Foto
Wie steunt er ?
 • klik hier
 • UPDATE 28-11
  Oproep om te steunen
 • Solidariteits brief deurwaarders
 • Dossier
 • De 10 basisrechten van de manifestant
 • Het herenakkoord
 • Brochure delegees verdienen beter
 • Staking - Deurwaarders

  Laat het weten

  Inhoud blog
 • steun gevraagd - demande de soutien
 • Vanop website ABVV -BRC
 • Rechter geeft vakbonden Carrefour Charleroi gelijk
 • Spontane staking bij Avery Dennison in Turnhout
 • Staking B-Cargo goed opgevolgd
  Laatste commentaren
 • Meer over staking ASZ (Bart Van der Biest)
      op Personeel ziekenhuis ASZ Aalst en Geraardsbergen staakt
 • Verdeel en heers (Cathy Van der Auwera)
      op Opinie : De vrijheid tot actie voeren
 • vakbondsdelegees zijn er voor de mensen (marnix.de.baets)
      op Hebben hun steun toegezegd -- A donnez leur support
 • samen sterk mooie blog (magda)
      op Verhaal van Aviapartner
 • De kleine man wil vooruit (leo)
      op Deurwaarders maken toegang Carrefour vrij
 • Interessante sites
 • Initiatief op /initiative sur : Facebook
 • Indymedia
 • Website voor syndicalisten
 • Zoeken in blog  17-01-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1.500 deelnemers voor solidariteitsmars
  Eerder was er al een solidariteitsbarbecue, op 24 januari plannen vakbonden en werknemers van staaldraadproducent Bekaert in Hemiksem een solidariteitsmars door de gemeente. De vakbonden verwachten zo’n 1.500 deelnemers.

  Al bij de solidariteitsbarbecue mochten de werknemers van Bekaert vanuit verschillende hoeken heel wat steunbetuigingen ervaren. Inwoners, vertegenwoordigers van andere bedrijven en andere sympathisanten lopen ook op andere momenten geregeld langs om hun solidariteit te betuigen.

  Vreedzame mars

  Op 24 januari vanaf 10u willen de vakbonden die gezamenlijk uiten. Via het gemeenschappelijk vakbondsfront en aan de bevolking wordt een oproep gedaan om mee te stappen.

  ”We drukken er op dat het een rustige, vreedzame mars moet worden”, zeggen Luc Bal (ACV) en Jean-Pierre Maes (ABVV). ”De consultatieronde is tegen die tijd afgerond en dan beginnen de onderhandelingen over het sociaal plan. De bedoeling is om de directie het sein te geven dat de mensen hier nog altijd ’wakker zijn’ ondanks dat we dan al zeven à acht weken stil liggen.

  Levendige boel

  De boel wordt levendig gehouden. Elke dag staan hier mensen aan de poort. We moeten tot een goed sociaal plan komen. ” De werknemers worden gevraagd hun wagen beneden aan het bedrijf te parkeren zodat de parking in de Heuvelstraat vrij is voor de manifestatie.

  Na de mars staan er toespraken en een solidariteitsoptreden van rockgroep Indish en nog een ander bandje gepland. Er wordt ook gezorgd voor drankjes en hapjes.

  Bron : GVA

  17-01-2009 om 13:29 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  » Reageer (0)
  12-01-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Les syndicats manifestent pour le droit de grève

  Les syndicats ont mené une action en front commun devant le Palais de Justice de Bruxelles pour défendre le droit de grève qu’ils estiment menacé depuis l’automne passé. A l’époque, le groupe Carrefour avait obtenu l’interdiction de piquets de grève devant ses magasins.

  Les syndicats manifestent pour le droit de grève

  Alain Dewez.

  Environ 250 syndicalistes se sont rassemblés devant les marches du Palais de Justice durant la plaidoirie des avocats des syndicats du SETCA, de la LBC et de la CNE, en tierce opposition contre une ordonnance en requête unilatérale du 15 octobre dernier, accompagnée d’astreintes, visant à interdire les piquets de grève devant et autour des magasins Carrefour sur l’arrondissement judiciaire de Bruxelles.

  « Le recours aux requêtes unilatérales n’est pas nouveau. Il est utilisé depuis une quinzaine d’années. Mais ces requêtes unilatérales sont actuellement préventives et ont une portée générale. Le groupe Carrefour a franchi une nouvelle étape », a déclaré Me Ivo Flachet, l’un des avocats des syndicats.

  L’ordonnance devrait être rendue au plus tard le 11 février.

  Plusieurs juges avaient interdit, dans le cadre des actions syndicales menées en automne dernier pour dénoncer les conditions de travail et les rémunérations du nouvel hypermarché de Bruges, « tout acte direct ou indirect visant à empêcher ou à rendre difficile l’activité normale de Carrefour » sous peine d’une astreinte de 1000 euros par personne et infraction.

  Le tribunal de Furnes siégeant en référé a déclaré le 3 décembre recevable et fondée la requête en tierce opposition lancée par le secrétaire syndical Etienne Claes (LBC-NVK, l’aile flamande du syndicat chrétien des employés) à l’encontre de la procédure judiciaire initiée unilatéralement par la direction du magasin Carrefour de Coxyde pour empêcher des piquets de grève. Cette décision favorable aux syndicats est la première d’une série de requêtes en tierce opposition.

  « Nous utilisons malgré nous les mêmes armes que Carrefour, à savoir le recours aux tribunaux. Il est évidemment trop tard pour agir aujourd’hui dans le cadre du conflit mais nous travaillons sur le plus long terme. Notre volonté est de créer une jurisprudence afin de mettre de l’ordre et qu’à l’avenir les juges en tiennent compte », a déclaré Myriam Delmée, vice-présidente fédérale du SETCA.

  « De plus, il faut rappeler que nous avons respecté le ’gentlemen’s agreement’ contrairement au groupe Carrefour. Nous avons négocié préalablement en entreprise, puis mené une conciliation qui a échoué à trois reprises avant de déposer un préavis de grève. Ce n’étaient donc pas des grèves sauvages. On n’arrive pas à rétablir le dialogue avec Carrefour mais on doit continuer à se faire confiance », a-t-elle ajouté.

  « Si l’interdiction des piquets de grève devient la règle, le droit de grève serait menacé et on en reviendrait à la situation d’avant 1921, année durant laquelle l’article 310 a été abrogé et l’exercice du droit de grève et des piquets dépénalisé », a déclaré Me Flachet.


  Bron : Le soir

  12-01-2009 om 16:06 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  Aan het Justitiepaleis in Brussel hebben zo'n 250 militanten van de bediendenvakbonden BBTK, LBC en CNE betoogd voor de bescherming van het stakingsrecht. Met de actie steunen ze hun advocaten die vandaag in het justitiepaleis pleiten tegen het verzoekschrift dat het stakingsrecht inperkt.


  Volgens Erwin De Deyn (BBTK) was de betoging niet bedoeld om de rechterlijke macht te beïnvloeden. "Wel willen we een duidelijk signaal geven dat het stakingsrecht bijzonder belangrijk is voor ons", aldus De Deyn.

  De advocaten van de bediendenvakbonden pleiten in derdenverzet tegen een vordering op eenzijdig verzoekschrift, met dwangsommen.

  (Belga)

  De rechtszaak is een uitloper van het conflict, afgelopen herfst, tussen de vakbonden en warenhuisketen Carrefour. Dat conflict draaide om de loon- en arbeidsvoorwaarden in de nieuwe Carrefour-hypermarkt in Brugge. Naar aanleiding daarvan verzocht de warenhuisketen rechters in het hele land om de aangekondigde stakersposten te verbieden.

  Een aantal rechters verbood "elke rechtstreekse en onrechtstreekse verhindering of bemoeilijking van de normale bedrijfsvoering van Carrefour". Het verbod ging gepaard met dwangsommen van 1.000 euro en meer per inbreuk.

  De vakbonden zijn hierover nog steeds niet te spreken. "Vakbondsafgevaardigden aan het piket werden zwaar aangepakt, alsof ze misdadigers waren. Hun misdaad? Ze eisten gelijk loon voor gelijk werk voor hun collega's uit Brugge en vroegen de klanten om solidariteit", luidt het.

  Nadien bereikten de vakbonden en directie van Carrefour een onderhandelde oplossing waardoor de bevelschriften niet werden uitgevoerd. Maar de vakbonden wilden naar eigen zeggen een precedent voorkomen en blijven daarom de bevelschriften juridisch aanvechten.

  Op 3 december viel een eerste verdict na derdenverzet voor de rechtbank in Veurne, in het voordeel van de vakbonden. De uitspraak van de Brusselse rechtbank wordt binnen een paar weken verwacht.

  Carrefour: "Halen stakingsrecht niet onderuit"

  De directie van Carrefour is niet onder de indruk van de vakbondsactie. Lars Vervoort geeft aan dat de warenhuisketen met deze rechtszaak het stakingsrecht niet onderuit wil halen.

  "Ik denk dat staken perfect mogelijk blijft als je actie kan voeren en als je het werk neer kan leggen", zegt Vervoort.

  "Maar dat impliceert niet dat je effectief winkels kan blokkeren, dat je mensen de toegang kan weigeren, zeker als ze werkwillig zijn.


  12-01-2009 om 15:21 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Niet alle vakbondsmiddelen vallen onder stakingsrecht"

  Philippe Muyters van VOKA.
  Niet alle middelen die de vakbonden gebruiken tijdens stakingen, behoren tot de grondrechten van het stakingsrecht. Het is de rechter die zal bepalen wat wel en wat niet kan. Dat heeft werkgeversorganisatie Voka vandaag gezegd naar aanleiding van de actie van de bediendebonden in Brussel om het stakingsrecht te beschermen.

  Ongeveer 250 militanten van de bediendebonden BBTK, LBC en CNE voerden vandaag actie aan het Brusselse justitiepaleis omdat ze vinden dat het stakingsrecht meer en meer bedreigd wordt, onder meer door gerechtelijke acties vanwege werkgevers.

  Verkeerde interpretatie
  Gedelegeerd bestuurder van Voka Philippe Muyters benadrukte vandaag dat Voka het stakingsrecht aanvaardt, maar dat "de vakbonden dat stakingsrecht al eens verkeerd interpreteren". "Niet alle middelen die de vakbonden gebruiken, zijn grondrechten van het stakingsrecht", zei Muyters. Hij vermeldde onder meer het afsluiten van bedrijfsterreinen en het gijzelen van bedrijfsleiders.

  "Mensen die willen werken, moeten dat kunnen", zo benadrukte Muyters. "Er is een verschil tussen mensen aan de stakingspost proberen te overtuigen om niet aan het werk te gaan en de toegang versperren."

  Rechtbank
  Aangezien volgens Voka in de wetgeving niet duidelijk omschreven staat wat geoorloofd is, zal het aan de rechter zijn om te bepalen wat wel en wat niet kan.

  De gedelegeerd bestuurder zei nog dat de werkgevers het herenakkoord niet overtreden. Want hoewel ze de rechter inschakelen, is dat niet over de grond van het conflict, maar wel tegen de gebruikte middelen. Het zijn integendeel de vakbonden die het herenakkoord met de voeten treden: "In het akkoord staat onder meer dat er bij acties geen schade wordt toegebracht en dat er geen dreigementen geuit worden", aldus Muyters. (belga/sps)


  12-01-2009 om 15:20 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)


  Foto

  Les soutenantes ?
 • cliquez ici

 • UPDATE 28-11
  L'appel afin de soutenir
 • la lettre d'évocation

 • Dossier
 • La 10 droit de base du manifestant
 • La convention : Gentlements agreement
 • brochure : les délégéus méritent ine meilleure protection

 • la grève - les huissiers

  Laissez nous le savoir


  Archief per week
 • 20/06-26/06 2011
 • 20/04-26/04 2009
 • 06/04-12/04 2009
 • 30/03-05/04 2009
 • 23/03-29/03 2009
 • 02/03-08/03 2009
 • 23/02-01/03 2009
 • 16/02-22/02 2009
 • 09/02-15/02 2009
 • 02/02-08/02 2009
 • 26/01-01/02 2009
 • 19/01-25/01 2009
 • 12/01-18/01 2009
 • 05/01-11/01 2009
 • 29/12-04/01 2009
 • 22/12-28/12 2008
 • 15/12-21/12 2008
 • 08/12-14/12 2008
 • 01/12-07/12 2008
 • 24/11-30/11 2008
 • 17/11-23/11 2008
 • 10/11-16/11 2008
 • 03/11-09/11 2008
 • 27/10-02/11 2008
 • 21/01-27/01 2008
 • 14/01-20/01 2008
 • 07/01-13/01 2008
 • 31/12-06/01 2008
 • 24/12-30/12 2007
 • 17/12-23/12 2007
 • 10/12-16/12 2007
 • 29/10-04/11 2007


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!