Foto
Wie steunt er ?
 • klik hier
 • UPDATE 28-11
  Oproep om te steunen
 • Solidariteits brief deurwaarders
 • Dossier
 • De 10 basisrechten van de manifestant
 • Het herenakkoord
 • Brochure delegees verdienen beter
 • Staking - Deurwaarders

  Laat het weten

  Inhoud blog
 • steun gevraagd - demande de soutien
 • Vanop website ABVV -BRC
 • Rechter geeft vakbonden Carrefour Charleroi gelijk
 • Spontane staking bij Avery Dennison in Turnhout
 • Staking B-Cargo goed opgevolgd
  Laatste commentaren
 • Meer over staking ASZ (Bart Van der Biest)
      op Personeel ziekenhuis ASZ Aalst en Geraardsbergen staakt
 • Verdeel en heers (Cathy Van der Auwera)
      op Opinie : De vrijheid tot actie voeren
 • vakbondsdelegees zijn er voor de mensen (marnix.de.baets)
      op Hebben hun steun toegezegd -- A donnez leur support
 • samen sterk mooie blog (magda)
      op Verhaal van Aviapartner
 • De kleine man wil vooruit (leo)
      op Deurwaarders maken toegang Carrefour vrij
 • Interessante sites
 • Initiatief op /initiative sur : Facebook
 • Indymedia
 • Website voor syndicalisten
 • Zoeken in blog  06-02-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Actie personeel Fortis verzekeringen
  Het personeel van de verzekeringstak van Fortis heeft vandaag actie gevoerd aan de hoofdzetel in Brussel. Ze zijn de onzekerheid over de toekomst van hun bedrijf beu. De Belgische regering en BNP Paribas kwamen in oktober overeen dat de Franse bankgroep de verzekeringstak zou overkopen. Maar nadat het hof van beroep die verkoop had bevroren na klachten van aandeelhouders moest men met een nieuwe oplossing op de proppen komen

  Vorige week bereikten de regering en BNP Paribas een nieuw akkoord. De verzekeringstak zou niet verkocht worden aan BNP, maar naar de Fortis-Holding gaan. Zo hoopt men de aandeelhouders tevreden te stellen zodat die volgende week de nieuwe deal zullen goedkeuren op de algemene aandeelhoudersvergadering van Fortis.

  Het personeel leeft nu al maanden in onzekerheid en wou dat vandaag met de actie nog eens onderstrepen. Ze wilden onder de aandacht brengen dat ook met de werknemers rekening gehouden moet worden, en niet enkel met de aandeelhouders.

  Fortis is de grootste privéwerkgever van ons land

  Bron : deredactie

  06-02-2009 om 11:07 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  31-01-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stakingsaanzegging bij Le Soir
  De Standaard schrijft:"De journalisten van de Franstalige krant Le Soir hebben zich met grote meerderheid uitgesproken voor het indienen van een stakingsaanzegging. Dat is in vakbondskringen vernomen. De stakingsaanzegging vervalt op 13 februari.Van de 106 werknemers die een stem uitbrachten, hebben er zich 96 voor de stakingsaanzegging uitgesproken, zes tegen en vijf onthielden zich."


  'Bij diegenen die tegen de stakingsaanzegging stemden of die zich onthielden, zijn er een aantal die de genomen maatregelen onvoldoende vinden', aldus de vakbondsafgevaardigde.

  De journalisten protesteren tegen het unilateraal bevriezen van de barema's, terwijl de maatregel, voorzien in het herstructureringsplan, nog niet besproken is met de vakbonden."

  Bron: Standaard van 31 jan 2009

  31-01-2009 om 20:32 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vakbonden: "Totaal gebrek aan visie Sabam-directie"
  De vakbonden BBTK en LBC klagen in een gemeenschappelijk persbericht het totaal gebrek aan visie van de directie van Sabam aan. De vakbonden reageren na de ondernemingsraad, waar directie en bonden gesproken hebben over het plan om 57 werknemers van de auteursrechtenvereniging te ontslaan.

  De vakbonden berekenden dat er in totaal 77 personeelsleden het bedrijf zouden moeten verlaten. Bovenop de 57 werknemers die worden ontslagen, vertrekken nog eens twintig mensen op vervroegd pensioen en die worden niet vervangen.

  Tijdens de ondernemingsraad heeft de directie nog eens gewezen op het belang voor Sabam om de positie op de Belgische en Europese markt te consolideren. (belga/lpb)

  Bron : De Morgen

  31-01-2009 om 20:28 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onderhandelingen bij Lunch Garden zitten muurvast
  De onderhandelingen bij Lunch Garden over de komst van een mogelijke investeerder in het bedrijf zitten muurvast. Dat melden zowel ACV als ABVV. Een Nederlandse maatschappij is bereid fors te investeren in de restaurantketen, maar wil in ruil dat het personeel inlevert op het vlak van arbeidsvoorwaarden. Voor de vakbonden is die situatie niet bespreekbaar. Het ACV eist een referendum over de zaak. Het ABVV blijft weg van de onderhandelingstafel. Kandidaat-investeerder H2 vraagt in ruil voor zijn centen onder andere meer flexibele uurroosters, ruimere openingsuren en de vernietiging van de werkzekerheids-CAO.

  Onaanvaardbaar
  "De voorwaarden die kandidaat-investeerder H2 stelt, zijn onaanvaardbaar", zegt Jan De Weghe van het ABVV. "In juni 2007 ondertekenden wij al een CAO waarin forse toegevingen werden gedaan. Nu wil H2 nog meer voordelen van het personeel afnemen. Sorry, maar wij stappen niet mee in dat denkpatroon."

  Druk
  Volgens het ABVV blijven zij bereid om te onderhandelen, maar is het onder druk zetten van de bonden om een aanbod aan te nemen en het tegelijk uithollen van de syndicale werking binnen Lunch Garden, niet houdbaar. "Wij zijn tegen een referendum. Als het personeel zou akkoord gaan, betekent dat een onaanvaardbare nederlaag voor de vakbeweging en de idealen waar wij voor staan", legt Jan De Weghe nog uit.

  Geen andere investeerders
  Het ACV wil wel een personeelsraadpleging en verklaart ook de eventuele beslissing daarvan te zullen respecteren. De christelijke vakbond vreest het ergste omdat er naast H2 geen andere investeerders zijn met interesse voor Lunch Garden. Hij roept zijn collega-vakbondsmensen op om het overleg in stand te houden en een referendum op zijn minst te overwegen. Bij Lunch Garden België werken ongeveer 1.500 mensen. (belga/lpb)

  Bron : De Morgen

  31-01-2009 om 20:27 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vakbonden en directie Continental bespreken 50 afdankingen
  Vakbonden en directie van Continental in Mechelen zaten vandaag een eerste keer bijeen na de bekendmaking van de intentie om vijftig arbeiders te ontslaan. Volgende week vrijdag starten de echte onderhandelingen.

  "We zitten nu nog in een consultatiefase. Op de vergadering van vandaag legden we de vragen van de vakbonden en het personeel voor. De werknemers willen snel zekerheid. Ze vragen zich ook af of het bij vijftig ontslagen zal blijven", zegt ACV-hoofdafgevaardigde Sofie Wynants.

  Voorlopig geen acties
  Antwoorden worden volgende week vrijdag verwacht. Dan starten ook de onderhandelingen over een sociaal plan. Voorlopig zijn geen acties gepland. "De werknemers willen eerst antwoorden. De meeste werden op economische werkloosheid gesteld en zitten thuis", aldus Wynants.

  Continental maakt remsystemen voor de automobielindustrie. In Mechelen werken 405 arbeiders en 192 bedienden. Volgens de directie zijn de ontslagen het gevolg van de economische crisis. (belga/svm)

  Bron : De Morgen

  31-01-2009 om 20:26 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  29-01-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brusselse rechter geeft Carrefour gelijk

  De rechtbank in Brussel geeft Carrefour over heel de lijn gelijk in een dispuut over stakingsacties. De directie had vorig jaar acties laten stilleggen door de deurwaarder, met dwangsommen. De vakbonden waren daarop naar de rechtbank gestapt.

  In november vorig jaar lagen verschillende vestigingen van Carrefour plat. De vakbonden blokkeerden de toegangen uit protest tegen de arbeidsvoorwaarden in de nieuwe hypermarkt in Brugge.

  De directie stapte op verschillende plaatsen naar de rechter. Dat gebeurde met een eenzijdig verzoekschrift, dus zonder dat de bonden gehoord werden. Op verschillende plaatsen kregen de vakbondsleden te horen dat ze hun actie moesten stopzetten.

  De vakbonden tekenden verzet aan. Een rechtbank in Veurne gaf hen vorige maand gelijk en zei dat er geen sprake was van hoogdringendheid omdat de bonden hun acties tijdig hadden aangekondigd.

  De rechtbank van Brussel geeft Carrefour nu gelijk in een gelijkaardige zaak. De directie reageert tevreden, maar de vakbonden zeggen dat ze in beroep gaan omdat het vonnis te weinig gemotiveerd is.

  29-01-2009 om 20:09 geschreven door rudi dom  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  27-01-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bayer en Lanxees

  Vakbondsmilitanten hebben vanochtend tussen 6 en 10 uur de toegang geblokkeerd naar de chemiebedrijven Bayer en Lanxess in Antwerpen.

  Geen enkele vrachtwagen kon de bedrijven in of uit en onderaannemers mogen ook niet binnen. De militanten protesteren tegen de moeizame cao-onderhandelingen en delen pamfletten uit.

  Bij Lanxess op de Antwerpse linkeroever ligt de glasvezelproductie stil in afwachting van een bijzondere ondernemingsraad om 15 uur.
   
  Volgens de vakbonden wil de directie niet voort onderhandelen zolang de sector getroffen wordt door de economische crisis.

  Ook bij Bayer is het personeel erg ongerust.  27-01-2009 om 14:12 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  25-01-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.solidariteitsmars Bekaert Hemiksem

  De realiteit is dat zelfs 10 miljoen euro winst al niet meer genoeg is voor werkgevers en hun aandeelhouders. Sluiten en verkassen naar lage loon landen. Een hele gemeenschap verdwaasd achterlaten. Totaal geen respect voor datgene dat werknemers daar al jaren presteren, totaal geen voeling en begrip voor de impact dat zoiets heeft binnen die gemeenschap. Daar waar men hoopte op een duizend sympathisanten kwam meer dan het dubbele hun steun betuigen. Veel volk uit Hemiksem en veel volk uit bedrijven die hun solidariteit toonden.

  DSCN1638.JPG

  Voor de goede verstaanders. Solidariteit is een links begrip dat door rechts niet gesmaakt wordt of moest binnen hun eigen kringetje zijn ! En het is rechts dat verantwoordelijk is voor zaken zoals deze waarin winstgevende bedrijven worden gesloten om nog meer winsten te kunnen maken !

  Meer foto's op :

  http://www.trabvv.be/interactief/foto/solidariteitsmars%20bekaert/solida...

  of op

  http://www.facebook.com/album.php?aid=14209&id=1105758889&saved#/album.p...

  DSCN1673.JPG
  DSCN1681.JPG
  DSCN1679.JPG
  DSCN1654.JPG
  DSCN1685.JPG

  25-01-2009 om 12:17 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  17-01-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1.500 deelnemers voor solidariteitsmars
  Eerder was er al een solidariteitsbarbecue, op 24 januari plannen vakbonden en werknemers van staaldraadproducent Bekaert in Hemiksem een solidariteitsmars door de gemeente. De vakbonden verwachten zo’n 1.500 deelnemers.

  Al bij de solidariteitsbarbecue mochten de werknemers van Bekaert vanuit verschillende hoeken heel wat steunbetuigingen ervaren. Inwoners, vertegenwoordigers van andere bedrijven en andere sympathisanten lopen ook op andere momenten geregeld langs om hun solidariteit te betuigen.

  Vreedzame mars

  Op 24 januari vanaf 10u willen de vakbonden die gezamenlijk uiten. Via het gemeenschappelijk vakbondsfront en aan de bevolking wordt een oproep gedaan om mee te stappen.

  ”We drukken er op dat het een rustige, vreedzame mars moet worden”, zeggen Luc Bal (ACV) en Jean-Pierre Maes (ABVV). ”De consultatieronde is tegen die tijd afgerond en dan beginnen de onderhandelingen over het sociaal plan. De bedoeling is om de directie het sein te geven dat de mensen hier nog altijd ’wakker zijn’ ondanks dat we dan al zeven à acht weken stil liggen.

  Levendige boel

  De boel wordt levendig gehouden. Elke dag staan hier mensen aan de poort. We moeten tot een goed sociaal plan komen. ” De werknemers worden gevraagd hun wagen beneden aan het bedrijf te parkeren zodat de parking in de Heuvelstraat vrij is voor de manifestatie.

  Na de mars staan er toespraken en een solidariteitsoptreden van rockgroep Indish en nog een ander bandje gepland. Er wordt ook gezorgd voor drankjes en hapjes.

  Bron : GVA

  17-01-2009 om 13:29 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  » Reageer (0)
  12-01-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Les syndicats manifestent pour le droit de grève

  Les syndicats ont mené une action en front commun devant le Palais de Justice de Bruxelles pour défendre le droit de grève qu’ils estiment menacé depuis l’automne passé. A l’époque, le groupe Carrefour avait obtenu l’interdiction de piquets de grève devant ses magasins.

  Les syndicats manifestent pour le droit de grève

  Alain Dewez.

  Environ 250 syndicalistes se sont rassemblés devant les marches du Palais de Justice durant la plaidoirie des avocats des syndicats du SETCA, de la LBC et de la CNE, en tierce opposition contre une ordonnance en requête unilatérale du 15 octobre dernier, accompagnée d’astreintes, visant à interdire les piquets de grève devant et autour des magasins Carrefour sur l’arrondissement judiciaire de Bruxelles.

  « Le recours aux requêtes unilatérales n’est pas nouveau. Il est utilisé depuis une quinzaine d’années. Mais ces requêtes unilatérales sont actuellement préventives et ont une portée générale. Le groupe Carrefour a franchi une nouvelle étape », a déclaré Me Ivo Flachet, l’un des avocats des syndicats.

  L’ordonnance devrait être rendue au plus tard le 11 février.

  Plusieurs juges avaient interdit, dans le cadre des actions syndicales menées en automne dernier pour dénoncer les conditions de travail et les rémunérations du nouvel hypermarché de Bruges, « tout acte direct ou indirect visant à empêcher ou à rendre difficile l’activité normale de Carrefour » sous peine d’une astreinte de 1000 euros par personne et infraction.

  Le tribunal de Furnes siégeant en référé a déclaré le 3 décembre recevable et fondée la requête en tierce opposition lancée par le secrétaire syndical Etienne Claes (LBC-NVK, l’aile flamande du syndicat chrétien des employés) à l’encontre de la procédure judiciaire initiée unilatéralement par la direction du magasin Carrefour de Coxyde pour empêcher des piquets de grève. Cette décision favorable aux syndicats est la première d’une série de requêtes en tierce opposition.

  « Nous utilisons malgré nous les mêmes armes que Carrefour, à savoir le recours aux tribunaux. Il est évidemment trop tard pour agir aujourd’hui dans le cadre du conflit mais nous travaillons sur le plus long terme. Notre volonté est de créer une jurisprudence afin de mettre de l’ordre et qu’à l’avenir les juges en tiennent compte », a déclaré Myriam Delmée, vice-présidente fédérale du SETCA.

  « De plus, il faut rappeler que nous avons respecté le ’gentlemen’s agreement’ contrairement au groupe Carrefour. Nous avons négocié préalablement en entreprise, puis mené une conciliation qui a échoué à trois reprises avant de déposer un préavis de grève. Ce n’étaient donc pas des grèves sauvages. On n’arrive pas à rétablir le dialogue avec Carrefour mais on doit continuer à se faire confiance », a-t-elle ajouté.

  « Si l’interdiction des piquets de grève devient la règle, le droit de grève serait menacé et on en reviendrait à la situation d’avant 1921, année durant laquelle l’article 310 a été abrogé et l’exercice du droit de grève et des piquets dépénalisé », a déclaré Me Flachet.


  Bron : Le soir

  12-01-2009 om 16:06 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  Aan het Justitiepaleis in Brussel hebben zo'n 250 militanten van de bediendenvakbonden BBTK, LBC en CNE betoogd voor de bescherming van het stakingsrecht. Met de actie steunen ze hun advocaten die vandaag in het justitiepaleis pleiten tegen het verzoekschrift dat het stakingsrecht inperkt.


  Volgens Erwin De Deyn (BBTK) was de betoging niet bedoeld om de rechterlijke macht te beïnvloeden. "Wel willen we een duidelijk signaal geven dat het stakingsrecht bijzonder belangrijk is voor ons", aldus De Deyn.

  De advocaten van de bediendenvakbonden pleiten in derdenverzet tegen een vordering op eenzijdig verzoekschrift, met dwangsommen.

  (Belga)

  De rechtszaak is een uitloper van het conflict, afgelopen herfst, tussen de vakbonden en warenhuisketen Carrefour. Dat conflict draaide om de loon- en arbeidsvoorwaarden in de nieuwe Carrefour-hypermarkt in Brugge. Naar aanleiding daarvan verzocht de warenhuisketen rechters in het hele land om de aangekondigde stakersposten te verbieden.

  Een aantal rechters verbood "elke rechtstreekse en onrechtstreekse verhindering of bemoeilijking van de normale bedrijfsvoering van Carrefour". Het verbod ging gepaard met dwangsommen van 1.000 euro en meer per inbreuk.

  De vakbonden zijn hierover nog steeds niet te spreken. "Vakbondsafgevaardigden aan het piket werden zwaar aangepakt, alsof ze misdadigers waren. Hun misdaad? Ze eisten gelijk loon voor gelijk werk voor hun collega's uit Brugge en vroegen de klanten om solidariteit", luidt het.

  Nadien bereikten de vakbonden en directie van Carrefour een onderhandelde oplossing waardoor de bevelschriften niet werden uitgevoerd. Maar de vakbonden wilden naar eigen zeggen een precedent voorkomen en blijven daarom de bevelschriften juridisch aanvechten.

  Op 3 december viel een eerste verdict na derdenverzet voor de rechtbank in Veurne, in het voordeel van de vakbonden. De uitspraak van de Brusselse rechtbank wordt binnen een paar weken verwacht.

  Carrefour: "Halen stakingsrecht niet onderuit"

  De directie van Carrefour is niet onder de indruk van de vakbondsactie. Lars Vervoort geeft aan dat de warenhuisketen met deze rechtszaak het stakingsrecht niet onderuit wil halen.

  "Ik denk dat staken perfect mogelijk blijft als je actie kan voeren en als je het werk neer kan leggen", zegt Vervoort.

  "Maar dat impliceert niet dat je effectief winkels kan blokkeren, dat je mensen de toegang kan weigeren, zeker als ze werkwillig zijn.


  12-01-2009 om 15:21 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Niet alle vakbondsmiddelen vallen onder stakingsrecht"

  Philippe Muyters van VOKA.
  Niet alle middelen die de vakbonden gebruiken tijdens stakingen, behoren tot de grondrechten van het stakingsrecht. Het is de rechter die zal bepalen wat wel en wat niet kan. Dat heeft werkgeversorganisatie Voka vandaag gezegd naar aanleiding van de actie van de bediendebonden in Brussel om het stakingsrecht te beschermen.

  Ongeveer 250 militanten van de bediendebonden BBTK, LBC en CNE voerden vandaag actie aan het Brusselse justitiepaleis omdat ze vinden dat het stakingsrecht meer en meer bedreigd wordt, onder meer door gerechtelijke acties vanwege werkgevers.

  Verkeerde interpretatie
  Gedelegeerd bestuurder van Voka Philippe Muyters benadrukte vandaag dat Voka het stakingsrecht aanvaardt, maar dat "de vakbonden dat stakingsrecht al eens verkeerd interpreteren". "Niet alle middelen die de vakbonden gebruiken, zijn grondrechten van het stakingsrecht", zei Muyters. Hij vermeldde onder meer het afsluiten van bedrijfsterreinen en het gijzelen van bedrijfsleiders.

  "Mensen die willen werken, moeten dat kunnen", zo benadrukte Muyters. "Er is een verschil tussen mensen aan de stakingspost proberen te overtuigen om niet aan het werk te gaan en de toegang versperren."

  Rechtbank
  Aangezien volgens Voka in de wetgeving niet duidelijk omschreven staat wat geoorloofd is, zal het aan de rechter zijn om te bepalen wat wel en wat niet kan.

  De gedelegeerd bestuurder zei nog dat de werkgevers het herenakkoord niet overtreden. Want hoewel ze de rechter inschakelen, is dat niet over de grond van het conflict, maar wel tegen de gebruikte middelen. Het zijn integendeel de vakbonden die het herenakkoord met de voeten treden: "In het akkoord staat onder meer dat er bij acties geen schade wordt toegebracht en dat er geen dreigementen geuit worden", aldus Muyters. (belga/sps)


  12-01-2009 om 15:20 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  11-01-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stakingsaanzegging bij luchtverkeersleider Belgocontrol
   

  Het Vrij Syndicaat van het Openbaar Ambt (VSOA) heeft een stakingsaanzegging ingediend bij Belgocontrol, het bedrijf dat instaat voor de luchtverkeersleiding in het Belgische luchtruim. De vakbond wil daarmee de aandacht van de Belgische overheid vestigen op de problemen bij Belgocontrol. Die situeren zich volgens de vakbond vooral bij het dagelijkse bestuur, waarbij de rol van het directiecomité en de raad van bestuur volledig zou zijn uitgehold. Daarbij wordt gesteld dat de dagelijks bestuurder het overheidsbedrijf Belgocontrol als een despoot leidt. Bovendien heeft de Belgische overheid volgens de vakbond nagelaten om de Europese verordening over routeheffingen in te voeren. Het VSOA roept naar eigen zeggen de Belgische overheid op Belgocontrol van de ondergang te redden. De vakbond laat nog weten dat het geen wilde acties wil organiseren, maar wel bereid te zijn ver te gaan om zijn eisen waar te maken. Omdat er nog geen signaal is gekomen van de overheid, werd beslist een stakingsaanzegging in te dienen. (MH)


  Bron : Express

  11-01-2009 om 22:30 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
  » Reageer (0)
  10-01-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stakingsaanzegging bij luchtverkeersleider Belgocontrol
  HLN schrijft:"Het VSOA (Vrij Syndicaat van het Openbaar Ambt) dient een stakingsaanzegging in bij Belgocontrol, het openbare bedrijf dat instaat voor de luchtverkeersleiding in het Belgische luchtruim. "

  "Interne problemen
  Volgens VSOA zijn er een pak interne problemen bij Belgocontrol, onder meer bij de leiding. Gisteren raakte al bekend dat de luchtverkeersleiders maandag "twee uur gratis gaan werken". Bij Belgocontrol in Steenokkerzeel werken 1.000 mensen.
  Despotisme
  Volgens VSOA situeren de problemen binnen Belgocontrol zich vooral bij het dagelijks bestuur. "Het directiecomité is gereduceerd tot een lege doos, de raad van bestuur heeft geen invloed op de gang van zaken en de dagelijks bestuurder leidt Belgocontrol als een despoot", zegt VSOA in een persbericht.

  Nog volgens VSOA heeft de Belgische overheid nagelaten om een Europese verordening over routeheffingen niet ingevoerd. "Hierdoor is het financieringssysteem van Belgocontrol niet in overeenstemming met de FABEC-vereisten." FABEC is het gezamenlijke functionele luchtruimblok dat België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland tegen 2011 beogen.

  Noodkreet bij overheid
  VSOA roept de Belgische overheid op Belgocontrol van de ondergang te redden. "Hiervoor is een normalisering van het beheersmodel en een depolitisering van de uitvoerende mandaten nodig." VSOA wil ook een globaal plan om ervoor te zorgen dat Belgocontrol een volwaardige speler binnen FABEC wordt.

  De vakbond laat nog weten dat het geen wilde acties wil organiseren. "Maar we zijn wel bereid ver te gaan om onze eisen waar te maken. We hebben nog geen signaal ontvangen van de overheid, vandaar deze stakingsaanzegging."

  Bron: HLN van 10 jan 2009

  10-01-2009 om 22:46 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
  » Reageer (0)
  08-01-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vakbonden hekelen arbeidsomstandigheden luchthaven Charleroi
  De vakbonden van de luchthaven van Charleroi (BSCA of Brussels South Charleroi Airport) hebben vandaag in gemeenschappelijk vakbondsfront aan de alarmbel getrokken over de arbeidsomstandigheden op de luchthaven.

  Ook het feit dat er geen HR-directeur is aangesteld en dat de sociale dialoog binnen de onderneming te wensen overlaat, stuit op kritiek. De grieven werden bekendgemaakt op een persconferentie.

  Stakingsdreiging
  De bonden gaan over de problemen een brief sturen naar de raad van bestuur. "Het wordt tijd dat de directie van BSCA haar personeel en vakbonden beschouwt als belangrijke actoren en dat er eindelijk respect komt. Zoniet zal het personeel het werk neerleggen", dreigde ABVV-afgevaardigde Alain Goelens. Hij wees erop dat de afwezigheid van een HR-manager de bewustwording over de dagelijkse problemen van het personeel bemoeilijkt.

  Bij de directie van BSCA geeft men toe dat er problemen zijn. "We hebben het personeelsbestand op anderhalf jaar verdubbeld en het is waar dat er zaken kunnen verbeteren", aldus gedelegeerd bestuurder Marcel Buelens. Maar hij riep de bonden ook op om de nodige tijd te laten om de problemen op te lossen. "Binnen drie maand komt er een nieuwe personeelsdirecteur. De raad van bestuur staat open voor dialoog met de vakbonden. Voor elk probleem is er een oplossing mogelijk".

  Bron : De Morgen

  08-01-2009 om 22:59 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  05-01-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Staking bij schoonmaakbedrijf Dussmann Service
  Bij het schoonmaakbedrijf Dussmann Service wordt gestaakt. Dat zal onder meer het geval zijn op de luchthaven, waar het bedrijf instaat voor de verzameling van de bagagetrolly's. Er wordt ook gedreigd met een poetsstaking bij de MIVB.

  Het personeel legde vandaag het werk neer na het ontslag wegens zware fout van een vakbondsafgevaardigde. Volgens de vakbonden gaat het niet om een zware fout, maar om een verbale discussie die uit de hand is gelopen. Ze eisen de reïntegratie van de ontslagen werknemer.

  05-01-2009 om 18:56 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (13 Stemmen)
  » Reageer (0)
  03-01-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.L'ACTION COLLECTIVE EST UN DROIT !

  L'ACTION COLLECTIVE

  EST UN DROIT !

  PALAIS DE JUSTICE DE BRUXELLES

  12 JANVIER 2009 À 9 HEURES


  Ces derniers mois, les syndicats se sont livrés à une rude bataille de principe avec Carrefour. L’enjeu ? Les conditions de travail et de rémunération dans le nouvel hypermarché à Bruges. À l'occasion de ce conflit social, la chaîne de grands magasins a prié des juges dans tout le pays d'interdire les postes de grève annoncés.  Cette demande a été rencontrée dans presque tous les arrondissements judiciaires.


  Les juges ont interdit en des termes assez similaires "tout acte direct ou indirect visant à empêcher ou à rendre difficile l'activité normale de Carrefour". Cette interdiction était accompagnée d'imposantes astreintes de €1.000 et plus par infraction. Les délégués syndicaux au piquet ont été lourdement agressés, comme s'ils étaient des malfaiteurs. Leur délit ? Revendiquer un salaire égal pour un travail égal en faveur de leurs collègues du magasin Carrefour de Bruges et faire appel à la solidarité des clients.

  Des requêtes unilatérales, des huissiers de justice, la police avec canon à eau et matraques, voici une limitation extrême du droit à l'action collective et de grève ! C'est pourquoi les syndicats d'employés ont fait opposition.

  Le mercredi 3 décembre, le verdict tombait dans une première affaire devant le tribunal de Furnes. Le juge a estimé que la requête unilatérale était illégitime et a donc suivi la position syndicale ! Il s'agit d'une première victoire syndicale dans le combat juridique contre le recours à des ordonnances dans les conflits du travail.

  À Bruxelles aussi, nous saisissons le tribunal pour faire opposition contre une requête unilatérale similaire, accompagnée d’astreintes. En salle d'audience, nos avocats défendront ardemment le droit à l'action. Et pour appuyer leur plaidoyer, nous serons présents en masse dans le tribunal et ses alentours.

   

  Envie de protester, vous aussi,

  contre l'attaque du droit de grève ?

  Vous êtes dès lors le bienvenu le lundi 12 janvier
  à 9 heures à la Place Poelaert
  devant le palais de justice de Bruxelles.

  03-01-2009 om 16:27 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SOLIDARITEITSACTIE BIJ BEKAERT AALTER
  In Aalter hebben zo'n honderd vakbondsmilitanten hun steun betuigd aan de werknemers die de wacht houden aan de poorten van staaldraadproducent Bekaert.

  De werknemers vrezen dat de directie de machines stiekem naar Slovakije wil verhuizen. Daarom houden ze al een week de wacht aan de fabriek.

  Er waren delegaties uit Antwerpen, Gent en Brugge. Vanmiddag is er een gelijkaardige solidariteitsactie in Hemiksem, waar ook een vestiging van Bekaert is. Daar zal er een barbecue worden georganiseerd.

  Volgende week maandag wordt de productie bij Bekaert opnieuw opgestart en op 19 januari staart er sociaal overleg op de agenda.

  03-01-2009 om 10:31 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
  » Reageer (0)
  30-12-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oproep Stakingsrecht!

  COLLECTIEVE ACTIE IS EEN RECHT !

  Justitiepaleis brussel 12 januari 2009 om 9 uur


  De voorbije maanden vochten de vakbonden een bitsige principestrijd uit met Carrefour.

  Inzet: de loon- en arbeidsvoorwaarden in de nieuwe hypermarkt te Brugge.

  Naar aanleiding van dit sociale conflict verzocht de warenhuisketen rechters in het hele land om de aangekondigde stakersposten te verbieden. In nagenoeg alle gerechtelijke arrondissementen werd dit verzoek ingewilligd.

  De rechters verboden in vrij gelijkaardige bewoordingen ‘elke rechtstreekse en onrechtstreekse verhindering of bemoeilijking van de normale bedrijfsvoering van Carrefour’. Aan dit verbod werden imposante dwangsommen van 1.000 euro en meer per inbreuk gekoppeld. Vakbondsafgevaardigden aan het piket werden zwaar aangepakt, alsof ze misdadigers waren. Hun misdaad? Ze eisten gelijk loon voor gelijk werk voor hun collega’s in de Brugse Carrefourwinkel en vroegen de klanten om solidariteit.

  Eenzijdige verzoekschriften, gerechtsdeurwaarders, politie met waterkanon en wapenstok;
  dit is een verregaande beperking van het recht op collectieve actie en stakingen!
  Daarom hebben de bediendebonden verzet aangetekend.

  Op woensdag 3 december viel het verdict in een eerste zaak voor de rechtbank van Veurne. De rechter oordeelde dat het eenzijdige verzoekschrift ongewettigd was en volgde dus het vakbondsstandpunt! Dat is een eerste syndicale overwinning in de juridische strijd tegen het gebruik van rechterlijke bevelschriften in arbeidsconflicten.

   

  Ook in Brussel stappen we naar de rechtbank om verzet aan te tekenen tegen een gelijkaardig eenzijdig verzoekschrift, gekoppeld aan dwangsommen. Onze advocaten zullen in de rechtszaal met vuur het recht op actie voeren bepleiten. En wij willen hun betoog kracht bijzetten door massaal aanwezig te zijn in en om de rechtbank.

   

  Wil je mee protesteren tegen de aanval
   op het stakingsrecht?

  Dan ben je van harte welkom :

  maandag 12 januari om 9 uur op het Poulaertplein,

  voor het justitiepaleis in Brussel.

   

  F. WYCKMANS                 R. COUMONT                   M. DELMEE                        E. DE DEYN
  LBC-NVK                             CNE                                       BBTK-SETCa                       BBTK-SETCa
  Tekstvak: Verantwoordelijke uitgevers F.Wyckmans – R. Coumont – M. Delmée – E. De Deyn

   

   

   

   

   

   

  30-12-2008 om 00:00 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  » Reageer (0)
  28-12-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ook Hemisksem is nog in aktie natuurlijk !
  De collega's van Bekaert hebben een blogspot opgestart : http://www.bloggen.be/bekablog/

  Wij hebben dan wel opgeroepen om onze solidariteit te gaan betonen in Aalter. Dat neemt natuurlijk niet weg dat er ook nog strijd wordt gevoerd in Hemiksem. Ook daar staat men nog tot minstens 5 januari aan de poort. Kunnen jullie er op 2 januari niet bijzijn dan zal een bezoekje aan één van de vestigingen op een andere dag zeker zo goed ontvangen worden.

  We zullen ook bekijken of we de twee vestigingen kunnen aandoen op vrijdag 2 januari.

  28-12-2008 om 23:01 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)


  Foto

  Les soutenantes ?
 • cliquez ici

 • UPDATE 28-11
  L'appel afin de soutenir
 • la lettre d'évocation

 • Dossier
 • La 10 droit de base du manifestant
 • La convention : Gentlements agreement
 • brochure : les délégéus méritent ine meilleure protection

 • la grève - les huissiers

  Laissez nous le savoir


  Archief per week
 • 20/06-26/06 2011
 • 20/04-26/04 2009
 • 06/04-12/04 2009
 • 30/03-05/04 2009
 • 23/03-29/03 2009
 • 02/03-08/03 2009
 • 23/02-01/03 2009
 • 16/02-22/02 2009
 • 09/02-15/02 2009
 • 02/02-08/02 2009
 • 26/01-01/02 2009
 • 19/01-25/01 2009
 • 12/01-18/01 2009
 • 05/01-11/01 2009
 • 29/12-04/01 2009
 • 22/12-28/12 2008
 • 15/12-21/12 2008
 • 08/12-14/12 2008
 • 01/12-07/12 2008
 • 24/11-30/11 2008
 • 17/11-23/11 2008
 • 10/11-16/11 2008
 • 03/11-09/11 2008
 • 27/10-02/11 2008
 • 21/01-27/01 2008
 • 14/01-20/01 2008
 • 07/01-13/01 2008
 • 31/12-06/01 2008
 • 24/12-30/12 2007
 • 17/12-23/12 2007
 • 10/12-16/12 2007
 • 29/10-04/11 2007


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!