De manier waarop Fabian Cancellara het voorjaar domineerde, is vergelijkbaar met de topjaren van Johan Museeuw en Tom Boonen (van wie we uiteraard nog een aantal mooie jaren verwachten). Hier en daar werd zelfs de vergelijking met Eddy Merckx gemaakt. Cancellara won de E3-Prijs Vlaanderen, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.

In onze Poll 'Wie is dé renner van het voorjaar' raakte niemand in de wielen van Cancellara. De Tank won overtuigend met meer dan de helft van de stemmen.  Tom Boonen, de enige die het de Zwitser in Vlaanderen en Roubaix een beetje lastig kon maken, werd derde met 13%.

Nochtans was Tom Boonen zowel voor de Ronde als Parijs-Roubaix telkens de grote winnaar in onze favorietenpoll. Boonen reed heel verdienstelijk, maar in beide wedstrijden was Cancellara duidelijk sterker dan de Belg. 


Gilbert beste Belg
De enige die zijn favorietenrol in onze website-poll kon waarmaken, was Philippe Gilbert. De Waalse renner was volgens u dé topfavoriet voor de Amstel Gold Race. Gilbert ontgoochelde niet en schonk België de enige klassieke zege van het voorjaar.

Een week later was Gilbert begrijpelijk opnieuw uw favoriet voor Luik-Bastenaken-Luik, maar het was Alexander Vinokourov die met de zegebloemen ging lopen. Gilbert reed wel een ijzersterke wedstrijd en sloot het voorjaar af als leider op de wereldranglijst. In onze voorjaarspoll haalde hij 25%.

Philippe Gilbert krijgt vrijdag in de Ronde van Romandië trouwens een uniek truitje van zijn ploeg Omega Pharma-Lotto overhandigd. De renner krijgt het truitje als eerbetoon aan zijn nummer één-plaats in het UCI-klassement. Gilbert zal het wel niet mogen dragen tijdens de wedstrijd, al wil Omega Pharma-Lotto samen met nog andere ProTour-teams wel aandringen bij de UCI voor de invoering van de 'regelmatigheidstrui'.

Bjorn Leukemans en Jens Keukeleire vervolledigen de top-5. Beide renners kregen 2% van de stemmen.

Alexander Vinokourov, de winnaar van Luik-Bastenaken-Luik heeft voorlopig nog niet veel fans. De Kazach haalde welgeteld 0,17% van de stemmen. (nieuwsblad)