Druk op onderstaande knop om te e-mailen (vragen, suggesties, opmerkingen, toevoegingen,...).
Je kan ook de 'reageer'-knop gebruiken onder elk bericht.
GASTENBOEK
Dit is onder meer de plaats om je mening te geven over de blog 'Tilloenk vruger'. Of om te lezen wat anderen ervan vinden.
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Tilloenk vruger en sewaureg
DEZE BLOG BEGON OP 29 NOVEMBER 2005 EN STOPTE EI ZO NA OP 16 APRIL 2011, NA HET BEREIKEN VAN 1000 ITEMS OVER HET VERLEDEN VAN TILDONK.
MAAR HET BLOED KRUIPT WAAR HET NIET GAAN KAN,
DUS SPORADISCH MAG JE JE NOG AAN WAT MOOIS VERWACHTEN. VAN BINNEN, MAAR OOK WEL EENS VAN BUITEN HET DORP...
Van Hubert Van den Goor ontvingen we volgende foto. Hij werd indertijd genomen voor de herberg-winkel van Fikke Van den Goor op de hoek van de Hambosstraat en de Waterstraat. Fikke was een van de kopstukken van de Verenigde Vrienden ofte de 'Varkens' en jarenlang gemeenteraadslid. Op de foto zien we het uitstalraam van de winkel.
HEBBEN JULLIE VANAVOND SOMS OOK GEKEKEN NAAR 'STERACTEUR STERARTIEST' OP EEN?
Ik ben er nogal laat achter gekomen dat twee van de sterartiesten ook Tildonkse roots hebben, nl. Steph Goossens, die de kleinzoon is van Jean De Bie en Simonne Lemaire en Stan Van Samang, die de kleinzoon is van August Pardon en Maria De Wit. De sympathieke acteur Steph Goossens speelde twee weken terug nog twee voorstellingen van zijn theatermonoloog 'Maurice' in een uitverkochte zaal Familia. Bij Stan Van Samang geldt het spreekwoord: de appel valt niet ver van de boom. De stem van grootvader, koster Gust Pardon, weergalmde ooit elke zondag vanuit het okzaal in de kerk van Tildonk. En de bloglezer verbetere me, maar was het niet de moeder van Stan die indertijd tijdens de middernachtmis met kerstmis telkens de kerkgangers in vervoering bracht met haar sublieme vertolking van 'Susa nina'?
Foto:
Rond de jaren '50-'60 was het helemaal geen probleem om in het midden
van de Lipsestraat te poseren. De fotograaf mocht gerust zijn tijd
nemen... Wie kent deze personen?
Zo zag de dorpskom van Tildonk er uit omstreeks 1850 (detail uit de Popp-kaart).
Legende
1. De vaartdijk 2. De kerk 3. Het klooster 4. Het vroegere dorpsplein 5. De pastorie 6. De Lipsestraat (toen: Oudevoortstraet) 7. De Woeringstraat (toen: Woerinkxstraet)
Volgende straten staan eveneens aangeduid: de Dorpstraat, de Deugnietstraat, de Ambachtstraat, de Bukenstraat, de Kouterstraat, de Molenweg (-> nu Postweg en 7de Liniestraat) en de blijkbaar gedeeltelijk teloorgegane Lipseweg. Merk op: - dat kerk en kerkhof nog omgeven waren door straatjes; - dat we tussen de kerk en het klooster nog duidelijk de resten van het driehoekig dorpsplein met drenkplaats zien (de vroegere 'plaetse'); - dat de Kouterstraat nadien (rond 1900) opgeschoven is naar de Eikeblok toe, wegens uitbreiding van het klooster; - dat er op de hoek van de Dorpsstraat (verlengde van de Deugnietstraat) en de huidige Kruineikestraat een enorme L-vormige vijver lag*. * Op deze plaats bevond zich twee eeuwen voordien nog een statig stenen huis met trapgevel en drie verdiepingen. We hebben daar tot nu toe bitterweinig kunnen van achterhalen. Een afbeelding ervan komt kortelings op deze blog.
De mannen van de Katholieke Arbeidersjeugd (KAJ) op een feestwagen
(L-R): André Van den houdt, Jos Dams, Frans Vanbedts, Edgard Van Meerbeeck. Op een affiche lezen we 'Roma 1957', we gaan er dus van uit dat de foto uit die periode dateert. Ter welker gelegenheid? Inhaling van pastoor Van Hoof in 1959? De hoofdrolspelers van toen kunnen het ons vertellen...
wij onderschre(ve)nen kennen voldaen te sijn van acht guldens en drij stuijvers soo van taxaet als costen (handtekening) jaspar goerdts (ploegje) .. t merck van louis van bolle aenden concherge voorde rechten van het over brengen vanden processe -- xxv st (JG, 25 stuivers) den procur(eur) voor t ver soecken van taxaet -- vj st (JG, 6 stuivers) den sec(retar)is (?) voor d acte -- vj st den clercq -- vj st solvit Jaspar Gorts
Zie: J. Gordts, 'Het ploeg-handmerk van Louis van Bolle, schepen van Tildonk (1664)', HOGT 15 (2000) 121-125.
Wie regelmatig grasduint in de archieven wordt soms eens beloond met een onvermoede vondst. Zo een toevallig juweeltje is ons in de schoot geworpen toen we het oude archief van de C. O. O. van Leuven in het Algemeen Rijksarchief van Brussel doornamen bij opzoekingen naar de verdwenen Tildonkse hoeve ‘het hof Ter Leeps’, vroeger eigendom van de Leuvense 'Grote Heilige-Geest'.
In een document (een onkostennota) uit 1664 i.v.m. de betwisting van een cijnsbelasting (1) komen twee Tildonkse schepenen voor: Jaspar Go(e)rdts, mijn rechtstreekse voorvader (2), alsook ene Louis Van Bolle. Het document is door beiden ondertekend : Jaspar zet een sierlijke en goed leesbare handtekening neer, Louis tekent evenwel een kleine figuur, die bij nader toezien… een ploeg blijkt te zijn, gevolgd door de tekst'.. t merck van louis van bolle'! We vonden het de moeite waard om dit eens onder de aandacht van de bezoeker van deze blog te brengen, temeer omdat het gebruik van dergelijke 'merktekens' vrijwel uitgestorven was in de tweede helft van de XVIIde eeuw.
Wie was Louis Van Bolle (Van Bollé)?
Zijn geboorteplaats en -datum konden we niet achterhalen (3). Hij was getrouwd met Catharina FIRENS, geboorteplaats en -datum eveneens onbekend. In de doopregisters van Tildonk komen volgende kinderen voor: Elisabeth (Bolle), gedoopt 14/08/1644; Petrus, gedoopt 17/03/1647; Anna, gedoopt 04/05/1653; Catharina, gedoopt 14/10/1655. In de zielenlijst uit 1638 waarin pastoor Jan Eghericx zijn parochianen noteerde vinden we het gezin van Louis niet terug. Waarschijnlijk waren ze nog niet getrouwd of nog niet in Tildonk gearriveerd. We dienen echter voorzichtig te zijn, het zou kunnen dat de lijst onvolledig is, hij bevat slechts 27 gezinnen. In de haardtelling van Tildonk in 1663 vinden we wel een spoor (5): Louijs van Bollé huijs ende hoff groot een halff boender rege(noten) Peeter Mommens ter i°, Machiel Heijnsmans ter ij°, de straete tegen het kerckhoff ter iij°. In dezelfde haardtelling komt hij driemaal voor als regenoot (= aanpalend eigenaar): van Aert Janssens (aan den Alboomdriesch), van Machiel Heijnsmans (aan de Dormaelhoeve), van Peeter Mommens (aan de Kerckhoffstraete). De schepenen van Tildonk werden meestal verkozen onder de grote boeren of pachters (6). Ook het feit dat Louis gronden in eigendom bezat duidt op een zekere status. In 1663 woonde hij blijkbaar in het dorpscentrum, langs de straat tegen het kerkhof aan. We zijn er verder nog niet helemaal van overtuigd dat hij echt ongeletterd was, die ploeg is bijlange niet slecht getekend!
(1) ARAB - C.O.O. Leuven, n° 1690,Proces voor de schepenen van Tildonk in eerste instantie en voor de tweede Kamer (van de schepenen van Leuven ?) i.v.m. een cijns belast op de eigendommen van de Grote Heilige-Geest van Leuven , gesitueerd'Op de Putte' onder Tildonk, ten gunste van het Sint-Pieterskapittel te Leuven (1661-1664). (2) Jaspar Gordts (+1680), pachter op de hoeve van Heetvelde te Voetem (Tildonk); zie J. Gordts, De Godskes van Tilloenk, 1998, uitgave in eigen beheer. (3) Mogelijk is hij afkomstig van Kampenhout. (4) J. Gordts, Inventaris van het kerkarchief van Tildonk, Hagok, 1997. (5) ARAB, Familiearchief de Lalaing, n° 1633. (6) A. Troch, Het graafschap Tildonk onder de familie de Lalaing in de 18de eeuw, onuitgegeven licentiaatsverhandeling , K.U. Leuven, 1977, 77.
Zo'n goede maand geleden (28 september, bijdrage 165d) toonden we hier een foto van het staakkapelletje midden in de velden langs de Ketelstraat. Helemaal verkommerd, zonder beeldje...
En kijk eens wat Kurt Roeckx ons vandaag toestuurde! Blijkbaar heeft 'een goede ziel' zich de zaken ter harte genomen en alvast een nieuw beeldje aangebracht.
Wie kent de ware geschiedenis van dit kapelletje? We ontvingen al aanwijzingen dat het indertijd door iemand van de familie Vandenschrieck (Mortelstraat) opgericht werd. Als basis werd een oude melkkruik gebezigd. Oorspronkelijk stond het staakkapelletje op de hoek van de Ketelstraat en het veldspoor. In de jaren '60 was het nog volledig intact. Wie weet er meer over (wanneer, door wie, waarom,...) of bezit een foto van vroeger?
Reactie Tom Gordts (14/7/2013 Beetje laat maar toch, dit kapelletje is gemaakt door Jan-Baptist Vandenschrieck °1909 de vader van mijn grootmoeder Mariette Vandenschrieck (°1932), die heeft het gemaakt achter aan zijn weide, ter genezing van zijn zoon Lucien (°1942) die tijdens een wedstrijd met voetbalclub Verenigde Vrienden een virus had opgelopen in z'n been en zo bijna een jaar aan zijn bed gekluisterd was... Ons bobonne denkt rond het jaar 1960. En idd zij woonden in de Mortelstraat (t.o. René Evers).
- 1957: eerste officiële publieke optreden als
Mocules op Sint-Pietersberg, Gent
- 1960: trekt in Valenciennes een VW met vier
personen 100 m verder
- 1963: wordt professioneel circusartiest
-1965: begint aan tournee in Zweden met
Circus Colorado
-1967: eerste vermelding in het Guinness boek
der wereldrecords; trekt in Brusselse Heizel een tram van 15 ton met zijn
tanden voort; breekt het record van Makovec en sleept 36 ton 15 meter
verder
-1968: tournee doorheen Italië met Circus
Moira Orfai
-1969: houdt in Tokio een vliegtuig met 200
paardekracht op 2100 toeren vast
-1971: tournee met Circus Amar in Frankrijk
-1972: houdt in Grimbergen een vliegtuig van
700 paardekracht op 1800 toeren tegen
-1974: trekt een paar Metropolitan M1 Cars 95
ton voort in Morris Park, USA; is te gast in de David Frost Show
-1975: reist met zijn stunts van Amerika tot
Japan
-1976: verplaatst in Gent als eerste man een
locomotief van 121 ton met tanden; expositie metaalkunst in Assenede
-1977: heft in Parijs met tanden 233 kg 15 cm
van de grond; trekt met eigen circus naar de Vlaamse kust
-1978: trekt in Stockholm 3 treinwagons van
126,3 ton, 3,5 m ver; houdt in Schepdaal als eerste man een luchtballon
aan de grond; wordt ontvangen in de Joe Franklin Show in New York
-1979: houdt als eerste met tanden een
helikopter 170 pk. aan de grond in Hollywood
We schrijven 1985 en de fanfare de Verenigde Vrienden richtte voor de tweede maal een Handelsbeurs in. Deze greep plaats op het toenmalige PAKT-terrein in de Kouterstraat. 't Was in september, de week na Leuven-kermis.
Om het gebeuren wat meer glans te geven werd krachtpatser (en grote muil) John Massis ingehuurd. Met zijn tanden trok die meneer een zware vrachtwagen vooruit in de Kouterstraat. Half Tildonk en omgeving stond er met open mond naar te kijken...
Nog tijdens het weekend van 4 en 5 november richt het
collectief ‘TILDONK LEEFT!’ een grootse kunsttentoonstelling in waarop werken
worden getoond van Sigrid Joosen en Jos Hermans. Beide kunstenaars zijn
inwoners van Tildonk en zijn niet aan hun proefstuk toe.
Lokatie is de
prachtige Mariazaal van het ursulinenklooster van Tildonk (Kruineikestraat). De tentoonstelling
is gratis te bezoeken; openingsuren zijn’s zaterdags van 14u tot 20u en ’s
zondags van 10u tot 20u.
Er is een cafetaria voorzien, alsook
een tombola met geschonken werken van de kunstenaars en de auteur. De opbrengst
hiervan gaat integraal naar de restauratie van de Lipsestraatkapel. Logistieke hulp komt er van de groep ‘Tildonk Bloemendorp’, het Sint-Angela-instituut en de gemeente Haacht.
Dit wordt zonder twijfel hét Tildonkse
evenement van 2006 waarop vele Tildonkenaren en ex-Tildonkenaren mekaar
terug kunnen ontmoeten in het unieke kader van het geklasseerde klooster. Een
mooie aanloop ook voor 2007 wanneer Tildonk zijn 900-jarig bestaan viert!
Tijdens deze tentoonstelling kunnen de voorintekenaars
het boek ‘Tilloenk vruger’ komen afhalen. Bijkomende exemplaren van het boek (eindejaarsgeschenk!) zijn tevens verkrijgbaar aan 34€.
De foto is genomen in de Putbosstraat. Deze straat is gelegen tussen de Hambosstraat en de Wakkerzeelsebaan, een uiterste puntje van Tildonk, grenzend aan Wijgmaal en Kelfs. In deze omgeving tref je de Hambosbeek aan die uitmondt in de Putbosbeek. In de nabijheid van de Putbosstraat werden bij terreinprospecties in 1987 een groot aantal Gallo-Romeinse scherven, dakpan- en mortelfragmenten gevonden uit de periode 150-250 na Chr. De ligging van de site (zuidoosthelling, beek, Romeinse baan in de omgeving) en de aard van de gevonden stukken, zouden wijzen op een landelijke nederzetting aldaar. Meer noordelijk heb je het Kesterveld, waarvan de naam (kester > castrum) eveneens in de richting van ‘de Romeinen’ wijst. Nog tot in de 18de eeuw was er hier sprake van het Putbos. Zo bezat de ‘Groote Taeffele van den Heiligen Geest der parochie Sinte Peeters binnen Loven’, voorloper van de latere Leuvense Commissie van Openbare Onderstand (COO), in 1673 een bos op de ‘Cauterpoel oft Putte’, acht en half bunderen groot*, dat grensde aan de toenmalige Putstraete. Na de troebelen ten tijde van de Oostenrijkse Successieoorlog (1741-1748) werd de waarde geschat ‘der boomen ghecapt door de Fransche trouppen onder de Baronnie van Herent’ (waaronder ook Kelfs en Wijgmaal ressorteerden). Daartussen was onder meer sprake van schaarhout op de Puttebosschen. (* 8,5 bunderen komen overeen met 11 hectare, de roede gerekend aan 20 Leuvense voet.) Ook deze keer bleek de opgave wat moeilijk. De foto was ook niet heel duidelijk. 4 juiste antwoorden, 2 foutieve.
Opgave 21 -> zie rechterkolom. Weldra zullen de laatste Tildonkse zusters het klooster verlaten. Hiermee valt weer eens het doek over een belangrijke periode in de geschiedenis van het dorp.
Weet u hoeveel jaar de Tildonkse ursulinen bestaan?
Foto: L-R: Jan Gordts (Tildonk leeft!), pianovirtuoos Vitaly Samohsko en Gerd Cavents (Klara).
Het klooster van Tildonk, cultuurtempel van de gemeente Haacht! Zondag 29 oktober 2006
Naast de kunsttentoonstelling in de Mariazaal van Sigrid Joosen en Jos Hermans en de voorstelling van het boek Tilloenk vruger door ondergetekende (alledrie leden van het collectief 'Tildonk leeft!'), greep op de middag in de wondermooie kloosterkerk het pianonconcert plaats van ons aller Vitaly Samohsko. Hoeft het gezegd dat we in onze nopjes waren om achteraf samen met de virtuoos op de foto te kunnen!
Foto: De artistieke veelzijdigheid van
Vitaly Samohsko liet tijdens de voorbije editie van de Koningin
Elisabethwedstrijd voor piano grote indruk na. Voor de pauze speelt hij
twee late pianosonates van van Beethoven waarvoor een grote muzikale
intelligentie vereist is. Na de pauze kan Samohsko zijn virtuositeit en
grote expressie trefzeker tentoon spreiden met karakterstukken van
Chopin en Skriabin. Zijn indrukwekkende présence, zijn stilistische
maturiteit en zijn respect voor de oorspronkelijke partituur maken het
plaatje van eerste klasse pianist volledig.
Festival van Vlaanderen
Vitaly Samoshko komt naar Tildonk! Men zegge het voort...
Op zondag 29 oktober om 11u30 in de kloosterkerk van de ursulinen (Kruineikestraat)
Kaarten:
€ 7,50 (6,50 voor jongeren en groepen;
kassa : 10 €)
Programma
Ludwig van Beethoven
Klaviersonate in mi groot op. 109
Klaviersonate
in la mol groot op. 110
Frédéric Chopin
Ballade nr. 4 in fa klein
op. 52
Alexander Skriabin
Etudes op. 8
Een mooie gelegenheid om ook eens langs te lopen op de kunsttentoonstelling van Sigrid Joosen en Jos Hermans (Tildonk leeft!).
Jos Hermans is een te Tremelo geboren autodidact die zijn klassiek hedendaagse werken met een realistische en licht getint impressionistische weergave tracht aan de man te brengen. Na 35 jaar in Tildonk te wonen is dit dorp hem gaan inspireren tot de schilderkunst. Je kan hem omschrijven als een dorpsschilder die met gevoel een visueel beeld weergeeft van zijn omgeving. Naast landschappen zijn mens en dier ook als variatie in zijn werken te zien. De door hem gehanteerde technieken variëren. Op dit ogenblik schildert hij het liefst met aquarel en gewassen pastel. Jos combineert zijn picturale werken ook af en toe met eigen teksten, waardoor je zijn kunstwerken niet enkel ziet maar ook beter begrijpt. Een appreciatie van zijn werk voedt zijn eergevoel en motiveert hem om verder te experimenteren. Deze tentoonstelling is voor Jos reeds de zoveelste in een rij. Enkele jaren terug hield hij nog een welgesmaakte duotentoonstelling met de Tildonkse kalligrafiste Myriam Sunt in de pastorie alhier.
Sigrid Joosen is geboren in Beveren-Waas in 1954. Zij behaalde verschillende diploma’s waaronder hoger kunstonderwijs vrije grafiek in Sint-Lucas Brussel en keramiek in de academie van Leuven. Momenteel is zij docente aan het atelier voor volwassenen van het Haachtse Kunstoverleg. Als kind reeds resulteerde haar fascinatie voor paarden in tekeningen. In verschillende technieken en formaten probeert zij de ziel van het paard in al zijn vrijheid te vatten. Met een degelijke kennis van anatomie werkt zij in een gedetailleerde en toch soepele stijl. Als inwijkeling geraakte zij vlug ingeburgerd en leerden Richard en Jan haar de geschiedenis en de mooie plekjes van Tildonk kennen. Het resultaat hiervan zijn etsen, enkele linosneden, verschillende illustraties over de vaart in het boek 'Het kanaal Leuven Mechelen in heden en verleden. 1750 – 2000' van Gust Vandegoor, de schildjes voor Tildonk Bloemendorp, ...
174) DE GOUDEN EN DIAMANTEN JUBILEE VAN PIE PLEET EN MARIE VANDERSIJPEN
Niets dan vrolijke gezichten in het gemeentehuis van Tildonk ter gelegenheid van de gouden jubilee van Pië Pleet (Petrus Pletinckx) en Marie Vander Sijpen. Op de voorste rij ontwaren we (L-R): burgemeester Raymond de Behault du Carmois, Petrus Pletinckx, Marie Vander Sijpen. Op het achterplan herkennen we onder meer Ivonne Van Aerschot, Victorine Pletinckx, Omer Wollebrants, ... Tien jaar later werd het echtpaar opnieuw ontvangen op het gemeentehuis, ditmaal voor hun diamanten jubilee. De Haechtenaar van 2 september 1961 bracht volgend verslag:
Diamanten bruiloft Verleden week vierde het echtpaar Petrus PLETINCKX en Maria VANDER SIJPEN de zestigste verjaardag van hun huwelijk. Petrus werd geboren te Leuven op 8 september 1879, terwijl Marie afkomstig is van Korbeek-Dijle, waar zij in de registers van de burgerlijke stand staat geboekt met de geboortedatum van 15 januari 1876. Uit het huwelijk van Petrus en Marie sproten 5 kinderen. Vervolgens kwamen 8 kleinkinderen en 3 achterkleinkinderen hun grootouders omringen. De familie Pletinckx heeft ook vier geslachten in mannelijke lijn. Het zijn de 83 jarige jubilaris Petrus, Jozef 53, Pierre 29 en Jozef 2 jaar. Deze niet alledaagse viering van een diamanten huwelijk werd te Tildonk, in het Dorp, waar de jubilarissen woonachtig zijn, niet onopgemerkt voorbijgegaan. Van de avond voordien galmden de vreugdeschoten reeds door het luchtruim, terwijl de buren voor een mooie versiering hadden gezorgd en passende opschriften waren aangebracht.In de voormiddag werden de kranige jubilarissen door burgemeester de Behault du Carmois op het gemeentehuis ontvangen. In de namiddag werd het feest in familiekring voortgezet en door de 10 jarige Mejuffer Suzanne Van Langendonck volgend mooi gedichtje voorgedragen:
Wij wensen Petrus en Marie Nog vele jaren bij ons hier We minnen U allemaal En zeggen te gaar Een gebuur als Pee Zo bestaan er geen twee Nu voeg ik er nog bij, In naam van de smed, Heel veel pret!
's Avonds bracht de Fanfare ‘De Verenigde Vrienden’, waarvan Petrus een van de oudste leden is, een puike serenade aan de jubilarissen. De heer Arthur Peeters sprak daarna de rede.
Foto: De prachtige lindendreef met zicht op de pastorie in 1905. Vijfenvijftig jaar later was het lot beschoren van de ondertussen flink uit de kluiten gewassen lindebomen. Dom.
Gelezen in De Haechtenaar van 23 januari 1960:
Not. P. Van Dievoet, Wespelaar, zal op dinsdag 2 februari te 4 uur namiddag openbaar verkopen, ten Gemeentehuize van Tildonk, wegens de Gemeente Tildonk:
19 LINDE BOMEN, onder Tildonk, staande in het Dorp, in de Dreef, getekend van 1 tot 19.
Aanwijzer: Mr. Jozef De Coster, veldwachter, Tildonk-Dorp. 15 % voor kosten.
Ziehier het roemloze einde van de eens zo prachtige dubbele bomenrij in het centrum van Tildonk. De afvallende bladeren verstopten naar het schijnt soms de dakgoten van aanpalende woningen. Ik ben er van overtuigd dat men zich nu tweemaal zou bedenken vooraleer de botte bijl te hanteren...
Ben je benieuwd of je familienaam voorkomt in de blog? Of zoek je info over bvb. het klooster, varkens en beren, de vaart, ... Typ je zoekterm hierboven in en je krijgt onmiddellijk ALLE artikels waarin deze term voorkomt!
ZEKER EENS PROBEREN!
DE FOTO'S IN DEZE BLOG
Miniatuurfoto's in het middengedeelte kan je doorgaans vergroten door erop te klikken.
De foto's in de linker- en rechterkolom echter niet, ze zijn dan ook veeleer bedoeld als opsmuk. Het gros kwam je al wel eerder tegen in een artikel in het middengedeelte.
.
WARM AANBEVOLEN
Voor slechts 29 € word je lid van HAGOK, de Haachtse Geschied- en Oudheidkundige Kring.
Als lid kan je de meeste activiteiten van HAGOK gratis meemaken. Ontvang je HOGT, een glossy magazine met tientallen kleuren- en andere foto's; elk jaar goed voor ca. 340 blz. streekgeschiedenis, heemkunde, genealogie, archeologie, alsook wetenschappelijke bijdragen over de dorpen van de driehoek Aarschot-Leuven- Mechelen.
Over Tildonk verschenen reeds heel wat uitgebreide bijdragen!
Artikels over Tildonk sedert 2005:
Jan Gordts, Betwisting rond een in 1820 gevonden geldpot
Ward Caes, Een zilvermunt van keizerin Maria Theresia of een pot bier in 1750?
Jan Gordts,
'Life in a Belgian Convent: A Sydney Girl Abroad'. Een relaas uit 1913 door
Maie Mason, Australische oud-leerlinge van de Tildonkse ursulinenkostschool
Jan Gordts,
Liedeken op de groote moordery geschied tot Tildonck in den nagt op Gulde Mis
(1837)
Jan Gordts,
Marie Antoinette Caroline van der Gracht de Fretin en het kasteel ter Elst te
Tildonk
Jan Gordts,
Voorjaar 1814. Het veldleger van "de Zwarte Hertog" Frederik Willem
van Brunswijk strijkt neer in onze dorpen
Roger Casteels, Uittreksels uit het frontblad
'Het Kanton Haacht onder de wapens' - (Thildonck)
Jan Gordts, Wat
mispeuterden de Tildonkenaren zoal een goede honderd jaar geleden? Een verhaal
van onder meer ‘varkens’ en ‘beren’
François van der Jeught, Een nieuwe Van den
Gheinklok voor de kerk van Tildonk in 1601
Jan Gordts, Het Tildonkse ursulinenklooster,
litho op postkaart 1903-04
Jan Gordts en Guido Abts, De preekstoel met de
verkeerde parochieheilige
Germaine Verheyt, 'Maurice Neefs, een
oorlogsslachtoffer uit Tildonk
Jan Gordts, Openbare boedelverkoop in 1771 van
de Tildonkse hoeve van 'de Tafel van de Grote Heilige Geest van Leuven' (Hof
Ter Leeps)
Jan Gordts, Leerlingenwerving voor de internationale
kostschool van de Tildonkse ursulinen in de 19de en 20ste eeuw
Jan Gordts, Bijna vier eeuwen Tildonkse
pastoors (1626-1999)
Willy Van Langendonck, De waternaam Lips
Hubert Simonart, Tildonk-Banneux 1933-2008.
Een uitzonderlijke band
Jan Gordts, Het testament van kanunnik
Philippus Van ’t Sestich (+ Tildonk 15 oktober 1764)
Jan Gordts, De Tildonkse processie van weleer
Willy Van Langendonck, Het toponiem Tildonk
Jan Gordts, Een Tildonks politiereglement uit
1837
Jozef Hamels, Renners uit onze regio: Maurice
Croon
Jan Gordts, De Tildonkse galg
Roger Casteels, Dagboek van de ursulinen van
Caen over hun belevenissen te Wespelaar en Tildonk tijdens de Eerste
wereldoorlog
Jan Gordts, Tildonk ten tijde van de
Oostenrijkse Successieoorlog (1741-1748)
Louis Swiggers, Over Tildonkse dorpsfiguren:
Jakke Vanden Acker, alias Sinterklaas; de smed; Jef van Woil; Lewie Van
Krieken; Plien Borreman
Jan Gordts, De geschiedenisles van
schoolmeester Paulus Goossens over Tildonk (1856)
Roger Casteels, Het Tildonkse ursulinenklooster
en de Eerste Wereldoorlog
Jan Gordts,Tildonk beschreven rond 1830 in de
'dossiers d'expertise' van het kadaster
Jozef Hamels, Renners uit onze regio: met
Tildonkse connectie