Foto
Wie steunt er ?
 • klik hier
 • UPDATE 28-11
  Oproep om te steunen
 • Solidariteits brief deurwaarders
 • Dossier
 • De 10 basisrechten van de manifestant
 • Het herenakkoord
 • Brochure delegees verdienen beter
 • Staking - Deurwaarders

  Laat het weten

  Inhoud blog
 • steun gevraagd - demande de soutien
 • Vanop website ABVV -BRC
 • Rechter geeft vakbonden Carrefour Charleroi gelijk
 • Spontane staking bij Avery Dennison in Turnhout
 • Staking B-Cargo goed opgevolgd
  Laatste commentaren
 • Meer over staking ASZ (Bart Van der Biest)
      op Personeel ziekenhuis ASZ Aalst en Geraardsbergen staakt
 • Verdeel en heers (Cathy Van der Auwera)
      op Opinie : De vrijheid tot actie voeren
 • vakbondsdelegees zijn er voor de mensen (marnix.de.baets)
      op Hebben hun steun toegezegd -- A donnez leur support
 • samen sterk mooie blog (magda)
      op Verhaal van Aviapartner
 • De kleine man wil vooruit (leo)
      op Deurwaarders maken toegang Carrefour vrij
 • Interessante sites
 • Initiatief op /initiative sur : Facebook
 • Indymedia
 • Website voor syndicalisten
 • Zoeken in blog  27-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rechter spreekt zich weldra uit over stakingsrecht Carrefour
  HLN schrijft:"De rechter in kort geding van de rechtbank van Veurne doet op 3 december uitspraak over het derdenverzet dat LBC-vakbondssecretaris Etienne Claes vandaag indiende. De vakbondssecretaris, en bij uitbreiding de vakbonden, nemen het niet dat hij de dag van de stakingsactie bij Carrefour in Koksijde een rechterlijke beschikking onder de neus kreeg geschoven waarin onder meer een dwangsom van 1.000 euro werd gevorderd per persoon, klant of werkwillig personeelslid dat de Carrefour niet binnen raakte door de stakingspost."

  "Dergelijke uitspraken zijn een drieste aanval op het stakingsrecht", reageren de vakbonden. De rechter legde de dwangsom op op basis van een eenzijdig verzoekschrift. Hierbij werden enkel de advocaten van Carrefour gehoord.

  Grapje van rechter
  De vakbonden vragen nu dat de rechter de beschikking teniet doet. Daarin staat immers ook dat vakbondssecretaris Claes tot 8 december geen Carrefour mag betreden. "Zo kan hij niet alleen zijn vakbondswerk niet doen, maar kan hij ook niet gaan winkelen bij Carrefour", opperden zijn advocaten.

  Op de zitting waren een vijftigtal leden van LBC-NVK en enkele leden van de liberale vakbond aanwezig. "Als ik geen blokkades op mijn wegen tegen kom, doe ik uitspraak op 3 december", gaf de rechter de vakbondsmilitanten mee"

  Bron: HLN van 27 nov 2008

  27-11-2008 om 19:27 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Geen directe ontslagen of afdankingen bij VRT"
  Bij de openbare omroep is geen sprake van directe ontslagen of afdankingen. Dat zeggen de vakbonden na een onderhoud met de directie over het besparingsplan bij de omroep.

  Het personeelsbestand bij de VRT zal over drie jaar verminderen met 150. In 2008 zullen evenwel 30 vacatures al niet worden ingevuld, wat voor de komende jaren nog een daling van de tewerkstelling met 120 betekent. Dat zal worden ingevuld door mensen die vertrekken niet te vervangen, zo bevestigt Ivo Hendrix (ACV).

  Naast de personeelskosten zal er ook worden bespaard in het programma-aanbod (eigen programma's en aankoop van rechten en programma's uit het buitenland) en de investeringsprogramma's.

  De vakbondsman wijst het financieringsmechanisme bij de omroep met de vinger. De gemengde financiering voorziet dat 38 procent van de financiering uit sponsoring en commerciële activiteiten dient te komen. Volgens de vakbondsman blijft de realiteit hier beneden de verwachtingen. Hij vindt dit cijfer te hoog. De politieke wereld dient daarover na te denken, vindt hij. (belga/tdb)

  27-11-2008 om 19:25 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Ook geen garanties bij Nyrstar na mei 2009"
  De Morgen schrijft :

  "Door de productiestop bij zinksmelterij Nyrstar in Balen komen in de regio heel wat mensen financieel in de problemen", zegt vakbondsman Hans Vaneerdewegh van het ABVV. "Een half jaar loonverlies is heel wat. Maar het ergste is dat er geen garanties zijn over dat de productie opnieuw wordt opgestart na mei 2009."

  Vaneerdewegh stelt vast dat het bij Nyrstar van kwaad naar erger gaat. "Voor de arbeiders betekent deze maatregel zeker een half jaar werkloosheid. Wat het voor de bedienden wordt, is nog niet duidelijk want voor hen is er geen stelsel van economische werkloosheid."

  De vakbonden beraden zich over hun aanpak. Vanmiddag is er ook overleg met de directie. ABVV vraagt dat Nyrstar een inspanning doet voor een toelage bovenop de werkloosheidsvergoeding voor het personeel de komende maanden. (belga/svm)

  27-11-2008 om 19:24 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarschuwing
  Onderstaande tekst werd opgemaakt door de nationale secretarissen (van de 3 vakbonden) van de scheikunde n.a.v. het feit dat de chemiepatroons deurwaarders inzetten bij sociale conflicten in de sector.

   Brussel,  24 november 2008

  Deze morgen hebben de nationale en federale verantwoordelijken voor de sector scheikunde vergaderd.
  Op de agenda stond o.a. het inzetten van deurwaarders bij sociale conflicten.
  Gemeenschappelijk werd vastgesteld dat  de werkgevers meer en meer beroep doen op rechtbanken en deurwaarders wanneer er sociale conflicten zijn in de sector. Recente voorbeelden hiervan zijn CYTEC en UCB.
  Ondanks steeds de procedure van sociaal overleg werd gevolgd door de vakbonden doen de werkgevers beroep op deurwaarders en rechtbanken.
  Alle betrokken vakbondscentrales veroordelen grondig deze werkwijze van de chemie patroons.
  Zeker gezien er een goede traditie van sociaal overleg bestaat in de chemische sector welke in het bijzonder wordt bewaakt door de Voorzitter van de  Paritaire Comités scheikunde.
  Als chemie vakbonden stellen wij duidelijk dat rechters en deurwaarders niet thuishoren in de chemiesector.
  In de komende weken zal dan ook een actieplan worden uitgewerkt om deurwaarders en rechters een halt toe te roepen bij sociale conflicten.

  Namens de nationale en federale secretarissen scheikunde

  Baudson Bruno   Galliaert Ilse   De Potter Alfons   Boninsegna Jean-Pierre  
  CNE                   BBTK             ACV chemie              SETCA    
                   
  Van Doren Johnny   De Coo Eric     Baele Herman
      LBC NVK            ACLVB           ABVV-AC

  27-11-2008 om 19:23 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  » Reageer (0)
  25-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DRINGENDE OPROEP

  MOBILISATIE DERDENVERZET CARREFOUR

  Waarde kameraden,

  Wij ontvingen via de afdeling Antwerpen onderstaande oproep tot mobilisatie van het ACV in het dossier Carrefour. Het derdenverzet wordt behandeld op WOENSDAG 26 NOVEMBER 2008 (11 uur).

  Beste collega,


  Ben je nog altijd verontwaardigd over de drieste aanvallen van Carrefour tegen ons recht op actievoeren? En is dat slecht voor je gezondheid om met dat gevoel te blijven zitten?
  Geen nood, collega Etienne Claes geeft je de kans om die kwaadheid op een zinvolle manier te uiten. Hij heeft derdenverzet aangetekend tegen het deurwaarders-dwangsommenverhaal. Dat komt volgende week woensdag al voor in Veurne.
  We willen daar met de nodige toeters en bellen aanwezig zijn. Willen we daar een beetje indruk maken en persbelangstelling wekken, dan hebben we toch een 60-tal militanten en collega's nodig. Dan kunnen een 10-tal Carrefourmilitanten met Etienne naar binnen gaan, terwijl een 50-tal met spandoek en warme choco samen met Jeroen Vandamme voor de buitenwacht zorgen. We rekenen uiteraard vooral op onze West-Vlaamse vleugel, maar ook als je niet het inheemse accent hebt ben je van harte welkom. Kan je mij tegen dinsdagmiddag 12u laten weten voor hoeveel personen jij kan zorgen, zodat we ons persbericht en onze choco daarop kunnen afstemmen.
  We willen aan de magistraten en aan de buitenwereld laten zien dat we die aanvallen niet pikken!

  Plaats en uur van afspraak:

  Rechtbank 1ste aanleg

  Peter Benoitlaan 2
  Veurne

  Woensdag 26 november
  Van 10.45u (zaak komt om 11u voor) tot ongeveer 12.30u


  Stuur deze oproep gericht door naar militanten die zich zonder al te veel moeite kunnen vrijmaken en vergeet ook onze bruggepensioneerde collega's niet! Vraag ook aan de West-Vlaamse verbonden of ze de oproep willen verspreiden.

  Marijke Persoone, adjunct-algemeen secretaris LBC-NVK en Chris Van Droogenbroeck, nationaal secretaris distributie LBC-NVK

  Wij roepen iedereen op om zijn solidariteit te betuigen.  Kameraadschappelijk,


  Werner VAN HEETVELDE    Alain CLAUWAERT        Paul LOOTENS
  Federaal secretaris             Voorzitter                   Federaal secretaris

  25-11-2008 om 15:30 geschreven door rudi dom  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Metaalarbeiders FGTB voeren actie op 3 december
  HLN schrijft:

  De afdeling Metaal van de Franstalige socialistische vakbond FGTB heeft beslist op 3 december actie te voeren bij minister van Werk Joëlle Milquet en minister van Financiën Didier Reynders, zo heeft secretaris-generaal Nico Cué van de vakbondsafdeling gemeld. Ongeveer 500 staalarbeiders zullen aan de actie deelnemen.De arbeiders zijn ongerust over de toename van de economische werkloosheid in de staalbedrijven. Daardoor verliezen sommigen van hen tot 35 procent koopkracht. Cué herinnert eraan dat de uitzendkrachten als eersten het gelag moeten betalen: zij worden zonder vergoeding ontslagen, vaak na maanden en zelfs jaren dienst

  Bron: HLN

  25-11-2008 om 09:55 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw akkoord voor arbeiders UCB Eigenbrakel
  De directie van UCB in Eigenbrakel en de vakbondsvertegenwoordigers van de arbeiders bij het biofarmaceutisch bedrijf hebben een nieuw akkoord bereikt. Net zoals bij het vorige akkoord, dat op 18 november door meer dan 70 procent van het personeel werd weggestemd, moet de basis zich later op de dag uitspreken over de inhoud ervan.

  425 jobs bedreigd
  Bij UCB in Eigenbrakel worden 425 jobs, waarvan 80 van arbeiders, bedreigd door het besparingsplan Shape. Een deel van de arbeiders in Eigenbrakel is sinds twee weken in staking. De actievoerders wijzen er op dat UCB banen wil schrappen ondanks het feit dat de groep winsten blijft realiseren. Over de inhoud van het nieuwe akkoord is nog niets bekend. (belga/vsv)

  25-11-2008 om 09:52 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  24-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vakbondsrechten wereldwijd in het gedrang
  Indymedia schrijft :

  "Het jaarlijkse rapport van de Wereldvakbond (IVV) over de schending van vakbondsrechten kleurt weer bloedrood. Antisyndicale wetten, bedreigingen en geweldplegingen hebben in 2007 het leven gekost aan 91 syndicalisten, gewoon omdat ze opkomen voor de rechten van de werkende mens.
  Het rapport kaart een verontrustende ontwikkeling aan: regeringen en werkgevers spannen samen om werknemers te beroven van hun wettelijke rechten op syndicaal lidmaatschap en vakbondsvertegenwoordiging. Dat gebeurt 'op alle continenten'.

  Grootste vijand van de vakbonden is zoals elk jaar Colombia, waar in 2007 maar liefst 39 syndicalisten werden vermoord. Op de tweede en derde plaats staan Guinée en Guatemala.

  Maar ook andere landen, waaronder België, krijgen een veeg uit de pan.

  Stakingsrecht gecriminaliseerd
  Over België merkt het rapport op dat “werkgevers sinds een aantal jaren via de rechtbanken proberen om bepaalde stakingsvormen (waaronder het picket) te verbieden”, hoewel die onder het stakingsrecht vallen. Al te vaak volgt de rechtbank die logica. “Veelal gaan de aanvallen samen met de vraag aan de rechter om een dwangsom op te leggen, wat neerkomt op een zeer zware bestraffing van de vakbonden die zouden beslissen om hun recht toch uit te oefenen.” Het rapport wijst er op dat deze praktijk in strijd is met het 'Herenakkoord' dat de sociale partners afsloten in maart 2002.

  Europa & vakbondsrechten
  Volgens het rapport duiden de ontwikkelingen van 2007 erop dat in Europa zoals overal ter wereld, vakbondsrechten verre van gewaarborgd worden en dat dit evengoed in ontwikkelingslanden als in geïndustrialiseerde landen het geval is. De huidige tendens in Europa is er een die poogt juridische en/of praktische hinderpalen te ontwikkelen die vakbondsrechten inperken. Deze antisyndicale trend werd in talrijke Europese landen bevestigt. Zwarte lijsten, ontslagen, psychologische drukkingsmiddelen en fysieke bedreigingen zijn maar enkele van de toegepaste middelen om vakbondsvertegenwoordigers het zwijgen op te leggen.

  Guy Ryder aan het woord
  “Repression of legitimate trade union activities, which are guaranteed under ILO Conventions, continued unabated in every continent. Murder, violence and torture, along with harassment, dismissal and imprisonment, were all used to stop working people organizing unions and bargaining collectively for decent pay and working conditions. Several governments were only too ready to openly or covertly support unscrupulous employers who deny fundamental rights to their employees. Governments have failed to do enough to protect workers’ rights, either at home or in their international diplomatic, economic and trade relations.”

  Jaarlijks Rapport 2008: http://survey08.ituc-csi.org/survey.php?IDContinent=0&Lang=EN

  Bron : Indymedia


  24-11-2008 om 23:14 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Social profit betoogt morgen in Brussel
  De Morgen schrijft

  De Brusselse social profit betoogt morgen in Brussel, laat de BBTK weten. De bonden eisen onder meer een verhoging van de loonmassa met 1 procent en de terugbetaling van woon-werkverkeer met openbaar vervoer. Het vakbondsfront voert vanaf 9 uur actie aan de zetel van de MR aan de Gulden Vlieslaan en zal vervolgens minister van Financiën Didier Reynders (MR) en premier Yves Leterme (CD&V) interpelleren, luidt het.

  Financieringsproblemen
  De stoet trekt vervolgens naar het kabinet van Brussels minister-president Charles Picqué (PS) en naar dat van de Brusselse minister van Financiën Guy Vanhengel (Open Vld) en Brussels economieminister Benoît Cerexhe (cdH). Met de actie willen de vakbonden de federale overheid herinneren aan de financieringsproblemen en een budget eisen om de eisenbundel 2006-2010 waar te maken.

  Loonsverhoging
  Ze eisen onder meer de verhoging van de loonmassa met 1 procent, een verbetering van de eindejaarspremie, een verlenging van de loonschalen tot het pensioen, erkenning van de opleidingstijd als arbeidstijd met compenserende aanwerving en volledige terugbetaling van verplaatsingskosten met het openbaar vervoer. Voor die eisen is volgens het BBTK 5,7 miljoen euro nodig op jaarbasis.

  "Te veel aandacht voor het communautaire"
  De werknemers van de Brusselse social profit, zowat 91.200 mensen ofwel 15 procent van alle tewerkstelling in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, "betreuren dat de regering meer aandacht heeft voor de communautaire problemen of de liquiditeiten van banken dan voor hun eisen. De Brusselse social profitsector is een belangrijke speler in het economische en sociale leven van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De werknemers zijn de bevolking elke dag van dienst. Ze verdienen daarom dat hun eisen gehoord worden", zegt de BBTK. Als er geen vorderingen worden gemaakt, zijn er andere acties voorzien op 18 december en 22 januari aan het Brussels Parlement. (belga/vsv)

  Bron : De Morgen

  24-11-2008 om 18:51 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  » Reageer (0)
  21-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Totaal verkeerd
  Iedereen weet het wel, de interprofessionele onderhandelingen zijn begonnen. En deze beloven zwaar te worden. Overal zijn er werkgevers die misbruik maken van de economisch toestand en de kans op een IPA met inhoud lijkt klein.

  Dat wil natuurlijk ook zeggen dat nadien de kans op acties groot is.Zeker als er geen IPA komt, de regering geen beslissing neemt en alles zou worden doorgeschoven naar de sectoren. Maar zo ver zijn we zeker nog niet.

  Hoe ver zijn we dan wel ? Heel ver spijtig genoeg, heel ver van een signaal voor het behoud van ons recht op actie voeren. Rudy De Leeuw van het ABVV stapte in de interprofessionele onderhandelingen met een waarschuwing aan de werkgevers. Een eis die stelde dat er in navolging van het IPA op acties niet meer gereageerd MAG worden door het inzetten van deurwaarders en politiediensten.

  Volgens on de enige juiste manier om in die onderhandelingen te stappen. Luc Cortebeeck van het ACV dacht daar blijkbaar anders over. De twee zaken dienen gescheiden te blijven en de confrontatie met deurwaarders en alles wat er rond hangt is het probleem van diegene die er mee te maken krijgen.

  Wat een onsyndicale houding. Wat een laffe houding ten opzichte van ieder die zich belangeloos inzet voor de rechten van zijn collega's en anderen. Als zelfs de top van een vakbond ten overstaan van werkgevers verklaart dat hij dat niet belangrijk vindt, dan is het wel heel erg gesteld.

  21-11-2008 om 14:27 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Acties tegen voorstel sectorakkoord gemeentepersoneel
  De Morgen schrijft :

  De Vlaamse regering heeft een nieuw voorstel van sectoraal akkoord klaar voor het personeel van de lokale besturen. Het voorstel gaat over de periode 2008-2012. De socialistische en liberale vakbond zijn er niet over te spreken en plannen vrijdag om 9.30 uur een actie op het Martelaarsplein, waar de Vlaamse regering dan een ministerraad houdt.

  Er wordt al maanden onderhandeld over een nieuw akkoord voor de 160.000 personeelsleden van de gemeenten, OCMW's en provincies. De onderhandelingen bleven tot nu toe zonder resultaat. De overheid zou gisterenavond een nieuw voorstel hebben geformuleerd: in plaats van een akkoord voor twee jaar zou de Vlaamse regering een meerjarenakkoord tot 2012 voorstellen.

  Onaanvaardbaar
  "Dit is onaanvaardbaar", zeggen de vakbonden ACOD en VSOA. "De povere inhoud van het voorstel van meerjarenakkoord staat haaks op de salarisverhoging van 3,5 procent die voorzien wordt voor de gemeente- en OCMW-secretarissen", luidt het.

  De christelijke vakbond ACV zou wel instemmen met het voorstel. ACOD en VSOA betreuren dat. "Hoe kan een syndicale organisatie een meerjarenakkoord zonder inhoud goedkeuren waarin bovendien toekomstig overleg inzake koopkracht tot 2012 uitgesloten wordt", zeggen ze. (belga/adv)

  Bron : De Morgen

  21-11-2008 om 14:16 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  19-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opinie : De vrijheid tot actie voeren
  Wij zijn zo hard vragende partij om bij Europa te horen maar als het op de rechten van de mens aankomt dan blijkt de Europese droom voor sommige partijen meestal veraf.

  De vergelijkingen die over de vrijheid tot actievoeren worden gemaakt aangaande minimum dienstverlening zijn verkeerd, net zoals het verhaal dat men weergeeft over stakingen en de bijhorende piketten.

  Men verwijst voor de minimum dienstverlening naar sectoren zoals de chemie en de petroleum. Deze minimumdienstverlening staat dan ook in het teken van de veiligheid want er zitten immers nog steeds gevaarlijke producten in installaties. Waar is het veiligheidsprobleem als een trein niet vertrekt of een vliegtuig niet kan op stijgen?

  In het verleden hebben wij op de Total raffinaderij ooit ten tijde van een staking het “pikket” verlaten om ondersteuning te bieden tijdens een alarm op de raffinaderij. Als de situatie veilig en onder controle was ging men verder met de actie maar men was er wel op het moment dat het bedrijf de mensen nodig had.Dit gewoon om aan te tonen dat werknemers wel degelijk inzitten met hun bedrijf, zelfs al zijn ze dan in actie!

  En dat werknemers inzitten met hun bedrijf wordt dagelijks bewezen. Bij AGFA zijn elk jaar tientallen dagen van technische werkloosheid. En in andere sectoren, zoals de metaal, was men bereid om langer te werken aan hetzelfde loon. Werknemers doen nu eenmaal inspanningen als het gaat om het behoud van hun job en hun bedrijf. Ook dat wordt door velen vergeten precies.

  En het zijn die werknemers die dan ook heel goed beseffen dat de vrijheid op actievoeren niet zomaar kan worden aangewend. En daarom begint alles met sociaal overleg. Om niet tot de vrijheid op actievoeren te moeten overgaan dient het sociaal overleg echter op een gezonde en eerlijke manier te verlopen.

  En daar wringt het schoentje. Bij een vestiging van een internationaal technologiebedrijf in Belgie verbroken de werknemers het voorbije jaar alle voorgaande productiecijfers, omzetcijfers, … Meer dan er was vooropgesteld door het management! Alle records werden gebroken. Er was echter één probleem. De verhouding van de dollar ten overstaan van de euro zorgde ervoor dat er minder winst werd gemaakt dan verwacht. Lees minder winst, nog steeds geen verlies dus maar wel winst! Uiteindelijk koos dat bedrijf om mensen te laten afvloeien. Diezelfde mensen die wel het voorbije jaar alle records hebben verbroken werden nu geslachtofferd in de naam van : "we maakten minder winst dus eigenlijk hebben we verlies." Wie begrijpt die redenering vragen wij ons af?

  Over zulke zaken horen we de politiek natuurlijk nooit. Bedrijven die winst maken en herstructureren om nog meer winst te maken. Waar is het innoveren naar toe? Het ondernemen dat moet zorgen voor meer winst en meer arbeidsplaatsen? Winsten opsmukken met nog meer lastenverlagingen dat is het enige dat men blijkbaar nog kent.

  Mensen horen en lezen dat ook. En diezelfde mensen zijn zich ook terdege bewust van de situatie waarin hun bedrijf zich bevindt. Die weten ook dat er sociaal overleg gebeurt tussen werkgevers en de vakbonden. En dit overleg duurt meestal weken en maanden. Soms met succes voor beide partijen maar soms loopt het overleg ook vast. En dan is het enige drukkingmiddel dat die werknemers hebben de vrijheid op actievoeren. Maar dan is men dus wel al weken tot zelfs maanden aan het onderhandelen om dit te voorkomen.

  En die discussie is nu eenmaal niet terug te brengen tot het recht op werken van het individu. De meerderheid beslist en de minderheid heeft zich daar aan te houden. Zo zijn de regels van het spel, zo zijn de regels van democratie. Als morgen Open VLD een wet goedgekeurd krijgt en vanuit de oppositie stemmen enkele partijen tegen, geld die wet dan alleen voor mensen van Open VLD? Natuurlijk niet. Zo is het ook met de vrijheid op actie voeren. Een minderheid kan en mag zijn wil niet opleggen aan een meerderheid.

  En het drukkingmiddel van actie voeren is nu éénmaal gericht op het toebrengen van financiële schade. En dat drukkingmiddel moet gevrijwaard worden als men de vrijheid op actie voeren wil vrijwaren.

  De strijd gaat op zulke momenten tussen de werknemers en de werkgever. Voor de werknemers tellen de afspraken van het collectief, en die worden nageleefd. En soms wordt het collectief ondersteund met solidariteit vanuit andere bedrijven. Werkgevers plaatsen nu echter het individu boven het collectief. Hoe oneerlijk is de strijd tussen werknemers en werkgever als rechters zich gaan uitspreken tegen hen en als politiediensten hardhandig optreden? Hardhandig optreden op terrein waar zij zelf niets te zoeken hebben, waar zij niets van de achtergrond kennen, laat staan van de gemoedstoestand van diegene aan het pikket. En dat allemaal onder de noemer van enkele individu’s, de zogenaamde werkwilligen. Het betoog van werkwilligen is dan ook geen eerlijk betoog.

  Net zomin dat de minimumdienstverlening een eerlijk betoog is. Als er morgen een minimum aan treinbestuurders dient te zijn, of een minimum aan vlieghavenpersoneel waardoor er geen hinder meer is, dan is er ook geen drukking meer. Dan is het actievoeren, en de vrijheid hierop, gedaan. Dan legt men de Europese wetgeving, alsook de rechten van de mens, naast zich neer.

  Men ontneemt met andere woorden de werknemer zijn laatste redmiddel om de sociale onrechtvaardigheid waarover het dan gaat recht te zetten. Die werknemer die maar al te goed beseft of er op dat moment gebruik kan worden gemaakt van het recht op actievoeren.

  Men verschuift alle kracht compleet naar de werkgevers. Waarom zouden werkgevers nog mee doen aan sociaal overleg? Wat zou bedrijven beletten om allemaal te handelen zoals het technologiebedrijf? Waarom nog collectieve afspraken maken? Een werkgever zal zeggen dit is het en de werknemer zal het maar moeten slikken.

  19-11-2008 om 13:02 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (8 Stemmen)
  » Reageer (1)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ABVV voert actie voor kabinet Vandenbroucke
  De Morgen schrijft :

  Het ABVV van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft actie gevoerd voor het kabinet van Onderwijs van Vlaams minister Frank Vandenbroucke. Volgens de vakbond staan door een beslissing van de minister vijftig jobs op de helling bij de VUB. De vakbond wil nog voor het einde van het jaar een nationale betoging.

  De ongeveer tachtig manifestanten verzamelden rond 13.30 uur op de campus Oefenplein in Etterbeek, aldus Jo Coulier, woordvoerder ABVV-VUB. De militanten en studentenvertegenwoordigers trokken vervolgens naar het kabinet van de minister in de Koning Albert II-laan.

  Delegatie ontvangen
  "Een delegatie van vijf mensen is ontvangen door de kabinetschef van de minister en we konden onze grieven kenbaar maken. Op het kabinet antwoordde men dat men het probleem kent, maar er waren geen beloftes", zegt Coulier.

  De vakbond is boos omdat minister Vandenbroucke volgens hem de financieringswet met de voeten treedt. Vandenbroucke wil de werkingstoelagen in 2008 maar met 1,9 pct indexeren waardoor de VUB 1,1 miljoen te kort heeft om zijn personeelskosten te dragen. Voor het volgende begrotingsjaar zou dat tekort volgens de vakbond oplopen tot 2,1 miljoen euro. Volgens het ABVV komen daardoor vijftig jobs op de helling te staan.

  Verdere acties
  De vakbond gaat de mededeling van het kabinet doorspelen aan de leden en dan zal beslist worden over eventuele verdere prikacties. Daarnaast gaat ABVV-VUB de nationale vakbond en andere bonden aanspreken voor de opstelling van een actieplan. "We willen een nationale betoging, liefst nog voor het einde van dit jaar. Het is immers een probleem dat alle onderwijsinstellingen treft", aldus nog Coulier.

  Bron : De Morgen

  19-11-2008 om 12:53 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vakbonden MSD willen sociaal plan afdwingen
  Belga schrijft

  De vertegenwoordigers van de werknemers van het farmaceutisch bedrijf MSD België (Merck Sharp & Dohme) in Ukkel willen een sociaal plan afdwingen. Dat zegt vakbondsman Tazribine Lahoucine.

  Wet-Renault
  Bij MSD verdwijnen er 22 jobs, een aantal dat conform de wet-Renault het bedrijf niet verplicht om een sociaal plan op te stellen. Lahoucine zegt dat het bedrijf de wet-Renault omzeilt door ontslagen te spreiden in de tijd. Als er twee maanden zitten tussen de aankondiging van ontslagen, mogen die niet bij elkaar opgeteld worden om in aanmerking te komen voor een sociaal plan. In augustus 2008 vielen er al 24 ontslagen. "Ik vrees dat er in januari opnieuw werknemers zullen ontslagen worden", zegt Lahoucine.

  Nieuwe job
  MSD gaf al aan dat het de ontslagen werknemers zou helpen om een nieuwe job te vinden. Eind vorige maand maakte het Amerikaanse moederbedrijf Merck & Co bekend dat het 7.200 banen wereldwijd wou schrappen tegen 2011. Toch is volgens de directie van MSD België de huidige hervorming niet bedoeld om banen te schrappen, maar om de dienstverlening te verbeteren en aan te passen aan de noden van artsen en patiënten.

  Bron : Belga

  19-11-2008 om 12:52 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.UCB
  Belga :

  Le nouveau vote organisé sur le site de Braine-l'Alleud a débouché à nouveau sur le rejet par les ouvriers du texte élaboré la semaine dernière en bureau de conciliation. La tendance s'est même renforcée par rapport au vote précédent, remis en cause par la direction suite à des irrégularités.
  UCB : les ouvriers poursuivent la grève

  Belga.

  Ce mardi soir, la poursuite de la grève a été votée à 72,63 % (78 oui à l'accord, contre 207 non), alors qu'elle avait recueilli 68,6 % jeudi dernier. Le mouvement continuera donc mercredi, et la base n'exclut pas des actions plus radicales que la présence actuelle devant les grilles de l'entreprise.

  Les ouvriers décideront mercredi matin s'ils reprennent la mise en place du barrage filtrant à l'entrée du site, comme ils l'avaient fait au début du mouvement de protestation. Actuellement, une partie de ces ouvriers est en grève depuis plus d'une semaine, tous ceux qui veulent prendre leur poste peuvent le faire.

  Pour justifier le rejet du texte élaboré en bureau de conciliation, les ouvriers affirment que les sommes proposées pour dédommager les futures victimes de licenciements secs sont trop peu importantes.

  Du côté de la direction, on reste perplexe face à ce vote de rejet. Le directeur du site de Braine-l'Alleud, François Thys, déplore que la délégation syndicale qui avait négocié en bureau de conciliation n'ait pas défendu ce texte devant la base. Il souligne que les montants - 30.000 euros brut pour la tranche la plus basse d'ancienneté - précisés dans l'accord intervenu en bureau de conciliation, lui semblent acceptables.

  François Thys affirme également ne pas comprendre le vote de rejet à plus de 70 % alors qu'une partie des ouvriers a repris le travail. « Nous avons pleinement respecté nos engagements pris devant le bureau de conciliation. Je ne crois pas que la balle soit encore dans notre camp », réagissait le directeur du site quelques minutes après avoir pris connaissance du résultat.

  Côté syndical, on tient ce mardi soir le raisonnement inverse, en expliquant que le texte élaboré en conciliation a été présenté de façon neutre, et que les ouvriers se sont prononcés clairement contre, en demandant des montants plus importants pour compenser les licenciements secs. « Tout a été fait dans les règles, et de manière démocratique. La balle est ce soir dans le camp de la direction », indique mardi le délégué CSC Thierry Baptiste.

  belga

  19-11-2008 om 12:50 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  17-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verhaal van Aviapartner
  Beste,

  Ook wij werden in het verleden geconfronteerd met deurwaarders bij onze
  syndicale acties. Niet allen fysiek aan het piket, waar deze heren bot
  vingen, want een eigenlijk stakingspiket was er niet, onze collega's waren
  immers overtuigd van het nut van onze syndicale acties, maar ook via
  aangetekend schrijven (persoonlijk gericht aan de individuele delegees van
  Aviapartner). Als delegees werden wij dus gecriminaliseerd

  Deurwaarders werden ingeschakeld, niet alleen door onze baas, maar ook door
  de klanten van onze firma, in dit geval luchtvaartmaatschappijen.

  Deurwaarders en politie hebben hun plaats in een zichzelf respecterende
  samenleving. Hun tussenkomst in sociale discussies bedreigt echter de
  democratie.
  De rol van de rechtspraak kan in deze moeilijk overschat worden. Het wapen
  van het éénzijdig verzoekschrift (waarbij de tegenpartij zich niet kan
  verdedigen op korte termijn en waardoor dus per definitie het stakingsrecht
  wordt afgeschaft) wordt standaard gebruikt door het patronaat (zie
  Carrefour).

  Wij zijn overtuigd van het nut van syndicaal werk. Meestal lukt dit via
  overleg, soms moet het met acties. De huidige financiële crisis, die van
  langsom meer een economische wordt, toont overduidelijk dat het
  neo-liberale beleid alleen  oog heeft voor de belangen van de
  aandeelhouders.

  Actieve vakbonden behartigen de belangen van de bevolking, zowel van de
  werkenden als van mensen die afhankelijk zijn van sociale uitkeringen.
  De vakbondsafgevaardigden moet dus ongestoord hun taak kunnen doen.
  Iedereen wordt daar beter van, behalve misschien een beperkt aantal
  kapitaalkrachtigen.

  Met syndicale groeten,


  Namens de syndicale delegatie Aviapartner ABVV-BBTK
  Jan Verbinnen.

  17-11-2008 om 19:00 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (9 Stemmen)
  » Reageer (1)
  14-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ACV sluit sociaal akkoord bij Beaulieu zonder ABVV
  De Morgen schrijft :

  De directie van textielgroep Beaulieu in Wielsbeke en de christelijke arbeidersvakbond ACV hebben vandaag een sociaal akkoord bereikt rond de afvloeiing van zo'n vierhonderd arbeiders bij herstructureringen in Ninove en Wielsbeke. Het akkoord werd zonder de socialistische vakbond ABVV afgesloten, maar geldt wel voor alle werknemers.

  Wielsbeke en Ninove
  Het sociaal conflict bij Beaulieu sleepte al enige tijd aan. De directie had haar intentie om een deel van de tuftafdeling in Wielsbeke te herstructureren en de fabriek in Ninove te sluiten halfweg september bekendgemaakt. De gesprekken over een ontwerp van sociaal akkoord sprongen na een tijdje af en eind oktober staakte het gemeenschappelijk vakbondsfront nog vijf dagen omdat de directie weigerde over vervroegd brugpensioen en een hogere ontslagpremie te onderhandelen.

  Kink in de kabel
  Daarna kwam het tussen beide vakbonden tot een kink in de kabel. ACV ging opnieuw rond tafel zitten, ABVV weigerde dit en stuurde aan op een sociaal bemiddelaar. De onderhandelingen tussen directie en ACV resulteerde in een ontwerp van sociaal akkoord, dat vandaag aan de arbeiders werd voorgelegd.  (belga/eb)

  14-11-2008 om 09:49 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prikactie bij VRT: Volt enkele minuten in zwart-wit
  De Morgen schrijft :

  Bij de openbare omroep VRT is vanavond een prikactie gehouden. Met de actie, het enkele minuten uitzenden in zwart-wit van het programma Volt, willen de vakbonden het acute tekort aan cameramensen en beeldmengers aanklagen. Dat blijkt uit een persbericht van het gemeenschappelijk vakbondsfront ACV-ACOD-VSOA.

  Volgens de bonden heeft het inzetten van externe toeleveringsbedrijven en cameramensen bij opnames van VRT-producties dit jaar een hoogtepunt bereikt. "Er werden haast voortdurend externen en uitzendkrachten ingezet. Dat bedreigt de autonomie en identiteit van de operationele afdelingen en zorgt voor frustratie en demotivering van onze cameramensen en beeldmengers", luidt het.

  De vakbonden willen dan ook dat onmiddellijk stappen worden ondernomen om bijkomende cameramensen en beeldmengers aan te werven. Daarnaast vragen ze ook een concreet toekomstplan "met sluitende waarborgen" voor de personeelsversterking. (belga/mvdb)

  14-11-2008 om 09:47 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het personeel van de extra beveiligde afdeling van de gevangenis van Lantin heeft met het gemeenschappelijk vakbondsfront een stakingsaanzegging ingediend. Dat melden de vakbonden. De aanzegging loopt vrijdag 21 november af. "In juni zijn twee extra beve
  De bereidheid om te staken bij het stadspersoneel van het ACOD in Antwerpen is groter dan tijdens de eerste actiedag gisteren. Vooral bij de huisvuilophaling staan er meer stakersposten, waardoor de hinder mogelijk zal toenemen. Dat meldt een woordvoerder van de dienst stadsreiniging van de stad Antwerpen. Concrete cijfers zijn er nog niet, maar alles wijst erop dat de huisvuilophaling meer achterstand zal oplopen.

  Meeste problemen in Ekeren
  De prioriteit van vandaag is om de voorziene ophaalrondes zeker af te werken. Daarna zal geprobeerd worden om het achterstallige werk in te halen. De grootste problemen zijn er net als gisteren in de sector noord van de stad, en specifiek in het district Ekeren. In Hoboken en Wilrijk zou het merendeel van de huisvuilwagens zijn uitgereden. Voor de binnenstad is de situatie nog onduidelijk. Tegen de middag worden alle resultaten van de steekproeven verwacht.

  "Buiten proportie"
  Antwerps schepen van Personeel Marc Van Peel keurt de acties intussen opnieuw af. Gisteren ontving hij een delegatie van de ACOD-vakbondsmensen op zijn kabinet, maar vandaag staat zo'n gesprek niet op het programma. Van Peel vindt de actie buiten proportie en is dan ook niet bereid om toegevingen te doen. Hij begrijpt ook niet waarom de goedkeuring van de afschaffing van de betaalde lunchpauze min of meer aanvaard wordt door zowel ACV als VSOA, maar niet door de socialistische vakbond.

  Privébedrijven?
  Intussen gaan er stemmen op die pleiten voor huisvuilophaling door privébedrijven tijdens kritieke momenten, zoals stakingen of feestdagen. Volgens de schepen van Stads- en Buurtonderhoud Guy Lauwers zou dat technisch gezien onmogelijk worden omdat bedrijven moeilijk op korte termijn over de nodige capaciteit beschikken om bij te springen in de stad en tegelijk hun eigen klanten te bedienen. (belga/svm)

  14-11-2008 om 09:47 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  » Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Personeel extra beveiligde Lantin-afdeling dient stakingsaanzegging in
  De Morgen schrijft

  Het personeel van de extra beveiligde afdeling van de gevangenis van Lantin heeft met het gemeenschappelijk vakbondsfront een stakingsaanzegging ingediend. Dat melden de vakbonden. De aanzegging loopt vrijdag 21 november af.

  "In juni zijn twee extra beveiligde afdelingen geopend in België: één in Lantin en één in Brugge, om de problematiek van bijzonder gevaarlijke of moeilijke gedetineerden aan te pakken", aldus Gaston Merkelbach van de christelijke vakbond. "Toen werd ons beloofd dat we over het nodige personeel zouden kunnen beschikken, dat het personeel de geschikte interventiekledij zou krijgen, met helm en bescherming, en dat er een maandelijkse premie van 150 euro aan de werknemers gestort zou worden. Geen van die beloftes werd nagekomen."

  Volgens de vakbonden ontbreken er nog vijf kaderwerknemers en is de premie nooit gestort. De staking van het personeel zou een probleem kunnen betekenen voor de dagelijkse overbrengingen van beschuldigden naar het assisenhof in Luik in het kader van het proces-Habran. De vakbonden zullen het probleem volgende week dinsdag ter sprake brengen tijdens het volgende nationaal overleg in het kader van de sociale onderhandelingen over de gevangenissen. (belga/lpb)

  14-11-2008 om 09:46 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  » Reageer (0)


  Foto

  Les soutenantes ?
 • cliquez ici

 • UPDATE 28-11
  L'appel afin de soutenir
 • la lettre d'évocation

 • Dossier
 • La 10 droit de base du manifestant
 • La convention : Gentlements agreement
 • brochure : les délégéus méritent ine meilleure protection

 • la grève - les huissiers

  Laissez nous le savoir


  Archief per week
 • 20/06-26/06 2011
 • 20/04-26/04 2009
 • 06/04-12/04 2009
 • 30/03-05/04 2009
 • 23/03-29/03 2009
 • 02/03-08/03 2009
 • 23/02-01/03 2009
 • 16/02-22/02 2009
 • 09/02-15/02 2009
 • 02/02-08/02 2009
 • 26/01-01/02 2009
 • 19/01-25/01 2009
 • 12/01-18/01 2009
 • 05/01-11/01 2009
 • 29/12-04/01 2009
 • 22/12-28/12 2008
 • 15/12-21/12 2008
 • 08/12-14/12 2008
 • 01/12-07/12 2008
 • 24/11-30/11 2008
 • 17/11-23/11 2008
 • 10/11-16/11 2008
 • 03/11-09/11 2008
 • 27/10-02/11 2008
 • 21/01-27/01 2008
 • 14/01-20/01 2008
 • 07/01-13/01 2008
 • 31/12-06/01 2008
 • 24/12-30/12 2007
 • 17/12-23/12 2007
 • 10/12-16/12 2007
 • 29/10-04/11 2007


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!