Foto
Inhoud blog
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • OLA OLYMPIA: door het oog van ... onze Olympia-watcher
  • TRIATLON: Simon De Cuyper 25ste in laatste oefengalop
  • FOTO: ondertussen hier een beetje verder in London
  • ALGEMEEN: vier atleten nemen deel onder olympische vlag
  • SURFEN: derde Olympische Spelen voor Sigrid Rondelez
  • ZEILEN: Wannes Van Laer op ontdekkingstocht in London
  • HOCKEY: nationale teams komen aan in London
    Heeft iemand een leuk verhaal over China? Doorsturen die handel!
    Foto

    UIT DE BUIK VAN DE SPELEN:

    Foto

    Joerie Devreese
    'Ola Olympia'

    Tombo in Peking & London
    Het vervolg van het eerste olympisch avontuur van een sportjournalist
    11-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paardensport in Vlaanderen boert achteruit
    De paardensport is er in Vlaanderen het afgelopen decennium fors op achteruit gegaan. Het aantal drafwedstrijden daalde in de periode 2000-2009 van 15.095 tot 8.424. In de galoprennen was er een daling van 2.806 tot 974. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van sport Philippe Muyters op een schriftelijke vraag van Patricia De Waele (LDD). De minister baseert zich op gegevens van de Vlaamse Federatie voor Paardenwedrennen.

    In de drafdiscipline daalde het aantal eigenaars in de vermelde periode bijna continu van 744 in 2000 tot 627 in 2009, een afname van 15,7 procent. Bij de galop was er een daling met 22,5 procent van 160 tot 124. In 2000 namen er nog 1.443 paarden deel aan de drafwedrennen, in 2009 nog slechts 1.167 participeerden (-19,1 procent). Voor de galop kwamen in 2000 522 Engelse volbloedpaarden in koers tegenover 272 in 2009 (-47,9 procent). De voorlopige cijfers voor 2010 bevestigen de neerwaartse trends.

    Deze evolutie vertaalt zich ook in dalende fiscale ontvangsten uit weddenschappen. De drie gewesten samen puurden vorig jaar weliswaar 18,8 miljoen euro uit de weddenschappen tegenover slechts 17,9 miljoen euro het jaar voordien. Die stijging is echter louter het gevolg van de toename van inkomsten uit weddenschappen op buitenlandse wedstrijden. De fiscale inkomsten uit weddenschappen op Belgische wedstrijden daalden van 805.000 tot 600.000 euro. Voor het Vlaamse Gewest was er een daling van 489.000 tot 317.000 euro.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FOTO: onze toeristische reeks over London

    London ... Olympische Spelen in 2012

    10-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BOIC houdt vast aan strenge selectiecriteria voor Londen 2012
    Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) houdt ook voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen vast aan zijn eigen -strengere- selectiecriteria. Het BOIC overlegde de voorbije maanden voor de opstelling van die criteria uitvoerig met nagenoeg alle federaties en het resultaat van al dat werk staat nu op de website van het BOIC (www.olympic.be). Kleine kanttekening: onder meer de zwemmers en atleten blijven nog even op hun honger. Hun internationale en Belgische selectietijden werden nog niet vastgelegd.

    Het BOIC werd in de aanloop naar de Spelen van 2008 in Peking door een aantal sporters voor de rechter gesleept omdat ze wel aan de internationale, maar niet aan de Belgisch norm voldeden. Door vast te houden aan de eigen selectriecriteria stelt het BOIC zich opnieuw kwetsbaar op. "Dat klopt", zegt BOIC-bestuurslid Philippe Berben. "Maar doordat we de verschillende federaties nu betrokken hebben bij het ganse proces, hopen we de kans op polemieken zo klein mogelijk te maken. De sportbonden hebben de opdracht gekregen hun atleten heel goed te informeren over de criteria en in het geval van deliberaties zal de beslissing voortaan ook heel duidelijk gemotiveerd worden. Wij gaan er nog altijd van uit dat iemand die naar de Spelen gaat, moet kunnen mikken op een plaats in de top acht."

    Toch toont het BOIC zich over de ganse lijn iets minder streng. Voor een aantal sporten (en dan hebben we het vooral over de ploegsporten) is de internationale limiet de eerste vereiste. Voor veel sporten moet de Belgische limiet voortaan ook maar één keer gehaald worden (in plaats van twee keer zoals vroeger) en volstaat het om later vormbehoud aan te tonen. Aan een prognose voor de Spelen van 2012 wil men zich bij het BOIC nog niet echt wagen, maar onderzoek van de Italiaanse statisticus Luciano Barre, die alle uitslagen van belangrijke kampioenschappen van de voorbije jaren hanteert, belooft weinig goeds. België zou niet beter doen dan in 2008, toen het één gouden en één bronzen medaille won.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Harald Jährling stapt op als bondscoach in het roeien
    De Duitser Harald Jährling heeft ontslag genomen als bondscoach van het roeien. De tweevoudige olympische kampioen en meervoudige wereldkampioen volgde in april 2009 de Nederlander Josy Verdonckschoot op. De Vlaamse Roeiliga startte al gesprekken op met mogelijke nieuwe topsportcoaches. "Na twee jaar intense samenwerking met de Vlaamse Roeiliga en het Belgisch roeien heeft Harald Jährling een einde gemaakt aan de samenwerking", meldt Ronald Janssens, communicatieverantwoordelijke van de Vlaamse Roeiliga. "Bij diverse evaluaties bleken er nogal wat communicatieproblemen met diverse topatleten en een groeiende kloof tussen zijn visie op topsportroeien en de visie van de raad van bestuur van de Vlaamse Roeiliga en haar clubs. De Vlaamse Roeiliga dankt Harald Jahrling en zijn vrouw en ook topcoach Debbie Fox voor de geleverde inspanningen".

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische mannelijke tweemansbob mag naar het WK
    Voor het eerst in twintig jaar zal komend voorjaar een Belgische tweemansbob deelnemen aan het Europees en het wereldkampioenschap bobslee bij de mannen. Stuurman Marc Sluszny en remmer Sebastien Trouillez moesten om de kwalificatienorm te halen aankomen in vijf wedstrijden op minstens drie verschillende banen. Na de wedstrijd in het Duitse Winterberg hebben ze daaraan voldaan. Ook de Belgische viermansbob met Sluszny als stuurman kan zich dit weekend in Winterberg verzekeren van EK- en WK-deelname.

    Voor duizendpoot Sluszny is het pas zijn eerste seizoen in het bobsleeën. Vorige winter begon het idee te rijpen en startte hij de trainingen. "Het langetermijndoel is kwalificatie voor de Winterspelen van 2014 in het Russische Sochi. We doen zeker verder tot dan." Maar eerst staat van 17 tot 23 januari 2011 het EK op de agenda, ook in Winterberg. "Het is daarom belangrijk dat we hier goed presteerden", aldus Sluszny. De Belgische tweemansbob eindigde er woensdag in de wedstrijd voor de European Cup als 28ste en donderdag als 35ste. De ambities voor het komende EK zijn nog bescheiden. "Op een plaats pin ik me niet vast", blikt Sluszny vooruit, "maar als we ons honderd procent geven, zal ik een goed gevoel hebben. Het is alvast handig dat Winterberg niet zo ver van België ligt, zodat we hier vooraf kunnen komen trainen." Een maand later op 19 en 20 februari staat in het Duitse Königssee het wereldkampioenschap voor de tweemansbob op het programma.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Iljo Keisse jaar langer bij Quick Step


    Iljo Keisse rijdt ook volgend jaar voor Quick Step. Dat schrijft de Oost-Vlaamse baanwielrenner op zijn website. Hij verlengde zijn contract bij het team van Patrick Lefevere met één jaar, tot eind 2011. Keisse, die onlangs de zesdaagse van Gent won, kon dit jaar niet veel presteren voor het team, na een sleutelbeenbreuk en zijn schorsing. Keisse vertrekt dinsdag al mee op stage met de ploeg naar Calpe en rijdt deze winter nog de zesdaagses van Rotterdam, Bremen en Kopenhagen.

    09-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.125.000 Londonse schoolkinderen gratis naar de Olympische Spelen
    Goed nieuws voor de schoolkinderen in London, want tijdens de Olympische Spelen in 2012 mogen zij gratis naar het allergrootste sportevenement ter wereld. Burgemeester Boris Johnson kondigde vandaag het geschenk van 125.000 gratis tickets aan, speciaal voor de plaatselijke scholen. Dat wil zeggen dat 1 op 8 schoolkinderen gratis zal 'bediend' worden. Het organisatiecomité had eerder al een toezegging gedaan voor 50.000 toegangsbewijzen. En daar komen er nu nog es 75.000 bovenop. Veel plezier!

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elise Matthysen gaat met Brigitte Becue samenwerken
    Elise Matthysen gaat met ex-topzwemster Brigitte Becue samenwerken. De 18-jarige schoolslagspecialiste zal zich met onmiddellijke ingang door de Vlaamse Zwemfederatie laten begeleiden. Becue is trainster aan de topsportschool in Antwerpen. Matthysen was tot op heden bij zwemclub Brabo met trainer Ronald Gaastra aan de slag. De Antwerpse hoopt dat ze met Becue opnieuw aansluiting kan vinden met de Europese top en haar kansen op een tweede olympische deelname gaaf kan houden.

    Op de Olympische Spelen van 2008 in Peking werd Matthysen 13de in op 100 meter schoolslag en 16de op de 200 meter schoolslag. Het jaar voordien greep ze op de Europese kampioenschappen met een vierde plaats in de 100 meter schoolslag net naast een medaille. De Europese kampioenschappen van dit jaar in Boedapest draaiden op een teleurstelling uit. In de halve finales van de 100 meter schoolslag werd ze met de 16de en traagste tijd uitgeschakeld. Matthyssen is Belgisch recordhoudster op de 100 en 200 meter schoolslag, twee records die ze in 2008 van Becue afsnoepte. In klein bad zijn de records nog steeds in handen van Becue. Brigitte Becue, 38 jaar, haalde vijf gouden, drie zilveren en vier bronzen medailles op Europese kampioenschappen en één bronzen medaille op een wereldkampioenschap. Ze is ex-Europees recordhoudster op de 100 meter schoolslag.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FOTO: onze toeristische reeks over London

    London ... Olympische Spelen in 2012

    08-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgian Paralympic Committee Top Day zet medaillisten in de schijnwerpers
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nu zaterdag organiseert het Belgian Paralympic Committee zijn jaarlijkse Top Day voor topsporters en hun omkadering. Dit jaar kadert deze dag in de viering van 50 jaar Belgian Paralympic Committee. Eind 2010 vieren de nationale koepel en de liga’s VLG vzw en LHF asbl dit dan ook met de personen die er echt toe doen: de atleten. Dit is het programma zaterdag vanaf 13u bij Belgacom Telindus, Geldenaaksebaan 335, in Heverlee.
    13u30 welkomstwoord en toelichting topsportwerking 2009-2012
    15u00 Pauze
    15u30 Media workshop, door Stefaan Lammens en Cees Wijburg
    17u00 Pauze en ontvangst hoofdprogramma
    17u30 Hoofdprogramma met eerbetoon medaillewinnaars 2010, London 2012 voorbespreking en lancering Paralympic Medallist Club
    19u00 Walking Dinner

    In het hoofdprogramma van dit evenement zal de ‘Paralympic Medallist Club’ worden opgericht. De Paralympische Beweging wil die dag immers zijn rijke geschiedenis in de kijker zetten en van de gelegenheid gebruik maken om de topsporters van weleer de kans te geven elkaar nog eens te ontmoeten. Heel wat gemedailleerde oud-atleten zullen die avond aanwezig zijn. Op het programma staan eveneens twee interviewvormen, onder meer met België’s allereerste gouden medaillehouder Yvette Alloo.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FOTO: onze toeristische reeks over London

    London ... Olympische Spelen in 2012

    07-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Philippe Rogge wordt de nieuwe topman bij Microsoft BeLux


    Philippe Rogge volgt Phillip Vandervoort op als algemeen directeur bij Microsoft België en Luxemburg. Dat heeft het IT-bedrijf bekendgemaakt. Vandervoort wordt coo van Microsoft Latijns-Amerika. Vanaf februari volgt Rogge, momenteel directeur van de afdeling grote bedrijven bij Microsoft, hem op als general manager. Rogge, zoon van IOC-voorzitter Jacques Rogge, heeft al een hele carrière in de ict-sector achter de rug, met onder meer topfuncties bij Belgacom en Option. Rogge was Belgisch delegatieleider op de Olympische Spelen 2008 in Peking en is lid van de raad van bestuur van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC).

    06-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Topturners verlengen hun contract met werkgever



    Om hun sport op een professionele wijze te kunnen beoefeningen, genieten een paar Vlaamse topgymnasten van een statuut dat hen in staat stelt zich volledig toe te leggen op het leveren van topprestaties. Bloso en Defensie hebben onlangs bevestigd een aantal gymnasten verder te ondersteunen. Donna-Donny Truyens (Blauwput Omnisport) koos er voor, in functie van de Olympische Spelen 2012 in Londen, zich volledig toe te leggen op zijn sport en zijn studies uit te stellen. Om zijn ambities alle kansen te geven, werd hem door Bloso een tewerkstellingscontract aangeboden. Aagje Vanwalleghem (Go4Gym) en Gaelle Mys (OTV Nazareth) combineren topsport met studies hoger onderwijs. Ze kunnen hiervoor rekenen op een topsportstudentencontract dat hen financieel in staat stelt een aantal jaren op te splitsen. Dankzij deze steun van Topsport Vlaanderen, in combinatie met de professionele topsportstructuur die de GymFed biedt, wil de federatie een rol van betekenis spelen op EK's, WK's en Olympische Spelen. Ook militair-topsporter Koen Van Damme (Gymteam Sint-Niklaas) ziet zijn contract verlengd en kan dankzij de steun van Defensie zijn topsportambities ten volle aanpakken.


    04-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Colin Batch nieuwe coach Belgische hockeymannen


    De Australiër Colin Batch wordt de nieuwe coach van de Belgische hockeymannen. Batch, die bijgestaan wordt door de Nederlanders Jeroen Delmee en Toon Siepman, moet de Belgen naar de Olympische Spelen van 2012 in Londen leiden. Batch is de opvolger van zijn landgenoot Adam Commens, die tien dagen geleden ontslag nam en aan de slag gaat als bondscoach van de Australische vrouwen.

    Batch, in zijn spelerscarrière goed voor 175 caps bij de Australische nationale ploeg, was zeven jaar lang assistent-coach bij de Australische mannen. In december 2008 werd hij assistent bij de Red Lions en sindsdien is hij eveneens hoofdcoach van Dragons, de regerende kampioen en leider in de Belgische competitie. Batch blijft tot het eind van het seizoen ook coach bij Dragons, nadien treedt hij voltijds in dienst bij de hockeybond.

    De Belgische bond stelde met de Nederlandse ex-international Jeroen Delmee ook meteen een nieuwe assistent-coach aan. Delmee verzamelde maar liefst 401 caps bij Oranje werd twee keer olympisch en een keer wereldkampioen met Nederland. Tot oktober 2010 was hij ook assistent van de Nederlandse vrouwen. Toon Siepman maakte eerder al deel uit van de staf en blijft actief als consultant.


    02-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BOIC-voorzitter Beckers: "Nog kansen om organisatorisch talent te tonen"
    Pierre-Olivier Beckers, de voorzitter van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC), vindt het jammer dat België en Nederland net naast de organisatie van het WK voetbal in 2018 grijpen. "Het is jammer om op de meet geklopt te worden voor de organisatie van een sportmanifestatie van zo'n omvang", stelde Beckers. "Ik ben er wel van overtuigd dat de gezamenlijke kandidatuur van België en Nederland perfect aan de eisen van de Wereldvoetbalbond FIFA en de wensen van de vele voetballiefhebbers heeft voldaan".

    "Het is meer dan waarschijnlijk dat het onvermogen van onze politieke verantwoordelijken om een regering te vormen zwaar heeft doorgewogen in de balans", was Beckers hard voor de Belgische politici. "Er komen ongetwijfeld nog mogelijkheden om onze organisatorische talenten te tonen. Laat ons ons eerst concentreren op de uitdagingen waar ons land in de nabije toekomst voor staat. Daarbij denk ik uiteraard eerst aan de Olympische Spelen van Londen 2012 die binnen minder dan twee jaar voor de deur staan en waarvoor de Belgische delegatie de steun van iedereen nodig heeft", aldus de BOIC-voorzitter.

    29-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FOTO: onze toeristische reeks over London

    London by night

    28-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FOTO: onze toeristische reeks over London

    London by night

    27-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FOTO: onze toeristische reeks over London

    'Het is weer druk in London ...'

    26-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ernst & Young zet schouders onder Talentendag LHF
    Morgen, zaterdag 27 november, pakt de Franstalige Liga LHF uit met haar allereerste Talentendag. In de Ecole Royale Militaire te Brussel gaat LHF op zoek naar nieuw talent in diverse sporten: judo, atletiek, zwemmen, schermen, goalball, basket en tafeltennis. Als afsluiter van de sportdag organiseert de liga een demonstratie blindenvoetbal. Deze gaat een persmoment vooraf, waarin het Kabinet van Minister André Antoine de toekomstige ondersteuning van de clubs voor personen met een handicapin Wallonië zal toelichten. LHF-voorzitter Anne d’Ieteren zal de toekomstpolitiek van de liga verder bekendmaken. BPC-partner Ernst & Young, die eerder dit jaar eveneens de Vlaamse talentendag ondersteunde, zet ook deze keer zijn schouders onder dit detectieproject.

    25-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BPC Top Day eert Paralympische gemedailleerden

    Op zaterdag 11 december organiseren de Paralympische Beweging en partner Belgacom de ‘Belgacom 50 years BPC Top Day’ in het Belgacom Telindusgebouw (Geldenaaksebaan 335, 3001 Heverlee). Deze jaarlijkse bijeenkomst voor topsporters en hun omkadering kadert dit jaar eveneens in de viering van 50 jaar Belgian Paralympic Committee. Die dag vieren de nationale koepel en de liga’s VLG en LHF dit dan ook met de personen die er echt toe doen: de atleten.

    In het hoofdprogramma van dit evenement (vanaf 17u30) worden niet alleen de medaillewinnaars op de wereldkampioenschappen van 2010 geëerd, maar wordt eveneens de ‘Paralympic Medallist Club’ gelanceerd. De Paralympische Beweging wil die dag immers zijn rijke geschiedenis in de kijker zetten en van de gelegenheid gebruik maken om de topsporters van weleer de kans te geven elkaar nog eens te ontmoeten. Op het programma staat onder meer een kort interview met Mevrouw Yvette Alloo, die als allereerste Belgische atlete een gouden plak veroverde op de eerste Spelen te Rome 1960.




    Foto

    Archief per jaar
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008

    E-mail mij

    Druk hier om te mailen.


    olympische links
  • Joerie Devreese
  • BOIC
  • Belgian Sports Technology Club

  • Links van olympische atleten
  • Ilse Heylen
  • Elco Van der Geest
  • Olivier Cauwenbergh
  • Eline Berings
  • Kristof Beyens
  • Kim Clijsters
  • Tim Maeyens
  • Bobslee België
  • Jerke Van den Bogaert
  • Karen Persyn

    Olympische atleten
  • Sven Nys
  • Evi Van Acker
  • Dirk Van Tichelt
  • Mouha-Gielen
  • Tom Van Geneugden


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs