Foto
Wie steunt er ?
 • klik hier
 • UPDATE 28-11
  Oproep om te steunen
 • Solidariteits brief deurwaarders
 • Dossier
 • De 10 basisrechten van de manifestant
 • Het herenakkoord
 • Brochure delegees verdienen beter
 • Staking - Deurwaarders

  Laat het weten

  Inhoud blog
 • steun gevraagd - demande de soutien
 • Vanop website ABVV -BRC
 • Rechter geeft vakbonden Carrefour Charleroi gelijk
 • Spontane staking bij Avery Dennison in Turnhout
 • Staking B-Cargo goed opgevolgd
  Laatste commentaren
 • Meer over staking ASZ (Bart Van der Biest)
      op Personeel ziekenhuis ASZ Aalst en Geraardsbergen staakt
 • Verdeel en heers (Cathy Van der Auwera)
      op Opinie : De vrijheid tot actie voeren
 • vakbondsdelegees zijn er voor de mensen (marnix.de.baets)
      op Hebben hun steun toegezegd -- A donnez leur support
 • samen sterk mooie blog (magda)
      op Verhaal van Aviapartner
 • De kleine man wil vooruit (leo)
      op Deurwaarders maken toegang Carrefour vrij
 • Interessante sites
 • Initiatief op /initiative sur : Facebook
 • Indymedia
 • Website voor syndicalisten
 • Zoeken in blog  11-01-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontslag delegee:Vakbonden delen pamfletten uit bij Philips Brugge
  De vakbonden bij televisieproducent Philips in Brugge hebben donderdag pamfletten uitgedeeld aan de bedrijfspoorten. De vakbonden protesteerden daarmee tegen het ontslag van een afgevaardigde van de BBTK. Volgens de vakbonden werd hij om subjectieve redenen afgedankt. De vakbonden beraden zich nu over de toekomst. Mogelijks komen er hardere acties tegen het ontslaan van beschermde werknemers.

  We hebben nog niets gehoord van de directie", zegt vakbondssecretaris Christel Burke. "Intussen stelden we vast dat bij een zusterbedrijf van Philips in Leuven ook een vakbondsafgevaardigde werd ontslaan vlak voor een nieuwe beschermingsperiode. Het is onze bedoeling om het probleem nu ruimer te bekijken en daarna de nodige acties te plannen."

  De vakbonden vrezen dat ze door de ontslagen monddood zullen worden gemaakt.

  Bron : Website voor syndicalisten


  11-01-2008 om 10:41 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  10-01-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrijdag prikacties bij De Lijn in Antwerpen
  Het gemeenschappelijk vakbondsfront (ACOD, ACV-OD en ACLVB) gaat morgen/vrijdag tussen 9 en 12 uur prikacties houden bij De Lijn in Antwerpen. Met hun actie klagen de bonden de gebrekkige doorstroming van het busverkeer in Antwerpen aan, waardoor buschauffeurs niet voldoende rusttijden kunnen nemen.

  De prikacties vinden plaats aan de Rooseveltplaats in Antwerpen. Het busverkeer zal er belemmerd worden, maar volgens vakbondsman Hicham El Mzairh van de liberale bond zal er nog een "minimumdienstverlening" worden gegarandeerd.
  "We voeren deze actie omdat alle communicatiemiddelen uitgeput zijn", verklaarde hij donderdagavond.

  Volgens de vakbonden bestaat het probleem van de slechte doorstroming al lang maar blijven structurele oplossingen vanwege de directie en de stad Antwerpen uit.

  Bron : De Morgen

  10-01-2008 om 10:33 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. ACV en ABVV voeren vrijdag symbolische schoonmaakactie op Meir
  Vakbonden ABVV en ACV zullen vrijdagvoormiddag een symbolische schoonmaakactie houden op de Meir in Antwerpen. Met de actie willen de bonden de weinig aantrekkelijke werkomstandigheden in de schoonmaaksector aanklagen. Vooral de talloze besparingen in de sector, die "uitsluitend de werknemers treffen", zijn de bonden een doorn in het oog.

  Een van de zaken die de bonden aankaarten, is de snel stijgende werkdruk in de sector. "Om een voorbeeld te geven: 5 jaar geleden diende een schoonmaker per uur gemiddeld 300m2 te onderhouden. Vandaag is dit meer dan verdubbeld, tot 700m2 per uur. Dat is een ondraaglijke situatie", luidt het. De jaarlijkse besparingen op de onderhoudscontracten wijzen de bonden aan als oorzaak van de stijgende werkdruk.

  Om hieraan enigszins te verhelpen pleiten de bonden voor vaste afspraken die de prijsconcurrentie moeten helpen indammen. "Dat kan enerzijds door een standaard lastenboek in te voeren. Anderzijds moet ook de onderaanneming bestreden worden omdat die aanleiding blijft geven tot zwartwerk en fraude", sommen de bonden op. De symbolische actie vindt nu vrijdag plaats tussen 10 en 11 uur.

  Bron : De Morgen

  10-01-2008 om 10:30 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Carrefour (Luik) :: Ontslagen op oudejaarsdag

  In de bijtende kou van de ochtend van 5 januari staat een groep rode syndicalisten aan de GB van Ans bij Luik. Ze eisen de heropname van hun kameraad Guy Wosny.


  Personeel wil zijn delegee terug

  Het bizarre verhaal begint op 23 december. SETca-delegee Guy Wosny is zijn portefeuille kwijt. SETca is de Franstalige bediendenvakbond van het ABVV. Op 24 december signaleert de politie hem dat hij alles kan komen ophalen op het commissariaat. Dat duurt langer dan verwacht, hij komt pas om 16 uur op zijn werk, twee uur te laat. Op zijn volgende werkdag, 27/12 beseft hij plots dat die twee uren als vakantie-uren moeten geregistreerd worden. Hij verandert dat op zijn prikkaart en neemt zich voor zijn chef te informeren zodra hij hem ziet. Zoals vaak gebeurt bij de GB in Ans.

  Op 31 december wordt Guy bij de veiligheidsdienst geroepen. Guy: “Ik heb daar gewoon mijn verhaal gedaan, ik heb niets verkeerd gedaan!”.

  Dezelfde dag deelt de directie aan SETca-secretaris Jacqueline Orval mee dat ze Guy wil afdanken wegens ‘zware fout’, het overtreden van het bedrijfsreglement. “Na uren discussie wisten ze me alleen te zeggen dat ze nog eens zouden nadenken. Dat was al een slecht teken”.

  Op 2 januari bevestigt de directie per telefoon de afdanking en vraagt ze de opheffing van de syndicale bescherming. Jacqueline Orval roept onmiddellijk alle delegees van de winkel bijeen. Intussen valt de afdeling waar Guy werkt, al stil.

  Twee maten, twee gewichten

  Jacqueline Orval: “We willen de actie ‘verhuizen’ naar de winkel van Flémalle. Daar zijn er problemen met het uitbetalen van de overuren. Omdat de directie prikkaarten heeft kwijtgespeeld! En ze geeft de overuren van de 50-plussers met een halftijdse loopbaanonderbreking niet door aan de RVA.”

  Jacqueline Orval besluit dat de directie zelf de indruk wekt dat sommige regels wel en andere niet hoeven te worden nageleefd. Daarmee heeft ze altijd een stok waarmee ze om het even wie kan slaan. Het vakbondspamflet voor de klanten schrijft daarom: “Waarom twee maten en twee gewichten? Omdat er rijken zijn die altijd gelijk hebben en werkende mensen die zich altijd maar moeten aanpassen aan de grillen van het bedrijf. Wij eisen de heropname.”

  Bron : Website Pvda


  10-01-2008 om 10:27 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  09-01-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eén afdeling Moerbeke gered?

  Experts van de Vlaamse en Franstalige Gemeenschap onderzoeken vanaf 18 januari of Specialty Sugars, een afdeling van de suikerfabriek in Moerbeke, kan blijven bestaan, rekening houdend met de Europese wetgeving rond de suikerproductie.

  Dat is vandaag overeengekomen tijdens een overlegronde tussen vakbonden en directie van Iscal Sugar, de groep achter de suikerfabriek in Moerbeke die de deuren sluit.

  Op 23 januari zullen vakbonden en directie opnieuw samenkomen en bekijken of een klein deel van de fabriek alsnog open kan blijven.

  Volgens de directie van Iscal Sugar is dit "bijna zeker", zegt Björn Desmet, gewestelijk secretaris ABVV Voeding.

  Het zou in totaal evenwel om amper vijf tot zeven arbeidsplaatsen gaan. In de suikerfabriek van Moerbeke werkten 95 mensen.

  Bron : deredactie

  09-01-2008 om 00:02 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  08-01-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.24-Urenstaking dreigt in Luikse staalindustrie

  De Luikse staalindustrie staakt op 21 januari gedurende 24 uur indien hoogoven 6 van ArcelorMittal tegen die datum niet opnieuw is opgestart. Dat heeft ABVV Metaal Luik-Luxemburg maandag aangekondigd tijdens een persconferentie.

  "Dit is "een eerste waarschuwing", zegt ABVV Metaal. Er volgt nog een kalender met activiteiten voor Mittal, de Belgische staat, het Waalse gewest en Europa.

  De vakbond is ongerust over de toekomst van de staalindustrie in Luik. ABVV Metaal is bezorgd wegens de problemen met de CO2-quota. "Mittal voert zwaarder druk uit dan verwacht en dreigt te vertrekken naar landen waar ze zoveel mogen uitstoten als ze willen", legt Francis Gomez, leider van de Luikse metaalarbeiders, uit.

  De socialistische vakbond vraagt aan Mittal om intern oplossingen te vinden en te investeren in middelen om de CO2-productie te verminderen.

  ABVV Metaal richt zich ook tot het Waals gewest en de federale staat om zo snel mogelijk een oplossing te vinden. Tot slot vraagt de vakbond aan Europa om te stoppen met een beleid dat indruist tegen een industriële activiteit en zorgt voor de verplaatsing van de uitstoot naar Afrika en Azië."

  Bron : Website voor syndicalisten

  08-01-2008 om 12:32 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spontane staking bij Opel in Antwerpen

  Bij Opel Antwerpen is een spontane staking uitgebroken. De arbeiders weigerden na de voormiddagpauze opnieuw aan het werk te gaan. Ze protesteren tegen het feit dat de lonen niet correct worden uitbetaald.


  Drie jaar geleden werd de loonadministratie bij General Motors verhuisd van Antwerpen naar Barcelona.

  Volgens de vakbonden loopt het sindsdien geregeld mis.

  "De lonen zijn opnieuw niet correct uitbetaald", zegt Rudi Kennes van de  socialistische vakbond. "Sommigen worden te weinig betaald, bij anderen gaan attesten verloren."

  "Door al die problemen raken sommige mensen in financiële problemen. Dit kan zo niet langer."

  De productielijn werd om 10.30 uur stilgelegd. De staking brak uit in de assemblage-afdeling, maar breidde al snel uit naar de rest van de fabriek.

  Bij Opel in Antwerpen werken zo'n 3.500 mensen.  Het  personeel wil pas opnieuw aan het werk gaan als de directie belooft dat het probleem  structureel wordt aangepakt.

  Bron : deredactie

  08-01-2008 om 12:24 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  07-01-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sterke stem gezocht !

  WAAROM KANDIDATEN BIJ SOCIALE VERKIEZINGEN BESCHERMING VERDIENEN

  Sinds gisteren is elk ontslag 'verdacht'. Maar de ontslagbescherming is niet absoluut. Misbruik van kandidatuur is moeilijk te bewijzen

  Tussen 5 en 18 mei zullen zowat 1,3 miljoen werknemers, uit 6.000 bedrijven, hun stem uitbrengen bij de sociale verkiezingen. Dan duiden ze hun vertegenwoordigers aan in de informatie- en overlegorganen van het bedrijf: de ondernemingsraad en/of het preventiecomité.

  De drie vakbonden zullen samen zowat 120.000 kandidaten weten te verzamelen. Dat is een heuse krachttoer. Want het gaat niet alleen om 'oude vakbondsgetrouwen'. Voor zowat 20.000 kandidaten zal het de eerste keer zijn. De rekruteringscampagne is dan ook al enkele maanden bezig. De beroepscentrales en de regionale afdelingen van ACV, ABVV en ACLVB voeren een affiche-, folder- en internetslag om potentiële kandidaten warm te maken. Het voornaamste wervingsnetwerk blijft echter dat van de informele contacten tussen actieve vakbondsmilitanten en -gekozenen en hun collega-werknemers.

  Er staat veel op het spel, want de stem van de meeste werknemers gaat in de eerste plaats naar een kandidaat, veel minder naar de kleur van de vakbondslijst of naar de standpunten van de vakbondsleiders.

  Het moeten dus 'goede' kandidaten zijn. Sterke figuren, met de nodige kennis over het bedrijf, met de mondigheid om standpunten te verkondigen en met de nodige 'autoriteit' op de werkvloer èn in de directiezaal om de spreekbuis van het personeel te kunnen zijn.

  Dat is al niet weinig en voor heel wat kandidaten ligt de lat hier al erg hoog. Maar daarnaast moeten ze ook 'bestand zijn' tegen de stress die eigen is aan confrontaties met de directie. Dat is niet vanzelfsprekend.

  Verstandige bedrijfsleiders weten maar al te best hoe waardevol een 'sterke' stem van het personeel kan zijn. Iemand die ook voor de managers kan dienen als referentiepunt, als aanspreekpunt, zelfs als medestander in het zoeken naar sociaal verantwoorde oplossingen voor economische problemen.

  Helaas zijn er nog altijd veel werkgevers die de vakbondsjongens- en meisjes alleen maar 'een last' vinden en die de personeelsafgevaardigden liever kwijt dan rijk zijn. In zo'n sfeer komt het vaak tot bitse conflicten. Om de haverklap duiken berichten op over stakingen in bedrijven waar het personeel het ontslag van hun délégué niet pikt.

  Om die reden bestaat er een speciale, wettelijke bescherming voor de kandidaten bij sociale verkiezingen. Bescherming tegen ontslag of tegen andere sancties, zoals ongewilde overplaatsing. Eigenlijk is elk ontslag van een personeelsafgevaardigde 'verdacht', tenzij het bewijs wordt geleverd van beroepsfouten (ontslag om dringende redenen) of van 'economische omstandigheden', zoals de herstructurering van een bedrijf.

  Die bescherming geldt in principe vier jaar, ook voor de kandidaten die niet verkozen raken. Wie twee keer op de lijst staat en telkens niet verkozen raakte, geniet slechts twee jaar bescherming.

  Het aantal beschermde werknemers ligt dus heel wat hoger dan het aantal gekozenen in de overlegorganen en dat zint veel werkgevers niet. Toch is de ontslagbescherming niet absoluut. Een werkgever kan een personeelsafgevaardigde wel degelijk ontslaan, maar zal daarvoor diep in de geldbuidel moeten tasten. Bij 'onrechtmatig ontslag' moet een forse extra opzegvergoeding worden uitbetaald.

  Voor alle kandidaten bij de verkiezingen op 5 mei, de eerste stembusdag, is die speciale beschermingsperiode gisteren, 6 januari, al van start gegaan. Voor de andere kandidaten geldt hetzelfde, in de komende dagen, tot uiterlijk 19 januari (voor kandidaten in bedrijven met verkiezingen op 18 mei).

  Eigenlijk moeten de vakbonden hun officiële kandidatenlijsten pas tussen 1 en 24 maart bekendmaken. Toch voorziet de wet dus in een bescherming, met terugwerkende kracht, nog vóór de kandidaten bekend zijn. Op die manier wordt het voor een werkgever onmogelijk om nog snel iemand te ontslaan van wie hij vermoedt dat die (in maart) op de lijst zal staan.

  Maar hoe kan een bedrijf weten dat iemand op de lijst zal staan? Het ontslag kan 'te goeder trouw' zijn, zonder anti-syndicale bijbedoelingen. De ervaring wijst uit dat het in deze 'occulte periode' (tussen januari en maart) voor bedrijven niet zonder gevaar is om werknemers te ontslaan. Want de betrokkenen kunnen in maart op de kandidatenlijst prijken en dus van een speciale bescherming genieten. Werkgevers die hun onschuld bepleiten, halen zelden of nooit gelijk voor de rechtbank. De rechtbank mag de motivatie van een kandidatuurstelling van een werknemer immers niet in vraag stellen. Ook de kandidatuur van iemand die zijn ontslag voelde aankomen, is rechtmatig. Zelfs wanneer hij voordien nooit enige vakbondsactiviteit heeft laten zien. De werkgever moet het bewijs van misbruik van de kandidatuur kunnen voorleggen. En dat is zelden mogelijk.

  Veel werkgevers hekelen het misbruik van het beschermingssysteem. Ze fulmineren - terecht - tegen kandidaten die alleen het eigenbelang, de eigen redding, als doel hebben. Eigenlijk zouden ook de andere werknemers dat moeten doen. Ze kunnen in mei hun afkeuring laten zien door niet op dit soort kandidaten te stemmen. En dan zullen ook de vakbonden inzien dat ze hiermee geen stemmen kunnen halen.

  Bron :
  Johan Rasking redacteur economie, De Standaard

  07-01-2008 om 11:57 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  » Reageer (0)


  Foto

  Les soutenantes ?
 • cliquez ici

 • UPDATE 28-11
  L'appel afin de soutenir
 • la lettre d'évocation

 • Dossier
 • La 10 droit de base du manifestant
 • La convention : Gentlements agreement
 • brochure : les délégéus méritent ine meilleure protection

 • la grève - les huissiers

  Laissez nous le savoir


  Archief per week
 • 20/06-26/06 2011
 • 20/04-26/04 2009
 • 06/04-12/04 2009
 • 30/03-05/04 2009
 • 23/03-29/03 2009
 • 02/03-08/03 2009
 • 23/02-01/03 2009
 • 16/02-22/02 2009
 • 09/02-15/02 2009
 • 02/02-08/02 2009
 • 26/01-01/02 2009
 • 19/01-25/01 2009
 • 12/01-18/01 2009
 • 05/01-11/01 2009
 • 29/12-04/01 2009
 • 22/12-28/12 2008
 • 15/12-21/12 2008
 • 08/12-14/12 2008
 • 01/12-07/12 2008
 • 24/11-30/11 2008
 • 17/11-23/11 2008
 • 10/11-16/11 2008
 • 03/11-09/11 2008
 • 27/10-02/11 2008
 • 21/01-27/01 2008
 • 14/01-20/01 2008
 • 07/01-13/01 2008
 • 31/12-06/01 2008
 • 24/12-30/12 2007
 • 17/12-23/12 2007
 • 10/12-16/12 2007
 • 29/10-04/11 2007


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!