:wink:
Smakelijk skiën in Alta Badia xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Zuid-Tirol is een streek tsjokvol troeven: bezoekers kunnen er genieten van wellness en wandelplezier, cultuur en natuur. Maar in de winter staat de noordelijkste regio van Italië voornamelijk bekend om haar uitgestrekte, zonovergoten skipistes en topgastronomie. En dat is volkomen terecht, want in de streek vind je niet alleen het gebied (goed voor xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />1220 km piste en 460 skiliften), Zuid-Tirol is ook de Italiaanse provincie met de meeste Michelinsterren: maar liefst 20 stuks, verdeeld over 17 restaurants. De hoogste tijd dus om de grootste attracties van de streek te verenigen. Maak je klaar voor een seizoen waarin gastronomie centraal staat. In Alta Badia, het Ladinische dal in het hart van de Dolomieten, kunnen fijnproevers alvast terecht voor tal van culinaire activiteiten.
Een winter vol (oeno)gastronomie in Alta Badia
Het culinaire winterseizoen wordt geopend op 2 december 2012, met een heuse Gourmet Skisafari. Deelnemers mogen zich verwachten aan een panoramische skitour langs vijf skihutten, waar ze getrakteerd worden op een verrukkelijk hapje door een sterrenchef in eigen persoon. Omdat Zuid-Tirol ook de thuisbasis is van heel wat verfijnde wijnen, gaat elk hapje trouwens gepaard met aangepaste wijnen, met liefde geselecteerd uit het lokale aanbod.
Dit initiatief maakt deel uit van Slope Food. An Aperitif on the Slopes waarbij twaalf chefs zich lieten inspireren door street food. Als een eigen versie van dit ongedwongen eetconcept toverden zij hun mooiste aperitiefhapjes op tafel in twaalf skihutten van de creaties van een imposante lijst sterrenkoks. Het rijtje wordt aangevoerd door drie plaatselijke sterrenchefs of je laten verrassen door drie rijzende sterren in het gastronomische wereldje, waaronder onze landgenoot Martin Volkaerts.
Voor een skiër is niet alleen het aperitief belangrijk: ook een gezond ontbijt is immers onontbeerlijk om je sportieve dag goed te beginnen. Daarom kan je elke dinsdag-en donderdagochtend een snow cat nemen van het centrum van Corvara naar skihut Col Alt voor een Breakfast On the Peaks. Ter plekke geniet je op 2000 m hoogte van een power-ontbijt samengesteld uit lokale producten als kaas, honing, brood, spek, appels, ... voor maar 15 euro. In San Cassiano/St. Kassian kan je op woensdag-of vrijdagochtend voor een gelijkaardig ontbijt-in-de-hoogte terecht bij skihut Las Vegas.
Ondanks de duidelijke nadruk op gastronomie dit seizoen, is koken niet het enige dat de chefs zullen doen deze winter. Tijdens de 8e editie van de Chef s Cup, van 20 tot 27 januari 2013, geven internationaal gerenommeerde topchefs en wijnmakers een week lang het beste van zichzelf tijdens allerlei ludieke sportwedstrijden en liefdadigheidsevents.
|