Foto
Wie steunt er ?
 • klik hier
 • UPDATE 28-11
  Oproep om te steunen
 • Solidariteits brief deurwaarders
 • Dossier
 • De 10 basisrechten van de manifestant
 • Het herenakkoord
 • Brochure delegees verdienen beter
 • Staking - Deurwaarders

  Laat het weten

  Inhoud blog
 • steun gevraagd - demande de soutien
 • Vanop website ABVV -BRC
 • Rechter geeft vakbonden Carrefour Charleroi gelijk
 • Spontane staking bij Avery Dennison in Turnhout
 • Staking B-Cargo goed opgevolgd
  Laatste commentaren
 • Meer over staking ASZ (Bart Van der Biest)
      op Personeel ziekenhuis ASZ Aalst en Geraardsbergen staakt
 • Verdeel en heers (Cathy Van der Auwera)
      op Opinie : De vrijheid tot actie voeren
 • vakbondsdelegees zijn er voor de mensen (marnix.de.baets)
      op Hebben hun steun toegezegd -- A donnez leur support
 • samen sterk mooie blog (magda)
      op Verhaal van Aviapartner
 • De kleine man wil vooruit (leo)
      op Deurwaarders maken toegang Carrefour vrij
 • Interessante sites
 • Initiatief op /initiative sur : Facebook
 • Indymedia
 • Website voor syndicalisten
 • Zoeken in blog  05-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waalse economie krijgt het moeilijk
  De morgen schrijft :

  De komende zes maanden worden moeilijk voor de Waalse economie, die ook te maken krijgt met een recessie, blijkt uit een bij 350 ondernemers door de Waalse ondernemersorganisatie Union Wallonne des Entreprises (UWE). De werkloosheid zou de komende 18 maanden van 10 procent naar 12 procent kunnen stijgen.

  Uitvoer vertraagt
  Volgens de Waalse ondernemers zal de economische activiteit in Wallonië vertragen, net als de uitvoer. De investeringen en de werkgelegenheid zullen ook achteruitgaan. Zo zegt 30 procent van de ondervraagde Waalse bedrijven geneigd te zijn de investeringen de volgende maanden terug te schroeven en staat iets meer dan een vijfde van de ondernemers (21 procent) weigerachtig tegenover het idee om mensen aan te werven. In maart was dit maar een 10 procent. De recessie zou mogelijk ook leiden tot een daling van de fiscale inkomsten als gevolg van een daling van de winstmarges en de sterke druk op de uitgaven.

  Vertrouwen herstellen
  Volgens de studie van de UWE zal de groei van het Waalse bruto binnenlands product dit jaar uitkomen op 1,6 procent, na 2,5 procent in 2007. Volgend jaar zou het Waalse bbp met 0,4 procent krimpen. Hoe lang de recessie zal duren, is niet duidelijk, maar volgens de UWE moet vooral het vertrouwen hersteld worden, zowel bij de consumenten als bij de ondernemingen. Hoewel Wallonië niet alleen verantwoordelijk is voor zijn lot, moeten alle spelers meewerken aan de economische heropleving, aldus de voorzitter van de UWE, Eric Domb. Zo moeten niet alleen de gezinnen en de ondernemers, maar ook de sociale partners en de overheid hun steentje bijdragen. Naast de steun aan de bedrijven - door de kredieten te vergemakkelijken en het risicokapitaal te stimuleren - moet de overheid ook voortdoen met het Marshallplan, onder meer wat betreft de arbeids- en opleidingsmarkt, het industriebeleid en de technologische innovatie.

  Oproep aan vakbonden
  Aan de vakbonden vraagt Eric Domb om blijk te geven van "verantwoordelijkheid". Zo moeten de vakbonden volgens hem stoppen met hun beweringen dat de indexering onvoldoende is. "Het is de tewerkstelling of een loonsverhoging, maar niet de twee", onderstreepte gedelegeerd bestuurder Vincent Reuter op zijn beurt.
  (belga/vsv)

  vron : de morgen

  05-11-2008 om 14:50 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laatste oproep - Le Dernier Appel

  Chers,

  Nous vous remercions tous d’avoir adhéré à ce groupe qui agit pour la défense des libertés syndicales.

  Le weekend prochain nous démarrons avec un mail bilingue qui serra envoyé à tout le monde parmi la FGTB.

  Dans ce message nous indiqueront toutes les délégations qui soutiennent cette initiative. Nous remercions tout les supports individuelles et vous tiendrons au courant des développements

  A ce moment une soixantaines de délégations nous ont apporté leur soutien. Nous espérons que beaucoup de délégations suivront . D’ici le weekend nous aimerions que le nombre de délégations augmente.

  Vous pouvez nous aider en diffusant ce mail à d’autres délégations. Tout aide est la bienvenue.

  Salutations combatives.

  AGFA GEVAERT & RAFFINAGE  TOTAL

  RUDI DOM et SVEN NAESSENS

  Le text pour cette semaine

  Beste,

  Alvast allemaal bedankt om lid te worden van deze groep ter verdediging van de syndicale vrijheden. Komend weekend start het initiatief met een eerste mail, in twee talen, die naar IEDEREEN binnen het ABVV zal worden verstuurd.

  In deze mail zullen wij alle delegaties vermelden die hun steun hebben toegezegd aan het initiatief. Wij willen alvast iedereen bedanken voor de individuele steun en zullen jullie zeker op de hoogte houden van het verdere verloop.

  Momenteel hopen wij dus dat zoveel mogelijk delegaties de mail willen onderschrijven. Er hebben al een 60-tal delegaties hun steun toegezegd maar we hopen dit aantal nog op te krikken tegen het komende weekend.

  Als jullie kunnen steunen als delegatie, of jullie deze oproep kunnen verspreiden naar andere delegaties dan graag. Alle steun is welkom !

  Strijdbare groeten,

  AGFA GEVAERT EN TOTAL RAFFINADERIJ

  Rudi Dom en Sven Naessens

  de tekst voor dit weekend  05-11-2008 om 00:00 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  04-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CARREFOUR : FO CONDAMNE L'INTERVENTION DES FORCES DE L'ORDRE EN BELGIQUE
  La FGTA-FO, syndicat majoritaire dans le groupe Carrefour en France, a appris, avec consternation, l’intervention des forces de l’ordre contre un piquet de grèves et l’interpellation d’une trentaine de militants syndicaux dans le magasin de Ninove, en Belgique.

  De telles pratiques sont en contradiction avec la politique de dialogue habituellement en usage dans le groupe Carrefour.

  La FGTA-FO a assuré les syndicats belges de sa solidarité et de son soutien. Elle demande au groupe Carrefour de rouvrir sans préalable les négociations avec les organisations syndicales belges.

  bron : http://www.force-ouvriere.fr/

  04-11-2008 om 19:31 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  » Reageer (0)
  03-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Staking bij Eandis in Antwerpen
  De morgen schrijft

  Op een administratieve zetel van energiebedrijf Eandis in Antwerpen wordt gestaakt. Dat is vernomen van Simon Van Wijmeersch, de woordvoerder van Eandis. Werkwilligen mogen wel binnen. "De impact voor de klanten is nihil, omdat het om een puur administratieve zetel gaat", aldus van Wijmeersch.

  Aanslepend sociaal conflict
  Bij de gereguleerde energiebedrijven - bedrijven zoals Eandis, Fluxys, Elia of BNO - is al een tijdje een sociaal conflict aan de gang. Het personeel eist meer loon. Er is een groot verschil in loon voor werknemers die voor of na 2002 zijn aangeworven. Sinds vorige week woensdag wordt er actie gevoerd.

  Betoging in Brussel
  Intussen betogen zo'n 150 vakbondsmilitanten voor het ministerie van Werk in Brussel waar een verzoeningsvergadering van start gaat tussen vakbonden en werkgevers uit uit de energiesector. Die vergadering, onder leiding van een sociaal bemiddelaar, moet het sociaal conflict in de sector oplossen.

  Stakerspost bij hoofdzetel
  Er staat ook nog altijd een stakerspost bij BNO aan de hoofdzetel in Brussel. BNO zorgt voor de distributie van gas en elektriciteit in Brussel. De stakerspost bij de hoofdzetel van Elia in Brussel is weg. De vakbondsmilitanten die daar stonden zij diegenen die actie voeren voor aanvang van de verzoeningsvergadering. Volgens de woordvoerster van Elia, Lise Mulpas, werden sinds vorige week drie vestigingen van het bedrijf geblokkeerd in Brussel, Schaarbeek en Namen. "Voor de Brusselse vestigingen kregen we een bevel van de rechter, met een dwangsom, als er werkwilligen zouden tegengehouden worden. De blokkade werd aanvankelijk aangehouden, maar werd in de loop van maandagvoormiddag opgeheven", aldus nog Mulpas. "Er wordt hier en daar nog wel actie gevoerd." (belga/vsv)

  03-11-2008 om 23:42 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stakingspiket bij BNO in Brussel
  Zita schrijft:

  Bij de hoofdzetel van het energiebedrijf BNO aan de Werkhuizenkaai in Brussel staat sinds vrijdagavond een stakingspiket. Drie kaderleden zorgen voor de permanentie. Dat meldt Guido Kuyl van de socialistische vakbond Gazelco (ACOD) zaterdagavond. De staking kadert in het conflict in de energiesector.Bij de gereguleerde energiebedrijven - bedrijven zoals Eandis, Fluxys, Elia of BNO - is al een tijdje een sociaal conflict aan de gang. Het personeel eist meer loon. Er is een groot verschil in loon voor werknemers die voor of na 2002 zijn aangeworven. Sinds vorige week woensdag wordt er actie gevoerd, overwegend bedrijfsblokkades. Sinds vrijdagavond staan er ook bij BNO aan de hoofdzetel in Brussel stakingspiketten. BNO zorgt voor de distributie van gas en elektriciteit in Brussel. "Er zijn drie kaderleden aan het werk. In geval van zware pannes of gasgeur staat de wachtdienst wel klaar om onmiddellijk uit te rukken", maakt Kuyl zich sterk. De stakingspiketten bij BNO blijven zeker staan tot maandagochtend, zegt Kuyl. In de loop van maandagvoormiddag is er een verzoeningsbureau gepland op uitnodiging van de sociaal bemiddelaar. (TIP)

  Bron: Zita maandag 3 november.

  03-11-2008 om 18:43 geschreven door rudi dom  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Debat Zevende dag tussen ACV en Voka i.v.m. stakingsrecht

  Beeldverslag Zevende Dag

  03-11-2008 om 10:30 geschreven door rudi dom  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Inzetten deurwaarder bij Carrefour in strijd met herenakkoord
  Het herenakkoord tussen de federale sociale partners dat werd gesloten om in sociale conflicten niet naar de rechter te stappen, wordt niet nageleefd door een partner die niet bij het akkoord betrokken wordt. Dat stelde Marc Leemans (ACV) vandaag in een debat met Philippe Muyters van de Vlaamse werkgeversorganisatie VOKA op 'De Zevende Dag'. Deze laatste benadrukte dat elke werkwillige moet kunnen werken.

  Muurvast
  Het debat kwam er na de recente sociale conflicten bij onder meer Carrefour, waar de deurwaarder acties tegen de slechtere arbeidsvoorwaarden in de nieuwe vestiging te Brugge aan verschillende andere warenhuizen brak. Het conflict blijft muurvast zitten, bleek tijdens het debat, waarbij beide deelnemers op hun standpunt bleven.

  Geen actie
  Volgens nationaal secretaris Marc Leemans investeren de werkgevers met hun gerechtelijke acties niet in het sociaal overleg, maar in het sociaal conflict. De gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse werkgeversorganisatie VOKA benadrukte dat zijn organisatie geen enkele actie neemt tegen de mensen die willen staken.

  Voorwaarde aanvaard
  De werknemers van Carrefour in Brugge aanvaarden de voorwaarden, aldus Muyters. Maar de vakbonden mogen volgens hem niet verhinderen dat iemand het bedrijf of de winkel binnengaat. Voor ACV'er Leemans kan dat wel omdat heel wat mensen wegens hun precaire arbeidscontract onder druk gezet worden om toch te gaan werken. (belga/ep)

  03-11-2008 om 10:16 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Personeel Algemeen Stedelijk Ziekenhuis Aalst staakt
  Onder de slogan 'Veel beloven weinig geven, het personeel kan zo niet in vreugde leven' is het gemeenschappelijk vakbondsfront de staking gestart op de campus Aalst van het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis (ASZ). De nachtploeg, die de staking zou beginnen, ging zondagavond wel nog aan het werk.

  Ook in Geraardsbergen en Wetteren actie
  De vakbonden protesteren omdat slechts 42 personeelsleden benoemd worden terwijl er 350 personeelsleden slaagden in de examens die eerder georganiseerd werden met het vooruitzicht op een vaste benoeming. De tweede pensioenpijler die de directie als alternatief aanreikt, vinden de vakbonden een troostprijs. Rond 8 uur stonden zo'n veertig actievoerders aan de hoofdingang en de personeelsingang. "We hopen de werkwilligen nog te overtuigen mee te staken", zegt Lydie Van Meerhaeghe van het ACOD. "In elk geval zullen we hen de toegang tot het ziekenhuis bemoeilijken." De actie wordt ook gevoerd op de campussen in Geraardsbergen en Wetteren. (belga/vsv)

  03-11-2008 om 10:15 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
  » Reageer (0)
  02-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blokkades Carrefour zijn volgens Blanpain onwettelijk
  Vakbondsacties waarbij militanten de toegang tot een onderneming beletten of bemoeilijken, zijn onwettelijk omdat ze de vrijheid van arbeid en ondernemen in het gedrang brengen. Ze brengen bovendien jobs in gevaar, want investeerders zijn afkerig van dergelijke praktijken. Dat stelt de Leuvense emeritus hoogleraar arbeidsrecht Roger Blanpain in een reactie op de acties bij Carrefour.

  Stroper én boswachter
  Vakbonden die dergelijke onwettelijke acties voeren, horen volgens Blanpain niet meer te zetelen in arbeidsrechtbanken en arbeidshoven om er recht te spreken. "Dit kan niet langer. Tegelijk stroper en boswachter zijn, kan niet. Ook vakbonden moeten de wet eerbiedigen. En eventueel veroordeeld tot schadevergoeding", aldus Blanpain.

  Carrefour moest vrijdag naar de rechter stappen om de toegang tot enkele van haar winkels open te houden. (belga/lb)

  02-11-2008 om 12:00 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opheffing stakerspost EANDIS
  Stakingspiket bij Eandis Erembodegem op bevel van een gerechtsdeurwaarder ontruimd (TV Oost: 1e punt 'kort nieuws')

  02-11-2008 om 07:41 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IKEA:
  Cinq magasins de décoration et ameublement IKEA du pays (Anderlecht, Arlon, Hognoul, Wilrijk et Zaventem) ont été bloqués dès 6 heures ce vendredi matin par des piquets de grève empêchant les travailleurs de rentrer. Seul le magasin IKEA de Ternat a ouvert ses portes.

  02-11-2008 om 07:24 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  » Reageer (0)
  01-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voka in Ter Zake
  Voka in Ter Zake van vrijdag 31/10

  01-11-2008 om 17:19 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (7 Stemmen)
  » Reageer (1)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Acties Carrefour
  Beeldverslag van 31/10

  01-11-2008 om 15:25 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Carrefour: le SETCa dénonce une
  Le syndicat socialiste SETCa a dénoncé ce vendredi une "violation du droit de grève", pointant du doigt le fait que la direction du groupe de distribution fait appel à des huissiers de justice pour forcer l'ouverture des magasins. Dix magasins Carrefour font l'objet d'actions syndicales ce vendredi.

  lisez l'article complet

  01-11-2008 om 15:13 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Région wallonne : Les agents locaux manifestent à Mons

  Région wallonne
  Les agents locaux manifestent à Mons

  La CGSP avait promis des actions. En voilà une : ce mardi 4 novembre, à 10 h, des militants du Centre, du Hainaut occidental et de Mons-Borinage se rassembleront à Mons sur le site FGTB (rue Lamir). De là, ils se rendront Grand place. La CGSP mobilise ses troupes pour diminuer la part de contractuels, au profit de statutaires, dans les administrations locales wallonnes (communes, provinces, etc.). Le syndicat promet des actions jusqu’à la signature d’un accord sectoriel avec le gouvernement wallon. (P.Bn.)

  FEDASIL
  500 places provisoires ?

  Marie Arena espère trouver rapidement 500 places d’accueil provisoires pour les demandeurs d’asile. La ministre pense les trouver auprès des partenaires de Fedasil mais en dehors de ce réseau. Elle dit chercher des solutions plus structurelles à la saturation du réseau.

  Trop tard, dit Ecolo

  Pour Zoé Genot, les réponses d’Arena sont trop tardives et insuffisantes. Selon la députée Ecolo, la ministre peut d’urgence attribuer à ces familles une aide financière pour qu’elles puissent se loger et se nourrir. Puis faire adopter une loi qui « solidarise l’ensemble des communes à cette problématique ». (M.Vdm)

  01-11-2008 om 09:49 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Concertation sociale: Milquet va rencontrer les partenaires sociaux

  La ministre de l'Emploi Joëlle Milquet rencontrera la semaine prochaine les partenaires sociaux afin d'évoquer avec eux le début des négociations interprofessionnelles et les aspects de la politique de l'emploi liée à la crise


  BRUXELLES Durant la semaine du 3 novembre, la ministre de l'Emploi rencontrera, de manière séparée, une délégation représentant les syndicats et une délégation des représentants patronaux.

  Ces concertations sont relatives "à la fois au début des négociations interprofessionnelles et aux aspects de la politique de l'emploi liée à la crise, dans le cadre de la finalisation de son plan 'Stratégie nationale pour l'emploi'", indique un communiqué de la ministre.

  Mme Milquet précise également qu'elle "comptait bien évidemment aborder la problématique de l'intérim", alors que le syndicat socialiste FGTB a plaidé mercredi pour que les travailleurs intérimaires occupés de longue durée pour des raisons autres qu'un remplacement puissent avoir droit droit à une indemnité de préavis et à un accompagnement renforcé en vue de trouver un nouvel emploi en cas de licenciement. La ministre de l'Emploi "abordera avec intérêt les différentes pistes à envisager", conclut le communiqué.

  01-11-2008 om 09:48 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duferco réduit son activité

  3.500 travailleurs se retrouvent en situation de chômage économique suite à la crise que connaît le secteur de la sidérurgie

  CHARLEROI En raison de la baisse générale de la demande d'acier en Europe et dans le monde, la filière industrielle de Duferco Belgium vient d'annoncer la réduction d'une partie de sa production.

  Au total, près de 3.500 travailleurs de Duferco Belgium vont être mis en chômage économique. Les sites de La Louvière, Clabecq et Charleroi sont touchés par cette crise à des degrés divers.

  En effet, pouvant encore compter sur un stock de matière première estimé à près de 250.000 tonnes, les travailleurs de La Louvière et de Clabecq seront moins touchés par cette crise. La durée des arrêts à La Louvière est estimée à seulement quatre semaines. Les 1.500 ouvriers employés sur le site louviérois ne seront en chômage économique que du 4 décembre au 4 janvier.

  Chez Duferco Clabecq, les 800 ouvriers devront faire face à seulement deux semaines d'arrêt à la fin du mois de décembre.

  Charleroi est le plus touché

  Contrairement aux autres entreprises de la filière industrielle de Duferco Belgium, le haut-fourneau de Carsid Charleroi devra supporter 13 semaines d'arrêt. En effet, Carsid est le fournisseur principal de brames, matière première indispensable au fonctionnement des entreprises du groupe Duferco.

  Près de 1.200 personnes vont donc être mises en chômage économique, ce qui entraînera une baisse de 25 à 40 % de leur salaire. Baisse salariale que les syndicats refusent et qu'ils espèrent être comblée par un effort financier de la direction.

  "Nous allons nous réunir mardi prochain avec les membres de la direction afin de discuter des modalités pratiques de cette mise en chômage économique", a indiqué Antonio Di Santo, président des métallurgistes FGTB Hainaut-Namur.

  "Nous voulons que la direction assume la différence de salaire afin que les travailleurs ne voient pas leur pouvoir d'achat baisser. Nous voulons que les revenus soient assurés à 100 % et que les ouvriers ne soient pas victimes de la crise que connaît le secteur en ce moment."

  Cette crise économique touche l'ensemble du secteur de la sidérurgie. En effet, le plus grand groupe métallurgique au monde, ArcelorMittal, vient d'annoncer qu'il comptait fermer temporairement treize sites en Europe occidentale. Ferme- tures qui interviennent à la suite d'une chute de la demande, ce qui contraint le groupe à limiter temporairement sa production.

  Pour la Belgique, la direction d'ArcelorMittal avait annoncé, le 23 octobre, la mise à l'arrêt du haut-fourneau 6 de Seraing pour une durée indéterminée, mais au moins jusqu'à mi-février.

  01-11-2008 om 09:47 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Staking wordt grimmiger bij Bionerga Houthalen
  Het conflict bij het afvalverwerkingsbedrijf Bionerga in Houthalen-Helchteren wordt almaar grimmiger. De werknemers pikken het niet dat de directie via de pers communiceerde dat de Limburgers zelf uiteindelijk voor de meerkost van de staking zullen moeten opdraaien. Een aantal van de 25 arbeiders riep zelf luidop om ontslagen te worden. Van enige toenadering tussen directie en vakbonden is nog altijd geen sprake. De staking bij Bionerga duurt al vijf weken.

  Rechtzetting groepsverzekering
  De 25 arbeiders van Bionerga in Houthalen-Helchteren legden op 22 september het werk neer. Ze benadrukken dat ze niet staken voor een loonsverhoging, maar wel voor een rechtzetting van de groepsverzekering. In het nieuwe systeem dat vorig jaar van kracht werd, komt de directie niet meer tussen in de premie voor loongarantie in geval van langdurige ziekte. Daardoor moeten de arbeiders 180 tot 350 euro meer voor hun groepsverzekering betalen.

  Verzoeningspoging spaak gelopen
  De verzoening onder leiding van een sociaal bemiddelaar liep dinsdagavond spaak, omdat de directie niet wenste in te gaan op de financiële eisen van de arbeiders. Die wilden van hun kant het werk niet hervatten zolang die financiële voorwaarden onbespreekbaar blijven.

  Afval in Beveren verwerkt
  Omdat de afvalverbrandingsoven sinds het uitbreken van de staking stilligt, wordt het afval al meer dan een maand naar Beveren in de provincie Antwerpen overgebracht om verwerkt te worden. Dat kost meer omwille van de grotere afstand en daarmee gepaarde gaande transportkosten.

  Meer betalen
  Voorzitter Hubert Brouns van de Limburgse afvalintercommunale Limburg.net liet in dat verband weten dat de Limburgers tengevolge van de staking volgend jaar meer zullen moeten betalen voor de verwerking van hun huishoudelijk afval. Omdat de situatie bij Bionerga totaal geblokkeerd is, gaat de directie in de loop van volgende week een poging ondernemen om een verzoeningscommissie op te stellen.

  Vakbonden steunen arbeiders
  De vakbonden blijven de arbeiders intussen steunen. "In plaats van een rationele oplossing voor te stellen, heeft de directie totaal geen oor naar de grieven van de arbeiders inzake de groepsverzekering. We proberen al weken om de situatie te deblokkeren, maar het ziet er niet naar uit dat de arbeiders het werk snel zullen hervatten als de situatie blijft zoals ze is", aldus vakbondssecretaris Joris Daemen van het ACV. (belga/vsv)

  01-11-2008 om 09:46 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vakbondsman politie met de dood bedreigd
  Jacques Wilputte, vakbondsafgevaardigde van de politievakbond Sypol.be heeft een klacht ingediend bij het Comité P. Wilputte heeft naar eigen zeggen doodsbedreigingen gekregen van een lid van de directie van de lokale politie Brussel-Hoofdstad-Elsene. "Wij klagen zaken aan en we hebben de indruk dat de tegenpartij niet goed weet hoe ze moet reageren. Dat is de gewone manier van functioneren binnen de zone", aldus Wilputte.

  De vakbond Sypol.be klaagt al sinds enkele weken over de chaotische situatie aan de top van de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene. De vakbond vindt onder meer dat de huidige zonechef, Guido Van Wymersch, niet meer over de morele autoriteit beschikt om de dienst te leiden. (belga/vsv)

  01-11-2008 om 09:45 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
  » Reageer (0)
  31-10-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Carrefour: mouvement bien suivi dans le Centre

  Les hypermarchés Carrefour d'Haine-St-Pierre et de Soignies ainsi que le Super GB de Houdeng-Aimeries n'ont pas ouvert leurs portes


  LA LOUVIERE Les hypermarchés Carrefour d'Haine-St-Pierre et de Soignies ainsi que le Super GB de Houdeng-Aimeries n'ont pas ouvert leurs portes vendredi à la suite d'une action menée en front commun SETCa-CNE, confirment les syndicats.

  Dans tous les cas, la direction des magasins a tenté de faire lever les piquets en faisant appel à des huissiers et à des cadres extérieurs, précise le SETCa.
  "Si la direction persiste à porter atteinte au droit de grève, elle en subira les conséquences. Nous envisagerons des actions de plus grande ampleur qui dépasseront le cadre de Carrefour", menace Emmanuel Morais, secrétaire régional du SetCa-Centre.

  Les cadres venus d'autres enseignes ont été autorisés à entrer dans l'hypermarché de Soignies, qui a tout de même gardé portes closes, mais pas dans celui de Haine-St-Pierre, où une première action de grève ce jeudi a entrainé des frictions entre syndicats et direction.

  Un piquet de moindre ampleur est également organisé au centre-ville de La Louvière, devant un Super GB franchisé. Ce dernier ne sera fermé qu'une partie de la journée, précisent les syndicats.

  © La Dernière Heure 2008

  31-10-2008 om 11:19 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)


  Foto

  Les soutenantes ?
 • cliquez ici

 • UPDATE 28-11
  L'appel afin de soutenir
 • la lettre d'évocation

 • Dossier
 • La 10 droit de base du manifestant
 • La convention : Gentlements agreement
 • brochure : les délégéus méritent ine meilleure protection

 • la grève - les huissiers

  Laissez nous le savoir


  Archief per week
 • 20/06-26/06 2011
 • 20/04-26/04 2009
 • 06/04-12/04 2009
 • 30/03-05/04 2009
 • 23/03-29/03 2009
 • 02/03-08/03 2009
 • 23/02-01/03 2009
 • 16/02-22/02 2009
 • 09/02-15/02 2009
 • 02/02-08/02 2009
 • 26/01-01/02 2009
 • 19/01-25/01 2009
 • 12/01-18/01 2009
 • 05/01-11/01 2009
 • 29/12-04/01 2009
 • 22/12-28/12 2008
 • 15/12-21/12 2008
 • 08/12-14/12 2008
 • 01/12-07/12 2008
 • 24/11-30/11 2008
 • 17/11-23/11 2008
 • 10/11-16/11 2008
 • 03/11-09/11 2008
 • 27/10-02/11 2008
 • 21/01-27/01 2008
 • 14/01-20/01 2008
 • 07/01-13/01 2008
 • 31/12-06/01 2008
 • 24/12-30/12 2007
 • 17/12-23/12 2007
 • 10/12-16/12 2007
 • 29/10-04/11 2007


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!