Foto
Wie steunt er ?
 • klik hier
 • UPDATE 28-11
  Oproep om te steunen
 • Solidariteits brief deurwaarders
 • Dossier
 • De 10 basisrechten van de manifestant
 • Het herenakkoord
 • Brochure delegees verdienen beter
 • Staking - Deurwaarders

  Laat het weten

  Inhoud blog
 • steun gevraagd - demande de soutien
 • Vanop website ABVV -BRC
 • Rechter geeft vakbonden Carrefour Charleroi gelijk
 • Spontane staking bij Avery Dennison in Turnhout
 • Staking B-Cargo goed opgevolgd
  Laatste commentaren
 • Meer over staking ASZ (Bart Van der Biest)
      op Personeel ziekenhuis ASZ Aalst en Geraardsbergen staakt
 • Verdeel en heers (Cathy Van der Auwera)
      op Opinie : De vrijheid tot actie voeren
 • vakbondsdelegees zijn er voor de mensen (marnix.de.baets)
      op Hebben hun steun toegezegd -- A donnez leur support
 • samen sterk mooie blog (magda)
      op Verhaal van Aviapartner
 • De kleine man wil vooruit (leo)
      op Deurwaarders maken toegang Carrefour vrij
 • Interessante sites
 • Initiatief op /initiative sur : Facebook
 • Indymedia
 • Website voor syndicalisten
 • Zoeken in blog  24-01-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vakbondsactie bij Van Marcke in Kortrijk

  ma 21/01/08 - In Kortrijk heeft het ACV een rouwkrans overhandigd aan de directie van het sanitair bedrijf Van Marcke. De vakbond is niet te spreken over het ontslag van de enige syndicaal afgevaardigde, eind vorig jaar.

  Volgens de directie zou de afgevaardigde een dag onwettig afwezig geweest zijn. Het ACV ontkent dat.

  Volgens Piet Decavele van het ACV zit het probleem veel dieper en is er sinds jaar en dag een gebrek aan sociaal overleg bij Van Marcke.

  "Ze hebben hem ontslagen op het moment dat dat het goedkoopste is, ze betalen hem een schadevergoeding van een half jaar", zegt Decavele.

  "Ze wachten tot de afgevaardigden in solden staan", voegt hij eraan toe. "Wij vragen al twintig jaar om een normaal sociaal overleg bij Van Marcke zoals in de andere bedrijven in de regio."

  Bron : deredactie

  24-01-2008 om 23:15 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen onderhandelingsdatum bij SABCA

  De staking die vanmorgen uitbrak bij vliegtuig- en raketonderdelenproducent Sabca in Lummen, duurt wellicht ook morgen nog voort. Er is nog geen onderhandelingsdatum gevonden.

  De werknemers legden vanmorgen spontaan het werk neer. Ze eisen een hoger loon en klagen de te hoge werkdruk aan.

  Ze nemen het niet dat ze 20 procent minder verdienen dan hun collega's in de vestigingen van Brussel en Gosselies.

  De directie en vakbonden zaten al samen om een oplossing voor het conflict uit te werken, maar dat leverde geen resultaat op.

  De directie heeft bij hoogdringendheid gevraagd om een sociaal bemiddelaar aan te stellen, maar er is nog altijd geen onderhandelingsdatum bekend.

  De vakbonden verwachten daarom niet dat het personeel morgen aan de slag zal gaan.

  Bij Sabca Limburg werken in totaal 65 mensen, ongeveer de helft arbeiders en de helft bedienden.

  Bron : deredactie

  24-01-2008 om 23:12 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Personeel Inergy Automotive in staking

  Bij Inergy Automotive, een bedrijf uit Herentals dat benzinetanks levert voor de auto-industrie, hebben de 52 arbeiders gisteravond het werk neergelegd. Ze vragen, net als hun collega's in andere toeleveringsbedrijven, een loonsverhoging. Vanmiddag volgt een verzoeningsvergadering met een sociaal bemiddelaar.

  De staking ligt in het verlengde van eerdere stakingen bij toeleveranciers zoals Syncreon en Johnson Controls.

  "Bij de toeleveranciers heerst een gevoel van achtergestelde lonen en vergoedingen tegenover de autobedrijven waaraan geleverd wordt", zegt Luc Hendrickx van het ACV. "Daarbovenop komt bij Inergy ontevredenheid over andere zaken."

  De nachtploeg had dinsdagavond al gedreigd om het werk neer te leggen, maar bleef toch aan het werk nadat de directie beloofd had onderhandelingen te voeren op woensdag.

  Na een hele dag onderhandelen werd echter geen akkoord bereikt, zodat de nachtploeg gisteravond toch in staking ging. Ook vandaag wordt er niet gewerkt.

  De directie van Inergy heeft om een verzoeningsprocedure - met bemiddelaar - gevraagd. "Wij wachten nu op een initiatief van de bemiddelaar", klinkt het bij de bonden.

  Inergy levert benzinetanks aan vooral buitenlandse autobedrijven, zoals Opel in Duitsland, maar is ook een kleine klant van Audi Brussel.

  Volgens Hendrickx zal de staking snel gevoeld worden in Duitsland. Ook voor Audi Brussel kan de staking gevolgen hebben.

  Bron : deredactie

  24-01-2008 om 23:10 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sociale onrust blijft Limburg teisteren
  De Limburgse metaal- en autosector wordt op dit ogenblik geplaagd door een nooit geziene sociale onrust. De situatie bij verzinker Galva Belgium in Houthalen-Helchteren, bij GE Capital, de TI Group en Arcomed in Beringen zou op springen staan.
  Dat blijkt uit een rondvraag van BELGA bij de vakbonden van de Limburgse metaalsector.

  Directie en vakbonden zaten donderdag bijeen bij auto-onderdelenproducent VCST in Sint-Truiden. De arbeiders vroegen naar analogie met hun collega's van Tenneco Automotive, dat net een staking achter de rug heeft, een loonsverhoging. Ook bij VCST werd er donderdag een akkoord bereikt. Maar om verder "geen olie op het vuur te gooien", wilden de vakbonden daarover geen verder commentaar kwijt.

  Bij het bedrijf WCA Alro in Dilsen-Stokkem dat kunststofonderdelen voor de automobielsector maakt, zat de plaatselijke directie donderdag eveneens bijeen om de eisen van de arbeiders voor een loonsverhoging te bespreken. Ook bij WCA Alro kon een staking tot hiertoe vermeden worden. Directie en vakbonden onderhandelen volgende week voort omdat de directeur en de personeelsdirecteur in het buitenland vertoeven, zo liet vakbondsafgevaardigde Benny Vandenreyken van het ACV na afloop van de gesprekken weten. Bij WCA Alro werken 150 mensen.

  Bij het bedrijf Kautex Textron in Tessenderlo werd donderdag eveneens een akkoord omtrent een verhoging van de koopkracht in de vorm van maaltijdcheques bereikt. Ook daar kon met andere woorden een staking vermeden worden. Kautex Textron produceert benzinetanken voor de automobielindustrie.

  Maar zowel bij papierproducent Sappi in Lanaken, het bedrijf Galva Belgium in Houthalen-Helchteren, GE Capital, Arcomed en de TI Group in Beringen zijn de vakbonden er allerminst gerust in. De TI Group produceert remleidingen voor de automobielsector.

  De situatie bij Galva Belgium dreigt vrijdag al op een staking uit te draaien indien de directie dan geen toegevingen omtrent een loonsopslag doet, zo zegt Johny Frans van het ABVV.

  Bij papierproducent Sappi in Lanaken heeft de socialistische vakbond ABVV de directie nog tot maandag de tijd gegeven om uitsluitsel over een loonsverhoging te geven. Indien de directie maandag geen toegevingen wil of kan doen, dreigt ook daar een staking uit te breken.

  De sociale rust lijkt met andere woorden nog lang niet teruggekeerd in Limburg. De vakbonden maken gewag van een ware "kettingreactie" bij de bedrijven en zeggen dat ze jongste weken en dagen van de ene staking naar de andere moeten hollen om intussen hier en daar nog snel akkoorden te onderhandelen. "Een explosieve situatie die niet veel langer houdbaar is", zo liet een onderhandelaar zich donderdag nog ontvallen.

  Bron : Het belang van Limburg


  24-01-2008 om 23:09 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  22-01-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Minimale dienstverlening
  Terwijl coalitiepartners CD&V en Open Vld elkaar openlijk in de haren zitten over een regeling inzake de minimale dienstverlening, stel ik als reiziger vast dat de NMBS zelfs in normale omstandigheden geen behoorlijke dienstverlening levert.
  Misschien moeten de vakbonden eindelijk nog maar eens een gezamenlijke staking organiseren om de problemen die de reigers én het personeel dagelijks ondervinden aan te kaarten. Er is alvast voldoende maatschappelijk draagvlak.

  Sascha Luyckx, Ham

  22-01-2008 om 17:22 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vakbondsactie in politiekantoren Charleroi

  In Charleroi zijn de politiekantoren de hele ochtend dicht door een actie van de vakbonden. Volgens de bonden zijn er problemen op het vlak van infrastructuur, uitrusting en personeel.

  Verschillende commissariaten zijn in zeer slechte staat. In Lodelinsart bijvoorbeeld werd de schade aangericht door een molotovcocktail nooit hersteld. Het commissariaat van Marcinelle is enkele jaren geleden afgebrand. Vandaag zit de dienst er nog altijd in voorlopige containers.

  Naast noodzakelijke herstellingen die niet worden uitgevoerd, klagen de agenten ook over te weinig voertuigen, inktpatronen en computers.

  De agenten klagen de problemen al meer dan een jaar aan en betreuren dat er geen dialoog met de gemeentelijke autoriteiten mogelijk is. Burgemeester en schepenen komen vaak niet opdagen bij overlegvergaderingen, luidt het.

  Door al die problemen kan de politie met moeite ten dienste staan van de bevolking, zeggen de vakbonden.

  Door de malaise is de zone ook niet erg aantrekkelijk voor kandidaat-agenten. Een vijftigtal agenten heeft ook al een overplaatsing naar andere zones aangevraagd.

  De vakbondsactie duurde tot de middag. De 101-alarmcentrale in Charleroi bleef wel bemand.

  Bron : deredactie

  22-01-2008 om 17:17 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waalse treinstaking breidt zich uit

  Waalse treinbegeleiders uit Bergen en La Louvière hebben vanmorgen een aantal uren het werk neergelegd. Ze staken omdat ze opnieuw werden geconfronteerd met zware agressie. De staking heeft ook gevolgen voor het treinverkeer in Vlaanderen.

  De treinbegeleiders uit Bergen en La Louvière begonnen aan hun staking rond 5.30 uur. Kort daarna legde ook een derde van de treinbegeleiders uit Brussel-Zuid het werk neer. Later breidde de staking uit naar Ottignies, Namen, Charleroi en 's Gravenbrakel.

  Inmiddels hebben de treinbegeleiders uit Namen en Ottignies het werk weer hervat. In de andere steden wordt er voortgestaakt.

  De staking heeft vooral gevolgen voor het treinverkeer in Wallonië, vooral op de lijnen Brussel-Charleroi en Brussel-Louvain-la-Neuve.

  Maar er is ook hinder in Vlaanderen, op de lijnen Brussel-Turnhout, Brussel-Luchthaven, Brussel-Leuven en Brussel-Antwerpen.

  Door de staking zijn volgens Infrabel in totaal een vijftigtal treinen op het hele net geschrapt.

  Bron : deredactie

  22-01-2008 om 17:16 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mensen geven massaal signalen

  Met de recente syndicale acties in de auto-industrie wordt nog maar eens een zoveelste duidelijk signaal gegeven. Niet enkel koopkracht maar ook de zekerheid is van het allergrootste belang voor de mensen. Liefst 930 mensen werken in onzekerheid bij Ford en doen dat allemaal in naam van de flexibiliteit. De laatste jaren kennen we het wel. Vaste jobs worden geslachtofferd en vervangen door tijdelijke jobs en/of outsourcing. Dit allemaal aan lagere arbeidsvoorwaarden en zonder de broodnodige zekerheid.

  Dat een bepaalde politica dan nog het lef heeft om de arbeiders van Ford rond de oren te slagen met de 30 miljoen euro belastingsgeld (weeral ons geld en van de sociale zekerheid) die de overheid gegeven heeft aan Ford, getuigd dan ook van heel weinig respect. Sommige mensen kennen blijkbaar geen schaamte. De auto-industrie heeft dit geld immers gebruikt om te komen waar ze nu zijn. Ze hebben vaste jobs ingeruild voor tijdelijke jobs en hebben de 30 miljoen euro hiervoor gebruikt in plaats van ze te gebruiken voor meer werkzekerheid. De werkende klasse is het slachtoffer in dit verhaal en niet het patronaat.

  Weg dus met vaste jobs. Lang leve tijdelijke jobs is de filosofie. En dit in een sector waar sowieso al veel flexibiliteit is. All-in akkoorden, plus-minus akkoorden, tijdelijke contracten Het signaal is duidelijk. Flexibiliteit heeft zijn grenzen en mensen hebben hun grenzen. En die mensen trekken de grens daar waar zekerheid onzekerheid wordt. Spijtig genoeg kent flexibiliteit geen grenzen in de ogen van het patronaat.

  We hebben het de voorbije maanden al regelmatig herhaald : de flexizekerheid of flexicurity ! Flexibiliteit kan in de ogen van het patronaat niet stoppen bij arbeid maar moet onder andere nog verder worden uitgebreid naar verloning toe. Loon gekoppeld aan de economische toestand van het bedrijf om maar een voorbeeld te noemen. Wat vandaag genoeg is kan morgen te weinig zijn. De flexibiliteit kent geen grenzen.

  Maar niet enkel bij Ford worden duidelijke signalen gegeven.

  Kaasmakerij Kempico
  Opel Antwerpen
  Johnson Control
  DHL
  Recht op wonen
  JLG
  Syncreon
  Coulier

  En het einde lijkt nog niet in zicht. Een politiek klimaat waarin de werkgevers denken dat zij de natuurelementen kunen controleren stuit op meer en meer onbegrip. De jacht op meer winsten onder de noemers van concurrentie en flexibiliteit wordt blijkbaar moeilijker. Zouden mensen eindelijk wakker schieten ?


  22-01-2008 om 17:14 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)


  Foto

  Les soutenantes ?
 • cliquez ici

 • UPDATE 28-11
  L'appel afin de soutenir
 • la lettre d'évocation

 • Dossier
 • La 10 droit de base du manifestant
 • La convention : Gentlements agreement
 • brochure : les délégéus méritent ine meilleure protection

 • la grève - les huissiers

  Laissez nous le savoir


  Archief per week
 • 20/06-26/06 2011
 • 20/04-26/04 2009
 • 06/04-12/04 2009
 • 30/03-05/04 2009
 • 23/03-29/03 2009
 • 02/03-08/03 2009
 • 23/02-01/03 2009
 • 16/02-22/02 2009
 • 09/02-15/02 2009
 • 02/02-08/02 2009
 • 26/01-01/02 2009
 • 19/01-25/01 2009
 • 12/01-18/01 2009
 • 05/01-11/01 2009
 • 29/12-04/01 2009
 • 22/12-28/12 2008
 • 15/12-21/12 2008
 • 08/12-14/12 2008
 • 01/12-07/12 2008
 • 24/11-30/11 2008
 • 17/11-23/11 2008
 • 10/11-16/11 2008
 • 03/11-09/11 2008
 • 27/10-02/11 2008
 • 21/01-27/01 2008
 • 14/01-20/01 2008
 • 07/01-13/01 2008
 • 31/12-06/01 2008
 • 24/12-30/12 2007
 • 17/12-23/12 2007
 • 10/12-16/12 2007
 • 29/10-04/11 2007


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!