Inhoud blog
 • 30 april 2019
 • 29 april 2019
 • 28 april 2019
 • 27 april 2019
 • 26 april 2019
  Archief per maand
 • 05-2019
 • 04-2019
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 01-2017
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
  E-mail mij

  Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

  Blog als favoriet !
  Te voet naar Santiago de Compostela

  02-09-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2 september 2014
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Bougue naar Saint-Sever. 29 km 110 hm
  Gisteren kocht ik een stafkaart in de Carefour. Ik had gezien op mijn kaartjes dat de route vandaag een ommetje maakte om langs Mont-de-Marsan te gaan. Dus begin ik gisterenavond op mijn kaart te kijken hoe het zou lukken. Eerlijk gezegd ben ik er nogal laat aan begonnen omdat ik tot 10 uur met de mensen van de B&B aan het praten was. Het was gewoon erg gezellig. Om half twaalf had ik iets klaar. Maar ik twijfelde of ik er wel veel mee zou uitsparen. De vrouw van de B&B vertelde mij dat er nog mensen geweest zijn die het anders gingen doen. Maar ze lieten nooit weten hoe en hoe lang het geweest was. 
  5 km heb ik afgekort. En zo werden het er 29 in plaats van 34. Na 15 km kwam ik terug op de route en heb ik de kaart met de gevolgde weg en de gelopen kilometers opgestuurd naar de B&B. Zo kan ze in het vervolg aan haar gasten uitleggen hoe ze kunnen gaan.
  Mijn voeten hadden het vandaag erg zwaar. Ze liepen abnormaal heet en er staan nu grote blijnen op de rand van mijn hielen. De laatste drie uur moest ik regelmatig stoppen omdat het niet meer ging. Op zo één van die momenten sta ik terug recht nadat ik mijn voetjes heb verzorgd en staar ik dromerig in de verte. Ik denk in eerste instantie dat ik een fata morgana zie. Ik begin te wandelen en kijk er nog eens naar. Nee, het is echt. In de verte tekenen zich se contouren af van de Pyreneeën. Dit was een super speciaal gevoel. Het geluk kon even niet op. De gedachte dat je te voet tot aan de Pyreneeën bent gestapt. Oke. Ik ben er nog niet helemaal. Maar ik lig al wel terug op schema. In de komende 4 dagen moet ik nog 120 km stappen tot st. Jean-Pied-de-Port. Het lukt alleen niet om elke 30 km een slaapplaats te vinden en dus zal er toch nog een lange dagen komen. Daarenboven geven ze elke dag erg heet weer. Het wordt misschien eens tijd dat ik 's morgens eens wat vroeger leer vertrekken.  Maar dan moest ik eigenlijk al slapen zijn.

  02-09-2014 om 22:31 geschreven door Jan


  >> Reageer (0)
  01-09-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1 september 2014
  Bourriot-Bergonce naar Bougue. 36 km 110 hm.
  Even heel kort. Ik had vannacht slecht geslapen. En toch wou ik een normale daglengte wandelen. Dan nog heet en het werd een zware dag. Soms waren het wegen die erg leken op het strand. Die zijn erg zwaar en daar heb ik nog een tweede blijntje opgelopen.
  Het einde bracht soelaas. Ik slaap vannacht in een B&B die ze in het paradijs hebben geplant.

  01-09-2014 om 00:00 geschreven door Jan


  >> Reageer (0)
  31-08-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het verloren berichtje van 25 augustus
  Hier even het verloren berichtje van 25 augustus.  Blijkbaar wou het niet samen op de blog met de foto's.

  Razac-sur-l'Isle naar Mussidan. 32 km 190 hm.
  Wanneer ik deze morgen ging ontbijten was het ligt aan het regenen. Een uur later was het droog en ging ik op pad. De eerste 9 km gingen vlotjes. Het verliep weliswaar geheel over het asfalt er er valt niet echt veel speciaals over te vertellen. Nog voor de middag kwam ik aan in Saint-Astier. Het zonnetje brak erdoor en dus zette ik mij op een terrasje. Ik nam de zonnecrème en smeerde mij in. Een uur later komen er alweer grijze wolken aanzetten. Nu en dan valt er een druppel uit. Op een bepaald moment miezert het net voldoende om mijn regenkleding aan te trekken. Wanneer het een beetje omhoog gaat wordt ik natter van te zweten dan van de regen en dus gaat het regenpak terug uit. Nauwelijks een half uur later komen er echte regenwolken aandrijven. Ik ga in een bushokje zitten om te schuilen. Aan de andere kant van de weg maait een boer zijn gras met een zeis. Hij denkt nog niet aan schuilen. Ik doe ondertussen mijn regenpak terug aan en wanneer ik terug vertrek houdt de boer het voor bekeken. Vanaf dan valt de regen er soms met bakken uit. Het stopt niet meer met regenen. Doffe ellende is het. Ik stap verder op karakter. Om 18h15 kom ik als een waterkip Mussidan aan. De warme douche doet goed. Om te eten is er echter niet veel keuze. Het enige dat open is in dit slapende stadje is een meeneempizza recht tegenover het hotel.
  Morgen hangt mijn rugzak gans de dag vol kleren die moeten drogen. En al de weersvoorspellingen uitkomen zullen de kleren tijdens de volgende dagen met veel gemak droog geraken.

  31-08-2014 om 22:49 geschreven door Jan


  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.31 augustus 2014
  Bazas naar Bourriot-Bergonce. 42 km 60 hm
  Deze nacht had ik erg goed geslapen. Na het ontbijt hakte ik de verwarde knoop door. Ik nam mijn gsm en belde een nummer uit het boekje. Oui, oui, oui. Waren de antwoorden op mijn vragen. Ik kon dus slapen, maar voor 17h00 waren ze niet thuis. Geen probleem. Ik ben er toch maar ten vroegste om 19h00. Ik ga nu vertrekken vanuit Bazas. Euh, oké. Maar als je het niet haalt, wil je me dan verwittigen. Geen probleem. Tot vanavond. 
  Ik nam mijn spullen en wandelde om 9h00 de deur uit. Drie straten verder zie ik een jonge man met een rugzak praten met een persoon in een auto. De wagen rijdt weg en de man begint te stappen. Hij loopt 200 meter voor mij en heeft hetzelfde tempo.  Op het einde van de straat is hij naar iets aan het zoeken. Ik kom al snel bij hem. Waar kom je vandaan. Nederland... dat is gemakkelijk.  Dan gaat het in het Nederlands. Hij komt uit Amsterdam.  Zijn naam ben ik spijtig genoeg vergeten. Hij is gisteren aangekomen in Bazas en vandaag beginnen stappen zonder kaartjes of weg beschrijving. En in het stuk van deze morgen staan er helaas geen tekens. En dus lopen we tot Captiuex samen. Daar is het één uur en dus tijd voor mijn middagpauze. We hebben 21 km gedaan. Hij stopt daar voor vandaag. Maar wanneer ik rustig eet en mijn voeten verzorg, schrijft hij wat notities op uit mijn boekje.
  Om half drie nemen we afscheid en ga ik weer op pad. De eerstvolgende 10 km gaan goed. Daarna wordt het lopen in de zon. De 39 die het boekje beschreef zijn er 42. Best pijnlijk... die laatste 3 km. Maar het is wat het is. Een blijvende kramp in mijn rechter voet en een klein blijntje aan de linker houd ik eraan over. Maar ik ga ervan uit dat die dingen wel goed komen. De verloren zaak van gisteren krijgt terug een beetje perspectief. 

  31-08-2014 om 22:39 geschreven door Jan


  >> Reageer (0)
  30-08-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.30 augustus 2014
  Brannens naar Bazas. 23 km
  Daar gaat dan mijn droom om tot Pomplona te stappen. Ik zou vandaag 37 km doen. En dus begin ik deze morgen, na de mis in de abdij, aan een pittige dagtocht.  In Bazas is het markt. De marktkramers  beginnen op te ruimen want het is ondertussen al één uur. Ik koop nog even een brood en wat bananen en stap weer verder. Alle terrasjes zitten eivol. Drie km verder stop ik onder een boom in de weide voor een hapje. Maar eerst wil ik even bellen voor een slaapplaats. Waar ik naartoe wil is er alleen een hotelletje. Daar is het volzet. Verder gaan is geen optie, dus begin ik alle adressen tussen Bazas en het hotelletje op te bellen. Na enkele telefoontjes zegt een dame me dat in gans de streek alle B&B's afgehuurd zijn door een koppel dat vandaag trouwt. En ja, zelfs de pelgrimsopvangplaatsen blijken vol te zitten. Er rest mij maar één oplossing voor vandaag en dat is terugkeren naar Bazas. Met de moed in mijn schoenen keer ik dus terug. Wetend dat de impact van hiervan erg groot is. Deze 21 km extra had ik nodig om op 2 dagen door de Landes te kunnen stappen. En dan lag ik perfect op schema om op tijd aan te komen in Pamplona. Nu weet ik helemaal niet meer hoe ik dit ga oplossen. dagen van 40 km lijken mij echt gekkenwerk. Een week meer dan 30 km per dag is al zo slopend dat die 20 km inhalen haast onbegonnen werk lijkt. 
  Om te beginnen ga ik er eens een nachtje over slapen en dan bekijk ik het nog eens met een frisse kop.

  30-08-2014 om 22:17 geschreven door Jan


  >> Reageer (0)
  29-08-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.29 augustus 2014
  Saint Ferme naar Brannens (abdij Le Rivet) 35,6 km 230 hm
  Gisteren avond belde ik naar een refuge om vandaag te slapen. Het was niet eens van Désolée,  maar botweg "non". En dus moest ik iets anders verzinnen. Deze abdij staat mee in het boekje, maar ligt 3,5 km naast de weg die je normaal loopt. En dus besloot ik om hoer mijn bestemming van te maken.
  Na net geen 20 km kwam ik in La Réole. Dat is best een leuk stadje aan de oever van de Garonne. Er liep tot dit weekeinde een kunst tentoonstelling en daar heb ik een klein stukje van gedaan. Daarna liep ik verder op mijn kaartje naar de abdij. Bij aankomst kon ik direct aan tafel. Ik heb mij verontschuldigd en gevraagd of ik eerst mocht douchen. Ik stink altijd veel te hard na een dagje wandelen om meteen bij andere mensen aan tafel te gaan zitten.
  10 minuten later zat ik mee aan tafel voor een tas soep, pasta met een slaatje en een stukje fruit. Daarna ben ik gaan luisteren naar de kloosterzusters hun avondgebed in de kerk. Dat wordt bijna allemaal gezongen en de toeschouwers zijn alleen toegelaten in de zijbeuk van de kerk. Het hoofddeel is alleen voor de zusters. Daarna heb ik betaald aan moeder overste en heeft ze mij uitgenodigd om morgenvroeg naar de ochtendviering te komen na het ontbijt.
  En daarna staat er een super lange dag op het programma. Arme voetjes.en dan zou het ook nog erg warm worden. 

  29-08-2014 om 22:18 geschreven door Jan


  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.28 augustus

  29-08-2014 om 07:23 geschreven door Jan


  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.29 augustus 2014
  Saint Ferme naar Brannens (abdij Le Rivet) 35,6 km 230 hm
  Gisteren avond belde ik naar een refuge om vandaag te slapen. Het was niet eens van Désolée,  maar botweg "non". En dus moest ik iets anders verzinnen. Deze abdij staat mee in het boekje, maar ligt 3,5 km naast de weg die je normaal loopt. En dus besloot ik om hier mijn bestemming van te maken.
  Na net geen 20 km kwam ik in La Réole. Dat is best een leuk stadje aan de oever van de Garonne. Er liep tot dit weekeinde een kunst tentoonstelling en daar heb ik een klein stukje van gedaan. Daarna liep ik verder op mijn kaartje naar de abdij. Bij aankomst kon ik direct aan tafel. Ik heb mij verontschuldigd en gevraagd of ik eerst mocht douchen. Ik stink altijd veel te hard na een dagje wandelen om meteen bij andere mensen aan tafel te gaan zitten.
  10 minuten later zat ik mee aan tafel voor een tas soep, pasta met een slaatje en een stukje fruit. Daarna ben ik gaan luisteren naar de kloosterzusters hun avondgebed in de kerk. Dat wordt bijna allemaal gezongen en de toeschouwers zijn alleen toegelaten in de zijbeuk van de kerk. Het hoofddeel is alleen voor de zusters. Daarna heb ik betaald aan moeder overste en heeft ze mij uitgenodigd om morgenvroeg naar de ochtendviering te komen na het ontbijt.
  En daarna staat er een super lange dag op het programma. Arme voetjes.en dan zou het ook nog erg warm worden. 

  29-08-2014 om 00:00 geschreven door Jan


  >> Reageer (0)
  28-08-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.28 augustus
  Saint-Foy-la-Grande naar Saint Ferme. 27 km. 
  Het duurde even voordat ik deze morgen vertrokken was. Ik vond geen enkele bakker die open was. En eigenlijk was ik er bijna voorbij gelopen.  Het was bijna 10 uur wanneer mijn baguette in de rugzak stak. Maar niet getreurd.  Het is vandaag eens geen 30 km.
  Wat het vandaag wel is, en dit ook voor de verandering,  beestig warm! Ook dat is niet altijd goed voor de moraal. En dan  denk je dat het door het bos gaat zijn, maar niets is minder waar. De groene vlekken op het kaartje zijn wijngaarden. Een ganse dag door de blakende zon. Al moet ik dat nuanceren.  Na de middag komen er wolkjes langs die om 17h00 zelfs enkele druppels laten vallen. Toch ben ik blij wanneer ik omstreeks 18h00 de pelgrimsherberg binnen stap. De uitbaatster had vandaag voor de verandering eens niemand verwacht, wat maakt dat ik hier alleen ben als gast. Zij is Engelse en we hebben gans de avond gezellig gebabbeld. Wat maakt dat het nu al laat is en dus hoog tijd is om te slapen.  

  28-08-2014 om 23:47 geschreven door Jan


  >> Reageer (0)
  27-08-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.27 augustus 2014
  Mussidan naar Saint-Foy-la-Grande. 35,5 km 400 hm
  En dan nog 1,5 km om te gaan eten.
  Deze morgen was alles nog nat. Op de binnenkant van mijn schoenen na, want daar zat krantenpapier in. Het duurde dan ook abnormaal lang vooraleer ik klaar was met inpakken. De natte spullen heb ik aan de rugzak te drogen gehangen. 
  Om 9h45 vertrok ik bij de bakker. Eigenlijk veel te laat. Maar tijd kan je nu eenmaal niet terugdraaien. Het werd al snel lekker warm en het bos gaf de nodige verkoeling. Rond de middag bleef ik wel door de bomen lopen, maar op het asfalt. En de bomen brachten niet meer de benodigde verkoeling.  Tot aan km 28 was het gewoon wandelen. En dan gaat het plots erg sterk bergop en komen er prachtige zichten over de bossen en wijngaarden. Dat laatste stukje is echt genieten.  Al gaat het er soms stevig bergop. 
  De zoektocht naar een slaapplaats gaat niet zo vlot. Maar tegen 8 uur heb ik dan toch een bed gevonden. Ook dat is eigenlijk veel te laat. 
  Nu nog even mijn voetjes verzorgen en mijn tanden poetsen en dan lekker gaan slapen. 
  %%%FOTO1%%%
  %%%FOTO2%%%

  27-08-2014 om 23:16 geschreven door Jan


  >> Reageer (0)
  26-08-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.26 augustus 2014
  Razac-sur-l'Isle naar Mussidan. 32 km 190 hm.
  Wanneer ik deze morgen ging ontbijten was het ligt aan het regenen. Een uur later was het droog en ging ik op pad. De eerste 9 km gingen vlotjes. Het verliep weliswaar geheel over het asfalt er er valt niet echt veel speciaals over te vertellen. Nog voor de middag kwam ik aan in Saint-Astier. Het zonnetje brak erdoor en dus zette ik mij op een terrasje. Ik nam de zonnecrème en smeerde mij in. Een uur later komen er alweer grijze wolken aanzetten. Nu en dan valt er een druppel uit. Op een bepaald moment miezert het net voldoende om mijn regenkleding aan te trekken. Wanneer het een beetje omhoog gaat wordt ik natter van te zweten dan van de regen en dus gaat het regenpak terug uit. Nauwelijks een half uur later komen er echte regenwolken aandrijven. Ik ga in een bushokje zitten om te schuilen. Aan de andere kant van de weg maait een boer zijn gras met een zeis. Hij denkt nog niet aan schuilen. Ik doe ondertussen mijn regenpak terug aan en wanneer ik terug vertrek houdt de boer het voor bekeken. Vanaf dan valt de regen er soms met bakken uit. Het stopt niet meer met regenen. Doffe ellende is het. Ik stap verder op karakter. Om 18h15 kom ik als een waterkip in Mussidan aan. De warme douche doet goed. Om te eten is er echter niet veel keuze. Het enige dat open is in dit slapende stadje is een meeneempizza recht tegenover het hotel.
  Morgen hangt mijn rugzak gans de dag vol kleren die moeten drogen. En al de weersvoorspellingen uitkomen zullen de kleren tijdens de volgende dagen met veel gemak droog geraken.
  P.s. vandaag heb ik geen foto's genomen

  26-08-2014 om 22:00 geschreven door Jan


  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.25 augustus 2014
  26-08-2014 om 19:57 geschreven door Jan


  >> Reageer (0)
  25-08-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.24 augustus 2014
  Thiviers tot Cornille. 31,5 km 350 hm
  Deze morgen werd ik wakker toen de onderbuur in het stapelbed zijn nest verliet.het was toen 7 uur. Al starend naar het plafond kwam ik tot het besef dat het best wel meeviel om met andere pelgrims op een zaaltje te liggen. In dit kamertje konden er net 4 in. Er lagen er ook nog 2 in hun tentje. Ik had eigenlijk gedacht dat ik in deze periode niemand meer ging tegenkomen. Fout dus. Al is de kans erg klein dat ik van de 5 anderen nog iets ga horen. Hun afstanden zijn net iets te kort. Van mijn onderbuur weet ik het eigenlijk niet. Die was al om 7h30 op pad en heb ik nergens meer gezien. 
  Het was alweer aangenaam weer om te stappen. Morgen wordt het 25 graden. Dat is eigenlijk al iets te warm. En daarna geven ze regen. Pfff.
  Wat de route van vandaag betreft. Euh, wat zal ik erover vertellen. De mensen van het genootschap in dit departement hebben ze op twee plaatsen verlegd. De eerste keer was ik rustig de goed aangegeven bordjes aan het volgen en zag ik veel te laat dat ik niet meer op mijn gps track zat. Het nieuwe stukje was meer dan een kilometer langer. Als het er geen twee waren. De tweede keer had ik het gelukkig op tijd gezien. Anders zat ik helemaal verkeerd om hier te kunnen slapen en dat is toch wel vervelend wanneer je onderweg iets hebt gereserveerd en er niets anders te vinden is. In het boekje dat dit jaar gereviseerd is en dus vrij up-to-date zou moeten zijn, stonden enkele adresjes in. Mijn eerste keuze bleek failliet te zijn. Mijn tweede keuze verschafte mij het nummer van een B&B die niet in het boekje stond. Maar daar nam niemand op en dus mocht ik haar terugbellen. Bij aankomst vond ik niet zo goed de weg. Tot een oudere dame naar mij toe kwam en vertelde dat ik hier goed zat. De B&B is gesloten. Maar het huisje dat ze verhuurde staat leeg en daar kan ik nu slapen. En hier zit ik nu, aan de rand van het bos in een oud verlaten huis. 
  Iedere keer neem ik twee noodrantsoenen mee. Daar ben ik mee begonnen nadat ik de eerste keer door Frankrijk fietste en op zondagavond nooit eten vond. In de vorige etappes heb ik er iedere keer eentje nodig gehad op 19 dagen tijd. Deze keer zit ik na 4 dagen al door mijn voorraad heen. Wanneer ik morgen in een winkel kom, zal ik maar terug een noodrantsoentje inslaan. Het is nog ver tot Pamplona. En een noodrantsoen is nog altijd beter dan een avond zonder eten.
  Daarnet had ik nog een erg mooie zonsondergang. En zo wordt het alweer snel bedtijd.

  25-08-2014 om 09:43 geschreven door Jan


  >> Reageer (0)
  24-08-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.23 augustus 2014
  Chálus naar Thiviers. 37 km 320 hm
  Wanneer ik gisteren in mijn bed ging liggen dacht ik dat ik vreselijk slecht zou slapen. Ik voelde geen zachte matras. Het leek eerder dat ik op overtrokken veren was gaan liggen. Maar na een tocht als gisteren duurde het niet erg lang of ik wist van de wereld niet meer. Het ontbijt vanmorgen was al zo pover als de matras en de koffie smaakte niet lekker. Ook het weer deed lekker mee. Zwaar bewolkt met nu en dan wat gemiezer of een kort buitje.
  Het leek wel of het vandaag helemaal niet mee zat. Maar toch ... ondanks mijn stramme benen kon ik toch goed blijven stappen. En soms is het wel goed om de zaken ook van de andere kant te bekijken. De bewolking zorgt ervoor dat het een aangename temperatuur blijft om in te stappen en ik heb geen zonnecrème moeten smeren. De helft van de route liep over onverharde paadjes en ik heb onderweg een matje gevonden en heb gemerkt dat ik daar prima op kan pauzeren. Misschien ga ik dat de komende dagen eens wat vaker doen. Deze voormiddag bijvoorbeeld heb ik geen pauze genomen. En dat kan zeker niet de bedoeling zijn. Een beetje genieten moet er zeker bijhoren. Een dik uur voor ik hier ging aankomen heb ik mij dus op mijn matje gezet en heb ik alle adresjes van B&B's en het hotelletje in dit dorpje gebeld. Désolée over gans de lijn. En dus slaap ik nu met drie andere pelgrims in een piepkleine bungalow die op de camping geboud is voor de pelgrims. Spijtig genoeg is het zaterdagavond en dus fuif in het café van de camping waar onze bungalow net naast ligt. Ik zal al maar op zoek gaan naar mijn oordopjes en mij vervoegen bij de drie anderen. Die liggen al in hun bed.

  24-08-2014 om 07:13 geschreven door Jan


  >> Reageer (0)
  22-08-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.22 augustus 2014
  Isle naar Châlus. 34,4 km 420 hm
  Dit kon alvast tellen voor de eerste dag. Mijn benen weten al terug waarom ik hier ben. Deze morgen kon ik pas ontbijten vanaf 8h30. Een uurtje later liet ik het lieflijke kasteel voor wat het was en ging ik alweer op pad. Het was super aangenaam wandelweer. De eerste 30 km verliepen over geasfalteerde wegen waar nauwelijks verkeer over komt. En dan kwam er toch nog één luttele kilometer bosweg. Om dan de laatste 3 over de gewone weg naar Châlus te stappen. Net in dat allerlaatste stukje krijg ik het gevoel dat er een blaar op mijn hiel aan het komen is. En wanneer ik het bij aankomst van naderbij bekijk, blijkt het ook zo te zijn. Had ik enkele kilometers vroeger gestopt, had er waarschijnlijk niets aan de hand geweest. Maar dat moet dan ook nog kunnen natuurlijk. Het is niet zo dat er hier iedere 2 km een mogelijkheid is om te slapen. Ik was al lang blij dat er in dit dorp nog 1 hotelletje open was. De eerste twee die ik tegenkwam waren definitief gesloten. 
  Daarnet aan de tafel heb ik een door mijn papieren gebladerd. Het ziet er in dit deel niet echt simpel uit om slaapplaatsen te vinden op een afstand van ongeveer 30 km. Zo heb ik morgen de keuze tussen 22 of 36 km. In die 14 laatste is er niets. Na vandaag lijkt 36 wel heel ver. Maar 22 is dan weer een beetje kort. Kies daar dan maar eens tussen. En de dag daarna kom je alweer aan hetzelfde probleem. Ik ben er van overtuigd dat het morgen wel duidelijk zal worden wat ik best doe. Vandaag heb ik een slaapplaats gevonden en daar ga ik nu gebruik van maken.

  22-08-2014 om 22:44 geschreven door Jan


  >> Reageer (0)
  21-08-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.21 augustus 2014
  Limoges naar Isle (Château de la Chabroulie) 8,5 km

  Voilá, ik ben alweer vertrokken voor 20 dagen stappen. Deze nacht heb was het een korte nacht. Dat heb ik altijd wanneer ik ga vertrekken. Deze keer had ik echter de wekker nogal laat gehoord. Plots was het 8h35. Snel even douchen en een boterham eten dus. Om 9h05 trok ik de deur achter mij dicht. Alle treinen reden mooi op tijd en brachten mij gezwind naar Limoges. Daar kon ik om 17h00 aan mijn kweesten beginnen. Het weer is super! Een goeie 20 graden en zonnig met hier en daar een wolkje. Maar vooral geen regen. Het stukje dat ik vandaag gestapt heb heeft mij net voorbij de bebouwing gebracht van Isle. Dat is een randgemeente van Limoges. Ik heb hier een kamer in een B&B in een kasteel en typ mijn tekstje bij de ondergaande zon aan het zwembad. De vakantiesfeer is volledig aanwezig. Het besef dat er elke dag 30 km moet gestapt worden zal pas morgen komen denk ik. Daarnet keek ik al eens op mijn kaartjes om te zien waar ik morgen naartoe kan. Alweer lijkt 33 km een makkie. Ook al besef ik maar al te goed dat dit een hele opgave wordt. Dag per dag en moment per moment kijken en evalueren. Dat is alvast de boodschap voor de komende drie weken. Op dit moment ziet de wereld er alvast prachtig uit. Nog even lekker genieten.

  21-08-2014 om 21:31 geschreven door Jan


  >> Reageer (0)
  14-07-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.14 juli 2014. Franse nationale feestdag.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  St. Léonard de Noblat naar Limoges. 23 km 230 hm
  Ook deze morgen ben ik ruim voor de wekker wakker. Het zal de spanning zijn. Als alles goed gaat ben ik vannacht terug thuis. Het doet wat met een mens. Meestal vind ik dat niet zo leuk. Deze keer zie ik er toch wel anders naar. Het lijkt wel of ik al maanden van huis weg ben en toch waren het maar 19 dagen. Enkele dagen geleden liep ik zowat dromend te wandelen toen ik plots dacht dat ik mij vergist had en dat ik al terug op het werk moest zijn. Dat was even schrikken. Het duurde wel een kwartier vooraleer ik mezelf ervan overtuigd kreeg dat ik nog even tijd had. En nu is het dus zover. Eén dag vroeger dan gepland. Het resultaat van enkele onwerkelijk zware dagen. 
  Om negen uur loop ik het hotel uit. Het regent niet en meer moet dat niet zijn. Ik probeer mijn tempo niet te hoog te leggen. Toch stap ik stevig door. Om twee uur sta ik voor de kathedraal van Limoges. Dat had ik zelfs niet durven dromen.
  Natuurlijk heb ik al lang geleden gekeken wat de opties zijn om van Limoges terug thuis te geraken. Maar omdat het vandaag nationale feestdag is in Frankrijk keek ik gisteren nog eens op het internet. Met de trein naar Parijs van even over 3 of 5 uur kom ik vandaag nog thuis. Om 14h40 sta ik aan het loket. Alle directe treinen naar Parijs zijn volledig vol gedoekt. De enige optie die overblijft is de boemeltrein naar Poitiers en dan de tgv in eerste klasse naar Parijs. Daar moet ik de metro nemen naar Paris Nord en dan de tgv naar Brussel gevolgd door de trein naar Aarschot. En daar kom ik zodadelijk aan. Tegen 23h25. Alle treinen reden vandaag mooi op tijd.
  Binnen 5 weken gaat het terug de andere richting uit en vertrek ik in Limoges voor het derde deel. Dan gaat het naar St. Jean-Pied-de-Port. Eigenlijk hoop ik net iets verder te geraken. Ik moet het eens op mijn gemakje bekijken. Het lijkt me gewoon praktischer om vanuit Pomplona naar Barcelona te sporen en van daar naar huis te vliegen. Ik moet echt eens kijken wat er mogelijk is. Het plannen kan alweer beginnen.
  %%%FOTO1%%% 

  14-07-2014 om 23:11 geschreven door Jan


  >> Reageer (0)
  13-07-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.13 juli 2014
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Châtelus-Le-Marcheix naar St. Léonard de Noblat. 29 km 230 hm
  Ik denk dat ik droomde van regenweer. Een uur vóór de wekker de kans kreeg werd ik al wakker. En ja, dikke grijze wolken plakte tussen de bossen. Een mystiek sfeertje om 13 juli mee te beginnen. Het verhaal is nochtans helemaal niet spannend. In de voormiddag twijfelen ze nog. Zullen we wat fijne druppeltjes de lucht insturen. Probeer eens wat dikkere druppels. Eens een fikse bui. Even pauzeren. Hé kijk. Hij doet zijn jasje uit. Terug wat regen. Aha, hij doet zijn jas terug aan. Doe maar terug wat gemiezer. Tot ik denk "Ge moet wel weten wat ge wilt hé!". En ja ... ze weten wat ze willen. Na de middag heeft het onophoudelijk geregend. Het water stond tot aan de rand van mijn schoenen. 
  Even terug naar de voormiddag. Ik wandel al een dik uur over het asfalt. Dan moet ik een bosweg nemen. In eerste instantie ben ik daar best blij mee. Na 100 meter wordt het een pad tussen twee weiën met gras tot aan mijn knieën. Na 20 meter ben ik kletsnat en keer ik terug naar de geasfalteerde weg. Het is gelukkig niet langer over de baan. Drie minuutjes later komt een fietser mij tegemoet gefietst. Ik merk direct dat dit geen getrainde wielertoerist is. Zijn koersfiets en fietstassen lijken ergens uit een museum te komen. We maken een praatje. Hij komt uit Parijs en is bekeerd tot het boedisme. Ieder jaar fietst hij een week door Frankrijk om zijn land te ontdekken. Volgend jaar wil hij door oost Europa naar de balkan. Ik hoop voor hem dat hij dan eerst wat geld kan missen voor een degelijke fiets.
  Daarna blijf ik gans de dag op de gewone weg. Daar is de gps dus echt super voor. Iets na de middag kom ik in St. Laurant-les-Eglises aan de Dognon. alhoewel dit hier een behoorlijke rivier is, had ik er nog nooit van gehoord. Er ligt hier in ieder geval een drie sterren camping naast waar ze ook huisjes verhuren. Ik heb daar pas 15 km gestapt maar omdat ik zo nat ben, begin ik toch te twijfelen of ik niet beter zou stoppen voor vandaag. Maar nee. Ik stap verder. Een halve kilometer verder, aan de brug over de Dognon, ligt een groot hotel. Alweer hetzelfde verhaal. Vijf kilometer verder loop ik door Le Châtenet-en-Dognon. Daar staat een overdekt washuisje. Ik stop er even, trek mijn schoenen uit, giet het water er uit en wring mijn kousen uit. Wanneer ik iets aan het eten ben, staar ik naar de regen. Het is nog dik negen kilometers volgens het boekje. Ook de wegwijzer die ik net passeerde geeft 9 km aan. Ik word er zowaar moedeloos van. Wanneer ik terug op pad ben loop ik even het kerkje binnen en hoop er stilletjes dat het wat zou minderen met regenen. In het café even verder is veel volk. De barman staat buiten met enkele mensen een sigaret te roken maar onderbreekt zijn babbel om mijn bidonnetje terug te vullen met water. Tot in Saint-Léonard-De-Noblad neem ik niet de kleine weggetjes die staan beschreven in het boekje maar de hoofdweg. Het is iets na vijf uur wanneer ik aankom. Er zijn twee lichtpuntjes. Het is nog ongeveer 22 km tot aan de kathedraal van Limoges en het zou morgen droog blijven?
  %%%FOTO1%%%

  13-07-2014 om 22:09 geschreven door Jan


  >> Reageer (0)
  12-07-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.12 juli 2014
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  St. Priest La Feuille naar Chârelus-Le-Marcheix. 34 km 550 hm
  Ik wist het nog, van uit mijn fietsboekje vorig jaar, dat het hier alles behalve plat was. Jawel zeg! Het hoogste punt waar ik vandaag passeerde lag op 638 meter boven zeeniveau. Ik denk dat dit zowat het hoogste punt is geweest in de 1000 km die ik er ondertussen op zitten heb. Ik v3b het vandaag dan ook bewust langzaam aan gedaan. Om 8 uur liep ik de deur uit. Dat is  oor mijn doen echt wel vroeg. De eerste 15 km tot Bénévent l'Abbaye zaten erop om 11h30. Daar heb ik mij op een terrasje gezet en rustig iets gegeten en gedronken. Een klein uurtje later was ik terug op pad. Het ging omhoog en het bleef omhoog gaan gedurende dik tien kilometer. De laatste 6 ging het overwegend naar beneden.
  Enigszins blij dat ik aangekomen was ga ik op zoek naar het hotel dat hier in het dorpje zou moeten zijn. Maar dat is er niet. Ik neem mijn boekje en bel alle nummers van de slaapmogelijkheden in dit dorp. Er neemt nergens iemand op. Wanneer ik naar de camping vertrek, spreek ik de dame aan de overkant van de gitte aan. Ze legt mij uit waar ik de sleutel kan vinden en dat ik dan mag binnen gaan. Ze gaat met me mee en toont het me. Wanneer ze terug weg is en ik begin uit te pakken, krijg ik telefoon van één van de B&B's die ik eerder vanavond had gebeld. Er is nog plaats bij haar en ik mag eens komen zien of het mij bevalt. En dat doet het zeker.
  morgen zou ik graag nog eens 30 km stappen. Maar of dat gaat lukken weet ik niet zo. Het weerbericht voor morgen voorspeld regen en onweer.
  %%%FOTO1%%%

  12-07-2014 om 22:15 geschreven door Jan


  >> Reageer (0)
  11-07-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.11 juli 2014. Vlaamse feestdag!
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  La-Chapelle-Baloue naar St.Priest la Feuille. 25,5 km 270 hm
  Vandaag heb ik één doel. Voorbij La Souterraine geraken. Echt moeilijk kon dat niet zijn, wat dat was nog 18 km. Toch had ik het deze morgen moeilijk om op gang te komen. Het weer was erg grijs en het was behoorlijk fris. Je zou eerder denken dat het een dag is in april dan in juli. De route gaat voornamelijk over geasfalteerde wegen en mijn hoofdje staat op oneindig. Alweer denk ik aan wat pelgrimeren nu eigenlijk inhoud en hoe het moet voelen voor mensen van vroeger en nu om na meer dan een maand stappen te beseffen dat je nog lang niet half weg bent en dat het moeilijkste nog voor je ligt. Voor mij is het in dit geval nog best simpel om te weten dat ik binnen enkele dagen de trein op stap en terug in mijn normale wereld stap. En ik kan mij niet voorstellen hoe ik ermee zou omgaan moest dat niet zo zijn. In het beste geval komt mijn langste traject volgend jaar in Spanje (als ik genoeg verlof na elkaar kan nemen) en dan moet ik minder ver wandelen dan ik tot hiertoe heb gedaan.
  Tegen de middag vielen er eindelijk enkele gaten in het wolkendek. Ik liep door een holle weg en de zonnestralen vielen mooi in tussen de bladeren. Het is gewoon zalig te voelen dat je van zulke simpele dingen echt kan genieten. Een dik uur later kom ik terug in La Souterraine. Ik had verwacht dat het mij echt iets zou doen. Eerlijk gezegd viel dat wel tegen. Het is ook maar een gewoon Frans stadje waar ik toevallig door moet. 
  De route loopt wel langs de dokter die mij vorig jaar verzocht om mijn reis af te breken en naar huis te gaan. De weg naar zijn villa die herinnerde ik mij nog levendig.
  Even voorbij zijn stulpje merk ik op dat ook de fietsroute "langs oude wegen"(die ik vorig jaar jolgde) hier voorbij komt. Dat is de eerste keer dat ik merk dat deze twee routes parallel lopen.
  Ik eet erg laat vandaag. Het is al na drie uur dat ik mij ergens in een veldweggetje neerzet. Na het eten speel ik nog een uurtje op mijn chanter en dan ga ik verder. Net nadat ik terug op pad ben komt er een fietser voorbij. We maken een praatje aan de kant van de weg. Hij noemt Johnny Dias en is met zijn fiets onderweg naar Compostela en terug om geld in te zamelen voor het kinderkanker fonds. Voor zulke mensen doe ik graag mijn hoedje af. Wanneer hij terug in Antwerpen aankomt heeft hij bijna 5000 km op zijn teller staan. Ik wens hem alle succes.
  Wanneer Johnny verder fietst zie ik het terug helemaal zitten. Alsof alles terug zin krijgt. 
  Wanneer ik aankom merk ik dat ik morgen de keuze heb tussen 15 en 33 km. Ik zal het morgen beslissen als de eerste 15 km erop zit. Toch denk ik dat in mijn achterhoofd de beslissing reeds genomen is. Morgen op tijd uit de veren!
  %%%FOTO1%%%

  11-07-2014 om 21:15 geschreven door Jan


  >> Reageer (1)


  >

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!