Foto
Inhoud blog
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • TRIATLON: Simon De Cuyper 25ste in laatste oefengalop
  • FOTO: ondertussen hier een beetje verder in London
  • ALGEMEEN: vier atleten nemen deel onder olympische vlag
  • SURFEN: derde Olympische Spelen voor Sigrid Rondelez
  • ZEILEN: Wannes Van Laer op ontdekkingstocht in London
  • HOCKEY: nationale teams komen aan in London
    Heeft iemand een leuk verhaal over China? Doorsturen die handel!
    Foto

    UIT DE BUIK VAN DE SPELEN:

    Foto

    Joerie Devreese
    'Ola Olympia'

    Tombo in Peking & London
    Het vervolg van het eerste olympisch avontuur van een sportjournalist
    20-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tweevoudig olympisch jumpingkampioen Pierre Jonquères d'Oriola (91) overleden

    De Fransman Pierre Jonquères d'Oriola, olympisch jumpingkampioen in 1952 en 1964, is op 91-jarige leeftijd overleden. Dat meldde zijn dochter Laurence. "Begin dit jaar was hij nog in goede gezondheid, maar de jongste weken ging het snel achteruit. Hij overleed thuis in Corneilla-del-Vercol (Pyreneeën) temidden van zijn familie", verklaarde ze. In 1952 veroverde d'Oriola op de Olympische Spelen in het Finse Helsinki goud met Ali Baba. Twaalf jaar later deed hij dat in het Japanse Tokio nog eens over met Lutteur B. Hij zorgde zo voor het enige goud voor Frankrijk op de Spelen van 1964. Het leverde hem de persoonlijke felicitaties van president Charles De Gaulle op. In 1964 en 1968 behaalde hij met Frankrijk olympisch zilver in de landencompetitie. Hij werd ook één keer wereldkampioen, in 1966. Pierre Jonquères d'Oriola was een telg uit een familie die tot de adelstand verheven werd door Louis XV. Zijn neef Christian d'Oriola, in 2007 op 79-jarige leeftijd overleden, verzamelde als floretschermer vier olympische titels.


    19-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Kosten Olympische Winterspelen 2014 swingen de pan uit"

    Te dure aannemers en slecht management zullen van de Olympische Winterspelen van 2014 in het Russische Sotsji waarschijnlijk de duurste in de geschiedenis maken. Daarvoor waarschuwt een topambtenaar in een Russische krant. Sergei Pavlenko, hoofd van de Russische Federale dienst voor Financiën en Begroting, zegt in de Rossiskaya Gazeta dat het prijskaartje van de Spelen tussen de 13 en 18 miljard dollar (9 en 13 miljard euro) zal bedragen. Het merendeel daarvan zal moeten worden opgehoest door de Russische belastingbetaler.

    Pavlenko legt de oorzaak bij de aannemers die heel wat bouwkosten, vooral voor de huisvesting van atleten en wegeninfrastructuur, 40 procent te hoog hebben aangerekend. De overheid is volgens hem ook niet in staat de werken van nabij op te volgen. Daarnaast zouden de eerste kostenramingen niet degelijk gemaakt zijn, en zijn volgens Pavlenko ook meerdere malen bouwvergunningen afgeleverd voor terreinen waar de grond te zacht is om op te bouwen. De funderingen die daarom moesten worden aangelegd, deden de kosten de hoogte in schieten.

    Ook Anatoly Chabunin, hoofd van de nationale wegendienst Rosavtodoroga, bevestigde tijdens een persconferentie de budgetoverschrijding. De bestaande wegeninfrastructuur is zodanig verouderd dat op veel plaatsen volledig nieuwe wegen moeten worden aangelegd, waardoor de kosten veel hoger komen te liggen dan eerst geraamd. De duurste Winterspelen tot dusver waren die van 1998 in Nagano (12 miljar dollar). Vancouver 2010 kostte 1,3 miljard dollar.


    17-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OLA OLYMPIA: Vrouwenvoetbal ... de afspraak van je leven?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voetbal, een mannensport? Niet als je deze zomer in Duitsland vertoefde. Onze oosterburen organiseren wel elke zomer een groot tornooi in één of andere sport. Nu was het de beurt aan het WK vrouwenvoetbal. Als liefhebber van het andere geslacht, ikke daarheen.

    Geen idee wat ik daar precies mocht verwachten. Niet dat ik het helemaal niet volg, maar de populariteit van het vrouwenvoetbal in België omvat een percentage waarmee studenten een tweede zittijd zelfs niet aanvangen. Mijn zicht op het vrouwenvoetbal gaat niet veel verder dan enkele matchen van mijn zevenjarig petekind bij de duiveltjes van FC Petegem-Schelde.

    In het voorjaar had ik ingetekend voor drie wedstrijden: twee in Bochum (Australië - Equatoriaal Guinea en Noord-Korea - Colombia) en één in Mönchengladbach (Frankrijk - Duitsland). Bochum werd bingo, Mönchengladbach zoals gevreesd njet.

    Het ‘Rewirpowerstadion’, thuishaven van tweedeklasser VfL Bochum, lag op zowat anderhalve kilometer van mijn hotel. Na een uitgebreide nachtrust stond niets een gezonde en verkennende wandeling in de weg. De wat grijs uitziende stad werd duidelijk gekleurd met affiches, vlaggen en etalages die naar het grootste voetbalevenement verwezen. Australië - Equatoriaal Guinea, who the hell gaat er op een zondagmiddag om 14u daarheen? Wel, daar staat een mens nog van versteld. Het stadion in Bochum heeft een capaciteit van om en bij de 30.000 toeschouwers, maar voor dit WK beduidend wat minder. Toch bleef de teller op iets meer dan 15.500 fans staan. Opvallend veel groepen kinderen en gezinnen trouwens, die een WK-wedstrijd verkozen boven de koffie bij oma en opa. Drie dagen later zou het heel wat minder zijn. Noord-Korea - Colombia, duel zonder belang en avondmatch, moest het doen met dik 7.500 kijklustigen.

    Het spelniveau was zeker niet van het allerhoogste niveau op dit WK, maar het verliep allemaal best wel verzorgd. Logischerwijs trager dan het mannenvoetbal, tactisch ook goed aangeleerd, technisch beter dan lagere reeksen uit ons mannenvoetbal.

    Duitsland en sport, da’s één grote liefde. Zo besteedden de televisiezenders ARD en ZDF heel wat tijd aan dit evenement. Tijdens mijn verblijf stond ook de wedstrijd Frankrijk - Duitsland op het programma. Na een zonnige dag besloot ik de match te volgen in de uitgaansbuurt van Bochum. Nooit gezien, een straat in lengte vergelijkbaar met de Lange Munt in Gent, met een opeenvolging van café's en bistro’s, terrasjes volgepakt en in elke zaak een groot scherm met daarnaast nog eens drie à vier tv-schermen per etablissement. Vrouwenvoetbal, hé!

    Eén van de eerste zaken die bij me opkwam, was hoe het met deze sport in mijn thuisland gesteld was. Vorig jaar waren we hier in een strijd verwikkeld om het WK voetbal (mannen) binnen te halen en waar we zoals verwacht naast pakten. Is het geen idee om een WK of EK voor vrouwen proberen binnen te halen? Zou de kloof op die manier niet sneller gedicht worden? Bondslui, misschien even over nadenken.

    Van de teams die ik aan het werk zag, speelt het merendeel van de speelsters nog in eigen land. Equatoriaal Guinea wil ik buiten beschouwing laten, omdat dat vooral genaturaliseerde Braziliaanse meisjes zijn. Maar ik vroeg me af of de Belgische hervormde competitie die eraan komt geen springplank kan zijn naar Europese topclubs voor die meisjes.

    Even kijken of we nog iets gaan horen van de volgende vrouwen: Collette McCallum - Lisa De Vanna - Leena Khamis (Australië), Diana Ospina - Orianica Velasquez (Colombia), Su Gyong Kim - Ye Gyong Ri - Myong Hwa Jon-Un Ju Kim (Noord-Korea). Alleszins graag op de Spelen van Londen al. En zo ja, meneer Ives Serneels, ik ben graag kandidaat om te assisteren in het laten veroveren van de wereld met jouw Rode Duivelinnen.

    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Joerie Devreese is een sportliefhebber pur sang. Eentje die nog wakker blijft om echt alles te volgen. Sinds zes jaar organiseert de Deurlenaar de Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen. Regelmatig geeft Joerie -exclusief voor deze blog- zijn kritische kijk op de sport en op de Olympische Spelen. Meer nieuws over de voorbije en de komende Olympische Spelen vind je op zijn blog www.bloggen.be/deolympischedroom.


    16-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tokio is kandidaat voor Olympische Spelen 2020

    Tokio wil de Olympische Zomerspelen van 2020 organiseren. Dat maakte de voorzitter van het Japanse olympische comité, Tsunekazu Takeda, bekend. Tokio was in 1964 al eens gastheer voor de Zomerspelen. Japan organiseerde ook al twee keer de Winterspelen, in Sapporo in 1972 en Nagano in 1998. Voor de Spelen van 2016 was Tokio ook kandidaat maar toen moest de Japanse hoofdstad de duimen leggen voor Rio de Janeiro. Dit keer krijgt Tokio al zeker concurrentie van Rome en Madrid. Istanboel en Doha overwegen een kandidatuur. Voor 1 september moeten ze kleur bekennen. De gaststad voor de OS 2020 wordt bekendgemaakt tijdens een IOC-congres in 2013 in Buenos Aires.


    15-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jacques Rogge is tien jaar IOC-baas

    Jacques Rogge (69) staat op 16 juli tien jaar aan het hoofd van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Voor zijn mandaat als sportbaas was Rogge al vertrouwd met de olympische gang van zaken. Als zeiler nam hij deel aan de Olympische Spelen van 1968, 1972 en 1976. Na zijn sportcarrière werd de orthopedisch chirurg uit Gent in 1989 voorzitter van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC). Hij trok meteen de kaart van de jeugd en organiseerde de European Youth Olympic Days in Brussel. Zijn leiderschap en strakke hand leverden hem respect op binnen de internationale sportwereld, en hij werd ook voorzitter van het Europees Olympisch Comité.

    Op 16 juli 2001 werd Rogge verkozen tot voorzitter van het IOC. Toen hij de fakkel overnam van Juan Antonio Samaranch, sloeg het IOC een nieuwe weg in. Zo werden de Olympische Jeugdspelen in het leven geroepen en bond hij de strijd aan tegen doping. "Mister Clean", zoals zijn bijnaam zou gaan luiden, staat voor absolute nultolerantie, meer onaangekondigde controles en strengere straffen voor dopingzondaars. Maar er was ook kritiek. Vooral bij de toewijzing van de Spelen aan Peking kwam Rogge zwaar onder vuur te liggen. Ook het schrappen van enkele sporten van het olympische programma werd hem niet in dank afgenomen. Rogge werd in 2009 herverkozen als voorzitter tot 2013. Dan kan hij zich geen kandidaat meer stellen om zichzelf op te volgen. In 2011 prijkte de Belg op de 67ste plaats van de vermaarde Forbes-lijst met meest invloedrijke mensen ter wereld.


    13-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Madrid opnieuw kandidaat voor Olympische Spelen 2020

    Madrid doet na 2012 en 2016 voor de derde keer een gooi naar de organisatie van de Olympische Spelen in 2020. Dat heeft de burgemeester van de Spaanse hoofdstad Alberto Ruiz-Gallardon bekendgemaakt. "Deze kandidatuur kost beduidend minder dan de twee vorige", vertelde Gallardon tijdens een persconferentie. Het dossier zal zo opgesteld worden dat het zo min mogelijk weegt op de publieke uitgaven, voegde hij er nog aan toe. Voor 2016 moest Madrid pas in de derde en laatste stemronde de duimen leggen voor Rio de Janeiro. "Nu kunnen we profiteren van de ervaring die we opdeden met onze twee vorige kandidaturen, en de erkenning van de olympische familie", benadrukte Gallardon. De kandidaatstelling moet nog worden goedgekeurd door de gemeenteraad en door het Spaans olympisch comité. Die laatste moet dan voor 1 september het dossier indienen bij het IOC. Voorlopig is Rome de enige stad die zich al officieel kandidaat stelde voor de Zomerspelen binnen negen jaar. Tokyo en Istanbul zouden binnenkort hun dossier indienen, en ook het Zuid-Afrikaanse Durban wordt genoemd als kandidaat. De gaststad voor de Spelen van 2020 wordt in 2013 verkozen tijdens een vergadering van het IOC in het Argentijnse Buenos Aires


    10-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IOC verbiedt spuiten vanaf Spelen van Londen
    Het Internationaal Olympisch Comité verbiedt het bezit van spuiten en ander injectiemateriaal vanaf de Zomerspelen van Londen in 2012. Dat heeft de voorzitter van de medische commissie Arne Ljungqvist bekendgemaakt. Het verbod is goedgekeurd tijdens de vergadering van het IOC in het Zuid-Afrikaanse Durban, maar de details ervan zijn nog niet gekend. Ljungqvist verduidelijkte dat het injectiemateriaal verboden zou kunnen worden in de olympische sites, zoals het atletendorp, de slaapzalen, vestiaires en rond de stadions, "en andere ongepaste plaatsen" tijdens en na de Spelen.

    "We willen deze boodschap uitsturen: 'Gedraag je correct wat medische behandelingen betreft'", vervolgde Ljungqvist. Het geviseerde materiaal geeft "een slecht beeld van de sport" en kan gebruikt worden om doping in te spuiten. Nog volgens de Zweed is het niet de bedoeling om naalden en ander materiaal volledig te verbieden, maar om ze te onderwerpen aan de goedkeuring van het IOC. "We willen gewoon niet dat behandelingen om het even waar of door om het even wie uitgevoerd worden. Natuurlijk behoudt een arts het recht om een atleet te behandelen als hij dat nodig acht, maar wij willen wel op de hoogte gehouden worden."

    Over de sancties in geval van overtreding wou Ljungqvist niets zeggen, maar de olympische accreditatie zou bijvoorbeeld kunnen worden ingetrokken en de bevoegde internationale federatie zou een bijkomende straf kunnen opleggen. Op dit moment verbieden enkel de internationale wieler- en roeifederatie het gebruik van injectiemateriaal.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oud-grandslamwinnaar Kafelnikov wil zich omscholen tot olympisch golfer
    Voormalig tennisvedette Evgueni Kafelnikov plant een carrièrewending. De Rus, tweevoudig grandslamwinnaar en ex-nummer 1, hoopt in 2016 als golfspeler te kunnen deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. "Er zijn nog vijf jaar te gaan voor de start van de Olympische Spelen in Brazilië. Die periode is lang genoeg om een goed niveau als golfer te halen", zegt Kafelnikov in de Russische media.

    Golf maakt vanaf 2016 voor het eerst sinds het begin van de 20ste eeuw opnieuw deel uit van het olympisch programma. Kafelnikov, sinds 2003 op tennispensioen, beseft dat de weg naar nieuwe roem nog lang is. "Olympische kwalificatie wordt geen makkelijke opdracht, maar ik wil tonen wat ik waard ben. Ik heb deze beslissing genomen nadat ik het Russische golfkampioenschap had gewonnen. Daar heb ik bewezen dat ik toch iets kan. Tegelijk besef ik dat ik elke dag zal moeten trainen om een professioneel niveau te halen. Maar ik heb tijd en zin en ik ben gek op de golfsport."

    De 37-jarige Kafelnikov heeft overigens al een olympische gouden medaille op zijn palmares. In 2000 versloeg hij in Sydney in de finale van het enkeltornooi de Duitser Tommy Haas. Het voormalige nummer 1 van de wereld won in zijn carrière 46 tornooien, waaronder Roland Garros ('96) en de Australian Open ('99).

    09-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IOC hekelt vrouwonvriendelijke landen
    Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft op het IOC-congres in het Zuid-Afrikaanse Durban verklaard dat drie landen nog nooit een vrouwelijke atlete naar Olympische Spelen gestuurd hebben. Het gaat om Saoedi-Arabië, Brunei en Qatar. "We hopen dat die drie landen op de Olympische Spelen van volgend jaar in Londen vrouwen aan de start laten verschijnen", stelde de Amerikaanse Anita DeFrantz, de voorzitster van de IOC-commissie vrouwen en sport. DeFrantz vertelde ook dat er nog tien internationale sportfederaties zijn zonder vrouw in hun uitvoerend bureau: voetbal, gewichtheffen, handbal, boogschieten, schieten, rugby, wielrennen, bobslee, kano en boksen. "Momenteel zijn er minder vrouwen dan ooit in de hiërarchie van de federaties", klonk het. IOC-voorzitter Jacques Rogge erkent het probleem, maar stelt wel dat de olympische beweging vooruitgang boekt.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Windsurfster Sigrid Rondelez haalt BOIC-norm voor Londen 2012
    Windsurfster Sigrid Rondelez (40) heeft de selectienorm van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) gehaald voor deelname aan de Olympische Spelen 2012 in Londen. Rondelez haalde de norm dankzij een tiende plaats (achtste land) in de RSX-klasse tijdens de sterk bezette zevende en laatste manche van de wereldbeker, eind juni in het Duitse Kiel. De Belgische moet nu nog voldoen aan de criteria van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en de Internationale Zeilfederatie (ISAF). Dat betekent een plaats in de top-20 tijdens het WK in Perth (3-18/12) of een top-7 tijdens het WK 2012. Rondelez nam al twee keer deel aan de Olympische Spelen, in 2000 in Sydney en 2004 in Athene. Ze eindigde toen in de Mistral-klasse als 16de en 18de. Haar carrière lag twee jaar stil door de geboorte van een dochter. In januari hervatte ze de trainingen.

    08-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geslaagde test in London voor Belgische eventingploeg
    De Belgische eventingploeg, die al zeker is van selectie voor de Spelen, heeft de voorbije dagen deelgenomen aan een testwedstrijd op het parcours in Greenwich Park waar volgende zomer om olympisch eremetaal gestreden zal worden. In de 2-wedstrijd eindigde België als tweede na Groot-Brittannië. In totaal namen veertig ruiters uit 23 verschillende landen deel. Belangrijker nog dan het resultaat was echter de kennismaking met het parcours, dat een mini-versie is van de olympische wedstrijd volgend jaar. Individueel was Virginie Caulier met Nepal Du Sudre de beste landgenote op de zesde plaats. Joris Vanspringel met Limestone eindigde als 12de en Karin Donckers 14de met Lamicell Unique. De overwinning ging naar de Britse Piggy French (Topper).

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Allerlaatste tickets Olympische Spelen 2012 worden vandaag verkocht
    De laatste tickets voor de Londense Olympische Spelen in 2012 worden vandaag vanaf 7u verkocht. Veel keuze is er wel niet meer na de eerste twee verkoopsrondes. Er zijn nog 40.000 tickets voor het volleybal, 8.000 tickets voor het worstelen en anderhalf miljoen tickets voor het voetbal over. De aanvragen worden behandeld volgens het principe "die eerst komt, eerst maalt".

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IOC heeft stevige financiële buffer
    Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) boert financieel goed. Dat heeft IOC-voorzitter Jacques Rogge bekendgemaakt op een IOC-congres in het Zuid-Afrikaanse Durban. De financiële reserve van de organisatie bedroeg eind mei 592 miljoen dollar (415 miljoen euro). Ter vergelijking: in 2001, het jaar waarin Rogge aantrad als IOC-topman, bedroeg de reserve 'maar' 105 miljoen dollar. "Financieel staan we er goed voor", verklaarde Rogge. "We kunnen nu zeker vier jaar verder werken, ook al mochten de Olympische Spelen worden afgelast." Rogge zei nog te verwachten dat de tv-rechten voor de olympiades 2014 en 2016 meer dan 4 miljard dollar zullen opbrengen. Voor de Spelen van 2010 en 2012 was dat 3,9 miljard dollar.

    07-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Winterspelen 2018 - Jacques Rogge: "Had meer spanning verwacht"

    IOC-voorzitter Jacques Rogge had meer spanning verwacht bij de aanduiding van de gaststad voor de Winterspelen van 2018. "Eerlijk gezegd had ik niet gedacht dat het in één stemronde afgelopen zou zijn", verklaarde de Belg in het Zuid-Afrikaanse Durban. "Maar de beste heeft duidelijk gewonnen. Bravo."

    De Algemene Vergadering van het Internationaal Olympisch comité koos voor Pyeongchang. Met 63 stemmen deed de Zuid-Koreaanse stad het in de eerste stemronde beduidend beter dan concurrenten München (25) en Annecy (7). "Ik denk dat we lessen kunnen trekken uit de overwinning van Pyeongchang", stelde Rogge. "Dit succes komt er door geduld en volharding." Pyeongchang was ook al kandidaat voor de organisatie van de Winterspelen van 2010 (Vancouver) en 2014 (Sotchi).

    Over de toekomst van de Winterspelen toont Rogge zich optimistisch. "Er zullen voldoende gegadigden zijn om de Spelen te organiseren. Nu al bereiden steden in Europa, de Verenigde Staten en elders een kandidatuur voor. Dat de Spelen deze keer naar Azië gaan, is een goede zaak. Het zal de ontwikkeling van de wintersport in het continent ten goede komen."


    06-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Winterspelen 2018 in Zuid-Korea

    Pyeongchang mag de Winterspelen van 2018 ontvangen. Dat maakte IOC-voorzitter Jacques Rogge bekend. De Zuid-Koreaanse stad, op 180 kilometer van de hoofdstad Seoel, kreeg van het Internationaal Olympisch Comité de voorkeur op het Duitse München en het Franse Annecy. De stemming van de 123ste Algemene Vergadering van het IOC in het Zuid-Afrikaanse Durban nam niet veel tijd in beslag. Al in de eerste stemronde had Pyeongchang een absolute meerderheid. Er waren 95 stemgerechtigden. Peyongchang was twee keer eerder zonder succes kandidaat om de Spelen naar Zuid-Korea te halen. Voor 2010 (Vancouver) en 2014 (Sotsji) verloor de stad nipt. De laatste keer dat de Winterspelen in Azië plaatsvonden, was in 1998 in het Japanse Nagano. Het was van 1995 geleden dat er slechts één stemronde nodig was. Toen kreeg het Amerikaanse Salt Lake City de Spelen van 2002 toegewezen.


    05-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IOC-voorzitter Jacques Rogge voorspelt "grootse" Winterspelen 2018
    IOC-voorzitter Jacques Rogge, was dinsdag in het Zuid-Afrikaanse Durban vol lof over de drie kandidaten voor de Winterspelen van 2018. Onze landgenoot opende in Durban de 123ste Algemene Vergadering van het Internationaal Olympisch Comité. Het Duitse München, het Zuid-Koreaanse Pyeongchang en het Franse Annency zijn in de running voor de organisatie van de Winterspelen in 2018. Rogge verklaarde geen idee te hebben wie woensdag de stemming zal winnen, maar verzekerde de aanwezigen dat de gaststad in staat was om "grootse spelen" te organiseren. Rogge voorspelde de olympische beweging een rooskleurige toekomst, maar waarschuwde ook voor gevaren als illegale weddenschappen en doping.

    04-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sven Decaesstecker op zoek naar Europese titel in Berlijn
    Vandaag starten in Berlijn de IPC Swimming European Championships. Binnen de Paralympische Beweging zijn alle ogen gericht op dit laatste grote internationale treffen voor de Spelen van London 2012. Daarom is het zo'n belangrijke competitie. Dat beseft ook VLG-atleet en Paralympiër van het jaar Sven Decaesstecker, die in Berlijn zal trachten zijn Europees record op de 200m vrije slag om te zetten in een eerste Europese titel. “Ik probeer in alle rust naar het EK toe te leven", zegt de eliteatleet. "De vorm is er, de trainingen verlopen vlot en zowel in binnen- als in buitenland werkte ik enkele goede stages af." Decaesstecker weet dat de verwachtingen groot zijn: "In Berlijn verdedig ik een Europees record. Bijgevolg is het hoofddoel uiteraard een medaille, maar vooral ook de A-limiet met oog op kwalificatie voor de Spelen van 2012.”

    Ook Tamara Medarts uit Heusden-Zolder, vorig jaar als jongste deelneemster in de categorie S14 (verstandelijke handicap) goed voor brons op de wereldkampioenschappen in Nederland, ambieert opnieuw eremetaal. Wel ondervindt ze nog last van een schouderblessure. De jonge Limburgse wordt in haar categorie vergezeld door twee andere beloftevolle atleten, die in Berlijn hopen te verrassen. Ze zullen proberen een Londonse droom te verwezenlijken: Mieke De Mot (Lennik) enYannick Vandeput (Houthalen).

    03-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kandidaat-gaststeden voor Winterspelen 2018 moeten nog bibberen tot woensdag
    Het Internationaal Olympisch Comité verkiest woensdag in het Zuid-Afrikaanse Durban de gaststad voor de Olympische Winterspelen in 2018. Zowel het Franse Annecy, het Duitse München, als het Zuid-Koreaanse Pyeongchang kunnen een sterk dossier voorleggen. "Alle drie zijn ze in staat om hele goede Spelen te organiseren", verklaarde Gunilla Lindberg, voorzitster van de evaluatiecommissie, nadat ze haar rapport had opgemaakt. De slotpresentaties woensdagmorgen zouden dan ook wel eens doorslaggevend kunnen worden. Ook het lobbywerk van de kandidaten en steun uit politieke hoek kan het kiesgedrag van de ongeveer honderd stemgerechtigde leden van het IOC nog (bij)sturen.

    Verschillende zwaargewichten zullen de kandidaten persoonlijk komen steunen in Durban: voor Frankrijk reizen eerste minister François Fillon en minister van Sport Chantal Jouanno af naar Zuid-Afrika, Duitsland stuurt president Christian Wulff en verschillende politici uit de deelstaat Beieren, Pyeongchang kan rekenen op het Zuid-Koreaans staatshoofd Lee Myung-bak en de toplui van onder meer Samsung en Korean Air. In 2014 vinden de Spelen plaats in het Russische Sotchi.

    28-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Claudia Pechstein wil als baanwielrenster naar OS Londen
    De Duitse schaatsster Claudia Pechstein wil naar de Olympische Zomerspelen van volgend jaar in Londen. Ze kan dat uiteraard niet in het schaatsen doen, maar mikt op het baanwielrennen. Dat verklaarde ze dinsdag in Sport Bild. De 39-jarige Duitse is van plan om van 6 tot 10 juli deel te nemen aan de Duitse baankampioenschappen in Berlijn. Ze komt er normaal gezien aan de start van de individuele achtervolging en misschien ook van de 500m tijdrijden en de sprint. "Ik ben al acht weken aan het trainen op de piste. Als schaatsster heb ik sowieso al veel op de fiets getraind. Ik heb niets te verliezen".

    Pechstein werd nooit betrapt op doping maar kreeg niettemin een schorsing van twee jaar omdat ze te hoge bloedwaarden had laten noteren, wat kan wijzen op dopinggebruik. Ze vocht haar straf met alle middelen aan, tot bij het TAS in Lausanne, maar ving steeds bot. De schaatsster is met vijfmaal goud, tweemaal zilver en tweemaal brons de meest gemedailleerde Duitse atlete ooit op Olympische Winterspelen. Ze heeft ook zes wereldtitels en drie Europese titels.

    24-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De provincie Limburg gaat Olympisch in Londen 2012

    In het kader van de deelname van het Belgian Olympic Team aan de Olympische Spelen en van het Belgian Paralympic Team aan de Paralympische Spelen in Londen 2012, lanceren de Provincie Limburg en het BOIC het Limburgs “Olympic Fashion Team”. Via deze samenwerking zal de Provincie Limburg met het BOIC en Limburgse bedrijven exclusief samenwerken bij de creatie en de productie van de officiële uitrusting voor de Olympische en Paralympische delegaties in Londen 2012.

    Stijn Helsen zal instaan voor de creatie en de productie van de officiële kledij die o.a. zal gedragen worden tijdens de openingsplechtigheid op 27 juli 2012, JBC verzorgt de productie van de Olympische vrijetijdskledij en Ambiorix is de Olympische leverancier van de schoenen. Bioracer levert anderzijds de officiële uitrusting van de Olympische wielerploegen.

    “De openingsplechtigheid van de Olympische Spelen geniet een uitzonderlijke internationale uitstraling. De atleten van het Belgian Olympic Team zullen samen met 10.500 andere buitenlandse atleten uit 204 Nationale Olympische Comités defileren in het Olympisch stadion voor zo’n 80.000 toeschouwers en méér dan drie miljard TV-kijkers in creaties tot stand gekomen via de samenwerking tussen de provincie Limburg, voornoemde bedrijven en het BOIC. Van harte dank aan de Provincie Limburg die bij deze een nieuwe trend zet aangezien het de eerste maal is dat een provincie in ons land zich op deze wijze associeert met het Belgian Olympic en Paralympic Team en de Olympische en Paralympische Spelen. Ook de bedrijven getuigen van een Olympic team spirit en creatieve uitmuntendheid bij de realisatie van dit project” sprak Piet Moons, Marketing Directeur van het BOIC.

    “Wij zijn bijzonder verheugd en fier te kunnen bijdragen aan dit uitzonderlijke en grootse evenement die de Olympische en Paralympische Spelen zijn,” aldus Herman Reynders, Gouverneur van de Provincie Limburg. ”Voor onze provincie en alle Limburgers, maar eveneens voor deze Limburgse bedrijven en hun medewerkers is deze samenwerking uniek, zeker ook op het gebied van de nationale en internationale uitstraling voor onze sportieve provincie. Maar wij wensen vooral ook alle Olympische en Paralympische atleten bijzonder veel succes toe bij hun verdere voorbereiding en deelname aan deze Spelen”, zo ging de Gouverneur verder.




    Foto

    Archief per jaar
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008

    E-mail mij

    Druk hier om te mailen.


    olympische links
  • Joerie Devreese
  • BOIC
  • Belgian Sports Technology Club

  • Links van olympische atleten
  • Ilse Heylen
  • Elco Van der Geest
  • Olivier Cauwenbergh
  • Eline Berings
  • Kristof Beyens
  • Kim Clijsters
  • Tim Maeyens
  • Bobslee België
  • Jerke Van den Bogaert
  • Karen Persyn

    Olympische atleten
  • Sven Nys
  • Evi Van Acker
  • Dirk Van Tichelt
  • Mouha-Gielen
  • Tom Van Geneugden


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs