Inhoud blog
 • The Search For Powder => found it - dag 14 Heli Day V & back to Banff
 • The Search For Powder - dag 13 The Gothics - Heli day IV
 • The Search For Powder - dag 12 The Gothics - Heli day III
 • The Search For Powder - dag 11 The Gothics - Heli day II
 • The Search For Powder - dag 10 The Gothics - Heli day I
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  The Search For Powder
  Snowboard/ski trip naar Canada BC
  19-01-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The Search For Powder => found it - dag 14 Heli Day V & back to Banff

  Laatste dag, zelfde ochtendroutine, warme douche, stretch klas, lekker ontbijt, klaarmaken, ff thuis bellen en hopla de lucht in. Als 2de groep weg en als laatste in.

  De laatste runs ... nog 4 vluchten gedaan. Vier afsluitende runs in de poederbak met een verse laag op van een 10cm.
  Zalig carven met mega poederwolken! Er was wel wat wind... met de heli één keer over een ladingsplaats gegaan. Met die windstoten zit je precies in kermis attractie dan schommelt de heli heen en weer alsof je een dronken piloot hebt. Ineens kregen er een paar het wat benauwd wij lachen en onnozel doen... ja, er is verschil
  J

  Cmh verkoopt het pakket met een garantie van 21780 hoogte meters (dalende).
  Indien dit niet lukt mag je deze meenemen naar volgende keer. Wij waren er net over met 22290m. Vooral de topdag gisteren was super de meeste meters doorheen alle groepen over alle dagen!

  Omstreeks 12u30 stonden we terug op het helipad aan de lodge.
  Na een douche, alle spullen inladen, auto volproppen, afrekenen, afscheid en hit the road to Banff. Een kleine 400 km, Banff doen we omdat we dan ineens voorbij de Roger pas thv Revelstoke zijn. Je weet nooit, morgen vliegen ... als die pas dicht zou zitten.
  We passeren wel Revelstoke, Golden (Kicking Horse), Lake Louise en Sunshine (Banff). Waar dit 2 weken geleden voor ons nog een onbekende was is dit nu toch wat bekend terrein geworden.

  Paar honderd kilometers over de HWY-1 ‘trans Canadian highway’ met amper een afrit, bossen, water, bergen sneeuw, ... adembenemend landschap, prachtig hier! Hier en daar een truck in de zijkant. Maar de weg lag er een stuk beter bij dan de heenreis. Toch een 75 km voor Banff ineens heel veel sneeuw, weg minder goed sneeuwvrij, echt dik pak op de bomen, hier is er ook wat uitgevallen! De temperatuur daalt ook richting Calgary, we zaten in een zone waar het toch wel wat warmer is dan normaal deze periode van het jaar.

  Bomen, waar de takken vol doorhangen van het pak sneeuw. Rotsen of stronken die je als jumpje kan gebruiken. Die ongelooflijke zichten. De luxe van de lodge of de heli die je oppikt. Dat dikke pak lichte sneeuw, ... we gaan het missen!

  Blij zal ik zeker zijn als ik mijn kindjes en vrouw terug zie, al zijn we nog even onderweg. Twee weekjes is al even ... zo vet dat ik dit kon doen, thxxx!

  Het was echt een beleving!
  Een aanbeveling, ik ben echt super blij dat ik het geluk heb dit te kunnen doen. Heli dag 3 & 4 waren het beste voor mij, vooral dag 4. Lange dag, spieren goed warm en knallen in het bos ‘awesome’ alsof in je een springkastelen bezig was! Telkens de switch van 4 naar 3 groepen was goed voor me, hogere frequentie minder wachten op de heli. In het begin was het toch wennen aan de omstandigheden niettegenstaande we de week ervoor flink wat uren hadden geklopt. Vooral in het bos moest ik er even inkomen. Echt airtime springen en zotte dingen zijn dan toch wat lastiger.... tree’s don’t move, you know! En eerlijk is eerlijk thuis verwachten ze me heel terug ;), mss is het echte roekeloze er wat af, alhoewel ik met heli-dag 4 toch wel in de goede flow zat om ... wie weet
  J. De roadtrip was super en intensief! Het heli skiën heeft kunnen bekoren... ‘de echte heli ecstasy’ heeft me niet helemaal te pakken gekregen, denk ik. Mss komt dit nog na de tientallen gigabites foto’s en films. Of misschien omdat we door omstandigheden niet in echt alpine gebied kunnen afdalen hebben. Ik vond het geweldig daar niet van maar ... net dat beetje ... weet je. Mss moet ik hiervoor eens terugkomen J. Als je in de Alpen bovenaan een vette couloir staat met een afdaling van een 2000 hoogte meters onder je voeten op een 3400 m hoogte... slaagt de adrenaline er knal in! Mss vergelijk ik appels met peren ... anderzijds is het echte poederrijden in het bos toch ook wel de max, wees daar maar zeker van!!! Dit type sneeuw heb je bij helaas niet of zelden ... zou er dan toch iets groeien J het is echt uniek met de heli!

  Iets na 18u00 waren we in Banff, onze laatste overnachting is in de Brewster moutain lodge, zeg maar een lodge met een verhaal. Een eerste actie is mijn troep even reorganiseren, koffers netjes klaarmaken, is nodig!

  Na alle, ondertussen toch wel aparte maaltijden, Canadese poutine, mega pizza’s, mega steaks, bergen Nacho??, een ontbijt met aardappels, mega pannenkoeken met karamel en noten @Benny’s, eieren op 100 manieren, lunch’s al dan niet ontleend aan het hotel, een culinaire oké week in de lodge, vandaag gaan eten bij The Bisonen lekkere Pizza om af te sluiten. Was lekker beetje normale maat behalve de berg kaas. Nog even een wandeling door Banff… het sneeuwsculpturen festival start en er staan er hier al een paar.

  Dit was dan ook mijn laatste post... morgen ergens rond 11u trekken we verder door naar Calgary om zaterdagochtend terug in Amsterdam te zijn. Waar we onmiddellijk naar huis rijden.

  Aan mijn reisgenoten, het was een onvergetelijke trip, thanks guys! Lekker jongens J
  Aan mijn de medereisgenoten in lodge en aan We Powder voor de setup en CMH voor de organisatie
  Aan de lezers merci om te volgen, hopelijk viel het wat mee!
  Aan mijn vrouw en kids Love you x

  Grtz,
  Johan.
  See you on the water or in the mountains, when they’re calling you have to go!


  19-01-2018 om 06:14 geschreven door JdV  


  18-01-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The Search For Powder - dag 13 The Gothics - Heli day IV

  DAG 13 =>  POWDER DAY !!!

  ’s Ochtends zelfde routine stretch, lekker ontbijt, … vandaag groep 1 gids James (de hoofdgids en verantwoordelijke) om 09u00 de lucht in. Het was vet, dik, veel poeder, echt de max hiervoor doe je dit. Ook al kunnen we niet op open vlaktes, een stevig tree run (tussen de bomen) is ook dik oké! Het weer was bewolkt en redelijk wat sneeuw maar tussen de bomen maakt dat niks uit, zicht was zeker oké. De sneeuw die bleef maar komen. Wat een dag, 11 runs goed voor 6870 hoogte meters, het loopt goed (bijna aan de 21000m)! Vannacht voorspellen ze nog redelijk wat sneeuw hopen voor morgen (laatste dag). Is echt super naar beneden knallen een bocht nemen en in je eigen mega poederwolk terecht te komen.

  Filmpjes volgen … morgen na de middag is het terug richting Banff. Om vrijdag naar huis te vliegen.

  Na een lekkere maaltijd (tonijn, salade, steak en chocomousse) vanavond was het bonte avond mannen als vrouw en vrouwen als man … kwam niet echt van de grond. Gisteren was het redelijk zot waardoor er hier een daar een dipje is of een katertje. Finaal is het toch nog los gegaan ... met een groot deel van the staff. Voor mijzelf last van de rug, op tijd in bed morgen mogelijk verse sneeuw, dat zou een mooie afsluiter zijn!!


   Grtz, from the gothics lodge.
  18-01-2018 om 00:00 geschreven door JdV  


  17-01-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The Search For Powder - dag 12 The Gothics - Heli day III

  Dag 12 ga ik niet snel vergeten, was een knaller! Zelfde ritueel 7u15 de bel, 7u30 de stretch klas (wel eerst een ongelooflijk warme douche genomen, helpt J ). 08u00 ontbijt .. vandaag groep 4, ik baalde flink…. Groep 1 vertrek om 09u00 … groep 4 geen idee. Maar ineens kregen we een andere gids Corin omdat onze geplande gids het traject voor morgen moest gaan nakijken, testen en eventueel lawine vrij maken.  Corin is een topgids, groep 1/2/3 waren naar Crossroad (alle afdalingen of zones hebben hier een naam zoals in de Alpen). Maar ineens beslist onze gids om naar Big Stoke te gaan, geloof me het was big. Bovenop de berg geen enkel spoor, geheel vers, goed zicht, bomen vrij ver uit elkaar (voor Canadese normen). Het was een topper… en bovenop door een vergissing in een andere groep mochten we een dubbele run doen. Corin bracht ons dan ff naar een andere plaats terug geheel vers … . Later sloten de andere groepen in deze zones aan. De  gidsen doen echt hun best om telkens een vers stuk poedersneeuw te vinden, het was een topdag! Tussen de bomen, dik pak sneeuw, niet aangerept, … . Wel geen zon, mist in het dal een hoge wolken maar het zicht was zeker oké. Na de middag nog wat verse sneeuw volken ... hopelijk blijft het sneeuwen! Toch weer een keer het ‘woush’ geluid gehad, de sneeuwlaag die in één keer zakt. Wederom op een vlak stuk … het lawine gevaar is er nog steeds maar is aan het minderen.

  Helaas omstreeks 16u15-16u30 waren we terug van een run of 10 goed voor 4750 hoogte meters.  Morgen zijn we groep 1 met James … ik ben benieuwd, we vertrekken in ieder geval om 09u00.

  Als je hier terug komt van de berg, ff boardje afgeven om te waxen, snackje eten (deze keer: verse groentjes met een sausje en kippen boutjes spicy of gewoon). De massage hier is goed, ff de sauna en de hot tube gedaan. Om vervolgens om 19u00 aan te schuiven aan tafel . Het was wederom heel lekker! We worden hier echt in de watten gelegd. Onze Nederlandse vrienden … zijn in de apres ski gevlogen, laat hebben wij het niet gemaakt. Morgen nog een heli dag in groep 1 J

  Grtz, from the gothics lodge.    
  17-01-2018 om 07:04 geschreven door JdV  


  16-01-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The Search For Powder - dag 11 The Gothics - Heli day II

  7u15 de bel gaat in de gang, stretch klas begint om 7u30 tot 8u00. Gevolgd door een briefing en om 9u00 vertrek de eerste groep met de heli. We zijn met 4 groepen (normaal met 3 maar omwille van het totale gewicht zijn het er 4). Vandaag zitten we in groep 3 maw ff wachten voor we opstijgen maar om 9u30 is het zover… ready for take off!

  Vandaag een 8-tal runs goed voor een 3700m hoogte meters, iets minder dan gisteren. Maar de mist/wolken kwamen opzetten aangezien de heli op het zicht vliegt, was er besloten iets vroeger te stoppen om veilig door het wolkendek te vliegen. We hebben heel de dag tree runs gedaan, door het bos geknald was een leuke dag (rug was oké vandaag J). Echt met momenten super !!!

  Wel één ‘wousch’ gehoord, dit is het geluid als een plaat/laag sneeuw in één keer zakt op de grond of onderliggende laag omdat deze onstabiel is. Dit was op een niet steile helling en in het bos, maw geen probleem. Op een steile flank had dit wat anders geweest… dat is de reden waarom we niet op heel steile flanken afdalen.

  Als je door de bomen afdaalt moet je een buddy hebben voor mij is dit Paul. In een andere groep was er iemand in een tree well gevallen gelukkig is deze persoon er snel uitgehaald door zijn buddy. Maar het blijf opletten!

  Was een leuke dag met afwisselende wat open stukken in het bos, bomen ver uit elkaar, dicht bij elkaar, ... ze doen hun best! Hopen op redelijk weer morgen (de inversie is er nog altijd: vandaag aan de lodge -5°C boven, boven de wolken +4°C). Vandaag heel de dag in de zon  aan het afdalen geweest J

  Op het einde van de dag, steenvast met z’n alle naar de spa om daarna lekker te eten en wat na te praten. Er zitten toch wel wat surfers en windsurfers tussen.

  Grtz, from the gothics lodge.


  16-01-2018 om 00:00 geschreven door JdV  


  15-01-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The Search For Powder - dag 10 The Gothics - Heli day I

  Dag 1 van het Heli Skiën, zoals alles hier in de lodge helemaal goed verzorgd. Eerst vanmorgen om 7u30 stretch klas gevolgd door een lekker ontbijt. Om iets na 9u een eerste keer op te stijgen met de heil (na weging). De heli is wel super, brengt je naar plaatsen waar het anders onmogelijk is te komen. In het dal hangen de wolken eens boven de wolken was er volle bak zon, super mooi !
  Een geheel andere wereld … de voormiddag concentreerde zicht op 1 flank Morning star + wat instructies en uitleg voor een tree well. Door de omstandigheden zijn de optie wat gelimiteerd langs de ene kant een dikke laag mist in het dal anderzijds een hoog lawine risico (er zit een slechte laag in het sneeuwdek en momenteel is er een inversie dwz in het dal 700m is het -5°C en boven op de top van de berg boven de wolken is het +1 à 2°C). Dit is niet goed en beperkt de mogelijkheden. Maar de gidsen doen er alles aan en slaagde erin stukken zonder enig spoor te bewaren voor ons. De sneeuw: een klein kraaklaagje daaronder wel oke!

  10 Runs op dag 1 is dik oke !

  Lunch, alles nietjes inorde gemaakt ergens op een aparte locatie. We waren wat later terug dan gepland, iets na vijf aangekomen, spullen in de droogkamer ff een hapje eten en klaarmaken voor de spa. Tevens was het eten vanavond wederom dik oke !

  From The Gohics Lodge.


  15-01-2018 om 00:00 geschreven door JdV  


  14-01-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The Search For Powder - dag 9 To the Gothics

  Vandaag een rustdag, rustig alles klaar gemaakt voor het vertrek naar de Gothics Lodge onze heli uitvalbasis. Op de site kan je een virtual tour doen en onderaan zie je de weervoorspelling met een live webcam.  
  Eens alles klaar, inpakt en auto vol gepropt nog een ontbijtje meegepikt in Revelstoke  alvorens onze laatste trip aan te vatten (‘La Baguette’ toplocatie voor een lekke ontbijt. De Gothics Lodge voor ons het verste punt in de Rocky Moutians (met de auto). Eens buiten Revelstoke kom je een bordje tegen geen tankstations meer vanaf dit punt en even later valt ook je GSM bereik weg. Alle slagbomen zijn open maw de weg is lawine vrij gemaakt. Over de HWY-23 north naar de lodge. Deze loopt langs de Revelstoke dam, het Revelstoke National Park, weg van de bewoonde wereld. Een 100 km langs de Columbia River door de ongerepte natuur.

  Tegen de middag waren we er zijn voor de kennismaking, een algemene safety briefing, een safety briefing over de heli en een training ivm het lawine equipment (bieper, sonde, radio, …) … .
  Eens klaar stond er al een lekker snackje te wachten … om tegen 19u00 aan te schuiven aan tafel voor een lekker diner! De lodge is luxe een verzamelplaats voor het heli pad (botten erwarmers, evtl ook voor je handschoenen, …), een spa, lounge hoek, bar, winkel, ontspanruimte; klimmuur, fitness, … . Je zit samen met alle werknemers aan tafel voor een gezellige babbel en kennismaking. Zij werken hier 2 weken en dan 1 of 2 weken vrij. Hier kom je niets te kort, tot in de puntjes verzorgd!

  Onze dagen gaan er als volgt uitzien:
  7u15    opstaan
  7u30    stretchklas
  8u00    ontbijt
  9u00    vertrek groep 1 ….
      => dagje in de bergen
  16u00  terug

  We zijn hier met een groep samen opgezet door We Powder en CMH is de organisatie (lodge, heli, gidsen, … ). De hele groep bestaat uit een 33 personen. Even kijken wie / wie is enzo… zal de komende dagen wel opklaren.

  De voorbije week zijn we goed ingeskied/geboard en helemaal klaar voor het heli avontuur, laat die flanken, drops, bossen,...  maar komen !!!


  14-01-2018 om 00:00 geschreven door JdV  


  13-01-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The Search For Powder - dag 8 Revelstoke part III/III
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Vanmorgen alle spullen aan en naar de berg gereden, onderaan een lekker ontbijtje gehad in ons favoriet lunch restaurant Rockfood Revestock en om 8u30 de lift op. Gisteren/vannacht is er wat sneeuw bij gevallen niet veel paar cm op de top max. Ondertussen ligt er ongeveer 180cm als basis J (dit seizoen reeds + 6m gevallen).

  Revi day III check done next please, samen met Kicking Horse toch wel 2 snowboard mekka’s ! Mss dat de sneeuw in Kicking Horse net iets beter is maar hier ligt gewoon meer. Vandaag naar de top geklommen, met de lift maximaal naar boven en vervolgens een hike van een paar honderd meters, een traversee langs een dal om dan op een ongelooflijk stuk af te dalen. Dikke poeder in de bossen, nog van dat “Gracias ridge” it is! North bowl, South bowl, monkey glades, snorkel glades, fast freddy, ninja traves, last chance, hot sauce, … check check check, bam done! Goed gebied echt de moeite!

  De worldcup freeride/freestyle is hier gepasseerd, die komen toch redelijk vlot de berg af. 360, front en backloops… mogul mania … maakt die mannen niks uit. Sta je daar ff te kijken naar vette steile zwarte piste vol bulten komt er zo’n kerel vlam voorbij full speed amper een bocht enkel geheel onderaan ff afslaan en weg. Het zelfde als aan de rand van bos ff staan te kijken, links, rechts, hier indroppen, … . Zo’n gast op een padje handrem op rechtsaf knal recht naar beneden bos in. Wij komen op een mogul mania of door het bos al deftig naar beneden maar die kerels zijn zot.

  Boompjes, they don’t move! Je  kan er rond, je kan ervoor of erachter langs, je kan erover springen of gewoon even de benen open boompje onderdoor ‘Paul’ en hopen dat je niet te diep wegzakt in de sneeuw J. Ik en Paul trekken elkaar aan denk ik, vandaag weeral bijna een frontale’ke J J J

  Voorlopig voldoet onze trip aan al onze verwachtingen, echt de max! Met in de gedachte dat het beste nog moet komen … kunnen we niet wachten!

   ‘s Avonds zijn we even wat gaan eten bij Bar&Grill idiots, een kleinigheidje pizza zo groot als het wiel van de auto voor mij en Paul. Omdat we dacht dat het niet genoeg ging zijn ook nog een medium erbij, konden we eens door eten. Peter en Danny en deftige pasta J . Echt toffe plek, overvol, mooi interieur en goed gegeten.

  Om af te sluiten zijn we naar het ijshockey gaan kijken The Revelstoke Grizzlies tegen Kelowna  (junoir league net onder national). Als je hier zit moet je dat eens hebben meegemaakt. Kom je binnen 'hey guys, bear garden to the right'. Was echt leuk, leuke sfeer in het stadion. Tussen de 2de en 3de periode reden ze rond in met een auto op het ijs met op het auto een bakje hier kon je dan vanop de tribune met een frisbee proberen ingooien (in het bakje = bingo 'prijs'). Iedereen helemaal meedoen maar niemand had gewonnen. The game zelf spannend! Eerst 1-0 voor dan lang 2-4 achter tot de laatste 3 minuten bam 4-4 om dan in eerste minuut van de verlenging er 5-4 van te maken. Toen onplofte de boel! Wat een apotheose!!! Live is toch ff wat anders dan op TV een aanrader, was echt super!

  Revelstoke BC-Canada
  Bijlagen:
  G0592614-Optimized.JPG (39.8 KB)   

  13-01-2018 om 00:00 geschreven door JdV  


  12-01-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The Search For Powder - dag 7 Revelstoke part II

  Revelstoke is echt stoked! Het bestaat nog niet zo lang een goede 10 jaar, het centraal punt onderaan is nog in volle groei. Er zijn wel enkele goed resto’s of tavernes. De liften zijn beter  tov Kicking Horse. Qua alpine ben je beter af in kicking horse, als je door de bossen wil knallen moet je hier zijn! Het gebied biedt alles aan heli, catskiën,… . Revelstoke is big, groot terrein, grote kommen, veel sneeuw, … . Er zijn een 69 pistes en de 3 hoofdliften zetten je in geen tijd op de top.

  Vandaag een halve dag in de North Bowl, de benen zijn helemaal oke en klaar voor de heli! Ik en Paul zijn erin geslaagd op elkaar te botsen en dit op een lege piste. Peter heef alles openomen info volgt. Verder gaat het goed we dalen op een deftig niveau en aan hoge snelheid af op een Mogul Mania piste ;) Het was een supderdag op Revi !

  Het eten … het eten is hier soms echt bagger. Je moet hier je best doen om iets fatsoenlijk te vinden (ondertussen toch wat gevonden). Steeds mega porties en hoe vettiger, hoe prettiger lijkt wel. Uiteindelijk hebben we wel een ontbijt lunch restaurantje gevonden La Baguette onderaan de piste. ’s Avonds is het altijd een onderneming J. Ook al verbruik je veel heel de dag non stop naar boven en beneden, die verbruikte calorieën werk je hier in no time bij J.

  Die Canadezen, dat Engels … Brits maar dan toch Amerikaans soms versta je er geen hol van. Dat frans is nog zotter … ‘A steack with pur-reéééé’ of creme bruuuulééééé … watte? Braaahhhhh hahaha, tanden bijten niet lachen. Vaak doet de accommodatie me hier aan Amerika denken, op de WC zijn de wanden zo ruim dat je je buur ziet zitten er je er een klapje mee kan doen … enzo. Kan allemaal maar niet echt mijn ding. Oh ja, de dollars (allemaal met de Queen op) zijn van een soort plastiek. Verder is het hier wel top, ongelooflijk mooi en uitgestrekt ! Elke rit met de auto, de lift of te voet je geniet van de omgeving. De mensen zijn hier zeer vriendelijk en behulpzaam.

  Back to the real deal! Morgen gaan we stappen naar de top, kijk er nu al naar uit!

  grtz


  12-01-2018 om 05:42 geschreven door JdV  


  11-01-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The Search For Powder - dag 6 Revelstoke

  Revelstoke, hier blijven we 3 dagen onze uitvalbasis is hotel Sandman. Beetje een basic hotel wat op leeftijd (motel achtig iets maar goed bed en wat ruimte dus oke J ). Het ontbijt is hier een ervaring American style – Denny’s 24/24u ontbijt met allemaal zwaar spul: dubbele karamel pannenkoeken met honing, gekarameliseerde nootjes en glazuur – niet slecht maar stevig! Of een broodje met kip en frieten als ontbijt…  

  Revelstoke ski area, the next level is gewoon vet! Er is hier een verse bak sneeuw gevallen en dit gaat nog door (weer is op het rand maar het zicht is net oke, zeker tussen de bomen). Vandaag was het wat bewolkt vooral tegen de noordkant bleven de wolken plakken. Zuid-west was beter … . Het weerbericht geeft aan: morgen iets beter en nog beter vrijdag licht bewolkt. We klagen zeker niet maar een zonnetje is toch altijd net anders. Het belangrijkste is wel vanaf het weekend beginnen we aan ons heli avontuur en dan is er goed weer voorspelt.

  Het gebied heeft wat weg van Kicking Horse maar net wat groter (is relatief) in ieder geval beter opgezet. Vier liften maar goed gepositioneerd. Met 3 liften sta op de top en in principe is het 1 mega bos waar je naar beneden kan met hier en daar een opening voor een piste, maar de hele flank is bruikbaar. De laatste lift dekt de North bowl aan de zijkant. Ik denk dat we de balans goed hebben gelegd, 1 dag banff, 1 dag Lake Louise, 2 dagen Kicking Horse en 3 dagen in Revelstoke is niet verkeerd en opbouwend in niveau. Je ziet het ook aan ons afdalen elke dag vlotter en vlotter door de bak. Vandaag door een oriëntatie foutje op een flank terecht gekomen met mega pillows (google: pillow skiing of boarding intypen J ), ging niet zo vlot want ze waren soms tientallen kuubs in volume, was weer een ervaring verder geen commentaar.

  Revelstoke, Revi voor de vrienden (locals), in principe moet je hier eigenlijk al een deftig niveau hebben wil je er iets aan hebben. Het onderste stukje is wat in balans, er is 1 pad van de top tot beneden. Verder is boven alles zwart of double black of diamont black… In vette piste namen zijn ze hier ook goed: 007, crital path, pitch black, .last chance, ... .

  Revi downtown, eigenlijk is het stadje niet zo groot maar je vindt alles wat nodig is. Leuk dat we  met de auto er telkens door cruisen voor en na het boarden. Vandaag ff supermarktje gedaan, water en wat fruit om al die troep te balanceren J. En een snoepstraat gevonden laatste foto :).

  Tomorrow day 2 @ Revelstoke!
  11-01-2018 om 15:06 geschreven door JdV  


  10-01-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The Search For Powder - dag 5 Kicking Horse

  Kicking horse - check done. Het is very hard core gebied en je hebt al een deftig niveau nodig om er iets aan te hebben (+60% is zwart of hoger). Af en toe wel ff stappen naar een bepaalde plek om af te dalen en een extra lift naar terminator peaks bijvoorbeeld zou leuk zijn. Het weer was helaas wat minder maar we klagen zeker niet, verse sneeuw en tussen de bomen knallen in de powder is niet verkeerd.
  Wat ook opvalt is de hoeveelheid snowboarders  je komt hier overal makkelijk aan 50% van de populatie… heeft te maken met de omstandigheden ‘de bakken sneeuw’ denk ik.
  De echt champagne powder hebben we nu niet gehad maar geloof mij dat is hier echt mogelijk lijkt me perfect terrein en omstandigheden!
  Vandaag een sneeuwkonijn/haas gezien … ikke snel het fototoestel nemen en toen zakte ik ineens een paar meter dieper met een pak sneeuw (niks erg wel grappig), bijna een tree well rescue op touw
  J. Een lunch gehad in het eagle’s eye restaurant op de top van het gebied, leuke plaats echte aanrader.

  Oh ja, op de berg woont ook nog een fijne man grizzly beer Boo. Er is een heel grote refuge voorzien waar deze beer in vrijheid kan leven.

  Ikzelf heb ook geleerd dat de sneeuw de waarheid verbergt
  we wandelde naar het restaurant (steackhouse) op de baan, komt er een auto aan. Ik stap over de berm met sneeuw, leek me een voetpad naast de baan… bam diep in de sneeuw, graven en zwemmen J een reddingsactie was net niet nodig JJ

  Vandaag rijden we naar Revelstoke, volgens de locals is Revi echt top en er is een sneeuwdump lopende. Man nog wachten tot morgen … ben echt benieuwd !! De weg naar Revi, de trans canadian higway ! Je draait vanuit Kicking Horse/Golden de highway op en na 150 km slaag je af, in Revelstoke. Voor de rest is er bijna niks behalve mooie natuur! Als je naar Revelstoke gaat verspringt het uur nog keertje  een extra uurtje tegen de tijd in 9 uur verschil (jetlag is juist weg … J ).

  Patronen … . We hebben toch zo een beetje een vast patroon. In de auto zit Paul achter het stuur en Peter er naast. De gps op het moment dat je die nodig hebt doet die het wel, das perfect, voor de rest is die de weg kwijt ?? Ik en Danny zitten op de 2de rij. Ik voor de foto’s en video met Peter. Danny … die is op een georganiseerde reis J. En vervangt onze “madammen” soms, hè je mag hier maar 80, het is rood J JJJ da was een goeie JJJ. Mooie combi, goede klik, goed gelachen en het bevalt me echt deze trip !

  Ook op de bergen, ikzelf ga meestal eerst kunnen ze me oprapen indien nodig J. Meestal Paul achter/naast me en dan Peter en Danny. Perfect, ik ga maar door we komen allemaal met ongeveer hetzelfde niveau en vertrouwen naar beneden. wat super is. Voor een skiër is een mogul mania nu eenmaal iets makkelijker (alhoewel hun knieën soms rond hun oren vliegen) maar geen probleem rechtdoor is ook een weg J. Ik weet dat er back-up achter me zit. Thanks guys !!!!

  In dit gebied komt het back country gevoel opsteken, maw dit brengt toch een ander risico mee. Iets waar we ons alle van bewust zijn. Het gevaar ergens af te vallen ipv te springen, het gevaar voor een lawine en het gevaar voor tree wells (dit zijn eigenlijk luchtgaten rond bomen, hier ligt meters sneeuw. Deze ligt op het takkendek van de dennenbomen en eronder ligt niks. Maw als je te dicht hiertegen komt kan je erin vallen, naar benden schuiven en bedolven worden onder te sneeuw. Met alle gevolgen nadien want zomaar haal je hier iemand niet uit. Meestal val je er dan nog in met je hoofd eerst. Dit willen we niet meemaken). Ik wil hier toch even iets kwijt over lawines, is een lastig onderwerp maar toch …

  Lawines  … we moeten niet ontkennen dat als je in de bergen zit en in de backcountry (en hiermee bedoel ik niet off-piste op de flank waar de pistes zijn maar weg van alles) dat je een hoger risico loopt om in extreme omstandigheden terecht te komen. Het is zeker NIET stoer hiermee te koop te lopen! Je moet je hier wel degelijk goed van bewust zijn en alle nodige voorbereidingen treffen. 
  Een lawine is niet tijds gebonden het kan in principe op elk tijdstip dan ook voorkomen. Er zijn wel een aantal factoren die mee spelen. Een aantal van deze factoren kan je elimineren door samen met een bekwaam iemand (gids) dit ongerepte landschap in te trekken. Niet denken dat je het weet omdat je een filmpje op youtube hebt gezien of te denken dat je een pro bent (die paar weekjes dat je in de bergen zit). De mannen die in een filmpje weg skiën of boarden uit een lawine kan je beetje vergelijken met een F1 piloot maw niet voor de doorsnee wintersporter. De certificeerde gidsen hebben veel lessen gevolgd, hebben een regelmatige bijscholing en training.
  Dan vragen ze wel eens waarom doe je dit dan je kan toch op de piste blijven, dit klopt en is 100% terecht en op zich niks fout mee!
  Het snijden in een verse laag sneeuw, het indroppen op een verse flank, de rush adrenaline om op een soms een tech moeilijk ongerept stuk te kunnen afdalen, het zwevende gevoel over de sneeuw, de poeder die rond je vliegt, … die stilte enkel het carven van je bord is gewoon verslavend!

  Zoals al aangehaald een lawine kan verschillende oorzaken hebben. Vaak zie je staan lawine risk 2 of 3 op 5 in een gecontroleerd gebied, je moet dit goed interpreteren want met deze factors komen de meeste ongevallen voor. Dit geeft toch een beetje een vertekend beeld want over het algemeen worden ze regelmatig  getriggerd door de wintersporter zelf die een laag los snijd ofzo. Je hebt eigenlijk 2 soorten van trigger: een natuurlijk trigger rotsen, regen, sneeuw, .. of een kunstmatig mens, explosie, dier, … .
  De reden waarom je met de nodige kennis (gids) moet gaan zijn niet op te noemen toch een paar even aanhalen:
  - je weet niet welke flank door het jaar veel regen ziet (afgeronde stenen = minder grip voor de sneeuw)
  - het draaien van de zon en opwarmen van de sneeuw (druk stijging door gewicht)
  - de temperatuur van de ondergrond (vastkleven van de sneeuw)
  - de verschillende lagen die op elkaar liggen (sneeuwmassa is bijna nooit homogeen opgebouwd) al dan niet voldoende gekleefd (windfactor, temperatuur, … ) Dit kan je goed zien als je eens een put graaft/afsteekt op een flank.
  - structuur van de sneeuwkristallen
  - reeds bestaand lawine pad (bomen weg, geul, … )
  - na een sneeuwstorm of na lang geen sneeuw of een mooie dag na sneeuwval
  - (nog met Peter over gehad) de temperatuur van de vorige dagen/weken als het extreem koud is kan er damp uit de ondergrond komen en een waterlaag vormen tussen de sneeuw en ondergrond.
  - …
  => in principe: als de druk groter wordt dan de sterkte van aanhechting vertrekt er een lawine.

  Je hebt verschillende soorten lawines:
  plaklawine (frans: plaque een volledige plaat die wegschuift) / Poedersneeuwlawines (ontstaan ook vaak boven op een andere lawine en brengen drukgolven met zich door vaak een heel hoge snelheid te hebben) / nattesneeuwlawine (zijn trager maar heel sterk door de massa van natte sneeuw).

  Zoals je ziet een lawine voorspellen is moeilijk en van zoveel factoren afhankelijk. Wat ze doen in de skigebieden is hier continue mee bezig zijn (winter en zomer), flanken vrijwaren met explosies en algemene controles uitvoeren.
  Wat je zelf kan doen: met gids (of voldoende kennis = voor mijzelf NIET het geval) de backcountry in trekken. Je maximaal voorbereiden op materiaal technisch vlak: we hebben steeds een lawine airbag aan (stijging van je overlevingskans), lawine bieper (narvik) EN hiermee kunnen werken!, een schep, een snode, een fluitje, eventueel walkie talkie, eventueel een musketon aan je rugzak en eventueel een dun sterk touw met extra muskton, eventueel gps en steeds een helm (dit is altijd nodig trouwens).  Afspraken maken: op voorhand weten waar je zit of laten weten waar je zit (flank, windrichting, berg, gps coördinaten), bij een lawine iedereen de bieper op zoeken anders vind je niemand onder de sneeuw), wie zoekt, wie maakt de spullen klaar, de leiding, enzo … eentje om over na te denken.

  Ik wil hier niemand bang of ongerust maken zeker niet en met gezond verstand kom je heel ver! Natuurlijk hopen ook wij hier nooit mee geconfronteerd te worden maar als je voorbereid bent heb je dit al gewonnen.

  See you – Revelstoke !
  10-01-2018 om 06:48 geschreven door JdV  
  Archief per week
 • 15/01-21/01 2018
 • 08/01-14/01 2018
 • 01/01-07/01 2018

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !

  Inhoud blog
 • The Search For Powder => found it - dag 14 Heli Day V & back to Banff
 • The Search For Powder - dag 13 The Gothics - Heli day IV
 • The Search For Powder - dag 12 The Gothics - Heli day III
 • The Search For Powder - dag 11 The Gothics - Heli day II
 • The Search For Powder - dag 10 The Gothics - Heli day I


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!