Gehaktgratin met spinazie
500gr gehakt
400 gr spinazie
1 sjalot
50 gr geraspte kaas
1 kg aardappelen
1 ei, melk, boter
1 wortel, halve courgette
Bak het gehakt, samen met de fijngehakte sjalot.
Kruiden met muskaatnoot, peper en zout.
Als het gehakt gaar is, voeg je er stukjes courgette bij.
Leg op de bodem van een ovenschotel een laag spinazie (gehakt of bladspinazie, met room mag).
Leg daarover het gehakt met de blokjes groenten, en daarover de rest van de spinazie.
Kook ondertussen de aardappelen. Als ze gaar zijn, maak je er puree van met de eidooier (of heel ei), de melk en wat boter. Je mag er nog wat kaas doorroeren. Goed kruiden met muskaatnoot.
Verdeel de puree over de andere ingrediënten in de ovenschaal, en laat gratineren.
Smakelijk.
Aalsterse Vlaaien
1 l melk
250 g peperkoek, 250 g speculoos
2 ronde beschuiten (vroeger gebruikte men hiervoor mastellen)
100 g kandijsiroop, 100 g bruine suiker
2 eieren, kaneel
echte boter
Maal de koeken fijn. Breng terwijl de melk aan de kook. Doe er dan die koeken bij, samen met de siroop en suiker. Laat even doorkoken, maar blijf roeren.
Al roerende doe je er de dooiers bij en de kaneel (naar smaak).
Haal dan van het vuur.
Klop de eiwitten stijf en roer die voorzichtig door de brij.
Verwarm de oven voor op 200 °.
Plaats er de ovenschaal al even in met een flinke klont boter.
Draai die boter dan goed rond in de schaal, zodat alles ingevet is.
Stort er de brij in en leg er nog een paar kleine klontjes boter boven op.
Bak dit gedurende ± 45 min.
> Gebruik een ovenschaal die tamelijk hoog is, de vlaaien krimpt flink in.
Dit is uiteraard lekker bij de koffie, maar probeer het ook eens op een witte boterham ! Heerlijk ! !
Zoete Mantelschelpnoten met curry
+/- 20 mantelschelpnoten
2 appels
1 el kerriepoeder
snuifje zout
2 el suiker
1/2 dl kippenbouillon
1/4 l room
beetje bloem
boter en fijne olie
-Maak eerst de saus.
Snij hiervoor 1 appel in blikjes en stoof ze in een klontje boter.
Bestrooi met kerriepoeder, zout en suiker en doe er dan de bouillon bij. Laat dit 10 min. pruttelen.
Mix het geheel dan fijn en giet er de room bij.
- Spoel de mantelschelpnoten en dep ze droog. Doe er het vlies met zwarte'darm-kanaaltje' vanaf. Kruid ze lichtje met nog wat kerrie en bak de zeevruchten in een fijne olie (olijf- of notenolie)
1/2 minuut aan elke kant volstaat.
-Snij de tweede appel in mooie partjes en
bestrooi met wat bloem en suiker.
Bak ze bruin in een mengsel van boter en olie.
Behandel ze wel voorzichtig dat ze niet uit elkaar vallen.
Schik de vruchten op voorverwarmde borden,
schep er wat saus over en garneer met de appelschijfjes.
Een lekker zoete saus die ook kinderen lusten.
De hoeveelheid kerrie/suiker kun je dus aanpassen naar smaak.
Viervierden Cake (Quatre quarts)
De benaming van deze cake zegt het al.
De basisingrediënten zijn verdeeld in vier vierden.
Je begint met het afwegen van 4 eieren.
Die wegen samen gemiddeld +/- 250 gr.
Op dit gewicht baseer je je voor de andere hoofdingrediënten.
4 Eieren
250 gr suiker
( of 220 gr bloemsuiker = lichter & 1 zakje vanillesuiker)
250 gr ongezouten boter
250 gr vloeiende bloem
( voor beter rijzen : 200 gr bloem + 50 gr. aardappelzetmeel)
Je scheidt de eieren, en klopt eerst het eiwit stijf met een beetje suiker erin. ->Als je eerst het eiwit stijfklopt, dan kun je hem hierna gewoon voor de andere handelingen gebruiken. Hij moet nl. perfect vetvrij zijn voor het eiwit !
Ondertussen laat je de boter zacht worden.
Je mengt dan de eigelen met de suiker. Dit mag je met de klopper doen.
Dan doe je de gesmolten boter er bij en klopt alles goed doorelkaar.
Dan roer je er de bloem + bakpoeder er door . Dit mag je een tijdje goed opkloppen om het luchtig te maken.
Als laatste haal je er voorzichtig het stijfgeklopte eiwit door.
Giet in een beboterde en met bloem bestoven bakvorm, en zet in een voorverwarmde oven op 175°. Als na een tijdje het gebak al goed bruin ziet, mag je de oven op 150 ° zetten. Bij het gebruik van een langwerpige vorm, maak je na 25 min. even een insnijding in de cake, dan is hij vanbinnen ook even snel gaar.
De tijden hangen af van je oven, maar reken ong. op 40 min. baktijd. Steek erna 35 min. in met een ijzeren brochette prikker of derg. Als die er droog uitkomt, zet dan de oven uit , (of lager) en laat nog even afkoelen in de oven.
-> je kan hiermee variëren :
# Doe er stukje appel bij (na de boter)
# Verdeel alles in twee en doe bij de ene helft 2 eetlepels cacao met een scheutje Bailey's Irish cream (! héél lekker in een cake!) en doe bij de andere helft gebroken ongezouten pistache noten.
Doe beide helften dan in verschillende lagen in de bakvorm.
Deze variant is heel lekker. De alcohol is weg door de temp. dus veilig voor kinderen, en de smaak is verrassend lekker !