Foto
Wie steunt er ?
 • klik hier
 • UPDATE 28-11
  Oproep om te steunen
 • Solidariteits brief deurwaarders
 • Dossier
 • De 10 basisrechten van de manifestant
 • Het herenakkoord
 • Brochure delegees verdienen beter
 • Staking - Deurwaarders

  Laat het weten

  Inhoud blog
 • steun gevraagd - demande de soutien
 • Vanop website ABVV -BRC
 • Rechter geeft vakbonden Carrefour Charleroi gelijk
 • Spontane staking bij Avery Dennison in Turnhout
 • Staking B-Cargo goed opgevolgd
  Laatste commentaren
 • Meer over staking ASZ (Bart Van der Biest)
      op Personeel ziekenhuis ASZ Aalst en Geraardsbergen staakt
 • Verdeel en heers (Cathy Van der Auwera)
      op Opinie : De vrijheid tot actie voeren
 • vakbondsdelegees zijn er voor de mensen (marnix.de.baets)
      op Hebben hun steun toegezegd -- A donnez leur support
 • samen sterk mooie blog (magda)
      op Verhaal van Aviapartner
 • De kleine man wil vooruit (leo)
      op Deurwaarders maken toegang Carrefour vrij
 • Interessante sites
 • Initiatief op /initiative sur : Facebook
 • Indymedia
 • Website voor syndicalisten
 • Zoeken in blog  22-04-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spontane staking bij Avery Dennison in Turnhout
  Bij kleefbandproducent Avery Dennison in Turnhout is afgelopen nacht een spontane staking uitgebroken. De nachtploeg legde het werk neer, uit onvrede met een gebrek aan duidelijkheid over de intentie van het bedrijf om vijftig banen te schrappen. Dat meldt Rudy Molenberghs van het ABVV. Voorlopig wordt er niet meer gewerkt bij het bedrijf. Tot het personeel concrete informatie krijgt, ligt de productie stil, zo luidt het.

  De intentie tot collectief ontslag van dertig arbeiders en twintig bedienden werd in maart aangekondigd op een bijzondere ondernemingsraad. De maatregel werd genomen onder druk van de economische crisis. Die zorgt ervoor dat de vraag naar kleefband wereldwijd sterk terugloopt.

  Onmiddellijke informatie
  Sinds de aankondiging zaten vakbonden en directie verschillende keren samen om informatie uit te wisselen over het collectieve ontslag. Die fase werd gisteren afgerond, waarna onmiddellijk met de eigenlijke onderhandelingen gestart werd. Er bestond als snel een akkoord over vijf punten, die echter nog verder uitgewerkt moeten worden. Het gaat onder andere over de verlaging van de leeftijd voor brugpensioen naar 55 en de premies bij vrijwillig vertrek.

  Morgen zou er oorspronkelijk opnieuw gepraat worden, maar volgens het ABVV was dat voor het personeel niet snel genoeg. "Ze willen onmiddellijk concrete gegevens, zodat ze weten waar ze staan", zegt vakbondssecretaris Rudy Molenberghs, "Daarom starten we deze middag al met de onderhandelingen en gaan we door tot de finish." Daarna zal het personeel onmiddellijk en uitgebreid geïnformeerd worden. Tot dan ligt de productie stil.

  Bedienden werken wel
  De directie had de arbeiders gevraagd om weer aan de slag te gaan, maar daar wilden ze niet op ingaan. De bedienden bij Avery Dennison zijn solidair met hun collega's van de productie, maar werken wel. In het bedrijf werken ongeveer 450 mensen.

  22-04-2009 om 23:25 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
  » Reageer (0)
  10-04-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Staking B-Cargo goed opgevolgd
  De standaard schrijft:
  Een groot deel van de werknemers van B-Cargo, het goederenvervoer van de spoorwegen, staakt vrijdagmorgen. "Meer dan 80 pct van het personeel werkt niet", laat Jos Digneffe van ACOD Spoor weten. De staking van B-Cargo heeft volgens Frédéric Petit van Infrabel geen grote gevolgen voor de reizigers. 
  Alleen in de streek rond La Louvière zijn er vertragingen van een kwartier tot 20 minuten. De vakbonden protesteren omdat ze vrezen voor maatregelen bij B-Cargo. Vorig jaar zou B-Cargo 75 miljoen euro verlies geleden hebben en de directie wil 500 tot 600 werknemers overplaatsen binnen de NMBS-Groep. Bij B-Cargo werken tussen 2.500 en 3.000 mensen.

  lees het volledig artikel.

  Bron: de standaard van 10/04/'09

  10-04-2009 om 09:48 geschreven door rudi dom  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  09-04-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Konica-Minolta Zaventem :: Strijdbare delegees zijn niet meer welkom
  Solidair schrijft:"De directie van Minolta dankt 43 werknemers af, waarvan 13 vakbondsafgevaardigden. De directie voert de operatie in alle haast door, “om vrij spel te hebben bij het aanpakken van de crisis”, aldus de vakbonden.Bedienden, arbeiders, technici en commercieel afgevaardigden: met 276 werken ze bij Konica-Minolta. De twee merken fusioneerden enkele jaren geleden. De zeer strijdbare vakbondsafvaardiging slaagde erin betere werkvoorwaarden af te dwingen dan in andere gelijkaardige bedrijven (Xerox en andere). Maar ook bij Minolta slaat de crisis toe. Op 17 februari kondigde de directie een herstructurering aan. "

  "Jean Marc Lepied, secretaris van de CNE Brussel (bediendecentrale van het CSC, het Franstalige ACV): “Onder de afgedankten zijn er vijf delegees van de CNE, twee van de LBC (bediendencentrale van het ACV), vijf van de BBTK (bediendecentrale van het ABVV) en een van de liberale vakbond. Op 17 februari richtte de patroon een algemene werknemersvergadering in om de afdankingen aan te kondigen. Hij maakte daar al de lijst met 43 namen bekend, die door de personeelsdienst meteen ook naar alle werknemers doorgestuurd werd. De vergadering legde ook onmiddellijk de agenda vast van de informatievergaderingen op basis van de wet-Renault. Vervolgens kwamen er negen vergaderingen waar we alternatieven voorstelden, zonder dat ook maar een ervan aanvaard werd. Op 19 maart sloot de patroon unilateraal die eerste fase af en maakte hij zijn besluit aan de VDAB over. Hij bleef bij zijn standpunt: er moesten 43 werknemers weg, vakbondsafgevaardigden inbegrepen.

  De onderhandelingen over het sociaal plan en over de schadeloosstelling van de delegees werden onmiddellijk aangevat. Wij aanvaardden dit niet, en eisten vertrek op vrijwillige basis of brugpensioen, om zo de afdanking van vakbondsafgevaardigden te vermijden. Maar de patroon bleef bij zijn standpunt. Toen we klacht wilden indienen bij de rechtbank, begon hij te dreigen. Hij eiste dat we de klacht introkken en dat er weer sociale vrede zou komen in het bedrijf, zoniet weigerde hij de bijkomende schadeloosstelling voor de afgevaardigden te betalen. Hierdoor ontstond er heel wat verdeeldheid en verwarring bij de werknemers.

  Mijn conclusie is dat de patroon kost wat kost af wilde van een sterke delegatie en van een kern van werknemers die zich steeds strijdbaar opstelden om waardige arbeidsvoorwaarden af te dwingen. Het bedrijf zit in volle crisis. Maar toch hebben ze er 7 tot 8 miljoen voor over om de hoge uitkoopsommen voor vakbondsafgevaardigden te betalen. Tegen 20 april moeten ze weg zijn. Het wordt een precedent dat men delegees op korte tijd afdankt, maar we laten dat niet zomaar gebeuren"

  Bron: Solidair


  09-04-2009 om 13:03 geschreven door rudi dom  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Socialistische vakbond voert actie bij ING
  De redactie schrijft: Bij het hoofdkantoor van ING-bank in Etterbeek-Brussel wordt de staking goed opgevolgd. Volgens de socialistische vakbond zijn maar 300 van de 3.000 personeelsleden aan het werk. De christelijke en liberale bond staken niet.

  Vakbondsmilitanten hebben de kantoren in Etterbeek geblokkeerd zodat bedienden moeilijk binnen kunnen. In Brussel en omgeving zijn er ook minder ING-bankbedienden opgedaagd in enkele tientallen kantoren. Zeker 1 ING-vestiging blijft dicht.

  De socialistische vakbond staakt tegen nieuwe regels voor de berekening van de lonen en de anciënniteit, en tegen de werkomstandigheden. Zo verliezen sommige werknemers loon door de nieuwe baremaregeling. Dat zegt Miranda Ulens van de BBTK.

  "In de voorstellen die er op tafel liggen, is er nog altijd verlies voor de mensen. We kunnen dat niet aanvaarden. Het is niet het personeel dat de crisis moet betalen", verklaart Ulens.

  De andere bonden staken niet mee, maar willen eerst voortpraten met de directie.

  Lees het volledig artikel.

  Bron: de redactie van 09/04/'09

  09-04-2009 om 12:54 geschreven door rudi dom  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  31-03-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Construction - Grève à partir du jeudi 2 avril ! // Communiqué de presse - Les négociations dans l’impasse! Tract - La construction en grève à partir du 2 avril

  Une période économique moins bonne s’annonce, aussi dans le secteur de la construction. En tant que syndicats nous sommes raisonnables mais la perception des employeurs est exagérée. Leur attitude inconstante fait sombrer la concertation et ils utilisent cette crise pour miner le pouvoir des syndicats.

  La haute conjoncture de la période écoulée n’a pas entraîné d’augmentations salariales de 7 à 8% dans le secteur de la construction, ce qui était toutefois bien le cas dans d’autres secteurs. Nous n’avons à l’époque pas rompu notre engagement avec comme conséquence que l’accord all-in résulta en 2008 en un blocage salarial de 6 mois. Nous demandons donc aujourd’hui un mouvement de rattrapage raisonnable.

  Après 2 mois de négociations les discussions se retrouvent dans une impasse totale. Nous appelons les travailleurs de la construction à la grève. Le préavis de grève prend cours le 2 avril 2009 et est à durée indéterminée.


  Communiqué de presse - Les négociations dans l’impasse!
  Tract - La construction en grève à partir du 2 avril

  Minder goede economische tijden zijn op komst, ook in de bouwsector. Als vakbond zijn we
  redelijk maar werkgevers overdrijven in hun perceptie. Hun onstandvastige
  houding regelrecht het overleg en gebruiken ze deze crisis om de slagkracht van vakbonden te ondermijnen.

  De hoogconjunctuur van de voorbije periode heeft in de bouwsector niet geleid tot loonsverhogingen van 7 à 8 %, wat in andere sectoren wel het geval was. Wij hebben op dat moment ons engagement niet verbroken met als gevolg dat het all-in akkoord in 2008 leidde tot 6 maanden loonblokkering. Wij vragen nu dus een redelijke inhaalbeweging.

  Na 2 maanden van stevig onderhandelen liepen de besprekingen op donderdagnacht
  26 maart muurvast. De toekomst van het sociaal overleg staat op het spel, daarom roepen wij alle bouwvakkers op tot staking.

  De stakingsaanzegging gaat in op 2 april 2009 en dit voor onbepaalde duur.


  Persbericht - De besprekingen in de bouwsector zitten muurvast
  Pamflet - Staking bouw vanaf donderdag 2 april


  31-03-2009 om 22:19 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  30-03-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Arbeiders van staalbedrijf ESP in Geel in staking

  Bij het staalbedrijf ESP in Geel hebben de arbeiders donderdag spontaan het werk neergelegd, uit protest tegen het ontslag van drie collega's. De ontslagen zijn een gevolg van besparingen, maar volgens de vakbonden verliepen ze niet correct.

  Bij ESP werken zo'n 170 mensen. Het bedrijf lijdt onder de economische crisis en voerde al tijdelijke werkloosheid in. Op een ondernemingsraad eerder deze week kondigde de directie aan dat er drie arbeiders en een bediende ontslagen worden.

  "Voor ons kan dit niet", zeggen Luc Hendrickx (ACV) en Hans Van Eerdewegh (ABVV) aan persagentschap Belga. "Als er een probleem is, dan moet het sociaal overleg opgestart worden zodat gedwongen ontslagen vermeden kunnen worden."

  "Wij vragen ons af waar dit gaat eindigen als dit de nieuwe manier van handelen is. Het is compleet onaanvaardbaar dat mensen ontslagen worden zonder enige vorm van overleg en zonder begeleidingsplan."

  Bovendien werd dij de bedienden het ontslag niet doorgevoerd omdat daar de oplossing van arbeidsherverdeling werd toegepast. "Dat is dus werken met twee maten en twee gewichten, want waarom is dat niet bekeken voor de arbeiders?"

  Donderdag legden de arbeiders al spontaan het werk neer. "De solidariteit is groot. Vanaf maandagmorgen wordt er gestaakt en zullen we de bedienden oproepen om solidair te zijn. Onze eis naar de directie is duidelijk: intrekken en opschorten van de ontslagen en het opstarten van sociaal overleg."


  Bron : de redactie

  30-03-2009 om 10:04 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  27-03-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Personeel Innogenetics houdt prikactie
  Het personeel van het farmaceutisch bedrijf Innogenetics in Zwijnaarde houdt een korte prikactie. Hiermee willen ze hun ongenoegen tonen over het ontslag van 18 collega's.

  Ontevredenheid over sociaal akkoord
  De vakbonden hadden iedereen opgeroepen mee te doen aan de prikactie omdat ze niet tevreden zijn met het sociaal akkoord dat de directie eerder deze week voorlegde. Er wordt voor het ontslag van een aantal kaderleden bovendien niet gewacht tot de komst van een sociaal bemiddelaar en voor de bedienden wel.

  Solidariteitsactie
  Vandaag krijgen deze kaderleden hun ontslagbrief en met de prikactie wil het personeel zijn solidariteit tonen. De prikactie duurde een twintigtal minuten. "De meerderheid van het personeel is naar buiten gekomen, en dat is opvallend veel voor een bedrijf als dit", zegt Paul Debooser van BBTK.

  Vakbonden hekelen werkwijze
  De ontslagen betreffen 13 kaderleden en 5 bedienden en gebeuren in het kader van een "optimalisatie van een aantal functies", maar volgens de vakbonden zijn er geen objectieve criteria. "De betrokken mensen zijn eerst individueel op de hoogte gebracht van hun ontslag en dan pas zijn wij geïnformeerd. Het lag dus al vast wie weg moet, waardoor er geen mogelijkheid was om andere opties uit te werken, zoals tijdskrediet of vrijwillige ontslagen."

  Verschillende behandeling
  De vakbonden zijn vooral boos omdat de kaderleden een andere behandeling krijgen dan de bedienden: voor deze laatste groep wordt het sociaal overleg uitgesteld tot de komst van een sociaal bemiddelaar, maar voor de kaderleden is dat niet het geval. Hun ontslag gaat in vanaf 1 april. "De directie had ons eerder nochtans beloofd om kaderleden en bedienden niet anders te behandelen", laat Debooser weten. Waarschijnlijk volgt in de loop van volgende week een afspraak met het paritair comité, en de vakbonden zullen daar ook de situatie van de kaderleden ter sprake brengen.

  Bron : De Morgen

  27-03-2009 om 10:43 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  26-03-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Staking dreigt in Bijzondere Jeugdbijstand
  Het personeel van de afdeling Preventie- en Verwijzersbeleid kan de werkdruk, stress en het ontbreken van perspectieven niet langer aan. Dat meldt het gemeenschappelijk vakbondsfront van ACOD, ACV en VSOA. De drie vakbonden hebben beslist om vanaf heden al de sociale acties van het personeel te erkennen en te ondersteunen, voor een onbeperkte duur.

  "Het personeel van de Bijzondere Jeugdbijstand heeft nooit problemen gehad met de inhoud van de opdracht, maar wel met de vorm waaronder de opdracht dient uitgevoerd te worden. Daarom vragen ze een werkbelastingsnorm van 55 dossiers per consulent en de onverwijlde implementatie van deze werkbelastingsnorm", zo klinkt het.

  Onvoldoende perspectief
  "De afgelopen maanden informeerde het gemeenschappelijk vakbondsfront Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Veerle Heeren, meermaals over het ongenoegen van de personeelsleden binnen de afdeling Preventie- en Verwijzersbeleid. Steeds was er een vraag om oplossingen."

  "Na verschillende vergaderingen met zowel de politieke als de administratieve overheid, stellen de vakbonden vast dat de overheid onvoldoende perspectief biedt om tot aanvaardbare verbeteringen te komen", zo klinkt het. De vakbonden blijven naar eigen zeggen wel nog openstaan voor een dialoog om alsnog tot een oplossing te komen

  Bron : De Morgen

  26-03-2009 om 23:59 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Persbericht (26/03/2009) - Carrefour: stakingrecht erkend in Bergen
  Bergen
   
  De rechter in Bergen heeft deze ochtend in een vonnis werknemers die hun stakingsrecht uitoefenden gelijk gegeven.

  De BBTK had een derdenverzet ingediend tegen de poging van Carrefour om in de feiten het stakingsrecht te laten verbieden. In de herfst van 2008 toonden de werknemers van Carrefour zich solidair met hun collega’s in de nieuwe Brugse Carrefourwinkel. Ze eisten er gelijk loon voor gelijk werk.


  In het vonnis van vandaag erkent de rechter in Bergen expliciet het stakingsrecht.


  De rechter heeft de vraag van de BBTK ontvankelijk verklaard want de vakbond had belang bij de juridische actie en recht had op een compleet debat met een tegenpartij.


  De rechter verklaarde het eenzijdig verzoekschrift dat eind oktober 2008 door Carrefour werd ingeleid als onontvankelijk.

  Dit om verschillende redenen:


  - Carrefour had geen reden om juridische actie te ondernemen want de aanwezigheid van de militanten vloeide voort uit de normale beoefening van het stakingsrecht. Er waren bovendien geen feiten of geen inbreuken tegenover goederen of personen.


  - Carrefour kon zich bovendien niet baseren op het recht op werken want alle deurwaarders die de keten had uitgestuurd hebben zelf vastgesteld dat de werknemers allen solidair waren en niet wilden werken. Enkel de werknemers zelf mogen zich bovendien beroepen op hun recht op werken.


  - Carrefour maakte gebruik van het eenzijdig verzoekschrift, een uitzonderlijke procedure waarbij de rechten van de verdediging in gebreke blijven. Een dergelijke procedure is slechts aanvaardbaar in gevallen waarin het absoluut noodzakelijk is. Daarvoor moeten verschillende voorwaarden worden vervuld: hoogdringendheid, toepasbaarheid van de maatregel en afwezigheid van een tegenpartij of afwezigheid van de mogelijkheid die te identificeren.

  Hier was er geen sprake van hoogdringendheid noch van verrassingseffect want de stakingen waren op voorhand aangekondigd. De syndicaal afgevaardigden en de vakbondssecretarissen waren bovendien perfect gekend door de werkgever.


  De rechter onderstreepte ook dat Carrefour artikel 6 van de Europese Verklaring van de Rechten van de Mens heeft geschonden.

  Het volledige vonnis

  26-03-2009 om 23:50 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Na cipiers dreigen ook Naamse agenten met staking
  De politievakbond VSOA heeft in Namen een stakingsaanzegging ingediend omdat de agenten het beu zijn ingezet te worden in de gevangenis van Namen. De cipiers staken er intussen al een week staken. Het VSOA protesteert ook tegen de aanwezigheid in de gevangenis van Farid Bamouhammad, die door het personeel als te gevaarlijk beschouwd wordt.

  Volgens vicevoorzitter Alain Ysebaert worden de agenten die de cipiers moeten vervangen onderworpen aan een onhoudbaar regime. "Deze taak overstijgt de missie van de agenten. De politie is er niet om bewaker te spelen in de gevangenis, maar om de veiligheid van de bevolking te verzekeren."

  De vakbond eist onderhandelingen binnen tien dagen. Als er na 13 dagen nog geen akkoord is, wordt er gestaakt. (belga/svm)

  26-03-2009 om 11:26 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spanning stijgt opnieuw bij Carrefour
  Directie en vakbonden van de groep Carrefour hebben op 31 maart opnieuw afspraak bij de bemiddelaar voor overleg over de nieuwe organisatie van de winkels. Dat schrijft La Libre Belgique. De nieuwe organisatie omvat twee luiken: de reorganisatie van de kaders en het introduceren van polyvalentie in alle winkels, legt de krant uit.

  Woensdagavond werd het plan voorgesteld tijdens een ondernemingsraad en een vergadering met de nationale vakbondsvertegenwoordigers. Na de vergadering waren de vakbonden ontevreden.

  180 kaderleden te veel
  Er zouden in de hyper- en supermarkten van Carrefour 180 kaderleden te veel zijn. Carrefour wil een beperkt aantal kaders overhouden per winkel en de rest onderbrengen in een soort projectondersteuningsploeg gedurende tien maanden. Nadien zouden ze opnieuw geïntegreerd kunnen worden in de winkels.

  Vanaf 1 april moet het personeel zich ook polyvalenter gaan opstellen. Sommige vakbondsleden uiten kritiek op het gebrek aan overleg en informatie. In het recentste voorstel zouden ook een aantal voordelen die het personeel in ruil kreeg, verdwenen zijn. (belga/adv)

  26-03-2009 om 11:25 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
  » Reageer (0)
  06-03-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Personeel ziekenhuis ASZ Aalst en Geraardsbergen staakt
  De Standaard schrijft:"Sinds donderdagmiddag wordt er op de campussen van het ASZ in Aalst en Geraardsbergen gestaakt. Vrijdag volgt ook de campus in Wetteren.Het personeel eist dat meer mensen statutair benoemd worden, terwijl de directie vasthoudt aan het aanbieden van een tweede pensioenpijler als alternatief, omdat ze het niet financieel haalbaar acht om meer personeel te benoemen. In november werd al eens drie dagen gestaakt op de verschillende campussen van het ASZ. De staking werd toen opgeschort tot december om het dossier te laten bestuderen door experts van de vakbonden."

  "De acties beginnen nu pas opnieuw omdat de vakbonden de tijd genomen hebben om alles grondig te bestuderen, zo zegt Lydie Van Meerhaeghe van het ACOD.

  De directie heeft volgens de vakbonden ook'tijd gewonnen, door ons de indruk te geven dat ze bereid waren te onderhandelen en onze standpunten te onderzoeken'. Uiteindelijk is de directie echter toch bij haar oorspronkelijk standpunt gebleven en een laatste onderhandelingsronde donderdagochtend is mislukt.

  Sindsdien legt het personeel in het ASZ in Aalst en Geraardsbergen het werk neer. De staking is voor onbepaalde duur en tot het einde, aldus Van Meerhaeghe.

  'We zijn ervan overtuigd dat onze eisen terecht en haalbaar zijn. We zien dat andere ziekenhuizen net wel opnieuw meer mensen beginnen te benoemen en in het meerjarenplan voor de gezondheidssector staat het als een aanbeveling. Men wil dit beroep aantrekkelijker maken, en de benoeming is een van de manieren om dat te doen', aldus nog Van Meerhaeghe."

  Bron: Standaard van 6 maart 2009

  06-03-2009 om 14:28 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (1)
  26-02-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Advocaat Carrefour: "Stakingen zijn zoals pest of cholera"

  “Stakingen zijn zoals pest of cholera. Als ze de kop opsteken moet je ze meteen bij de wortel uitroeien, of ze verspreiden zich snel.” Charles Woeste? Of toch minstens iemand anders uit de tijd van Daens? Fout, dit is wat de advocaat van winkelgigant Carrefour vandaag zei in de rechtbank van Bergen.

  Vijfhonderd vakbondsmilitanten vatten nog maar eens post aan een rechtbank. In Bergen volgde nog maar eens een episode in de juridische strijd rond het stakingsrecht bij winkelketen Carrefour. “In november wou Carrefour een hypermarkt in Brugge openen waar de bedienden 25 % minder verdienden dan hun collega’s. Dankzij de solidariteit van hun collega’s werd dit onrecht rechtgezet, na een breed gedragen stakingsbeweging over het hele land. Tijdens het sociaal conflict deed de directie van Carrefour kwistig beroep op bevelschriften. Daarmee werden eenzijdig en zonder mogelijkheid de mening van de werknemers daarbij te horen, een aantal winkels gedwongen geopend,” schrijft BBTK. Voor de rechtbank in Bergen werd vandaag, zoals in andere gerechtelijke arrondissementen, een zaak van derdenverzet ingeleid tegen de eenzijdige verzoekschriften. Het was in de rechtbank van Bergen dat de advocaat van Carrefour zijn 19de eeuwse uitspraak deed. Hier volgt ze nog eens want het wordt vast en zeker een klassieker in sociaal-economische literatuur:

  “Stakingen zijn zoals pest of cholera. Als ze de kop opsteken moet je ze meteen bij de wortel uitroeien, of ze verspreiden zich snel.”


  Bron : Indymedia

  26-02-2009 om 18:31 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  » Reageer (0)
  25-02-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.La FGTB dénonce des "libertés bafouées"
  Droit de grève : la FGTB contre-attaque face aux actions des patrons.

  La FGTB du Centre fait la moue. Leur sacro-saint droit de grève, garanti par la charte sociale européenne, est de plus en plus bafoué par les patrons dans les conflits sociaux.

  Parmi les attaques en règle subies par les organisations syndicales figurent en première ligne les requêtes unilatérales, introduites notamment par la direction de Carrefour, lors des mouvements sociaux menés fin 2008. Par ces requêtes, introduites devant les tribunaux civils, une direction vise à "interdire tout acte direct ou indirect visant à empêcher ou à rendre difficile l’activité normale de l’entreprise". Des décisions accompagnées d’astreintes (1000 € par jour) et, comme cela a été constaté, de l’intervention d’huissiers, voire de la police. "Interdire le piquet, c’est rendre la grève sans objet", dénonce Michel Martelez, secrétaire régional de la FGTB Centre. "Il est hors de question que l’on se laisse faire, que les droits fondamentaux de nos travailleurs soient ainsi bafoués." C’est la raison pour laquelle l’organisation syndicale a introduit une action en tierce opposition devant le tribunal civil de Mons. Le jugement est prévu pour ce 25 février à 10h. La FGTB envisage des actions auprès des instances internationales si besoin est.

  Source : www.lalibre.be

  25-02-2009 om 16:38 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Carrefour et les syndicats s'opposent sur les limites du droit de grève
  Une chambre civile du tribunal de 1ère instance de Mons a examiné mercredi un litige entre les organisations syndicales et le groupe de grande distribution Carrefour, tandis qu'une manifestation de la FGTB et de la CSC pour la défense du droit de grève réunissait de 300 à 400 militants syndicaux devant les portes du palais de justice, a-t-on constaté sur place.

  "Intérêt moral"
  Invoquant un "intérêt moral" à agir, les deux syndicats ont plaidé la tierce opposition contre une ordonnance prise le 24 octobre dernier par le président du tribunal de première instance de Mons. L'ordonnance en question donnait droit à une requête unilatérale déposée par les avocats de Carrefour, alors en conflit avec les syndicats à propos de l'ouverture, à Bruges, d'un nouvel hypermarché.

  Cette décision de justice, qui interdisait de bloquer l'accès aux bâtiments du groupe sous peine d'une astreinte de mille euros par personne, a été signifiée par huissier dès le lendemain aux grévistes du Carrefour des Grands Prés (Mons), puis, quelques jours plus tard, à ceux des hypermarchés de Soignies et d'Haine-Saint-Pierre. Les syndicats dénoncent une ordonnance qui témoigne, à leurs yeux, d'une judiciarisation des conflits sociaux au détriment de la concertation.

  Pas de motif d'urgence
  Selon leur avocate, Me Marianne Pétré, la requête unilatérale du groupe Carrefour est contraire aux dispositions du droit belge et aux normes européennes, notamment au droit à un procès équitable gravé dans l'article 6 de la Convention européenne des droits de l'homme.

  Estimant que ce genre de requête doit se limiter à des cas rares et précis, l'avocate a souligné que la direction de Carrefour n'avait aucun motif de plaider l'urgence. "La partie adverse mentirait en affirmant qu'elle n'a appris la grève que la veille ou qu'elle ne pouvait pas identifier ses adversaires" dans le conflit, a déclaré Me Pétré, plaidant pour que l'ordonnance du 24 octobre soit rétractée.

  Justification de l'urgence
  Me Éric Carlier, conseil de Carrefour Belgium, a émis des doutes sur l'intérêt à agir des syndicats. Pour lui, cette tierce opposition tardive est irrecevable dès lors que le conflit social est résolu depuis le 13 novembre et que Carrefour s'est engagé à ne réclamer aucune astreinte ni remboursement de dommages.

  Afin de justifier l'urgence de la procédure du 24 octobre, l'avocat a affirmé que c'est à cette date que le groupe a appris la grève avec blocage qui se préparait pour le lendemain au Carrefour des Grands Prés, "alors que le calendrier des syndicats ne prévoyait aucune action dans ce magasin avant le 31".

  La grève est un droit, empêcher les autres de travailler un délit

  Il ajoute qu'il était impossible de citer nommément les adversaires (ce qui aurait contraint à un débat contradictoire) vu que n'importe qui aurait pu intervenir pour bloquer les magasins. Sa consoeur Me Fabienne Raepsaet a fait valoir quant à elle qu'une requête unilatérale ne bafoue en rien le droit à un procès équitable, dès lors qu'une tierce opposition reste toujours possible.

  Elle a également soutenu que le droit de grève s'accompagne, pour les travailleurs, du droit de marquer leur action au travers d'un piquet, certes, ce qui n'autorise pas pour autant à bloquer l'accès à une entreprise.

  Le juge Hiernaux prononcera son ordonnance le 25 mars à 11 heures. Jusqu'ici, sur deux requêtes similaires portant sur le même conflit, la justice s'est prononcée une fois en faveur des thèses syndicales (le 3 décembre au tribunal de Furnes) et une autre en sa défaveur (le 11 février à Bruxelles). (belga/th)

  source : www.7sur7.be

  25-02-2009 om 16:37 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Importante manifestation syndicale devant le palais de justice de Mons

  (Belga) De 300 à 400 militants de la CSC et de la FGTB étaient massés mercredi matin devant le palais de justice de Mons, où le tribunal devait examiner dès 10 heures une requête en tierce opposition introduite par les syndicats contre le groupe Carrefour.

  Importante manifestation syndicale devant le palais de justice de Mons Venus de tout le Hainaut et même de Liège, les militants scandaient des slogans en faveur du droit de grève, à leurs yeux menacé par les ordonnances avec astreintes prises par plusieurs tribunaux du pays lors du conflit social qui a opposé les syndicats au groupe Carrefour, en octobre et novembre derniers. (DAD)

  Source : www.skynet.be

  25-02-2009 om 16:33 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  24-02-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Manifestation de la FGTB pour le droit de grève chez Carrefour
  Une concentration de militants de la FGTB du Centre et d'autres régionales wallonnes est prévue mercredi matin devant le palais de justice de Mons afin de défendre le droit de grève, a indiqué lundi la FGTB du Centre. L'action aura lieu pendant que le tribunal examinera une requête de la FGTB dans le cadre du conflit qui a opposé le syndicat au groupe Carrefour, en octobre dernier.

  La FGTB du Centre défendra mercredi une requête en tierce opposition contre l'ordonnance prise le 24 octobre 2008 par le président du tribunal de première instance de Mons. Délivrée sur requête unilatérale du groupe Carrefour, cette ordonnance préventive interdisait notamment d'entraver l'accès aux bâtiments de la société, sous peine d'une astreinte de mille euros par personne, «soit environ un mois de salaire dans le secteur », souligne le syndicat.

  En octobre dernier, un conflit social a opposé Carrefour aux syndicats à propos de l'ouverture d'un nouvel hypermarché à Bruges, soumis à une commission paritaire moins avantageuse que dans le reste du groupe. Face aux menaces d'actions syndicales, la direction du groupe de distribution avait introduit des requêtes dans la plupart des arrondissements judiciaires afin de contrecarrer les piquets de grèves.

  La FGTB du Centre et le syndicat en général disent regretter les ordonnances avec astreintes qui ont suivi, témoins à leurs yeux d'une "judiciarisation des conflits sociaux", voire d'une dérive "fascisante" de l'État de droit, selon les termes du secrétaire régional Setca Manu Morais. "La Charte sociale européenne reconnaît le piquet comme partie intégrante du droit de grève et le Comité européen des Droits sociaux a déjà jugé que les astreintes en la matière sont inacceptables", souligne-t-il.

  Le syndicat regrette par ailleurs que certaines entreprises bafouent le "Gentlemen's agreement" conclu en mars 2002 avec les organisations patronales, lequel prévoit que les employeurs ne fassent pas appel à la justice tant que les syndicats respectent les procédures du préavis de grève.

  Les régionales FGTB de Liège, Mons et Wallonie Picarde ont déjà promis de renforcer la manifestation de jeudi, précise la FGTB du Centre.

  Jusqu'ici, à propos de requêtes similaires portant sur le même conflit avec Carrefour, la justice s'est prononcée une fois en faveur des thèses syndicales - le 3 décembre au tribunal de Furnes - et une autre en sa défaveur - le 11 février au tribunal de Bruxelles. (belga/chds)

  24-02-2009 om 12:26 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Korte staking bij catering op Zaventem
  De Standaard schrijft:"De cateringservice op de luchthaven van Zaventem heeft maandagmorgen kort het werk neergelegd. Dat werd vernomen bij de luchthavendirectie. Het personeel van LSG Sky Chefs Belgium (ex-Sabena catering) protesteerde tegen nieuwe maatregelen die de directie had voorgesteld op het vlak van flexibiliteit en premies. De actie lijkt geen gevolgen te hebben gehad voor de vluchten. Bij LSG was niemand bereikbaar voor commentaar"Bron: Standaard van 24 feb 2009

  24-02-2009 om 11:29 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
  » Reageer (0)
  16-02-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ACTIE STAKINGSRECHT 25 FEBRUARI
  Verplaatsing:

   

  Met de trein = 2 uur reistijd

   

  Iedereen koopt zelf een ticket H/W– prijs € 29,60 en rekent daarna af met secretaris

   

  Wie graag samen reist, treft onze medewerkster Nancy de Boer tussen 7u45 en 8 uur in de vertrekhal aan de loketten van het station Antwerpen Centraal.

   

  1) We nemen de trein richting Brussel Zuid

   

  Vertrek                                           Station                    Aankomst

   

  Antwerpen Centraal               8:06                                       

  Antwerpen Berchem               8:11                           Brussel Zuid               8:56

   

  2) We stappen over in Brussel Zuid op trein richting Quevy en afstappen in Bergen

   

                                         Vertrek                       Station                                    Aankomst

   

  Brussel Zuid                           9:04                         Bergen                                    9:51

   

  3) Het Justitiepaleis bevindt zich dan op 12 minuten te voet vanaf het station
      Bergen (zie  plannetje in bijlage)

   

  Met de auto:

   

  1 uur 22 minuten reistijd ZONDER REKENING TE HOUDEN MET SPITS AAN BRUSSELSE RING

   

  Indien je toch met de auto zou gaan, willen wij jou vragen om minstens 2 andere militanten mee te nemen.  Laat ons dit dan even weten…

   

  Kostenvergoeding: 110 km x 0.3169 = € 34,86 af te rekenen met jouw secretaris.

   

  Nog vragen, contacteer dan Nancy de Boer – tel. 03:220.69.00 OF 24.   

   

  TOT DAN…..

   

  Namens het Dagelijks Bestuur  -

   

  BBTK Antwerpen

   

   

   


  16-02-2009 om 21:55 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MELDPUNT SYNDICALE VRIJHEDEN
  Meldpunt syndicale vrijheden
  Meldpunt syndicale vrijheden 
  Gebruiksvoorwaarden
  Welkom op het Meldpunt syndicale vrijheden van het ABVV!
  Dit meldpunt kadert in de campagne van het ABVV voor het respect van de syndicale vrijheden.
  Steeds meer werkgevers doen bij stakingen een beroep op de rechtbanken. Liever dan met hun werknemers te praten, vragen ze de rechter hen te verbieden om actie te voeren. Veel rechters gaan daarop in. Ze leveren, zonder de werknemers de kans te geven zich te verdedigen, een beschikking af. Deze beschikking verbiedt de stakers dan een piket te zetten

  Wie toch aan een piket deelneemt, wordt bedreigd met een dwangsom die kan oplopen tot meer dan 5000 euro. Gewapend met zijn beschikking, trekt de werkgever naar een deurwaarder. Die moet de beschikking gaan afgeven aan de stakers. Vaak is de deurwaarder vergezeld van de politie.
  Als je het aan de werkgevers vraagt, zeggen ze dat ze niet de bedoeling hebben de staking te breken. Ze willen alleen de werkwilligen beschermen. Of de klanten.
  Maar iedereen weet dat, zonder piket, een staking zinloos is.

  Het ABVV nam al maatregelen om zich juridisch tegen dergelijke aantastingen van het stakingsrecht te verweren. We starten nu ook een campagne om werkgevers ertoe aan te zetten de syndicale vrijheden te respecteren. Daarbij maken we gebruik van een nieuw syndicaal informatiemiddel: het Meldpunt syndicale vrijheden.
  Elke secretaris, vakbondsafgevaardigde of militant kan voortaan een bedrijfsconflict of een inbreuk op het stakingsrecht melden aan het ABVV. Het ABVV informeert zich uiteraard eerst bij de betrokken centrale. Als de centrale akkoord gaat, kan de oproep tot solidariteit vliegensvlug worden doorgestuurd naar alle centrales en gewesten van het ABVV

  Het meldpunt kan trouwens ook worden gebruikt wanneer een vakbondsafgevaardigde wordt ontslagen zonder dat de Wet van 1991, die de vakbondsafgevaardigden tegen ontslag beschermt, wordt nageleefd.
  Neem hieronder zeker eerst de gebruiksvoorwaarden door.
  Gebruiksvoorwaarden
  Door dit document te verzenden, stemt u ermee in dat de door u ingevoerde gegevens automatisch voor verwerking worden doorgestuurd naar :
  • de nationale verantwoordelijken die door uw centrale aangeduid werden,
  • de leden van de crisiscel van het Federaal ABVV.
  De gegevens zullen worden verwerkt overeenkomstig de bepalingen van de wet van 8 december 1992 betreffende de verwerking van persoonsgegevens. Dit betekent onder meer dat :
  • deze persoonsgegevens enkel ingezameld en verwerkt kunnen worden om te antwoorden op de door u gestelde vragen;
  • de persoonsgegevens niet meegedeeld zullen worden aan derden die vreemd zijn aan de organisatie noch voor commerciële doeleinden gebruikt zullen worden,
  • u het recht hebt uw persoonlijke gegevens te controleren, u de juistheid ervan kunt nagaan en u eventuele fouten in dat verband kunt laten corrigeren.
  Het gevolg dat aan uw vraag gegeven zal worden, zal afhangen van het resultaat van het overleg tussen de door uw centrale aangeduide nationale verantwoordelijken, uw vakbondssecretaris en de verantwoordelijke van de crisiscel van het Federaal ABVV.
  Het ABVV kan in geen geval verantwoordelijk worden gesteld voor het gevolg dat gegeven wordt aan foutieve of verkeerde verklaringen die d.m.v. dit formulier in het systeem ingebracht werden.
  Ik aanvaard - ik aanvaard niet

  16-02-2009 om 21:49 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)


  Foto

  Les soutenantes ?
 • cliquez ici

 • UPDATE 28-11
  L'appel afin de soutenir
 • la lettre d'évocation

 • Dossier
 • La 10 droit de base du manifestant
 • La convention : Gentlements agreement
 • brochure : les délégéus méritent ine meilleure protection

 • la grève - les huissiers

  Laissez nous le savoir


  Archief per week
 • 20/06-26/06 2011
 • 20/04-26/04 2009
 • 06/04-12/04 2009
 • 30/03-05/04 2009
 • 23/03-29/03 2009
 • 02/03-08/03 2009
 • 23/02-01/03 2009
 • 16/02-22/02 2009
 • 09/02-15/02 2009
 • 02/02-08/02 2009
 • 26/01-01/02 2009
 • 19/01-25/01 2009
 • 12/01-18/01 2009
 • 05/01-11/01 2009
 • 29/12-04/01 2009
 • 22/12-28/12 2008
 • 15/12-21/12 2008
 • 08/12-14/12 2008
 • 01/12-07/12 2008
 • 24/11-30/11 2008
 • 17/11-23/11 2008
 • 10/11-16/11 2008
 • 03/11-09/11 2008
 • 27/10-02/11 2008
 • 21/01-27/01 2008
 • 14/01-20/01 2008
 • 07/01-13/01 2008
 • 31/12-06/01 2008
 • 24/12-30/12 2007
 • 17/12-23/12 2007
 • 10/12-16/12 2007
 • 29/10-04/11 2007


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!