Foto
Wie steunt er ?
 • klik hier
 • UPDATE 28-11
  Oproep om te steunen
 • Solidariteits brief deurwaarders
 • Dossier
 • De 10 basisrechten van de manifestant
 • Het herenakkoord
 • Brochure delegees verdienen beter
 • Staking - Deurwaarders

  Laat het weten

  Inhoud blog
 • steun gevraagd - demande de soutien
 • Vanop website ABVV -BRC
 • Rechter geeft vakbonden Carrefour Charleroi gelijk
 • Spontane staking bij Avery Dennison in Turnhout
 • Staking B-Cargo goed opgevolgd
  Laatste commentaren
 • Meer over staking ASZ (Bart Van der Biest)
      op Personeel ziekenhuis ASZ Aalst en Geraardsbergen staakt
 • Verdeel en heers (Cathy Van der Auwera)
      op Opinie : De vrijheid tot actie voeren
 • vakbondsdelegees zijn er voor de mensen (marnix.de.baets)
      op Hebben hun steun toegezegd -- A donnez leur support
 • samen sterk mooie blog (magda)
      op Verhaal van Aviapartner
 • De kleine man wil vooruit (leo)
      op Deurwaarders maken toegang Carrefour vrij
 • Interessante sites
 • Initiatief op /initiative sur : Facebook
 • Indymedia
 • Website voor syndicalisten
 • Zoeken in blog  07-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.arrêt de travail à Métalprofil (Herstal)
  6com.be schrijft:
  Depuis ce jeudi matin, l'usine Métalprofil à Herstal est à l'arrêt et ce, pour 24 heures. Les travailleurs de cette filiale d'ArcelorMittal dénoncent plusieurs dysfonctionnements sociaux, alors qu'une vaste restructuration a eu lieu il y a quelques mois (voir 6com du 04/06), ainsi qu'un carnet de commandes peu rempli. Mercredi, après une nouvelle journée fort peu chargée, il leur a été demandé de prester des heures supplémentaires, un comble. (6com)

  Bron: 6com.be van vrijdag 7 november

  07-11-2008 om 07:37 geschreven door rudi dom  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Akkoord over CAO voor nutsbedrijven

  De Standaard schrijft: Vakbonden en werkgevers van de gereguleerde energiebedrijven hebben donderdag een ontwerp van akkoord bereikt. Dat meldt woordvoerder Simon Van Wymeersch van Eandis.
  Sinds woensdag voerden bonden en vertegenwoordigers van de bedrijven Elia, Fluxys, Netwal, BNO en Eandis onderhandelingen om tot een akkoord te komen in een sociaal conflict. De werknemers die na 2002 in dienst traden, krijgen minder loon dan diegenen die er voordien aan het werk gingen. De vakbonden namen dit niet en voerden de voorbije weken meermaals actie.

  'Die onderhandelingen hebben donderdag geleid tot een ontwerp van akkoord dat in een tekst gegoten zal worden en dan door de bonden in referenda aan de werknemers wordt voorgelegd', zegt Van Wijmeersch.

  Hij spreekt van een 'positief' ontwerp van akkoord dat 'inspanningen doet op vlak van koopkracht en het veilig stellen van tewerkstelling.'

  Bron: De standaard van vrijdag 7 november

  07-11-2008 om 07:35 geschreven door rudi dom  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  » Reageer (0)
  06-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verzoening tussen bonden en directie Carrefour mislukt
  De Morgen schrijft :

  Het verzoeningsoverleg tussen de vakbonden en de directie van Carrefour bij de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg is mislukt. De partijen zijn donderdagavond om 21 uur na een lange dag overleg zonder akkoord uit elkaar gegaan. Dat meldt het gemeenschappelijk vakbondsfront (BBTK-LBC) in een persbericht.

  De afstand tussen de standpunten van de directie en het vakbondsfront bleef te groot. Er kon geen globaal compromis gewonden worden voor de hypermarkt in Brugge, over de lonen en de arbeidsvoorwaarden, luidt het. Werknemers in deze nieuw geopende hypermarkt worden 25 procent minder betaald.

  Alle sluitingsacties van Carrefourwinkels voor zaterdag en maandag blijven voor het vakbondsfront behouden, dit in alle regio's van het land. (belga/mvdb)

  Bron : De Morgen

  06-11-2008 om 23:24 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Carrefour-vakbonden beloven opnieuw actie
  Klik op de afbeelding om de link te volgen De Tijd schrijft: Ook komend weekend (8-10 november) zullen de vakbonden actie voeren bij distributeur Carrefour. "Weerom zullen er winkels Carrefour/GB gesloten worden en weerom zullen er deurwaarders dwangbevelen betekenen", luidt het donderdag in een gezamenlijke mededeling van de christelijke en socialistische bediendevakbonden, LBC-NVK en BBTK.

  (belga) - Ondertussen is donderdag nog geen uitkomst bij het sociaal overleg tussen directie en vakbonden. "Er valt nog altijd niets te zeggen" zegt Jan De Weghe van BBTK "woedend". "Van kwart na elf wachten we al op een voorstel van de directie."

  Indien het donderdag nog tot een akkoord komt, dan kunnen de acties nog afgeblazen worden, zegt Etienne Claes van LBC-NVK.
  Uit de persmededeling van beide vakbonden lijkt het alsof ze een spelletje "deurwaarders vermijden" zullen spelen. Waar actie zal gevoerd worden, willen ze immers niet duidelijk gezegd hebben.

  Onder meer in de kustregio zullen acties volgen, luidt het. In welke winkels is echter niet bekend, "zodat de deurwaarders ietsje meer werk hebben", luidt het. "En het zou ook kunnen zijn dat de verwachte winkel op het laatste moment wordt vervangen door een andere winkel. Of dat we helemaal geen actie voeren aan de kust en dat we ergens anders actie voeren in West-Vlaanderen." Als de stakingspost bij een vestiging "gebroken wordt", is bovendien een onmiddellijke verhuis niet uitgesloten.

  Bovendien komt er een petitieactie vanuit Brugge "om de leden van de raad van bestuur van Carrefour Belgium te bewegen om hun beslissing aangaande Carrefour Blauwe Toren terug te draaien en de werknemers van een hypermarkt ook de wedde te geven van de hypermarkten". Daarmee willen de vakbonden bestuurders zoals Willy Claes, Karel Van Miert, Johnny Thys en Marc Oursin "confronteren" met de eis voor gelijke loons- en arbeidsvoorwaarden in de bewuste nieuwe Brugse vestiging.

  Bron: de tijd van donderdag 6/11

  06-11-2008 om 20:23 geschreven door rudi dom  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Filterblokkades voor UCB in Eigenbrakel + deurwaarder
  De Standaard schrijft:

  "De nieuwe onderhandelingen die vanmorgen gepland zijn tussen de directie en vertegenwoordigers van het personeel bij UCB in Eigenbrakel, zouden zeer gespannen kunnen verlopen. Na de staking van gisteren heeft het personeel vanmorgen filterblokkades opgezet voor de fabriek. Personeelsleden die willen werken, mogen het bedrijf binnen, maar alle externe consultants en externe werkkrachten wordt de toegang geweigerd."

  "De actievoerders willen met de filterblokkade druk uitoefenen op de directie van UCB in het kader van de onderhandelingen over het sociaal plan die aan de gang zijn. Het personeel vindt dat de ontslagvergoedingen die nu op tafel liggen voor de geplande naakte ontslagen, veel te laag zijn. Op de site van UCB in Eigenbrakel worden 425 jobs bedreigd door het plan Shape.

  Er was voor vanmorgen een ondernemingsraad gepland. Momenteel weten de vakbonden niet of de directie, die een beroep heeft gedaan op deurwaarders om de gedeeltelijke versperring van de site vast te stellen, bereid is om rond de onderhandelingstafel te gaan zitten gezien de gespannen sfeer."

  Bron : de standaard

  06-11-2008 om 19:03 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chômage économique chez Caterpillar/Economische werkloosheid bij Caterpillar
  La Libre schijft :

  Les ouvriers de l’entreprise Caterpillar de Gosselies, spécialisée dans la production d’engins de génie civil, seront en chômage économique durant seize jours, a indiqué la porte-parole du groupe. Les deux semaines de chômage économique seront étalées jusqu’à la fin du mois de février et sont liées à la crise actuelle. La production sera interrompue durant deux jours en décembre, sept en janvier et sept en février. Ces mesures permettent d’éviter des pertes d’emplois. (Belga)

  Express schrijft :

  De arbeiders van Caterpillar in Gosselies, nabij Charleroi, zullen gedurende zestien dagen economisch werkloos zijn. Dat heeft het bedrijf tijdens een bijzondere ondernemingsraad bekend gemaakt. De economische werkloosheid wordt gespreid over een periode die loopt tot eind februari. In december wordt de productie twee dagen stilgelegd. In januari en februari volgend jaar volgen nog eens onderbrekingen van telkens zeven dagen. Met de productie-onderbrekingen wil Caterpillar naar eigen zeggen reageren op de economische crisis. De economische werkloosheid moet volgens het bedrijf vermijden dat er banen zouden moeten geschrapt zijn. (MH)

  Bronnen : La Libre en Express

  06-11-2008 om 16:06 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stakingsactie bij UCB Eigenbrakel
  Express schrijft

  Het personeel van het farmaceutisch bedrijf UCB in Eigenbrakel heeft het werk neergelegd, nadat op een algemene vergadering geen akkoord kon worden gesloten. Het personeel heeft gezegd actie te zullen blijven voeren tot er aanvaardbare voorwaarden op tafel liggen voor de personeelsleden die moeten vertrekken. De werknemers legden het werk neer uit onvrede met het bedrag dat de directie van het farmaceutische bedrijf naar voor had geschoven als vergoeding voor de werknemers die ontslagen worden in het kader van het plan Shape. Daarbij zouden bij de vestiging in Eigenbrakel tot 425 banen verloren gaan. (MH)

  Bron : express

  06-11-2008 om 10:58 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ArcelorMittal Genk schrapt dertig tijdelijke banen
  De Morgen schrijft :

  De directie van de Genkse vestiging van het staalbedrijf ArcelorMittal wil de dalende vraag naar roestvast staal opvangen door een dertigtal contracten van tijdelijken niet te verlengen en door tijdelijke werkloosheid en collectief verlof in te voeren. De vakbonden nemen geen genoegen met dit voorstel, maar zijn niet van plan om de fabriek plat te leggen. Ze gaan de 1.300 werknemers vandaag en de komende dagen wel grondig informeren, zo zegt Rudi Essers, hoofdafgevaardigde van het ACV.

  Productie verlagen
  Vorige week raakte bekend dat ArcelorMittal in Genk de productie dit jaar met 70.000 ton gaat verlagen. De bonden kregen begin deze week te horen dat daar nog eens 20.000 ton bijkomt. De productieverlaging heeft te maken met de financiële crisis en de sterk dalende vraag naar roestvast staal. Het directievoorstel houdt in dat er in de vijf afdelingen in Genk een dertigtal tijdelijke contracten niet verlengd zullen worden en dat er in de zomer een collectief verlof van veertien tot zestien dagen en in de winter een collectief verlof van zeven dagen wordt ingevoerd.

  Tijdelijke werkloosheid
  Bovendien zullen er tijdens de laatste twee maanden van dit jaar in totaal vier weken tijdelijke werkloosheid ingevoerd worden. Dat zal per afdeling en stapsgewijs gebeuren, zodanig dat de productie gewaarborgd blijft en de fabriek op geen enkel moment volledig komt stil te vallen, aldus nog Essers. De vakbonden benadrukken dat dit een directievoorstel betreft, waar zij geenszins genoegen mee kunnen nemen en dat ze ook niet bij hun achterban zullen verdedigen.

  Tegenvoorstel
  De bonden gaan zich in de loop van deze week intern beraden en met een gemeenschappelijk tegenvoorstel naar de directie toestappen. Daarin bepleiten ze alvast de invoering van een 35-urenweek. Dat zou niet enkel een groot deel van de dertig tijdelijke jobs kunnen redden, maar bovendien zes extra vrije dagen voor de werknemers op jaarbasis inhouden. "Als het directievoorstel inzake collectief verlof daadwerkelijk van kracht wordt, zullen de arbeiders nog maar maximaal zeven dagen per jaar verlof kunnen nemen. Deze mensen werken in een volcontinu systeem en hebben ook recht een sociaal leven", aldus de bonden. Volgende week vrijdag is er een nieuwe ondernemingsraad gepland in Genk. Dan zullen de vakbonden hun tegenvoorstel lanceren. (belga/vsv)

  bron : De morgen

  06-11-2008 om 10:56 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Biotechbedrijf Devgen sluit farmatak
  Express schrijft

  Het Gentse agro-biotechbedrijf Devgen wil zich volledig op de agro-business richten. Het sluit daarom haar farma-afdeling. Daardoor verdwijnen negentien banen. Thierry Bogaert, chief executive van Devgen, stelt dat een aantal mogelijke alternatieven voor de farmatak werd bekeken, waarbij naar eigen zeggen rekening werd gehouden met alle stakeholders. Er wordt echter aan toegevoegd dat de farmatak weinig toekomstmogelijkheden heeft zonder dat er verdere grote investeringen zouden gebeuren. De farmatak van Devgen ontwikkelde een nieuwe soort kandidaat-geneesmiddelen voor de behandeling van inflammatoire aandoeningen. Devgen had het voorbije jaar nog geïnvesteerd om de farmatak te verzelfstandigen en nadien te verkopen. Maar door het verslechterde financiële klimaat zijn kandidaat-overnemers risicoschuw geworden. (MH)

  beon : express

  06-11-2008 om 10:53 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vakbond woedend over privédetectives bij Carmeuse
  Express schrijft :

  De socialistische vakbond FGTB voert acties bij de Waalse kalkgroep Carmeuse. De vakbond protesteert tegen het ontslag van een afgevaardigde, die er door de directie van beschuldigd wordt verantwoordelijk te zijn voor een arbeidsongeval in juli. De vakbond stelt dat de directie geweigerd heeft andere mogelijkheden te onderzoeken en privédetectives inzette om haar hypothese bevestigd te zien. Het bedrijf zou ook de resultaten van het politieonderzoek niet afgewacht hebben om de ontslagprocedure op te zetten. Geëist wordt dat die procedure wordt stopgezet. (MH)

  Bron : Express

  06-11-2008 om 10:51 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ABVV Textiel wil nationale verzoening Beaulieu
  Express schrijft :

  Er is nog geen oplossing in zicht voor het sociaal conflict bij textielgroep Beaulieu. Een samenkomst met de directie heeft niet tot toenadering geleid. De socialistische ABVV Textiel had de tussenkomst van een sociaal bemiddelaar van de Federale Overheidsdienst Arbeid en Tewerkstelling gevraagd om de toestand te deblokkeren. Die was echter niet aanwezig. Omdat de directie geen garanties wou geven dat er gepraat zou worden over vervroegd brugpensioen en een afscheidspremie, schortte ABVV Textiel de gesprekken op. De christelijke vakbond ACV Textiel luisterde wel naar de voorstellen van de directie en zegt niet verwacht te hebben dat de sociaal bemiddelaar aanwezig zou zijn. De afspraak zou immers geweest zijn dat die zich ter beschikking zou houden. ACV Textiel zegt een voorkeur te hebben om met de directie zelf tot een akkoord te komen. ABVV Textiel beraadt zich over stappen om de nationale verzoening via het nationaal paritair comité aan te vragen. (MH)

  Bron : Express

  06-11-2008 om 10:50 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dernier appel - laatste oproep

  Chers,

  Nous vous remercions tous d’avoir adhéré à ce groupe qui agit pour la défense des libertés syndicales.

  Le weekend prochain nous démarrons avec un mail bilingue qui serra envoyé à tout le monde parmi la FGTB.

  Dans ce message nous indiqueront toutes les délégations qui soutiennent cette initiative. Nous remercions tout les supports individuelles et vous tiendrons au courant des développements

  A ce moment une soixantaines de délégations nous ont apporté leur soutien. Nous espérons que beaucoup de délégations suivront . D’ici le weekend nous aimerions que le nombre de délégations augmente.

  Vous pouvez nous aider en diffusant ce mail à d’autres délégations. Tout aide est la bienvenue.

  Salutations combatives.

  AGFA GEVAERT & RAFFINAGE  TOTAL

  RUDI DOM et SVEN NAESSENS

  Le text pour cette semaine

  Beste,

  Alvast allemaal bedankt om lid te worden van deze groep ter verdediging van de syndicale vrijheden. Komend weekend start het initiatief met een eerste mail, in twee talen, die naar IEDEREEN binnen het ABVV zal worden verstuurd.

  In deze mail zullen wij alle delegaties vermelden die hun steun hebben toegezegd aan het initiatief. Wij willen alvast iedereen bedanken voor de individuele steun en zullen jullie zeker op de hoogte houden van het verdere verloop.

  Momenteel hopen wij dus dat zoveel mogelijk delegaties de mail willen onderschrijven. Er hebben al een 60-tal delegaties hun steun toegezegd maar we hopen dit aantal nog op te krikken tegen het komende weekend.

  Als jullie kunnen steunen als delegatie, of jullie deze oproep kunnen verspreiden naar andere delegaties dan graag. Alle steun is welkom !

  Strijdbare groeten,

  AGFA GEVAERT EN TOTAL RAFFINADERIJ

  Rudi Dom en Sven Naessens

  de tekst voor dit weekend

  06-11-2008 om 01:03 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
  » Reageer (0)
  05-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onderhandelingen bij IKEA zitten muurvast
  de redactie schrijft:
  De onderhandelingen tussen directie en vakbonden bij meubelwinkel Ikea zijn gisteren spaak gelopen op het bonussysteem. Dat meldt de directie van Ikea. Een nieuwe staking op maandag 10 november is mogelijk.
  Volgens de directie werd er een akkoord bereikt over vijf van de zes punten van bemiddeling in het sociaal overleg."Helaas werd het voorstel van de directie over het bonussysteem verworpen door de vakbonden", luidt het.

  De directie benadrukt dat ze het bonussysteem ook volgend jaar wil voortzetten en de bonus niet wil verlagen. Ikea vraagt zijn medewerkers om te komen werken op 10 november, "wat commercieel een zeer belangrijke dag is".

  Ook de vakbonden bevestigen dat er onenigheid blijft over het bonussysteem. Eind deze week zou worden beslist of er maandag al dan niet actie wordt gevoerd.

  Bron: de redactie van woensdag 5/11

  05-11-2008 om 21:24 geschreven door rudi dom  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brèves
  La Libre schrijft

  Namur

  Conflit social chez Carmeuse

  Les cinq sites wallons de Carmeuse (Aisemont, Seilles, Engis, Frasnes et Moha) sont perturbés depuis mardi matin par les travailleurs, dans le cadre d’un conflit social qui s’est déclaré sur le site d’Aisemont (Fosses-la-ville). Un délégué FGTB est menacé de licenciement pour faute grave, mais le syndicat estime qu’il n’y a pas de preuve contre l’employé. La FGTB dénonce également l’usage par la direction de Carmeuse de détectives privés, pour tenter d’élucider les circonstances d’un accident de travail survenu le 14juillet dernier. Un soudeur a été brûlé au visage et la direction soupçonne un sabotage du matériel. Le syndicat estime que les recours impartiaux que sont l’enquête de police et l’inspection du travail ont été contournés et que le licenciement repose sur des suppositions. Il annonce que les "actions de mécontentement", sur tous les sites, se poursuivront tant que la procédure à l’encontre de son délégué ne sera pas suspendue. Actuellement, les militants FGTB empêchent les sous-traitants de Carmeuse de travailler. Aucune concession ni aucune nouvelle procédure de conciliation n’est prévue pour l’instant par la direction, qui se dit "en contact permanent avec les syndicats". "Je doute de l’efficacité des actions", dit le directeur de Carmeuse à Aisemont, Eric Lourtie. "Pour nous, la journée est normale, mis à part le report des activités de nos sous-traitants."

  Appel à des détectives privés...

  sur le fond, la direction veut

  attendre le jugement du tribunal du travail, auprès duquel le délégué FGTB en question est accusé de faute grave sur base d’une enquête menée, à la demande de Carmeuse, par la société privée ARIS. "Nous avons engagé des détectives privés parce que nous n’avions pas la certitude que la police et/ou l’inspection du travail entameraient une enquête", explique le responsable des ressources humaines Pierre Pivont. "Nous craignions également que ces enquêtes ne soient entamées trop tard et que les employés ne se souviennent plus précisément des faits. Ces derniers ont été interrogés et leurs témoignages enregistrés lorsqu’ils le voulaient bien ." A l’issue de l’enquête privée, la direction estime, comme le rappelle Pierre Pivont, que " les éléments paraissent suffisants pour reconnaître qu’il y a bien eu faute grave de la part du travailleur en question. L’enquête conclut à l’injection de produits hautement inflammables dans le casque du soudeur" , précise Eric Lourtie. Pour le syndicat FGTB, qui dénonce également l’acte (s’il est avéré), la direction aurait enquêté seulement à charge du délégué. " Ils ont sauté sur l’occasion pour faire taire quelqu’un qui n’avait pas sa langue dans sa poche" , estime Araud Levêque, permanent FGTB du secteur carrières. "Ils n’ont contre lui que des témoignages qui évoquent des blagues qu’il aurait faites. Rien de sérieux. De plus, l’engagement de détectives privés, en remplacement des recours classiques et impartiaux, est un précédent que nous ne pouvons accepter. Comme aujourd’hui (mardi), nous travaillerons au ralenti sur tous les sites et nous refuserons l’accès aux sous-traitants jusqu’à ce que la procédure devant le tribunal soit suspendue." (Belga)

  Bron : La Libre


  05-11-2008 om 14:56 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Conflit chez Carmeuse: perturbations sur tous les sites
  La derniere heure schrijft :

  Les cinq sites wallons de Carmeuse sont perturbés depuis ce mardi matin à la suite d'un conflit social qui s'est déclenché sur le site d'Aisemont (Fosses-la-ville)

  NAMUR Un délégué FGTB y a été licencié pour faute grave, mais la FGTB estime qu'il n'y a pas de preuve contre cet employé.

  Le syndicat socialiste dénonce également l'usage par la direction de Carmeuse de détectives privés, pour tenter d'élucider les circonstances d'un accident de travail survenu le 14 juillet dernier. Un soudeur a été brûlé au visage et la direction soupçonne un sabotage du matériel.

  Le syndicat estime que les recours impartiaux que sont l'enquête de police et l'inspection du travail ont été contournés et que le licenciement repose sur des suppositions. Il annonce que les "actions de mécontentement", sur tous les sites, se poursuivront tant que la procédure à l'encontre de son délégué ne sera pas suspendue.

  Mardi midi, les militants FGTB empêchaient les sous-traitants de Carmeuse de travailler.

  Bron : la derniere heure


  05-11-2008 om 14:52 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ArcelorMittal Genk wil tijdelijke contracten schrappen
  de morgen schrijft

  De directie van de Genkse vestiging van het staalbedrijf ArcelorMittal wil de dalende vraag naar roestvast staal opvangen door een dertigtal contracten van tijdelijken niet te verlengen en door tijdelijke werkloosheid en collectief verlof in te voeren. De vakbonden nemen geen genoegen met dit voorstel, maar zijn niet van plan om de fabriek plat te leggen. Ze gaan de 1.300 werknemers vandaag en de komende dagen wel grondig informeren, zo zegt Rudi Essers, hoofdafgevaardigde van het ACV.

  Productie verlagen
  Vorige week raakte bekend dat ArcelorMittal in Genk de productie dit jaar met 70.000 ton gaat verlagen. De bonden kregen begin deze week te horen dat daar nog eens 20.000 ton bijkomt. De productieverlaging heeft te maken met de financiële crisis en de sterk dalende vraag naar roestvast staal. Het directievoorstel houdt in dat er in de vijf afdelingen in Genk een dertigtal tijdelijke contracten niet verlengd zullen worden en dat er in de zomer een collectief verlof van veertien tot zestien dagen en in de winter een collectief verlof van zeven dagen wordt ingevoerd.

  Tijdelijke werkloosheid
  Bovendien zullen er tijdens de laatste twee maanden van dit jaar in totaal vier weken tijdelijke werkloosheid ingevoerd worden. Dat zal per afdeling en stapsgewijs gebeuren, zodanig dat de productie gewaarborgd blijft en de fabriek op geen enkel moment volledig komt stil te vallen, aldus nog Essers. De vakbonden benadrukken dat dit een directievoorstel betreft, waar zij geenszins genoegen mee kunnen nemen en dat ze ook niet bij hun achterban zullen verdedigen.

  Tegenvoorstel
  De bonden gaan zich in de loop van deze week intern beraden en met een gemeenschappelijk tegenvoorstel naar de directie toestappen. Daarin bepleiten ze alvast de invoering van een 35-urenweek. Dat zou niet enkel een groot deel van de dertig tijdelijke jobs kunnen redden, maar bovendien zes extra vrije dagen voor de werknemers op jaarbasis inhouden. "Als het directievoorstel inzake collectief verlof daadwerkelijk van kracht wordt, zullen de arbeiders nog maar maximaal zeven dagen per jaar verlof kunnen nemen. Deze mensen werken in een volcontinu systeem en hebben ook recht een sociaal leven", aldus de bonden. Volgende week vrijdag is er een nieuwe ondernemingsraad gepland in Genk. Dan zullen de vakbonden hun tegenvoorstel lanceren. (belga/vsv)

  bron : de morgen

  05-11-2008 om 14:51 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waalse economie krijgt het moeilijk
  De morgen schrijft :

  De komende zes maanden worden moeilijk voor de Waalse economie, die ook te maken krijgt met een recessie, blijkt uit een bij 350 ondernemers door de Waalse ondernemersorganisatie Union Wallonne des Entreprises (UWE). De werkloosheid zou de komende 18 maanden van 10 procent naar 12 procent kunnen stijgen.

  Uitvoer vertraagt
  Volgens de Waalse ondernemers zal de economische activiteit in Wallonië vertragen, net als de uitvoer. De investeringen en de werkgelegenheid zullen ook achteruitgaan. Zo zegt 30 procent van de ondervraagde Waalse bedrijven geneigd te zijn de investeringen de volgende maanden terug te schroeven en staat iets meer dan een vijfde van de ondernemers (21 procent) weigerachtig tegenover het idee om mensen aan te werven. In maart was dit maar een 10 procent. De recessie zou mogelijk ook leiden tot een daling van de fiscale inkomsten als gevolg van een daling van de winstmarges en de sterke druk op de uitgaven.

  Vertrouwen herstellen
  Volgens de studie van de UWE zal de groei van het Waalse bruto binnenlands product dit jaar uitkomen op 1,6 procent, na 2,5 procent in 2007. Volgend jaar zou het Waalse bbp met 0,4 procent krimpen. Hoe lang de recessie zal duren, is niet duidelijk, maar volgens de UWE moet vooral het vertrouwen hersteld worden, zowel bij de consumenten als bij de ondernemingen. Hoewel Wallonië niet alleen verantwoordelijk is voor zijn lot, moeten alle spelers meewerken aan de economische heropleving, aldus de voorzitter van de UWE, Eric Domb. Zo moeten niet alleen de gezinnen en de ondernemers, maar ook de sociale partners en de overheid hun steentje bijdragen. Naast de steun aan de bedrijven - door de kredieten te vergemakkelijken en het risicokapitaal te stimuleren - moet de overheid ook voortdoen met het Marshallplan, onder meer wat betreft de arbeids- en opleidingsmarkt, het industriebeleid en de technologische innovatie.

  Oproep aan vakbonden
  Aan de vakbonden vraagt Eric Domb om blijk te geven van "verantwoordelijkheid". Zo moeten de vakbonden volgens hem stoppen met hun beweringen dat de indexering onvoldoende is. "Het is de tewerkstelling of een loonsverhoging, maar niet de twee", onderstreepte gedelegeerd bestuurder Vincent Reuter op zijn beurt.
  (belga/vsv)

  vron : de morgen

  05-11-2008 om 14:50 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laatste oproep - Le Dernier Appel

  Chers,

  Nous vous remercions tous d’avoir adhéré à ce groupe qui agit pour la défense des libertés syndicales.

  Le weekend prochain nous démarrons avec un mail bilingue qui serra envoyé à tout le monde parmi la FGTB.

  Dans ce message nous indiqueront toutes les délégations qui soutiennent cette initiative. Nous remercions tout les supports individuelles et vous tiendrons au courant des développements

  A ce moment une soixantaines de délégations nous ont apporté leur soutien. Nous espérons que beaucoup de délégations suivront . D’ici le weekend nous aimerions que le nombre de délégations augmente.

  Vous pouvez nous aider en diffusant ce mail à d’autres délégations. Tout aide est la bienvenue.

  Salutations combatives.

  AGFA GEVAERT & RAFFINAGE  TOTAL

  RUDI DOM et SVEN NAESSENS

  Le text pour cette semaine

  Beste,

  Alvast allemaal bedankt om lid te worden van deze groep ter verdediging van de syndicale vrijheden. Komend weekend start het initiatief met een eerste mail, in twee talen, die naar IEDEREEN binnen het ABVV zal worden verstuurd.

  In deze mail zullen wij alle delegaties vermelden die hun steun hebben toegezegd aan het initiatief. Wij willen alvast iedereen bedanken voor de individuele steun en zullen jullie zeker op de hoogte houden van het verdere verloop.

  Momenteel hopen wij dus dat zoveel mogelijk delegaties de mail willen onderschrijven. Er hebben al een 60-tal delegaties hun steun toegezegd maar we hopen dit aantal nog op te krikken tegen het komende weekend.

  Als jullie kunnen steunen als delegatie, of jullie deze oproep kunnen verspreiden naar andere delegaties dan graag. Alle steun is welkom !

  Strijdbare groeten,

  AGFA GEVAERT EN TOTAL RAFFINADERIJ

  Rudi Dom en Sven Naessens

  de tekst voor dit weekend  05-11-2008 om 00:00 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  04-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CARREFOUR : FO CONDAMNE L'INTERVENTION DES FORCES DE L'ORDRE EN BELGIQUE
  La FGTA-FO, syndicat majoritaire dans le groupe Carrefour en France, a appris, avec consternation, l’intervention des forces de l’ordre contre un piquet de grèves et l’interpellation d’une trentaine de militants syndicaux dans le magasin de Ninove, en Belgique.

  De telles pratiques sont en contradiction avec la politique de dialogue habituellement en usage dans le groupe Carrefour.

  La FGTA-FO a assuré les syndicats belges de sa solidarité et de son soutien. Elle demande au groupe Carrefour de rouvrir sans préalable les négociations avec les organisations syndicales belges.

  bron : http://www.force-ouvriere.fr/

  04-11-2008 om 19:31 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  » Reageer (0)
  03-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Staking bij Eandis in Antwerpen
  De morgen schrijft

  Op een administratieve zetel van energiebedrijf Eandis in Antwerpen wordt gestaakt. Dat is vernomen van Simon Van Wijmeersch, de woordvoerder van Eandis. Werkwilligen mogen wel binnen. "De impact voor de klanten is nihil, omdat het om een puur administratieve zetel gaat", aldus van Wijmeersch.

  Aanslepend sociaal conflict
  Bij de gereguleerde energiebedrijven - bedrijven zoals Eandis, Fluxys, Elia of BNO - is al een tijdje een sociaal conflict aan de gang. Het personeel eist meer loon. Er is een groot verschil in loon voor werknemers die voor of na 2002 zijn aangeworven. Sinds vorige week woensdag wordt er actie gevoerd.

  Betoging in Brussel
  Intussen betogen zo'n 150 vakbondsmilitanten voor het ministerie van Werk in Brussel waar een verzoeningsvergadering van start gaat tussen vakbonden en werkgevers uit uit de energiesector. Die vergadering, onder leiding van een sociaal bemiddelaar, moet het sociaal conflict in de sector oplossen.

  Stakerspost bij hoofdzetel
  Er staat ook nog altijd een stakerspost bij BNO aan de hoofdzetel in Brussel. BNO zorgt voor de distributie van gas en elektriciteit in Brussel. De stakerspost bij de hoofdzetel van Elia in Brussel is weg. De vakbondsmilitanten die daar stonden zij diegenen die actie voeren voor aanvang van de verzoeningsvergadering. Volgens de woordvoerster van Elia, Lise Mulpas, werden sinds vorige week drie vestigingen van het bedrijf geblokkeerd in Brussel, Schaarbeek en Namen. "Voor de Brusselse vestigingen kregen we een bevel van de rechter, met een dwangsom, als er werkwilligen zouden tegengehouden worden. De blokkade werd aanvankelijk aangehouden, maar werd in de loop van maandagvoormiddag opgeheven", aldus nog Mulpas. "Er wordt hier en daar nog wel actie gevoerd." (belga/vsv)

  03-11-2008 om 23:42 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)


  Foto

  Les soutenantes ?
 • cliquez ici

 • UPDATE 28-11
  L'appel afin de soutenir
 • la lettre d'évocation

 • Dossier
 • La 10 droit de base du manifestant
 • La convention : Gentlements agreement
 • brochure : les délégéus méritent ine meilleure protection

 • la grève - les huissiers

  Laissez nous le savoir


  Archief per week
 • 20/06-26/06 2011
 • 20/04-26/04 2009
 • 06/04-12/04 2009
 • 30/03-05/04 2009
 • 23/03-29/03 2009
 • 02/03-08/03 2009
 • 23/02-01/03 2009
 • 16/02-22/02 2009
 • 09/02-15/02 2009
 • 02/02-08/02 2009
 • 26/01-01/02 2009
 • 19/01-25/01 2009
 • 12/01-18/01 2009
 • 05/01-11/01 2009
 • 29/12-04/01 2009
 • 22/12-28/12 2008
 • 15/12-21/12 2008
 • 08/12-14/12 2008
 • 01/12-07/12 2008
 • 24/11-30/11 2008
 • 17/11-23/11 2008
 • 10/11-16/11 2008
 • 03/11-09/11 2008
 • 27/10-02/11 2008
 • 21/01-27/01 2008
 • 14/01-20/01 2008
 • 07/01-13/01 2008
 • 31/12-06/01 2008
 • 24/12-30/12 2007
 • 17/12-23/12 2007
 • 10/12-16/12 2007
 • 29/10-04/11 2007


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!