Zeer onlangs zijn enkele Nederlandse hogescholen negatief in
het daglicht verschenen omdat de studenten van enkele studierichtingen voor een
appel en een ei anders gezegd: met heel weinig moeite, bijna voor niets, voor
een habbekrats een diploma kregen uitgereikt. Even een eerder afgekeurde
scriptie kopiëren, even een geschikte docent opzoeken, en even naar school om
je diploma op te halen. Ja, zo ken ik er nog een paar.
Je moet de weg weten. Dat blijkt ook weer bij het schandaal
over deze Nederlandse hogescholen die toestaan dat hun studenten met een
minimum aan kennis en inspanning en een maximum aan door-de-vingers-zien door
de verstrekkende instantie een einddiploma ontvangen. Wat overigens geen wonder
is wanneer het criterium voor kwaliteit (doelen, inhoud, docenten, exameneisen)
verlegd wordt naar de simpele vraag: hoeveel studenten zijn in het afgelopen
collegejaar afgestudeerd? Nee, het verbaast mij niet dat studenten gebruik
maken van handige leerroutes, daarbij gadegeslagen door quasi-onwetende
collegebesturen, managers en docenten die het naar eigen zeggen ook niet kunnen
helpen want zij wisten niet beter.
Dan vroeger, toen immers álles beter was. Iedere cursus en
opleiding, kort of lang, stond of viel met helder geformuleerde eisen (zowel
aan studerenden als aan lesgevenden) waaraan niet te tornen viel. Neem als
voorbeeld de opleiding voorafgaand aan de status van gediplomeerd melker. Ik
kom hierover te spreken omdat, jaren geleden, tijdens een genoeglijke gemeenteavond
de vraag gesteld werd: wie van u heeft bijvoorbeeld een melkdiploma? Twee
aanwezigen bleken de vraag met ja te kunnen beantwoorden: de echtgenote van de
plaatselijke dominee en mijn echtgenote: mevrouw Terra dus.
Hoe grondig de opleiding was blijkt uit de even grondige
manier waarop het opleidingsprogramma
was samengesteld. Want het handmatig melken van een koe is inderdaad wel
iets meer dan even trekken aan een van de vier voorbijkomende spenen teneinde
droppels melk in een schone emmer te kunnen opvangen. Wat dacht u van alle
eisen op milieutechnisch en hygiënisch gebied? Wist u dat het uier van tevoren
gewassen moet worden en afgedroogd wordt met een droge, ruwe doek? En wist u dat je niet alleen kunt melken, maar ook moet
námelken. En dat je voor het melken een voldoende kunt hebben gehaald, terwijl
het namelken beloond wordt met een schamele onvoldoende?
Hieronder ziet u hoe vernuftig het cijfersysteem in elkaar
zat. Je kreeg voor elk onderdeel een cijfer tussen de 1 en de 5 dat
vermenigvuldigd werd met een moeilijkheidsfactor. Want het is duidelijk dat het
regelmatige, krachtige melken meer punten op moet leveren dan een fiere houding
bij het verlaten van de koe.
Mevrouw Terra behaalde destijds 182 van de 200 mogelijke
punten. Laten we zeggen: eindcijfer een negen. Geslaagd: ja. Dat spreekt
vanzelf. Dat vond ook de Rijksveeteeltconsulent voor Gelderland waaraan de
managers en de bestuursdirecteuren van de diverse hogescholen een voorbeeld
kunnen nemen.
|