The Passenger
Inhoud blog
 • 18 foto’s bij VENEZIA GIARDINI 2019.
 • 18 foto’s bij de tekst over CAPRI (voorspel Venetië).
 • 18 foto’s bij de tekst over de Amalfitaanse kust
 • SINGAPORE (18): Nighttown 3 ending with bicentennial fireworks
 • SINGAPORE (17): Nighttown 2

  Zoeken in blog  Foto

  Foto

  Profession: reporter
  22-05-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.18 foto’s bij VENEZIA GIARDINI 2019.
  22-05-2019, 21:09 geschreven door Joe  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  20-05-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.18 foto’s bij de tekst over CAPRI (voorspel Venetië).
  20-05-2019, 21:01 geschreven door Joe  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.18 foto’s bij de tekst over de Amalfitaanse kust
  20-05-2019, 19:38 geschreven door Joe  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  10-02-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SINGAPORE (18): Nighttown 3 ending with bicentennial fireworks
  Is het geen plaatje, dat Fullerton hotel by night?  Maar vele gebouwen vertellen hier hun eigen verhaal, dat voor de gelegenheid steeds met de 200-jarige geschiedenis van het moderne Singapore te maken heeft. 
  Om 22 hr begint het bicentennial vuurwerk en het blijkt het beste van de 3 die wij hier gezien hebben te zijn. Wij stellen ons op voor de iconische Marina Bay Sands (dank u, Moshe Safdie) met de lokale Merlion (ook al verlicht, dat vis-noch-vlees beest) beschermend in de rug, en hop, daar gaan we. Het is zowaar nog enigszins fotografeerbaar, zelfs zonder professionele camera, en daarna doven de lichten en blijft Singapore gewoon de gezellige stad die het altijd is. Yep, er wordt hier veel elektriciteit verbruikt, maar let wel: het is SCHONE energie, we hebben op 1 januari in Gardens By The Bay, die andere iconische plek, gezien hoe dat hier in z’n werk gaat. 
  PS: 
  Welaan dan: is Singapore een politiestaat?  Indien ja, dan toch de gezelligste ooit. Maar wij denken eerder dat die kwalificatie weer een uitvinding van Joke Schauvliege is. Over and out, we gaan naar de luchthaven, niet na ons hotel te hebben bedankt waar we ook na het uitchecken nog mogen chillen en bloggen in de rooftop lounge en bovendien nog gratis eten en drinken ook, zoals alle dagen. Nou ja, zit in de prijs natuurlijk en die is niet min (390 euro/nacht/kamer, x 5 dus), maar Singapore is een dure stad en deze service met anemities (ook gratis twee stukken laundry per dag) hebben we werkelijk nog nergens meegemaakt.  We’ll be back!
  10-02-2019, 11:46 geschreven door Joe  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SINGAPORE (17): Nighttown 2
  Wat zullen we ons herinneren van Singapore? Veel, maar zeker de panorama’s op de sky line, de koddige kids (overal in Zuid-Oost Azië), de koloniale panden met strookjes kunst opgesierd (al is het Singapore Art Museum gesloten tot 2021 voor een langdurige renovatie), en de ... vleermuizen, die we tijdens onze Night Safari fascinerend bezig zagen. 
  Maar in de eerste plaats is Singapore toch een fabelachtige nachtstad. Zeker in een feestweek als deze, en dan heeft de Lonely Planet ons nog bedrogen, want die vermeldde dat de befaamde Chingay Parade steeds op het eerste weekend na Chinese New Year plaatsvindt, maar dat is niet zo, we vallen er naast want ze staat pas aangekondigd tussen 15 en 17 februari. Weer een uitstekende reden om terug te komen! 
  Nu vergenoegen we ons met een combinatie van Chinese New Year, I-Light festival & Bicentennail festivities, wat natuurlijk ook niet mis is. Het is hier ‘s avonds heerlijk rondlopen, vooral aan de Singapore River en Marina Bay, waar de meeste Light & water shows doorgang vinden.  Bridges of time is daarvan zeker de beste.
  10-02-2019, 11:20 geschreven door Joe  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SINGAPORE (16): Little India 2, moslim stijl
  Ja, we zijn nog altijd in Singapore, maar in Little India zie je meer gesluierde vrouwen dan waar ook in de stad. Komt doordat de Indische diaspora hier intern ook zeer verscheiden is. Sommigen hebben een dermate ingewikkelde voorgeschiedenis dat ze er zelf niet meer aan uit kunnen (de zogenaamde Chetti Peranakan spreken een soort Creools dat een mengvorm is van Tamil, Chinees en Engels en verstaan geen Hindi), maar anderen zijn gewoon Indische moslims, die zich in het straatbeeld van Singapore afwisselen met gesluierde Maleiers. 
  Daar horen dan natuurlijk enkele moskees bij, waarvan de mooiste de Sultan Mosq is, die echter op zondag niet betreedbaar is voor ongelovigen. Geen erg, we hadden toch geen zin onze schoenen nog eens uit te doen. De buurt zelf is alweer ontzettend pittoresk en voorzien van zeer goede en stemmige eethuisjes. Om van de buitenluiken, die ons blijven fascineren, maar te zwijgen. 
  De hele Indische erfenis kan je verdiepen in het lokale Indian Heritage Centre, alweer een bijzonder goed gestoffeerd museum. Wij zijn vooral tuk op de geweldige gebeeldhouwde deuren, al is dat moskeevoorportaal ook niet mis. Maar wie zou toch die rare maharadjah zijn die op de laatste foto in een klassiek interieur heeft plaatsgenomen? 
  10-02-2019, 10:00 geschreven door Joe  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SINGAPORE (15): Little India 1, hindoe stijl
  Toen Sir Raffles 200 jaar geleden Singapore als vrijhaven lospingelde van het lokaal sultanaat, maakte hij meteen werk van overzichtelijke en gescheiden wijken: een voor de Europeanen (het tegenwoordige Colonial District), een voor de Chinezen, een voor de autochtonen uit Malaysia (het huidige Kampong) en een voor de Indiërs, die deels werden ingevoerd uit Brits India als cheap labour, zeker indien het convicts waren (later kwamen de Indische traders). 
  Die onderscheiden wijken zie je nog steeds, maar echte ghetto’s waren het niet, toen niet en zeker nu niet. Er zijn ook stemmige boeddhistische tempels in Little India (foto 1 en 2) en een van de bekendste Indische hindoeheiligdommen, de Sri Mariammantempel, staat in Chinatown (foto 3 t/m 6, let op de geweldige zolderbeschildering).  Bovendien staat in Little India het best bewaarde Chinese koopmanshuis, daterend uit 1900 en een toverbol van kleurtjes in een sowieso al bijzonder kleurrijke wijk. Die trader handelde in zoetigheid en boerde goed in Little India - nu is het een plek waar vrouwen zich graag in een fotomodelrol hullen. 
  Werkelijk een bijzonder leuke wijk, met als hoogtepunt de zondagse zegening in de Sri Veerianamkaliaman, waar half Mumbai wel verzameld lijkt en een trommelaar de boel verder opleukt. Deze tempel is gewijd aan Kali, nogal een spook vinden wij, maar devote Indiërs komen haar graag gunsten afsmeken, dat kan zowel promotie als een vruchtbare schoot zijn - dat laatste voor de vrouwen dan. 
  Maar vergis je niet, lees de laatste foto. Die Indiërs mogen dan al hun culturele identiteit op prijs stellen, ze zijn net zoals iedereen hier in de eerste plaats Singaporees en komen net zo goed naar het vuurwerk tgv Chinees nieuwjaar kijken als de Strait Chinese.  Geen Joden uit de diamantwijk dus, proficiat Singapore.   10-02-2019, 09:44 geschreven door Joe  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  09-02-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SINGAPORE (14): Peranakan-museum & Baba House
  Als je in Singapore bent moet je kennis nemen van de Peranakan-cultuur, en wat dat is staat op foto 1 te lezen. Dat kan je doen in het Baba House, een dot van een huis van de rijke familie Wee, in 2006 geschonken aan de universiteit. Kan je mits on line te bestellen gratis bezoeken, maar het is streng verboden er te fotograferen behalve een plaatje van de voorgevel (foto 2). 
  In het Peranakan-museum mag je wel fotograferen en leer je deze snuiters van multi-etnische origine beter kennen, al dient gezegd dat de focus toch vooral ligt op de Chinese Peranakan, en veel minder op de Indische. In beide gevallen wensen de betrokkenen zich doorgaans te onderscheiden van hun arme landgenoten die in de 19de en 20ste eeuw naar The Lion City emigreerden. Die Chinese en Indische handelaars waren geen sukkelaars en ze maakten meestal nog meer fortuin in Singapore. De meerderheid van hen ging uiteindelijk terug naar het homeland maar een minderheid huwde een lokaal meisje (doorgaans van Maleise oorsprong) en dat werden dus de Peranakan. En de afstammelingen zijn daar doorgaans nog fier op. 
  Goed museum, alweer, dat naast statige familieportretten oog heeft voor de huisaltaars van de Chinese Peranakan (enkelen onder hen bekeerden zich tot het christendom wat tot koddige altaren met de Heilige Familie en drakenmotieven aanleiding gaf), hun verering van de voorouders, hun angst voor boze geesten die via de voordeur moesten bezworen worden en hun eindeloze huwelijksfeesten die 12 dagen duurden. 
  Er is zelfs een kleine kunstgalerij aan verbonden, met prima waterverfjes van ene Shubigi Rao, zelf een Peranakan van de 6de generatie. Zoals die moderne selfiemakende Narcissus, heel goed. Waren we een Noor, we lieten dit doekje aan Karl Ove Knausgard zien (ja, dat laatste deel van Mijn strijd ligt nog altijd op onze maag). Om in de literaire sfeer te blijven: Amitav Ghosh zou vast een heel goede roman kunnen schrijven over zulke lui van multi-etnische origine en/of met exotische amoureuze interesses. Wat let je Amitav? 
  Maar goed. Terug hotelwaarts, ook altijd een plezier. Al hebben we in Singapore te weinig tijd om te lezen, er is te veel te doen ‘s avonds, wat nog zal blijken uit de volgende blogs, want we hebben nog een dag te gaan.
  09-02-2019, 17:00 geschreven door Joe  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SINGAPORE (13): Downtown, focus National Museum of Singapore
  Downtown is niet de mooiste wijk van Singapore, maar we waren nog niet in het National Museum geweest, cfr foto 1. Het is zoals de National Gallery een prachtig gerenoveerd klassiek gebouw en er is veel in te zien. Een flashy rotonde opgesmukt door een Japanse digitale firma, foto’s van eeuwenoude bomen, maar vooral de geschiedenis van Singapore, met nadruk op de laatste 200 jaar (daarvoor was het een onbetekenend Maleisisch sultanaat). Opiumschuivers, ‘t was gene lach (verslaafden hadden geen trek meer in eten en zagen er dus als levende skeletten uit). Natuurlijk weer veel aandacht voor WO2 en de Japanse oorlogspropaganda, maar zeker ook voor de heropbouw erna. Singapore kreeg zelfbestuur in 1959 en werd onafhankelijk in 1963 als onderdeel van de Maleise federatie, maar die ging al snel tenonder aan economische en politieke conflicten zodat Singapore vanaf 1965 op eigen benen stond. Je ziet hier de toespraak terzake van Mr. Lee, vader des vaderlands, die zelf voorstander was van een unie met Malaysia omdat hij vreesde dat Singapore zonder hinterland niet zou kunnen overleven. Die toespraak verliep in tranen, maar: Mr. Lee en zijn medestanders bleven niet bij de pakken zitten. Ze maakten van Singapore iets dat je als een kruising tussen confucianisme en kapitalisme zou kunnen omschrijven: iedereen kent zijn plaats en respecteert de hiërarchie, en dat de wereld bezig was een global village te worden hadden ze hier al snel door. Migratie werd aangemoedigd, expats waren welkom, en tussendoor werd de bevolkingsexplosie een halt toegeroepen - niet met de harde vuist zoals in China maar middels handige campagnes voor een gezin met twee kinderen (ja, het mochten ook meisjes zijn). De inwoners luisterden - Confucius rules. Heel intrigerend. Deze maatschappij reguleert zichzelf, wat je heel goed kan zien aan een rood licht. Als er mensen oversteken omdat er geen verkeer is, zijn het toeristen. De Singaporees blijft staan, die heeft dat zo geleerd en luistert. 
  Singapore stelt ook al veel langer belang in ecologie dan de Westerse wereld. Al sinds de jaren ‘70 neemt het groen hier overhands toe, wat je heel goed in de stad kan zien, overal is wel een strookje groen voorzien en aan de randen van de stad is Singapore nog steeds een jungle. Ja dus, ze mogen hier wel met iets uitpakken (ook wij vinden de luchthaven al lang de beste ter wereld). 
  De lokale Raffles, het vlaggenschip van de Sarkies Brothers, is echter nog steeds gesloten voor renovatie. Maar de LONG DRINK bar is al El open. Wij hadden wel zin in de befaamde Singapore Sling, maar de wachtrij voor de bar was zo lang dat we de pijp aan Maarten gaven. Ach, zo’n cocktail snijdt toch maar de benen af in dit tropische klimaat. En in ons eigen hotel (waarin ook voldoende groen is voorzien) is het immers altijd prettig toeven, en turen op de panorama’s.   09-02-2019, 12:43 geschreven door Joe  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SINGAPORE (12): Night Safari

  De zoo van Singapore heeft een grote reputatie, maar beter dan die van San Diego, die we een paar maanden geleden bezochten, kan ze toch niet zijn. Maar daarnaast ligt Night Safari, de enige permanente nachtdierentuin ter wereld, en dat wilden we wel eens zien. Dus eindelijk een taxi in, want naar deze plek in North Singapore kan je niet met de metro en een combi met bus is moeilijk uit te puzzelen voor foreigners en bovendien ‘s avonds laat niet meer mogelijk (taxi’s zijn in Singapore een schijntje goedkoper dan bij ons). 
  Na een rit van 20 minuten worden we opgewacht door een paar Disney samourai’s en een ontstellende hoop volk die na enig aanschuiven in open trammetjes wordt gestouwd, waarmee je gedurende 45 minuten het duistere domein afrijdt, met audiocommentaar. 
  Sfeervol, maar niet fotografeerbaar, je bent net iets te ver van de nachtdieren. 
  Maar het beste onderdeel zit daarna, want dan mag je helemaal op eigen kracht een aantal looppaden afdweilen, die garantie geven op dichte ontmoetingen met nachtdieren. The fishing cat trail is de topper. Kijk goed op foto 2: er zitten wel degelijk twee van zulke Aziatische katten op de oevers van de rivier, geduldig te wachten tot een vis dichtbij genoeg komt. Maar het gebeurt niet, de vis weet van wanten in Singapore. 
  Omdat er nergens sterk licht is en flash verboden is om de dieren niet te storen, blijft fotograferen helaas een moeilijke kwestie (gelukkig zijn er nog lichtbeelden her en der), maar de civets laten zich wel redelijk in beeld brengen en die schaduw op de voorlaatste foto is wel degelijk die van een tijger, zonder in te zoomen, zo dicht ben je erbij (in dit geval staat er wel een glas tussen). Ook de onbeschermde blik op fruitetende vleermuizen is zeer de moeite waard. 
  Kortom, een unieke attractie, toch wel, al valt de koning der dieren, de leeuw (waarnaar Singapura door een sultan ooit vernoemd werd, maar die man moet zich vergist hebben want enkel tijgers zijn/waren hier endemisch) live enkel slapend te ontwaren, zoals gewoonlijk. Tijd voor ons hetzelfde te gaan doen, want het is inmiddels half twaalf (een kwartier aanschuiven aan de taxi stand).  En nog lopen we te zweten. Of hebben we ergens malaria opgelopen? 
  PS:  FOTO’S VERVALLEN WANT MAXIMUM CAPACITEIT BLOG BEREIKT. EERST OUDE FOTOBLOGS VERWIJDEREN. 

  09-02-2019, 03:00 geschreven door Joe  

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Archief per week
 • 20/05-26/05 2019
 • 04/02-10/02 2019
 • 28/01-03/02 2019
 • 21/01-27/01 2019
 • 14/01-20/01 2019
 • 07/01-13/01 2019
 • 31/12-06/01 2019
 • 24/09-30/09 2018
 • 17/09-23/09 2018
 • 10/09-16/09 2018
 • 03/09-09/09 2018
 • 27/08-02/09 2018
 • 20/08-26/08 2018
 • 13/08-19/08 2018
 • 06/08-12/08 2018
 • 30/07-05/08 2018
 • 23/07-29/07 2018
 • 16/07-22/07 2018
 • 09/07-15/07 2018
 • 02/07-08/07 2018
 • 02/04-08/04 2018
 • 26/03-01/04 2018
 • 19/03-25/03 2018
 • 12/03-18/03 2018
 • 05/03-11/03 2018
 • 26/02-04/03 2018
 • 19/02-25/02 2018
 • 12/02-18/02 2018
 • 05/02-11/02 2018
 • 29/01-04/02 2018
 • 22/01-28/01 2018
 • 15/01-21/01 2018
 • 08/01-14/01 2018
 • 01/01-07/01 2018
 • 25/12-31/12 2017
 • 18/12-24/12 2017
 • 11/12-17/12 2017
 • 04/12-10/12 2017
 • 27/11-03/12 2017
 • 20/11-26/11 2017
 • 13/11-19/11 2017
 • 06/11-12/11 2017

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!