Foto
Inhoud blog
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • TRIATLON: Simon De Cuyper 25ste in laatste oefengalop
  • FOTO: ondertussen hier een beetje verder in London
  • ALGEMEEN: vier atleten nemen deel onder olympische vlag
  • SURFEN: derde Olympische Spelen voor Sigrid Rondelez
  • ZEILEN: Wannes Van Laer op ontdekkingstocht in London
  • HOCKEY: nationale teams komen aan in London
    Heeft iemand een leuk verhaal over China? Doorsturen die handel!
    Foto

    UIT DE BUIK VAN DE SPELEN:

    Foto

    Joerie Devreese
    'Ola Olympia'

    Tombo in Peking & London
    Het vervolg van het eerste olympisch avontuur van een sportjournalist
    26-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee Belgische atleten naar Winter EJOF in Liberec
    Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) heeft twee jonge atleten geselecteerd voor het Europees Jeugd Olympisch Winter Festival (EJOF), dat van 12 tot 19 februari in het Tsjechische Liberec gehouden wordt. Het gaat om kunstschaatsster Ira Vannut en skiër Dries Van den Broecke. Op 13 februari wordt in Liberec tijdens de openingsceremonie voor de tiende editie van het Winter EJOF Europees Jeugd Olympisch Winter Festival de olympische vlam aangestoken. Zo'n 1000 atleten uit 45 Europese olympische comités worden er verwacht. In Liberec staan acht sporten op het programma: alpijnse ski, biatlon, skilopen, ijshockey, kunstschaatsen, noordse combinatie, schansspringen en snowboard. De 16-jarige Vannut is regerend Belgisch kampioene kunstschaatsen en neemt momenteel in het Zwitserse Bern deel aan het EK, waar ze dinsdag nog de beste was in de voorronde. De 15-jarige Van den Broecke wordt aanzien als een van de grootste skitalenten van ons land. Het Belgian Junior Olympic Team wordt aangevoerd door Chef de Mission Philippe Préat en vertrekt op 12 februari naar Tsjechië.

    25-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gents antidopinglabo gaat voor "citius, altius, fortius"
    Het dopingcontrolelaboratorium van de Universiteit Gent (DoCoLab) heeft haar vernieuwde werking voorgesteld aan de pers. Professor Peter Van Eenoo, de opvolger van de recent gepensioneerde Frans Delbeke, deed een aantal opsporingstechnieken uit de doeken waarin het labo recent bijna 1 miljoen euro investeerde. "Het jaar 2011 wordt een scharnierjaar voor ons. Vroeger leek het alsof we steeds achter de feiten aanliepen en achter de gedopeerde sporters moesten jagen zoals boswachters achter stropers. Vandaag, dankzij de vooruitgang die we hebben geboekt in de opsporing van verboden middelen, is het alsof we hen opwachten aan de ingang van het bos", vertelde Van Eenoo. De professor legde onder meer uit dat voor sommige substanties de detectielimieten, de laagste concentraties die kunnen worden opgespoord, met een factor 40 worden verlaagd. "Je kan het vergelijken met het zoeken naar een suikerklontje dat in een olympisch zwembad wordt gegooid", aldus Van Eenoo.

    Afgelopen jaar voerde het DoCoLab 6.244 analyses uit. Ongeveer drie kwart daarvan gebeurde op vraag van de drie Gemeenschappen (Vlaams, Frans en Duits) in België, de rest op vraag van de sportfederaties. Overigens zal het DoCoLab, het enige met een WADA-accreditatie in de Benelux, volgend jaar tijdens de Olympische Spelen in Londen functioneren als ondersteunend labo voor het King's College in Londen, dat tijdens de olympiade de controles zal uitvoeren.

    Dat de strijd tegen doping een werk van lange adem is, bewijst het voorbeeld van de dopingproducten S-4 en S-22. Deze spierversterkende middelen worden volgens professor Peter Van Eenoo sinds kort via het internet aangeboden op de zwarte markt, hoewel ze nog niet officieel goedgekeurd zijn voor verkoop. Het Gentse DoCoLab kan ze echter wel al opsporen. "Het gaat om steroïden die door de farmaceutische industrie zijn ontwikkeld en dienen om de spiermassa te doen toenemen", legt Van Eenoo uit. "S-4 werd in 2010 door onze collega's in Keulen ontdekt, en vorige week hebben we ook het vergelijkbare S-22 aangetroffen op de zwarte markt. Hoewel de toxicologische analyse nog niet is afgerond, worden deze middelen wel al gecommercialiseerd door een clandistien labo."

    Van Eenoo waarschuwt sporters dat S-4 en S-22 de gezondheid ernstige schade kunnen toebrengen. "We kunnen ze gelukkig wel opsporen en omdat nog geen enkele overheid ze heeft goedgekeurd, zijn ze ook verboden door het WADA. We willen de strijd tegen doping tot op het bot voeren, dat blijft de ambitie. Maar ook al zal doping altijd bestaan, ik verzeker dat we aan het winnen zijn. Net zoals bij de olympische beweging, is ons motto 'citius, altius, fortius' (sneller, hoger, sterker)", besluit Van Eenoo.

    24-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chinese ster Guo Jingjing, viervoudig olympisch kampioene schoonspringen, stopt
    De Chinese schoonspringster Guo Jingjing, viervoudig olympisch kampioene en tienvoudig wereldkampioene vanop de 3m-plank en in het synchroonspringen, heeft op 29-jarige leeftijd beslist een punt te zetten achter haar carrière, meldde de krant China Daily maandag. Guo Jingjing, beschouwd als de beroemdste sportster in China, stond sinds het WK 2001 in Fukuoka telkens op de hoogste podiumtrede op WK's en de Spelen in de 3 meter individueel en in het synchroonspringen. Op de Spelen van Sydney in 2000 sprong ze in beide disciplines al naar het zilver.

    22-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marit van Eupen nieuwe roeicoach Geentjens-Hammond
    De topsportcommissie van de Vlaamse Roeiliga heeft voor het afhaken van bondscoach Harald Jahrling een volwaardig alternatief gevonden. De 41-jarige Nederlandse toproeister Marit Van Eupen kroonde zich in 2008 in Peking tot olympisch kampioene in de lichte dubbeltwee. Daarvoor won ze goud op het WK's van 2005, 2006 en 2007 in de lichte skiff. In 2004 legde ze op de Spelen van Athene in diezelfde dubbeltwee lichtgewicht beslag op het brons. Na de Spelen van 2008 zette ze een punt achter haar actieve loopbaan. In mei 2010 beviel ze van een zoontje. Op sportief vlak trok ze met haar man Josy Verdonkschot, ook haar olympische coach, naar Italië, waar ze meewerkte aan het begeleiden van de Italiaanse belofteteams. Verdonkschot was in 2008 ook de olympische coach van de Belgische ploeg. Hij is dit jaar bondscoach van alle Italiaanse toproeisters (juniores, beloftes en elites).

    Van Eupen startte deze week de begeleiding op van het duo Evi Geentjens en Joanna Hammond, die aantreden in de lichte vrouwen dubbeltwee. Beide roeisters waren in 2009 tweede in de finale van de World Cup. In 2010 roeiden ze de finale van de World Cup-races in München (vijfde) en Luzern (vierde), maar het resultaat op het WK (10de) viel tegen omdat het niet meer klikte met bondscoach Harald Jahrling. De eerste opdracht van Van Eupen wordt het vertrouwen binnen het team herstellen en hen terug naar het niveau van 2009 brengen. Ze trekt volgende week met Geentjens-Hammond voor drie weken op stage naar het Spaanse Sevilla.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Baxi Football Club: Piet De Mol tekent eindelijk zijn contract in China


    Het is nu eindelijk officieel: Piet de Mol is hoofdtrainer van Baxi Football Club, een tweedeklasser in de Chinese voetbalcompetitie. Het contract is getekend. "Het lijkt allemaal wat officiëler dan het was, toch ben ik blij vandaag mijn contract te kunnen ondertekenen. Ik hoop nu snel van Beijing naar Kumming te vliegen, waar de spelers nog altijd op (hoogte)stage zijn. Vermits ik, voor de aanvraag van een nieuw visum, mijn pas voor een week moet missen, weet ik niet of ik naar Kumming kan vliegen. De President zoekt het uit. Als vliegen niet kan, ga ik voorstellen om met de trein naar Kumming te reizen." het enthoesiasme is duidelijk groot bij onze landgenoot! Klaar om nog es de wereld te veroveren.




    21-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elfje Willemsen en Anouska Hellebuyck tiende op EK bobslee
    Elfje Willemsen is samen met remster Anouska Hellebuyck tiende geworden in de tweemansbob op het EK bobslee in het Duitse Winterberg. Manager Geert Vanvaerenbergh, de drijvende kracht achter het project van de Belgische bobsleevrouwen, was uiteraard heel tevreden met deze prestatie. Met dat resultaat voldoen de bobsleevrouwen immers aan de richtlijnen van Topsport Vlaanderen en Bloso (top twaalf) om recht te hebben op subsidies. "Ik kan alleen maar heel blij zijn met dit resultaat", verklaarde Vanvaerenbergh vanuit Winterberg. "Dit was ook onze eerste test voor onze nieuwe bobslee, want we hadden er een nieuwe gekocht. Dan is het altijd even bang afwachten, maar ze hebben uitstekend gepresteerd".

    Niet alleen Willemsen en Hellebuyck hebben vandaag goede prestaties neergezet. Op de Europabeker in het Zwitserse Sankt Moritz werd Eva Willemarck met remster Frederique Neys zesde in de tweemansbob. "Eva (op de Spelen van Vancouver nog remster van Willemsen) heeft haar kans gegrepen. Ze had altijd al veel potentieel, maar crashte in het verleden nog te veel. Nu doet ze het uitstekend, en als ze zo blijft presteren, zit er voor volgend jaar misschien wel een ticket voor de World Cup in", aldus Vanvaerenbergh. "Op de Winterspelen van 2014 in het Russische Sotchi wil ik in ieder geval niet alleen twee teams aan de start krijgen, ik zou een van beide teams graag in de top tien zien staan. Je moet durven dromen en de lat hoog leggen", klonk het.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Gateway to London' verleidt vier olympische teams om in Oost-Vlaanderen te trainen
    Gateway to Londen onderhandelt momenteel met vier olympische team om in Oost-Vlaanderen te trainen tijdens en in de aanloop naar de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Dat zegt de projectcoördinator vrijdag. Om olympische delegaties naar de Oost-Vlaamse topsportinfrastructuur en sportmedische ondersteuning te lokken, hebben de provincie, de Stad Gent en de Universiteit Gent de handen in elkaar geslagen. Donderdag en vrijdag bezoeken twee afgevaardigden van het Braziliaans Olympisch Comité zes topsportplaatsen in Deinze, Gent, Wachtebeke en Sint-Niklaas. Er is ook een bezoek gepland met het Centrum voor Sportgeneeskunde (UZ Gent). "We onderhandelen voor een tiental gymnasten en een twintigtal zwemmers," aldus projectcoördinator Stijn Van Hoey. "Verder is er interesse naar de teamsportinfrastructuur, zoals volleybal en handbal". De gesprekken gaan niet alleen over de Olympische Spelen.

    Er wordt ook onderhandeld met het Canadese roeiteam. In Gent zal de nationale ploeg al de laatste voorbereidingen doen voor het komende WK in Nederland. Met Nieuw-Zeeland zit Gateway to London in de laatste onderhandelingsfase om een zwemteam in het domein Puyenbroeck te laten trainen. Eerder al kwam een Chinese delegatie in opdracht van het Olympisch Comité onder meer de revalidatietechnieken en medische voorzieningen bekijken. De provincie heeft ook een aantal bijkomende troeven. "De afstand tussen Gent en het olympisch dorp bedraagt ruim twee uur, dichter dan veel trainingsacommodaties in Groot-Brittannië. De accomodatie voor teamleden en familieleden is hier ook goedkoper".

    20-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Handibiker Wim Decleir krijgt Victor Boin Trofee 2010
    De 39-jarige Kortrijkse handibiker Wim Decleir, eliteatleet van de Vlaamse Liga Gehandicaptensport, krijgt op 17 februari de Victor Boin Trofee, de nationale sporttrofee voor atleten met een handicap. Dat maakte het Belgian Paralympic Committee bekend. De prijs wordt toegekend door een onafhankelijke jury onder leiding van Roger Boin, kleinzoon van wijlen BOIC-voorzitter Victor Boin. Decleir veroverde dit jaar twee bronzen medailles in het handibike (klasse 4) op de wereldkampioenschappen in het Canadese Baie-Corneau. Hij werd onder meer ook tweede in de belangrijke UCI-wegwedstrijd in het Spaanse Segovia en eindwinnaar in het Franse Roseneau.

    "Het doet zeer veel deugd deze hoge onderscheiding te mogen ontvangen", aldus Decleir, een gewezen beloftevolle voetballer die op 18-jarige leeftijd zijn linkeronderbeen verloor bij een motorongeval. "Naast mijn veeleisende job als privébankier tracht ik wekelijks tot 15 uur te trainen. Deze erkenning verzacht dan ook het jarenlange werk dat aan deze prestaties is voorafgegaan".

    De Trofee Victor Boin is dit jaar aan zijn 37ste editie toe. Net als bij de Nationale Trofee voor Sportverdienste kan een atleet de onderscheiding slechts één keer in zijn leven ontvangen. De overhandiging van de Trofee vindt plaats op 17 februari 2011 in de Gothische Zaal van het stadhuis van Brussel.

    19-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee Belgen op het WK atletiek voor Paralympische atleten
    Vrijdag start in Christchurch, Nieuw-Zeeland, het wereldkampioenschap atletiek voor paralympische atleten. Dit WK, voor het eerst buiten Europa gehouden, is de laatste grote ontmoeting voor de Paralympische Spelen van London 2012. Alle toppers tekenen present, 1055 atleten in totaal uit 79 landen.

    Ook voor twee landgenoten, aangesloten bij de Vlaamse Liga Gehandicaptensport, wordt het uitkijken naar deze wereldkampioenschappen. Drievoudig wereldkampioen discuswerpen Gino Dekeersmaeker komt in Nieuw-Zeeland voor de zevende keer in zijn carrière aan de start van een WK. Hij stapte op het vliegtuig om zich nog een week in optimale omstandigheden verder te kunnen voorbereiden in Auckland. De Antwerpenaar beleeft een moeilijk jaar door problemen met zijn beenprothese. Marathonloper Frederic Van den Heede, het huidige nummer één van de wereld, is pas later vertrokken. De marathon vindt plaats op zondag 30 januari, de slotdag van deze wereldkampioenschappen.

    18-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.London 2012 - LOCOG bevestigt internetplannen

    Na eerdere aankondigingen werd door LOCOG nu ook definitief bevestigd dat alle atleten en officials tijdens de Spelen van London 2012 gratis toegang zullen hebben tot het internet in hun vertrekken. Aldus Baron Sebastian Coe, voorzitter van het organiserend comité van deze Spelen, die benadrukte dat dergelijk aanbod in dit tijdperk van nieuwe media zeer belangrijk is. “Voor deze beslissing gingen we niet over een nacht ijs. De ruim 200 NOC’s/NPC’s die we in 2012 verwachten, werden geconsulteerd. De feedback die ik kreeg in het atletendorp tijdens de Commonwealth Games in Delhi gaf des te meer aan dat atleten internettoegang verkiezen boven televisie,” aldus de voorzitter op Insidethegames.biz.


    17-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sluszny en co bereiden EK bobslee voor in Winterberg
    Voor het eerst in 20 jaar is België met een mannenteam vertegenwoordigd op het EK bobslee. In het Duitse Winterberg start piloot Marc Sluszny zaterdag in de tweemansbob en zondag in de viermansbob. Met remmers Sébastien Trouillez, Lino Vandoorne, Gunter Van Borm en Thomas Siech reisde Sluszny zondag naar Winterberg af om zich optimaal voor te bereiden. Het team gaat voor een plaats in de top twintig, al is het vooral de bedoeling om ervaring op te doen met het oog op de Olympische Winterspelen van 2014.

    Sluszny is niet aan zijn proefstuk toe. De 48-jarige Antwerpenaar was lid van het Belgisch Davis Cup-team, zwom het kanaal over, vestigde een wereldrecord bungeespringen uit een luchtballon, beklom de Himalaya, werd vierde op het WK sky surfing, vierde op het WK powerboat en achtste op het WK degenschermen, reed uithoudingsraces als de 24 uur van Francorchamps en Zolder, vestigde een hoogterecord zweefvliegen boven de Andes, dook naar het wrak van de Brittannic, et cetera. "Bobsleeën is mijn nieuwste uitdaging. Het is uitzonderlijk dat we erin geslaagd zijn om ons te kwalificeren, aangezien ik nog maar een jaar ervaring heb", verklaarde Sluszny. "Ik ben echt onder de indruk van de sensaties die je beleeft: je raast aan 130 kilometer per uur naar beneden, zonder dat je kan remmen. Elke stuurhandeling moet minutieus uitgevoerd worden in een extreem korte beslissingstijd. Een crash is altijd pijnlijk en de kans op blessures is groot." In februari nemen de Belgen ook deel aan het WK.

    16-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Baxi Football Club: de eerste training van Piet De Mol in Beijing


    Piet De Mol heeft er zijn eerste trainingen bij Beijing Baxi Football Club opzitten. En wij zijn de eersten die mogen weten hoe het is gegaan. "Vriend Johan Boskamp en Nico De Bree zeiden vroeger na de eerste training van het seizoen altijd: 'de kop is eraf'. Wel de Chinese kop is er ook af. Ik heb net mijn eerste training gegeven. Of beter, we hebben net de eerste training gegeven. Ik beschik over een keeperstrainer en drie assistenten. Neem daarbij nog de vertaler, de dokter en de teammanager ... veel volk als begeleiding.

    Ik kon het niet laten om de training te beginnen met 20 minuten te lopen. Jaja, natuurlijk bepaalde ik het tempo. Altijd tof om de reactie van de spelers en deze keer ook van de begeleiding te horen. Want lopen, dat kan ik precies almaar beter. Na het inlopen is elke assistent verantwoordelijk voor een groep. Afwerken, wedstrijd met doelmannen en positiespel ... wat wil je als voetballer nog meer? De spelers, 30 in totaal, gaven zich, naar aloude Chinese gewoonte, voor 125%. In een wedstrijdje was er even een opstootje. Ze keken me met verwonderde kleine oogjes aan toen ik zoveel wil om te winnen toejuichte.

    Na de training, zoals dikwijls het geval in China: applaus. Ik zei hun dat ik binnen enkele maanden nog applaus hoop te krijgen. Dat vertaalde Nan slecht of ze begrepen het niet. In de namiddag trainden we een tweede keer. Drie ploegen en matchkes op driekwart van het veld. Eén van de doelstellingen was: agressief verdedigen zonder onnodige overtredingen te maken. Doelstelling niet bereikt ... in een officiële wedstrijd hadden minstens twee spelers rood gekregen. Mijn nr. 20, een jonge talentrijke spits, moest geblesseerd het veld verlaten. Morgen en alle volgende trainingen proberen we het opnieuw.

    ’t Was barkoud, de zure wind had er ook wat mee te maken. Ook hier staat het weer op zijn kop. We zijn naar Kumming gekomen om er een hoogtestage te houden én omdat het hier mooi weer is ... zou moeten zijn. Vandaag ging het kwik niet boven de +1°. Tijdens de namiddagtraining kregen we sneeuw in plaats van de beloofde zon."


    15-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EVENT: Red Bull selecteert crashed atleten in Oostende

    Sammy Schraepen uit Genk.
    Jan Willems uit Kortessem.
    Redlef Cornelis uit Mechelen

    Dat zijn de eerste drie gekwalificeerde schaatsers uit de 12 winnaars voor Valkenburg. De twee Limburgers Sammy en Jan mogen zich ook voorbereiden op München, Valkenburg, Quebec en Moskou. De vier manches van de Red Bull Crashed Ice competitie.

    Meer dan 10.000 personen trotseerden het weer en zakten af naar Oostende voor de Red Bull Crashed Ice qualifier en de nieuwjaarsduik. Op het Red Bull Downhill Ice Cross parcours passeerden niet minder dan 455 waaghalzen, de ene met al wat meer veel durf en ambitie dan de andere op het bijna 100 meter lange ice-art parcours. Zo’n ijspiste bemoeilijkt het schaatsen, glijdt twee procent sneller en zorgt voor voldoende spektakel, valpartijen en bodychecks. De allerbeste schaatsers konden onmiddellijk een verschil maken.



    Het eerste gedeelte van het parcours was een sprintstukje dat overging in een jumpgedeelte waarbij de schaatsers van de dijk moesten afspringen om te eindigen met een gedeelte vol hindernissen. Van aan de kant aangemoedigd door de olympische schaatsers Wim De Deyne, Pieter Gysel, Stephan Huygen en Geert Blanchart, die hun kwalificatie voor de wedstrijd in Valkenburg al op zak hebben. De Belgische Red Bull Crashed Ice kampioen van 2010 Gwen van Aken gaf de kandidaten goed advies en trainde de bekende Vlamingen Caren Meynen, Axel Daeseleire en Anthony Kumpen. Zij worden nu klaargestoomd en getraind voor de mediarace op 3 februari in Valkenburg. Zij zullen daar de helft van het vooropgestelde parcours van 400 meter op de Cauberg afleggen.


    14-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Baxi Football Club: de eerste foto's van Piet De Mol


    Piet De Mol heeft voor het eerst sinds zijn terugkeer naar China zijn (gloednieuw) fototoestel bovengehaald voor deze website. De Brabantse voetbalgoeroe heeft ons beloofd regelmatig herinneringen door te sturen aan Beijing. We kijken er enorm naar uit. Hopelijk jij ook!?


    13-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kandidaten OS 2020 moeten voor 1 september interesse kenbaar maken
    Steden die zich kandidaat willen stellen voor de organisatie van de Olympische Zomerspelen in 2020, moeten voor 1 september 2011 hun (voorlopige) dossier indienen bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Dat maakte IOC-voorzitter Jacques Rogge bekend. Op 15 februari 2012 verwacht het IOC de definitieve dossiers. In de weken die daarop volgen, maakt het IOC bekend welke steden als finalisten overblijven. De aanduiding van de gaststad voor de Spelen van 2020 gebeurt op 7 september 2013 in Buenos Aires. Voorlopig hebben India, Zuid-Afrika, Berlijn, Rome en Istanboel al interesse laten blijken voor de organisatie van de OS 2020. Tokio en Madrid, die allebei naast de olympiade van 2016 grepen, zullen waarschijnlijk ook opnieuw een poging wagen.De twee volgende Zomerspelen vinden plaats in Londen (2012) en Rio de Janeiro (2016).

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het IOC schorst Ghana
    Wegens politieke inmenging in de sport in Ghana heeft het Uitvoerend Comité van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) het Afrikaanse land geschorst. Op 1 januari werd Koeweit om dezelfde reden ook al geschorst.

    12-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Natasha De Troyer neemt afscheid op het WK skiën
    Natasha De Troyer, de 32-jarige skister die als enige atlete ons land vertegenwoordigde op de laatste twee Paralympische winterspelen, plant eind deze maand haar afscheid van de topsport. De slechtziende atlete van de Vlaamse Liga Gehandicaptensport zal zich eerst nog één keer kunnen meten met de absolute wereldtop. Op de IPC Skiing World Championships van 13 tot en met 23 januari, in Sestrière (Italië). De Oost-Vlaamse uit Serskamp zal, net als op de Paralympics in Vancouver vorig jaar, aan de start komen in vijf disciplines: de slalom, reuzenslalom, super combiné, super-G en afdaling. Paraympic News had een onderonsje met de topatlete.

    Natasha, wat zijn je verwachtingen voor het WK in Sestrière? NDT: "Eerst en vooral zou ik, na een moeilijk 2010, graag opnieuw aan vertrouwen winnen en het plezier in de sport helemaal terugvinden. Na het scheuren van de kruisbanden van mijn knie, eind 2009, viel mijn voorbereiding op de Paralympics van Vancouver volledig in het water. Ik had enorm veel van deze Spelen verwacht en was wel degelijk medaillekandidaat. De korte voorbereiding, in combinatie met de zware weersomstandigheden ter plekke, gooiden roet in het eten. De weergoden waren me ook eerder dit seizoen niet gunstig gezind. Bijgevolg heb ik weinig buitenlandse trainingen en wedstrijden kunnen afwerken. Mijn concurrenten konden maanden aan één stuk in de sneeuw trainen. De concurrentie zal dus een streep voor staan. Hier in Italië hoop ik op de wereldbeker opnieuw snel mijn ritme terug te vinden. Ik zou dolgraag afscheid nemen met een medaille, maar ik ben ook realistisch. Deze keer zal de tegenstand veel beter getraind zijn dan ik."

    Je plande je afscheid al na de Spelen van 2010. Zeg je na Sestrière de topsport definitief vaarwel? NDT: "Ik plande inderdaad een afscheid in schoonheid met een medaille op de Spelen in Vancouver. Door mijn blessure net voor de Spelen en de daaropvolgende mindere prestaties, besliste ik dat het zo niet kon eindigen. Mijn vaste voorskiër Diego Van de Voorde kon zich wegens werkverplichtingen echter niet meer volledig engageren voor de volgende Paralympiade, waardoor in onderling overleg werd beslist om met mijn vader als voorskiër nog even door te gaan tot na dit WK. Gezien mijn leeftijd en job is een nieuwe periode van vier jaar ook voor mij onmogelijk geworden. Na 10 mooie jaren wordt dit WK mijn afscheid."

    Hoe kijk je terug op je rijke carrière? NDT: "Ik heb heel wat meegemaakt, de wereld gezien, veel mensen leren kennen en ben nu rijker aan ervaring. Het heeft veel energie en geld gekost. Gelukkig kon ik rekenen op de steun van mijn vader, alsook VLG, BPC en BLOSO. Vorig seizoen is de zwaarste beproeving uit mijn carrière gebleken. Ondanks de enorme druk op mijn schouders, denk ik echter te hebben getoond een topatlete te zijn. Tenslotte kijk ik terug op 2 WK's waar ik medailles behaalde, in 2009 nog pakte ik brons op de super combiné in Korea. Ook mijn deelname als enige Belg aan twee winterparalympics pakken ze me niet meer af."

    Heeft ons land op korte termijn toekomst in de Paralympische wintersport, nu jij je afscheid aankondigt? NDT: "Ons land is uiteraard niet echt een wintersportland, en dus ben je in de Paralympische varianten al snel afhankelijk van één of twee toppers. Ik hoop echter dat mijn inspanningen jongeren met een handicap hebben gemotiveerd. De BPC-criteria zijn streng, maar dit is nodig als je internationaal een goed figuur wilt slaan. Het is allemaal flink geprofessionaliseerd. Financiële steun en de mogelijke combinatie met het schoolse of arbeidsleven zullen mede bepalend zijn voor het succes van de jonge sporter. Ik spreek zeker uit ervaring. Ondanks de zeer goede faciliteiten die ik kan genieten op mijn werk (webredactie FOD Economie), was het vaak moeilijk om voldoende in de bergen te kunnen trainen."

    Wat zijn je plannen op sportief vlak? NDT: "Ik zal zeker recreatief blijven skiën met mijn vader of vriend, die ook in het valide circuit actief is. Misschien spits ik me wel toe op skeeleren, of doe ik wat met mijn voorliefde voor het paardrijden. Skiën zal altijd mijn leven blijven, alleen binnenkort niet meer op topniveau."

    11-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alle kandidaat-organisatoren Winterspelen 2018 dienden dossier bij IOC in
    Een delegatie van de kandidatuur van de Duitse stad München voor de organisatie van de Winterspelen in 2018 heeft dinsdag onder leiding van Katarina Witt haar dossier officieel aan het Internationaal Olympisch Comité (IOC) overhandigd. Witt, tweevoudig olympisch kampioene in het kunstschaatsen, werd bijgestaan door Bernhard Schwank, directeur-generaal van de kandidatuur en Marcus Weber, een jonge Duitse hockeyspeler die ervan droomt om over zeven jaar op de Olympische Winterspelen in zijn vaderland te mogen aantreden. München was na het Franse Annecy en het Zuid-Koreaanse Pyeongchang de derde en laatste kandidaat om het dossier aan het IOC te overhandigen. Op 6 juli beslist het IOC in het Zuid-Afrikaanse Durban waar de Olympische Winterspelen in 2018 zullen plaatsvinden. In 2014 worden ze in het Russische Sochi georganiseerd.

    10-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Liesbeth Mouha verandert opnieuw van partner in het beachvolleybal
    De ambitie blijft telkens dezefde: Olympische Spelen in London. Maar de samenstelling van ons vrouwelijk beachvolleybalduo verandert wel (te) snel. Liesbeth Mouha en Liesbet Van Breedam schitterden in Peking, maar gaven enkele maanden geleden aan dat de samenwerking op een vriendschappelijke manier werd beëindigd. Mouha vond meteen een nieuwe/ambitieuze partner in de persoon van Goedele Van Cauteren, even opgebeept op de stranden van Australië. Maar ook dat wordt geen succesduo, want Goedele haakte ondertussen af. Liesbeth Mouha traint ondertussen al een maand met Katrien Gielen van Hasselt. "En dat is mega", schreeuwt de lange Limburgse. Van Breedam gaf een paar dagen geleden in de media te kennen niet meer de absolute wereldtop te ambiëren. Jammer.

    08-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OLA OLYMPIA: Dit was 2010 van Joerie Devreese
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Graag wil ik iedereen het beste toewensen voor 2011. Maar sta me toe, wat het sportieve betreft, nog even op een eigen manier terug te blikken op 2010.

    JANUARI
    België is al jarenlang het mekka van het veldrijden. Maar in het Tsjechische Tabor wint ene Zdenek Stybar de wereldtitel voor eigen volk. De Belgen worden op hun waarde geklopt en driewerf hoera dat er eindelijk opnieuw buitenlandse concurrentie is. Stybar, die in het Vlaamse Essen woont en er ook een vriendin heeft, wordt onmiddellijk gebombardeerd tot halve Belg, zodat deze wereldtitel ook een beetje ons zou toebehoren.

    FEBRUARI
    In het Canadese Vancouver worden de Olympische Winterspelen georganiseerd. België stuurt zoals gebruikelijk, want geen wintersportland, een kleine delegatie. Die delegatie geeft het beste van zichzelf en presteert voortreffelijk voor een niet-winters land. De aandacht voor deze Spelen blijft op een laag pitje. Geen finales of ereplaatsen en het nachtelijk uur beperken het evenement tot randnieuws. Met de nodige steun aan het weinige potentieel kunnen we misschien wel eens meespelen. Kijk maar aan Nederland. Eeuwenoude traditie in het snelschaatsen en met Nicolien Sauerbreij nu ook goud in het snowboarden.

    MAART
    De lente breekt aan en een eerste positief geluid waait over sportief België. Op het WK indooratletiek behaalt de 4x400m estafetteploeg een zilveren medaille. Het blijft indoor -een resem toppers blijven er weg- doch een straffe en heel hoopgevende prestatie voor ons land.

    APRIL
    In het wielrennen staan de voorjaarsklassiekers op het programma. De Flandriens voelen zich dan in hun sas. Een Zwitsers fenomeen gooit echter roet in het eten. Fabian Cancellara wint de monumenten Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, hij had ervoor ook al de E3 Prijs gewonnen. De Belgen blijven verweesd achter en verdelen de kruimels in hun koersen.

    MEI
    Georges Leekens volgt de Nederlander Dick Advocaat op als bondscoach in het voetbal. Advocaat werd in 2009 met grote trom binnengehaald, maar kreeg de Rode Duivels niet echt aan de praat. Heel wat extra-sportieve zaken verdeelden de mening over de Nederlander. Toen er een aanbod kwam van de Russische bond, koos Advocaat wel heel makkelijk het hazenpad. Russische rijkdom zou dit jaar het Belgisch voetbal nog een paar keer zuur opbreken.

    JUNI
    Het WK voetbal in Zuid-Afrika wordt gespeeld zonder België. Toch zijn er enkele landgenoten die er kunnen deelnemen. Scheidsrechter Frank De Bleeckere mag er met zijn assistenteam aantreden. Verguisd in België, geroemd in de rest van de (voetbal)wereld. Gezien zijn leeftijd is het zijn laatste groot tornooi. De Oudenaardist heeft bovendien de pech dat Nederland tot in de finale komt. Omdat Belgische scheidsrechters in de Nederlandse competitie fluiten en omgekeerd mogen zij geen wedstrijden leiden van die nationale teams. Dwaze regel. Grote Frank, maar ... .

    JULI
    Na Kim Gevaert en Tia Hellebaut was er niets meer volgens de critici in de Belgische atletiek. Op het EK in Barcelona bewijzen onze landgenoten het tegendeel. Kevin Borlée wint goud, Svetlana Bolshakova brons, Hans Van Alphen wordt vijfde op de tienkamp. Heel wat jongeren bewijzen over het nodige talent te beschikken om België op de kaart te plaatsen van wat misschien wel de meest mondiale sport is.

    AUGUSTUS
    Zeventien jaar was het geleden dat de nationale mannenploeg in het basket zich nog eens kon plaatsen voor een groot tornooi. Na bloedstollende kwalificaties slaagden de Belgian Lions er in om een ticket te veroveren voor het EK 2011. Wilskracht en meer talent dan velen vermoeden. De vrouwelijke collega’s daarentegen, van wie verwacht werd dat ze een ticket voor het EK zouden pakken en daar dan meedingen naar een startbewijs voor de Spelen, vielen compleet door de mand.

    SEPTEMBER
    Voor de derde keer in haar carrière wint Kim Clijsters de US Open. De tennismeid uit Bree blijft immens populair in eigen land. Haar prestaties in de Verenigde Staten zorgen er echter ook voor dat ze over de plas een nooit geziene populariteit geniet. Het is weinig Europeanen gegeven om in de States de bevolking zo achter jou te hebben staan. Een ambassadrice pur sang.

    OKTOBER
    De paardensport zat de laatste jaren een beetje in het slop in ons land. Met Philippe Le Jeune op kop slaagt het Belgische jumpingteam er op de Wereldruiterspelen in Kentucky in om een einde te maken aan deze donkere periode. Met het team wint België heel knap brons, maar Le Jeune legt in de individuele wedstrijd iedereen het zwijgen op. Hij blijft met Vigo d’Arsouilles foutloos, maar doet dit in de finale ook nog eens op de paarden van zijn concurrenten. Een huzarenstukje. Ook het eventingteam doet het goed en kan zich verzekeren van een plaats op de Spelen in Londen en het dressuurteam bewijst dat ook daar toekomst is voor België.

    NOVEMBER
    Samen met Peter Schep wint Iljo Keisse zijn zesdaagse van Gent. Keisse, die sinds de zesdaaagse van 2008 in een dopingstrijd verwikkeld zit, was slechts enkele dagen voor de start in Gent opnieuw vrijgesproken. Na Gent legt de UCI de uitspraak van de rechter naast zich neer en verbiedt het Keisse mee te doen aan een wedstrijd in Manchester. Het kind van ’t Kuipke rijdt nu hier wel en daar niet. Hoog tijd om eens duidelijkheid te scheppen. De schuld of onschuld laten we in het midden. Wij hebben alvast het gevoel dat er in alle gedoe rond doping met verschillende maten en gewichten gewerkt wordt. Centen en andere belangen lijken mee te spelen. Elk spelletje heeft toch maar één reglement? UCI, WADA, IOC, ... doe er wat aan en word geloofwaardig!

    DECEMBER
    The Bid! Nederland en België zijn samen kandidaat om het WK voetbal van 2018 binnen te halen. Rusland, remember de rijkdom, wint afgetekend de toekenning. Wat had men in België gedacht? Van het moment dat het wat te warm of te koud is, ligt het openbaar vervoer in een knoop. Elke dag staat er drie keer zoveel file als er wegen liggen in ons land. Afritten van snelwegen hebben meer weg van verharde boswegels. Stadions beschikken over beperkte capaciteiten en van Park and Ride heeft nog geen enkele voetbalclub gehoord of het is FC Sportpaleis. Een aantal jaren terug overwoog Wilfried Meert ons land kandidaat te stellen voor het WK atletiek in 2009. Er werd vroegtijdig afgehaakt. Misschien eerst eens bewijzen dat we een WK of EK in ‘kleinere’ sporten kunnen binnenhalen. De laatste WK’s met internationale weerklank in ons land dateren alweer van 2001 (artistieke gymnastiek Gent) en 2002 (wielrennen Zolder).

    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Joerie Devreese is een sportliefhebber pur sang. Eentje die nog wakker blijft om echt alles te volgen. Sinds vijf jaar organiseert de Deurlenaar de Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen. Regelmatig geeft Joerie -exclusief voor deze blog- zijn kritische kijk op de sport en op de Olympische Spelen. Meer nieuws over de voorbije en de komende Olympische Spelen vind je op zijn blog www.bloggen.be/deolympischedroom.




    Foto

    Archief per jaar
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008

    E-mail mij

    Druk hier om te mailen.


    olympische links
  • Joerie Devreese
  • BOIC
  • Belgian Sports Technology Club

  • Links van olympische atleten
  • Ilse Heylen
  • Elco Van der Geest
  • Olivier Cauwenbergh
  • Eline Berings
  • Kristof Beyens
  • Kim Clijsters
  • Tim Maeyens
  • Bobslee België
  • Jerke Van den Bogaert
  • Karen Persyn

    Olympische atleten
  • Sven Nys
  • Evi Van Acker
  • Dirk Van Tichelt
  • Mouha-Gielen
  • Tom Van Geneugden


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs