogen gooien. Hoewel wij wel sterk geloofden in Lindsey De Grande, maar die loopt nu een wedstrijd waarbij elke andere klein bier is. (Go for it, meid). Is er nog de terugkeer van Tia Hellebaut volgend seizoen. Iedereen gaat er van uit dat zij haar titel in Londen zal verdedigen. Toch eerst maar die limiet halen!

    Enfin, als de Borlées de finale van de 400m lopen, de 4x400m ploeg een medaille haalt, Thomas Van Der Plaetsen de limiet voor Londen lukt, Anne Zagré en Elodie Ouedraogo halve finales mogen lopen, Sara Aerts en Jeroen D’Hoedt een PR halen, dan is Daegu een meer dan geslaagde missie. Als 2012 onze atleten dan ook nog eens wil toelachen ... .

    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Joerie Devreese is een sportliefhebber pur sang. Eentje die nog wakker blijft om echt alles te volgen. Sinds zes jaar organiseert de Deurlenaar de Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen. Regelmatig geeft Joerie -exclusief voor deze blog- zijn kritische kijk op de sport en op de Olympische Spelen. Meer nieuws over de voorbije en de komende Olympische Spelen vind je op zijn blog www.bloggen.be/deolympischedroom.


    14-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Istanboel kandidaat om Spelen in 2020 te organiseren
    Het Turkse Istanboel is kandidaat om de Olympische Spelen van 2020 te organiseren. Dat verklaarde de Turkse eerste minister Recep Tayyip Erdogan zaterdag. "De Olympische Spelen van 2020 beschouwen wij als enorm belangrijk voor ons land en onze inwoners", aldus Erdogan op de Turkse televisie. Rome, Tokio en Madrid stelden zich eerder al kandidaat om het grootste sportevenement ter wereld in 2020 te mogen organiseren. Ook het Qatarese Doha en het Zuid-Afrikaanse Durban zouden interesse tonen. De kandidaturen moeten ten laatste op 1 september aan het Internationaal Olympisch Comité (IOC) overgemaakt worden. Op 7 september 2013 wordt in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires de organisator aangeduid.

    13-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olympisch kampioene Marianne Vos laat baanwielrennen links liggen op Spelen in Londen
    Marianne Vos, de Nederlandse olympisch kampioene op de puntenkoers in het baanwielrennen, concentreert zich volgend jaar op de Olympische Spelen in de Britse hoofdstad Londen enkel op het wielrennen op de weg. De 24-jarige Vos veroverde in 2008 in Peking de olympische titel op de puntenkoers, maar dit onderdeel staat in Londen niet meer op het programma. Daardoor richtte ze zich eerst op het onderdeel omnium, maar daar is een zeer specifieke voorbereiding voor nodig die niet combineerbaar is met haar ambities op de weg. In Londen zal ze zowel de wegrit als de tijdrit bij de vrouwen voor haar rekening nemen.

    12-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olympisch dorp in Londen verkocht aan Qatari
    De site van het olympisch atletendorp voor de Spelen van Londen 2012 is voor 557 miljoen pond verkocht aan een consortium van Qatari Diar en het Britse Delancey. Qatari Diar, een filiaal van het Qatar fonds, en de Britse immobiliënmaatschappij Delancey verwierven de rechten tot aankoop en uitbating op lange termijn van het dorp. De site ligt in het oosten van de Britse hoofdstad, in de schaduw van het olympisch stadion. Er moeten in totaal 2.800 nieuwe woningen op het terrein komen, zo liet de Olympic Delivery Authority (ODA) weten in een persbericht. Het contract betreft ook de aanpalende terreinen, waar nog eens 2.000 extra huizen gebouwd kunnen worden.

    09-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kim Clijsters: "Olympische Spelen zijn laatste grote doel"
    De Olympische Spelen van volgend jaar in Londen zijn het laatste grote doel in de carrière van Kim Clijsters. Haar laatste tornooi wordt het (waarschijnlijk) niet. Dat vertelde de Limburgse in de marge van het tornooi in het Canadese Toronto, waar ze deze week haar rentree op het circuit viert na een slepende voetblessure. "De Spelen in Londen zijn zeker mijn laatste grote doel. Ik zeg niet dat ik dan stop, maar tot daar ligt mijn agenda vast en daar werk ik naar toe. Wat er na de Spelen gebeurt, zien we dan wel. Misschien kies ik er wel voor om in een kleiner tornooi afscheid te nemen. Zo kan ik het wat persoonlijker houden en kan ik echt genieten van mijn familie, vrienden en begeleiders."

    Voor de 28-jarige Clijsters wordt Londen 2012 haar eerste olympische deelname. In 2004, toen Justine Henin goud won, koos ze er zelf voor om niet naar Athene te gaan. Vier jaar later in Peking genoot Clijsters van haar eerste tennispensioen.

    01-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.West-Vlaanderen stelt acht sportsites ter beschikking van olympische atleten
    Gedeputeerde Marleen Titeca-Decraene (CD&V), namens het provinciebestuur van West-Vlaanderen, en Pierre-Olivier Beckers, de voorzitter van het BOIC, hebben een overeenkomst ondertekend in het kader van de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Beide partijen engageren zich om elkaar voor en tijdens de Spelen op allerlei manieren te steunen en te versterken bij de organisatie van sportieve en olympische evenementen in de kustprovincie. Concreet betekent dit dat West-Vlaanderen acht sportsites ter beschikking stelt van landenteams, om stage te lopen en/of tornooien te houden in het kader van de Spelen. Het betreft het Olympiabad en het Jan Breydelstadion in Brugge, de Sleuyter-arena in Oostende, het Bloso-centrum in Blankenberge, De Lange Munte in Kortrijk, Schiervelde in Roeselare, De schietstand Sint-Barbabas in Zwevegem, en het Bloso topruitercentrum in Waregem, Anzegem en Nokere.

    Er zijn al een twintigtal landenteams ingeschreven voor stages en tornooien in West-Vlaanderen ter voorbereiding van de Spelen. Ze kunnen via het Europees Interregprogramma en de gemeentebesturen rekenen op logistieke steun. De diverse gemeentenbesturen hebben toegezegd de atleten ook de regio te leren kennen via een toeristich programma.

    31-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische olympische campagne afgetrapt op strand van Oostende
    Op het strand van Oostende is zaterdagnamiddag het startschot gegeven van de campagne voor de Belgische olympische atleten, die het in de zomer van 2012 in Londen moeten waarmaken. De Kick-Off to Londen, een organisatie van het BOIC en zijn sponsors, werd bijgewoond door tal van atleten.Ook enkele ex-topsporters die schitterden op vorige Spelen, zoals de judoka's Gella Vandecaveye en Ingrid Berghmans en zeiler Sebastien Godefroid, tekenden present.

    Tijdens het evenement werd het campagnebeeld voor het Belgian Olympic Team 2012 onthuld. Het beeld toont 14 Belgische topatleten uit verschillende disciplines, die zich volop aan het voorbereiden zijn voor een plaatsje op de Spelen in Londen. De atleten zijn gekleed in een zeer 'Brits' dronkergrijs kostuum, wit hemd en een rode das of sjaal. Om de Londense sfeer helemaal af te maken, houdt één van de atleten een grote zwarte paraplu boven de hele groep. Het BOIC wil met dit beeld een herkenbare en sympathieke campagne lanceren die het Belgische publiek zo nauw mogelijk moet betrekken bij de voorbereidingen van de Belgische atleten. In november 2011, tijdens de stage van alle atleten in Lanzarote, wordt ook de televisiecampagne gelanceerd.

    Om de atleten een hart onder de riem te steken, werd op het strand van Oostende een poging ondernomen om het wereldrecord Sh'Bam te breken. Sh'Bam is de nieuwste sensatie in fitnessland, een workout op dansbare muziek. Met net geen 1.050 mensen moest het wereldrecord eraan geloven in de Koningin der Badsteden.

    30-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De 15 Belgische medailles op het EJOF

    De Belgische delegatie is met 15 medailles (2 gouden, 5 zilveren en 8 bronzen) teruggekeerd van het Europees Jeugd Olympisch Festival in het Turkse Trabzon. Daarmee staat ons land 13de in de medaillestand.

    GOUD:
    Brecht Bertels (Atletiek/800m)
    België (Basketbal/meisjes)

    ZILVER:
    Dries Verstrepen (Wielrennen/tijdrit)
    Camilla De Bleecker (Atletiek/800m)
    België (Atletiek/4x100m meisjes)
    Justien Grillet (Atletiek/200m)
    Kimberley Efonye (Atletiek/400m)

    BRONS:
    Thomas Durant (Atletiek/110m horden)
    België (Atletiek/4x100m jongens)
    Clément Geens (Tennis/enkelspel jongens)
    Maxime Gentges (Gymnastique/paard met bogen)
    Clément Geens/Omar Salman (Tennis/dubbelspel jongens)
    Eiv Vermandere (Judo/-44kg)
    Karim Maekelberg (Judo/-50kg)
    Kenzo Breda (Judo/-73kg)


    29-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dubai stelt zich kandidaat voor Olympische Spelen 2024
    Dubai heeft beslist zich kandidaat te stellen voor de organisatie van de Olympische Zomerspelen van 2024, en niet voor die van 2020. Dat maakte de regering van de golfstaat vrijdag in een communiqué bekend. Het olympisch comité van de Verenigde Arabische Emiraten preciseert in het communiqué dat Dubai "geen kandidaat voor de Spelen van 2020 is." Verder laat de overheid weten dat "een haalbaarheidsstudie heeft aangetoond dat 70% van de infrastructuur die nodig is al bestaat of gepland is in Dubai, en dat een kandidatuur voor 2024 het meest aangewezen is."

    Dubai telde miljarden dollars neer voor sportieve infrastructuren waar nu al belangrijke evenementen als tennis- en golftornooien worden gehouden. De golfstaat wilde zich oorspronkelijk kandidaat stellen voor de Spelen van 2020. Rome, Tokio en Madrid zijn de steden die zich officieel kandidaat hebben gesteld voor de Spelen van 2020. Istanbul en Doha hebben ook al interesse getoond. Kandidaten hebben tot 1 september de tijd om zich aan te melden. De organisator van de Olympische Spelen 2020 zal op 7 september 2013 in Buenos Aires worden bekendgemaakt door het Internationaal Olympisch Comité.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jean-Michel Saive: Zeven Olympische Spelen "Twee markante momenten"
    Jean-Michel Saive neemt in Londen volgend jaar aan zijn zevende Olympische Spelen deel. De 41-jarige tafeltennisser staat momenteel 36ste op de wereldranglijst, maar voerde de ranking tussen 1994 en 1996 515 dagen aan. Twee markante momenten uit zijn olympische geschiedenis zijn in het geheugen van Saive gegrift. "Tijdens mijn eerste Spelen in Seoel (1988) was ik 18. Alles was indrukwekkend en fantastisch, tot op het moment dat het dopinggebruik van de Canadese sprinter Ben Johnson werd bekendgemaakt," vertelt Jean-Michel Saive. "Dat was en is nog steeds een grote ontgoocheling. Ik probeer die donkere kant van de sport op de achtergrond te schuiven, maar het komt steeds terug. Het erge is ook dat het steeds de eerlijke atleten zijn die gestraft worden. Dopinggebruikers worden wel geschorst, maar het zijn de atleten die het zonder doping doen die nooit de medaille zullen krijgen waar ze misschien recht op hadden."

    Saives tweede markante moment is van veel positievere aard. "In 2004 was ik nog thuis toen Eddy De Smet van het BOIC me plots belde. Justine Henin zou eigenlijk de vlag dragen, maar ze moest twee dagen later al spelen. Of ik het niet wou doen? Natuurlijk wou ik dat. Ik heb geweend. Ik was al vlaggendrager in Atlanta, maar dit kwam echt onverwacht. Een moment voor de eeuwigheid," aldus Saive.

    28-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olympisch minimum voor Fanny Lecluyse op het WK zwemmen
    Op het WK in Shanghai heeft Fanny Lecluyse een Belgische record gezwommen op de 200 meter schoolslag. De nieuwe besttijd 2'25"92 is bijna een seconde onder het minimum voor de Olympische Spelen van volgend jaar in London. Een finaleplaats zat er voor Lecluyse niet in, ze zwom de tiende tijd in de halve finale.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen van Londen krijgen grootste en zwaarste medailles
    De Spelen van Londen krijgen de grootste (85 millimeter diameter) en zwaarste (400 gram) medailles in de olympische geschiedenis. Een jaar voor de start van de Spelen werd het begeerde eremetaal tijdens een ceremonie op Trafalgar Square onthuld door prinses Anne, dochter van koningin Elizabeth II. De door kunstenaar David Watkins ontworpen medailles tonen aan één zijde Nike, de Griekse godin van de overwinning. De andere, abstracte kant, moet de kracht van de stad Londen symboliseren. Watkins maakte onder meer een interpretatie van het logo van de Spelen in Londen en van de rivier Thames. Zijn ontwerp werd uit meer dan honderd inzendingen gekozen. Tijdens de 16 dagen van de Spelen zullen er meer dan 2.100 medailles uitgereikt worden.

    27-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jacques Rogge nodigt "atleten van de wereld" uit naar Londen te komen
    Precies een jaar voor aanvang van de Olympische Spelen in Londen heeft IOC-voorzitter Jacques Rogge tijdens een ceremonie op Trafalgar Square "de atleten van de wereld" uitgenodigd om naar Londen te komen. De 27ste Olympische Spelen vinden plaats van 27 juli tot 12 augustus 2012 in de Britse hoofdstad. Het is de derde keer na 1908 en 1948 dat de Spelen in Londen plaatsvinden. "Net als toen is het voor 's werelds beste atleten een droom om naar deze schitterende stad te komen", verklaarde Rogge. "Ze weten dat ze naar de natie komen die de moderne sport en het concept 'fair play' uitvond. Vandaag komt hun droom weer wat dichterbij. Hierbij nodig ik de 202 nationale olympische comités uit om naar de Spelen te komen. De atleten zullen er klaar voor zijn en Londen ook."

    Rogge sprak de officiële uitnodiging uit in het gezelschap van de Britse premier David Cameron en de Londense burgemeester Boris Johnson. "Dit is een grote nacht voor Londen, een grote nacht voor Groot-Brittannië", nam Cameron het woord. "Er is nog werk aan de winkel, maar we hebben nog een jaar. Dan komt het beste spektakel op Aarde naar de beste stad ter wereld, in het beste land ter wereld. Beter kan niet."

    26-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sebastian Coe: "Dopingzondaars opgejaagd wild op Spelen in Londen"
    "De Olympische Spelen van 2012 krijgen het meest uitgebreide antidopingprogramma in de geschiedenis." Dat verklaarde Sebastian Coe, voorzitter van het organisatiecomité, een jaar en een dag voor de Spelen in Londen van start gaan. "Wie gedopeerd naar de Spelen komt, moet weten dat hij opgejaagd wild zal zijn", maakte Coe zich sterk.

    Het Organisatiecomité gaat de strijd tegen doping aan in samenwerking met het Internationaal Olympisch Comité en de Britse politie. Eerder kondigde het IOC al aan dat het bezit van spuiten en ander injectiemateriaal op de Spelen verboden is. "We beschikken over de meest geavanceerde technologieën. Het zal moeilijk zijn ons te ontkomen", zegt Coe. Toch is hij realistisch. "Er zullen altijd mensen zijn die de juridische en morele grenzen willen overschrijden. Garanderen dat de Spelen helemaal schoon zullen zijn, kan ik niet. Wel dat we alles zullen doen wat in onze macht ligt om de valsspelers bij de kraag te vatten."

    Woensdag zal IOC-voorzitter Jacques Rogge op een ceremonie op Trafalgar Square de atleten van de wereld officieel uitnodigen om naar de Britse hoofdstad te komen.

    25-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aftellen naar start Spelen van 2012 kan beginnen
    Een enorme klok is geïnstalleerd op Trafalgar Square in hartje Londen om het aftellen naar de start van de Olympische Spelen van 2012 in Londen (27 juli - 12 augustus 2012) mogelijk te maken. Op 27 juli zijn we exact één jaar van de start van de Spelen verwijderd. IOC-voorzitter Jacques Rogge zal woensdag in de Britse hoofdstad dan ook aanwezig zijn om tijdens een ceremonie die belangrijke datum nog eens extra in de verf te zetten.

    22-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BOIC stuurt 82 jonge topsporters naar EJOF Trabzon
    82 jonge Belgische atleten vertrekken zaterdagochtend naar de elfde zomereditie van het Europees Jeugd en Olympische Festival (EJOF), dat van 24 tot 29 juli in het Turkse Trabzon gehouden wordt. Het EJOF is een sportevenement voor jonge Europese topsporters van 12 tot en met 18 jaar, dat om de twee jaar in een niet-olympisch jaar georganiseerd wordt. In Trabzon staan zes individuele (atletiek, turnen, judo, tennis, wielrennen, zwemmen) en drie ploegsporten (basketbal, handbal en volleybal) op het programma. Voor België trekken in totaal drie teams naar Turkije: één in het basketbal (meisjes) en twee in het volleybal (jongens en meisjes).

    "Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) beschouwt deze competitie als een evaluatiecompetitie, het is hier dat men met precisie kan bepalen waar onze atleten staan ten opzichte van hun Europese concurrenten. Dat te weten is ook belangrijk voor de atleet zelf", verklaart Chef de mission Gert Van Looy. "Deze multidisciplinaire competitie is bedoeld als stimulans voor jonge atleten. Het is belangrijk dat deze jonge talenten internationale wedstrijdervaring opdoen en dat zij kennis maken met atleten uit andere sporten en andere landen".

    Twee jaar geleden kwam de Belgische delegatie van het EJOF in het Finse Tampere terug met maar liefst 18 medailles. Nooit deed een Belgische delegatie beter op een EJOF.

    21-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spaans Olympisch Comité keurt kandidatuur Madrid goed
    Het Spaans Olympische Comité heeft de kandidatuur van Madrid voor de organisatie van de Olympische Zomerspelen van 2020 goedgekeurd. Dat meldt Alejandro Blanco, de voorzitter van het Spaans Olympische Comité. "Vandaag is een belangrijke dag. Het Uitvoerend Comité heeft unaniem de kandidatuur van Madrid voor het organiseren van de Olympische Spelen van 2020 goedgekeurd", aldus Blanco. "Als je een droom hebt, moet je die nastreven tot je hem kan verwezenlijken", ging Blanco verder. Het is al de derde keer dat hij zich inzet voor de olympische droom van de Spaanse hoofdstad. Eerder miste Madrid de Spelen van 2012 en 2016 al, die respectievelijk naar Londen en Rio de Janeiro gingen.

    Pas in september wordt Madrid officieel als kandidaat voorgesteld. Rome en Tokio zijn al in de running voor 2020, en Istanboel en Doha zouden zich ook nog opgeven. Steden die de Spelen willen organiseren, kunnen zich hiervoor nog opgeven tot 1 september. De gaststad zal worden gekozen door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in Buenos Aires op 7 september 2013.

    20-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tweevoudig olympisch jumpingkampioen Pierre Jonquères d'Oriola (91) overleden

    De Fransman Pierre Jonquères d'Oriola, olympisch jumpingkampioen in 1952 en 1964, is op 91-jarige leeftijd overleden. Dat meldde zijn dochter Laurence. "Begin dit jaar was hij nog in goede gezondheid, maar de jongste weken ging het snel achteruit. Hij overleed thuis in Corneilla-del-Vercol (Pyreneeën) temidden van zijn familie", verklaarde ze. In 1952 veroverde d'Oriola op de Olympische Spelen in het Finse Helsinki goud met Ali Baba. Twaalf jaar later deed hij dat in het Japanse Tokio nog eens over met Lutteur B. Hij zorgde zo voor het enige goud voor Frankrijk op de Spelen van 1964. Het leverde hem de persoonlijke felicitaties van president Charles De Gaulle op. In 1964 en 1968 behaalde hij met Frankrijk olympisch zilver in de landencompetitie. Hij werd ook één keer wereldkampioen, in 1966. Pierre Jonquères d'Oriola was een telg uit een familie die tot de adelstand verheven werd door Louis XV. Zijn neef Christian d'Oriola, in 2007 op 79-jarige leeftijd overleden, verzamelde als floretschermer vier olympische titels.


    19-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Kosten Olympische Winterspelen 2014 swingen de pan uit"

    Te dure aannemers en slecht management zullen van de Olympische Winterspelen van 2014 in het Russische Sotsji waarschijnlijk de duurste in de geschiedenis maken. Daarvoor waarschuwt een topambtenaar in een Russische krant. Sergei Pavlenko, hoofd van de Russische Federale dienst voor Financiën en Begroting, zegt in de Rossiskaya Gazeta dat het prijskaartje van de Spelen tussen de 13 en 18 miljard dollar (9 en 13 miljard euro) zal bedragen. Het merendeel daarvan zal moeten worden opgehoest door de Russische belastingbetaler.

    Pavlenko legt de oorzaak bij de aannemers die heel wat bouwkosten, vooral voor de huisvesting van atleten en wegeninfrastructuur, 40 procent te hoog hebben aangerekend. De overheid is volgens hem ook niet in staat de werken van nabij op te volgen. Daarnaast zouden de eerste kostenramingen niet degelijk gemaakt zijn, en zijn volgens Pavlenko ook meerdere malen bouwvergunningen afgeleverd voor terreinen waar de grond te zacht is om op te bouwen. De funderingen die daarom moesten worden aangelegd, deden de kosten de hoogte in schieten.

    Ook Anatoly Chabunin, hoofd van de nationale wegendienst Rosavtodoroga, bevestigde tijdens een persconferentie de budgetoverschrijding. De bestaande wegeninfrastructuur is zodanig verouderd dat op veel plaatsen volledig nieuwe wegen moeten worden aangelegd, waardoor de kosten veel hoger komen te liggen dan eerst geraamd. De duurste Winterspelen tot dusver waren die van 1998 in Nagano (12 miljar dollar). Vancouver 2010 kostte 1,3 miljard dollar.




    Foto

    Archief per jaar
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008

    E-mail mij

    Druk hier om te mailen.


    olympische links
  • Joerie Devreese
  • BOIC
  • Belgian Sports Technology Club

  • Links van olympische atleten
  • Ilse Heylen
  • Elco Van der Geest
  • Olivier Cauwenbergh
  • Eline Berings
  • Kristof Beyens
  • Kim Clijsters
  • Tim Maeyens
  • Bobslee België
  • Jerke Van den Bogaert
  • Karen Persyn

    Olympische atleten
  • Sven Nys
  • Evi Van Acker
  • Dirk Van Tichelt
  • Mouha-Gielen
  • Tom Van Geneugden


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs