Foto
Wie steunt er ?
 • klik hier
 • UPDATE 28-11
  Oproep om te steunen
 • Solidariteits brief deurwaarders
 • Dossier
 • De 10 basisrechten van de manifestant
 • Het herenakkoord
 • Brochure delegees verdienen beter
 • Staking - Deurwaarders

  Laat het weten

  Inhoud blog
 • steun gevraagd - demande de soutien
 • Vanop website ABVV -BRC
 • Rechter geeft vakbonden Carrefour Charleroi gelijk
 • Spontane staking bij Avery Dennison in Turnhout
 • Staking B-Cargo goed opgevolgd
  Laatste commentaren
 • Meer over staking ASZ (Bart Van der Biest)
      op Personeel ziekenhuis ASZ Aalst en Geraardsbergen staakt
 • Verdeel en heers (Cathy Van der Auwera)
      op Opinie : De vrijheid tot actie voeren
 • vakbondsdelegees zijn er voor de mensen (marnix.de.baets)
      op Hebben hun steun toegezegd -- A donnez leur support
 • samen sterk mooie blog (magda)
      op Verhaal van Aviapartner
 • De kleine man wil vooruit (leo)
      op Deurwaarders maken toegang Carrefour vrij
 • Interessante sites
 • Initiatief op /initiative sur : Facebook
 • Indymedia
 • Website voor syndicalisten
 • Zoeken in blog  22-01-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Minimale dienstverlening
  Terwijl coalitiepartners CD&V en Open Vld elkaar openlijk in de haren zitten over een regeling inzake de minimale dienstverlening, stel ik als reiziger vast dat de NMBS zelfs in normale omstandigheden geen behoorlijke dienstverlening levert.
  Misschien moeten de vakbonden eindelijk nog maar eens een gezamenlijke staking organiseren om de problemen die de reigers én het personeel dagelijks ondervinden aan te kaarten. Er is alvast voldoende maatschappelijk draagvlak.

  Sascha Luyckx, Ham

  22-01-2008 om 17:22 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vakbondsactie in politiekantoren Charleroi

  In Charleroi zijn de politiekantoren de hele ochtend dicht door een actie van de vakbonden. Volgens de bonden zijn er problemen op het vlak van infrastructuur, uitrusting en personeel.

  Verschillende commissariaten zijn in zeer slechte staat. In Lodelinsart bijvoorbeeld werd de schade aangericht door een molotovcocktail nooit hersteld. Het commissariaat van Marcinelle is enkele jaren geleden afgebrand. Vandaag zit de dienst er nog altijd in voorlopige containers.

  Naast noodzakelijke herstellingen die niet worden uitgevoerd, klagen de agenten ook over te weinig voertuigen, inktpatronen en computers.

  De agenten klagen de problemen al meer dan een jaar aan en betreuren dat er geen dialoog met de gemeentelijke autoriteiten mogelijk is. Burgemeester en schepenen komen vaak niet opdagen bij overlegvergaderingen, luidt het.

  Door al die problemen kan de politie met moeite ten dienste staan van de bevolking, zeggen de vakbonden.

  Door de malaise is de zone ook niet erg aantrekkelijk voor kandidaat-agenten. Een vijftigtal agenten heeft ook al een overplaatsing naar andere zones aangevraagd.

  De vakbondsactie duurde tot de middag. De 101-alarmcentrale in Charleroi bleef wel bemand.

  Bron : deredactie

  22-01-2008 om 17:17 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waalse treinstaking breidt zich uit

  Waalse treinbegeleiders uit Bergen en La Louvière hebben vanmorgen een aantal uren het werk neergelegd. Ze staken omdat ze opnieuw werden geconfronteerd met zware agressie. De staking heeft ook gevolgen voor het treinverkeer in Vlaanderen.

  De treinbegeleiders uit Bergen en La Louvière begonnen aan hun staking rond 5.30 uur. Kort daarna legde ook een derde van de treinbegeleiders uit Brussel-Zuid het werk neer. Later breidde de staking uit naar Ottignies, Namen, Charleroi en 's Gravenbrakel.

  Inmiddels hebben de treinbegeleiders uit Namen en Ottignies het werk weer hervat. In de andere steden wordt er voortgestaakt.

  De staking heeft vooral gevolgen voor het treinverkeer in Wallonië, vooral op de lijnen Brussel-Charleroi en Brussel-Louvain-la-Neuve.

  Maar er is ook hinder in Vlaanderen, op de lijnen Brussel-Turnhout, Brussel-Luchthaven, Brussel-Leuven en Brussel-Antwerpen.

  Door de staking zijn volgens Infrabel in totaal een vijftigtal treinen op het hele net geschrapt.

  Bron : deredactie

  22-01-2008 om 17:16 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mensen geven massaal signalen

  Met de recente syndicale acties in de auto-industrie wordt nog maar eens een zoveelste duidelijk signaal gegeven. Niet enkel koopkracht maar ook de zekerheid is van het allergrootste belang voor de mensen. Liefst 930 mensen werken in onzekerheid bij Ford en doen dat allemaal in naam van de flexibiliteit. De laatste jaren kennen we het wel. Vaste jobs worden geslachtofferd en vervangen door tijdelijke jobs en/of outsourcing. Dit allemaal aan lagere arbeidsvoorwaarden en zonder de broodnodige zekerheid.

  Dat een bepaalde politica dan nog het lef heeft om de arbeiders van Ford rond de oren te slagen met de 30 miljoen euro belastingsgeld (weeral ons geld en van de sociale zekerheid) die de overheid gegeven heeft aan Ford, getuigd dan ook van heel weinig respect. Sommige mensen kennen blijkbaar geen schaamte. De auto-industrie heeft dit geld immers gebruikt om te komen waar ze nu zijn. Ze hebben vaste jobs ingeruild voor tijdelijke jobs en hebben de 30 miljoen euro hiervoor gebruikt in plaats van ze te gebruiken voor meer werkzekerheid. De werkende klasse is het slachtoffer in dit verhaal en niet het patronaat.

  Weg dus met vaste jobs. Lang leve tijdelijke jobs is de filosofie. En dit in een sector waar sowieso al veel flexibiliteit is. All-in akkoorden, plus-minus akkoorden, tijdelijke contracten Het signaal is duidelijk. Flexibiliteit heeft zijn grenzen en mensen hebben hun grenzen. En die mensen trekken de grens daar waar zekerheid onzekerheid wordt. Spijtig genoeg kent flexibiliteit geen grenzen in de ogen van het patronaat.

  We hebben het de voorbije maanden al regelmatig herhaald : de flexizekerheid of flexicurity ! Flexibiliteit kan in de ogen van het patronaat niet stoppen bij arbeid maar moet onder andere nog verder worden uitgebreid naar verloning toe. Loon gekoppeld aan de economische toestand van het bedrijf om maar een voorbeeld te noemen. Wat vandaag genoeg is kan morgen te weinig zijn. De flexibiliteit kent geen grenzen.

  Maar niet enkel bij Ford worden duidelijke signalen gegeven.

  Kaasmakerij Kempico
  Opel Antwerpen
  Johnson Control
  DHL
  Recht op wonen
  JLG
  Syncreon
  Coulier

  En het einde lijkt nog niet in zicht. Een politiek klimaat waarin de werkgevers denken dat zij de natuurelementen kunen controleren stuit op meer en meer onbegrip. De jacht op meer winsten onder de noemers van concurrentie en flexibiliteit wordt blijkbaar moeilijker. Zouden mensen eindelijk wakker schieten ?


  22-01-2008 om 17:14 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  16-01-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bonden voeren actie tegen boycot Securex van sociale verkiezingen
  Een zeventigtal leden van de drie grote vakbonden heeft woensdagochtend actie gevoerd voor de zetel van sociale dienstverlener Securex in Brussel. Het gemeenschappelijk vakbondsfront beschuldigt het bedrijf ervan het sociaal overleg te weren door werknemers zwaar onder druk te zetten om zich geen kandidaat te stellen bij de komende sociale verkiezingen.

  Volgens ACV-vakbondssecretaris Wim Penninckx is Securex een van de grootste sociale groepen in België, maar weert ze al decennia lang het officiële sociale overleg uit het bedrijf.

  "Puur wettelijk kunnen we het bedrijf niets verwijten. Ze volgen telkens de hele procedure voor sociale verkiezingen, maar net op het laatste moment trekken de kandidaten zich plots terug", aldus Penninckx. "Onze actie richt zich ook tegen andere bedrijven die gelijkaardige praktijken toepassen, zoals de Koepel van Onafhankelijke Mutualiteiten."

  In oktober 2007 voerden de vakbonden ook al actie bij Securex, maar zonder resultaat.

  Bron : De Morgen

  16-01-2008 om 16:43 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Arbeiders Marine Harvest Pieters staken

  Bij het visverwerkende bedrijf Marine Harvest Pieters in Brugge hebben de 246 arbeiders rond 11 uur het werk neergelegd. De directie denkt dat ze zich laten inspireren door de stakingen bij toeleveranciers van Ford Genk.

  De arbeiders willen meer loon omdat het leven duurder is geworden.

  Ze willen 1,5 euro per uur meer verdienen, bovenop de loonsverhoging die al beloofd werd in de visserijsector.

  Volgens de directie is deze actie geïnspireerd op de nieuwsberichten van de laatste dagen over stakende werknemers in andere bedrijven die ook een hoger loon willen. "De acties in de toeleveringsbedrijven van Ford Genk zijn volgens ons de aanleiding. We begrijpen het echter niet goed, want we onderhandelen reeds geruime tijd in een goede sfeer omtrent de functiespecificatie van onze mensen."

  Die onderhandelingen verlopen, volgens het ABVV, vlot. "Maar de mensen hebben daar nu geen boodschap aan. Het leven wordt almaar duurder en de mensen hebben hun loon de laatste 5 jaar niet zien stijgen", zegt Maurice Devos van het ABVV.

  Vakbonden en directie praten sinds 14.00u over een oplossing.

  Bij Marine Harvest Pieters werken 400 mensen.

  Bron : deredactie

  16-01-2008 om 16:33 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De arbeiders van Lear Corporation eisen dezelfde loon- en arbeidsvoorwaarden als hun collega's bij Syncreon

  In Genk-Zuid heeft de sociale onrust bij Syncreon zich verspreid naar de andere toeleveraars van Ford. De arbeiders van Lear Corporation eisen dezelfde loon- en arbeidsvoorwaarden als hun collega's bij Syncreon. Daar is het akkoord tussen bonden en directie vanochtend aangenomen.

  De directie van toeleveringsbedrijf Syncreon bereikte gisteravond met de vakbonden een ultiem akkoord over de gevraagde loonsverhoging. De directie verklaarde zich bereid om 47 en 32 cent per uur meer te betalen, afhankelijk van de functie en ook 2 brutopremies van 500 euro uit te keren. De premies, een in april en een in december, gelden enkel indien de sociale rust in het bedrijf bewaard blijft.


  Een kleine meerderheid van de arbeiders van de ochtend- en middagploeg, 53,5 procent, stemde tegen. Zij bleven bij hun eis tot een loonsverhoging van 1 euro per uur. Voor een voortzetting van de staking waren minstens 66 procent nee-stemmen nodig en dus is het voorstel alsnog aanvaard.

  Bij de vakbonden werd opgelucht gereageerd op het beëindigen van de staking. En ook bij Ford dacht men al dat het einde van de ellende in zicht was. Door de staking bij Syncreon lag ook daar de productie 2 dagen stil en dat resulteerde in een productieachterstand van 2.000 wagens.

  Verwarring alom

  Maar dat was buiten de waard gerekend. Bij de andere toeleveringsbedrijven van Ford was immers met spanning uitgekeken naar de uitslag van het referendum bij Syncreon.

  Toen bekend raakte dat bij dat laatste bedrijf een loonsverhoging bekomen was, kwamen de arbeiders van Lear op straat.

  De vakbonden hadden de arbeiders op het hart gedrukt dat ook bij hen zo snel mogelijk onderhandelingen gestart zouden worden maar daar namen die geen genoegen mee. De arbeiders bij Lear eisen dezelfde voorwaarden als hun collega's bij Syncreon en zolang de directie niet aan die eis tegemoetkomt, staken ze.

  Lear maakt zetels voor de Ford Mondeo, er werken zo'n 300 mensen.

  Voorlopig ligt enkel bij Lear de band stil. Bij Ford is de productie weer opgestart, de zetels van bij Lear zullen achteraf in de wagens gemonteerd worden. Ook de arbeiders van Syncreon zijn intussen weer aan de slag gegaan. Bij de andere toeleveranciers, SML en IAC, verloopt de productie normaal.


  16-01-2008 om 16:31 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
  » Reageer (0)
  14-01-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Politievakbonden bundelen eisen
  De syndicale organisaties ACOD, ACV-OD, NSPV en VSOA vragen de dringende behandeling van een aantal eisen die ze gebundeld hebben. Dat hebben ze vandaag in gemeenschappelijk vakbondsfront gemeld in een brief aan minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael.

  Meer vakantiegeld
  De vakbonden willen, na een periode van zes jaar zonder loonsverhoging, een verhoging van alle personeelsbarema's en de toekenning van een perequatiecoëfficiënt voor politieambtenaren die voor de politiehervorming met pensioen gegaan zijn. Ook vragen ze een verhoging van het vakantiegeld van het operationeel personeel en een herziening van het systeem van de maaltijdvergoedingen.

  "Absolute prioriteit"
  Bijkomende prestaties zijn voor de vakbonden uitzonderlijk en moeten dat ook blijven. "Wij eisen dat deze prestaties aan 125 procent betaald worden. De aanwerving blijft voor ons een absolute prioriteit", luidt het.

  Eindejaarspremie
  De vakbonden vragen verder de verhoging van de eindejaarspremie, de eenvormigheid van de pensioenleeftijd op 58 jaar, de toegang tot het systeem van de gezondheidszorg voor het administratief en logistiek personeel en de valorisering van de anciënniteit voor het personeel dat deeltijds gepresteerd heeft.

  "Tal van problemen"
  Tot slot eisen de syndicale organisaties de realisatie van de nog niet uitgevoerde punten van het protocol dat afgesloten werd na de onderhandelingen over de herevaluatie van het statuut. "We stellen vast dat binnen de politiediensten tal van problemen blijven bestaan. Om die op te lossen en de werkvoorwaarden te verbeteren, zal elke vakorganisatie de punten die ze gepast acht inschrijven op de dagorde van het onderhandelingscomité voor de politiediensten", besluiten de vakbonden.

  Bron : De Morgen

  14-01-2008 om 15:23 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
  » Reageer (0)
  11-01-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontslag delegee:Vakbonden delen pamfletten uit bij Philips Brugge
  De vakbonden bij televisieproducent Philips in Brugge hebben donderdag pamfletten uitgedeeld aan de bedrijfspoorten. De vakbonden protesteerden daarmee tegen het ontslag van een afgevaardigde van de BBTK. Volgens de vakbonden werd hij om subjectieve redenen afgedankt. De vakbonden beraden zich nu over de toekomst. Mogelijks komen er hardere acties tegen het ontslaan van beschermde werknemers.

  We hebben nog niets gehoord van de directie", zegt vakbondssecretaris Christel Burke. "Intussen stelden we vast dat bij een zusterbedrijf van Philips in Leuven ook een vakbondsafgevaardigde werd ontslaan vlak voor een nieuwe beschermingsperiode. Het is onze bedoeling om het probleem nu ruimer te bekijken en daarna de nodige acties te plannen."

  De vakbonden vrezen dat ze door de ontslagen monddood zullen worden gemaakt.

  Bron : Website voor syndicalisten


  11-01-2008 om 10:41 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  10-01-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrijdag prikacties bij De Lijn in Antwerpen
  Het gemeenschappelijk vakbondsfront (ACOD, ACV-OD en ACLVB) gaat morgen/vrijdag tussen 9 en 12 uur prikacties houden bij De Lijn in Antwerpen. Met hun actie klagen de bonden de gebrekkige doorstroming van het busverkeer in Antwerpen aan, waardoor buschauffeurs niet voldoende rusttijden kunnen nemen.

  De prikacties vinden plaats aan de Rooseveltplaats in Antwerpen. Het busverkeer zal er belemmerd worden, maar volgens vakbondsman Hicham El Mzairh van de liberale bond zal er nog een "minimumdienstverlening" worden gegarandeerd.
  "We voeren deze actie omdat alle communicatiemiddelen uitgeput zijn", verklaarde hij donderdagavond.

  Volgens de vakbonden bestaat het probleem van de slechte doorstroming al lang maar blijven structurele oplossingen vanwege de directie en de stad Antwerpen uit.

  Bron : De Morgen

  10-01-2008 om 10:33 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. ACV en ABVV voeren vrijdag symbolische schoonmaakactie op Meir
  Vakbonden ABVV en ACV zullen vrijdagvoormiddag een symbolische schoonmaakactie houden op de Meir in Antwerpen. Met de actie willen de bonden de weinig aantrekkelijke werkomstandigheden in de schoonmaaksector aanklagen. Vooral de talloze besparingen in de sector, die "uitsluitend de werknemers treffen", zijn de bonden een doorn in het oog.

  Een van de zaken die de bonden aankaarten, is de snel stijgende werkdruk in de sector. "Om een voorbeeld te geven: 5 jaar geleden diende een schoonmaker per uur gemiddeld 300m2 te onderhouden. Vandaag is dit meer dan verdubbeld, tot 700m2 per uur. Dat is een ondraaglijke situatie", luidt het. De jaarlijkse besparingen op de onderhoudscontracten wijzen de bonden aan als oorzaak van de stijgende werkdruk.

  Om hieraan enigszins te verhelpen pleiten de bonden voor vaste afspraken die de prijsconcurrentie moeten helpen indammen. "Dat kan enerzijds door een standaard lastenboek in te voeren. Anderzijds moet ook de onderaanneming bestreden worden omdat die aanleiding blijft geven tot zwartwerk en fraude", sommen de bonden op. De symbolische actie vindt nu vrijdag plaats tussen 10 en 11 uur.

  Bron : De Morgen

  10-01-2008 om 10:30 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Carrefour (Luik) :: Ontslagen op oudejaarsdag

  In de bijtende kou van de ochtend van 5 januari staat een groep rode syndicalisten aan de GB van Ans bij Luik. Ze eisen de heropname van hun kameraad Guy Wosny.


  Personeel wil zijn delegee terug

  Het bizarre verhaal begint op 23 december. SETca-delegee Guy Wosny is zijn portefeuille kwijt. SETca is de Franstalige bediendenvakbond van het ABVV. Op 24 december signaleert de politie hem dat hij alles kan komen ophalen op het commissariaat. Dat duurt langer dan verwacht, hij komt pas om 16 uur op zijn werk, twee uur te laat. Op zijn volgende werkdag, 27/12 beseft hij plots dat die twee uren als vakantie-uren moeten geregistreerd worden. Hij verandert dat op zijn prikkaart en neemt zich voor zijn chef te informeren zodra hij hem ziet. Zoals vaak gebeurt bij de GB in Ans.

  Op 31 december wordt Guy bij de veiligheidsdienst geroepen. Guy: “Ik heb daar gewoon mijn verhaal gedaan, ik heb niets verkeerd gedaan!”.

  Dezelfde dag deelt de directie aan SETca-secretaris Jacqueline Orval mee dat ze Guy wil afdanken wegens ‘zware fout’, het overtreden van het bedrijfsreglement. “Na uren discussie wisten ze me alleen te zeggen dat ze nog eens zouden nadenken. Dat was al een slecht teken”.

  Op 2 januari bevestigt de directie per telefoon de afdanking en vraagt ze de opheffing van de syndicale bescherming. Jacqueline Orval roept onmiddellijk alle delegees van de winkel bijeen. Intussen valt de afdeling waar Guy werkt, al stil.

  Twee maten, twee gewichten

  Jacqueline Orval: “We willen de actie ‘verhuizen’ naar de winkel van Flémalle. Daar zijn er problemen met het uitbetalen van de overuren. Omdat de directie prikkaarten heeft kwijtgespeeld! En ze geeft de overuren van de 50-plussers met een halftijdse loopbaanonderbreking niet door aan de RVA.”

  Jacqueline Orval besluit dat de directie zelf de indruk wekt dat sommige regels wel en andere niet hoeven te worden nageleefd. Daarmee heeft ze altijd een stok waarmee ze om het even wie kan slaan. Het vakbondspamflet voor de klanten schrijft daarom: “Waarom twee maten en twee gewichten? Omdat er rijken zijn die altijd gelijk hebben en werkende mensen die zich altijd maar moeten aanpassen aan de grillen van het bedrijf. Wij eisen de heropname.”

  Bron : Website Pvda


  10-01-2008 om 10:27 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  09-01-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eén afdeling Moerbeke gered?

  Experts van de Vlaamse en Franstalige Gemeenschap onderzoeken vanaf 18 januari of Specialty Sugars, een afdeling van de suikerfabriek in Moerbeke, kan blijven bestaan, rekening houdend met de Europese wetgeving rond de suikerproductie.

  Dat is vandaag overeengekomen tijdens een overlegronde tussen vakbonden en directie van Iscal Sugar, de groep achter de suikerfabriek in Moerbeke die de deuren sluit.

  Op 23 januari zullen vakbonden en directie opnieuw samenkomen en bekijken of een klein deel van de fabriek alsnog open kan blijven.

  Volgens de directie van Iscal Sugar is dit "bijna zeker", zegt Björn Desmet, gewestelijk secretaris ABVV Voeding.

  Het zou in totaal evenwel om amper vijf tot zeven arbeidsplaatsen gaan. In de suikerfabriek van Moerbeke werkten 95 mensen.

  Bron : deredactie

  09-01-2008 om 00:02 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  08-01-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.24-Urenstaking dreigt in Luikse staalindustrie

  De Luikse staalindustrie staakt op 21 januari gedurende 24 uur indien hoogoven 6 van ArcelorMittal tegen die datum niet opnieuw is opgestart. Dat heeft ABVV Metaal Luik-Luxemburg maandag aangekondigd tijdens een persconferentie.

  "Dit is "een eerste waarschuwing", zegt ABVV Metaal. Er volgt nog een kalender met activiteiten voor Mittal, de Belgische staat, het Waalse gewest en Europa.

  De vakbond is ongerust over de toekomst van de staalindustrie in Luik. ABVV Metaal is bezorgd wegens de problemen met de CO2-quota. "Mittal voert zwaarder druk uit dan verwacht en dreigt te vertrekken naar landen waar ze zoveel mogen uitstoten als ze willen", legt Francis Gomez, leider van de Luikse metaalarbeiders, uit.

  De socialistische vakbond vraagt aan Mittal om intern oplossingen te vinden en te investeren in middelen om de CO2-productie te verminderen.

  ABVV Metaal richt zich ook tot het Waals gewest en de federale staat om zo snel mogelijk een oplossing te vinden. Tot slot vraagt de vakbond aan Europa om te stoppen met een beleid dat indruist tegen een industriële activiteit en zorgt voor de verplaatsing van de uitstoot naar Afrika en Azië."

  Bron : Website voor syndicalisten

  08-01-2008 om 12:32 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spontane staking bij Opel in Antwerpen

  Bij Opel Antwerpen is een spontane staking uitgebroken. De arbeiders weigerden na de voormiddagpauze opnieuw aan het werk te gaan. Ze protesteren tegen het feit dat de lonen niet correct worden uitbetaald.


  Drie jaar geleden werd de loonadministratie bij General Motors verhuisd van Antwerpen naar Barcelona.

  Volgens de vakbonden loopt het sindsdien geregeld mis.

  "De lonen zijn opnieuw niet correct uitbetaald", zegt Rudi Kennes van de  socialistische vakbond. "Sommigen worden te weinig betaald, bij anderen gaan attesten verloren."

  "Door al die problemen raken sommige mensen in financiële problemen. Dit kan zo niet langer."

  De productielijn werd om 10.30 uur stilgelegd. De staking brak uit in de assemblage-afdeling, maar breidde al snel uit naar de rest van de fabriek.

  Bij Opel in Antwerpen werken zo'n 3.500 mensen.  Het  personeel wil pas opnieuw aan het werk gaan als de directie belooft dat het probleem  structureel wordt aangepakt.

  Bron : deredactie

  08-01-2008 om 12:24 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  07-01-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sterke stem gezocht !

  WAAROM KANDIDATEN BIJ SOCIALE VERKIEZINGEN BESCHERMING VERDIENEN

  Sinds gisteren is elk ontslag 'verdacht'. Maar de ontslagbescherming is niet absoluut. Misbruik van kandidatuur is moeilijk te bewijzen

  Tussen 5 en 18 mei zullen zowat 1,3 miljoen werknemers, uit 6.000 bedrijven, hun stem uitbrengen bij de sociale verkiezingen. Dan duiden ze hun vertegenwoordigers aan in de informatie- en overlegorganen van het bedrijf: de ondernemingsraad en/of het preventiecomité.

  De drie vakbonden zullen samen zowat 120.000 kandidaten weten te verzamelen. Dat is een heuse krachttoer. Want het gaat niet alleen om 'oude vakbondsgetrouwen'. Voor zowat 20.000 kandidaten zal het de eerste keer zijn. De rekruteringscampagne is dan ook al enkele maanden bezig. De beroepscentrales en de regionale afdelingen van ACV, ABVV en ACLVB voeren een affiche-, folder- en internetslag om potentiële kandidaten warm te maken. Het voornaamste wervingsnetwerk blijft echter dat van de informele contacten tussen actieve vakbondsmilitanten en -gekozenen en hun collega-werknemers.

  Er staat veel op het spel, want de stem van de meeste werknemers gaat in de eerste plaats naar een kandidaat, veel minder naar de kleur van de vakbondslijst of naar de standpunten van de vakbondsleiders.

  Het moeten dus 'goede' kandidaten zijn. Sterke figuren, met de nodige kennis over het bedrijf, met de mondigheid om standpunten te verkondigen en met de nodige 'autoriteit' op de werkvloer èn in de directiezaal om de spreekbuis van het personeel te kunnen zijn.

  Dat is al niet weinig en voor heel wat kandidaten ligt de lat hier al erg hoog. Maar daarnaast moeten ze ook 'bestand zijn' tegen de stress die eigen is aan confrontaties met de directie. Dat is niet vanzelfsprekend.

  Verstandige bedrijfsleiders weten maar al te best hoe waardevol een 'sterke' stem van het personeel kan zijn. Iemand die ook voor de managers kan dienen als referentiepunt, als aanspreekpunt, zelfs als medestander in het zoeken naar sociaal verantwoorde oplossingen voor economische problemen.

  Helaas zijn er nog altijd veel werkgevers die de vakbondsjongens- en meisjes alleen maar 'een last' vinden en die de personeelsafgevaardigden liever kwijt dan rijk zijn. In zo'n sfeer komt het vaak tot bitse conflicten. Om de haverklap duiken berichten op over stakingen in bedrijven waar het personeel het ontslag van hun délégué niet pikt.

  Om die reden bestaat er een speciale, wettelijke bescherming voor de kandidaten bij sociale verkiezingen. Bescherming tegen ontslag of tegen andere sancties, zoals ongewilde overplaatsing. Eigenlijk is elk ontslag van een personeelsafgevaardigde 'verdacht', tenzij het bewijs wordt geleverd van beroepsfouten (ontslag om dringende redenen) of van 'economische omstandigheden', zoals de herstructurering van een bedrijf.

  Die bescherming geldt in principe vier jaar, ook voor de kandidaten die niet verkozen raken. Wie twee keer op de lijst staat en telkens niet verkozen raakte, geniet slechts twee jaar bescherming.

  Het aantal beschermde werknemers ligt dus heel wat hoger dan het aantal gekozenen in de overlegorganen en dat zint veel werkgevers niet. Toch is de ontslagbescherming niet absoluut. Een werkgever kan een personeelsafgevaardigde wel degelijk ontslaan, maar zal daarvoor diep in de geldbuidel moeten tasten. Bij 'onrechtmatig ontslag' moet een forse extra opzegvergoeding worden uitbetaald.

  Voor alle kandidaten bij de verkiezingen op 5 mei, de eerste stembusdag, is die speciale beschermingsperiode gisteren, 6 januari, al van start gegaan. Voor de andere kandidaten geldt hetzelfde, in de komende dagen, tot uiterlijk 19 januari (voor kandidaten in bedrijven met verkiezingen op 18 mei).

  Eigenlijk moeten de vakbonden hun officiële kandidatenlijsten pas tussen 1 en 24 maart bekendmaken. Toch voorziet de wet dus in een bescherming, met terugwerkende kracht, nog vóór de kandidaten bekend zijn. Op die manier wordt het voor een werkgever onmogelijk om nog snel iemand te ontslaan van wie hij vermoedt dat die (in maart) op de lijst zal staan.

  Maar hoe kan een bedrijf weten dat iemand op de lijst zal staan? Het ontslag kan 'te goeder trouw' zijn, zonder anti-syndicale bijbedoelingen. De ervaring wijst uit dat het in deze 'occulte periode' (tussen januari en maart) voor bedrijven niet zonder gevaar is om werknemers te ontslaan. Want de betrokkenen kunnen in maart op de kandidatenlijst prijken en dus van een speciale bescherming genieten. Werkgevers die hun onschuld bepleiten, halen zelden of nooit gelijk voor de rechtbank. De rechtbank mag de motivatie van een kandidatuurstelling van een werknemer immers niet in vraag stellen. Ook de kandidatuur van iemand die zijn ontslag voelde aankomen, is rechtmatig. Zelfs wanneer hij voordien nooit enige vakbondsactiviteit heeft laten zien. De werkgever moet het bewijs van misbruik van de kandidatuur kunnen voorleggen. En dat is zelden mogelijk.

  Veel werkgevers hekelen het misbruik van het beschermingssysteem. Ze fulmineren - terecht - tegen kandidaten die alleen het eigenbelang, de eigen redding, als doel hebben. Eigenlijk zouden ook de andere werknemers dat moeten doen. Ze kunnen in mei hun afkeuring laten zien door niet op dit soort kandidaten te stemmen. En dan zullen ook de vakbonden inzien dat ze hiermee geen stemmen kunnen halen.

  Bron :
  Johan Rasking redacteur economie, De Standaard

  07-01-2008 om 11:57 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  » Reageer (0)
  04-01-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Buschauffeurs in Antwerpen voeren actie

  Zo'n 100 buschauffeurs van De Lijn in Antwerpen houden vandaag in de voormiddag tussen 9 en 12 uur prikacties op de Rooseveltplaats.

  Daarmee klagen de vakbonden de slechte doorstroming van het busverkeer in Antwerpen aan. Daardoor kunnen de buschauffeurs onvoldoende rusttijd nemen.

  Het probleem is volgens de vakbonden niet nieuw, maar zij zeggen dat de directie geen structurele oplossingen aanbiedt.

  De buschauffeurs hebben zich vanmorgen al verzameld op de Rooseveltplaats.

  Daardoor zullen alle lijnen die de Rooseveltplaats als eindbestemming hebben, vertraging oplopen.

  Bron : VRT Nieuws

  >

  04-01-2008 om 11:00 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  03-01-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Postbodes vrezen voor langere werktijden
  Klik op de afbeelding om de link te volgen De geplande vermindering van de 500 zogenaamde 'mailcentra' (uitreikingskantoren) bij De Post tot 150 blijft voor onrust zorgen bij het personeel. Nogal wat postbodes vrezen dat ze langer zullen moeten werken omdat ze verdere verplaatsingen zullen moeten maken.

  In de provincie Antwerpen gaan volgens voorlopige onderzoeken 28 van de huidige 51 mailcentra dicht, in Limburg zelfs 34 van de 43. Waar dat concreet moet gebeuren is nog onderwerp van overleg met de vakbonden. Nogal wat personeelsleden, postbodes en vooral postbedienden, maken zich zorgen.

  De maatregel past in het toekomstplan van topman Johnny Thijs.

  Bron : GVA

  03-01-2008 om 22:35 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  02-01-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wil jij stemmen over de Europese grondwet ?
  De nieuwe Europese grondwet komt eraan en blijkbaar is het niet belangrijk omdat wij burgers geen inspraak krijgen. Is het normaal dat een interim regering zomaar even tussen de soep en de petatten deze nieuwe grondwet gaat stemmen zonder haar burgers hiervan op de hoogte te hebben gebracht en zonder hen te hebben gehoord ?

  Dit staat op de site te lezen :

  De nieuwe Europese grondwet komt eraan en blijkbaar is het niet belangrijk omdat wij burgers geen inspraak krijgen. Is het normaal dat een interim regering zomaar even tussen de soep en de petatten deze nieuwe grondwet gaat stemmen zonder haar burgers hiervan op de hoogte te hebben gebracht en zonder hen te hebben gehoord ? Het volgende staat op de site te lezen :

  Het hele proces over de Europese grondwet beoogt nu een volgend Verdrag goed te keuren voor de Europese verkiezingen van 2009.

  Maar dit proces kan niet doorgaan zonder de directe medewerking en goedkeuring van de Europese volkeren. Het volgende EU verdrag kan er niet komen zonder een beslissing van het volk!

  X09.eu is opgezet om over heel de EU handtekeningen te verzamelen om voor het komende verdrag een referendum te eisen. 

  X09.eu kwam er na de Open brief aan de Regeringsleiders  na de Top van Berlijn van 25 maart( 2007, en werd getekend door de volgende

  10 leden van het Europees Parlement uit de zeven politieke groepen (Open Letter to Prime Ministers):

  • Anna Zaborska, Slovakije (EVP)
  • Panayiotis Demetriou,  Cyprus (EVP)
  • Max van den Berg, Nederland (PSE)
  • John Attard-Montalto, Malta (PSE)
  • Diana Wallis, Verenigd Koninkrijk (ALDE)
  • Silvana Koch-Mehrin, Duitsland (ALDE)
  • Ryszard Czarnecki, Polen (UEN)
  • Gérard Onesta, Frankrijk (Groenen/EVA)
  • Tobias Pflüger, Duitsland (GUE)
  • Jens-Peter Bonde, Denemarken (Ind/Dem)

  X09.eu wordt eveneens gesteund door andere leden van het Europees Parlement, en door nationale politici en NGO's in alle 27 lidstaten.

  Hier klikken om te tekenen

  02-01-2008 om 00:00 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bedreigde GB's heropenen onder franchise

  De vakbonden bij supermarktketen Carrefour vrezen een tweede herstructureringsgolf in 2008. Ze reageren daarmee op het nieuws dat 16 bedreigde Super GB's vanaf donderdag 3januari heropenen onder een franchise-formule. 'Voor elk van de winkels werd blijkbaar in zeer korte tijd een overnemer gevonden', luidt het cynisch bij de bediendebond LBC. 'Voor het personeel gelden evenwel slechtere loon- en arbeidsvoorwaarden. Ze moeten 40procent inleveren.'

  Volgens de bonden zitten er in totaal 33GB-supermarkten in moeilijkheden en geldt hetzelfde voor 55hypermarkten. Een woordvoerster van Carrefour weerlegde maandag de vakbondsvrees voor nieuwe sluitingen.

  Bron : Het Volk

  Ontslagen werknemers van het GB-warenhuis aan het Hendrik Heymanplein in Sint-Niklaas, hebben een cadeautje gekregen. Actievoerders van SP.A zorgden voor een symbolisch geschenk om hun solidariteit te betuigen met het getroffen personeel. In principe heropent het warenhuis op 3 januari onder de vleugels van een franchisenemer. De meeste ex-personeelsleden kunnen er niet aan de slag blijven.

  Bron : Het Volk

  02-01-2008 om 00:00 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)


  Foto

  Les soutenantes ?
 • cliquez ici

 • UPDATE 28-11
  L'appel afin de soutenir
 • la lettre d'évocation

 • Dossier
 • La 10 droit de base du manifestant
 • La convention : Gentlements agreement
 • brochure : les délégéus méritent ine meilleure protection

 • la grève - les huissiers

  Laissez nous le savoir


  Archief per week
 • 20/06-26/06 2011
 • 20/04-26/04 2009
 • 06/04-12/04 2009
 • 30/03-05/04 2009
 • 23/03-29/03 2009
 • 02/03-08/03 2009
 • 23/02-01/03 2009
 • 16/02-22/02 2009
 • 09/02-15/02 2009
 • 02/02-08/02 2009
 • 26/01-01/02 2009
 • 19/01-25/01 2009
 • 12/01-18/01 2009
 • 05/01-11/01 2009
 • 29/12-04/01 2009
 • 22/12-28/12 2008
 • 15/12-21/12 2008
 • 08/12-14/12 2008
 • 01/12-07/12 2008
 • 24/11-30/11 2008
 • 17/11-23/11 2008
 • 10/11-16/11 2008
 • 03/11-09/11 2008
 • 27/10-02/11 2008
 • 21/01-27/01 2008
 • 14/01-20/01 2008
 • 07/01-13/01 2008
 • 31/12-06/01 2008
 • 24/12-30/12 2007
 • 17/12-23/12 2007
 • 10/12-16/12 2007
 • 29/10-04/11 2007


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!