Foto
Wie steunt er ?
  • klik hier
  • UPDATE 28-11
    Oproep om te steunen
  • Solidariteits brief deurwaarders
  • Dossier
  • De 10 basisrechten van de manifestant
  • Het herenakkoord
  • Brochure delegees verdienen beter
  • Staking - Deurwaarders

    Laat het weten

    Inhoud blog
  • steun gevraagd - demande de soutien
  • Vanop website ABVV -BRC
  • Rechter geeft vakbonden Carrefour Charleroi gelijk
  • Spontane staking bij Avery Dennison in Turnhout
  • Staking B-Cargo goed opgevolgd
    Laatste commentaren
  • Meer over staking ASZ (Bart Van der Biest)
        op Personeel ziekenhuis ASZ Aalst en Geraardsbergen staakt
  • Verdeel en heers (Cathy Van der Auwera)
        op Opinie : De vrijheid tot actie voeren
  • vakbondsdelegees zijn er voor de mensen (marnix.de.baets)
        op Hebben hun steun toegezegd -- A donnez leur support
  • samen sterk mooie blog (magda)
        op Verhaal van Aviapartner
  • De kleine man wil vooruit (leo)
        op Deurwaarders maken toegang Carrefour vrij
  • Interessante sites
  • Initiatief op /initiative sur : Facebook
  • Indymedia
  • Website voor syndicalisten
  • Zoeken in blog



    16-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MELDPUNT SYNDICALE VRIJHEDEN
    Meldpunt syndicale vrijheden
    Meldpunt syndicale vrijheden 
    Gebruiksvoorwaarden
    Welkom op het Meldpunt syndicale vrijheden van het ABVV!
    Dit meldpunt kadert in de campagne van het ABVV voor het respect van de syndicale vrijheden.
    Steeds meer werkgevers doen bij stakingen een beroep op de rechtbanken. Liever dan met hun werknemers te praten, vragen ze de rechter hen te verbieden om actie te voeren. Veel rechters gaan daarop in. Ze leveren, zonder de werknemers de kans te geven zich te verdedigen, een beschikking af. Deze beschikking verbiedt de stakers dan een piket te zetten

    Wie toch aan een piket deelneemt, wordt bedreigd met een dwangsom die kan oplopen tot meer dan 5000 euro. Gewapend met zijn beschikking, trekt de werkgever naar een deurwaarder. Die moet de beschikking gaan afgeven aan de stakers. Vaak is de deurwaarder vergezeld van de politie.
    Als je het aan de werkgevers vraagt, zeggen ze dat ze niet de bedoeling hebben de staking te breken. Ze willen alleen de werkwilligen beschermen. Of de klanten.
    Maar iedereen weet dat, zonder piket, een staking zinloos is.

    Het ABVV nam al maatregelen om zich juridisch tegen dergelijke aantastingen van het stakingsrecht te verweren. We starten nu ook een campagne om werkgevers ertoe aan te zetten de syndicale vrijheden te respecteren. Daarbij maken we gebruik van een nieuw syndicaal informatiemiddel: het Meldpunt syndicale vrijheden.
    Elke secretaris, vakbondsafgevaardigde of militant kan voortaan een bedrijfsconflict of een inbreuk op het stakingsrecht melden aan het ABVV. Het ABVV informeert zich uiteraard eerst bij de betrokken centrale. Als de centrale akkoord gaat, kan de oproep tot solidariteit vliegensvlug worden doorgestuurd naar alle centrales en gewesten van het ABVV

    Het meldpunt kan trouwens ook worden gebruikt wanneer een vakbondsafgevaardigde wordt ontslagen zonder dat de Wet van 1991, die de vakbondsafgevaardigden tegen ontslag beschermt, wordt nageleefd.
    Neem hieronder zeker eerst de gebruiksvoorwaarden door.
    Gebruiksvoorwaarden
    Door dit document te verzenden, stemt u ermee in dat de door u ingevoerde gegevens automatisch voor verwerking worden doorgestuurd naar :
    • de nationale verantwoordelijken die door uw centrale aangeduid werden,
    • de leden van de crisiscel van het Federaal ABVV.
    De gegevens zullen worden verwerkt overeenkomstig de bepalingen van de wet van 8 december 1992 betreffende de verwerking van persoonsgegevens. Dit betekent onder meer dat :
    • deze persoonsgegevens enkel ingezameld en verwerkt kunnen worden om te antwoorden op de door u gestelde vragen;
    • de persoonsgegevens niet meegedeeld zullen worden aan derden die vreemd zijn aan de organisatie noch voor commerciële doeleinden gebruikt zullen worden,
    • u het recht hebt uw persoonlijke gegevens te controleren, u de juistheid ervan kunt nagaan en u eventuele fouten in dat verband kunt laten corrigeren.
    Het gevolg dat aan uw vraag gegeven zal worden, zal afhangen van het resultaat van het overleg tussen de door uw centrale aangeduide nationale verantwoordelijken, uw vakbondssecretaris en de verantwoordelijke van de crisiscel van het Federaal ABVV.
    Het ABVV kan in geen geval verantwoordelijk worden gesteld voor het gevolg dat gegeven wordt aan foutieve of verkeerde verklaringen die d.m.v. dit formulier in het systeem ingebracht werden.
    Ik aanvaard - ik aanvaard niet

    16-02-2009 om 21:49 geschreven door sven naessens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    11-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Derdenverzet vakbonden tegen eenzijdig verzoekschrift Carrefour
    Een delegatie van de liberale vakbond ACLVB heeft vandaag voor de rechtbank van eerste aanleg in Tongeren derdenverzet aangetekend tegen het eenzijdige verzoekschrift dat de directie van de warenhuisketen Carrefour in november liet uitvaardigen tegen de vakbonden. Die wilden in Genk een actie houden naar aanleiding van de loon- en arbeidsvoorwaarden in de nieuwe hypermarkt in Brugge. De rechtbank velt op 9 maart een uitspraak.

    De actievoerders in Genk werden op 8 november vorig jaar via een deurwaarder en de politie op de hoogte gebracht van het feit dat er een eenzijdig verzoekschrift met een dwangsom uitgevaardigd was.
    Hoewel de bonden toen van hun actie afzagen, beslisten ze toch om naar de rechtbank te stappen. Ze willen niet dat het stakingsrecht uitgehold wordt en willen bekomen dat werkgevers in de toekomst met de vakbonden aan tafel gaan zitten om concrete afspraken rond acties te maken, zo zegt nationaal verantwoordelijke Jan Moens van het ACLVB.

    Geen rechtspersoonlijkheid
    Volgens de indieners wordt het stakingsrecht van de vakbonden door eenzijdige verzoekschriften immers beknot en kunnen de vakbonden in geval van eenzijdige verzoekschriften ook niet als gesprekspartner in de onderhandelingen opgenomen worden omdat ze geen rechtspersoonlijkheid hebben. Daar willen ze met hun derdenverzet iets aan veranderd zien.

    In een eerste verdict na derdenverzet voor de rechtbank van Veurne oordeelde de rechter begin december dat het eenzijdig uitgevaardigde verzoekschrift ongewettigd was. De rechtbank van Brussel oordeelde eind januari van dit jaar dan weer dat Carrefour wel degelijk gerechtigd was om de acties door middel van een eenzijdig verzoekschrift te breken. (belga/ka)

    Bron : De Morgen

    11-02-2009 om 16:06 geschreven door sven naessens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vakbonden bij De Decker-Van Riet dreigen acties uit te breiden
    Het sociaal conflict bij De Decker-Van Riet, die een aantal busverbindingen van De Lijn in Vlaams-Brabant, Oost-Vlaanderen en Antwerpen verzorgt, zit nog steeds muurvast. Afgelopen vrijdag legden de chauffeurs van de stelplaatsen Vilvoorde en Malderen het werk neer. Sindsdien wordt er terug gewerkt. Er zijn volgens de vakbonden echter nieuwe acties op komst als de directie niet bereikt blijkt tot ernstig overleg.

    "Mijn collega van de socialistische vakbond heeft via een advocatenbureau vernomen dat de directie terug wil praten, maar wij willen enkel onderhandelen onder leiding van een sociaal bemiddelaar in het kader van een verzoeningsprocedure in het paritair comité van de sector. Als er vandaag geen duidelijk signaal komt sluit ik nieuwe acties niet uit, dit keer ook in andere stelplaatsen", aldus vakbondssecretaris Geert Witterzeel (ACV).

    Volgens de vakbonden is er sprake van een algemene sociale malaise bij De Decker-Van Riet. Op vlak van verloning stellen zich problemen bij de betaling van overuren en de zaterdag- en zondagvergoedingen. Er werd daarnaast ook beknibbeld op de busdiensten waardoor chauffeurs loonverlies lijden. Daarnaast hebben de vakbonden scherpe kritiek op de autoritaire houding van de personeelsdirecteur en het gebrek aan ernstig overleg met de syndicaal afgevaardigden in het bedrijf. (belga/ka)

    Bron : De Morgen

    11-02-2009 om 16:05 geschreven door sven naessens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    06-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Decker Van Riet gaat plat !
    ABVV-BTB PERSBERICHT 5 februari 2009
    DE DECKER VAN RIET GAAT PLAT !
    De buschauffeurs van Vlaams-Brabant voeren op 6 februari 2009 actie in Vilvoorde ( rondpunt De Vuist)en Malderen.
    ( Kouterbaan 40)
    Bij De Decker-Van Riet is het vertrouwen in de volledige directie zoek !

    Na verwoede pogingen van onderhandelen hebben de vakbonden geen afdoend resultaat bereikt.
     
    Er zijn voor ons slechts 5 duidelijke eisen:
    ·        Eerlijk personeelsbeleid
    ·        Handen af van ons loon
    ·        Stoppen met het afdreigen en chanteren van de syndicale afgevaardigden
    ·        De vakbonden erkennen als volwaardige gesprekspartners en trachten samen constructief naar oplossingen te werken.
    ·        Geen willekeurige ontslagen zonder overleg
     
    De acties zullen blijven doorgaan tot er een concreet resultaat is bereikt.

    ABVV- BTB                                           
    Sandra Langenus 
    Secretaris                                                                    
    0473 85 30 18  

    06-02-2009 om 11:08 geschreven door sven naessens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hinder bij De Lijn door een staking

    Een aantal bussen van De Lijn rijdt vandaag niet uit door een staking bij een onderaannemer. Het gaat om lijnen in Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Antwerpen.

    De staking is een initiatief van de christelijke en socialistische vakbond bij busmaatschappij De Decker-Van Riet, die op verpachte lijnen van De Lijn rijdt.

    Zowel op de hoofdzetel van het bedrijf in Malderen als in de vestiging in Vilvoorde leggen de werknemers vandaag het werk neer. Vanmorgen reed geen enkele bus uit.

    De chauffeurs staken omdat ze loon moeten inleveren en ze klagen ook over het personeelsbeleid. Zo zouden verschillende chauffeurs hun ontslag vernomen hebben via sms.

    Er is hinder op de lijnen tussen Zaventem en Mechelen, Vilvoorde en Mechelen, en Zaventem en Leuven. Er is ook hinder op enkele lijnen die vertrekken of aankomen in Aalst, Sint-Niklaas en Dendermonde.

    Bron : deredactie

    06-02-2009 om 11:08 geschreven door sven naessens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Actie personeel Fortis verzekeringen
    Het personeel van de verzekeringstak van Fortis heeft vandaag actie gevoerd aan de hoofdzetel in Brussel. Ze zijn de onzekerheid over de toekomst van hun bedrijf beu. De Belgische regering en BNP Paribas kwamen in oktober overeen dat de Franse bankgroep de verzekeringstak zou overkopen. Maar nadat het hof van beroep die verkoop had bevroren na klachten van aandeelhouders moest men met een nieuwe oplossing op de proppen komen

    Vorige week bereikten de regering en BNP Paribas een nieuw akkoord. De verzekeringstak zou niet verkocht worden aan BNP, maar naar de Fortis-Holding gaan. Zo hoopt men de aandeelhouders tevreden te stellen zodat die volgende week de nieuwe deal zullen goedkeuren op de algemene aandeelhoudersvergadering van Fortis.

    Het personeel leeft nu al maanden in onzekerheid en wou dat vandaag met de actie nog eens onderstrepen. Ze wilden onder de aandacht brengen dat ook met de werknemers rekening gehouden moet worden, en niet enkel met de aandeelhouders.

    Fortis is de grootste privéwerkgever van ons land

    Bron : deredactie

    06-02-2009 om 11:07 geschreven door sven naessens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    31-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stakingsaanzegging bij Le Soir
    De Standaard schrijft:"De journalisten van de Franstalige krant Le Soir hebben zich met grote meerderheid uitgesproken voor het indienen van een stakingsaanzegging. Dat is in vakbondskringen vernomen. De stakingsaanzegging vervalt op 13 februari.Van de 106 werknemers die een stem uitbrachten, hebben er zich 96 voor de stakingsaanzegging uitgesproken, zes tegen en vijf onthielden zich."


    'Bij diegenen die tegen de stakingsaanzegging stemden of die zich onthielden, zijn er een aantal die de genomen maatregelen onvoldoende vinden', aldus de vakbondsafgevaardigde.

    De journalisten protesteren tegen het unilateraal bevriezen van de barema's, terwijl de maatregel, voorzien in het herstructureringsplan, nog niet besproken is met de vakbonden."

    Bron: Standaard van 31 jan 2009

    31-01-2009 om 20:32 geschreven door sven naessens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vakbonden: "Totaal gebrek aan visie Sabam-directie"
    De vakbonden BBTK en LBC klagen in een gemeenschappelijk persbericht het totaal gebrek aan visie van de directie van Sabam aan. De vakbonden reageren na de ondernemingsraad, waar directie en bonden gesproken hebben over het plan om 57 werknemers van de auteursrechtenvereniging te ontslaan.

    De vakbonden berekenden dat er in totaal 77 personeelsleden het bedrijf zouden moeten verlaten. Bovenop de 57 werknemers die worden ontslagen, vertrekken nog eens twintig mensen op vervroegd pensioen en die worden niet vervangen.

    Tijdens de ondernemingsraad heeft de directie nog eens gewezen op het belang voor Sabam om de positie op de Belgische en Europese markt te consolideren. (belga/lpb)

    Bron : De Morgen

    31-01-2009 om 20:28 geschreven door sven naessens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onderhandelingen bij Lunch Garden zitten muurvast
    De onderhandelingen bij Lunch Garden over de komst van een mogelijke investeerder in het bedrijf zitten muurvast. Dat melden zowel ACV als ABVV. Een Nederlandse maatschappij is bereid fors te investeren in de restaurantketen, maar wil in ruil dat het personeel inlevert op het vlak van arbeidsvoorwaarden. Voor de vakbonden is die situatie niet bespreekbaar. Het ACV eist een referendum over de zaak. Het ABVV blijft weg van de onderhandelingstafel. Kandidaat-investeerder H2 vraagt in ruil voor zijn centen onder andere meer flexibele uurroosters, ruimere openingsuren en de vernietiging van de werkzekerheids-CAO.

    Onaanvaardbaar
    "De voorwaarden die kandidaat-investeerder H2 stelt, zijn onaanvaardbaar", zegt Jan De Weghe van het ABVV. "In juni 2007 ondertekenden wij al een CAO waarin forse toegevingen werden gedaan. Nu wil H2 nog meer voordelen van het personeel afnemen. Sorry, maar wij stappen niet mee in dat denkpatroon."

    Druk
    Volgens het ABVV blijven zij bereid om te onderhandelen, maar is het onder druk zetten van de bonden om een aanbod aan te nemen en het tegelijk uithollen van de syndicale werking binnen Lunch Garden, niet houdbaar. "Wij zijn tegen een referendum. Als het personeel zou akkoord gaan, betekent dat een onaanvaardbare nederlaag voor de vakbeweging en de idealen waar wij voor staan", legt Jan De Weghe nog uit.

    Geen andere investeerders
    Het ACV wil wel een personeelsraadpleging en verklaart ook de eventuele beslissing daarvan te zullen respecteren. De christelijke vakbond vreest het ergste omdat er naast H2 geen andere investeerders zijn met interesse voor Lunch Garden. Hij roept zijn collega-vakbondsmensen op om het overleg in stand te houden en een referendum op zijn minst te overwegen. Bij Lunch Garden België werken ongeveer 1.500 mensen. (belga/lpb)

    Bron : De Morgen

    31-01-2009 om 20:27 geschreven door sven naessens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vakbonden en directie Continental bespreken 50 afdankingen
    Vakbonden en directie van Continental in Mechelen zaten vandaag een eerste keer bijeen na de bekendmaking van de intentie om vijftig arbeiders te ontslaan. Volgende week vrijdag starten de echte onderhandelingen.

    "We zitten nu nog in een consultatiefase. Op de vergadering van vandaag legden we de vragen van de vakbonden en het personeel voor. De werknemers willen snel zekerheid. Ze vragen zich ook af of het bij vijftig ontslagen zal blijven", zegt ACV-hoofdafgevaardigde Sofie Wynants.

    Voorlopig geen acties
    Antwoorden worden volgende week vrijdag verwacht. Dan starten ook de onderhandelingen over een sociaal plan. Voorlopig zijn geen acties gepland. "De werknemers willen eerst antwoorden. De meeste werden op economische werkloosheid gesteld en zitten thuis", aldus Wynants.

    Continental maakt remsystemen voor de automobielindustrie. In Mechelen werken 405 arbeiders en 192 bedienden. Volgens de directie zijn de ontslagen het gevolg van de economische crisis. (belga/svm)

    Bron : De Morgen

    31-01-2009 om 20:26 geschreven door sven naessens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    29-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brusselse rechter geeft Carrefour gelijk

    De rechtbank in Brussel geeft Carrefour over heel de lijn gelijk in een dispuut over stakingsacties. De directie had vorig jaar acties laten stilleggen door de deurwaarder, met dwangsommen. De vakbonden waren daarop naar de rechtbank gestapt.

    In november vorig jaar lagen verschillende vestigingen van Carrefour plat. De vakbonden blokkeerden de toegangen uit protest tegen de arbeidsvoorwaarden in de nieuwe hypermarkt in Brugge.

    De directie stapte op verschillende plaatsen naar de rechter. Dat gebeurde met een eenzijdig verzoekschrift, dus zonder dat de bonden gehoord werden. Op verschillende plaatsen kregen de vakbondsleden te horen dat ze hun actie moesten stopzetten.

    De vakbonden tekenden verzet aan. Een rechtbank in Veurne gaf hen vorige maand gelijk en zei dat er geen sprake was van hoogdringendheid omdat de bonden hun acties tijdig hadden aangekondigd.

    De rechtbank van Brussel geeft Carrefour nu gelijk in een gelijkaardige zaak. De directie reageert tevreden, maar de vakbonden zeggen dat ze in beroep gaan omdat het vonnis te weinig gemotiveerd is.

    29-01-2009 om 20:09 geschreven door rudi dom  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    27-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bayer en Lanxees

    Vakbondsmilitanten hebben vanochtend tussen 6 en 10 uur de toegang geblokkeerd naar de chemiebedrijven Bayer en Lanxess in Antwerpen.

    Geen enkele vrachtwagen kon de bedrijven in of uit en onderaannemers mogen ook niet binnen. De militanten protesteren tegen de moeizame cao-onderhandelingen en delen pamfletten uit.

    Bij Lanxess op de Antwerpse linkeroever ligt de glasvezelproductie stil in afwachting van een bijzondere ondernemingsraad om 15 uur.
     
    Volgens de vakbonden wil de directie niet voort onderhandelen zolang de sector getroffen wordt door de economische crisis.

    Ook bij Bayer is het personeel erg ongerust.



    27-01-2009 om 14:12 geschreven door sven naessens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    25-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.solidariteitsmars Bekaert Hemiksem

    De realiteit is dat zelfs 10 miljoen euro winst al niet meer genoeg is voor werkgevers en hun aandeelhouders. Sluiten en verkassen naar lage loon landen. Een hele gemeenschap verdwaasd achterlaten. Totaal geen respect voor datgene dat werknemers daar al jaren presteren, totaal geen voeling en begrip voor de impact dat zoiets heeft binnen die gemeenschap. Daar waar men hoopte op een duizend sympathisanten kwam meer dan het dubbele hun steun betuigen. Veel volk uit Hemiksem en veel volk uit bedrijven die hun solidariteit toonden.

    DSCN1638.JPG

    Voor de goede verstaanders. Solidariteit is een links begrip dat door rechts niet gesmaakt wordt of moest binnen hun eigen kringetje zijn ! En het is rechts dat verantwoordelijk is voor zaken zoals deze waarin winstgevende bedrijven worden gesloten om nog meer winsten te kunnen maken !

    Meer foto's op :

    http://www.trabvv.be/interactief/foto/solidariteitsmars%20bekaert/solida...

    of op

    http://www.facebook.com/album.php?aid=14209&id=1105758889&saved#/album.p...

    DSCN1673.JPG
    DSCN1681.JPG
    DSCN1679.JPG
    DSCN1654.JPG
    DSCN1685.JPG

    25-01-2009 om 12:17 geschreven door sven naessens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    17-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1.500 deelnemers voor solidariteitsmars
    Eerder was er al een solidariteitsbarbecue, op 24 januari plannen vakbonden en werknemers van staaldraadproducent Bekaert in Hemiksem een solidariteitsmars door de gemeente. De vakbonden verwachten zo’n 1.500 deelnemers.

    Al bij de solidariteitsbarbecue mochten de werknemers van Bekaert vanuit verschillende hoeken heel wat steunbetuigingen ervaren. Inwoners, vertegenwoordigers van andere bedrijven en andere sympathisanten lopen ook op andere momenten geregeld langs om hun solidariteit te betuigen.

    Vreedzame mars

    Op 24 januari vanaf 10u willen de vakbonden die gezamenlijk uiten. Via het gemeenschappelijk vakbondsfront en aan de bevolking wordt een oproep gedaan om mee te stappen.

    ”We drukken er op dat het een rustige, vreedzame mars moet worden”, zeggen Luc Bal (ACV) en Jean-Pierre Maes (ABVV). ”De consultatieronde is tegen die tijd afgerond en dan beginnen de onderhandelingen over het sociaal plan. De bedoeling is om de directie het sein te geven dat de mensen hier nog altijd ’wakker zijn’ ondanks dat we dan al zeven à acht weken stil liggen.

    Levendige boel

    De boel wordt levendig gehouden. Elke dag staan hier mensen aan de poort. We moeten tot een goed sociaal plan komen. ” De werknemers worden gevraagd hun wagen beneden aan het bedrijf te parkeren zodat de parking in de Heuvelstraat vrij is voor de manifestatie.

    Na de mars staan er toespraken en een solidariteitsoptreden van rockgroep Indish en nog een ander bandje gepland. Er wordt ook gezorgd voor drankjes en hapjes.

    Bron : GVA

    17-01-2009 om 13:29 geschreven door sven naessens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    12-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Les syndicats manifestent pour le droit de grève

    Les syndicats ont mené une action en front commun devant le Palais de Justice de Bruxelles pour défendre le droit de grève qu’ils estiment menacé depuis l’automne passé. A l’époque, le groupe Carrefour avait obtenu l’interdiction de piquets de grève devant ses magasins.

    Les syndicats manifestent pour le droit de grève

    Alain Dewez.

    Environ 250 syndicalistes se sont rassemblés devant les marches du Palais de Justice durant la plaidoirie des avocats des syndicats du SETCA, de la LBC et de la CNE, en tierce opposition contre une ordonnance en requête unilatérale du 15 octobre dernier, accompagnée d’astreintes, visant à interdire les piquets de grève devant et autour des magasins Carrefour sur l’arrondissement judiciaire de Bruxelles.

    « Le recours aux requêtes unilatérales n’est pas nouveau. Il est utilisé depuis une quinzaine d’années. Mais ces requêtes unilatérales sont actuellement préventives et ont une portée générale. Le groupe Carrefour a franchi une nouvelle étape », a déclaré Me Ivo Flachet, l’un des avocats des syndicats.

    L’ordonnance devrait être rendue au plus tard le 11 février.

    Plusieurs juges avaient interdit, dans le cadre des actions syndicales menées en automne dernier pour dénoncer les conditions de travail et les rémunérations du nouvel hypermarché de Bruges, « tout acte direct ou indirect visant à empêcher ou à rendre difficile l’activité normale de Carrefour » sous peine d’une astreinte de 1000 euros par personne et infraction.

    Le tribunal de Furnes siégeant en référé a déclaré le 3 décembre recevable et fondée la requête en tierce opposition lancée par le secrétaire syndical Etienne Claes (LBC-NVK, l’aile flamande du syndicat chrétien des employés) à l’encontre de la procédure judiciaire initiée unilatéralement par la direction du magasin Carrefour de Coxyde pour empêcher des piquets de grève. Cette décision favorable aux syndicats est la première d’une série de requêtes en tierce opposition.

    « Nous utilisons malgré nous les mêmes armes que Carrefour, à savoir le recours aux tribunaux. Il est évidemment trop tard pour agir aujourd’hui dans le cadre du conflit mais nous travaillons sur le plus long terme. Notre volonté est de créer une jurisprudence afin de mettre de l’ordre et qu’à l’avenir les juges en tiennent compte », a déclaré Myriam Delmée, vice-présidente fédérale du SETCA.

    « De plus, il faut rappeler que nous avons respecté le ’gentlemen’s agreement’ contrairement au groupe Carrefour. Nous avons négocié préalablement en entreprise, puis mené une conciliation qui a échoué à trois reprises avant de déposer un préavis de grève. Ce n’étaient donc pas des grèves sauvages. On n’arrive pas à rétablir le dialogue avec Carrefour mais on doit continuer à se faire confiance », a-t-elle ajouté.

    « Si l’interdiction des piquets de grève devient la règle, le droit de grève serait menacé et on en reviendrait à la situation d’avant 1921, année durant laquelle l’article 310 a été abrogé et l’exercice du droit de grève et des piquets dépénalisé », a déclaré Me Flachet.


    Bron : Le soir

    12-01-2009 om 16:06 geschreven door sven naessens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Aan het Justitiepaleis in Brussel hebben zo'n 250 militanten van de bediendenvakbonden BBTK, LBC en CNE betoogd voor de bescherming van het stakingsrecht. Met de actie steunen ze hun advocaten die vandaag in het justitiepaleis pleiten tegen het verzoekschrift dat het stakingsrecht inperkt.


    Volgens Erwin De Deyn (BBTK) was de betoging niet bedoeld om de rechterlijke macht te beïnvloeden. "Wel willen we een duidelijk signaal geven dat het stakingsrecht bijzonder belangrijk is voor ons", aldus De Deyn.

    De advocaten van de bediendenvakbonden pleiten in derdenverzet tegen een vordering op eenzijdig verzoekschrift, met dwangsommen.

    (Belga)

    De rechtszaak is een uitloper van het conflict, afgelopen herfst, tussen de vakbonden en warenhuisketen Carrefour. Dat conflict draaide om de loon- en arbeidsvoorwaarden in de nieuwe Carrefour-hypermarkt in Brugge. Naar aanleiding daarvan verzocht de warenhuisketen rechters in het hele land om de aangekondigde stakersposten te verbieden.

    Een aantal rechters verbood "elke rechtstreekse en onrechtstreekse verhindering of bemoeilijking van de normale bedrijfsvoering van Carrefour". Het verbod ging gepaard met dwangsommen van 1.000 euro en meer per inbreuk.

    De vakbonden zijn hierover nog steeds niet te spreken. "Vakbondsafgevaardigden aan het piket werden zwaar aangepakt, alsof ze misdadigers waren. Hun misdaad? Ze eisten gelijk loon voor gelijk werk voor hun collega's uit Brugge en vroegen de klanten om solidariteit", luidt het.

    Nadien bereikten de vakbonden en directie van Carrefour een onderhandelde oplossing waardoor de bevelschriften niet werden uitgevoerd. Maar de vakbonden wilden naar eigen zeggen een precedent voorkomen en blijven daarom de bevelschriften juridisch aanvechten.

    Op 3 december viel een eerste verdict na derdenverzet voor de rechtbank in Veurne, in het voordeel van de vakbonden. De uitspraak van de Brusselse rechtbank wordt binnen een paar weken verwacht.

    Carrefour: "Halen stakingsrecht niet onderuit"

    De directie van Carrefour is niet onder de indruk van de vakbondsactie. Lars Vervoort geeft aan dat de warenhuisketen met deze rechtszaak het stakingsrecht niet onderuit wil halen.

    "Ik denk dat staken perfect mogelijk blijft als je actie kan voeren en als je het werk neer kan leggen", zegt Vervoort.

    "Maar dat impliceert niet dat je effectief winkels kan blokkeren, dat je mensen de toegang kan weigeren, zeker als ze werkwillig zijn.


    12-01-2009 om 15:21 geschreven door sven naessens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Niet alle vakbondsmiddelen vallen onder stakingsrecht"

    Philippe Muyters van VOKA.
    Niet alle middelen die de vakbonden gebruiken tijdens stakingen, behoren tot de grondrechten van het stakingsrecht. Het is de rechter die zal bepalen wat wel en wat niet kan. Dat heeft werkgeversorganisatie Voka vandaag gezegd naar aanleiding van de actie van de bediendebonden in Brussel om het stakingsrecht te beschermen.

    Ongeveer 250 militanten van de bediendebonden BBTK, LBC en CNE voerden vandaag actie aan het Brusselse justitiepaleis omdat ze vinden dat het stakingsrecht meer en meer bedreigd wordt, onder meer door gerechtelijke acties vanwege werkgevers.

    Verkeerde interpretatie
    Gedelegeerd bestuurder van Voka Philippe Muyters benadrukte vandaag dat Voka het stakingsrecht aanvaardt, maar dat "de vakbonden dat stakingsrecht al eens verkeerd interpreteren". "Niet alle middelen die de vakbonden gebruiken, zijn grondrechten van het stakingsrecht", zei Muyters. Hij vermeldde onder meer het afsluiten van bedrijfsterreinen en het gijzelen van bedrijfsleiders.

    "Mensen die willen werken, moeten dat kunnen", zo benadrukte Muyters. "Er is een verschil tussen mensen aan de stakingspost proberen te overtuigen om niet aan het werk te gaan en de toegang versperren."

    Rechtbank
    Aangezien volgens Voka in de wetgeving niet duidelijk omschreven staat wat geoorloofd is, zal het aan de rechter zijn om te bepalen wat wel en wat niet kan.

    De gedelegeerd bestuurder zei nog dat de werkgevers het herenakkoord niet overtreden. Want hoewel ze de rechter inschakelen, is dat niet over de grond van het conflict, maar wel tegen de gebruikte middelen. Het zijn integendeel de vakbonden die het herenakkoord met de voeten treden: "In het akkoord staat onder meer dat er bij acties geen schade wordt toegebracht en dat er geen dreigementen geuit worden", aldus Muyters. (belga/sps)


    12-01-2009 om 15:20 geschreven door sven naessens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    11-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stakingsaanzegging bij luchtverkeersleider Belgocontrol
     

    Het Vrij Syndicaat van het Openbaar Ambt (VSOA) heeft een stakingsaanzegging ingediend bij Belgocontrol, het bedrijf dat instaat voor de luchtverkeersleiding in het Belgische luchtruim. De vakbond wil daarmee de aandacht van de Belgische overheid vestigen op de problemen bij Belgocontrol. Die situeren zich volgens de vakbond vooral bij het dagelijkse bestuur, waarbij de rol van het directiecomité en de raad van bestuur volledig zou zijn uitgehold. Daarbij wordt gesteld dat de dagelijks bestuurder het overheidsbedrijf Belgocontrol als een despoot leidt. Bovendien heeft de Belgische overheid volgens de vakbond nagelaten om de Europese verordening over routeheffingen in te voeren. Het VSOA roept naar eigen zeggen de Belgische overheid op Belgocontrol van de ondergang te redden. De vakbond laat nog weten dat het geen wilde acties wil organiseren, maar wel bereid te zijn ver te gaan om zijn eisen waar te maken. Omdat er nog geen signaal is gekomen van de overheid, werd beslist een stakingsaanzegging in te dienen. (MH)


    Bron : Express

    11-01-2009 om 22:30 geschreven door sven naessens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    10-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stakingsaanzegging bij luchtverkeersleider Belgocontrol
    HLN schrijft:"Het VSOA (Vrij Syndicaat van het Openbaar Ambt) dient een stakingsaanzegging in bij Belgocontrol, het openbare bedrijf dat instaat voor de luchtverkeersleiding in het Belgische luchtruim. "

    "Interne problemen
    Volgens VSOA zijn er een pak interne problemen bij Belgocontrol, onder meer bij de leiding. Gisteren raakte al bekend dat de luchtverkeersleiders maandag "twee uur gratis gaan werken". Bij Belgocontrol in Steenokkerzeel werken 1.000 mensen.
    Despotisme
    Volgens VSOA situeren de problemen binnen Belgocontrol zich vooral bij het dagelijks bestuur. "Het directiecomité is gereduceerd tot een lege doos, de raad van bestuur heeft geen invloed op de gang van zaken en de dagelijks bestuurder leidt Belgocontrol als een despoot", zegt VSOA in een persbericht.

    Nog volgens VSOA heeft de Belgische overheid nagelaten om een Europese verordening over routeheffingen niet ingevoerd. "Hierdoor is het financieringssysteem van Belgocontrol niet in overeenstemming met de FABEC-vereisten." FABEC is het gezamenlijke functionele luchtruimblok dat België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland tegen 2011 beogen.

    Noodkreet bij overheid
    VSOA roept de Belgische overheid op Belgocontrol van de ondergang te redden. "Hiervoor is een normalisering van het beheersmodel en een depolitisering van de uitvoerende mandaten nodig." VSOA wil ook een globaal plan om ervoor te zorgen dat Belgocontrol een volwaardige speler binnen FABEC wordt.

    De vakbond laat nog weten dat het geen wilde acties wil organiseren. "Maar we zijn wel bereid ver te gaan om onze eisen waar te maken. We hebben nog geen signaal ontvangen van de overheid, vandaar deze stakingsaanzegging."

    Bron: HLN van 10 jan 2009

    10-01-2009 om 22:46 geschreven door sven naessens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    08-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vakbonden hekelen arbeidsomstandigheden luchthaven Charleroi
    De vakbonden van de luchthaven van Charleroi (BSCA of Brussels South Charleroi Airport) hebben vandaag in gemeenschappelijk vakbondsfront aan de alarmbel getrokken over de arbeidsomstandigheden op de luchthaven.

    Ook het feit dat er geen HR-directeur is aangesteld en dat de sociale dialoog binnen de onderneming te wensen overlaat, stuit op kritiek. De grieven werden bekendgemaakt op een persconferentie.

    Stakingsdreiging
    De bonden gaan over de problemen een brief sturen naar de raad van bestuur. "Het wordt tijd dat de directie van BSCA haar personeel en vakbonden beschouwt als belangrijke actoren en dat er eindelijk respect komt. Zoniet zal het personeel het werk neerleggen", dreigde ABVV-afgevaardigde Alain Goelens. Hij wees erop dat de afwezigheid van een HR-manager de bewustwording over de dagelijkse problemen van het personeel bemoeilijkt.

    Bij de directie van BSCA geeft men toe dat er problemen zijn. "We hebben het personeelsbestand op anderhalf jaar verdubbeld en het is waar dat er zaken kunnen verbeteren", aldus gedelegeerd bestuurder Marcel Buelens. Maar hij riep de bonden ook op om de nodige tijd te laten om de problemen op te lossen. "Binnen drie maand komt er een nieuwe personeelsdirecteur. De raad van bestuur staat open voor dialoog met de vakbonden. Voor elk probleem is er een oplossing mogelijk".

    Bron : De Morgen

    08-01-2009 om 22:59 geschreven door sven naessens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)


    Foto

    Les soutenantes ?
  • cliquez ici

  • UPDATE 28-11
    L'appel afin de soutenir
  • la lettre d'évocation

  • Dossier
  • La 10 droit de base du manifestant
  • La convention : Gentlements agreement
  • brochure : les délégéus méritent ine meilleure protection

  • la grève - les huissiers

    Laissez nous le savoir


    Archief per week
  • 20/06-26/06 2011
  • 20/04-26/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 29/10-04/11 2007


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!