De allerbeste kookboeken volgens De Morgen Magazine, 22/12/07
1. 'Le Guide Culinaire', Auguste Escoffier, 1905 - natuurlijk wel wat gedateerd, maar het blijft een onmisbaar naslagwerk - met ruim 5000 "formules", oftewel recepten - in 1985 verscheen een Nederlandstalige versie
2. 'Ons Kookboek', KVLV, 1927 eerste uitgave - geen commentaar
3. 'Larousse Gastronomique', o.l.v. Prosper Montagné, 1938 - net zoals nrs 1 en 2 eigenlijk bijbels en aldus ook onmisbaar - in 2006 verscheen een driedelige Nederlandstalige uitgave, zonder de foto's, en dus een pak goedkoper (50 Euro)
4. 'Il cucchiao d'argento', 1950 - de Italiaanse tegenhanger van Ons Kookboek, en als Ons Kookboek onmisbaar is, dan is ... - in 2007 verscheen eindelijk de Nederlandstalige versie : 'De Zilveren Lepel'
5. 'French Provincial Cooking', Elizabeth David, 1962 - een meesterwerk over de authentieke Franse producten-gerechten - opgebouw als een reeks culinaire kortverhalen - in het Nederlands : 'De keuken van de Franse Provincies'
6. 'On Food and Cooking', Harold McGee, 1984 - ondertitel : the science and lore of the kitchen - een wetenschappelijk naslagwerk over voedsel en kooktechnieken, maar toegankelijk en uitzonderlijk vlot geschreven
7. 'Grand Livre de cuisine', Alain Ducasse, 2001 - 25 jaar ervaring van deze Chef in ruim 700 traditionele én moderne gerechten
8. 'Thai Food', David Thompson, 2002 - deze Chef van 'Sailors Thai' in Sydney en 'Nahm' in Londen is eigenaardig genoeg een Australiër - het gaat in dit boek over de verfijnde, feestelijke Thaïse keuken
9. 'El Bulli 1998 - 2002', Ferran Adria, 2003 - boiend maar zéér ingewikkeld - met revolutionaire (en voor de amateur vaak onhaalbare) kooktechnieken
10. '1 Family Food', Heston Blummentahl, 2003 - Chef van 'The Fat Duck', 's werelds beste restaurant - moleculaire gastronomie, maar toch nog vrij toegankelijk
En nog enkele tips, net buiten de top 10 gevallen :
A. 'Made in Italy, recepten en verhalen', Giorgio Locartelli, 2007 - een prachtig leesboek - maar ook 600 pagina's duidelijk verwoorde recepten, naast en tussen de verhalen
B. 'De keuken van ons moeder', Filip Verheyden en Tony Le Duc, 2007 - ze stelden een eenvoudige vraag aan veel verschillende mensen : 'Wat maakt je moeder het lekkerst klaar ?' - zo kregen ze een panorama aan Belgische Klassiekers - een boek onder het motto 'c'est Belge et c'est bon'
C. '1080 Recipes', Simone en Inés Ortega - een (vlot leesbaar) Engelstalig werk, maar een bijbel van de Spaanse keuken - je krijgt hier vaak niet alleen het hoe, maar ook het waarom van de recepten
|