Populair Italiaans aperitief
nu ook kant-en-klaar verkrijgbaar
Met zijn bitterzoete
smaak en oranje kleur laat Aperol Spritz® niemand onberoerd. Enkele jaren na
de lancering van het populaire Italiaanse aperitief in België, worden de fans
vandaag nog meer op hun wenken bediend: Aperol Spritz® Ready to Serve in
een trendy flesje. De smaak is dezelfde, maar de mogelijkheden zijn nog
spannender. Mee op picknick, barbecue, een tête-à-tête in het park of
simpelweg thuis in de zetel na een dag werken, in een handomdraai proef je
voortaan de zon in een flesje.
Aperitieven in een handomdraai
Verfijnd. Verfrissend. Verrassend. Aperol Spritz®
hoeft vandaag geen introductie meer. Na een enorm succes in Italië, Duitsland
en Oostenrijk, kent het bitterzoete aperitief nu ook in België een steile
opmars. In enkele jaren is Aperol Spritz® uitgegroeid tot de referentie
binnen de aperitieven.
En daar komt nu een trendy vervolg op met een ready to serve aperitief, in
een leuk designflesje met speciale sluitdop. Open het flesje en ontdek een
zonnig drankje met pit. Met energie. Met levenslust. En met een
zinnenstrelende bitterzoete smaak, waarachter een geheime mix van aromatische
kruiden schuilt.
Koud serveren, bij voorkeur in een wijnglas, met enkele blokjes ijs en een
schijfje sinaasappel. Wedden dat jij, je familie en je vrienden in een
handomdraai Crazy For Life zijn? Want Aperol Spritz® staat voor pure
Italiaanse lifestyle: zon, smaak en dolce far niente! Ideaal dus om echte, gezellige
momenten te delen, waar en wanneer je wilt dankzij het kant-en-klare
aperitief.
Praktische info Aperol Spritz® Ready
to Serve: Aanbevolen verkoopprijs: e 5,99 (set van 3 flesjes 17,5 cl)
Fietsend
de wijncultuur verkennen in Moravië en Bohemië
Tsjechië
staat culinair bekend om zelf gebrouwen biertjes en traditionele goulash. Maar
wat veel mensen niet weten is dat er 1200 kilometers aan
wijnroutes liggen in Moravië. Nu de lente is begonnen gaat het Tsjechische
toeristische wijnseizoen van start. Probeer één van de vele fietsroutes in
Moravië of Bohemië en kom tussendoor tot rust met wijntje in een eeuwenoude
wijnkelder.
Wijnhart
van Tsjechië
De
Tsjechische wijngaarden liggen verdeeld over de Bohemen en Moravië. Maar liefst
96% van de wijngaarden zijn in Zuid-Moravië, bij de Oostenrijkse grens te
vinden. Het gebied kent hete dagen en koele nachten: een ideale combinatie om
druiven te rijpen. Zo wordt de hoge concentratie en variatie van aromas
behouden. De Tsjechen zijn liefhebbers van hun eigen wijnen, het grootste
gedeelte van de productie gaat dan ook op aan eigen consumptie. Per jaar wordt
er per hoofd van de bevolking 18
liter wijn geconsumeerd.
Wijnfietroutes
Fietsen,
wijn drinken en van de lokale cultuur genieten lijken misschien niet bij elkaar
te horen, maar in Zuid-Moravië zijn talloze fietsroutes door de wijngebieden te
vinden. Een fietstocht door het heuvellandschap voert je langs wijngaarden en
je kunt een wijntje drinken in eeuwenoude wijnkelders. Er zijn routes voor de
ervaren fietser maar ook voor beginnende fietsers. De routes komen niet alleen
langs wijngaarden maar ook bij UNESCO monumenten zoals het Lednice-Valtice
landschap.
Tsjechië
heeft een eeuwenlange wijngeschiedenis die terug gaat tot de Romeinen.
Inmiddels worden Tsjechische wijnen wereldwijd onderscheiden. In de wijnkelder van kasteel
Kromeriz is het zelfs mogelijk om wijn te drinken in gewelven uit de 13e eeuw.
De wijn wordt volgens eeuwenoude traditie gemaakt. Het kasteel is een UNESCO
monument en beschikt over een indrukwekkende tuin.
Tijdens
de fietstocht langs de wijnboeren is te zien dat er talloze wijnen bekroond
zijn. Driekwart van de Tsjechische wijnen zijn wit. Kenmerkend is de zoetheid,
waar de bevolking zelf dol op is. Maar ook de droge wijnen mogen er zijn.
Kenners zullen bij witte wijn
de smaak van de in Oostenrijk bekende Welschriesling druiven
herkennen. Maar ook kent Tsjechië rode zachte en elegante wijnen waaraan de wijnliefhebbers
zich tegoed kunnen doen.
Badplaats Koksijde-Oostduinkerke
bekoort elke reiziger met een veelzijdig toeristisch aanbod. Een van de
sterktepunten is het natuurschoon dat men op een actieve manier kan ontdekken.
Fietsers, wandelaars en zelfs golfers zien in Koksijde-Oostduinkerke hun
vakantiedromen bewaarheid worden.
Goed
dat de recreatieve zones van Koksijde Oostduinkerke bijna helemaal als
natuurreservaat zijn beschermd! De bezoeker kan dus niet overal een voetafdruk
achterlaten maar in dit 700
ha groot natuurgebied vinden actieve recreanten al het
nodige om maximaal te genieten: informatiepanelen, didactische bezoekerscentra,
een netwerk van bewegwijzerde wandel- en fietspaden, rust- en observatiepunten,
ervaren gidsen en af en toe een leuke kroeg om uit te blazen.
Zowel
voor de recreatieve fietser als voor zij die een uitdaging niet schuwen een
kuitenbijter in de duinen of aan langer parcours door het polderland biedt
Koksijde-Oostduinkerke een brede waaier aan mogelijkheden. Dankzij het
fietsnetwerk met de talloze knooppunten kunnen badplaats en regio makkelijk
worden verkend.
De
knooppunten 65 en 66 van het fietsnetwerk liggen respectievelijk in Koksijde en
Oostduinkerke. Het zijn startplaatsen voor routes, die je zelf samenstelt,
langs de zee of door het hinterland. Er is bv. het mooie circuit richting
deelgemeente Wulpen en langs het kanaal Nieuwpoort-Veurne tot in het centrum
van Veurne. Een andere fietsroute, met als startplaats knooppunt 66, voert door
het natuurgebied Doornpanne, langs de Hoge Blekkeren via het Paul Delvaux
Museum naar De Panne. Beide routes zijn hooguit 15 km lang en kunnen dus ook
door kinderen worden gefietst.
Wandelaars
hebben in Koksijde-Oostduinkerke onbeperkte mogelijkheden, het is meteen de
beste manier om de pracht van de Yde Duinen en De Doornpanne te ontdekken. Net
als voor de fietsers zijn er ook voor de stappers tal van themawandelingen. Er
is bv. de Kruwerswandeling, 8
km lang, met als begin- en eindpunt Estaminet De
Peerdevisscher in Oostduinkerke. Een kruwer is een strandvisser die net als de garnaalvisser
te paard zijn net door het strandwater trekt. Langs de wandelroute maak je
kennis met veelzijdig natuurschoon in de Oostvoorduinen, het Hannecartbos met
zijn botanische rijkdom en het natuurgebied Ter Yde, één van de grootste
duinencomplexen van de Kust. Het is een tocht vol afwisseling, met de
mogelijkheid om het Navigo Nationaal Visserijmuseum te bezoeken, of om achteraf
uit te blazen in de Peerdevisscher, bij een streekbiertje en een heerlijke
portie verse garnalen.
Ook
golfliefhebbers kunnen in Koksijde-Oostduinkerke hun
hartje ophalen. Er is het gloednieuwe golfterrein Koksijde Golf Ter Hille.
Geniet van een driving range met 25 afslagplaatsen en van de shortcourse (9
holes, par 31). Het golfterrein wordt op een ecologische manier uitgebaat en de
schitterende omgeving staat ook open voor fietsers, wandelaars en vissers. Met
Pasen 2014 zal de 18 holes worden geopend (www.koksijdegolfterhille.be).
Laat je verrassen door een
nieuwe frisse, romige kaas van twee soorten melk
Spannende vooruitzichten voor kaasliefhebbers!
Vanaf midden mei kan je proeven van Milner Geit & Koe, een nieuwe kaas die
al het goede van geitenkaas en Goudse kaas samenbrengt. De smaak is ronduit
uniek: fris, romig en onweerstaanbaar lekker. Alvast twee inspirerende ideeën
voor een lentefrisse lunch.
Bij kaasfans is Milner al langer gekend om zijn volle smaak en minder vet. De
nieuwe Milner Geit & Koe is daar een smakelijk vervolg op. Met zijn
receptuur 45% geitenmelk en 55% koemelk (weidemelk) tekent deze lekkere
kaas voor een ware primeur.
De milde smaakervaring is bijzonder: zo proef je de pittige, romige smaak van
geitenkaas, gecombineerd met de zachte en frisse toets van Goudse kaas. Milner
Geit & Koe is met zijn volle smaak toch beperkt in vetgehalte: 40% minder
vet vergeleken met Goudse 48+. Een gezonde nieuwkomer dus die zorgt voor een
smakelijke variatie.
Praktische info Milner Geit & Koe: Verkrijgbaar vanaf midden mei bij
Colruyt, Delhaize en Carrefour - Richtprijs: 3,49 euro (175 g, 6 sneetjes)
Eurostar
werkt samen met Waitrose, de favoriete supermarktketen van de Britten, voor het
nieuwe cateringaanbod in de barrijtuigen. Op het menu staan twintig nieuwe
producten
van Waitrose, met onder meer populaire snacks (sandwiches, salades, ), maar
ook meer exotische en onverwachte gerechten (ceasar salad wrap, kip tikka
masala, croque-monsieur, selectie van tapas, risotto met champignons,
worteltjescake, ).
Waitrose
heeft 291 supermarkten in het Verenigd Koninkrijk en exporteert zijn producten
naar 45 landen. Dankzij Eurostar is dit de eerste belangrijke stap voor deze
bekende keten in België en Frankrijk. Deze supermarktketen is een favoriet bij
vele Britten. Hun winkels bevinden zich in stadscentra en staan bekend voor hun
kwaliteit, versheid en verscheidenheid van producten.
Naast
deze samenwerking met Waitrose heeft Eurostar ook zijn catering in de trein in
de
beide eerste klassen herzien: sinds 25 april worden de nieuwe zomermenus van
Business Premier samengesteld door Michelinsterrenchef Raymond Blanc, en wordt
er een nieuwe formule in Standard Premier aangeboden op basis van feedback van
reizigers.
Hector
De la Rosa, Belgische kandidaat voor de internationale finale van Disaronno
Mixing Star!
In
februari lanceerde Disaronno de derde editie van haar internationale
cocktailwedstrijd. Deze verloopt in twee fases. In de eerste fase, die nu
afgelopen is, verkozen Italië, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Duitsland,
Frankrijk, Rusland, Spanje, Zweden, Finland, Australië, Nederland, de Verenigde
Staten, Canada en niet te vergeten - België, hun eigen kampioen!
De
15 Belgische cocktailartiesten namen het tegen elkaar op in het Aloft Brussels
Schuman Hotel. De uitdaging? Een origineel cocktailrecept op basis van
Disaronno uit hun mouw schudden, onder het alziend oog van de camera én een
professionele jury, samengesteld uit mixologen en journalisten.
In
België kregen de kandidaten - voor de eerste keer en exclusief voor Disaronno
Mixing Star - een snelcursus acteren. Gedurende enkele uren gaf acteur en
regisseur Patrick Ridremont de deelnemende bartenders tips en tricks om hun
cocktailact op de beste manier aan hun publiek en voor de camera te
presenteren. Het publiek entertainen en het shaken is een kunst op zich! Vooral
als de kandidaten zich hiervoor moeten baseren op een bekende film...
Om de Disaronno Mixing Star 2013 te worden, zijn dan ook twee kwaliteiten
noodzakelijk: je moet de show kunnen stelen en bovendien ook een nieuwe,
originele en lekkere cocktail op basis van Disaronno kunnen samenstellen. Deze
kwaliteiten had Hector De la Rosa, barman in het Brusselse hotel Le Thon EU,
duidelijk in huis. Hij overtuigde de jury moeiteloos dat hij de cocktailkunst
meester is en liet hen sprakeloos achter.
Zijn
recept Moonwalker, naar de gelijknamige film bevat 2,5 cl Disaronno, 4 cl groene Chartreuse, 3 cl limoensap, eiwit
en 2 koffielepels speculoospasta.
"Ik ben verheugd dat mijn cocktail de jury kon overtuigen, reageert Hector
De la Rosa. Ik
wou met mijn recept de bijzondere smaak van Disaronno versterken met een
speculoos en voegde er dan nog een toets limoen aan toe. Ik kijk nu al uit naar
de internationale finale en hoop dat de raad van Patrick
Ridremont me daar van pas zal komen !
Ook
Patrick Ridremont was vol lof over de winnaar van de Belgische finale. Ik ben
onder de indruk, vertelt de acteur/regisseur. Hector De la Rosa heeft gevoel
voor het entertainen van mensen en ik denk dat veel van de stamgasten van hotel
Le Thon in Brussel het daarover met me eens zijn. Hopelijk is de internationale
jury dat ook! Zijn cocktail is trouwens één van de beste die ik ook geproefd
heb ! »
Op
de tweede plaats eindigde Jan Van Ongevalle, bartender in bar Mascotte van het
Knokse casino. Zijn cocktail Jackie is geïnspireerd op de film Jackie Brown.
Het recept: 3 cl Disaronno, 3 cl Rhum
Havana Club anejo especial, 3 cl verse puree van ananas, 3 cl vers limoensap, 7 cl kaneel- en
anijssiroop, Angostura orange bitter, Bitter Truth, eiwit.
David
Gouaut, barman in de Loui Lounge & Bar van het Steigenberger Grand Hotel in
Brussel, vervolledigde het podium met zijn cocktail Smokey Pear. Inspiratie
voor het recept haalde hij in de film Django Unchained: 3 cl Disaronno, 3 cl
Bourbon whiskey, 3 cl perensap, 1 cl
spicy sirop, 0,5 cl citroensap en 3 scheutjes laphroaig van 10 jaar.
Op
3 juli dingt Hector De la Rosa samen met 13 andere kandidaten mee naar de titel
van DISARONNO MIXING STAR 2013 en maakt hij misschien net als George Bagos
(Griekenland) en Franceso Cione (Italië), deelnemers van vorige edities, naam
en faam in de cocktailwereld.
Mixing Star is een internationale wedstrijd voor alle professionele barmannen
ter wereld. Een wedstrijd die de talenten op vlak van internationale en moderne
cocktails naar voor schuift. Dit spel staat in het teken van de passie, de
vindingrijkheid en de ervaring van de barmannen, waarmee zij de kunst van de
mixologie levendig en verleidelijk houden. Deze professionals vertegenwoordigen
de essentie van Disaronno. Sinds de eerste editie in 2010 zijn er meer dan 2000
nieuwe cocktails ontwikkeld, wat bewijst dat de Italiaanse likeur veel in zijn
mars heeft.
De
winnaar van de internationale finale in Amsterdam zal op de 70ste editie van
het Filmfestival van Venetië de filmsterren van dichtbij zien... Hij maakt er
zijn eigen Disaronno Signature Cocktail voor de aanwezige beroemdheden!
Ecologisch
logeren, consumeren en soigneren in Zuid-Tirol /2
Tot
wel 300 zonnige dagen per jaar, een mild klimaat en zeer vruchtbare grond: de
Zuid-Tiroolse natuur is een uitstekende voedingsbodem voor heerlijke
voedingswaren. Een van de voornaamste exportproducten is de appel (één op tien
Europese appels komt uit Zuid-Tirol!). Voor appetijtelijke appels trek je naar
Renon/Ritten. Daar produceert Thomas Kohl van het Troidnerhof op 900 m hoogte exclusieve
gastronomische bergappelsappen.
Thomas
kweekt zes verschillende soorten waaronder de bekende Jonagold en Elstar en
maakt daarvan zeer pure en eigenzinnige sappen. Net als wijnen hebben zijn
sappen elk een eigen karakter, dat mooi samengaat met bepaalde gerechten. Zo
komt Kohl Gourmet Jonagold best tot zijn recht bij wit vlees, verse kazen en
desserts. www.kohl.bz.it
In
Zuid-Tirol vind je naast biologisch fruit ook een rijke selectie aan
zelfgekweekte groenten. In Barbiano/Barbian kan je daarvoor terecht bij
boerderij Aspingerhof. Boer Harald Gasser specialiseerde zich in lang vergeten
groenten en laat je bijvoorbeeld kennismaken met exotisch klinkende knollen als
aardamandel of suikerwortel. Je zal er trouwens niet de enige klant zijn, want
ook de vele sterrenchefs uit de regio zijn dol op Haralds groenten. www.aspinger.it
Op
een oppervlakte van 20.000m² kweekt de familie Mulser al dertig jaar kruiden en
planten met een medicinale werking. Ze verwerken hun met veel liefde
geproduceerde kruidenrijkdom tot heilzame crème, cosmetica, olie, thee of
homeopatische middeltjes.
Onze
favorieten: de goudsbloemcrème tegen littekens, de olie van citroenmelisse
tegen reuma en de anti-age crème met rozemarijn, dennenaalden en theunisbloem.
Deze 100% biologische kruidenmengsels kan je kopen in hun Pflegerhof in
Castelrotto/Kastelruth of via hun website waar je meteen ook meer informatie
kan vinden over het aanbod en de werkwijzen, de kruiden en hun werking.
Ecologisch
logeren, consumeren en soigneren in Zuid-Tirol /1
Bijzondere
geografische en klimatologische omstandigheden maken van Zuid-Tirol een regio
waar de natuur centraal staat. En dat willen de bewoners graag zo houden, want
Zuid-Tirol is vandaag een van de provincies met de hoogste levenskwaliteit van
heel Italië. De Zuid-Tirolers investeerden de afgelopen jaren volop in duurzame
energie en bouwden met tal van ecocampings, agriboerderijen en passiefhotels
een ijzersterke reputatie op in het ecotoerisme. Tel daar nog de rijke waaier
aan ambachtelijk gekweekte lokale producten bij en je begrijpt dat de streek
een waar paradijs is voor (bio)toeristen. Ecologisch verantwoord logeren,
consumeren en soigneren in Zuid-Tirol: een (kleine) greep uit het (grote)
aanbod.
Een
nieuwe aanwinst op de lijst van ecologische boederijen is Sandwiesen, een
appelboerderij in Gargazzone/Gargazon. Het woonhuis en gastenappartementen
werden voorzien van alle mogelijke ecologische snufjes. Sandwiesen ademt bovendien
niet alleen rust uit, het IS rust. Niet alleen voor geitenwollensokkenfans,
maar voor iedereen die de kalmte wil opzoeken. Gasten kunnen er bovendien
genieten van het beste dat de Zuid-Tiroolse landbouw te bieden heeft, want de
boerderij kweekt behalve appels ook peren, abrikozen, pruimen, vijgen,
aardbeien, frambozen en bosbessen! www.sandwiesenhof.it.
Ook
de uitbaters van de in 2012 geopende boerderij St. Quirinus (Caldaro/Kaltern)
kozen resoluut voor eco. Deze bioboerderij onderscheidt zich van de rest door het
originele concept: een moderne, ecologische woning in een traditionele
bouwstijl. St. Quirinus is bovendien ook een wijndomein, dus wie ter plekke
helemaal verknocht raakt aan de plaatselijke wijn, kan een voorraadje inslaan
in de boerderijwinkel. Verblijven doe je er in een van de vier ruime en zonnige
appartementen, die natuurlijk ook helemaal zelfvoorzienend zijn wat betreft
energie.
St.
Quirinus is een Rode Haan-boerderij, wat wil zeggen dat kids er helemaal thuis
zijn! Terwijl mama en papa genieten van de biologische wijn, smult het hele
gezin van fruit en kruiden van eigen kweek. www.st-quirinus.it
De
hele wereld ontdekken, dat doe je met Costa Cruises en een deel van die wereld
kun je in het kader van de 65ste verjaardag deze zomer op een
prijsgunstige manier verkennen.
De
cruise met de Costa Favolosa op de Middellandse Zee is niet alleen
aantrekkelijk door de magie van de azuurblauwe zee maar ook omwille van de
interessante aanlegplaatsen. Tijdens de cruise van 8 dagen/7 nachten gaat het super
sfeervolle, gloednieuwe schip voor anker in de havens van Barcelona, Palma,
Valletta (Malta), Catania (Sicilië) en Napels. Deze reis wordt dus een
opeenvolging van onvergetelijke momenten: wandelen op de Ramblas of door de
nauwe straatjes van Palma de Mallorca, genieten van het panorama over de Etna
of van de pronkerige architectuur van Napels.
De
Costa Favolosa vertrekt in de haven van Savona, elke week van mei tot november.
Prijzen zijn afhankelijk van de reisperiode maar de kortingen (tot -70%) zijn
elke maand van toepassing,in functie
van de beschikbaarheid. Voorbeeld: afreisdatum 17 juni, binnenhut 399, buitenhut zeezicht 499, hut zeezicht
met balkon 599.
De
cruisereis met de Costa Magica naar de Griekse eilanden is al even verleidelijk
en ook hier liggen de promoprijzen beduidend lager dan de brochureprijzen. De
reis van 8 nachten/7 dagen begint in Venetië waarna richting Italië (Bari),
Olympia, Santorini, Corfu (Griekenland) en Dubrovnik (Kroatië) wordt gevaren.
Reisperiode:
elke week van mei tot november. Prijsvoorbeeld: afreisdatum 24 juni, binnenhut
399, buitenhut zeezicht 499, hut zeezicht met balkon 599.