Het verschil tussen mens en machine wordt steeds kleiner. Wie bouwt ze, hoe werken ze, wat kunnen ze ? Het Californian Tech Museum of Innovation tracht de antwoorden te geven. Robtica :
Actuapedia is een nieuwsoortige encyclopedie waarbij het de bedoeling is dat na verloop van tijd elke ingang van de encyclopedie (en dit is dus elk Nederlandstalig woord, en dat zijn er 27.000) een eigen website of webpagina ter verklaring krijgt :
- 1/2 bosje rozemarijn - 3 knoflookteentjes - 4 witte peperbolletjes - 1/2 dl. olijfolie - zout - geraspte schil van 1 citroen - 4 el citroensap - 1 kip in 6 stukken - 2 el tomatenpuree - 35 cl. witte wijn - 2 ansjovisfilets, fijngehakt - 100 gr. zwarte olijven, ontpit - 2 el kappertjes - 25 gr. platte peterselie, fijngehakt
Rozemarijn, knoflook en peperbolletjes in een blender mixen. Vier eetlepels olijfolie, zout en de fijngeraspte citroenschil toevoegen en alles mengen tot een marinade. De stukken kip ongeveer één uur (minimum) in de marinade leggen.
De rest van de olijfolie opwarmen. De kip hierin goudbruin bakken.
Het citroensap mengen met de tomatenpuree en de witte wijn. Dit mengsel over de kip gieten en een twintigtal minuten laten sudderen.
De ansjovis, de olijven en de kappertjes toevoegen en nog een paar minuten laten koken.
Bestrooien met de peterselie en serveren met pasta of gebakken aardappelen.
- 4 plakken rauwe zalm, ongeveer 80 gr. elk - 100 gr. volle yoghurt - 1 komkommer - 4 schoongemaakte inktvissen - knoflookolie - 1 zakje inktvisinkt - 50 gr. crème fraîche - 50 gr. room - 1 limoen, 1 citroen, telkens het sap en de schil ervan - zout - 1 rode Spaanse peper - 1 bosje dille, gesnipperd - 1 bosje munt, gesnipperd - 1 sjalot, gesnipperd - 1 kropsla - 1 krulsla
De avond voordien :
Een schone doek bevochtigen en uitwringen. De doek in een vergiet leggen, en het vergiet op een hogere kom plaatsen. Hierin de yoghurt scheppen en het geheel minstens één nacht in de koelkast plaatsen.
De dag zelf :
De zalm in dobbelsteentjes snijden en in een oven op 80 °C laten garen.
De inktvislijfjes in ringen snijden. Heel kort op een hoog vuur in knoflookolie bakken. Blussen met de inktvisinkt totdat de ringetjes mooi zwart zijn.
De uitgelekte yoghurt mengen met de crème fraîche.
De room tot een dikke massa kloppen en toevoegen aan het yoghurtmengsel. Op smaak brengen met citroen, limoen, knoflookolie en zout.
De komkommer schillen en met een schaaf of mandoline lange komkommerlinten maken. Op smaak brengen met dille en munt.
De Spaanse peper ontpitten en in flinterdunne ringetjes snijden.
Rondjes van het yoghurtmengsel op elk bord lepelen, bestrooien met sjalot, de zalm erover verdelen en blaadjes sla ertussen schikken. Afwerken met komkommerlinten, inktvisringetjes en rode peper. Bestrooien met dille en munt.
Uit 'Jonge wortels', Uitgeverij Stichting Kunstboek. Het recept is van Chef Mohammed Elharouchi
- een bundel groene asperges - een bundeltje lenteuitjes - 350 gr. kipfilet - 1 tl citroensap - een bakje kervel - 100 gr. room - 750 gr. aardappelen - 2 el olijfolie - 100 ml. witte wijn - 1 peer - 100 gr. room - peper en zout - mespunt suiker - 150 ml. melk - 40 gr. boter of margarine - 2 el amandellikeur - 1 el amandelschilfers - nootmuskaat
De onderkant van de asperges verwijderen en ze in lange gelijke stukken snijden. De lenteuitjes in brede ringen snijden.
De kipfilet droogdeppen en in repen snijden. Besprenkelen met het citroensap.
De kervel proper maken en pureren samen met de room tot de room opgeklopt is.
De aardappelen gaar koken, mengen met de melk, de boter, de amandellikeur en de amandelschilfers en er puree van maken. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat.
De kipfilet bakken in olijfolie. De asperges gedurende drie minuten laten meestoven. De lenteuitjes toevoegen. De witte wijn, de geschilde en in blokjes gesneden peer, en de room toevoegen. Afgedekt vijf minuten late garen. De ragout binden. De kervel en de room toevoegen, kruiden met peper en zot en het mespunt suiker.
De puree en de kip op borden schikken, de saus erover en erlangs scheppen. Bestrooien met geroosterde amandelschilfers.
Het wekelijks verslag van PlanetDiary brengt U op de hoogte van alle belangrijk geologisch, astronomisch, metereologisch en milieunieuws van onze planeet. Recente gebeurtenissen, wat er te gebeuren staat, en een archief : allemaal netjes terug te vinden :
Coctail : 300 ml. abrikozen- of perzikensap met 60 ml. brandy en 1 el citroensap mengen. Aanvullen met spuitwater (2 stuks)
Hapjes : 1) Twee plakjes gerookte zalm in reepjes snijden. De zalm rond zes voorgekookte scampi's draaien en vastprikken met een blaadje platte peterselie. 2) Enkele blaadjes rucola in vier sneetjes bresaolo (dit is gedroogd en gezouten rundvlees) draaien. Vastprikken met een schilfer parmezaan en een flinterdun stukje citroenschil. 3) Een Granny Smith appel in kleine partjes snijden. Omwikkelen met een stukje rauwe ham en vastprikken met een muntblaadje.
Dressing : Twee eetlepels olijfolie mengen met één eetlepel citroensap en versgemalen zwarte peper. Elk hapje besprenkelen met wat dressing.
Enkele reacties op het plat racisme in Sint-Niklaas waar enkele koppels niet gehuwd wilden worden door de zwarte schepen Wouter Van Bellingen :
Kay Stiles : R&B zanger "Mensen gaan graag op reis om andere culturen te leren kennen, maar terug thuis haken ze af omdat de schepen een andere huidskleur heeft."
Uwamungu Cornelis : auteur "Het moment van verwondering als mensen mij zien of als ze tegen mij beginnen te praten in het Frans of het Engels en dan verbaasd zijn dat ik Nederlands ken ! 'En ik kan ook schrijven', zeg ik dan."
Farouk Ozgünes : journalist en nieuwsanker "Gelukkig neemt Freddy Willockx een krachtig standpunt in. Het gaat immers niet enkel om de man, maar ook om zijn functie. Als je dat zou doortrekken, zou je een boete van zwarte politieagent kunnen weigeren omwille van zijn huidskleur."
Jamal Bourkhiss : "Ik vind het erg dat mensen die al van in de jaren zestig in dit land zijn nog steeds als 'de vreemden' worden beschouwd. Vooral in Vlaanderen is dit een probleem. Enkele jaren geleden stapt ik bij een slager binnen om twee worsten en americain te kopen. de mevrouw in de winkel verstijfde helemaal. 'Meneer, dat heb ik nog nooit meegemaakt, gij spreekt zo goed Nederlands", zei ze. En ik bestelde dan nog worsten ook."
"Iemand houdt van wit, geel of rood, van zoet, zout zuur of bitter. Dat is geen kwestie van smaak, maar van voorkeur. Smaak begint bij het basisprodukt. Dat moet perfect zijn, van de allerbeste kwaliteit. En dat moet je op de juiste manier behandelen en zo combineren dat je de authentieke smaak ondersteunt."
"Het kan best zijn dat je iets niet graag eet, dan zeg je : 'ik lust dat niet'. Dat is iets helemaal anders dan zeggen : "Het smaakt slecht".
- 8 grote kalfslapjes - 1 citroen - 150 g spinazieblaadjes - boter en olijfolie - 1 eierdooier - 2 dl room - 2 dl droge witte wijn - 1 eetlepel vloeiende bloem - 75 g gemalen parmezaan - 1 bakje tuinkers - gedroogde dragon - peper en zout
De kalfslapjes in vier snijden. Met peper en zout kruiden en lichtjes met bloem bestuiven. Eén minuut aan beide kanten bakken in olijfolie.
De spinazieblaadjes en de tuinkers fijnhakken. Samen kort aanstoven in een nootje boter. Voeg er de wijn aan toe. Met een mespunt dragon, peper en zout kruiden. Vijf minuten zacht laten koken.
Van het vuur af met de helft van de gemalen kaas vermengen en roer mooi glad. Het ei loskloppen met de room en het citroensap. Schenk bij de saus en weer mooi gladroeren.
Leg de kalfslapjes in een lichtjes ingevette ovenschotel. Lepel er de saus bij. Met de rest van de gemalen parmezaan bestrooien en 20 minuten in de oven op 175° C zetten. Met aardappelen of met fijne pasta serveren.
"Ik ben nog kok geweest voor marvin Gaye toen die in Oostende woonde. Die at graag kip, zoals alle zwarten. Ik ben zelf ook een kiekenfretter. Bijvoorbeeld, snel en simpel. Snij de kip in stukken en bak ze. Haal ze uit de pan, hak een ajuin en stoof die met een teentje look in het vet van de kip. Da's goed tegen de cholesterol. Vroeger dachten ze dat cholesterol een eiland was naasrt de Costa del Sol. Als de ajuin glazig is, smijt je er verse tomaten op met curry, peper en zout en laat de kip daarin een half uur sudderen. Poulet au curry ! Je kan er kokosmelk buijdoen, maar dat is dan wel slecht voor de cholesterol. Of nog een recept. Een soep. Mosselen laten koken met ajuin, peterselie en peper. Geen zout, dat zit erin van de zee. Een bloemkool koken, en met room tot puree stampen. Het mosselnat erover en de mixer erop. Dat is een feestgerecht ! Een schitterende entree. Zelf verzonnen."
Stokvis is gedroogde kabeljauw. Klipvis is gedroogde en gezouten kabeljauw, die soms ook als stokvis wordt verkocht. Deze laatste altijd een nacht laten weken in koud (spoelend ???) water.
- 1 sjalotje - 350 gr. kalfsgehakt - 1 kleine truffel uit blik - muskaatnoot - peper en zout - 2 eieren - 30 gr. parmezaan - 3 preistengels - 2 dl. groentenbouillon - 200 gr. lasagnevellen - gemalen kaas
Een gehakt sjalotje fruiten in olijfolie. het kalfsgehakt toevoegen en rul laten bakken. Vermengen met de in blokjes gesneden truffel. Kruiden met muskaatnoot, peper en zout. Laten afkoelen. De eieren en de gemalen parmezaan erdoor roeren.
Het in ringetjes gesneden wit van de prei aanstoven in wat boter. Bopuillon toevoegen en vijf minuten laten sudderen.
De lasagnevellen beetgaar koken. Op een keukenhanddoek laten drogen. de vellen halveren en op elk stuk een flinke eetlepel van het gehaktmengsel scheppen. De lasagnevellen dichtvouwen tot pastakussentjes.
De helft van de prei in een licht ingevette ovenschotel scheppen. Hierop de pastakussentjes leggen en afdekken met prei. Bestrooien met gemalen kaas.
Twintig minuten in een oven op 200° C. zetten en serveren.
Een onderzoek aan de universiteit van Salford heeft uifgewezen dat mensen wereldwijd het felst gruwen van het geluid van een brakend iemand.
Het Nieuwsblad onderzocht dit ook bij zijn lezers en kawam tot volgende resultaten : de top 10 van vreselijkste geluiden. Schurende nagels over een schoolbord (36.75 %), opgedreven bromfiets (12.86 %), braken (11.20 %), smakken (11.08 %), snurken (8.28 %), fluitende micro (6.55 %), de boor bij de tandarts (6.37 %), huilende baby (4.05 %), ringtones (2.50 %) en vioolmuziek (0.36 %). De fluitende micro en de huilende baby waren bij het oorspronkelijke onderzoek respectievelijk stoorzender twee en drie.
Belgen gebruiken amper 10 kg. toiletpapier per persoon per jaar. Vergeleken met Amerikanen en Canadezen is dat weinig. Zij verbruiken 25 kg. pppj. Wat betreft Europa zijn de Britten koploper met 17.6 kg.. in Nederland kopen ze 14.3 kg. pppj. Belgen zijn daarom niet minder hygiënisch, ze zijn wel een pak zuiniger in hun koopgedrag: ze beperken zich tot de goedkopere, lichtere papiersoorten.
"Ik ben gewoon blij dat Proto terug is, ik hoop dat hij het niveau haalt van vorig jaar. Dat is alleen maar goed voor de groep, want een club als Anderlecht moet verscheidene keepers van topniveau hebben. Wie dan speelt is een zaak van mijnheer Vercauteren. Ik moet niet zeggen wie moet spelen of wie de club moet halen. Ik ben gewoon een keeper, ik moet mijn job doen. Meneer Van Holsbeek gaat toch ook niet in de goal staan ?"
"Ik ben één van de weinige wereldkampioenen die niet met zijn regenboogtrui traint. Ik wil niet dat ze me op straat herkennen en naroepen : 'hier zie, den Erwin Vervecken.' Al wat ik wil, is koersen. En winnen."
Wie ligt waae begraven ? op deze website kanje zoeken op naam, locatie, of sterfdag. Het resultaat is een foto van het graf en een biografie van de gezochte persoon :
Erik De Vlaeminck over het WK-parcours in Hooglede-Gits :
"Hooglede-Gits moffelde in elk geval genoeg hindernissen in zijn circuit : trappen, hellinkjes, een wasbord, een zandbak en veel afdalingen en bochten, deels gevaarlijk. Veel bucht bij elkaar." "Vrijdag verdwijnt de sneeuw, treedt de dooi in en regeert het slijk : het doembeeld voor een mooie cross. 'Lastig', zullen de leken zeggen. 'Onzin', antwoord ik. Dat is niet mijn idee over het uittekenen van een lastige omloop. Daarbij denk ik aan de Kluisberg of zo." "Met Hooglede-Gits keren we terug naar de tijd toen we telefoonnummers vormden met onze vingers in een gaatje." "Ik blijf ook vinden dat het ontoelaatbaar is bij de verwachte weersomstandigheden vier WK's op hetzelfde parcours te organisren. Dat had best op een parallelle omloop gekund."
Hoe heeft de wetenschap zich ontwikkeld tot waar ze nu staat ? Ga bijvoorbeeld eens langs bij de dokter in 1900, in 1950 en in 1998. De site biedt een boeiend interactief overzicht van wetenschap en technologie :
Vraag het een expert. Ofwel rechtstreeks via mail, ofwel via een website van de betreffende expert. Het gaat hier om de meest uiteenlopende gebieden, en de (meestal snelle) antwoorden zijn zeer betrouwbaar.